FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 juni 2022

Random Pics van de Dag #645

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sony's Bend Studio werkt aan open-wereld multiplayer-game

Bend Studio, bekend van Syphon Filter en meer recent Days Gone, werkt aan een volledig nieuw open-wereld game met multiplayer-elementen. Dat heeft Bend Studio community manager Kevin McAllister op de PlayStation Blog bekendgemaakt. "We kunnen niet wachten om jullie het spel te laten zien als het moment daar is".

Volgens geruchten wilde Bend Studio eerst eigenlijk Days Gone 2 maken, een idee die uiteindelijk door Sony werd afgewezen. Nu werkt de ontwikkelaar dus aan een nieuw spel. De studio heeft verder ook een nieuwe logo, die je hieronder kunt zien.

The Tomorrow Children komt dit jaar terug

The Tomorrow Children kwam in 2016 uit, maar werd iets meer dan een jaar later offline gehaald. Het was een kleine culthit, maar niet groot genoeg voor Sony in leven te houden. Ontwikkelaar Q-games heeft vervolgens in 2021 de rechten van het spel overgekocht van Sony en het resultaat daarvan is dat het spel dit jaar weer terugkomt.

The Tomorrow Children: Phoenix Edition is een verbeterde versie van de game. Q-Games heeft onder andere de feedback van fans gebruikt om een aantal mindere punten aan te pakken. The Tomorrow Children is overigens een Minecraft-achtige online game waarin je mineralen vergaart en structuren bouwt. Het spel heeft verder een vrij unieke esthetiek.

Fire Emblem Warriors krijgt demo en nieuwe trailer

Fire Emblem Warriors: Three Hopes komt op 24 uit voor Switch, maar je kunt vandaag al uitgebreid de game uitproberen. Er is vanaf vandaag een demo van het spel beschikbaar op de eShop. De demo mag je de eerste paar missies doen van deze actie-RPG en eventueel je save meenemen naar de volledige game.

Net als in Three Houses strijden in deze game drie facties om de controle over een continent. Voor het verhaal moet je een van die facties kiezen, dus je kunt het spel later weer speler om andere routes te zien.

Twee aanhoudingen voor matchfixing in de Tweede divisie voetbal

Vrijdag 3 juni 2022 ontving de politie meerdere meldingen van de KNVB dat aan spelers uit de landelijke Tweede divisie amateurvoetbal gevraagd werd om uitslag van hun wedstrijd te manipuleren. Door snel handelen konden twee verdachten van 16 en 17 jaar uit Almere worden aangehouden.

Het onderzoek van de politie Rotterdam, onder leiding van het Functioneel Parket, is nog niet afgerond. In afwachting daarvan zijn de twee verdachten in vrijheid gesteld. Het feit dat spelers uit de Tweede divisie worden benaderd om tegen betaling mee te werken aan een vooraf afgesproken uitslag, past in het beeld dat de politie en het Openbaar Ministerie al hebben: dat ook de amateursport een aantrekkelijke competitie is voor matchfixing. 

“Het is goed dat de spelers melding hebben gedaan dat ze door een fixer werden benaderd. In samenwerking met de KNVB kon door de politie snel worden opgetreden en zijn de verdachten nog voordat de wedstrijd zou worden gespeeld, aangehouden. In de aanpak van matchfixing kijken we niet alleen naar de hoogste competitie, we weten dat ook juist de hogere amateurklassen aantrekkelijk zijn voor wedstrijdmanipulatie. Dat kunnen we niet laten gebeuren, want het vormt een bedreiging voor de eerlijke sport”, aldus officier van justitie Anne de Leeuw.

Matchfixing is een vorm van wedstrijdmanipulatie. Er wordt gesproken van matchfixing als een uitslag of spelelement bepaald wordt door een deelnemer (speler, trainer, scheidsrechter). Sporters kunnen financieel vergoed worden voor het moedwillig verliezen van een wedstrijd of het uitvoeren van een handeling. Ook kunnen zij en anderen die op de hoogte zijn van een gemaakte afspraak met voorkennis gokken. Wanneer iemand (een zogenaamde 'fixer') een sporter betaalt om vals te spelen of een overtreding te maken, spreekt men van omkoping. In gevallen van omkoping, oplichting, belastingfraude, witwassen et cetera, lopen sporters en fixers het gevaar strafrechtelijk vervolgd te worden.

Geen landelijk verbod op afsteken vuurwerk

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het particulieren niet verbieden om vuurwerk af te steken. Zo'n verbod geldt bijvoorbeeld wel in Amsterdam, maar vuurwerk mag nog steeds in de stad verkocht worden. Zo meldt AT5

Volgens de NOS zijn regeringspartijen  CDA en VVD tegen, net als de PVV, Forum voor Democratie, de Groep Van Haga, JA21, de BBB en de SP. Dat betekent dat 86 van de 150 Kamerleden volgende week tegen het idee van een vuurwerkverbod, dat van GroenLinks en de Partij voor de Dieren was, zullen stemmen. 

Nadat het vuurwerkverkverbod in de stad vorig jaar van kracht werd, liet de gemeente weten zich te blijven inzetten voor een landelijk verbod. Dit werd gedaan omdat het de handhaving makkelijker zou maken, maar ook 'in de groei naar een nieuwe traditie'. 

De afgelopen twee jaarwisselingen gold er vanwege de coronacrisis wel een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk, maar lang niet iedereen hield zich daaraan

Call of Duty: Modern Warfare 2 laat zijn eerste beelden zien

Activision en Infinity Ward hebben zojuist net de eerste beelden van hun nieuwe game Call of Duty: Modern Warfare 2 laten zien. In de trailer kwamen vooral beelden in voor die uit de singleplayer campaign lijken te komen.

Zo zien wij Task Force 141 in vol ornaat. Alle iconische personages zijn aanwezig, zoals Captain Price, Soap, Gaz en Ghost. Dankzij de muziektrailer van Metallica’s “Wherever I May Roam”, lijkt het erop dat wij met onze oude vriendjes de hele wereld over gaan om slechteriken een poepie te laten ruiken.

Call of Duty: Modern Warfare 2 is speelbaar vanaf 28 oktober 2022. De game komt uit voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series, Xbox One en pc. Als je hem nu al koopt, kun je meedoen aan de open beta die later dit jaar gehouden wordt. 

Ganna troeft Van Aert af in tijdrit Dauphine

Filippo Ganna heeft de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. In de 31,9 kilometer was de Italiaanse wereldkampioen net te sterk voor Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma moest twee seconden toegeven, maar blijft wel de leider in de Franse rittenkoers.

Luke Durbridge zette de eerste richttijd neer en klokte een tijd van 36 minuten en 25 seconden. De Australiër kon niet lang genieten van zijn toptijd, want niet snel daarna was Filippo Ganna maar liefst 53 seconden dan Durbridge.

De Italiaanse wereldkampioen klokte over het vlakke parcours van 31,9 kilometer een tijd van 35 minuten en 32 seconden. Ganna kon zich voor een lange zit, doordat zijn grote concurrent Wout van Aert pas als laatste van start ging. De Belg van Jumbo-Visma was bij het eerste tussenpunt sneller dan Ganna, maar bij het tweede tussenpunt waren de rollen omgedraaid. In het laatste deel was Van Aert weer sneller dan de Italiaan, maar kwam aan de finish net te kort op Ganna. Hij kwam twee seconden te kort op de Italiaanse wereldkampioen.

Primoz Roglic deed bij de klassementsrenners het als beste. De renner van Jumbo-Visma klokte de vijfde tijd op 42 seconden van de winnaar.

Rob Kamphues vlucht van Instagram na blunder met filmpje

Rob Kampheus heeft zijn Instagram-pagina met F1-snelheid offline gehaald na het per ongeluk delen van een 'privé' filmpje. De video suggereerde dat de presentator wel 'trek in iets lekkers had', en was duidelijk niet bedoeld voor al zijn 60.000 volgers. 

Hoewel Rob geen hard-porno deelde en hij er nog best mag zijn op zijn 61e, wekte zijn 'oeps' veel hilariteit op.

Politieagent tasert man in scootmobiel die met mes zwaait

Een man die in een scootmobiel reed op de Maassluisstraat in Amsterdam is vanmiddag getaserd door een agent. De man was bewapend met een mes en wilde niet stoppen. Zo meldt AT5

Op een video van een buurtbewoner is te zien dat hij door vier agenten achtervolgd wordt. Volgens een politiewoordvoerder hadden handhavers bij de politie gemeld dat de man in zijn onderbroek zat en een mes bij zich droeg. 

"Collega's probeerden de situatie onder controle te krijgen zodat er geen gevaar meer bestond", zegt de woordvoerder. Een van hen gebruikte pepperspray, maar hij stopte alsnog niet. "Toen dat niet genoeg effect had besloten ze een veilige situatie te creëren door hem te taseren. Iemand zit in een scootmobiel, heeft een mes en loopt daarmee te zwaaien. Dan zou dat heel gevaarlijk kunnen zijn."

De man is daarna op de grond geboeid. Hij is uiteindelijk door agenten in een politiebusje meegenomen naar het politiebureau. Hij wordt volgens de politiewoordvoerder later overgedragen aan zorgpersoneel en psychiatrisch beoordeeld.

De scootmobiel, waar eerst nog haakjes van de taser in zaten, is meegenomen door een takelwagen van de politie.Schiet de woke discussie zijn doel voorbij?

Observant, het magazine van Maastricht University, heeft sinds november 2021 een hoogoplopende ruzie met FOM (Feminists of Maastricht). Deze liep zo hoog op dat FOM een DDos aanval op 12 januari orkestreerde met het doel de Observant het zwijgen op te leggen. De cybercriminelen verklaarden dat de aanval een reactie was op publicaties - rond het thema menstruatie en gender - die in hun ogen transfoob en racistisch zijn. Mocht Observant, dat een podium is geworden voor extreemrechts”, aldus de mail, opnieuw dit soort teksten publiceren, dan zou een nieuwe aanval op de website volgen. De ruzie ontstond door aanpassing van het woord 'mensen' naar 'vrouwen' in een artikel van FOM over menstruatiearmoede. Observant schreef vrouwen die niet genoeg geld hebben om maandverband en tampons te kopen”. Na plaatsing verzocht FOM om het woord ‘vrouwen’ te vervangen door ‘mensen’. Dit verzoek werd niet gehonoreerd, waarmee de ruzie een feit was. Observant zegt voorlopig de 'ouderwetse termen' te blijven gebruiken. Tien anonieme UM-studenten zijn sinds half januari een actie tegen Observant begonnen vanwege discriminerend taalgebruik”. Dit onder de naam 'Periods' have no Gender.

We komen diverse 'woke-discussies' tegen, die vooral op social media worden uitgevochten. Schiet de woke discussie zijn doel voorbij?

Cancel! (Foto:Pixabay)
Cancel! (Foto:Pixabay)

Fun met Funda #235: Spotgoedkope kluswoning in Friesland

Een waar buitenkansje is deze landelijke woning voor slechts 50.000 euro. Twee rechterhanden of een zeer ruim klusbudget zijn wel een vereiste voor de koper van dit avontuurlijke pand.

In de kern van het dorp Nes in het prachtige Friesland (niet te verwarren met Nes op Ameland) staat deze halfvrijstaande woning gelegen op perceel van 182 m² eigen grond.
De woning betreft een zeer matig casco en is zeer eenvoudig en gedateerd ingericht en slecht onderhouden en dient volledig gerenoveerd en gemoderniseerd te worden.

Indeling begane grond:
- entree, gang met meterkast
- woonkamer met bedstedewand en schoorsteenmantel
- kelder onder de bedstee
- keuken met geiser
- tussenlid met schuifdeur
- schuur/bijkeuken met toilet en douche en zolderberging

Eerste Verdieping:
- middels losse trap te bereiken zolderruimte onderverdeeld in slaapvertrekken.

De tuin ligt deels voor op de zonnige zuidkant en u kunt ook aan de achterzijde van de woning genieten van een meer beschutte tuin.

Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)
Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)

Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)
Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)

Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)
Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)

Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)
Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)

Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)
Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)

Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)
Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)

Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)
Spotgoedkope kluswoning in Friesland (Foto:Funda)

Politie dringend op zoek naar tassen of zakken in Nijmegen

De politie is vanochtend dringend op zoek naar tassen of zakken die vanochtend zijn achtergelaten door vier verdachten in Nijmegen. Op basis van getuigenverklaringen gaat de politie er vanuit dat de mannen één of meerdere tassen hebben gedumpt op hun vlucht. Wie een verdachte tas ziet in Nijmegen, wordt verzocht om direct de politie te bellen via 112 of 0900-8844.

De politie benadrukt dat mensen in Nijmegen direct moeten bellen, en de spullen niet aanraken. Het kan zijn dat er zaken in de tas zitten die gevaarlijk kunnen zijn, maar bij het aanraken kunnen ook sporen gewist worden.

Over de aanhoudingen en verdachten kan op dit moment nog niets meer gezegd worden.

Bokser Haney geeft wereldkampioen boksles, Inoue verpulvert Donaire in rematch

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde én de Japanse dinsdag. Er werd in een paar dagen tijd namelijk flink geknokt om een mooi rijtje wereldtitels en in een mooie diversiteit aan locaties: van Wales tot Melbourne en van Minnesota tot Japan.

Kenichi Ogawa (26-1) - Joe Cordina (14-0)
In Cardiff mocht Joe Cordina voor eigen publiek voor het eerst strijden om een échte wereldtitel: hij deed een gooi naar Ogawa's in november veroverde IBF-wereldtitel in het supervedergewicht (-59,0kg). Dat duurde allemaal niet heel erg lang: de Welshman wachtte even af en vroeg in de tweede ronde ramde hij Ogawa met een fantastische rechter naar het canvas, waarna het uitzinnige publiek hun nieuwe wereldkampioen toe kon juichen.

Stephen Fulton (20-0) - Daniel Roman (29-3)
In het Amerikaanse Minneapolis stonden meerdere wereldtitels op het programma, te beginnen met de WBC- en WBO-titels in het superbantamgewicht (-55,3kg). Roman was enige tijd de WBA-kampioen, tot hij die titel in 2020 verloor. Fulton pakte in januari vorig jaar de WBO-titel van Angelo Leo en in november de WBC-titel van Brandon Figueroa, hij mocht ze nu beiden verdedigen. Echt spannend was het niet: Fulton was véél beter, sloeg bijna twee keer zo vaak raak en kreeg van alle drie juryleden ruimschoots de winst, waarna hij WBA- en IBF-kampioen Murodjon Akhmadaliev als volgende tegenstander vroeg.

David Morrell (6-0) - Kalvin Henderson (15-1)
De jonge Cubaan Morrell is pas sinds augustus 2019 professional, maar via de interimtitel in zijn derde gevecht pakte hij in zijn vijfde gevecht de WBA-titel in het supermiddengewicht (-76,2kg). Die mocht hij in Minneapolis voor de derde keer verdedigen en dat deed hij met succes: Henderson had weinig kans en Morrell verdedigde zijn titel met vertoon van macht.

George Kambosos Jr (20-0) - Devin Haney (27-0)
In november zorgde Kambosos voor een geweldige sensatie: nadat hij een jaar eerder Lee Selby versloeg, klopte hij de onverslaanbaar geachte Teofimo Lopez en nam hij diens WBA Super-, IBF-, WBO- en The Ring-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) over. In Melbourne mocht de Australiër die titels allemaal verdedigen tegen supertalent Devin Haney, sinds 2019 al de wereldkampioen bij de WBC. Het stadion had er zin in, maar hun thuisheld kreeg het niet voor elkaar: Haney was simpelweg een klasse apart en liet Kambosos weinig kans, waarna de drie juryleden het allemaal aan Haney gaven - de achtste undisputed kampioen in de 'four belt era'.

Naoya Inoue (22-0) - Nonito Donaire (42-6); bantamweight unification
Hét supergevecht in het bantamgewicht (-53,5kg), gehouden in de Super Arena in Saitama. In 2019 versloeg Inoue grootheid Donaire in een werkelijk episch duel, waarbij de Japanner zijn IBF- en The Ring-titels behield en de WBA Super-titel van Donaire overnam. Die verdedigde hij na drie nieuwe overwinningen allemaal in de rematch, waarin Donaire zijn vorig jaar veroverde WBC-titel ook nog eens in de waagschaal stelde. Dit keer werd het geen monsterstrijd van twaalf ronden: Monster Inoue sloeg Donaire in ronde één naar het canvas, kreeg hem in ronde twee aan het wankelen en maakte het nog in diezelfde ronde op fraaie wijze af. Hij vroeg daarna naar Paul Butler, de WBO-kampioen, om het zo helemaal af te maken.

Amsterdam weer favoriete stad voor Nederlanders na tijdelijke coronadip

Op het hoogtepunt van de coronacrisis keerde heel Nederland de hoofdstad de rug toe, ook de eigen inwoners. Nu het coronavirus geen belangrijk issue meer is, herovert Amsterdam zijn toppositie. De stad Utrecht, die vorig jaar even van de nummer één positie mocht genieten, daalt naar de vierde plek. Onder jongeren bleef Amsterdam ook in coronatijd de nummer één stad, blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Aan het onderzoek deden sinds 2011 96.000 respondenten mee.

‘Amsterdam beleefde in 2021 een identiteitscrisis’, zegt merkadviseur Hendrik Beerda. ‘De stad die altijd als leukste, spannendste stad van Nederland werd gezien, was opeens helemaal uit de gratie. De stad was een no-go area vanwege alle winkel- en horecasluitingen. Ook voor bewoners viel er weinig te beleven, terwijl de huizenprijzen bleven stijgen. Naast het reputatieherstel van Amsterdam, na de heropening van winkels en horeca, valt verder op dat veel middelgrote, historische steden hun toegenomen aantrekkingskracht behouden. Sinds de start van de coronacrisis staat Amersfoort in de steden top 10 en zijn Haarlem en ’s-Hertogenbosch flink gestegen in deze ranglijst.’

Steden met de sterkste reputatie onder de volwassen Nederlander (18+) in 2022 (vergeleken met 2021 en 2019)

1. (3,1) Amsterdam
2. (2,4) Maastricht
3. (4,3) Rotterdam
4. (1,2) Utrecht
5. (5,8) ’s-Hertogenbosch
6. (6,6) Den Haag
7. (7,5) Groningen
8. (9,13) Haarlem
9. (8,9) Nijmegen
10. (13,15) Amersfoort

Voor jongeren blijft Amsterdam de nationale kroeg
Uit het onderzoek blijkt dat de hoofdstad ook in coronatijd onverminderd populair bleef onder 12- tot 18-jarigen. Geen enkele stad komt voor de tieners in de buurt van Amsterdam als het gaat om de aantrekkelijkheid van het horeca-aanbod. Ook de Amsterdamse cultuursector en architectuur scoren bij de jongerendoelgroep op topniveau.

Steden met de sterkste reputatie onder jongeren (12 tot 18 jaar) in 2022 (vergeleken met 2020)

1. (1) Amsterdam
2. (3) Rotterdam
3. (2) Utrecht
4. (5) Maastricht
5. (4) Den Haag
6. (6) ’s-Hertogenbosch
7. (13) Leiden
8. (10) Eindhoven
9. (16) Nijmegen
10. (7) Arnhem

Onderzoek onder 96.000 volwassen Nederlanders sinds 2011
Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Het onderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle Nederlandse streken en provincies. Sinds 2011 zijn 96.000 respondenten ondervraagd over de naamsbekendheid, waardering, binding, bezoekintentie, groeiverwachting en reputatie. Tweejaarlijks wordt het onderzoek ook onder jongeren van 12 tot 18 jaar uitgevoerd.

Landelijke Studentenvakbond staakt gesprekken met ministerie over studiefinanciering

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) staakt de gesprekken met het ministerie van Onderwijs over studiefinanciering. Bestuursleden van de LSVb zouden woensdag een gesprek met minister Robbert Dijkgraaf, maar weigeren daar naartoe te gaan. In plaats daarvan roepen ze hem op om zaterdag 11 juni naar het studentenprotest op de Dam te komen. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “We voeren al jaren constructief gesprekken over studiefinanciering, maar het resultaat blijft dat er te weinig geld is om echt iets aan de problemen van studenten te doen. Dan heeft weer een gesprek voeren geen zin. Als de minister de zorgen van studenten wil horen, kan hij zaterdag naar ons protest komen.”

Zaterdag 11 juni protesteren duizenden studenten op de Dam in Amsterdam. Ze eisen een hogere basisbeurs en eerlijke compensatie voor de leenstelselgeneratie. Boahene: “Studenten maken zich grote zorgen over hun toekomst. Zij hebben er niets aan als wij weer met het ministerie in gesprek gaan. Met goede gesprekken kunnen we hun hoge studieschulden, huur en energierekening niet betalen. Het gaat nu al te lang zo: de minister zegt iets voor studenten te willen doen, maar echte daden blijven uit.” Ook bestuursleden van JOB MBO hebben besloten niet naar het gesprek te gaan.

Het protest op 11 juni wordt georganiseerd door de LSVb en FNV Young & United. Het protest start om 13:00 op de Dam.

FOK! Wat een weer: waar is de zon?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is wisselend bewolkt en met name in het oosten is de zon nog af en toe te zien. Van het zuidwesten uit neemt de bewolking overal toe en gaat het enige tijd regenen. In de loop van de middag klaart het van het zuidwesten uit geleidelijk op en komt de zon af en toe tevoorschijn en trekt er nog een enkele bui over. De maximumtemperatuur ligt tussen 15°C en 18°C. In de ochtend is de wind zuid en is de wind zwak tot matig. In de loop van de middag draait de wind naar zuidwest en neemt de wind langs de kust toe naar vrij krachtig.

Komende nacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en trekken er vooral in het westen en zuiden enkele buien over. De minima liggen rond 12°C. De meest matige wind is langs de westkust west, elders zuidwest.

Donderdagochtend start met perioden met zon en is het overwegend droog. Aan het einde van de ochtend neemt de bewolking van het westen uit toe en ontstaan er vooral in het oosten en midden enkele buien, mogelijk met onweer. In de avond trekken de buien oostwaarts weg en klaart het af en toe op. De maximumtemperatuur ligt tussen 16°C en 19°C. De west- tot zuidwestelijke wind is matig. (Bron: KNMI)

Zonwei8 (Foto: DJMO)

Vorige week was het nog prachtig wandelweer. Geen paniek, verbetering komt eraan! (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Voorlopige hechtenis Donny M. verlengd, verdacht van moord en ontvoering

Donny M. (22) uit Geleen wordt verdacht van moord en ontvoering van het 9-jarige jongetje Gino, zo bleek dinsdag tijdens zijn voorgeleiding. Ook besloot de rechter-commissaris dat hij langer blijft vastzitten.

De rechter in Maastricht heeft zijn voorlopige hechtenis met veertien dagen verlengd. Ook moet hij onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum. De zogeheten raadkamer van de rechtbank zal binnenkort beslissen of hij nog langer vastgehouden moet worden.

Een woordvoerster van de rechtbank laat weten dat M. op dit moment niet wordt verdacht van seksueel misbruik van Gino.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd Donny rond 4 uur in zijn woning in Geleen gearresteerd op verdenking van het ontvoeren en betrokkenheid bij de dood van Gino uit Maastricht. Het jongetje verdween woensdagavond in Kerkrade, nadat hij ging voetballen op een speelplek aan de Zonstraat. Gino woonde eigenlijk in Maastricht, maar logeerde bij zijn zus in Kerkrade. 

Gino kwam woensdagavond niet thuis waarop zijn familie alarm sloeg. Er werden grote zoektochten georganiseerd, politie, professionele zoekteams en honderden mensen uit heel Nederland zochten in Kerkrade en Landgraaf naar Gino. Na de arrestatie heeft de verdachte de politie de plek aangewezen waar het jongetje lag. Achter woningen in de Geleense Opbraakstraat vonden agenten het lichaam van Gino.

Hoe en wanneer Gino om het leven is gekomen, kan justitie nog niet bekend maken; het onderzoek loopt nog. De regionale tv-zender L1 onthulde eerder dat Donny in 2017 al is veroordeeld voor het misbruiken en mishandelen van twee jongetjes in Sittard.

Woensdagavond vindt in Kerkrade een stille tocht voor de 9-jarige Gino plaats. 

Meer dan 1000 krijgsgevangenen Azovstal Mariupol overgebracht naar Rusland

Meer dan 1000 Oekraïense krijgsgevangenen van de veroverde staalfabriek in Mariupol zijn nu naar Rusland gebracht. Russische wetshandhavingsdiensten houden zich momenteel met hen bezig, meldde het Russische staatsagentschap Tass onder verwijzing naar veiligheidskringen. Onder hen zouden meer dan 100 buitenlandse "huurlingen" kunnen zijn. Spoedig zouden nog meer Oekraïense gevangengenomen militairen vanuit de zuidoostelijke Oekraïense havenstad naar Rusland worden vervoerd.

In de staalfabriek Azovstal in Mariupol, het laatste bastion van de Oekraïense verdedigers, hebben eind mei na wekenlange gevechten in totaal meer dan 2400 Oekraïense strijders zich overgegeven. De Oekraïense leiders vrezen dat de krijgsgevangenen gemarteld en vermoord zullen worden. Rusland beweert dat er zich onder de soldaten bijzonder veel neonazi's bevinden - Moskou benoemt herhaaldelijk het Azov-regiment, dat in 2014 door rechtsextremisten werd opgericht en in Mariupol veel strijders leverde, als rechtvaardiging voor zijn aanvalsoorlog. Het regiment maakt deel uit van de Oekraïense Nationale Garde. Internationale deskundigen menen dat het regiment al grotendeels gebroken heeft met zijn extreemrechtse verleden.

Dinsdag zou Rusland zijn begonnen met het overdragen van lichamen van Oekraïense militanten die zijn omgekomen bij de verdediging van Azovstal. Het persbureau AP, dat een militaire leider en een woordvoerster van het Azov-regiment citeert, meldt dat 210 doden van de fabriek naar Kyiv zijn overgebracht. De identiteit van de soldaten wordt nu bepaald door DNA-onderzoek. Tot nu toe zijn er geen officiële bevestigingen van de Oekraïense of Russische kant voor de uitwisseling, maar de overdracht zou van het weekend zijn overeengekomen.

Arizona: bodycam laat zien hoe agenten toekijken terwijl een man verdrinkt

Sean Bickings, 34, verdronk vorige maand in een stuwmeer in Tempe, Arizona, terwijl drie politieagenten toekeken en weigerden tussenbeide te komen om hem te redden. Eén agent zei tegen Bickings: "Ik spring niet achter je aan", meldde Fox 10 Phoenix als eerste.

Nieuw vrijgegeven bodycam-video's en een transcript van het incident geven inzicht in de gebeurtenissen die leidden tot de dood van Bickings en de rol van de agenten ter plekke.

Volgens de op 3 juni vrijgegeven videobeelden kwam de politie op 28 mei rond 5 uur 's ochtends af op een melding over een vermeende ruzie tussen Bickings en een vrouw.

De vrouw, die zich in de video bekendmaakt als de echtgenote van Bickings, zegt dat de twee soms ruzie hebben, maar dat Bickings niet fysiek gewelddadig tegen haar is geworden.

Twee agenten benaderen vervolgens Bickings, die op een bankje bij de brug zat, terwijl een derde agent vlakbij staat. De agenten praten een paar minuten met Bickings, vragen hem waar hij woont, of hij fan is van de band AC/DC vanwege het T-shirt dat hij draagt, en andere vragen.

Terwijl de agenten en Bickings in gesprek waren, werden de namen van het echtpaar gecontroleerd op eventuele uitstaande arrestatiebevelen, zoals het standaardprotocol is, meldde de Washington Post.

Rond 5.12 uur klom Bickings over een kort, metalen hek tussen de promenade en het water. Toen Bickings naar het water liep, vroeg hij of hij vrij was om te gaan, waarop agenten antwoordden: "Je mag niet zwemmen in het meer, man."

Bickings ging het water in en begon verder het meer in te zwemmen. Terwijl Bickings wegzwom, vroeg een agent aan een andere: "Hoe ver denk je dat hij nog kan zwemmen?"

Kort daarna, volgens een transcriptie van de vrijgegeven beelden van de body-camera, begon Bickings de agenten te vertellen dat hij aan het verdrinken was.

"Ik ga verdrinken. Ik ga verdrinken," zei Bickings. "Nee, dat ga je niet", antwoordde een van de agenten.

Toen Bickings voor de tweede keer tegen de agenten zei dat hij aan het verdrinken was en niet in staat was om terug te zwemmen naar de pyloon van de brug, antwoordde een andere agent: "Oké, ik spring je niet achterna."

Terwijl Bickings aan het verdrinken was, werd Bickings' partner steeds angstiger en smeekte de agenten om haar man te redden. Op een gegeven moment zegt een agent tegen de partner van Bickings dat ze van de brug af moet gaan en dreigt haar in een politieauto te zetten.

"Als je niet kalmeert, zet ik je in mijn auto," zei de agent. Bickings' partner blijft aandringen bij de agenten om in het water te springen en Bickings te redden, waarop de agenten antwoorden dat er een boot onderweg is.

"Nee, nee, nee," zei de partner van Bickings. "Ga verdomme zwemmen." "Je werkt niet mee," antwoordt de agent die eerder dreigde haar aan te houden.

Een andere agent merkt op dat Bickings al 30 seconden niet meer van onder water was gekomen.

"Hij is alles wat ik heb," zei de partner van Bickings. "Ik kan hem niet verliezen, hij gaat dood."

Bickings werd later op 28 mei rond 11.30 uur uit het water gehaald. Hij werd ter plekke dood verklaard.

De burgemeester van Tempe, Andrew Ching, en het hoofd van de politie van de stad, Jeff Glover, noemden de verdrinking van Bickings een "tragedie", volgens een verklaring die vrijdag op de website van de regering van Tempe werd gepubliceerd.

Alle drie de agenten zijn op (doorbetaald) non-actief gezet, wat "gebruikelijk" is bij de politie in gevallen waarbij doden vallen, aldus de gepubliceerde verklaring.

Een onderzoek naar de reactie van de agenten op de verdrinking van Bickings wordt geleid door het departement van openbare veiligheid van Tempe en het Scottsdale politie departement.

Chili: tientallen schoolkinderen vergiftigd door zware luchtverontreiniging

Minstens 75 personen zijn vergiftigd als gevolg van een zware luchtvervuiling door de zware industrie in de westelijke Chileense steden Quintero en Puchuncaví. Het zwaveldioxidegehalte lag maandag kortstondig vijf maal hoger dan normaal, aldus de burgemeester van Quintero, Rubén Gutiérrez. Meer dan 50 kinderen en meer dan 25 personeelsleden van de school werden "getroffen door de schadelijke effecten van de giftige gassen", zei hij.

"De gemeenschappen van Quintero en Puchuncaví hebben dit decennia lang getolereerd, maar daar moet een eind aan komen," benadrukte Gutiérrez. Volgens de gezondheidsautoriteiten van de regio Valparaíso klaagden de getroffenen over symptomen als hoofdpijn, jeukende ogen en keel, en misselijkheid. Ze werden onderzocht en konden daarna naar huis toe. De regionale regering heeft de milieunoodtoestand afgekondigd in Quintero en Puchuncaví. De scholen in beide steden waren gesloten. Bewoners demonstreren tegen de overschreden luchtverontreiniging bij de Codelco fabriek.

Doe mee aan de actie: 'Geen druppel benzine'

Het kleine Nederland is met 8,9 miljoen auto’s groot in autobezit. We hebben per inwoner meer personenauto’s dan landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het totaal aantal autokilometers komt dit jaar naar verwachting zelfs boven het aantal uit van voor corona. Met alle gevolgen voor het klimaat en de luchtkwaliteit. Daarom start voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vandaag de campagne ‘Geen druppel benzine’. Zij daagt autobezitters uit om de wagen 4 weken lang zoveel mogelijk te laten staan en duurzaam vervoer te kiezen zoals de fiets of OV.

“Bezit en gebruik van een auto is ingebakken in onze maatschappij en ingesleten in onze gewoonten. De verduurzaming komt via elektrische auto’s nu een beetje op gang, maar voor een versnelling is ook een verschuiving van auto naar openbaar vervoer en fiets nodig”, aldus Mariken Stolk, expert Duurzame mobiliteit van Milieu Centraal.

“In de maand juni gaan we deelnemers aan de challenge ‘Geen druppel benzine’ helpen met praktische tips. Ook krijgen alle deelnemers leuke aanbiedingen voor het gebruik van OV en (elektrische) deelauto om hen na de campagne te ondersteunen bij het verminderen van het aantal autokilometers.”

Goedkoper met fiets of OV
Een kwart van de mensen vindt het openbaar vervoer te duur. Zij zien daarbij vaak de vaste kosten van de auto over het hoofd. Milieu Centraal vergeleek de kosten voor het woon-werkverkeer tussen centrum Utrecht en Amsterdam met de auto of de trein. Per maand is de treinforens bijna 180 euro goedkoper uit, bij drie keer reizen per week. Voor het klimaat is er ook winst, namelijk 2.760 kilo C02 per jaar. Ter vergelijking: per persoon stoten we in Nederland jaarlijks ongeveer 1.900 kilo CO2 uit voor eten en drinken.

Mensen die dichterbij hun werk wonen, kunnen de (elektrische) fiets pakken in plaats van de auto. Milieu Centraal vergeleek ook de kosten voor woon-werkverkeer voor een afstand van 10 kilometer met de auto of e-bike (bij drie keer reizen per week). Per maand is de automobilist 70 euro duurder uit. De automobilist stoot met deze ritten per jaar 550 kilo CO2 uit.

Aftrap campagne
Met een ludiek moment op Utrecht CS werd op 7 juni de campagne gestart. Treinreizigers kregen daar complimenten uitgedeeld voor hun keuze voor de trein. Deelnemen aan de challenge is nog mogelijk, check de campagnesite voor meer informatie: milieucentraal.nl/geendruppelbenzine.

De campagne 'Geen druppel benzine' wordt uitgevoerd met partners NS, Fietsersbond, Mywheels, Snappcar, Greenwheels, 9292, Moves, Gaiyo, Glimble en Amaze.

China vreest dat de wind uit Noord-Korea het Covid-virus meedraagt

Ambtenaren in de Chinese stad Dandong aan de grens met Noord-Korea zeggen dat ze niet kunnen achterhalen waar de aanhoudende stroom nieuwe COVID-19-infecties vandaan komen. Het vermoeden is dat de wind ze 'meeneemt' uit Noord-Korea.

Ondanks het feit dat Dandong, een stad met 2,19 miljoen inwoners, al sinds eind april in Lockdown is, neemt het aantal dagelijkse gevallen van corona toe. De meeste besmette mensen die de afgelopen week in de gemeenschap werden aangetroffen, zijn minstens vier dagen voor de diagnose niet buiten hun woongebied geweest, aldus het lokale Centrum voor Ziektebeheersing.

Hoewel het virus ook elders in China opduikt, onder meer in de noordelijke regio's, zeggen ambtenaren dat ze niet in staat zijn om een transmissieketen vast te stellen. De autoriteiten hebben nu verzocht aan de bewoners van de Yalu-rivier, die tussen de twee landen doorloopt, hun ramen te sluiten op dagen met zuidenwind, aldus een overheidsbericht. Zij worden ook verzocht vaker tests te ondergaan, aldus een inwoner van Dandong, die uit angst voor represailles niet bij naam wenst te worden genoemd.

De inwoner vermoedt dat de autoriteiten de mogelijkheid overwegen dat het virus vanuit Noord-Korea via de lucht 'overwaait'. Noord-Korea maakt een coronacrisis door met sinds eind april meer dan 4 miljoen gevallen, volgens het door de staat gerunde Korean Central News Agency.

Niet iedereen is overtuigd dat de wind uit Noord-Korea de schuldige is. Veel Chinese gebruikers van social media zeiden dat de suggestie dat het coronavirus zich honderden meters door de lucht kan verplaatsen, niet wetenschappelijk bewezen is. Uit onderzoek blijkt dat infecties door overdracht via de lucht onwaarschijnlijk zijn over een lange afstand, vooral in een buitenomgeving.

Tv-programma Pointer deed onrechtmatige uitlating over klimaatstichting Clintel

Omroep KRO-NCRV heeft zich in haar tv-programma Pointer en in een artikel op haar website onrechtmatig uitgelaten over de stichting Climate Intelligence (Clintel).

In de berichtgeving wordt gezegd dat Clintel gefinancierd wordt door de olie-industrie, maar die stelling is niet op feiten gebaseerd. Zeven andere uitlatingen die in de berichtgeving aan de orde komen zijn niet onrechtmatig.

Uitzending Pointer
Clintel is een stichting die bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid. De stichting beheert ook de website resinbeeld.nl. Via die site kunnen burgers foto’s insturen van locaties waar mogelijk windmolens of zonneparken komen. De redactie van de site monteert vervolgens in die foto’s de windmolens of zonneparken. Op 14 maart heeft KRO-NCRV het programma Pointer uitgezonden. Deze uitzending was getiteld: ‘Klimaatconflict in de gemeenteraad’. In die uitzending komen onder meer Clintel en haar website RESinbeeld aan bod. Naast de uitzending op tv is op de website van Pointer ook een artikel gepubliceerd. Volgens Clintel worden zowel in de uitzending als in het artikel acht uitlatingen gedaan die onrechtmatig zijn. Zij eisen in een kort geding dat de omroep een door Clintel opgestelde rectificatie plaatst.

Eén uitlating is onrechtmatig
De voorzieningenrechter beoordeelde alle acht uitlatingen die Clintel naar voren bracht. Pointer heeft onzorgvuldig gehandeld door te stellen dat Clintel wordt gefinancierd door de olie-industrie. Deze uiting is namelijk niet voldoende gebaseerd op feiten én het weerwoord van de stichting is ten onrechte niet in het programma opgenomen. Pointer verantwoordt die stelling onder andere door te verwijzen naar een artikel uit 2020. Maar één van de auteurs van dat artikel liet juist weten dat het artikel uit 2020 niet stelt dat er direct geld van de fossiele industrie naar Clintel stroomt. Dat Clintel betrokken is bij een onderzoeksproject wil ook niet zeggen dat de stichting gefinancierd wordt door de olie-industrie. Dat geldt eveneens voor een donatie die Clintel heeft ontvangen. Deze donatie van onbekende omvang door een privépersoon is niet genoeg om in mediaberichtgeving te stellen dat Clintel gefinancierd wordt door de olie-industrie.

De zeven overige uitlatingen van Pointer zijn niet onrechtmatig. Het gaat dan bijvoorbeeld over de stelling dat Clintel een lobbyclub is en de directeur een klimaatontkenner. De voorzieningenrechter is van oordeel dat Pointer dit zo mocht verwoorden in de uitzending en in het artikel. Dat geldt ook voor de bewering dat Clintel de foto’s op de website van resinbeeld consequent manipuleert. De voorzieningenrechter oordeelt dat die uitlatingen voldoende steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal.

Rectificatie
Ondanks dat één uitlating onrechtmatig is hoeft KRO-NRCV de geëiste rectificatie niet te publiceren. Het doel van rectificeren is het rechtzetten van onjuistheden. De door Clintel voorgestelde tekst is geen rectificatie, maar een verkapte verklaring dat de stichting niet wordt gefinancierd door de olie-industrie. Dat past niet bij de vraag die in deze procedure werd beoordeeld. Het gaat er immers niet om of de uitlating onomstotelijk juist of onjuist is, maar om de vraag of er voldoende steun in de feiten was voor Pointer om die uitlating te doen. Het is niet de taak van de voorzieningenrechter om zelf een passende rectificatietekst op te stellen.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.