Russische soldaat in Oekraïne veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

Het vonnis in het eerste proces tegen een Russische soldaat wegens oorlogsmisdaden wordt maandag in Kiev verwacht. De 21-jarige Vadim Shishimarin riskeert een levenslange gevangenisstraf voor het doden van een ongewapende burger.

Update 23 mei 14.10 uur: In het eerste oorlogsmisdadenproces in Oekraïne is de beschuldigde 21-jarige Russische soldaat veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De verdachte heeft nu 30 dagen om in beroep te gaan. Het vonnis is nog niet definitief. De aanklagers hadden levenslange gevangenisstraf geëist. De verdediging pleitte voor vrijspraak omdat de soldaat in opdracht had gehandeld en een bevel van zijn meerderen had uitgevoerd.

Het is de eerste zaak van oorlogsmisdaden die in Oekraïne voor de rechter komt sinds het begin van de Russische invasie.

Eerdere berichtgeving: In de rechtbank bekende hij en vroeg om vergeving. Zijn Oekraïense advocaat vroeg om vrijspraak.

Volgens Oekraïense onderzoekers wilde Shishimarin met vier kameraden in een gestolen auto vluchten na een aanval op zijn konvooi in het noorden van Oekraïne. Het slachtoffer (62) dat hij doodde was dan ook getuige van de diefstal van de auto. Schischimarin bevestigde deze vertegenwoordiging in de rechtbank. Het spijt hem "heel erg".

Oekraïne heeft het Russische leger sinds de invasie van 24 februari beschuldigd van talrijke oorlogsmisdaden.