Poetin: 'Kyiv moet Azovstal-verdedigers bevelen zich over te geven'

De Russische president Vladimir Poetin dringt er bij Oekraïne op aan om het bevel tot overgave te geven aan de strijders in de staalfabriek van Azovstal.

Volgens een verklaring van het presidentieel bureau is Moskou nog steeds bereid om de opgesloten burgers op de Mariupol-site veilig te laten evacueren. Poetin informeerde de Israëlische premier Naftali Bennett hierover in een telefoongesprek. Israël probeert al langer te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne.

De plaatsvervangend commandant van het Oekraïense Azov-regiment beschuldigt Russische troepen van het schenden van het overeengekomen staakt-het-vuren in Mariupol. "Nogmaals, de Russen hebben de staakt-het-vuren-belofte gebroken en de evacuatie van burgers die nog schuilen in de kelders van de fabriek niet toegestaan", zei Svyatoslav Palamar in een video op Telegram.

Eerder liet het Kremlin weten dat mogelijkheden tot evacuatie waren geregeld voor de nog opgesloten mensen in Azovstal. Naar verluidt houden ongeveer 200 burgers stand in de bunkers van de staalfabriek Azovstal, waar ook de overgebleven Oekraïense strijders zich verschansen.