Peperdure superjachten door de grachten voor feestje bij Amstel Hotel

Een Wajer 77 met een nieuwwaarde van zo'n 5 miljoen euro en enkele tientallen andere van dit soort peperdure jachten voeren gisteren door de binnenstad van Amsterdam. De eigenaren van deze 'bootjes' verzamelden zich bij het Amstel Hotel om de start van het vaarseizoen te vieren. Zo meldt AT5

"Het terras van het Amstel Hotel was versierd met grote blauwe ballonnen en daar stond een massa mensen te kijken naar het gedoe op het water, terwijl er luide muziek gedraaid werd", schreef een buurtbewoner op Facebook. "Zo beleef je nog eens wat!"

Het ging om boten van de Nederlandse fabrikant Wajer. Op met name de grootste, de Wajer 77, werd op sociale media met verbazing gereageerd. Een tweet met een foto van dat jacht op de gracht kreeg honderden reacties.

GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting liet weten dat de boten duidelijk maakten dat hoge inkomens te weinig belast worden. "Eigenlijk vind ik het ordinair om zo met geldoverschot te pronken", schreef een andere Twittteraar. Weer anderen spraken van een 'pretpark', omschreven de boten als  Boat SUVs of noemden het krankjorum

Toch was niet iedereen negatief over de boten. "Ik was vol gas gegaan en had alle bakfietsen even flink natgemaakt met mijn golven", schreef iemand die de kritiek omschreef als 'jaloers gezeik'. 

De fabrikant liet via een Instagram-bericht weten dat het om een 'onvergetelijke dag' ging.