Rusland en China willen samenwerking intensiveren

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou willen Rusland en China hun samenwerking intensiveren. Het persbureau Interfax meldde dat dit was overeengekomen door de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen met het oog op "moeilijke internationale omstandigheden".

Het bureau, dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken citeert, meldt verder dat het gaat om coördinatie in het buitenlands beleid en het voornemen om met één stem te spreken in mondiale aangelegenheden. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Wang Yi en Sergey Lavrov, zijn hierover in gesprek in de oostelijke Chinese provincie Anhui.

De Russische Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov is vanmorgen aangekomen in Tunxi voor zijn eerste bezoek aan China sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne. Aanleiding zijn tweedaagse gesprekken over de ontwikkelingen in Afghanistan, die ook worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de VS, de buurlanden en de sinds augustus aan de macht zijnde Taliban-regering.

China geeft Rusland politieke steun in het Oekraïne-conflict en weigert de invasie te veroordelen. Peking benoemde eerder de VS en de NAVO als de belangrijkste oorzaken van de crisis.

De spanningen in Oekraïne overschaduwen de uitgebreide trojka-bijeenkomst over Afghanistan, waarvoor gastland China naast Rusland ook de VS en Pakistan uitnodigde. Van Amerikaanse zijde zal de Amerikaanse speciale gezant voor Afghanistan, Tom West, deelnemen, aldus Washington.