Chinese Boeing 737 MU5735 neergestort, 132 inzittenden aan boord

Volgens Chinese media is een China Eastern Boeing 737 met 132 mensen aan boord neergestort nabij de stad Wuzhou. Het aantal slachtoffers is nog onduidelijk.

Een vliegtuig van Chinese Eastern Airlines met 132 aan boord is neergestort in het zuiden van China. Zoals gemeld door de Chinese staatstelevisie, vond het ongeval plaats in de buurt van Wuzhou in de Zuid-Chinese regio Guangxi. Volgens de eerste informatie was het vliegtuig met vluchtnummer MU5735 onderweg van Kunming in de provincie Yunnan naar Guangzhou in de provincie Guangdong. Reddingsteams zijn naar de plaats van het ongeval in Teng County gestuurd, meldden staatsmedia.

In een video die op het Chinese internet circuleert, was van een afstand een hoge rookpluim in de heuvels te zien. Er werd ook puin getoond dat omwonenden beweren met hun mobiele telefoons te hebben gefilmd. De authenticiteit van de video's kon in eerste instantie niet worden bevestigd. Dorpelingen melden dat de machine 'volledig vernietigd' was. Over het lot van de inzittenden van de Boeing 737 van China Eastern Airlines is nog niets bekend. Ook over een mogelijke oorzaak van de crash is niets bekend.

De luchtvaartautoriteit in Peking heeft de crash bevestigd. Er waren 132 mensen aan boord, waaronder negen bemanningsleden. In de eerste berichten was er sprake van 133 inzittenden. De crash gebeurde in een afgelegen en heuvelachtig gebied van Teng County, ongeveer 300 kilometer van Guangzhou. Enkele minuten na de eerste meldingen van het ongeval werd in een mobiele reisapp de status van de vlucht gewijzigd in 'crashed'.

Neerstorten van een grote hoogte
Het vliegtuig stortte blijkbaar ineens neer van grote hoogte. Zoals het persagentschap China News meldde, bleek uit de vluchtgegevens dat de Boeing 737 sinds het opstijgen vanuit Kunming op een hoogte van meer dan 8800 meter had gevlogen. Om 14:19 uur plaatselijke tijd (7:19 uur MET), daalde het vliegtuig plotseling. Twee minuten later werd het contact met vlucht MU5735 verbroken. Na de crash ontstond een bosbrand, maar die is inmiddels geblust, aldus ooggetuigen, volgens de nieuwswebsite Jimu Xinwen.

De crash zou een van de grootste vliegrampen in China sinds vele jaren kunnen zijn, na een reeks dodelijke ongevallen in de jaren negentig. In 2010 kwamen 44 mensen om bij China's laatste grote vliegtuigongeluk, toen een vliegtuig van Henan Airways neerstortte bij het naderen van de luchthaven van Yichun. In de afgelopen twee decennia heeft het land een relatief veilige luchtvaart opgebouwd dankzij een jonge luchtvloot en een strengere luchtverkeersleiding.