FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 maart 2022

Random Pics van de Dag #577

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Snowboardcrossers sluiten World Cup-seizoen af met mooie finale

In het Zwitserse Veysonnaz is het World Cup-seizoen op de snowboardcross afgesloten. De vrouwen en mannen werkten nog één wedstrijd af, waarin het vooral om de dagwinst ging - de strijd om de World Cup-titels was niet al te spannend meer.

Vrouwen
De Britse Charlotte Bankes stond weer in de finale, net als de Amerikaanse Faye Gulini, Audrey McManiman uit Canada en de Française Manon Petit Lenoir. De beste start was voor Gulini, terwijl McManiman al in de eerste seconden onderuit ging. Bankes opende de aanval op Gulini, met succes: de Britse domineerde de rest van de finale en bekroonde haar eindzege in de World Cup met de dagwinst, voor Gulini en Petit Lenoir.

Mannen
Frankrijk stond er bijzonder lekker bij: Loan Bozzolo, Merlin Surget en Leo Le Bleu Jacques schopten het allemaal tot de finale, net als Eliot Grondin voor Canada. Glenn de Blois ging er in de halve finales op één honderdste van een seconde uit en werd tweede in de kleine finale.

Bozzolo ging in de finale al snel onderuit, Surget pakte de leiding en Grondin ging er achteraan. Een fantastische move van de Canadees bracht hem buitenom naar de leiding en uiteindelijk de winst, Surget werd tweede en Le Bleu Jacques pakte zijn allereerste World Cup-podium.

Martin Nörl kende geen geweldige dag, maar de Duitser had genoeg voorsprong om het eindklassement op zijn naam te schrijven.

Nieuwe Witcher-game aangekondigd

De Poolse ontwikkelaar CD Projekt RED heeft bekendgemaakt dat het officieel begonnen is met de ontwikkeling van een nieuwe iteratie in de populaire Witcher-franchise. De gamestudio slaat daarvoor de handen ineen met Epic Games en zal dan ook gebruikmaken van de nieuwste versie van Unreal Engine voor de totstandkoming van de game.

"We zijn blij om aan te mogen kondigen dat we werken aan het volgende deel in de Witcher-series van videogames, dat een nieuwe saga zal inluiden", aldus CD Projekt eerder vandaag. Men neemt dus afscheid van de inhouse game-engine REDengine3 en zal de ontwikkeling voortzetten in de vonkelnieuwe Unreal Engine 5. Wat de samenwerking met Epic Games betekent voor de pc-versie is nog niet bekend, maar de kans is groot dat de game eerst exclusief zal verschijnen in de Epic Game Store en pas later naar Steam komt.

FOK! Wat een weer: Piet Paulusma

rouwbanner weer (Foto: FOK.nl)

Dag mensen! 

Piet Paulusma. Ook ik schrok enorm toen ik het hoorde van zijn overlijden. Ik hoorde voor het eerst zijn naam in het begin van de jaren 90. Hij verving toen wel eens als jonge en ambtieuze weerman de op dat moment ook erg beroemde weermannen als Hans de Jong en Jan Pelleboer. Ook zij zijn er beide helaas niet meer. Hans De Jong heeft nog een respectabele leeftijd van 89 behaald, maar Jan Pelleboer mocht slechts 68 worden. 

Zodoende kwam Piet Paulusma steeds nadrukkelijker tevoorschijn als weerman. Vooral door hard leren en een enorme passie voor het weer groeide hij uiteindelijk uit tot de weerman die wij gekend hebben. Niet alleen dat, hij wist het weer ook zeer toegankelijk te maken voor een breed publiek. 

Met name als het ging regenen spak hij meestal over: 'regen, lichte regen'. Dat is zeker ook een kenmerk van hem geworden. Natuurlijk blijft zijn groet op het eind... ik zal het niet spellen... legendarisch en zal altijd met hem verbonden blijven.

Toch was ik het ook niet altijd met hem eens. Wat mij vaak tegenstond waren zijn seizoens-voorspellingen, en dat met name voor de winter. Als alles de afgelopen jaren was uitgekomen wat hij dacht dat het zou gaan worden, dan hadden we ieder jaar een Elfstedentocht gehad en lag er vrijwel de hele winter sneeuw. Helaas was dat vaak nergens op gebaseerd, maar hij bracht het wel heel spontaan. 

Nu moet ik erbij zeggen dat ook de professionele weerdiensten, alsmede de weeramateurs dat doen. Zij brengen/vermoeden of hopen dat het zo zal gaan. Ook dit is op enkele signalen na, vrijwel niet te doen. Dus van beide kanten heb ik een andere overtuiging.

Het gaat nu even over Piet. Ik vind het echt heel bijzonder hoe hij zijn ziekte heeft gedragen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen: sterven in het harnas. Het is de laaste dagen natuurlijk enorm snel gegaan. Donderdag nog op TV en vrijdag op de radio. Ik denk dat zelfs hij dat niet direct heeft vermoed. 

De meteorologie, maar vooral een enorm vriendelijk en gepassioneerd mens heeft ons veel te vroeg moeten verlaten. Ik zal hem ook heel erg gaan missen. Hij heeft toch poorten geopend die voor veel mensen minder boeiend lijkt dan dat het toch wel is.

Bedankt Piet!  

Lente in Westerbork (Foto: Pukeko)
Om toch met een klein beetje optimisme af te sluiten, zien we op deze mooie foto van Pukeko dat het toch al lente aan het worden is. Ze is momenteel in de omgeving van Westerbork. (Foto: Pukeko)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Colbrelli zakt in elkaar na sprint in eerste etappe Ronde van CataloniŰ, Matthews wint de rit

Michael Matthews heeft de eerste etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Australiër van Team BikeExchange-Jayco was de snelste in de massasprint voor Sonny Colbrelli. Colbrelli werd nog wel tweede in de massasprint, maar zakte na de finish in elkaar. Op de Italiaan werd volgens verschillende media door het medische team ter plaatse hartmassage toegepast en daarna is de Europees kampioen van Bahrain Victorious afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij is wel weer bij bewustzijn.

De eerste etappe in de Ronde van Catalonië was in een etappe van 172 kilometer met start en aankomstplaats in Sant Feliu de Guíxols. Onderweg waren er verschillende beklimmingen, maar uiteindelijk zou het op een massasprint uitdraaien in de eerste rit van de Catalaanse rittenkoers.

Daarin was Matthews de snelste, voor Colbrelli. De Australiër boekte zijn eerste zege in twee jaar tijd. Na de finish zakte Colbrelli in elkaar. Bij de Europees kampioen werd door het medische team direct hartmassage toegepast. Colbrelli zou bij bewustzijn zijn en hebben gepraat.

Volgens zijn wielerploeg is Colbrelli in stabiele toestand naar het ziekenhuis in Girona overgebracht, waar hij nader wordt onderzocht.

Rusland: Oekra´ne gebruikte gebombardeerd winkelcentrum Kiev als wapendepot

Na de bomaanslag op een winkelcentrum in Kiev waarbij meerdere mensen om het leven kwamen, beschuldigde Rusland Oekraïne ervan het winkelcentrum te gebruiken als wapendepot.

Meerdere raketwerpersystemen en munitie werden opgeslagen in het lege winkelcentrum, vertelde de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov, aan journalisten.

Het Russische leger gebruikte 'precisiegeleide wapens' om het gebouw te vernietigen. Het Russische leger viel in de nacht van zondag op maandag het winkelcentrum Retroville in de Oekraïense hoofdstad aan. Volgens Oekraïense bronnen kwamen daarbij zeker acht mensen om het leven.

Ex-president Trump: "Wij zijn een grotere kernmacht" dan Rusland

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij had gereageerd op de nucleaire dreigingen van Kremlin-chef Vladimir Poetin door hierop Amerikaanse onderzeeërs langs de Russische kust te laten varen.

"Hij zegt dat ze een kernmacht zijn, maar wij zijn een grotere kernmacht", vertelde de Republikein maandag aan Fox Business. Poetin "gebruikte constant het N-woord (...), het nucleaire woord". De VS hebben de grootste onderzeeërs ter wereld, "de krachtigste machines ooit gebouwd". Trump voegde toe: "Je zou moeten zeggen, kijk, als je dat woord nog eens noemt, sturen we ze naar je toe en varen we langs je kust."

Rutte bezoekt Nederlandse militairen in Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen kregen vandaag bezoek van minister-president Mark Rutte. Hij bezocht vandaag deze Baltische Staat en Polen voor gesprekken met bewindslieden over de situatie in Oekraïne. Rutte bedankte de militairen voor hun “belangrijke bijdrage in deze bijzondere tijden”.

De premier ging langs bij de aanwezige troepen van de enhanced Forward Presence (eFP). De militairen gaven hem op het oefenterrein in Pabrade een aantal demonstraties over hoe zij optreden in ‘verstedelijkt gebied’.

Rutte ging daarna in gesprek met de militairen. Hij toonde onder meer interesse in de uitrusting en de omstandigheden waarin zij te werk gaan. De premier merkte op hoe goed de Nederlandse militairen opgeleid en getraind zijn en zei “erg trots” te zijn op het werk van de militairen. Ook gaf Rutte aan dat het werk van de militairen “wel heel serieus is” nu.

Nederland neemt sinds 2017 deel aan de eFP in Litouwen. Het gaat om zo’n 270 militairen. Het mandaat loopt tot minimaal eind 2024 en Nederland zet vanaf medio 2022 tot maximaal 350 militairen in. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband om samen sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Premier met Defensieminister naar top
De premier bereidt zich met het bezoek aan Litouwen en Polen voor op de NAVO- en EU-top die later deze week op de agenda staan. Minister Kajsa Ollongren vergezelt hem in ieder geval bij de NAVO-top.

Litouwen en Polen spelen een grote rol rond de oorlog in Oekraïne. Het zijn 2 NAVO- en EU-leden die aan de oostflank van het NAVO-gezagsgebied liggen, direct tegen Rusland (Kaliningrad) en Belarus aan. Polen is daarnaast buurland van Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog zijn in Polen ongeveer 2 miljoen vluchtelingen aangekomen.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Duitsland wil in het eerste jaar de nieuwe EU-interventiemacht leveren

De EU krijgt een nieuwe militaire interventiemacht. In 2025 moet het 'EU-leger' operationeel zijn. De troepen maken deel uit van een veiligheidsbeleidsconcept dat de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de 27 lidstaten aannemen, aldus diplomaten in Brussel.

Duitsland levert in het eerste jaar maximaal 5000 soldaten aan de EU-interventiemacht. De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht (SPD) bood dit haar EU-colleges in Brussel aan. Met het oog op de oorlog in Oekraïne geeft de Duitse regering een 'duidelijk signaal' af: "We komen op voor elkaar", zei Lambrecht.

Wim-Lex neemt ˇˇk Oekrainse vluchtelingen in zijn 'stal'

Willem-Alexander en Maxima willen niet onder doen voor Claudia de B., die een Oekrainse mamma en haar kindje met kanker, op haar zolder onderdak biedt. Het koningspaar had nog wat ruimte over. Natuurlijk kan het koningspaar ook niet achterblijven bij het Belgische koningshuis dat er ook een aantal heeft aangenomen. Laat RTLNieuws weten.

Kenner Frits Wester wist te vertellen dat het heel uniek is. Tevens wist Frits te vertellen dat de op te vangen Oekrainers vooral zullen gaan werken in de signaalfunctie branche. Het betreft dan empathie signalen naar Oekraine en dat Poetin slecht bezig is signaleren naar Rusland.

Het is nog niet duidelijk hoeveel signaal-Oekrainers er gehuisvest gaan worden. Ook is nog niet duidelijk of de signaal-Oekrainers de gebruikelijke 135 euro per week leefgeld krijgen uitgekeerd of dat het koningspaar als extra signaal zelf voor het leefgeld zorgdraagt.

Russische rechtbank verbiedt Facebook en Instagram wegens extremisme

Een rechtbank in Moskou heeft een verbod opgelegd op de online netwerken Facebook en Instagram in Rusland. In zijn uitspraak beschuldigt de rechtbank de netwerken van de Amerikaanse groep Meta van 'extremistische' activiteiten, zo melden Russische staatsmedia.

De Russische binnenlandse geheime dienst FSB had Meta er eerder van beschuldigd dat haar activiteiten 'tegen Rusland en zijn strijdkrachten' waren gericht. Volgens de rechtbank mag de berichtendienst Whatsapp, die ook tot de Amerikaanse groep Meta behoort, niet worden geraakt door het verbod.

'Marc Overmars aan de slag als technisch directeur bij Antwerp'

Marc Overmars lijkt zijn loopbaan voort te zetten in België. Verschillende Nederlandse en Belgische zenders melden dat de voormalig speler én technisch directeur van Ajax bij Antwerp het transferbeleid gaat bepalen. Zo meldt AT5.

Overmars, die bij Ajax vertrok nadat hij werd beschuldigd met grensoverschrijdend gedrag, wordt volgens de krant vandaag nog gepresenteerd bij de huidige nummer drie van de Belgische competitie. Volgens De Telegraaf beschouwt Antwerp de Overmars-zaak als privékwestie.

'Nieuw hoofdstuk'
"Het zal niet opnieuw gebeuren", beloofde Overmars tijdens de perspresentatie van Antwerp. "Ik wil de Ajax-bladzijde achter mij laten en hier een nieuw hoofdstuk beginnen. Mijn vertrek bij Ajax was heel spijtig. Ik moet daar doorheen en weer verder. Dat ga ik nu doen."

Antwerp staat in België te boek als ambitieuze subtopper. Het werd vijf jaar geleden, als tweedeklasser, overgenomen door Paul Gheysens. Met een geschat vermogen van 765 miljoen euro is hij één van de rijkste mensen in België. De afgelopen periode investeerde Gheysens zo'n 70 miljoen euro in de club.

Aspergeteler krijgt 85000 euro boete i.v.m. onderbetaling

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een aspergeteler uit Linne een boete opgelegd vanwege ernstige overtredingen. Bij een gezamenlijke controle met de gemeente vorig jaar constateerde de Arbeidsinspectie dat de werknemers onder erbarmelijke omstandigheden op het bedrijf werkten en woonden. Uit verklaringen en urenbriefjes kwam naar voren dat de werknemers meer dan 80 uur per week werkten, voor 7 euro per uur. Naast de boete heeft het bedrijf een zogeheten ‘waarschuwing preventieve stillegging’ gekregen. Dat betekent dat de Arbeidsinspectie de werkzaamheden kan stilleggen als de werkgever binnen 5 jaar weer de Wet minimumloon overtreedt.

De Arbeidsinspectie heeft na de controle op het bedrijf nader onderzoek gedaan naar de gewerkte uren en de loonbetalingen. Vaststaat dat de werkgever minder uren heeft uitbetaald dan er daadwerkelijk is gewerkt. De werkgever haalde namelijk de reistijd tussen de verschillende aspergepercelen af van de gewerkte uren. De urenbriefjes die door de inspecteurs ter plekke zijn ingezien, corresponderen niet met de bewerkte uren op loonstroken die werkgever naderhand heeft overhandigd. Zo geven de loonstroken bijvoorbeeld aan dat een werknemer in totaal 66 uur of 88 uur per maand heeft gewerkt. De werkgever verklaarde echter geen administratie meer te hebben waarin de begin- en eindtijden naar de individuele werknemers te herleiden is. Deze urenbriefjes waren volgens de werkgever al weggegooid. Daardoor is niet te controleren hoeveel de werknemers precies hebben gewerkt en kan geen nader onderzoek naar vermoedelijke onderbetaling worden uitgevoerd. Een van de gevolgen hiervan is dat het helaas onmogelijk is om van de werkgever een nabetaling aan de werknemers te eisen.

De Arbeidsinspectie heeft na het onderzoek geconcludeerd dat de aspergekweker geen bewijsstukken heeft overgelegd waaruit blijkt wat de daadwerkelijk gewerkte uren zijn. Het was daarom niet duidelijk hoeveel loon de werknemers daadwerkelijk per uur kregen uitbetaald en hoeveel aan huisvesting werd betaald, nu de verklaringen op dit punt van elkaar afweken. Voor deze overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag moet de werkgever een boete van 70.000 euro betalen.

De werkgever is daarnaast op grond van de Arbeidstijdenwet verplicht om een deugdelijke registratie te voeren van de feitelijk gewerkte uren en de feitelijke genoten rust per werknemer. Dat maakt het voor de Arbeidsinspectie mogelijk om te controleren of de regels wel worden nageleefd. Omdat de werkgever heeft nagelaten deze gegevens te overhandigen, heeft de Arbeidsinspectie een boete opgelegd van 15.000 euro.

Oekra´ne: Russische bezetters schieten op demonstranten in Cherson

In de bezette stad Cherson in het zuiden van Oekraïne zouden Russische soldaten hebben geschoten op demonstranten tijdens een vreedzaam protest. Het Oekraïense persbureau Unian meldt op zijn Telegram-kanaal dat de Russen verdovingsgranaten gebruikten tegen de demonstranten en daarna het vuur openden.

Er zijn meerdere gewonden. In de havenstad protesteren de bewoners al dagen vreedzaam tegen de Russische bezetter. Cherson is tot op heden de enige grote stad die het Russische leger volledig heeft veroverd.

Hulporganisatie Care: mensen in Oost-Oekra´ne afgesloten van watervoorziening

Volgens de internationale hulporganisatie Care zijn als gevolg van de oorlog veel mensen in Oost-Oekraïne volledig afgesloten van de watervoorziening. Care Germany maakte in Bonn bekend dat deze mensen  gedwongen worden regenwater op te vangen en sneeuw te laten smelten.

Veel waterleidingen raakten beschadigd door de gevechten en reparaties zijn voorlopig onmogelijk vanwege de voortdurende beschietingen. Hoewel er in veel delen van het land wel waterputten zijn, legt Care uit dat er nauwelijks mogelijkheden zijn om het water op te kunnen slaan, daarom zijn er volgens de hulporganisatie containers aanwezig om water uit ondergrondse putten in reservoirs op te slaan. Op plaatsen waar geen lokale waterbronnen zijn, worden flessen met water uitgedeeld of tanks met water georganiseerd.

Kiev: 15.000 Russische soldaten gedood, bijna 500 tanks vernietigd

Het Oekraïense Ministerie van Defensie schat het aantal gesneuvelde Russische soldaten nu op 15.000. Bovendien werden meer dan 1.500 Russische transportvoertuigen vernietigd, evenals 97 vliegtuigen en 240 artilleriesystemen, zei het. Volgens de informatie werden ook bijna 500 Russische tanks, 121 helikopters en 3 schepen vernietigd.

Rusland waarschuwt dat Europees olie-embargo 'iedereen zou treffen'

Een embargo op de invoer van Russische olie, waartoe door sommige Europese landen wordt aangedrongen vanwege de militaire actie van Moskou in Oekraïne, zou een directe impact hebben op iedereen, zei het Kremlin maandag.

Sommige EU-landen, waaronder de Baltische staten, hebben opgeroepen tot een embargo op Russische olie en gas, terwijl Duitsland zich verzette tegen een regelrechte stopzetting van de invoer van Russische energie.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bijeen om de situatie in Oekraïne en mogelijke aanscherping van de sancties te bespreken.

De Amerikaanse president Joe Biden zal donderdag een EU-top over Oekraïne bijwonen in Brussel, waar energieprijzen en leveringszekerheid zullen worden besproken.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vertelde journalisten dat een olie-embargo "een beslissing is die iedereen zal raken".

"Een dergelijk embargo zal een zeer ernstige impact hebben op de wereldenergiemarkt, het zal een zeer ernstige negatieve impact hebben op de energiebalans van Europa", zei hij.

De Verenigde Staten kondigden deze maand een verbod op Russische olie en gas aan, terwijl Groot-Brittannië heeft gezegd dat het de Russische olie-invoer tegen het einde van dit jaar zal stopzetten.

Peskov zei dat de Amerikanen minder worden getroffen door een dergelijke maatregel, en "zich veel beter zullen voelen dan de Europeanen. Het zal moeilijk zijn voor de Europeanen."

Chinese Boeing 737 MU5735 neergestort, 132 inzittenden aan boord

Volgens Chinese media is een China Eastern Boeing 737 met 132 mensen aan boord neergestort nabij de stad Wuzhou. Het aantal slachtoffers is nog onduidelijk.

Een vliegtuig van Chinese Eastern Airlines met 132 aan boord is neergestort in het zuiden van China. Zoals gemeld door de Chinese staatstelevisie, vond het ongeval plaats in de buurt van Wuzhou in de Zuid-Chinese regio Guangxi. Volgens de eerste informatie was het vliegtuig met vluchtnummer MU5735 onderweg van Kunming in de provincie Yunnan naar Guangzhou in de provincie Guangdong. Reddingsteams zijn naar de plaats van het ongeval in Teng County gestuurd, meldden staatsmedia.

In een video die op het Chinese internet circuleert, was van een afstand een hoge rookpluim in de heuvels te zien. Er werd ook puin getoond dat omwonenden beweren met hun mobiele telefoons te hebben gefilmd. De authenticiteit van de video's kon in eerste instantie niet worden bevestigd. Dorpelingen melden dat de machine 'volledig vernietigd' was. Over het lot van de inzittenden van de Boeing 737 van China Eastern Airlines is nog niets bekend. Ook over een mogelijke oorzaak van de crash is niets bekend.

De luchtvaartautoriteit in Peking heeft de crash bevestigd. Er waren 132 mensen aan boord, waaronder negen bemanningsleden. In de eerste berichten was er sprake van 133 inzittenden. De crash gebeurde in een afgelegen en heuvelachtig gebied van Teng County, ongeveer 300 kilometer van Guangzhou. Enkele minuten na de eerste meldingen van het ongeval werd in een mobiele reisapp de status van de vlucht gewijzigd in 'crashed'.

Neerstorten van een grote hoogte
Het vliegtuig stortte blijkbaar ineens neer van grote hoogte. Zoals het persagentschap China News meldde, bleek uit de vluchtgegevens dat de Boeing 737 sinds het opstijgen vanuit Kunming op een hoogte van meer dan 8800 meter had gevlogen. Om 14:19 uur plaatselijke tijd (7:19 uur MET), daalde het vliegtuig plotseling. Twee minuten later werd het contact met vlucht MU5735 verbroken. Na de crash ontstond een bosbrand, maar die is inmiddels geblust, aldus ooggetuigen, volgens de nieuwswebsite Jimu Xinwen.

De crash zou een van de grootste vliegrampen in China sinds vele jaren kunnen zijn, na een reeks dodelijke ongevallen in de jaren negentig. In 2010 kwamen 44 mensen om bij China's laatste grote vliegtuigongeluk, toen een vliegtuig van Henan Airways neerstortte bij het naderen van de luchthaven van Yichun. In de afgelopen twee decennia heeft het land een relatief veilige luchtvaart opgebouwd dankzij een jonge luchtvloot en een strengere luchtverkeersleiding.

Grensoverschrijdend gedrag bij politieteams onacceptabel

Grensoverschrijdend gedrag binnen politieteams is de laatste jaren gedaald. Maar nog steeds ervaren politiemensen meer dan gemiddeld pesten, discriminatie en (soms seksuele) intimidatie op het werk. ‘Hier kunnen we niet tevreden mee zijn’, reageert plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer. ‘Elke zaak is er één te veel. Dit blijven we onvermoeibaar aanpakken.’

Aan de medewerkersmonitor 2020/2021 deden de 32358 politiemedewerkers mee. Van hen lieten 6711 medewerkers weten dat ze grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren. Het gaat om pesten (12%), intimidatie (12%), discriminatie (6%), ongewenste seksuele aandacht (4%) en/of lichamelijk geweld (0,3%). Deze percentages zijn 6 tot 2 procentpunt lager dan in de eerdere meting. Maar nog steeds hoger dan de landelijk gemiddelden onder werknemers.

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer: ‘Op zich goed dat collega’s minder grensoverschrijdend gedrag ervaren maar het gaat in absolute getallen om veel collega’s die dit raakt. Elke zaak er één te veel. Bovendien moeten we nog zien of deze daling doorzet.’

Politiewerk
Grensoverschrijdend gedrag komt binnen vrijwel elk politieteam voor, zo blijkt uit het onderzoek. Geen enkele vorm van dergelijk gedrag komt voortdurend of vaak voor. Maar het blijft onverminderd nodig om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en aan te pakken, benadrukt Huyzer. Dit ook omdat kenmerken van politiewerk een groter risico geven op dit soort gedrag. Zo is de mentale druk die politiemedewerkers ervaren aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde. Politiewerk is heftig werk. Je moet blind op elkaar kunnen vertrouwen. Daardoor is binnen de politie een familiecultuur ontstaan waarin het soms lastig is elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag.

Bovendien zijn de teams groot, soms wel tweehonderd man. De politie kampt met een capaciteitstekort. Het lukt daardoor niet altijd om heftige ervaringen met elkaar te bespreken. Ook leidinggevenden hebben door de onderbezetting vaak te weinig tijd om deze problematiek voldoende aandacht te geven.

Legitimiteit
‘Grensoverschrijdend gedrag komt voor binnen alle organisaties’, zegt Huyzer. ‘Maar juist bij de politie raakt het direct aan onze legitimiteit. Het is ons werk om op te treden tegen grensoverschrijdend gedrag. En tegelijkertijd zijn wij ook gewoon mensen. Waar mensen samen komen, zie je helaas ook ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie en intimidatie, al dan niet seksueel. Dit wil je niet en daarom moet je er eindeloos je best voor doen dit tegen te gaan.’

Bespreekbaar maken
De politie maakte de afgelopen jaren dilemma’s en gedrag op de werkvloer steeds beter bespreekbaar. Dit gebeurt door gesprekken binnen politieteams. En onder meer via de theatervoorstelling hierover: Rauw. Deze is door 24.000 collega’s bezocht. Elk team heeft daarnaast een plan gemaakt waarin staat wat wordt gedaan om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Ook kan het helpen dat de organisatie diverser is geworden. Het is algemeen bekend datgrensoverschrijdend gedrag sneller voor komt in monoculturen.

Algemeen beeld
De medewerkersmonitor gaat over meer onderwerpen. Zo geeft het onderzoek inzicht in ervaren werkdruk, burn-outklachten en ervaren agressie en geweld door burgers. Het rapport laat ook in algemene zin een positiever beeld zien ten opzichte van de vorige meting uit 2016/2018. Politiemensen ervaren over het algemeen minder werkstress en meer werkplezier dan bij eerdere metingen. Dit geldt niet voor medewerkers in de wijk, bij tactische opsporing en intelligence. Zij ervaren juist meer stress dan voorheen en minder werkplezier.

FOK! Wat een weer: met een zwarte rand

rouwbanner weer (Foto: FOK.nl)

Het weer, het weer. En dan nu het weer voor mmmorgen. Als kind vond ik dat het leukste weerbericht, dat van Piet Paulusma op SBS 6 als hij weer eens ergens op bezoek was. Het weer heb ik altijd interessant gevonden, helaas door leerproblemen kwam ik nooit verder dan FOK!, maar ik leer nog altijd bij van de op 1 na beste weerman van Nederland, Stephan5. 

Zoals het Piets laatste dag gister was, was het ook de laatste dag van de winter. Dat gaan we ook zeker merken in de loop van de week maar niet voordat er afgelopen avond en nacht in het oosten nog bewolking is waar wat neerslag uit kwam. In de rest van het land breiden opklaringen zich uit en is het droog. De minima liggen zo tussen de 5 graden in het uiterste oosten tot aan het vriespunt waar er opklaringen zijn.

En dan gaat het beginnen: de lente. Overdag is het zonnig met temperaturen tussen de 13 en 19 graden bij een zwakke zuidwestelijke wind. Ook de rest van de week verloopt rustig met ongeveer dezelfde temperaturen. Wellicht neemt Stephan jullie nog mee naar het buitenland want over het weer in ons kikkerlandje is maar weinig te vertellen de komende week.

Oant moarn, helaas niet tot morgen...

 
Piets laatste weerbericht 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Kiev verwerpt Russisch ultimatum voor Mariupol

De Oekraïense leiding heeft het ultimatum verworpen dat door het Russische leger aan de Mariupol-verdedigers was uitgevaardigd om zich over te geven. "Er zal geen capitulatie zijn, geen wapens worden neergelegd", zei vice-premier Irina Vereshchuk tegen Ukrayinska Pravda. Dit is al naar de Russen gecommuniceerd.

Rusland had zondag de Oekraïense troepen in Mariupol gevraagd de wapens neer te leggen en de stad maandagochtend te verlaten. Volgens het Russische staatsagentschap Tass heeft Rusland Oekraïne een plan voorgesteld op grond waarvan alle gewapende eenheden van Oekraïne de stad "zonder wapens en munitie langs de met Oekraïne overeengekomen route" zouden moeten verlaten.

Rusland drong aan op een 'formele schriftelijke reactie' van Oekraïne op de voorstellen maandagochtend om 05.00 uur Moskou. Daartoe had het Russische leger de Oekraïense zijde een brief van acht pagina's gestuurd. "In plaats van je tijd te verspillen aan acht pagina's met brieven, kun je beter een corridor openen", citeerde Vereshchuk uit haar antwoord aan de Russen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.