Boris Johnson bekritiseerd wegens vergelijking vrijheidsstrijd Oekra´ne met Brexit

De Britse premier Boris Johnson ziet parallellen tussen de strijd van de Oekraïners tegen de Russische dominantie in hun land en het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

"Ik weet dat het instinct van de mensen in dit land, net als de mensen van Oekraïne, altijd is om de vrijheid te hebben om te kunnen kiezen", zei Johnson op de voorjaarsconferentie van zijn conservatieve partij in Blackpool, in het noordwesten van Engeland.

Als voorbeeld voor de vergelijking noemde hij de nipte stem van de Britten voor het verlaten van de EU in 2016 met 52 procent van de stemmen. "Toen mensen in zulke grote aantallen voor Brexit stemden, denk ik niet dat ze dat deden omdat ze vijandig stonden tegenover buitenlanders, maar omdat ze gewoon vrij wilden zijn", zei de premier en voegde er na een lange pauze aan toe: "...Dingen anders doen en je eigen beslissingen kunnen nemen in dit land."

Update 23.00 uur:
Boris Johnson kreeg felle kritiek op zijn uitspraken. Douglas Alexander, een voormalig minister van de oppositiepartij Labour, noemde de opmerkingen "oppervlakkig, gebrekkig en moreel onwaardig". De voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt noemde de uitspraken van Johnson 'krankzinnig'.

Donald Tusk, de voormalige voorzitter van de Europese Raad en nu de oppositieleider van Polen, richtte zich rechtstreeks tot Johnson: "Uw woorden beledigen de Oekraïners, de Britten en het gezond verstand."

Johnson was de frontman van de campagne die in 2016 een referendum won over het verlaten van de Europese Unie en heeft geprobeerd zichzelf te positioneren als een leidende figuur in de inspanningen om Oekraïne en zijn president Volodymyr Zelensky te steunen. Zelenskiy heeft de EU-leiders gevraagd om Oekraïne versneld lidmaatschap te verlenen om het te helpen de Russische invasie af te weren.