FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 maart 2022

Boris Johnson bekritiseerd wegens vergelijking vrijheidsstrijd Oekra´ne met Brexit

De Britse premier Boris Johnson ziet parallellen tussen de strijd van de Oekraïners tegen de Russische dominantie in hun land en het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

"Ik weet dat het instinct van de mensen in dit land, net als de mensen van Oekraïne, altijd is om de vrijheid te hebben om te kunnen kiezen", zei Johnson op de voorjaarsconferentie van zijn conservatieve partij in Blackpool, in het noordwesten van Engeland.

Als voorbeeld voor de vergelijking noemde hij de nipte stem van de Britten voor het verlaten van de EU in 2016 met 52 procent van de stemmen. "Toen mensen in zulke grote aantallen voor Brexit stemden, denk ik niet dat ze dat deden omdat ze vijandig stonden tegenover buitenlanders, maar omdat ze gewoon vrij wilden zijn", zei de premier en voegde er na een lange pauze aan toe: "...Dingen anders doen en je eigen beslissingen kunnen nemen in dit land."

Update 23.00 uur:
Boris Johnson kreeg felle kritiek op zijn uitspraken. Douglas Alexander, een voormalig minister van de oppositiepartij Labour, noemde de opmerkingen "oppervlakkig, gebrekkig en moreel onwaardig". De voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt noemde de uitspraken van Johnson 'krankzinnig'.

Donald Tusk, de voormalige voorzitter van de Europese Raad en nu de oppositieleider van Polen, richtte zich rechtstreeks tot Johnson: "Uw woorden beledigen de Oekraïners, de Britten en het gezond verstand."

Johnson was de frontman van de campagne die in 2016 een referendum won over het verlaten van de Europese Unie en heeft geprobeerd zichzelf te positioneren als een leidende figuur in de inspanningen om Oekraïne en zijn president Volodymyr Zelensky te steunen. Zelenskiy heeft de EU-leiders gevraagd om Oekraïne versneld lidmaatschap te verlenen om het te helpen de Russische invasie af te weren.

Uitslag NEC - Sparta Rotterdam

NEC en Sparta Rotterdam zijn er in hun onderlinge wedstrijd niet in geslaagd om te scoren. In Nijmegen bleef het 0-0.

De thuisploeg was in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt. Tavsan keerde een schot en Abels haalde vervolgens de rebound van Oktinavan de lijn. Proper en wederom Tavsan misten daarna kansen. Aan de kant van Sparta was alleen een kopbal van Auassar gevaarlijk maar die ging over.

Ook in de tweede helft miste NEC kansen via Proper Okita en Vet. De Nijmegenaren claimden een strafschop nadat Auassar hands leek te maken in het strafschopgebied waarna de bal op de lat kwam. Ook na het raadplegen van de VAR ging de bal echter niet op de stip.

N.E.C. Nijmegen

0 - 0

Sparta Rotterdam

 
 Gele kaart: Guth, (N.E.C. Nijmegen), De Kamps, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Guth
Odenthal
El Karouani
Schöne
Proper
Mattsson (Vet/76)
Tavsan
Akman (Bony/ 76)
Okita
  Okoye
Abels
Vriends
Auassar
Durmisi
Namli (v.Mullem/79)
De Kamps (Pinto/85)
Verschueren
v.Crooy (Mijnans/85)
Thy (Dalmau/65)
Engels (Masouras/86)

Bol snelt naar zilver op WK indoor, brons voor kogelstootster Schilder

In de Servische hoofdstad Belgrado wordt voor het eerst sinds het WK van 2019 in Doha weer eens een mondiaal atletiektoernooi mét volle bak publiek gehouden. Het wereldkampioenschap indoor staat er op het programma en dat leverde al flink wat mooie wedstrijden op.

400m vrouwen
Femke Bol snelde eerder dit jaar al naar een supertijd, de snelste ter wereld van dit jaar, en dus leek een fraai duel met Shanae Miller-Uibo uit de Bahama's er in te zitten. Niks was minder waar en na een spannende strijd tussen de twee topfavorieten ging het goud in 50,31 seconden naar Miller-Uibo, één honderdsten langzamer dan Bol in februari was in Apeldoorn. De Nederlandse pakte in 50,57 seconden het zilver, voor de 50,79 van de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson. Lieke Klaver werd in 52,67 seconden zesde en laatste in de finale.

Kogelstoten vrouwen
Vooraf was Jessica Schilder een van de kanshebsters op een medaille, hoewel wellicht niet dé favoriete. In haar vierde worp sloeg ze voor het eerst toe: met 19,46 meter pakte de jonge Nederlandse de leiding. Die moest ze in de vijfde ronde wel afstaan, nadat de Amerikaanse Chase Ealy 20,21 meter gooide en Auriol Dongmo uit Portugal er met 20,43 meter gelijk nog eens stevig overheen knalde. Daarmee was het goud en zilver vergeven, maar Schilder, die zich nog twee centimeter verbeterde, pakte wel een fraaie bronzen medaille.

60m horden vrouwen
Met een strak persoonlijk record van 7,95 seconden plaatste Zoë Sedney zich voor de finale, nadat Maayke Tjin-A-Lim in de halve finales sneuvelde. Een herhaling van die prestatie kwam er voor Sedney niet in de finale: met 8,07 seconden werd ze zesde. De winst ging na een fraaie race in 7,78 seconden naar de Française Cyréna Samba-Mayela, voor Devynne Charlton uit de Bahama's (7,81) en de Amerikaanse Gabriele Cunningham (7,87).

Hinkstapspringen mannen
In de eerste van zes ronden sprong Lázaro Martinez uit Cuba al naar 17,64 meter en daarmee werd de wedstrijd al deels op slot gegooid. Zijn voor Portugal uitkomende oud-landgenoot Pedro Pablo Pichardo kwam in de buurt, maar bleef op 17,46 meter steken en dus was het goud voor Martinez. Achter Pichardo ging de Amerikaan Donald Scott er met het brons vandoor: met 17,21 meter klopte hij landgenoot Will Claye met twee centimeter.

Verspringen mannen
Olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou uit Griekenland kwam in ronde twee tot 8,55 meter en dat bleek achteraf al goed voor goud: met 8,51 meter in de laatste ronde kwam alleen Tentoglou zelf nog in de buurt. Het zilver ging naar Thobias Montler uit Zweden, die zich met 8,38 meter in de laatste ronde naar voren sprong. Brons was er met 8,27 meter voor de Amerikaan Marquis Dendy, voor landgenoot Jarrion Lawson.

Vijfkamp vrouwen
Op de Belgische Noor Vidts stond eigenlijk geen maat: ze won de 60 meter horden, werd tweede bij het hoogspringen, won het kogelstoten en werd tweede bij het verspringen. De 800 meter leverde tot slot een afsluitende overwinning op voor de Belgische, die alleen Adrianna Sulek uit Polen enigszins in de buurt had. Brons was voor de Amerikaanse Kendell Williams, die de Britse Holly Mills op de afsluitende 800 meter nog nét achter zich hield.

3000m vrouwen
Het veld bleef lange tijd bij elkaar, tot de Ethiopische dames het tempo opvoerden. Favoriete Dawit Seyaum kon het verrassend genoeg niet volhouden en haakte af, waarna de jonge Lemlem Hailu en Ejgayehu Taye los waren. Elinor Purrier St Pierre mengde zich er namens de VS in, net als de Canadese Gabriela Debues-Stafford, maar in 8:41,82 minuten ging het goud toch naar Hailu en Ethopië, voor Purrier St Pierre en Taye.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Het draaide uit op een strijd tussen drie vrouwen, de enige drie die de 4,75 meter wisten te slechten: Sandi Morris en Katie Nageotte namens de VS en Tina Sutej voor Slovenië. Sutej en Nageotte haakten op 4,80 meter beiden af met drie missers, Morris slaagde in haar laatste poging wél en pakte zo de wereldtitel. Nageotte pakte het zilver op basis van haar eerdere gebrek aan foutsprongen, Sutej kreeg brons omgehangen.

Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

FC Twente heeft vanavond met zuinige cijfers van PEC Zwolle gewonnen. In Enschede werdhet 1-0.

Twente kreeg in de vijftiende minuut de eerste kans van de wedstrijd. Van Wolfswinkel was dicht bij de 1-0. Hij nam in eerste instantie de bal goed aan maar de bal sprong weg waardoor doelman Lamprou alsnog kon ingrijpen. Vier minuten later was het alsnog 1-0. Rots, die vrij stond, kreeg de bal van Vlap en schoot vervolgens de bal in het doel. Het spel in de eerste helft was van een hoog tempo en dat ging de thuisploeg beter af van Zwolle. Twente kreeg een aantal kansen maar de ruststand bleef op 1-0.

Zwolle kreeg in de 57e minuut een kans om weer op gelijke hoogte te komen maar de kopbal van Van der Belt werd knap gered door doelman Unnerstall. Ook in het vervolg probeerden PEC er alsnog een punt uit te slepen, maar daarvoor kwam de ploeg kwaliteit te kort.

FC Twente

1 - 0

PEC Zwolle

 19' Rots    
 
 Gele kaart: , v.d.Belt, Paal, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28,000
Arbiter: v,d, Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Brenet
Pröpper
Pleguezuelo
Smal
Bosch
Vlap
Zerrouki
Rots (Limnios/72)
v.Wolfswinkel
Misidjan (Cerný/72)
  Lamprou
v.Wermeskerken (Reijnders/90)
Anderson
v.Polen
v.d.Werff (Tedic/59)
De Wit
v.d.Belt (De Waal/59)
Paal
Saymak (Kastaneer/ 44)
Clement (Adzic/59)
Redan

Updaadje: Harry Vermeer gaat toch wel

Update 21.59 uur. Z,n maatje waar hij zich mee wast (?), was een jokkebrok en nu geloofd hij helemaal niemand meer, alleen zichzelf. Harry heeft ook alleen Harry nodig om in de problemen te komen. Hij stond wel in een rij vluchtelingen, maar dat was niks. Ging een hapje doen en daarna helemaal alleen zonder punten of komma's naar Iviv in de hoop dat hij toegelaten wordt.

Bron: gecodeerd Facebook bericht hier onder. (Met dank aan bluuf voor het onderscheppen)

Harry Vermeer dacht een stoere held in een prachtig commandopak te worden in Oekraine. Dus toog hij vol goede moed en strijdlust naar de Pools-Oekrainse grens in een stoere gesponsorde en volgeladen Ford Fusion met 800 euro aan uitrusting. Helaas voor onze Nederlandse Rambo was de realteit iets minder fraai en meegaand. Er lopen nogal wat ronselaars rond die vooral op zoek zijn naar figuranten voor de bijrol van kanonnenvlees. Tevens werd in Polen zijn uitrusting met een smoes gestolen. Zo bericht het Algemeen Dagblad.

Geen kans dat in spectaculaire viraal gaande social media filmpjes Harry ter nauwernood aan wrede Russen ontsnapt met in zijn kielzog een horde te redden Oekrainers. Er wachte ook geen gaaf wapen op hem maar een oud roestig ding. Waar de kans dat je het met 'pang, pang' roepen moet doen ook nog eens aanmerkelijk is.

Wel was er een enorme kans dat hij ergens buiten beeld compleet aan stukken geschoten wordt. Dat was niet leuk geweest voor zijn dochtertje van drie. Nu Harry de minder fraaie kanten van oorlog heeft gezien, is de vechtlust hem vergaan. Hij is van plan toch maar weer terug te gaan naar Nederland. Of Harry dan zijn baan weer terug krijgt, die hij impulsief had opgezegd, is nog even de vraag.

Milieuactivisten Greenpeace protesteren tegen Russische tankers in de Oostzee

Milieuactivisten van Greenpeace hebben gedemonstreerd tegen Russische olietankers in de Oostzee op kajaks, kleine boten of zwemmend in het water. Op foto's van vrijdag en zaterdag zijn activisten te zien met rooksignalen en spandoeken in het vaarwater van de grote tankers om de aandacht te vestigen op het feit dat er nog steeds Russische olie naar Europese landen wordt gebracht.

Volgens Greenpeace komen de deelnemers aan het protest uit verschillende Scandinavische landen, Nederland en Duitsland. "Terwijl de bevolking van Oekraïne lijdt en de bevolking van Rusland de straat op gaat voor vrede, blijft Poetins olie en gas de Europese havens bereiken en bijdragen aan zijn oorlogskas", zei Mads Flarup Christensen, de Noorse leider van Greenpeace, volgens een verklaring van de milieuorganisatie. organisatie.

Uitslag Go Ahead Eagles - sc Cambuur

Go Ahead heeft vanavond in eigen huis Cambuur verslagen. In Deventer was Go Ahead met 3-0 te sterk.

In de openingsfase van de wedstrijd was Go Ahead de betere ploeg. Go Ahead zette druk op de verdediging van Cambuur maar dat leverde nog geen echte kansen op. In de 25e minuut kwam Go Ahead op voorsprong. Kramer verlengde de bal met zijn hoofd en via de borst van Cambuur-speler Hoedemakers gaat de bal het doel in. Elf minuten later was het 2-0. Brouwers kopte raak uit een vrije trap van Kuipers. 2-0 was ook de ruststand.

Er veranderde weinig aan het spelbeeld in de tweede helft. Go Ahead controleerde het tempo terwijl de Friezen moeite hadden om in de buurt van het strafschopgebied te komen. In de 77e minuut werd de wedstrijd beslist. Deijl wist de bal voor de voeten van de verdediging van Cambuur weg te grissen en vervolgens rondde hij af. 

Go Ahead Eagles

3 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 25' Kramer
 36' Brouwers
 77' Deijl
   
 
 Gele kaart: Deijl, (Go Ahead Eagles), Hoedemakers, Paulissen, Schmidt, Maulun, Bangura, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.631
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
Martina (Lucassen/82)
Nauber
Kramer
Kuipers
Deijl
Rommens
Brouwers
Cordoba (Cardona/87)
Lidberg (Mulenga/88)
Oratmangoen (Heil/87)
  P.Bos
Schmidt (Rier/76)
Mac-Intosch
Tol
Bangura
Paulissen
Hoedemakers
Maulun
Joosten (Sambissa/ 46)
Breij
Kallon (Doodeman/77)

Loekasjenko: "Poetin is een volkomen normaal en redelijk persoon"

In een interview met een Japans televisiestation gaf de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko commentaar op de gezondheid en mentale toestand van de Russische heerser Vladimir Poetin. Hij is een "volkomen normaal en redelijk persoon", zegt Loekasjenko.

En verder: "Als je denkt dat president Poetin fysiek ongeschikt is of dat er iets is gebeurd... Hij is, zoals we hier zeggen, levendiger dan anderen." Westerse speculaties over de ziekelijke gezondheid van Poetin zijn onzin. "Al dit gepraat is bedoeld om het vertrouwen in de president binnen Rusland te ondermijnen. Dat zal niet gebeuren", zegt Loekasjenko.

Chinese minister geeft NAVO de schuld van oorlog in Oekra´ne

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Le Yucheng heeft de NAVO de schuld gegeven van de oorlog in Oekraïne. De westerse militaire alliantie is een overblijfsel van de Koude Oorlog, die tegen de wil van Moskou in op uitbreiding naar het oosten aandrong, zei Le op een conferentie in Peking.

Als een wereldmacht als Rusland zich hierdoor bedreigd ziet, kan dat gemakkelijk verschrikkelijke gevolgen hebben. China's leiderschap heeft herhaaldelijk soortgelijke beschuldigingen geuit tegen de NAVO.

Le bekritiseerde ook westerse economische sancties. "De sancties tegen Rusland gaan nu zelfs zo ver dat globalisering als wapen wordt gebruikt. Zelfs mensen uit de sport, cultuur, kunst en entertainment worden niet gespaard", zei hij.

China heeft zich gedistantieerd van de acties van zijn belangrijkste bondgenoot in de VN-Veiligheidsraad sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne, maar heeft geen openlijke kritiek geuit. De leiding in Peking heeft het nog steeds niet over een 'invasie'.

Hamilton: "Erg blij met de vijfde plek"

Ondanks dat Lewis Hamilton zeven tienden moest toegeven op de snelste man Charles Leclerc is de Brit naar eigen zeggen toch blij met de vijfde plek. Het team van Mercedes kwam overduidelijk snelheid te kort om mee te vechten om de pole in Bahrein. Na de problemen tijdens de wintertests is de zevenvoudig wereldkampioen blij met de progressie dat zijn team heeft geboekt.

"Ik ben simpelweg erg blij met de kwalificatie vandaag. Zeker gezien onze problemen afgelopen weken. De wagen is een nachtmerrie om te besturen, maar we hielden ons hoofd koel en bleven hard werken. Ondanks alle moeilijkheden bleven we positief. Ik ben erg trots op iedereen in het team", verklaart de Brit na afloop van de kwalificatie in Sakhir.

Hamilton verwacht morgen niet de strijd met de wagens voor hem aan te kunnen gaan. De zevenvoudig wereldkampioen erkent dat zijn Mercedes snelheid tekort komt: "We zullen niet het gevecht met Red Bull en Ferrari aan kunnen gaan. Ze waren gisteren een seconde sneller dan wij op racepace. Dus ik zal voornamelijk vechten met de coureurs achter mij"

Mohoric verrast alle favorieten in Milan-Sanremo, Van der Poel derde bij rentree

Het eerste monument van het jaar is gewonnen door Matej Mohoric. De Sloveen van Bahrain-Victorious reed in de afdaling van de Poggio weg bij de andere favorieten en hield de kleine voorsprong vast en pakte de winst in Milan-Sanremo. Anthony Turgis pakte op twee seconden de tweede plaats, voor Mathieu van der Poel.

In de eerste uren van Milan-Sanremo was er weinig te beleven. In de eerste kilometers reed er een kopgroep van acht renners weg. Het achttal pakte zeven minuten voorsprong, waarna vooral Jumbo-Visma de controle hield in het peloton. In aanloop naar de Cipressa daalde de voorsprong al snel, zeker nadat UAE Team Emirates het tempo op de klim in dienst van Tadej Pogacar omhoog schroefde. Er bleef op de top van de beklimming nog maar een groep van dertig over richting de Poggio.

Op de Poggio probeerde Pogacar het tot vier maal toe, maar hij kwam niet weg. Net zoals de anderen en gingen we met een kleine groep de afdaling in en daar maakte Mohoric het verschil. De Sloveense kampioen nam alle risico in de afdaling en met nog twee kilometer had de Sloveen een handvol seconden op de andere favorieten, met onder meer Van der Poel.

De Nederlander maakte hier zijn rentree na zijn lange blessure probeerde samen met Van Aert de samenwerking goed te krijgen, maar te veel renners konden niet meer. In de laatste kilometer ging Turgis nog op zoek naar Mohoric alleen kreeg de Fransman het gat net niet dicht op Mohoric, waardoor de renner van Bahrain-Victorious Milan-Sanremo op zijn naam schreef. Turgis legde beslag op de tweede plaats, voor Van der Poel.

F1: Leclerc troeft Verstappen af in Bahrein

Charles Leclerc heeft verrassend de poleposition gepakt voor de eerste Formule 1-race van het seizoen 2021. In Bahrein was de Monegask in de kwalificatie met de Ferrari met een tijd van 1.30,557 een tiende sneller dan de Red Bull van wereldkampioen Max Verstappen. De Nederlander klopte nummer drie Carlos Sainz met zes duizendste van een seconde.

De eerste kwalificatie zou uit gaan wijzen welke teams problemen hadden en welke er zouden verrassen. In de derde vrije training tekende zich al een beetje af dat McLaren en niet bij zou zitten, Aston Martin niet bij de snelste zou horen en dat Williams problemen had. Dit bleek ook wel, want de Astons van Nico Hülkenberg en Lance Stroll vielen buiten de boot, opvallend genoeg was invaller Hülkenberg sneller dan zijn teamgenoot. Nicholas Latifi kon met de Williams geen potten breken, net als Daniel Ricciardo met de McLaren. Yuki Tsunoda kwam de problemen van de ochtend niet te boven en was ook na één sessie klaar, dit in tegenstelling tot de rijders van Haas en Alfa Romeo die een stap voorwaarts maakten ten opzichte van vorig seizoen.

Q2 bracht weer veel spanning met zich mee om door te mogen naar het laatste deel. Verstappen zette het tempo, maar ook de Mercedessen kwamen uit hun hok. Daarachter bleek dat het middenveld groot was, want na het stuivertje wisselen van de laatste minunten vielen Esteban Ocon, Mick Schumacher, Lando Norris, Alexander Albon en Guanyu Zhou af, vijf rijders van vijf verschillende teams.

In het derde deel opende Sainz met een 1.30,687 als snelste voor Leclerc en Verstappen die er vlak achter zaten. Daarachter zaten Sergio Perez en de Mercedessen. Dat laatste veranderde niet, maar in de tweede run snoepte Charles Leclerc met een 1.30,558 de poleposition af van Sainz die plek twee ook nog verloor aan Verstappen. Perez klokte de vierde tijd, voor Lewis Hamilton die daarmee de beste Mercedes was. Voormalig teamgenoot Valtteri Bottas reed met de Alfa Romeo de zesde tijd, voor de Haas van Kevin Magnussen, de Alpine van Fernando Alonso, de Mercedes van George Russell en de AlphaTauri van Pierre Gasly.

SP wil meer afstand nemen van andere linkse partijen

De SP gaat zich meer afzetten tegen andere linkse partijen als GroenLinks en PvdA. Dat zei partijleider Lilian Marijnissen op een partijraad van de SP in reactie op het verlies dat de partij boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Marijnissen denkt dat een van de oorzaken van het verlies is dat veel kiezers de SP zijn gaan beschouwen als ‘onderdeel van het establishment’. Daarom moet de partij weer meer ‘buitenparlementaire acties’ gaat voeren. Ook wil ze een ‘meer onderscheidend’ verhaal. Daarom wil ze zich nog meer afzetten tegen partijen die zich volgens haar ‘wel links noemen maar niet links gedragen’. Marijnissen hekelde bijvoorbeeld de nadruk van andere linkse partijen op ‘woke-thema’s’, klimaat en arbeidsmigratie. "Alsof iedereen zichzelf een warmtepomp kan veroorloven. Die partijen doen niets voor gewone mensen."

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zette Marijnissen zich ook al af tegen D66, GroenLinks en de PvdA. Die partijen presenteren ‘arbeidsmigratie als iets positiefs’. "Ze gaan compleet voorbij aan wat het bijvoorbeeld doet voor de sociale samenhang in de wijk", zei ze.

Verstappen opnieuw de snelste in Bahrein

Max Verstappen heeft ook in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein de snelste tijd gereden. De regerend wereldkampioen in de Formule 1 kwam tot een tijd van 1.32,544 en was hiermee nipt sneller dan de Ferrari van Charles Leclerc. Red Bull-teamgenoot Sergio Perez eindigde op plek drie.

In de training was het opvallend dat Mercedes direct naar buiten ging, terwijl Verstappen net als vorig jaar het rustig aan keek. Toen de Nederlander wel naar buiten ging reed hij direct de snelste tijd, voor de Ferrari's. Yuki Tsunoda wilde ook een poging wagen, maar de Japanner kwam de pitbox van AlphaTauri niet uit toen hij merkte dat de stuurbekrachtiging niet werkte.

Mercedes meldde zich halverwege de training plotseling vooraan met een auto die iets stabieler oogde, al was het voor George Russell en Lewis Hamilton hard werken om de auto te laten werken. Leclerc liet meteen hierna zien dat hij vooraan mee gaat doen, al had hij in bocht 11 nog wel een flink moment en bracht de Monegask een bezoek aan de grindbak. Verstappen snoepte Leclerc de snelste tijd af, terwijl Perez in de slotfase nog klom naar plek drie. Voor Alpine, McLaren en Williams lijkt er nog veel werk aan de winkel te zijn.

Update toeslagenschandaal hoofdstuk; geroofde kinderen

Kamerlid Pieter Omtzigt geeft ons een kleine update over de 1115 geroofde kinderen tijdens het toeslagenschandaal. Spoiler; Waarschijnlijk zal geen van de kinderen ooit terugkomen bij de ouders. Waarschijnlijk zal er helemaal niemand verantwoording voor het gerecht hoeven afleggen voor de roof van 1115 kinderen.  

Toegift van onze Minister President over dit gave land. 

Beta Overwatch 2 begint 26 april

In een nieuwe developer update heeft Blizzard aangekondigd dat de PvP-beta voor Overwatch 2, die eerder al was aangekondigd, begint op 26 april.

Het betreft een closed beta, dus je moet je ervoor opgeven en hopen dat je wordt geselecteerd. Jezelf opgeven kan via deze link. In de developer update onthulde het team ook enkele nieuwe details over de game.

Zo krijgt Orisa een complete rework en gebruikt ze nu een speer. Ook Doomfist krijgt een grote rework, hij is in het vervolg geen DPS-hero meer, maar een Tank. Voor de beta begint komt Blizzard met meer details over wat er allemaal inbegrepen is en worden deze wijzigingen, en meer, verder toegelicht.

Poetin demonstreert nieuw speeltje aan NAVO: de Kinzhal

Poetin heeft een hypersonisch wapen, de Kinzhal, ingezet om een Oekrains wapendepot te vernietigen. Deze kan zowel met een conventionele als een kernkop worden uitgerust, is 13 keer sneller dan de Tomahawk met drie keer zoveel vernietigingskracht. Meeste NAVO-afweer kan er niets tegen doen. Eigenlijk bedoeld voor grotere doelen zoals vliegdekschepen.

New York Times geeft toe; Hunter Biden's laptop is echt

Kan u het zich nog herinneren dat verhaal over Hunter Biden die zijn laptop achter liet bij een reparatiewinkel en nooit ophaalde? Waarna de reparateur naar buiten kwam met bedenkelijke inhoud op de harde schijf van de laptop. Het was een hoax, complot, Russische propaganda enzovoort. De krant die het nieuws bracht, The New York Post werdt zelfs tijdelijk geschorst van Twitter voor het verspreiden van fake news. Het blijkt toch allemaal wel waar te zijn. 

Compilatie van (toen presidentskandidaat) Joe Biden die hierover glashard liegt;

Hadjar debuteert met winst in Formule 3-race Bahrein

Op het circuit van Sakhir in Bahrein is zaterdag het nieuwe jaar in de Formule 3 van start gegaan. Dat gebeurde met de sprintrace, waarin we gelijk al veel nieuwe toekomstige sterren te zien kregen.

De poleposition voor de eerste race van het jaar was in handen van Zak O'Sullivan, de nummer twaalf van de kwalificatie. Hij had Oliver Bearman naast zich staan, met David Vidales en Red Bull-junior Isack Hadjar achter zich. O'Sullivan behield de leiding bij de start, Bearman schoof achter hem aan en Zane Maloney kende een dijk van een start en snelde naar plek drie.

Na een paar ronden ging het rond de achtste plek fout voor twee ART-teamgenoten: Victor Martins en Gregoire Saucy raakten in de clinch, waarbij Martins zijn band lek reed en Saucy zijn voorvleugel verloor. Bearman nam ondertussen met een fraaie move de leiding over van O'Sullivan, terwijl Maloney langzaam wat dichterbij begon te komen.

O'Sullivan begon het met een handvol ronden te gaan moeilijk te krijgen: Maloney ging er voorbij en ook Hadjar nam hem te grazen, terwijl Alexander Smolyar al op de plek zat te azen. Maloney raakte zijn tweede plek dan weer kwijt, want Hadjar was op dreef en verschalkte de Barbadaan. Dat deed Smolyar met dik twee ronden te gaan ook, waarna Maloney net tekort kwam om hem terug te pakken.

Bearman kwam niet meer in de problemen en de 16-jarige Britse Prema-coureur pakte de winst in zijn allereerste Formule 3-race. Dat kon hij een paar seconden vieren, daarna ging het anders: hij kreeg vijf seconden tijdstraf wegens het overschrijven van de track limits. De winst was zo voor de 17-jarige Franse Hitech-coureur Hadjar, die zo wél zijn F3-debuut won. Bearman werd wel tweede, voor Smolyar, Maloney, Arthur Leclerc en O'Sullivan.

Zwitserse skiŰrs winnen World Cup-finale op teamwedstrijd

Tijdens de World Cup-finales in het alpineskiën is ook de teamwedstrijd afgewerkt, waarop teams van twee mannen en twee vrouwen het op een parallelparcours tegen elkaar opnemen. Dat leverde een strijd op tussen dé grote skilanden: Oostenrijk en Zwitserland.

In de kwartfinales hadden Ricarda Haaser, Stefan Brennsteiner, Katharina Truppe en Patrick Feurstein het bijzonder moeilijk met Slovenië, maar op tijd haalden ze het nog net. Noorwegen won ondertussen nipt van Frankrijk, terwijl Duitsland afrekende met Italië. Zwitserland had het minder moeilijk: Delphine Darbellay, Livio Simonet, Andrea Ellenberger en Fadri Janutin wonnen allemaal van hun Canadese opponent.

In de halve eindstrijd rekende Oostenrijk iets soepeler af met Noorwegen, terwijl het - met alle respect - B-team van Zwitserland het ook tegen Duitsland niet al te moeilijk had. De Duitsers wonnen vervolgens de kleine finale van Noorwegen, waarna de grote finale begon. Haaser klopte Darbellay, maar Simonet, Ellenberger en Janutin wonnen van Brennsteiner, Truppe en Feurstein, waarmee de Zwitserse zege een feit was.

Prinses Margriet ontvangt eerste medaille Invictus Games

Prinses Margriet heeft gisteren de eerste medaille voor de Invictus Games in ontvangst genomen. De ere-voorzitter van het Comité Invictus Games Den Haag 2020 kreeg het exemplaar uit handen van muntmeester Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt.

De medailles zijn onder escorte van de Koninklijke Marechaussee in een pantservoertuig vervoerd van de Koninklijke Nederlandse Munt in Houten naar Soesterberg. Er is voor de onthulling gekozen voor het Nationaal Militair Museum omdat daar dit weekeinde de Nacht van de Militaire Muziek plaats heeft.

Bij de plechtigheid in het NMM waren plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots en voorzitter van Invictus Games Den Haag 2020 Mart de Kruif aanwezig. Admiraal Boots vergeleek het slaan van een medaille met de kracht van de deelnemers aan de Invictus Games. "Het heeft een treffende overeenkomst. Metaal wordt onder grote druk gezet. Het verandert, maar het breekt niet en krijgt een nieuwe vorm. Zo is dat ook voor deze mensen”, sprak hij in de richting van Alina Zoet, een van de deelnemers aan de spelen.

Wethouder Anne Mulder van Den Haag, zelf een veteraan, sprak zijn bewondering uit voor het doorzettingsvermogen van de militairen. “Geen mens komt ongeschonden uit een oorlog, ook ben je ervoor getraind”, sprak hij.

Kracht
De vijfde editie van de Invictus Games wordt dit jaar van 16 tot en met 22 april gehouden in Den Haag. Het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. Tijdens deze editie doen zo’n 500 deelnemers uit 20 verschillende landen mee in 10 takken van sport.

In de Defensiekrant staat een uitgebreide reportage over de voorbereidingen op de Invictus Games.

Van links naar rechts: prinses Margriet, CEO Invictus Games Conny Wenting, deelnemer Alina Zoet en muntmeester Bert van Ravenswaaij. (foto: Ministerie van Defensie)
Van links naar rechts: prinses Margriet, CEO Invictus Games Conny Wenting, deelnemer Alina Zoet en muntmeester Bert van Ravenswaaij. (foto: Ministerie van Defensie)

FOK! Wat een weer: zonnig

winterbanner

Welkom!  

Het was gister een zonnige dag met niet al teveel wind. Er waren wat stapelwolkjes, maar daar bleef het wel bij.

Afgelopen nacht zakte het kwik tot iets boven het vriespunt en wellicht was er een enkele mistbank.

Vandaag is het opnieuw zonnig en droog. Het is dan wel iets frisser met temperaturen die tussen de 10 en 14 graden komen te liggen. De zuidoostelijke wind neemt wel in kracht toe. In het binnenland tot matig, aan zee tot (vrij) krachtig. Het zal daarom wat schraal aanvoelen.

Bewolking en buien vinden we met name in delen van Spanje. 

Fijn weekend!

 Molenstein (Foto: DJMO)
Prachtig wandelweer: Nootje oké! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Supermarkt Hoogvliet overvallen; politie zoekt getuigen

Het personeel van een supermarkt aan de Akkerwinde werd vrijdagavond opgeschrikt door een overval. Een gewapende man heeft vermoedelijk een schot gelost, maar niemand raakte gewond. De politie spreekt graag met getuigen.

Even voor 20:30 uur kwam de lange man in een bomberjack de supermarkt binnen en bedreigde het aanwezige personeel. Daarbij schoot hij vermoedelijk in het plafond. Hij vertrok met een nog onbekend geldbedrag, het personeel en enkele klanten zeer geschrokken, maar ongedeerd achterlatend. De winkel is direct afgesloten en de omgeving wordt uitgekamd. Het heeft nog niet tot aanhouding van een verdachte geleid.

Was u getuige en heeft nu nog niet met de politie gesproken? Laat het ze weten.

Vogelgriep vastgesteld op kleinschalige houderij in Lunteren

In Lunteren (provincie Gelderland) is op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. De circa 100 vogels op de locatie zijn in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door een dierenarts geëuthanaseerd. Het gaat om eenden, ganzen en een paar kippen.

Er wordt een gebied met vervoersbeperkingen ingesteld rond deze locatie. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het al eerder ingestelde gebied rondom de eerdere besmetting in Lunteren op 10 maart.

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één pluimveebedrijf. Aangezien kleinschalige houderijen een zeer klein risico vormen voor de verspreiding van vogelgriep, zal het bedrijf niet preventief geruimd worden. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, en uit voorzorg bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren.

In de 3 kilometer zone rondom de besmette locatie liggen 27 andere pluimveebedrijven, een aantal van deze bedrijven lagen ook al in het 3km gebied dat eerder ingesteld werd. 12 bedrijven die nieuw in een 3km zone zijn komen te liggen, zullen bemonsterd worden op vogelgriep.

In de 10 kilometer zone liggen 268 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod geldt. Voor een groot aantal van deze bedrijven gold al een vervoersverbod sinds de vorige besmetting in Lunteren op 10 maart.

Humanitaire hulp voor Oekra´ne: update en cijfers

Hoeveel Oekraïners zijn er op de vlucht? Hoe krijgen mensen in Oekraïne noodhulp? En welke gevolgen heeft de oorlog in Oekraïne voor de wereld? In de Kamerbrief van 18 maart geeft minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een update over humanitaire hulp voor Oekraïne.

De Russische invasie in Oekraïne heeft een ongekend grote humanitaire crisis in gang gezet. Oekraïne is zeer onveilig. Op veel plaatsen kunnen mensen geen kant op. Ook maakt de oorlog het vaak onmogelijk voor de Oekraïense overheid of hulporganisaties om Oekraïners uit gevaarlijke situaties te halen, of hen noodhulp te bieden. En tegelijkertijd komt er een grote stroom vluchtelingen uit Oekraïne.

Humanitaire crisis Oekraïne in cijfers
De situatie in en rondom Oekraïne verandert van uur tot uur. De cijfers hieronder laten zien hoe groot de humanitaire crisis is:

Op 16 maart waren er ruim 1,85 miljoen mensen op de vlucht binnen Oekraïne. Tegelijkertijd waren er al 3 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne. Van hen bevonden zich ruim 1,9 miljoen in Polen, ruim 491.000 in Roemenië, meer dan 351.000 in Moldavië, ruim 283.000 in Hongarije en meer dan 228.000 in Slowakije. Tegen de 169.000 mensen vertrokken naar Rusland en ongeveer 2.100 naar Belarus.

De Verenigde Naties (VN) geven aan dat binnen Oekraïne 12 miljoen mensen hulp nodig hebben.

Op 14 maart had de World Health Organization (WHO) 24 aanvallen op gezondheidsfaciliteiten vastgesteld.

Op de site van de Rijksoverheid staat meer informatie en hoe je hulp kan bieden.

Van Amersfoort pakt pole bij Formule 3-debuut

Op het circuit van Sakhir in Bahrein komt dit weekeinde niet alleen de Formule 1 in actie, ook de Formule 2 en Formule 3 zijn van de partij. De twee juniorenklasses zijn na vorig jaar weer samengevoegd op de kalender, vrijdag werden de eerste kwalificaties van het seizoen verreden.

In de Formule 3 ging de poleposition naar het team van Van Amersfoort Racing, dat haar debuut maakt in het FIA F3-kampioenschap. Dat gebeurde in de persoon van de Argentijn Franco Colapinto, die 0,065 seconden sneller was dan de Tsjech Roman Stanek van Trident. De Indiër Kush Maini, van het eveneens Nederlandse MP Motorsport, noteerde op 0,073 seconden de derde tijd, voor Gregoire Saucy (+0,161), de eerste van drie ART Grand Prix-coureurs in de top-6.

De poleposition in de Formule 2 was voor de Australiër Jack Doohan van Virtuosi Racing. Hij was 0,141 seconden sneller dan ART-coureur Theo Pourchaire, terwijl de tweede startrij gevuld wordt door Hitech-rijder Jüri Vips (+0,213) en de vijf duizendsten langzamere Carlin-coureur Logan Sargeant. Richard Verschoor noteerde op 0,636 seconden de negende tijd.

Zaterdag om 10.45 uur Nederlandse tijd gaan de lichten uit voor de opening van het F3-seizoen, om 17.40 uur is het de beurt aan de F2.

World Cup-finale biatlon begint met Noorse dubbelslag in Oslo

In Oslo is de World Cup-finale in het biatlon van start gegaan. Dat gebeurde vrijdag met de sprints, nadat de vrouwensprint vanwege het slechte weer op donderdag ook uitgesteld werd naar de vrijdag. Zaterdag volgen de achtervolgingen voor de top-60 van vrijdag, zondag wordt het seizoen afgerond met de massastarts.

Vrouwen
De Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser opende de wedstrijd en met tien treffers en prima langlaufen deed ze het uitstekend. Haar tijd aan de finish was snel en zelfs World Cup-leidster Marte Olsbu Røiseland beet zich er met één misser met 2,4 seconden op stuk. Toch ging Hauser's overwinning niet door: met Tiril Eckhoff was er tóch een Noorse sneller, ondanks haar ene misser noteerde Eckhoff een 7,0 seconden snellere tijd dan Hauser. Die behield plek twee wel, terwijl Røiseland's derde plek ook niet meer serieus in gevaar kwam.

Mannen
De eerste van de serieuze kandidaten die aan de finish kwam was Benedikt Doll, maar de foutloze Duitser zag al snel hoe Sebastian Samuelsson uit Zweden met eveneens tien treffers dertien seconden sneller was. Dat was niet goed gfenoeg, want Sturla Holm Lægreid had het flink op zijn heupen: de Noor schoot alles raak en was maar liefst 26,5 seconden sneller dan Samuelsson. Dat was goed voor de winst, terwijl World Cup-leider Quentin Fillon Maillet uit Frankrijk met óók tien treffers op 22,4 seconden nog tweede werd, voor Samuelsson en Doll.

Verstappen de snelste bij opening F1-seizoen

De kop van het Formule 1-seizoen is eraf: op het circuit van Bahrein zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen verreden voor de Grand Prix van Bahrein, de race die zondag het seizoen af gaat trappen. Wereldkampioen Max Verstappen zette gelijk de toon en noteerde de snelste tijd van de dag.

In de eerste vrije training moest Red Bull-coureur Verstappen nog genoegen nemen met de vijfde tijd, maar dat deed hij wel op de mediumbanden. De snelste tijd was in handen van Alpha Tauri-rijder Pierre Gasly, die dat dan juist op de zachte en dus snellere banden deed. Charles Leclerc en Carlos Sainz zetten Ferrari in de top-3, kersvers Mercedes-coureur George Russell zette zich tussen de Ferrari's en Verstappen, wiens concurrent Lewis Hamilton de zevende tijd noteerde.

Op een winderig circuit had Verstappen in de tweede training het tempo prima te pakken: in het donker reed hij naar de snelste tijd van iedereen, voor Leclerc en Sainz. Russell noteerde de vierde tijd, zijn Mercedes-teamgenoot Hamilton kwam tot de negende plek en klaagde veel over het gehobbel van zijn auto. Hamilton zegt het voor zondag somber in te zien en verwacht niet om de winst mee te kunnen strijden, wat in de praktijk betekent dat de Brit volop om de winst mee gaat strijden.

De volledige uitslagen van de twee vrije trainingen zijn hier te vinden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.