Rusland beperkt export van graan

Rusland beperkt als grote graanexporteur tijdelijk de export van onder meer tarwe, gerst en rogge. Dit moet de vraag in het land zelf veiligstellen en prijsstijgingen voor verwerkers en consumenten voorkomen, zei de verantwoordelijke vice-premier Viktorija Abramchenko in Moskou.

Vanaf a.s. dinsdag tot en met 30 juni geldt in principe een exportstop voor tarwe, rogge, gerst, maïs en mengkoren. "Graanexport binnen quota op basis van individuele vergunningen is toegestaan", verduidelijkte Abramchenko.

Voor suiker en suikergrondstoffen geldt de stop tot eind augustus. Er zouden uitzonderingen moeten zijn voor export naar de Euraziatische Economische Unie, die wordt gedomineerd door Rusland, en naar de separatistische republieken Donetsk en Luhansk, die zijn afgesplitst van Oekraïne.

Rusland is de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Buurland Oekraïne, waartegen Rusland in oorlog is, is ook een belangrijke producent van graan. Volgens deskundigen zouden verstoringen in de graanexport uit beide landen kunnen leiden tot enorme prijsstijgingen op de wereldmarkt.