FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 maart 2022

Sloveense schansspringers met overmacht naar wereldtitel skivliegen

In Vikersund in Noorwegen is het wereldkampioenschap skivliegen afgerond met de landenwedstrijd. Echt spannend werd dat niet wat betreft de strijd om de titel, maar om de andere medailles werd wel flink geknokt.

Eén team stak er met kop en schouders bovenuit: Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc en Anze Lanisek noteerden namens Slovenië állemaal de beste sprong in hun groep. Op grote afstand volgden Severin Freund, Andreas Wellinger, Markus Eisenbichler en Karl Geiger namens Duitsland, met nog twee andere teams die streden om het podium: Michael Hayböck, Ulrich Wohlgennant, Manuel Fettner en Stefan Kraft namens Oostenrijk en het Noorwegen van Johann André Forfang, Daniel André Tande, Halvor Egner Granerud en wereldkampioen Marius Lindvik.

In de finaleronde sprong Hayböck Oostenrijk voorbij het Duitsland van Freund, terwijl Forfang Noorwegen goed in de strijd hield. Wellinger sprong Duitsland weer terug naar plek twee, Wohlgennant gaf wat toe en Tande leek Noorwegen's hoop te vergooien. Dankzij Eisenbichler behield Duitsland plek twee, Fettner leverde in bij Granerud, maar Oostenrijk stond nog wel op de derde plek met voor elk land nog één springer te gaan. Lindvik sprong Noorwegen voorbij het Oostenrijk van Kraft naar een medaille, Geiger sprong plek twee voor Duitsland binnen en Slovenië pakte met grote overmacht voor het eerst de wereldtitel.

Random Pics van de Dag #571

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verstappen: "Wagens zijn beter te controleren bij volgen"

Positieve geluiden over de reglementswijzigingen aangaande de nieuwe bolides. De Formule 1 hoopt het volgen van voorgangers makkelijker te maken ter bevordering van het inhalen. Max Verstappen stelt tot dusver dat de wagens in de achtervolging minder oncontroleerbaar zijn dan voorheen.

“Ik denk dat het beter is. Het is in ieder geval beter dan vorig jaar. Als je toen vlak achter iemand reed kreeg je plots onderstuur of heel veel overstuur. Dat was niet controleerbaar”, zo concludeert de Nederlandse coureur na afloop van de wintertest in Bahrein.

Net als veel andere rijders zocht Verstappen een opponent op de baan uit om het gedrag van zijn Red Bull te peilen. Zichtbaar was het ‘gevecht’ met Ferrari-coureur Carlos Sainz, waarbij de twee rijders elkaar meerdere malen passeerden.

Verstappen vervolgt: “Als ik nu achter een andere auto zit merk ik wel dat ik downforce verlies, maar dat gebeurt aan de voor- en achterkant. Dat maakt het een stuk beter te controleren en voorspelbaarder voor een coureur. Volgens mij werkt ook het slipstreamen nog net als voorheen en is er op dat vlak weinig veranderd”.

 Verstappen is positief over de reglementswijzigingen (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen is positief over de reglementswijzigingen (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Rusland beperkt export van graan

Rusland beperkt als grote graanexporteur tijdelijk de export van onder meer tarwe, gerst en rogge. Dit moet de vraag in het land zelf veiligstellen en prijsstijgingen voor verwerkers en consumenten voorkomen, zei de verantwoordelijke vice-premier Viktorija Abramchenko in Moskou.

Vanaf a.s. dinsdag tot en met 30 juni geldt in principe een exportstop voor tarwe, rogge, gerst, maïs en mengkoren. "Graanexport binnen quota op basis van individuele vergunningen is toegestaan", verduidelijkte Abramchenko.

Voor suiker en suikergrondstoffen geldt de stop tot eind augustus. Er zouden uitzonderingen moeten zijn voor export naar de Euraziatische Economische Unie, die wordt gedomineerd door Rusland, en naar de separatistische republieken Donetsk en Luhansk, die zijn afgesplitst van Oekraïne.

Rusland is de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Buurland Oekraïne, waartegen Rusland in oorlog is, is ook een belangrijke producent van graan. Volgens deskundigen zouden verstoringen in de graanexport uit beide landen kunnen leiden tot enorme prijsstijgingen op de wereldmarkt.

Invictus Games geven hoop

“Juist nu hebben we sport nodig, het maakt ons hoofd leeg.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim in Den Haag bij de presentatie van de nationale ploeg voor de Invictus Games.

Na 2 jaar van uitstel door de coronapandemie kan het sportevenement eindelijk doorgaan, van 16 tot en met 22 april in het Haagse Zuiderpark. Er doen zo’n 500 sporters uit 20 landen aan mee, die uitkomen in 10 takken van sport.

De Nederlandse ploeg kent 28 atleten, allen (oud-)militairen van alle krijgsmachtdelen die tijdens hun werk bij Defensie fysiek en/of mentaal gewond geraakt of ziek zijn geworden.

Feest
De huidige oorlog in Oekraïne speelt ook bij dit evenement een rol. “4 weken geleden zagen we COVID-19 nog als grootste bedreiging, in 4 weken tijd is dat wel veranderd”, sprak luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif. De voorzitter van het organiserend comité doelde daarmee op de oorlog in Oekraïne. Hij voelde zich gesteund en geïnspireerd door een bevriende militair die in Lviv verblijft. “Kolonel Vitali zei gisteren nog in een bericht aan mij om door te gaan. Maak er een feest van.”

Hoop
Ook generaal Eichelsheim greep de situatie in Oekraïne, een van de deelnemende landen, aan. “De beelden raken iedereen. Bij sommigen van ons kan het ook weer oud zeer oproepen. En dat begrijp ik. Sporten en kijken naar sport, kan helpen bij het verwerken. Dat leidt ons af en het inspireert ons. En misschien wel het mooiste: sport brengt ons samen. Sport geeft hoop."

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Kabinet neemt maatregelen om beschikbaarheid gas zeker te stellen

Het kabinet neemt maatregelen om de afhankelijkheid van gas uit Rusland zo snel mogelijk af te bouwen en de beschikbaarheid van voldoende gas de komende winter zeker te stellen. Dat schrijven minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) vandaag aan de Tweede Kamer. De maatregelen zijn gericht op het voorbereiden op komende winter door meer (vloeibaar) gas uit andere landen te importeren en te zorgen dat de gasopslagen voldoende gevuld worden. Meer energie te besparen waardoor er minder gas nodig is. En versneld te verduurzamen en meer hernieuwbare energie te produceren.

Minister Jetten: ‘De oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen en zorgen over de gasvoorraad maken opnieuw duidelijk dat Nederland en Europa te afhankelijk zijn van de import van fossiele brandstoffen. Daarom treffen we voorbereidingen om te zorgen dat er komende winter voldoende gas beschikbaar is en nemen we maatregelen om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen. Dat is een ingewikkelde opgave die dilemma’s met zich mee brengt, waarbij we de juiste balans moeten vinden tussen de betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van onze energievoorziening. Iedereen zal daar zijn steentje aan bij moeten dragen. De Rijksoverheid start op korte termijn een energiebesparingscampagne om de mogelijkheden om te verduurzamen nog beter onder de aandacht te brengen bij zowel bedrijven als huishoudens.’

Maatregelen voor komende winter
Door de buitengewoon hoge gasprijzen en bijkomende risico’s op verliezen is het op dit moment niet aantrekkelijk voor bedrijven om de gasopslagen voldoende te vullen. Het kabinet wil daarom op korte termijn aanvullende maatregelen nemen om te garanderen dat ook de gasopslagen die niet onder de bestaande afspraken van de overheid vallen (Norg Akkoord) op 1 oktober voldoende gevuld zijn. Hiervoor worden de komende weken verschillende opties uitgewerkt zoals het ingrijpen via marktprikkels door het afdekken van prijsrisico’s, vulverplichtingen voor de gasopslagen en het vullen van de gasopslagen door een door de overheid aangewezen partij. Naast snelle inzetbaarheid staat het beperken van financiële en marktverstorende risico’s hierbij centraal.

Daarnaast neemt het kabinet maatregelen om op korte termijn de importcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) in Nederland te vergroten. Hierdoor wordt het mogelijk om meer gas uit andere landen te importeren. Dit kan door de capaciteit van de bestaande LNG terminal in Rotterdam waar LNG wordt omgevormd naar gasvorming aardgas uit te breiden, waardoor er zo’n 5 tot 8 miljard m3 gas per jaar extra geïmporteerd kan worden. Een andere mogelijkheid is de inzet van een drijvende LNG faciliteit in de Eemshaven waarmee zo’n 4 miljard m3 gas extra geïmporteerd kan worden. Netwerkbedrijf Gasunie en het ministerie van EZK werken beide opties uit en nemen zo snel mogelijk een beslissing.

Sneller verduurzamen
Energie besparen en sneller overgaan op duurzame energie maakt Nederland en Europa minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en draagt bovendien bij aan de klimaatdoelen. Het kabinet wil maatregelen nemen om het energieverbruik van bedrijven, de overheid en huishoudens sneller terug te dringen en de uitbreiding van duurzame energieproductie op te schalen. Bijvoorbeeld door de isolatie van (huur)huizen te versnellen, de energiebesparingsplicht voor bedrijven aan te scherpen, de productie van groen gas op te schalen en de installatie van zonne-energie en windmolens op zee te versnellen. Daarnaast start de Rijksoverheid binnenkort een campagne om de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen en praktische tips bij huishoudens en bedrijven onder de aandacht te brengen.

Crisisplannen
Het kabinet stuurt vandaag ook het geactualiseerde Nationale Crisisplan Elektriciteit en het Nationale Crisisplan Gas aan de Tweede Kamer. De Nationale Crisisplannen zijn onderdeel van een langlopend traject en zijn opgesteld voorafgaand aan de Russische invasie in Oekraïne. De plannen beschrijven wat de overheid en betrokken crisisorganisaties doen om de maatschappelijke impact bij een ernstige verstoring in de Nederlandse elektriciteit- of gasvoorziening zoveel mogelijk te beperken. Het Nationaal Crisisplan Gas is een aanvulling op het eerder gepubliceerde Bescherm en Herstelplan Gas (BHG). Het BHG beschrijft de maatregelen die de overheid kan nemen om de effecten van een gascrisis op het gassysteem zoveel mogelijk te beperken en beschermde afnemers zo lang mogelijk van gas te blijven voorzien.

Ondertussen in Moskou op het Rode plein

In Rusland wordt het verbod op demonstratie tegen de 'speciale operatie in Oekraïne' strikt gehandhaafd. Zelfs mensen die Pro-Poetin uitspraken doen of een verdwaalde fiets worden niet getolereerd. 

Update: nog 2 tweets bij gevoegd, mobiele telefoons worden ter plaatse gecontroleerd en men wordt gearresteerd. De Russische demonstranten riskeren tot 15 jaar cel. 

Militaire oefening NAVO begonnen in Noorwegen

De NAVO is begonnen met een militaire oefening in het noorden van Noorwegen. De militaire alliantie zei dat de "Cold Response"-manoeuvre niets te maken had met de Russische invasie van Oekraïne maar al langer gepland stond.

Er zijn 200 vliegtuigen en 50 schepen en ongeveer 30.000 soldaten uit meer dan 25 landen bij betrokken. De NAVO-lidstaat Noorwegen heeft een landgrens met Rusland die bijna 200 kilometer lang is. De oefening vindt plaats op een paar honderd kilometer van de grens. Het Noorse leger zei het buurland tot in detail over de manoeuvre te hebben geïnformeerd. 

Rolling Stones keren na vijf jaar terug in Johan Cruijff ArenA

The Rolling Stones geven op 13 juni een concert in de Johan Cruijff ArenA. De laatste keer dat ze er stonden was in 2017.

Het concert in de ArenA is onderdeel van de SIXTY-tournee, ter ere van het zestigjarig bestaan van de band. Het is de eerste concertreeks zonder de vorig jaar overleden drummer Charlie Watts. Hij wordt vervangen door Steven Jordan. De Britse band treedt verder onder meer op in Madrid, Londen, Brussel en Parijs.

Tickets voor de show zijn vanaf vrijdag 18 maart om 10.00 uur te koop.

Oekraïne: vierde gespreksronde met Rusland gaat dinsdag verder

De vierde gespreksronde tussen Oekraïne en Rusland is gestart. De communicatie met de Russische zijde is moeizaam, maar gaat door, schrijft de Oekraïense onderhandelaar Mykhailo Podolyak, die ook adviseur is van de Oekraïense president, op Twitter.

Update 15.40 uur:
Volgens informatie uit Kiev zijn de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland over een einde aan de gevechten onderbroken en worden deze dinsdag voortgezet. Het was een technische onderbreking voor aanvullende besprekingen in werkgroepen en een "verduidelijking van individuele definities", tweette de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak. 

Er is tot dusver geen doorbraak geweest, maar beide partijen spraken het afgelopen weekend voorzichtig optimisme uit. Oekraïne eiste een einde aan de oorlog en een terugtrekking van de Russische troepen. Moskou eist dat Kiev het geannexeerde Zwarte Zee-schiereiland van de Krim erkent als Russisch grondgebied en de separatistische gebieden in het oosten van Oekraïne als onafhankelijke staten.

Eerdere berichtgeving:
Hij plaatst een foto van de gesprekken die worden gehouden via videoconferentie. "De partijen presenteren actief hun gevestigde standpunten", schrijft Podoljak. De reden voor het geschil zijn de te verschillende politieke systemen.Volgens Oekraïense bronnen zal het vierde gesprek zich richten op een staakt-het-vuren, de terugtrekking van Russische troepen en veiligheidsgaranties voor Oekraïne.

Oekraïne dringt aan op een staakt-het-vuren voordat de gesprekken over toekomstige betrekkingen tussen de twee landen kunnen beginnen.

Activisten bekladden kantoor Forum voor Democratie in Amsterdam

Activisten hebben het kantoor van Forum voor Democratie aan de Herengracht beklad. Zowel op de deur als op de stoep is het woord 'fascist' te lezen. Ook hangt er een spandoek met 'Baudet hartje Putin'.

Bij de bekladding op de stoep lag een briefje van de actievoerders. "Door de sabotage van het kantoor van de FVD willen wij zand in de propagandamachine van de FVD gooien. Dit is de propaganda van het fascisme en sinds kort ook de propaganda van dictator Poetin in het Kremlin." Verder valt te lezen dat de sloten van het pand zijn vernield. De brief wordt ondertekend door 'Amsterdammers tegen oorlog en fascisme'. 

De bekladdingen zijn inmiddels weggehaald:

De bekladding vond plaats na het slotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen, waarvoor FVD tot eigen ontsteltenis niet was uitgenodigd. De partij demonstreerde daarom op het Leidseplein, waar ook een tegendemonstratie plaatsvond. 

De partij is vaker doelwit geweest van actievoerders. Zo werd er in januari een verfbom tegen het pand gegooid. In 2018 werden de ramen van debatcentrum De Rode Hoed ingegooid omdat daar een lezing van de partij plaatsvond. Ook is de woning van Forum-leider Thierry Baudet meermaals beklad.

De Forum-leider heeft inmiddels zelf gereageerd op de bekladdingen:

Londen: Rusland sluit Oekraïne af van maritieme handel

Volgens de Britse autoriteiten hebben Russische oorlogsschepen Oekraïne afgesneden van de internationale maritieme handel. "Russische zeestrijdkrachten hebben op afstand een blokkade van de Oekraïense Zwarte Zeekust gelanceerd", zei het Britse ministerie van Defensie gisteravond in een verklaring.

Dit snijdt het land effectief af van de internationale maritieme handel. Tegelijkertijd bleven Russische schepen raketaanvallen uitvoeren op doelen in heel Oekraïne, aldus de inlichtingenupdate. De Britten waarschuwden dat Russische troepen de komende weken vaker kunnen landen op de Oekraïense kust.

Eerste stap naar meer inzicht in het gebruik van uw persoonsgegevens bij de overheid

Het kabinet wil burgers meer regie geven op het gebruik van hun gegevens bij de overheid. Door beter inzicht te geven in welke gegevens gedeeld worden, gegevens eenvoudig aan te kunnen passen en waar mogelijk naar eigen wens te delen.

Een belangrijk onderdeel hiervan is om het gebruik van gegevens uit overheidsregistraties beter inzichtelijk te maken. Een eerste stap hierin is om burgers te voorzien van een online overzicht van organisaties die gegevens krijgen uit de basisregistratie personen (BRP).

Inzage BRP in MijnOverheid.nl
Vanaf 14 maart 2022 kunnen burgers daarom op MijnOverheid online inzien met welke (overheids)organisaties informatie uit de Basis Registratie Personen (BRP) worden gedeeld.
In de BRP wordt informatie over iemand vastgelegd, zoals BSN, naam, geboortedatum, huwelijk of adres. De gemeente waar u staat ingeschreven houdt deze gegevens bij. Overheidsorganisaties kunnen deze gegevens uit de BRP krijgen, als die noodzakelijk zijn om hun wettelijke taak uit te voeren. Denk hierbij aan het innen van belasting of het verstrekken van een uitkering. Ook organisaties met een maatschappelijke taak kunnen deze gegevens krijgen, zoals pensioenfondsen, zorgverzekeraars en ziekenhuizen.

Het delen van gegevens uit de BRP gebeurt automatisch. U hoeft hiervoor geen toestemming te geven. Dit is vastgelegd in de Wet en het Besluit BRP. Daarin staat ook met welke organisaties BRP-gegevens gedeeld mogen worden.

Inzicht in gebruik
Burgers krijgen via hun MijnOverheid inzicht in welke organisaties automatisch een update krijgen als er een persoonsgegeven wijzigt in de BRP, bijvoorbeeld een adres bij verhuizing. Per organisatie staat beschreven waarvoor de persoonsgegevens van de burger worden gedeeld.

De organisaties in het overzicht op MijnOverheid.nl mogen de BRP-gegevens alleen onder strenge voorwaarden gebruiken.

Nederland en Australië dienen klacht in bij de Internationale burgerluchtvaartorganisatie tegen Rusland

Nederland en Australië starten een juridische procedure bij de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) tegen Rusland voor zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17. Beide landen hebben gezamenlijk eerder vandaag een klacht tegen Rusland ingediend bij de ICAO. Ook wordt de VN-Veiligheidsraad over deze stap geïnformeerd.

Op 25 mei 2018 hebben Nederland en Australië, Rusland aansprakelijk gesteld onder internationaal recht voor zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17. De onderhandelingen hierover zijn door Rusland eenzijdig stopgezet. Nadat Rusland besloot de onderhandelingen hierover tussen Australië en Nederland enerzijds en Rusland anderzijds te staken hebben Australië en Nederland zich beraden op volgende stappen. Het indienen van de klacht bij de ICAO eerder vandaag is hiervan het resultaat. Dit is een eigenstandig en zorgvuldig proces en staat los van de huidige ontwikkelingen in Oekraïne.

Internationale rechtsorde
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken: ‘Het kabinet blijft alles op alles zetten om Rusland ter verantwoording te roepen voor het neerhalen van vlucht MH17 en de instandhouding van de internationale rechtsorde. De dood van 298 burgers, onder wie 196 Nederlanders, kan en mag niet zonder consequenties blijven. De huidige gebeurtenissen in Oekraïne onderstrepen het cruciale belang hiervan.’

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat: ‘We willen dat internationaal wordt erkend en vastgesteld dat Rusland verantwoordelijk is voor de ramp met vlucht MH17. Daar hebben de nabestaanden recht op. Daarnaast spant het kabinet zich maximaal in voor verbetering van vliegveiligheid. We doen alles om te voorkomen dat een ramp zoals met vlucht MH17 opnieuw kan gebeuren.’

Prioriteit kabinet
Het kabinet heeft altijd gezegd geen enkele juridische optie uit te sluiten in het streven naar waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap voor de 298 slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 en hun nabestaanden. Dit is en blijft prioriteit van het kabinet en vandaag wordt hierin opnieuw een belangrijke stap gezet.

World Cup langlaufen afgesloten met gemengde wedstrijden

Voor het eerst zijn in de World Cup langlaufen gemengde wedstrijden afgewerkt. Tijdens de World Cup-finale in het Zweedse Falun werd het seizoen zondag afgesloten met een gemengde estafette en een gemengde teamsprint, bestaande uit teams van respectievelijk twee mannen men twee vrouwen en één man met één vrouw.

Gemengde estafette
Het veld bleef lange tijd grotendeels samen, met één voor één een land dat af moest haken. Na de optredens van de eerste twee starters per team, die allemaal vijf kilometer afwerkten, waren er nog tien landen over. De derde vijf kilometer leverde ook weinig verschil op en dus kwam het aan op de vrouwen die de slotronden voor hun rekening namen.

Daar werd wél verschil gemaakt: Jessie Diggins gooide het tempo omhoog en de Amerikaanse kreeg aanvankelijk alleen Therese Johaug uit Noorwegen en de Finse Krista Pärmäkoski mee. Die moesten echter ook lossen en een ontketende Diggins sprintte de VS naar een historische overwinning. Pärmäkoski bleek te snel voor Johaug en hielp Finland naar plek twee, voor Noorwegen, waar Johaug nu echt afscheid nam.

Gemengde teamsprint
Een iets ander format: twee atleten per team, die om en om in totaal twaalf ronden afwerkten. Telkens eerst de vrouwen, daarna de mannen, en na elk optreden van de mannen vielen de laatste twee teams af. Met Jonna Sundling en Calle Halfvarsson was Zweden toch wel de grote favoriet en die stelden niet teleur: al snel sloegen ze een fors gat, vooral aangezet door Sundling, en met overmacht ging de winst naar Zweden.

De strijd om plek twee was spannender, met Italië - Nicole Monsorno en Federico Pellegrino - dat als laatste af moest haken. Twee Noorse teams bleven over: Noorwegen-1 met Lotta Udnes Weng en Harald Østberg Amundsen en Noorwegen-2 met Weng's tweelingzus Tiril Udnes Weng en Martin Løwstrøm Nyenget. De twee zussen maakten geen verschil en dus werd er gesprint, waarbij Løwstrøm nét iets sneller was dan Amundsen.

Noorse biatleten pakken dubbele World Cup-zege in gemengde wedstrijden

De voorlaatste World Cup van het biatlonseizoen is afgerond in Otepää in Estland, waar het circus voor het eerst neer was gestreken. Dat was een fraai succes: de Estse fans zorgden voor een bijzonder lekkere sfeer en de wedstrijden waren de hele week uitstekend, zondag afgerond met de gemengde wedstrijden.

Gemengde estafette
Er was maar één team dat echt duidelijk beter was dan de rest en dat was Noorwegen. Sivert Guttorm Bakken bezorgde zijn ploeg als startloper al een mooie voorsprong, die Vetle Sjåstad Christiansen vast wist te houden. Tiril Eckhoff vergrootte de voorsprong vervolgens en tot slot kwam ook Ingrid Landmark Tandrevold niet in de problemen.

De strijd om de tweede plek ging al erg snel tussen twee landen: Zweden en Frankrijk. Er zat nauwelijks verschil tussen Jesper Nelin en Martin Ponsiluoma aan Zweedse zijde en de Fransen Simon Desthieux en Quentin Fillon Maillet, waarna het aan de vrouwen was. Linn Persson sloeg een gat naar Chloe Chevaliër, waarna Elvira Öberg plek twee binnen wist te slepen voor Zweden, met Justine Braisaz-Bouchet die Frankrijk's derde plek bevestigde.

Single mixed-estafette
Sturla Holm Lægreid begon niet slecht, maar ook niet geweldig: met één benodigd extra patroon kwam de Noor als zevende door bij de wissel op Marte Olsbu Røiseland. Die trof vervolgens alle tien schijven zonder extra patronen nodig te hebben, wat Lægreid vervolgens herhaalde. Røiseland deed dat ook in haar tweede optreden en zo was de Noorse zege een feit.

Namens Zweden bleven Sebastian Samuelsson en Hanna Öberg goed in de buurt, met ook hier al snel nog maar één echte tegenstander: Erik Lesser en Franziska Preuss namens Duitsland. Die deden het beiden prima en in de slotronde leek Preuss nog een aanval te plaatsen op Öberg, maar de Zweedse sloeg het af: Zweden werd tweede, Duitsland derde.

FOK! Wat een weer: nattigheid in het noordoosten

winterbanner

Vanochtend valt er vooral in het noordoosten lokaal nog wat lichte regen, verder is het droog. In de loop van de ochtend breekt van het zuidwesten uit de bewolking en in de middag zijn er zonnige perioden. In het zuidoosten is dan lokaal een lichte bui mogelijk. De middagtemperatuur bedraagt ongeveer 13°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig. In de avond draait de wind naar het zuidoosten.

Komende nacht neemt van het zuiden uit de bewolking toe. In het noorden is er kans op mist, elders kan een enkele mistbank ontstaan. In het noorden liggen de minima rond het vriespunt, in het zuiden wordt het niet kouder dan een graad of 5. De wind is zwak uit oost tot zuidoost.

Morgen overdag lost de eventueel ontstane mist op. Er is dan eerst veel sluierbewolking. In het uiterste zuidoosten is de bewolking wat dikker en valt er mogelijk wat regen. In het noordelijk kustgebied is een enkele bui mogelijk, maar in de rest van het land blijft het droog. In de loop van de ochtend klaart het van het westen uit flink op. De maxima liggen rond 14°C. De zuidoostelijke wind is overwegend zwak. (Bron: KNMI)

 Nabij Hellendoorn (Foto: qltel)
Prima wandel-of vaarweer in de omgeving van Hellendoorn. (Foto:qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

VS waarschuwt China voor gevolgen steun aan Rusland

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft de Chinese regering gewaarschuwd voor ernstige gevolgen als China Rusland helpt bij het omzeilen van internationale sancties.

Sullivan is van plan om maandag in Rome een ontmoeting te hebben met de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat Rusland China om militaire voorraden had gevraagd na de invasie van Oekraïne, waardoor in het Witte Huis bezorgdheid werd geuit dat Peking de westerse inspanningen om Oekraïense troepen te helpen hun land te helpen verdedigen, zou kunnen ondermijnen.

Sullivan zal de Amerikaanse zorgen uitleggen en tegelijkertijd de gevolgen en China's groeiende internationale isolement duidelijk maken.

Zelenskyy wil directe gesprekken met Poetin

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy dringt aan op directe gesprekken tussen hemzelf en de Russische president. "Onze delegatie heeft een duidelijke taak - al het mogelijke doen om een vergadering van de presidenten te vergemakkelijken", zei Zelenskyy in een videotoespraak zondagavond laat. 

Oekraïne heeft er herhaaldelijk op gewezen dat president Vladimir Poetin alle definitieve beslissingen neemt. Het Kremlin zei dat het een dergelijke bijeenkomst niet zou weigeren als er "specifieke problemen" op het spel stonden. De volgende gespreksronde tussen Rusland en Oekraïne staat gepland voor maandagochtend via een videoverbinding.

Tsjetsjeense leider Kadyrov waarschijnlijk al in Oekraïne

Volgens een bericht in de media is Ramzan Kadyrov, leider van de Russische republiek Tsjetsjenië, naar Oekraïne gereisd.

De Tsjetsjeense televisiezender Grozny publiceert op haar Telegram-zender een video waarin Kadyrov in een verduisterde kamer zou worden gezien. Hij zou met Tsjetsjeense troepen praten over een militaire operatie die zeven kilometer van de Oekraïense hoofdstad Kiev plaatsvond. Het bleef onduidelijk waar en wanneer de bijeenkomst had moeten plaatsvinden. Kadyrov wordt beschouwd als een nauwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin.

42 procent van uitkeringen arbeidsongeschiktheid door psychische klachten

In 2020 werden ruim 4 op de 10 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt op grond van psychische klachten. Daarmee is dit nog steeds verreweg de meest voorkomende grond voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Eind 2020 werden 816 duizend arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt aan ruim 758 duizend personen, van wie 365 duizend mannen en 394 duizend vrouwen. Het CBS hanteert voor de diagnose van arbeidsongeschiktheid 12 hoofdcategorieën. Met 346 duizend vielen de meeste uitkeringen binnen diagnoses in de hoofdcategorie psychische stoornissen. Op de tweede plaats staat de hoofdcategorie ziekten van het bot- en spierstelsel (154 duizend gevallen), op de derde plaats komen ziekten van het zenuwstelsel, oog en oor (84 duizend gevallen).

Vergeleken met eind 2011 veranderde het aantal uitkeringen per hoofdcategorie weinig. Uitzonderingen zijn de bot- en spierziekten, waar het aantal diagnoses met bijna 20 procent afnam, en de ontwikkelingsstoornissen, waar het aantal gevallen bijna 80 procent hoger lag. Onder ontwikkelingsstoornissen vallen aandoeningen als ADHD en stoornissen in het autistisch spectrum. Na de introductie van deze categorie in 2007, is deze vooral tot en met 2014 snel gegroeid.

Verder is er sinds 2011 een flinke toename van het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen waarvan de achterliggende medische oorzaak onbekend is. Deze stijging gaat echter samen met een daling in de categorie algemene en endocriene ziekten (ziekten aan het hormoonstelsel), waar aandoeningen kunnen worden ondergebracht die in geen andere categorie vallen.

Er is ook een kleine toename in de hoofdcategorie ziekten van het ademhalingsstelsel. Deze stijging komt niet door de gevolgen van long COVID, omdat deze diagnose pas vanaf 2022 eventueel in de arbeidsongeschiktheidsuitkeringenstatistiek te zien zal zijn.

Vijf meest voorkomende diagnoses bij vrouwen zijn psychische stoornissen
Voor vrouwen zijn de vijf meest voorkomende diagnoses depressieve episodes (10 procent van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen), zwakzinnigheid (6 procent), posttraumatische stressstoornis (3 procent), borderline persoonlijkheidsstoornis (3 procent) en overige psychische stoornissen (2 procent). Samen maken ze een kwart uit van alle diagnoses van arbeidsongeschikte vrouwen. Alle diagnoses vallen onder de hoofdcategorie psychische stoornissen.

Bij mannen ook ontwikkelingsstoornissen bij vijf meest gestelde diagnoses
Bij mannen overlappen drie van de vijf diagnoses met die van vrouwen, maar ze komen niet even vaak voor: zwakzinnigheid (8 procent), depressieve episodes (7 procent), overige psychische stoornissen (4 procent), schizofrenie (3 procent) en een licht verstandelijke beperking (3 procent). Van deze vijf valt alleen de licht verstandelijke beperking niet onder de psychische stoornissen, maar onder de ontwikkelingsstoornissen.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vaker verstrekt aan vrouwen
Vanaf 2015 worden er meer arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aan vrouwen verstrekt dan aan mannen. Deze toename gaat samen met een grotere arbeidsparticipatie van vrouwen. De mate van verschuiving in de verhoudingen gaat echter niet gelijk op. In 2011 maakten vrouwen 46 procent uit van de beroepsbevolking, in 2020 was dat 47 procent. In dezelfde periode steeg het aandeel van vrouwen onder ontvangers van een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 48 naar 52 procent. Vrouwen blijken dan ook een grotere kans op een arbeidsongeschiktheidsuitkering te hebben dan mannen (UWV Kennisverslag 2021-6: het verschil in WGA-risico tussen mannen en vrouwen. Ter Horst en Berendsen).

Supercarfestijn loopt uit op bonnenregen

Bij de start van een autotoertocht voor supercars zondag is een tiental bestuurders op de bon geslingerd. De start was op een parkeerplaats bij vliegveld Teuge. 's Ochtends verzamelden zich hier mensen met hun zeer dure bolides. 

“We zagen een aantal voertuigen rijden dat niet aan de regels voldeden van de verkeerveiligheid en het negatieve rijgedrag viel op. Toen is besloten om een controle te houden”, vertelt een woordvoerder van de politie. Ze kon nog niet zeggen hoeveel bekeuringen precies zijn uitgedeeld.

Grote Haagse partijen willen Richard de Mos niet opnieuw als wethouder

Grote Haagse partijen willen Richard de Mos niet opnieuw als wethouder. Dat zeiden verschillende partijen in het lijsttrekkersdebat van Omroep West.

Twee jaar na de inval van de Rijksrecherche in de werkkamers van Hart voor Den Haag/Groep de Mos op het Haagse stadhuis is in de corruptiezaak nog altijd niemand voor de rechter verschenen. Sterker: een eventuele zaak laat nog wel even op zich wachten, mogelijk tot eind 2022. 

Rusland heeft China om militair materieel gevraagd

Rusland heeft naar verluidt China om militair materieel gevraagd sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari, volgens berichten in de media.

Dit wordt gemeld door de "Financial Times" en de "Washington Post", daarbij verwijzend naar Amerikaanse functionarissen. De Washington Post schrijft dat functionarissen niets zeiden over het type wapens dat werd gevraagd of de reactie van China hierop. 

Rusland wil bevoorrading van Oekraïne blokkeren door aan te vallen

Volgens militair expert Wolfgang Richter wil Rusland met de recente uitbreiding van zijn offensief in West-Oekraïne de westerse bevoorrading van het Oekraïense leger stopzetten.

"Rusland is nu bezig met het blokkeren van de aanvoerroutes die vanuit NAVO-landen richting Oekraïne lopen", zei de expert van de Stichting Wetenschap en Politiek 's avonds op ARD. Een luchthaven nabij de grens kan worden gebruikt om logistieke goederen en wapens naar Oekraïne te vervoeren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.