VS noemt beschuldigingen van fabriek biowapens in OekraÔne 'belachelijk'

De beschuldiging van Rusland dat Oekraïne nucleaire of biologische wapens ontwikkelt, blijkt verkeerde informatie te zijn. De VS zijn gealarmeerd door deze bewering: het Kremlin zou deze 'False Flag' strategisch kunnen gebruiken als excuus om zich voor te bereiden op een aanval van ongekende proporties.

De Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd voor een mogelijk Russisch gebruik van chemische of biologische wapens in Oekraïne. Door valse informatie te verspreiden, wil Moskou de weg vrijmaken voor een verdere escalatie van de ongerechtvaardigde agressieoorlog in Oekraïne, waarschuwde de woordvoerster van de Amerikaanse president Joe Biden, Jen Psaki, op Twitter. Rusland volgt een duidelijk gedragspatroon - ofwel om zelf massavernietigingswapens te gebruiken, ofwel om een aanval van de Oekraïners te faken om een rechtvaardiging te construeren voor het voortzetten van de oorlog.

De verklaring van Psaki kwam na beschuldigingen van Rusland dat Oekraïne nucleaire of biologische wapens ontwikkelt. Maandag beweerde het Russische ministerie van Defensie dat er een netwerk van biologische laboratoria in Oekraïne was die namens het Amerikaanse ministerie van Defensie werken. Internationale factcheckers hebben deze bewering echter allang ontkracht.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dat het "Russische nepnieuws complete onzin is". De VS exploiteerden geen laboratoria voor biologische of chemische wapens in Oekraïne en respecteerden de internationale verdragen inzake chemische en biologische wapens volledig.

Pentagon-woordvoerder John Kirby noemde de beschuldigingen "absurd" en "belachelijk" klassieke Russische propaganda.

Biden-woordvoerster Psaki zei verder dat Rusland daarentegen herhaaldelijk chemische wapens heeft gebruikt, bijvoorbeeld bij aanvallen op politieke tegenstanders van president Vladimir Poetin zoals Alexei Navalny. Bovendien steunt Moskou de Syrische heerser Bashar al-Assad, wiens regime "herhaaldelijk chemische wapens heeft gebruikt". Rusland heeft een methode om het Westen te beschuldigen van schendingen die het land zelf begaat.

De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland en China van het verspreiden van complottheorieën over het gebruik van vermeende Amerikaanse massavernietigingswapens. "Het Kremlin geeft met opzet een verkeerde voorstelling van zaken dat de Verenigde Staten en Oekraïne chemische en biologische wapens gebruiken in Oekraïne", zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price. China lijkt Russische propaganda te verspreiden, schreef Psaki.

De Verenigde Naties hadden eerder verklaard geen kennis te hebben van massavernietigingswapens die in Oekraïne zouden zijn geproduceerd. VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei in New York dat de Wereldgezondheidsorganisatie "niet op de hoogte was van activiteiten van de Oekraïense regering die in strijd zijn met haar internationale verdragsverplichtingen, waaronder chemische of biologische wapens".