FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 maart 2022

PSV knokt zich in spektakelstuk tegen FC Kopenhagen naar gelijkspel

PSV heeft in de achtste finales van de Conference League tegen FC Kopenhagen met 4-4 gelijkgespeeld. Bij rust keken de Eindhovenaren nog tegen een 1-3 achterstand aan.

PSV begon slecht aan het duel tegen Kopenhagen. De pas 18-jarige Ísak Bergmann Jóhannesson opende al na zes minuten de score, nadat William Bøving kort daarvoor de paal had getroffen. Kopenhagen kreeg ook een goede kans op de 0-2, ditmaal bracht Joël Drommel redding. PSV kwam uit het niets op gelijke hoogte via een kopbal van Cody Gakpo, die een indraaiende voorzet raak kopte.

Ondanks de gelijkmaker van Gakpo kon PSV snel daarna weer in de achtervolging. Nadat Joey Veerman knullig de bal verspeelde aan Rasmus Falk kwam Kopenhagen via Pep Biel weer op voorsprong. Vlak voor rust werd het ook nog 1-3 voor Kopenhagen. Lukas Lerager kopte van zeer dichtbij vanuit een corner raak. Net voor die corner had Mauro Júnior nog de bal van de lijn gehaald.

PSV-trainer Roger Schmidt bracht halverwege Ritsu Doan en Eran Zahavi in de ploeg voor Madueke en Veerman. Doan zorgde vroeg in de tweede helft snel voor de aansluitingstreffer met een volley. Daarna kreeg PSV nog een vrij goedkope penalty, alleen wist Gakpo dat buitenkansje niet te benutten. Niet lang na de gemiste strafschop maakte Gakpo toch zijn tweede van de avond. Van dichtbij schoot de aanvoerder van PSV raak en het stond 3-3.

PSV leek op weg naar de zege, alleen na een breedtepass van Ibrahim Sangaré kon PSV weer in de achtervolging nadat Biel het cadeautje van PSV uitpakte en Kopenhagen op 3-4 zette. De Eindhovenaren wisten ook deze achterstand goed te maken, ditmaal zorgde Zahavi voor de gelijkmaker. De Israelische spits kopte raak uit een voorzet van Gakpo en zo werd een levendig duel in Eindhoven afgesloten met een 4-4 gelijkspel. Volgende week is de return in Kopenhagen.

Skiër McGrath slalomt naar eerste World Cup-zege ooit

's Werelds beste slalomskiërs zijn in het Oostenrijkse Flachau in actie gekomen. Daar werd de wedstrijd gehouden die oorspronkelijk in Zagreb gepland stond, maar verplaatst moest worden, wat bepaald niet voor een minder leuke wedstrijd zorgde.

In run één liet Johannes Strolz zien waarom dit hét seizoen van zijn doorbraak is. De Oostenrijker sloeg een gat van maar liefst 0,97 seconden naar de jonge Noor Atle Lie McGrath, met olympisch kampioen Clement Noël uit Frankrijk op exact één seconde. De Zwitser Daniel Yule (+1,06) en de Brit Dave Ryding (+1,09) deden nog volop mee in de strijd om het podium, net als onder meer Manuel Feller uit Oostenrijk (+1,22), de Noren Lucas Braathen (+1,33) en Sebastian Foss-Solevaag (+1,35), de Oostenrijker Marco Schwarz (+1,38), Joaquim Salarich namens Spanje en de Fransman Alexis Pinturault (beiden +1,39).

Salarich viel ver terug in run twee, Pinturault moest ook flink wat inleveren. Schwarz behield zijn plek wel en wist met 0,19 seconden ook voorbij Foss-Solevaag te gaan. Braathen had de schwung niet in de tweede manche en verloor negen plekken, Feller kwam met een wilde run 0,08 seconden tekort om Schwarz voor te blijven. Ryding finishte niet, Yule dook met 0,05 seconden naar de leiding. Noël ging nog eens 0,35 seconden harder, maar de jonge McGrath was weer 0,29 seconden sneller. Strolz had bijna een seconde te verdedigen, maar dat was niet genoeg: een slechte run leverde hem op 0,66 seconden de vierde plek op. McGrath pakte zo zijn eerste World Cup-zege ooit, voor Noël en Yule.

AZ onderuit in Noorwegen in Conference League

AZ heeft zijn uitwedstrijd in de Conference League tegen Bodø/Glimt verloren. In Noorwegen werd het 2-1.

Het waren de Alkmaarders die aan het begin van de wedstrijd het meeste balbezit hadden. Het was echter Bodø/Glimt, dat in de tussenronde twee keer Celtic versloeg, die voor het eerste gevaar van de wedstrijd zorgde. Vetlesen kreeg de bal echter niet tussen de palen, hij ging naast het Alkmaarse doel. Het eerste gevaar aan Alkmaarse kant kwam Hakan Evjen maar zijn schot ging metershoog over. In de 26e minuut de grootste kans van de wedstrijd tot dan. Pavlidis had alle tijd om de bal af te richten nadat een aanname op de borst maar de aanvaller raakte de buitenkant van de paal en verzaakte AZ op voorsprong te zetten. Naarmate de eerste helft vorderde werd AZ steeds gevaarlijker. Het waren echter de Noren die zes minuten voor rust op voorsprong kwamen. Het was Amahl William Pellegrino die zijn ploeg naar de 1-0 kopte.

In de 59e minuut had Bodø/Glimt een grote kans op de 2-0. Het was Espejord die de 2-0 op zijn schoen had. Hij stuitte echter op doelman Vindahl. In de rebound leek het alsnog 2-0 te worden, maar nu was het De Wit die in de weg van de Noren stond. Bodø/Glimt was de bovenliggende ploeg in de tweede helft al kreeg AZ ook wel wat kansen. De Wit kon echter met zijn hoofd geen richting geven aan de voorzet van Karlsson. In de 73e minuut kwam AZ wel op 1-1. Invaller Aboukhlal schoof de bal het Noorse doel in op aangeven van Sugawara. Vlak voor tijd pakte de Noren de drie punten doordat Solbakken een penalty benutte.

De return in Alkmaar is op 17 maart.

Win een heldhaftig prijzenpakket van The 355

We mogen een mooi prijzenpakket weggeven voor de release van de nieuwe actiefilm The 355. Lees snel verder om te ontdekken hoe je kans maakt.

Wanneer een geheim wapen in de verkeerde handen valt, moet CIA-agent Mason 'Mace' Brown (Jessica Chastain) de handen ineenslaan met de rivaliserende Duitse agent Marie (Diane Kruger), voormalig MI6-bondgenoot en computerspecialist Khadijah (Lupita Nyong’o) en psycholoog Graciela (Penélope Cruz). Op hun levensgevaarlijke, halsbrekende missie om het wapen terug te vinden moeten ze een stap voorblijven op de mysterieuze Lin Mi Sheng (Bingbing Fan) die al hun bewegingen volgt. Terwijl de actie hen over de hele wereld brengt, van de cafés in Parijs en de markten van Marokko tot het glamoureuze Shanghai, sluit het viertal een kwetsbaar verbond dat de wereld kan redden of hun einde zal worden.

Er zijn 2 pakketten te winnen met daarin 2 filmtickets, een The 355 joggingbroek en The 355 dynabands om goed in shape te blijven om de wereld te redden.

Om kans te maken is een goed antwoord nodig op de volgende vraag:

Door wie is The 355 geregisseerd?

- Simon Kinberg

- Guy Ritchie

- Jessica Chastain

Geef je antwoord snel hier door! The 355 draait vanaf nu in de bioscoop. 

Random Pics van de Dag #568

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Feyenoord dankzij ruime overwinning dichtbij kwartfinale Conference League

Feyenoord staat dichtbij de kwartfinales van de Conference League. Op bezoek bij Partizan Belgrado kwamen de Rotterdammers tot tweemaal toe op achterstand, maar won uiteindelijk met 2-5.

Feyenoord had direct het overwicht tegen Partizan Belgrado en kreeg het kansen via Reiss Nelson en Lutsharel Geertruida. Toch keken de Rotterdammers na een klein kwartier tegen een achterstand nadat Partizan Belgrado wel de eerste kans af maakte door Bebras Natcho. Lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten, want Jens Toornsta zorgde voor de gelijkmaker.

Ondanks dat Feyenoord duidelijk de betere was in Belgrado was het bij rust 1-1. Na rust zorgde Nemanja Jovic voor een nieuwe voorsprong van Partizan belgrado, maar opnieuw had Feyenoord direct een antwoord klaar. Ditmaal maakte Cyriel Dessers gelijk op aangeven van Luis Sinisterra.

Sinisterra had daarin een belangrijk aandeel. De Colombiaan stond met een actie aan de basis van de 2-3 van Lutsharel Geertruida en zorgde via een volley zelf voor de 2-4. In het laatste kwartier maakte Toornstra, na een hakbal van Dessers, de vijfde voor Feyenoord en lijkt de ploeg van Arné Slot op weg naar de laatste acht van de Conference League.

Vitesse in eigen huis ongelukkig onderuit tegen AS Roma

Vitesse is er donderdag niet in geslaagd om een goed resultaat te halen tegen AS Roma. In de achtste finales van de Conference League gingen de Arnhemmers met 0-1 onderuit tegen de Italianen.

Vitesse speelde een sterke eerste helft tegen AS Roma. De ploeg van Thomas Letsch kreeg via Loïs Openda een opgelegde kans om Vitesse op voorsprong te schieten, maar de Belgische aanvaller schoot hopeloos over. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Vitesse een nieuwe tegenvaller te verwerken toen Sérgio Oliveira uit een corner raak schoot.

a rust creëerden beide ploegen lange tijd nauwelijks kansen, maar moest Roma twaalf minuten voor tijd met tien man verder door een tweede gele kaart voor Oliveira. Daarna probeerde Vitesse het nog wel en werd het een paar keer dreigend, alleen kwam het niet tot grote kansen, waardoor het in Arnhem 0-1 bleef.

Kabinet overweegt accijns op benzine en BTW op energierekening te verlagen

Het kabinet wil de dalende koopkracht van Nederlanders terug dringen. Het idee is om de accijns op brandstof te verlagen. Daarnaast gaat de btw op energie van 21% naar 9% naar beneden. Ook komt er direct extra geld beschikbaar voor mensen met het laagste inkomen.

Verder bekijkt het kabinet nog of slecht geïsoleerde woningen sneller kunnen worden aangepakt door de bestaande regelingen sneller uit te laten voeren of door de bewoners een waardebon te geven om zelf isolerende maatregelen te regelen. De verlaging van de accijnzen en de btw-ingreep zouden per 1 juli in kunnen gaan.  Dat is de vroegste datum om in een lopend begrotingsjaar iets fiscaal aan te passen.

De accijns voor benzine staat nu nog op bijna 0,83 euro per liter en bij diesel op bijna 0,53 euro. De verlaging van elke cent op benzine kost de staat 42 miljoen euro op jaarbasis, bij diesel kost dat per cent  57 miljoen euro. Hoeveel accijns er in mindering wordt gebracht is nog onduidelijk. Een betrokkene laat weten dat het eerder om 0,20 dan 0,40 euro verlaging per liter gaat. 

Ritzege McNulty in Parijs-Nice na solo, Roglic neemt leiderstrui over van Van Aert

Primoz Roglic is de nieuwe leider in Parijs-Nice. De Sloveen van Jumbo-Visma nam de leiderstrui over van Wout van Aert, die in de eerste bergetappe liet lopen. De etappewinst ging naar Brandon McNulty, die deel uitmaakte van de vroege vlucht.

Vandaag stond de eerste bergetappe in Parijs-Nice op het programma. Vanuit de start werd er direct hard gereden en na twintig kilometer zou er een sterke kopgroep van tien renners ontstaan. In die kopgroep was er niemand gevaarlijk voor het klassement en kreeg het tiental de ruimte van het peloton. De voorsprong op het peloton was maximaal zeven minuten, waar Jumbo-Visma de controle had.

De kopgroep zou gaan strijden voor de dagwinst en op de Col de la Mûre bleek McNulty de beste klimmer te zijn. De Amerikaan zou met twee minuten verschil op Franck Bonnamour en Matteo Jorgenson, die ook deel uitmaakte van de kopgroep.

In de strijd om het geel werd duidelijk dat we een nieuwe leider zouden krijgen. Op de Col de la Mûre moest Van Aert de andere klassementsrenners laten gaan en zou de Belg van Jumbo-Visma meer dan 24 minuten verliezen. Op de laatste dag waren enkele aanvallen, waarvan de aanval van Daniel Felipe Martínez de belangrijkste was. De Colombiaan nam een kleine voorsprong, maar Primoz Roglic zette dat zelf recht en neemt daarbij de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Van Aert.

In het algemeen klassement heeft Roglic een voorsprong van 39 seconden op Simon Yates. Vrijdag staat een nieuwe heuveletappe op het programma in Parijs-Nice.

Kinderpornoforum blokkeert Leidenaar (74) om zoeken naar martelporno, 18 maanden cel voor dader

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag een 74-jarige man uit Leiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor het bezit en verspreiden van kinderporno. Een duistere kant van de man dreef hem naar eigen zeggen ertoe op het darkweb te zoeken naar beelden van het martelen van kinderen. Dat werd zelfs de beheerders van een verborgen kinderporno forum te veel en zij blokkeerden hem de toegang.

De man is strafrechtelijk vervolgd door het Landelijk Parket vanwege het bezit en verspreiden van kinderporno. Het gaat om afbeeldingen met zeer ingrijpend misbruik. Deze beelden wisselde hij met behulp van usb-stick en harde schijven uit met anderen.

Een melding van de Canadese autoriteiten zette het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme van de Nederlandse politie op het spoor van de verdachte. Bij de doorzoeking van zijn woning in 2021 trof de politie op een computer en een aantal harde schijven bijna 300.000 kinderpornografische foto’s en meer dan 25.000 video’s aan. Het overgrote deel van het beeldmateriaal betrof seksueel misbruik van meisjes variërend van baby tot 15 jaar oud.

De man vertelde de politie dat hij dagelijks per email contacten had over kinderporno. Hij sprak zelf van een verslaving, die hem vanaf zijn pensionering bezig hield. De officier van justitie zei bij de behandeling van de strafzaak: "Hoewel het internet is vergiftigd met grote hoeveelheden kinderporno waarvoor een omvangrijke markt van afnemers bestaat schuilt achter iedere afbeelding een kind. Een kind dat tot een seksueel object is gemaakt door mannen, zoals deze verdachte, die aan de muur foto’s van kinderen en kleinkinderen hebben hangen en ondertussen fantaseren over wat ze allemaal zouden willen doen met de kinderen die op hun beeldscherm verschijnen."

In het vonnis zegt de rechtbank dat de verdachte een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het in stand houden van de criminele kinderporno-industrie. “Immers, zouden er geen afnemers zijn, dan zou er wereldwijd niet op zo’n grote schaal kinderpornografisch materiaal geproduceerd worden.”

Zes maanden van de opgelegde gevangenisstraf zijn voorwaardelijk. De rechtbank bepaalde verder een proeftijd van 3 jaar en stelde een reeks bijzondere voorwaarden, waaronder ambulante behandeling en een verbod op contacten met minderjarigen.

Prijs van een vat olie daalt, benzine daardoor morgen iets goedkoper

Na bijna drie weken waarin de benzine en dieselprijzen dag na dag omhoog gingen, is er morgen voor het eerst een kleine daling van de benzineprijs aan de pomp te merken. Volgens UnitedConsumers is de gemiddelde adviesprijs van benzine 2,492 euro, een eurocent lager. De dieselprijs gaat wel verder omhoog komt uit op 2,379 euro, 0,4 cent meer dan vandaag.

"Het hoogtepunt is voorlopig geweest", volgensPaul van Selms van UnitedConsumers. De gemiddelde landelijke adviesprijs wordt berekend aan de hand van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen (BP, Shell, Esso, Texaco en Total).

De olieprijs daalde gisteren circa 15 procent. Vandaag was de olieprijs zo'n 112 dollar voor een vat Brent.

Blizzard kondigt PvP-beta aan voor Overwatch 2

Na een lange stilte heeft Blizzard weer van zich laten horen aangaande Overwatch 2. Eind april komt het ontwikkelteam met een closed beta, waar je je hier voor kunt opgeven.

De beta biedt een nieuwe hero om mee te spelen (Sojourn), vier nieuwe maps en een aantal reworks voor bepaalde heroes. Later in het jaar volgen meer mogelijkheden om met de game aan de slag te gaan. Het is de bedoeling om de PvP-kant van de game sneller in de handen van spelers te krijgen. Daarom is besloten om PvP los te breken van de PvE-ontwikkeling (de campaign en hero missions e.d.), die op een later moment uitkomen.

Verder biedt het ontwikkelteam haar excuses aan voor de gebrekkige updates voor Overwatch en de gebrekkige communicatie. De eerste closed beta begint eind april.

Sterke Pogacar slaat dubbelslag in Tirreno-Adriatico

Tadej Pogacar heeft nog maar eens zijn klasse getoond. In de vierde rit van de Tirreno-Adriatico was de Sloveen in een sprintje bergop duidelijk de snelste voor Jonas Vingegaard. Door de zege is Pogacar ook de nieuwe leider in de Italiaanse rittenkoers.

Vandaag stond in de Tirreno-Adriatico de eerste heuvelrit op het programma, waarbij de renners in de laatste veertig kilometer drie de beklimming van de Bellante moesten worden beklommen. Een klimmetje van maar 3,8 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van gemiddeld stijgingspercentage van 7%.

Niet super zwaar maar op de eerste beklimming van de Bellante liet Remco Evenepoel zich van voren zien. Het Belgische toptalent kreeg Filippo Ganna, Tadej Pogacar en Matteo Fabbro met zich mee. Het viertal reed even voor het peloton uit, maar werd niet veel later weer gegrepen.

Het was wachten op de laatste beklimming van de Bellante, waar ook de finish lag. Daarin waren er veel aanvallen waarbij steeds Pogacar de controle had. De Sloveen reageerde op elke aanval en sprintte in de slotkilometer iedereen uit het wiel en pakte eenvoudig de zege voor Vingegaard. Dankzij de bonificatieseconden aan de streep is hij ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij heeft nu negen seconden voorsprong op Evenepoel. Vrijdag staat een nieuwe heuveletappe op het programma, maar dan met hogere stijgingspercentages.

D66: Nederland moet EU-lidmaatschap Oekraïne niet blokkeren

Coalitiepartij D66 vindt niet dat Nederland het EU-lidmaatschap van Oekraïne mag blokkeren. ,,We moeten het land perspectief bieden”, vindt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Volgens coalitiepartner VVD zou dat de Russische dreiging alleen maar aanwakkeren.

Sjoerdsma vindt wel dat Oekraïne dan moet voldoen aan de criteria van Kopenhagen. In die voorwaarden staat onder andere dat een land moet beschikken over stabiele instellingen, democratische principes moet huldigen en mensenrechten moet respecteren. 

Hoe dit standpunt van D66 recht doet aan de uitslag van het Nederlands referendum over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne van 6 april 2016 is uw redacteur onbekend.

'Geen mondkapje in ov meer over twee weken'

Vanaf woensdag 23 maart is het waarschijnlijk niet meer nodig om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en een coronatest te doen voor het bezoeken van concerten of feesten met meer dan 500 aanwezigen. Het kabinet zou dan de laatste coronaregels willen schrappen. 

Dat melden meerdere media, waaronder de NOS. Aanstaande dinsdag zou het kabinet dit besluit gaan nemen. Over twee weken zouden mondkapjes alleen nog in het vliegtuig gedragen hoeven worden. Het advies om in de elleboog te hoesten en handen te wassen blijft nog wel gelden. 

De laatste dagen loopt het aantal coronabesmettingen wel op. Het aantal ziekenhuisopnames blijft echter nog steeds relatief laag.

Het GVB vroeg ongeveer een maand geleden al om de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer te schrappen. Volgens directeur Claudia Zuiderwijk leidt het tot weerstand, verzet en agressie, omdat het op andere plekken nu al niet meer hoeft. 

Litouwen verscherpt noodtoestand, blokkade media mogelijk bij desinformatie

Het Litouwse parlement verscherpt de noodtoestand na de Russische inval in Oekraïne. De politie krijgt de bevoegdheid om de toegang tot de media tot 72 uur te blokkeren als er sprake is van "desinformatie", "oorlogspropaganda" en "aanzetten tot haat" in verband met de invasie door Rusland.

De regeling geldt in eerste instantie tot 20 april. Litouwen begon de noodtoestand op 24 februari, slechts enkele uren na het begin van de Russische aanval op Oekraïne. Als voormalige Sovjetrepubliek, net als Oekraïne, vreest het huidige EU- en NAVO-lid, dat Rusland hen als toekomstig doelwit ziet. 

Oekraïense troepen nabij Kiev verrasten Russische tanks

Oekraïense troepen verrasten een Russische tankkolom nabij Kiev en joegen deze op de vlucht.

Op Twitter, YouTube en andere sociale media werd vandaag een video gedeeld waarin te zien is hoe Russische tanks richting een dorp rijden. Wanneer ze het dorp bereiken, lijken Oekraïense troepen vanuit een hinderlaag het vuur te openen met antitankraketten.

Na een langdurig vuurgevecht keren de Russische tanks om en trekken zich terug. Zoals bevestigd door het verificatieteam van ntv, is de plaats het dorp Skybyn aan de noordoostelijke rand van Kiev. De video is vanmorgen vrijgegeven.

Rusland bedreigt westerse bedrijven met nationalisatie onroerend goed

Westerse bedrijven die hun activiteiten in Rusland vanwege de oorlog tegen Oekraïne staken, worden nu geconfronteerd met een mogelijke nationalisatie van hun fabrieken en productiefaciliteiten. De bedrijven zouden "hun collectieven praktisch aan hun lot overlaten", zei de voormalige Russische president Dmitri Medvedev.

De Russische regering werkt daarom aan stappen om het faillissement van de bedrijven en vervolgens de nationalisatie van het onroerend goed in gang te zetten, zei het plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad. "Een nieuwe productie moet worden gebouwd op basis van de activa die zijn achtergelaten door de in paniek geraakte investeerders", zei Medvedev. "Een dergelijke benadering is objectief en eerlijk."

Amazon onthult trailer voor western-serie Outer Range

Amazon Prime Video heeft een trailer vrijgegeven voor de nieuwe serie Outer Range, een western met in de hoofdrol Thanos Josh Brolin.

Outer Range draait om Royal Abbott (Brolin), een rancher die vecht voor zijn land en familie, wanneer hij een ondoorgrondelijk mysterie ontdekt aan de rand van Wyoming's wildernis. Een spannende Western familiesaga met een vleugje wrange humor en bovennatuurlijk mysterie, Outer Range onderzoekt hoe we worstelen met het onbekende.

Aan het begin van de serie zijn de Abbotts bezig met de verdwijning van schoondochter Rebecca. Ze worden nog verder op de rand van de afgrond geduwd wanneer de Tillersons (de opzichtige eigenaars van de naburige op winst beluste ranch) hun land willen inpikken. Een vroegtijdige dood in de gemeenschap zet een keten van spannende gebeurtenissen in gang, en schijnbaar kleine stad- en grondgerelateerde problemen komen tot een hoogtepunt met de komst van een mysterieuze zwarte leegte in de westelijke weide van de Abbotts. Royal vecht om zijn familie te beschermen en door zijn ogen zien we hoe de tijd geheimen uit het verleden en verontrustende mysteries bevat.

Outer Range is te zien vanaf 15 april.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 10

Een nieuwe vertelling over Cyrano de Bergerac, de nieuwe van Pedro Almodóvar, een documentaire die wel heel actueel is, de registratie van een opera én een ouderwetse Hollywoodthriller. Wie nog eens beweert dat er altijd maar hetzelfde in de bioscopen draait, is af. Laten we de nieuwe releases van deze week eens doornemen.

Cyrano

Met Cyrano onthaalt regisseur en Oscarwinnaar Joe Wright bioscoopbezoekers op een symfonie van emoties met muziek, romantiek en schoonheid, een nieuwe versie van het tijdloze verhaal over een hartverscheurende driehoeksrelatie. Cyrano de Bergerac, gespeeld door Peter Dinklage, is zijn tijd vooruit en is niet alleen een briljant zwaardvechter in duels, maar ook uiterst bedreven in het verbale steekspel. Maar omdat hij ervan overtuigd is dat hij vanwege zijn uiterlijk nooit het hart zal veroveren van een toegewijde vriendin, de bevallige Roxanne (Haley Bennett), heeft hij haar nooit deelgenoot gemaakt van zijn gevoelens. Bovendien is Roxanne tot over haar oren verliefd op Christian (Kelvin Harrison Jr.).

De Schatten van de Krim

Al 6 jaar liggen objecten van de rondreizende tentoonstelling ‘De Krim - Goud en geheimen van de zwarte zee’ zonder eigendomschap in de kelders van het Allard Pierson museum in Amsterdam. De in maart 2014 geopende tentoonstelling werd al na een maand gesloten vanwege de annexatie van de Krim door Putin. Sindsdien zijn de objecten staatloos. Van beide kanten ontving het museum direct claims: zowel het Krim Museum als Kiev eisten de schatten op. Zo werden de archeologische vondsten uit de Krim onderdeel van een politiek getouwtrek, waarin Nederland de rol van onvrijwillige scheidsrechter opgelegd kreeg, én waar de emotionele waarde van de schatten in dit langlopende conflict misschien nog wel het aller zwaarst weegt.

Madres Paralelas

Met Madres Paralelas komt de Spaanse meester Pedro Almodóvar opnieuw met een fascinerende blik op moeders en moederschap. Na het grote succes van het autobiografische Dolor y Gloria maakt Almodóvar vrouwen weer het middelpunt van zijn werk met prachtige rollen van Penélope Cruz en Milena Smit. Twee vrouwen, Janis (Penélope Cruz) en Ana (Milena Smit), bevallen tegelijkertijd in hetzelfde ziekenhuis. Beiden zijn alleenstaand en ongepland zwanger. Janis, van middelbare leeftijd, is blij, maar de jonge Ana is bang en onzeker. De weinige woorden die de vrouwen wisselen, vormen de basis voor een band die hun levens later een beslissende wending zal geven. Terwijl Janis het verleden van haar familie een gezicht probeert te geven, vecht Ana juist om los te komen van haar familie.

Natural Light

Korporaal István Semetka is een van de vele Hongaarse soldaten die de Duitse troepen steunen bij hun aanval op de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. De harde opdracht van zijn bataljon is het uitroeien van de partizanen en het controleren van de bevolking van de bezette gebieden. Wanneer de groep soldaten op weg is naar een afgelegen dorpje komen ze in een hinderlaag terecht, waarbij de commandant wordt gedood. In deze benarde situatie moet Semetka zijn angsten overwinnen en het bevel over de eenheid overnemen. Maar hij verliest zichzelf in de chaos en het geweld en raakt volkomen de greep op de situatie kwijt. 

ROH 21/22: Rigoletto

In een meedogenloze wereld van luxe decadentie, corruptie en maatschappelijk verval, plaatst Oliver Mears, directeur van de Royal Opera, zijn enscenering. In zijn eerste werk voor zijn eigen gezelschap haalt Mears Verdi's meesterwerk naar de hedendaagse wereld. Verdi's spannende Rigoletto, onder leiding van Sir Antonio Pappano, plaatst macht tegenover onschuld en schoonheid tegenover lelijkheid. Deze speciale jubileumvertoning van Verdi’s Rigoletto viert zijn 171 jarig-bestaan sinds de première in 1851.

Silence of the Tides

Een film die in- en uitademt met de getijden van het Werelderfgoed, een van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent. Een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind, mist en voortdurend veranderend licht.

The 355

Wanneer een geheim wapen in de verkeerde handen valt, moet CIA-agent Mason ‘Mace’ Brown (Jessica Chastain) de handen ineenslaan met de rivaliserende Duitse agent Marie (Diane Kruger), voormalig MI6-bondgenoot en computerspecialist Khadijah (Lupita Nyong’o) en de Colombiaanse psycholoog Graciela (Penélope Cruz). Op hun levensgevaarlijke, halsbrekende missie om het wapen terug te vinden moeten ze een stap voorblijven op de mysterieuze Lin Mi Sheng (Bingbing Fan) die al hun bewegingen volgt. Terwijl de actie hen over de hele wereld brengt, van de cafés in Parijs en de markten van Marokko tot het glamoureuze Shanghai, sluit het viertal een kwetsbaar verbond dat de wereld kan redden of hun einde zal worden.

Trailer: De liefde volgt zijn eigen regels in Bridgerton 2

Netflix heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor het tweede seizoen van Bridgerton. De veelgeprezen serie vertelt het verhaal van Lord Anthony Bridgerton en zijn zoektocht naar liefde.

Gedreven door zijn plicht om de familienaam hoog te houden lijkt Anthony's zoektocht naar een debutante die aan zijn onmogelijke eisen voldoet op niets uit te lopen. Maar dan arriveren Kate (Simone Ashley) en haar jongere zus Edwina (Charithra Chandran) Sharma uit India. Wanneer Anthony Edwina het hof begint te maken, ontdekt Kate de ware aard van zijn bedoelingen. Een echte liefdesmatch lijkt niet hoog op zijn prioriteitenlijstje te staan en ze besluit alles in het werk te stellen om de verbintenis tegen te houden. Echter lijken Kate en Anthony’s verhitte discussies hen alleen maar dichter bij elkaar te brengen, wat de zaken aan beide kanten niet makkelijker maakt. Ondertussen verwelkomen de Featheringtons hun nieuwste erfgenaam op hun landgoed terwijl Penelope (Nicola Coughlan) een diep geheim bewaart voor de mensen die het dichtst bij haar staan.

Bridgerton 2 is te zien vanaf 25 maart.

Warner Bros. schuift met releasedata DC- en andere films

Fans van Aquaman, The Flash en andere DC-(anti)helden moeten iets langer wachten op de volgende bioscoopuitingen van deze figuren, want door oponthoud als gevolg van covid-besmettingen heeft Warner Bros. moeten besluiten een aantal van deze films later in de bioscoop uit te brengen dan oorspronkelijk gepland.

Zo zullen de tweede Aquaman-film en de eerste Flash-film niet langer dit jaar, maar volgend jaar verschijnen en wordt Black Adam, dat deze zomer zou verschijnen, verschoven naar de herfst. Als gevolg hiervan verschuift ook de animatiefilm DC League of Super-Pets een paar maanden, maar wordt Shazam: Fury of the Gods nu eerder uitgebracht dan gepland. 

De vertragingen, veroorzaakt door covid-besmettingen, liggen vooral in de hoek van de visual effects, aldus Variety. Ook een aantal andere Warner Bros.-films zullen op andere data verschijnen. 

Dit zijn de data volgens de Amerikaanse releasekalender. De Nederlandse releasedata wijken hier doorgaans iets van af, en worden dichterbij het daadwerkelijke releasemoment definitiever bekend.

Titel Datum
DC League of Super-Pets 29 juli 2022
Black Adam 21 oktober 2022
Shazam! Fury of the Gods 12 december 2022
Aquaman and the Lost Kingdom 17 maart 2023
The Flash 23 juni 2023
Meg 2: The Trench 4 augustus 2023
Wonka 15 december 2023

Launchtrailer van Ghostwire: Tokyo

Tijdens de PlayStation State of Play livestream onthulde Tango Gameworks gisteren de launchtrailer voor Ghostwire: Tokyo, een voorproefje van de mystieke actie en wereld die spelers kunnen verkennen wanneer de game op 25 maart 2022 op PlayStation 5 en pc wordt uitgebracht.

Ghostwire: Tokyo is een actie-avonturengame die spelers uitdaagt om de krachtige kunst van het Ethereal Weaving onder de knie te krijgen terwijl ze Hannya en zijn volgelingen, de Visitors, die Tokyo zijn binnengevallen, moeten verslaan. Deze bovennatuurlijke entiteiten zwerven door de wereld van Ghostwire.

Spelers die de Deluxe Edition van Ghostwire: Tokyo in de PlayStation Store bestellen, krijgen op 22 maart 2022 vervroegd toegang tot de game. Ze krijgen ook toegang tot het Streetwear Outfit Pack, de Shinobi Outfit en het Kunai wapen.

Pinguïnkuikens nemen voor het eerst een duik in DierenPark Amersfoort

De twee pasgeboren zwartvoetpinguïnkuikens hebben voor het eerst het water getrotseerd in DierenPark Amersfoort en dat levert aandoenlijke beelden op. “Een duik nemen lijkt een koud kunstje voor broer en zus pinguïn. Ook niet zo raar, want pinguïns zijn echte zeevogels, dus zwemmen kunnen zij als een van de beste”, vertelt dierverzorger Marc Belt.

“In het water behalen deze vogels een snelheid van twintig kilometer per uur en duiken tot een diepte van wel zestig meter. Wanneer de ouders jagen, leren de jongen zwemmen door goed naar hun vader of moeder te kijken”, legt Marc uit. De kuikens trotseren het water vaak na twee tot vier maanden. Dan kunnen zij voor het eerst zelf op jacht. “Zwartvoetpinguïns houden niet van kou, vandaar dat zij in het wild voorkomen aan de Zuid-Afrikaanse kust. Gelukkig hebben zij een dubbel verenkleed dat hen beschermt tegen de koude oceaan. De tweede laag van hun verenkleed is zelfs met vet ingesmeerd, zodat het waterdicht is.” Je kunt de jonge pinguïns nu nog goed herkennen aan hun donzige vacht in hun nek. Binnenkort verruilen de kuikens deze donsveertjes voor uiteindelijk zwart met wit verenpak.

Langs de Zuid-Afrikaanse kust is de populatie zwartvoetpinguïns de afgelopen decennia sterk afgenomen, onder andere door olierampen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund ondersteunt daarom de Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds (SANCCOB). Deze organisatie redt en verzorgt samen met andere natuurorganisaties zeevogels, zoals pinguïns die gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden. Deze foundation vangen de vogels op om hen vervolgens weer aangesterkt in het wild uit te zetten. Marc: “Met onze groep gaat het gelukkig goed. Onze jongen groeien snel en doen het erg goed. Zij laten zich vaak zien en dobberen lekker rond in DierenPark Amersfoort.”

Zelenskyy staat burgers en buitenlanders wettelijk toe om vuurwapens te gebruiken

In Oekraïne hebben burgers toestemming gekregen om wapens te gebruiken om de Russische aanval af te weren. Volgens Oekraïense media is de wet maandag in werking getreden. Buitenlanders en staatlozen die legaal in het land wonen, kunnen ook wapens in ontvangst nemen en gebruiken tegen Russische soldaten.

De kwestie van wapens wordt geregeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de wet moeten uitgegeven wapens en munitievoorraden uiterlijk tien dagen na het einde van de huidige staat van beleg worden teruggegeven.

Vooral in Kiev werden in de eerste dagen van de oorlog willekeurig geweren en munitie uitgedeeld onder de bevolking. Nachtelijke schietpartijen braken uit in de straten van de stad van drie miljoen mensen, die pas stopten nadat een strikte avondklok was ingesteld.

Waarnemers vrezen dat Rusland burgerslachtoffers zou kunnen rechtvaardigen door de dreiging van gewapende burgers.

Het Kremlin in Moskou heeft kritiek geuit op de toestemming die nu is verleend. "Als iemand een Russische soldaat aanvalt met een geweer in zijn hand, wordt hij ook een doelwit", volgens de Russen. Twee weken geleden begon Rusland de oorlog tegen Oekraïne. Volgens de VN zijn er al meer dan 500 burgers omgekomen. Oekraïne gaat ervan uit dat het aantal dodelijke slachtoffers veel hoger ligt.

VS noemt beschuldigingen van fabriek biowapens in Oekraïne 'belachelijk'

De beschuldiging van Rusland dat Oekraïne nucleaire of biologische wapens ontwikkelt, blijkt verkeerde informatie te zijn. De VS zijn gealarmeerd door deze bewering: het Kremlin zou deze 'False Flag' strategisch kunnen gebruiken als excuus om zich voor te bereiden op een aanval van ongekende proporties.

De Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd voor een mogelijk Russisch gebruik van chemische of biologische wapens in Oekraïne. Door valse informatie te verspreiden, wil Moskou de weg vrijmaken voor een verdere escalatie van de ongerechtvaardigde agressieoorlog in Oekraïne, waarschuwde de woordvoerster van de Amerikaanse president Joe Biden, Jen Psaki, op Twitter. Rusland volgt een duidelijk gedragspatroon - ofwel om zelf massavernietigingswapens te gebruiken, ofwel om een aanval van de Oekraïners te faken om een rechtvaardiging te construeren voor het voortzetten van de oorlog.

De verklaring van Psaki kwam na beschuldigingen van Rusland dat Oekraïne nucleaire of biologische wapens ontwikkelt. Maandag beweerde het Russische ministerie van Defensie dat er een netwerk van biologische laboratoria in Oekraïne was die namens het Amerikaanse ministerie van Defensie werken. Internationale factcheckers hebben deze bewering echter allang ontkracht.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dat het "Russische nepnieuws complete onzin is". De VS exploiteerden geen laboratoria voor biologische of chemische wapens in Oekraïne en respecteerden de internationale verdragen inzake chemische en biologische wapens volledig.

Pentagon-woordvoerder John Kirby noemde de beschuldigingen "absurd" en "belachelijk" klassieke Russische propaganda.

Biden-woordvoerster Psaki zei verder dat Rusland daarentegen herhaaldelijk chemische wapens heeft gebruikt, bijvoorbeeld bij aanvallen op politieke tegenstanders van president Vladimir Poetin zoals Alexei Navalny. Bovendien steunt Moskou de Syrische heerser Bashar al-Assad, wiens regime "herhaaldelijk chemische wapens heeft gebruikt". Rusland heeft een methode om het Westen te beschuldigen van schendingen die het land zelf begaat.

De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland en China van het verspreiden van complottheorieën over het gebruik van vermeende Amerikaanse massavernietigingswapens. "Het Kremlin geeft met opzet een verkeerde voorstelling van zaken dat de Verenigde Staten en Oekraïne chemische en biologische wapens gebruiken in Oekraïne", zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price. China lijkt Russische propaganda te verspreiden, schreef Psaki.

De Verenigde Naties hadden eerder verklaard geen kennis te hebben van massavernietigingswapens die in Oekraïne zouden zijn geproduceerd. VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei in New York dat de Wereldgezondheidsorganisatie "niet op de hoogte was van activiteiten van de Oekraïense regering die in strijd zijn met haar internationale verdragsverplichtingen, waaronder chemische of biologische wapens".

Zelenskyy: aanval op kinderziekenhuis is "oorlogsmisdaad"

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn in negen dagen tijd meer dan 1.200 burgers omgekomen door oorlogsgeweld in Mariupol, dat werd belegerd door Russische troepen. Woensdag werd een kraam- en kinderkliniek verwoest door Russische beschietingen in de Zuid-Oekraïense havenstad.

Volgens de autoriteiten raakten hierbij zeker 17 ziekenhuismedewerkers gewond. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy noemde de aanval in een videoboodschap een 'oorlogsmisdaad'. Hij voegt eraan toe: "Het luchtbombardement is het ultieme bewijs. Het bewijs dat er een genocide op Oekraïners plaatsvindt."

De Russische regering van haar kant zegt dat Oekraïense strijders het ziekenhuis al eerder hadden ontruimd en vanuit het ziekenhuis op Russische troepen schoten.

Volgens de loco-burgemeester van de stad Mariupol zijn er drie mensen omgekomen bij de  Russische aanval op de kraamkliniek. Onder de doden was een kind, zei loco-burgemeester Sergei Orlov tegen de Britse omroep BBC. Oekraïense autoriteiten hadden eerder gemeld dat er 17 mensen gewond raakten bij de aanval, onder wie zwangere vrouwen.

Russische troepen maken vorderingen bij de omsingeling van Kiev

Volgens de Oekraïense generale staf hebben de Russische strijdkrachten donderdagnacht hun "offensieve operatie" voortgezet om de hoofdstad Kiev te omsingelen.

Binnen een paar dagen is de frontlinie rond de Oekraïense hoofdstad aanzienlijk opgeschoven: vijf dagen geleden was het Russische leger nog ongeveer honderd kilometer ten noordoosten van Kiev, maar op woensdag naderden ze de stad Brovary, die grenst aan Kiev, zo meldt persbureau AFP.

Russische troepen hebben twee dorpen in de buurt ingenomen volgens een getuige uit het dorp Welyka Dymerka, ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van Brovary.

Pentagon: Rusland heeft 710 raketten afgevuurd op Oekraïne

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft Rusland sinds het begin van de oorlog meer dan 710 raketten op Oekraïense doelen afgevuurd. Ongeveer de helft van hen werd afgevuurd vanuit Rusland, de andere helft vanuit Oekraïne zelf, aldus het Pentagon.

Uit een overzicht van de situatie blijkt dat de Russische troepen zich nu in de directe omgeving van de stad Charkov bevinden. "Ze hebben ongeveer 20 kilometer afgelegd". De situatie zou vergelijkbaar zijn in de Zuid-Oekraïense stad Mykolaiv.

Roze Filmdagen van start: "Mensen vinden zoenende mannen moeilijker dan geweld"

De 25ste editie van de Roze Filmdagen gaat vandaag van start in het Westerpark te Amsterdam. Elf dagen lang zijn hier LHBTQ+-films en documentaires te zien. "Het is heel fijn om jezelf eens te herkennen op het witte doek."

Dit jaar bestaat het festival dus 25 jaar en directeur Werner Borkes heeft in die jaren veel zien veranderen. "Allereerst is er veel meer representatie van queers in films. Daarnaast gingen queers vroeger aan het einde van de film heel vaak dood, werden ze ziek of vermoord. Nu is dat niet altijd meer zo. Het gaat ook niet altijd meer over de problematiek van de coming out, maar gaat het gewoon over de verhalen van gewone mensen."

Borkes vindt het belangrijk dat iedereen zich kan herkennen in films. "In de bioscoop zie je vaak de zogenaamde hetero-normatieve verhalen, de Romeo en Julia-verhalen. En wij willen ook graag dat mensen verhalen van Romeo en Romeo of Julia en Julia kunnen zien."

De films en documentaires zijn te zien in het Ketelhuis, de Krakeling of via de website van de Roze Filmdagen. 

Veel magische gevechten in Forspoken

Uitgever Square Enix en ontwikkelaar Luminous Productions hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor Forspoken, genaamd 'Worlds Collide'. De trailer laat zien hoe hoofdpersoon Frey Holland in gevechten raakt terwijl ze door de uitgestrekte landschappen van Athia reist. Het geeft ook een idee van de vijanden die er zijn en welke magische krachten we kunnen gebruiken.

Frey is in de onbekende wereld van Athia waar ze op mysterieuze wijze naartoe is getransporteerd. In de trailer zien we enkele van de magische vaardigheden die Frey tijdens haar reis leert. Deze krachten omvatten "Storm Dart", waarmee spelers elektrische energie kunnen schieten tijdens gevechten, evenals de mogelijkheid om waterbarrières te besturen met de "Eagre"-beweging.

De trailer laat ook de verwoestende impact van de "Break" zien in Athia, een miasma dat alles wat het aanraakt, inclusief mensen en dieren, corrumpeert. Er zijn verschillende corrupte wezens zijn te zien, waaronder de Gigas, de vliegende Apsaravis en meer. Maar er is ook een draak die Frey 'verwelkomt' in Athia.

Forspoken komt 11 oktober uit voor PlayStation 5 en pc.

Realtime gevechten in The DioField Chronicle

Uitgever en ontwikkelaar Square Enix en ontwikkelaar Lancarse hebben de realtime strategie-RPG The DioField Chronicle aangekondigd voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc. Het spel wordt uitgebracht in 2022.

The DioField Chronicle is een RPG die een verhaal vertelt over oorlog en militaire intriges. De speler moet niet alleen vechten, maar ook deelnemen aan de oorlogsraad om een strategie te plannen, missies te selecteren om aan te pakken en hun eenheden te trainen voordat ze het veld in gaan om ze in realtime gevechten te leiden. Het vechten gebeurt in realtime, al kun je wel 'pauzeren' om commando's te geven.

Ora ora ora in JoJo’s Bizarre Adventure: All Star Battle R

Uitgever Bandai Namco en ontwikkelaar CyberConnect2 hebben JoJo’s Bizarre Adventure: All Star Battle R aangekondigd. Hierin kun je allerlei beruchte gevechten uit de verschillende hoofstukken van de manga/anime naspelen.

JoJo's Bizarre Adventure: All Star Battle R introduceert een vernieuwde en verbeterde versie van het vechtsysteem dat voor het eerst werd geïntroduceerd in 2013, waardoor het tempo wordt verhoogd met hit stops, dashes, nieuwe combo's en een nieuw "Support Attack" tag-team battle systeem.

Spelmodi bestaan uit All-Star Battle Mode, Arcade Mode, Online Mode, Versus Mode, Practice Mode en Gallery Mode. De hoofdmodus, All-Star Battle Mode, bevat klassieke botsingen tussen helden uit eerdere games naast geheel nieuwe gevechten, en biedt spelers meer dan 100 verschillende gevechten om te ervaren. JoJo's Bizarre Adventure: All Star Battle R biedt ook een reeks aanpasbare en verzamelbare skins, samen met illustraties die spelers kunnen ontgrendelen en spelen in de Gallery-modus.

JoJo's Bizarre Adventure: All Star Battle R komt in de herfst van 2022 uit op PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Verhaaltrailer voor Trek to Yomi

Uitgever Devolver Digital en ontwikkelaar Flying Wild Hog hebben de officiële verhaaltrailer uitgebracht voor Trek to Yomi.

Als eed aan zijn stervende Meester, heeft de jonge zwaardvechter Hiroki gezworen om zijn stad en de mensen van wie hij houdt te beschermen tegen alle bedreigingen. En bedreigingen komen er, hij zal zijn katana meermaals moeten gebruiken.

In de trailer worden ook meteen de Japanse stemacteurs bekendgemaakt:

  • Hiroki (door Masayuki Katou)
  • Aiko (door Sarah Emi Bridcutt)
  • Sanjuro (door Hiroshi Shirokuma)
  • Sadatame (door Hiroki Goto)
  • Kagerou (door Akio Otsuka)

Trek to Yomi komt in 2022 uit voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc.

Valkyrie Elysium aangekondigd

Square Enix kondigt Valkyrie Elysium aan, een nieuwe action RPG binnen het Valkyrie Profile-universum. De game haalt inspiratie uit de Noorse Mythologie en brengt een verhaal over een wereld op het randje van vernietiging.

Via onderstaande trailer is de game aangekondigd, dus ik zou die vooral kijken. Valkyrie Elysium is aangekondigd voor PlayStation 4 & 5 en moet later in 2022 beschikbaar komen.

Binnenvaart vervoerde nooit zoveel als in 2021

In 2021 heeft de binnenvaart 369 miljoen ton goederen vervoerd. Dat is 5,8 procent meer dan het jaar daarvoor, en tevens het hoogste vervoerde gewicht ooit voor de binnenvaart. De afgevoerde hoeveelheid goederen naar het buitenland was 11,3 procent hoger dan in 2020. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het door binnenvaartschepen vervoerde gewicht steeg vooral door een toename in het transport van droge bulk zoals steenkool en ijzererts. In 2021 steeg het vervoerde gewicht van droge bulk, 52,0 procent van het totaal vervoerde gewicht, met 7,6 procent naar 191,8 miljoen ton. Ook het vervoerde gewicht van natte bulk en dat van containers steeg in 2021, respectievelijk met 4,4 en 2,2 procent.

De omzet in de binnenvaart was ruim 11 procent hoger dan 2020 en vergelijkbaar met 2019. Naast de toename in de hoeveelheid vervoerde goederen droegen ook de hogere tarieven daaraan bij.

Afvoer binnenvaart stijgt
Binnenvaartschepen vervoerden in 2021 bijna 129 miljoen ton vanuit Nederland naar buitenlandse bestemmingen. Dit is een stijging van 11,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Vooral naar Duitsland, de belangrijkste bestemming van binnenvaartschepen, werd meer vervoerd. Het grootste aandeel in deze stijging had de toename van de hoeveelheid kolen, die steeg met 43 procent in vergelijking van een jaar eerder.

Sterke toename kolenvervoer
In 2021 vervoerde de binnenvaart 28,6 miljoen ton kolen, bijna 35,0 procent meer dan in 2020. Ook het vervoer van primaire metalen, alsmede dat van cokes en geraffineerde aardolieproducten steeg, respectievelijk met 40,0 en 5,1 procent. Metaalertsen en andere delfstoffen blijven ondanks een kleine daling de meeste vervoerde goederen per binnenvaartschip. In 2021 werd 90,4 miljoen ton metaalertsen vervoerd, 0,4 procent minder dan in 2020.

Bulkschepen vervoeren steeds meer
Bulkschepen vervoerden in 2021 gemiddeld 1725 ton per beweging . Dat is een stijging van 4,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het gemiddelde vervoerd gewicht van containerschepen in 2021 was 1245 ton, dit is bijna gelijk aan 2020. Ook het gemiddelde laadvermogen van bulkschepen is de laatste jaren gestegen. In 2021 was het gemiddelde laadvermogen van bulkschepen 2238 ton, 17,9 procent meer dan 10 jaar geleden.

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection aangekondigd

Dertien klassieke Teenage Mutant Ninja Turtles games keren terug in de Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection. Konami heeft de collectie in PlayStation's State of Play aangekondigd.

De collectie komt met verbeteringen die je mag verwachten. Denk aan button remapping, rewind, overal kunnen saven, verbeterde textures en meer. Benieuwd welke games in de collectie te vinden zijn? Je vindt ze hieronder.

  • Teenage Mutant Ninja Turtles (Arcade)*
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time (Arcade)*
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time (Super Nintendo)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (Super Nintendo)*
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist (Sega Genesis)*
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (Sega Genesis)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Fall of The Foot Clan (Game Boy)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles II: Back From The Sewers (Game Boy)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles III: Radical Rescue (Game Boy)

De games met een sterretje achteraan worden bovendien uitgebreid met online functionaliteiten. De collectie komt ergens in 2022 naar Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 & 5, Xbox One en Xbox Series X | S.

Returnal-update voegt co-op en nieuwe modus toe

In maart ontvangt Returnal update 3.0: Ascension. De update is aangekondigd tijdens de State of Play. Online co-op wordt toegevoegd, waardoor spelers de campaign samen kunnen doorspelen.

Ook wordt de 'Tower of Sisyphus' beschikbaar, een uitdaging waarin je de genoemde toren moet beklimmen. Deze bestaat uit twintig verdiepingen en elke vloer biedt een steeds moeilijkere uitdaging om te overkomen. Helaas is deze modus dan weer niet in co-op te spelen.

Op 22 maart komt de update beschikbaar.

FOK! Wat een weer: welk weer?

winterbanner

Welkom!

Vandaag hetzelfde weer als gisteren, alleen een paar graden zachter, dat wil zeggen rond de 12 graden op de Wadden tot een mooie 17 graden in het zuiden.

Tot ziens maar weer!  

Ik concentreer mij momenteel op fraaie concerten uit de muziek-geschiedenis.  

King Crimson op zijn best. Intens genieten van weergaloze muziek. 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Capcom kondigt Exoprimal aan

Exoprimal is een nieuwe actie co-op game waarin je tegen hordes dino's moet vechten. Capcom heeft vandaag deze game aangekondigd voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Het spel moet ergens in 2023 uitkomen. In de game moet je als team van vijf missies sneller volbrengen dan andere teams.

Je speelt in een van de verschillende exosuits die allemaal verschillende vaardigheden hebben. Het spel heeft verder een campaign modus en een verhaal, maar het lijkt erop dat je het niet singleplayer kunt spelen. Bekijk de aankondigingstrailer hieronder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.