Benzine nu 2,43 euro langs de snelweg, grondstofprijzen schieten omhoog

De prijzen van brandstof en grondstoffen blijven omhoog gaan. Een liter benzine kost inmiddels vaak meer dan 2,40 euro langs de snelweg. Dat is 6 cent meer dan gisteren.

De gemiddelde landelijke adviesprijs, dat is de prijs die je langs de snelweg betaalt, is gestegen naar 2,43 euro, meldt consumentenorganisatie United Consumers. Een volle tank van 50 liter kost nu meer dan 121 euro. Lokaal kunnen er grote prijsverschillen zijn, van de snelweg af tankt men altijd goedkoper.

Nooit eerder waren de prijzen voor benzine en diesel zo hoog. Tot vorig jaar lag de piek in 2011, met een prijs van zo’n 1,75 euro. Inmiddels is een litertje ongelood dus nog eens 68 cent duurder.

Dat de prijs zo snel omhoog schiet heeft een aantal redenen. De olieprijs was al aan het stijgen door de aantrekkende wereldeconomie. Tel daarbij de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, dat een grote olie-exporteur is, nog op. Duurdere olie zorgt nu eenmaal voor duurdere autobrandstoffen.

Daarnaast is de euro het afgelopen jaar ook minder waard geworden ten opzichte van de dollar. Aangezien olie in dollars wordt aangekocht, is dat ook een prijsopdrijvende factor.