FOK! Wat een weer: opnieuw alle hens aan dek!

winterbanner

Welkom!  

Vanmiddag had ik al een apart verhaaltje gemaakt over Eunice, maar we moeten door. De atmosfeer is uitermate actief. Voordat we allemaal een beetje van de schrik waren bekomen, heeft een nieuwe, en ook erg actieve storing zijn intrede alweer gedaan. 

We begonnen nog redelijk met een zonnetje en minder wind, maar de bewolking nam na het middaguur alweer snel toe en de eerste regen bereikte de kust rond een uur of 3. En het was meteen volle bak, want na een kleine droge periode begon het eerst even stevig te hagelen en daarna zeer intensief te regenen. Dit wijst duidelijk op een convectief karakter van dit front. Hier kwam het tot hagel, maar in de Flevopolder kwam het tot onweer en ook dat is in een situatie als deze niet heel gebruikelijk.

Vanavond trekt dit hele spul over het hele land heen, echter in het westen zal het al vrij snel droog worden. De hoeveelheden wisselen van plaats tot plaats, maar op het moment van typen is er hier al méér dan 15 mm gevallen in 1,5 uur. Dit zou in de zomer zeker niet misstaan.

Ook elders kan er ruim 10 mm vallen. De wind neemt na de regen sterk in kracht toe en bereikt aan zee een zuidwest 8. Uiteraard behoren daar ook windstoten bij en die kunnen reiken tot ongeveer 95 km/u. Dit kan trouwens ook gebeuren in Limburg. 

Ook dit gaat allemaal weer erg rap. In de nacht trekken er nog een paar buien over, maar daarna zal het even droog worden. Er kunnen dan zelfs een paar opklaringen voorkomen. 

In de nanacht begint het in het westen alweer te regenen, want geduld heeft een alweer nieuwe storing zeker niet. Ook dit ziet er behoorlijk actief uit. In eerste instantie valt er behoorlijk wat regen en hoeveelheden van méér dan 20 mm zijn zeker niet ondenkbaar. De wind is overdag meest hard tot stormachtig uit het zuidwesten. In het binnenland in eerste instantie rond de 5 Bft, maar later toenemend naar 6.

Tegen, of net in de avond komt er dan een goed georganiseerde buienlijn op bezoek. Ook nu kan de neerslag heftig zijn, maar het is opnieuw de wind die de hoofdrol gaat opeisen.

Tijdens de passage van deze lijn zijn er windstoten mogelijk van 100 tot 120 km/u. Dit sluit ik ook in het binnenland niet helemaal uit, maar het zal wel iets minder heftig zijn dan vrijdag. Over het algemeen denk ik daar zo tussen de 90 en 100 km/u. 

Aan zee kan het dan opnieuw gaan stormen. In vergelijking met Eunice gaat dit zooitje allemaal veel sneller en is ook kortdurend. Toch kan dit absoluut voor gevaarlijke situaties gaan zorgen. Momenteel staat er code geel uit. Oranje is niet helemaal uitgesloten, maar gezien de korte duur van dit alles lijkt mij die kans vrij klein.

Uiteindelijk moet het dieper in de avond echt wat rustiger gaan worden. Tijdelijk.

De temperatuur loopt op tot ongeveer 10 graden.

En dan nog is het niet gedaan......

Ik denk dat veel mensen hier nu wel naar verlangen...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!