Eerste werkgevers zijn aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van long covid

Voor het eerst worden werkgevers aansprakelijk gesteld voor de langdurige gevolgen van coronabesmettingen op het werk. Er zijn nu zeker vijf zorgmedewerkers die de financiële en emotionele schade door long covid op hun werkgever proberen te verhalen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Diverse advocaten, vakbonden, bedrijfsartsen en wetenschappers die verwachten dat dit nog maar het begin is en dat er nog veel meer van deze gevallen voor de rechter gaan komen. Ze vermoeden dat dit langslepende zaken gaan worden.

Van de vijf nu ingediende zaken, lopen er twee via letselschadeadvocaten. De drie overige kwesties worden begeleid door FNV Bureau Beroepszaken. 

In één van de zaken betreft het een medewerker in de ouderenzorg die tijdens de eerste coronagolf zonder persoonlijke beschermingsmiddelen een cliënt moest verzorgen. Achteraf bleek dat zijn leidinggevende al op de hoogte was dat de cliënt mogelijk coronapatiënt was.

De verzorgende zit op dit moment, bijna twee jaar later, door long covid nog steeds ziek thuis en is al gekort op zijn ziekengeld. Lees meer bij RTL Nieuws.