Halsema: 'Vergelijking coronapandemie met Holocaust schaamteloos gewroet in pijn'

Burgemeester Femke Halsema hekelt de vergelijking die sommige demonstranten of politici maken tussen de Holocaust en coronapandemie. Tijdens een speech op de Nationale Holocaust Herdenking in het Wertheimpark noemt ze het schaamteloos als de coronapandemie op één lijn wordt gezet met de systematisch uitsluiting en moord op de Joden, Roma en Sinti. Zo meldt AT5.

Afgelopen december spanden de Joodse belangenorganisaties CIDI en het Centraal Joods Overleg (CJO), samen met vier slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust een rechtszaak aan tegen Forum voor Democratie-leider Baudet vanwege de vergelijkingen die hij maakte tussen de coronamaatregelen en de (aanloop naar de) Holocaust.

Halsema refereerde in haar toespraak naar de zaak: "Afgelopen december zat er een vrouw in de Amsterdamse rechtbank. Ze had moeten toezien hoe de beulen haar vermoorde moeder in een massagraf wierpen. Haar man vertelde dat ze iedere dag en nacht de oorlog nog aan zich zagen voorbijkomen. Dit echtpaar krijgt hun gruwelijke verleden nog steeds voor hun voeten geworpen", aldus Halsema.

Ze noemt het schaamteloos als bijvoorbeeld de Jodenster wordt misbruikt: "Enkel en alleen om aandacht te krijgen. Voor effectbejag. Om te provoceren. Het is schaamteloos gewroet in de pijn van mensen die weerloos zijn."