FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 januari 2022

Skiesters HŘtter en Brignone delen overwinning in Garmisch

De allerlaatste pre-olympische World Cup-wedstrijd in het alpineskiën zit erop. Op de Kandahar 1-piste in het Duitse Garmisch-Partenkirchen werkten de vrouwen zondag nog een super-G af, alvorens men op weg gaat naar China voor de Olympische Spelen.

Mirjam Puchner opende het bal en de tijd van de Oostenrijkse leek uitstekend, hoewel Tamara Tippler een paar minuten later wel één honderdste van een seconde sneller was. Federica Brignone kwam als zevende naar beneden en de Italiaanse maakte gehakt van de leidende tijd: 0,82 seconden sneller.

Daar kwam enige tijd niemand bij in de buurt, tot Cornelia Hütter als veertiende de piste betrad. De Oostenrijkse maakte het spannend en noteerde exact dezelfde tijd als Brignone, wat hen uiteindelijk een gedeelde overwinning opleverde. Tippler werd derde, voor landgenotes Puchner en Nadine Fest.

Pidcock volgt Van der Poel op als nieuwe wereldkampioen veldrijden, Van der Haar tweede

Tom Pidcock is de nieuwe wereldkampioen in het veldrijden. De 22-jarige Brit was oppermachtig in het Amerikaanse Fayetville. Lars van der Haar won het sprintje voor de tweede plaats, voor de Belg Eli Iserbyt.

In de beginfase van de cross probeerde België om Tom Pidcock aan te vallen, maar de Brit reageerde steeds direct op de aanvallen van de Belgen. Na de verschillende aanvallen trok Pidcock na 25 minuten cross zelf ten aanval en hij nam direct een voorsprong op de rest van zijn concurrenten.

Pidcock had al snel een halve minuut voorsprong en wist die ook makkelijk te behouden. In de achtergrond trok Lars van der Haar voor het eerst eens door en alleen kon Eli Iserbyt volgen bij de Nederlander. De twee bleven goed samen, maar in de buurt van Pidcock kwamen ze niet en pakte de 22-jarige Brit zijn eerste wereldtitel in het veldrijden. Hij volgt daarmee Mathieu van der Poel op als wereldkampioen.

In de strijd om het zilver won Van der Haar met overtuiging de sprint voor Iserbyt en pakte daarmee de tweede plek. De Belg maakte het podium compleet in het Amerikaanse Fayetville.

Eerder op de dag won Puck Pieterse de wereldtitel bij de beloftes voor de vrouwen. De Nederlandse won de sprint voor Shirin van Anrooij. Fem van Empel zorgde voor volledig Nederlands podium. 

Snowboardcrossers Moioli en N÷rl winnen olympische generale repetitie

Ook de snowboardcrossers hebben hun laatste pre-olympische World Cup-wedstrijd afgewerkt. Dat gebeurde in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, waar in 2026 de Spelen worden gehouden en waar zo kort op de Spelen van Beijing lang niet iedereen aanwezig was.

Vrouwen
De in topvorm verkerende Britse Charlotte Bankes stond weer in de finale, samen met Michaela Moioli uit Italië, de Oostenrijkse Pia Zerkhold en Chloe Trespeuch namens Frankrijk. De beste start was voor Moioli, maar Trespeuch nam de leiding over. Bankes probeerde alles om erbij te komen, maar dat lukte nét niet: ze werd derde, voor Zerkhold. De winst was voor Moioli, die Trespeuch toch nog nipt wist te kloppen.

Mannen
Ook bij de mannen kregen we vier nationaliteiten in de finale met de Duitser Martin Nörl, de Australiër Cam Bolton, Alessandro Hämmerle uit Oostenrijk en thuisfavoriet Lorenzo Sommariva. Nörl kende een topstart, voor Hämmerle en Bolton - Sommariva moest toekijken. Hämmerle deed wat hij kon, maar de volgorde veranderde niet meer: Nörl pakte zijn derde zege van het jaar, voor Hämmerle en Bolton.

Grandslamrecord voor Nadal na overwinning tegen Medvedev bij Australian Open

Rafael Nadal heeft geschiedenis geschreven door in Melbourne zijn 21ste grandslamtitel te behalen. De 35-jarige Spanjaard knokte zich in de finale van de Australian Open tegen Daniil Medvedev terug na een 0-2 achterstand in sets en won na ruim vijf uur in vijf sets: 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, en 7-5.

Hij deelde het record van aantal eindzeges tot vandaag met Roger Federer en Novak Djokovic. Na zijn overwinning tegen Medvedev is hij nu de recordhouder in het winnen van het aantal grandslams.

Medvedev had de beste start in de finale tegen Nadal. In Melbourne brak het in de vijfde game van de eerste set de service van de Spanjaard en zou vervolgens zonder problemen de eerste set winnen. In de tweede set ging Medvedev wat slordiger spelen en keek als eerste tegen een break achterstand aan, maar die werkte die vervolgens weer weg. Nadal brak opnieuw de service van de Rus en mocht bij 5-4 voor de set serveren, maar opnieuw sloeg Medvedev terug en zou vervolgens ook de tweede set winnen, ditmaal in een tiebreak.

Medvedev had in het begin van de derde set duidelijk de overhand en leek het ook te gaan beslissen nadat hij halverwege de set drie breakkansen op rij kreeg. Die wist Nadal weg te werken, waarna de 35-jarige Spanjaard door de service van de Rus brak en de derde set won met 6-4.

Nadal was in de vierde set duidelijk de betere tennisser won verdiend ook de vierde set met 6-4, waarbij Medvedev zich steeds meer ging ergeren aan het publiek. Hij vroeg herhaaldelijk aan de umpire om harder op te treden tegen het publiek, die duidelijk op de hand waren van de Spanjaard.

In de vijfde en beslissende set nam Nadal een voorschot op de overwinning door Medvedev bij 2-2 te breken met een geweldige forehand. Bij 5-4 verzuimde Nadal de wedstrijd echter uit te serveren ondanks een 30-0 voorsprong in zijn servicegame. Medvedev leek de wedstrijd nog om te keren, maar gaf vervolgens zijn servicegame weg en bij 6-5 wist Nadal de wedstrijd wel uit te serveren.

De varkenspest in 1997 heeft diepe wonden geslagen: 'Nu nog geen draaiboek klaar'

De varkenspest die in februari 1997 in ons land uitbrak, en dan vooral in Brabant, heeft diepe wonden geslagen. Grijparmen die dode varkens in vrachtwagens lieten vallen en lege stallen achterlieten. Of juist overvolle stallen gevuld met dierenleed. En ook verdrietige en gefrustreerde varkensboeren. 25 jaar later ligt de Afrikaanse varkenspest op de loer, dat rakelt het oude verdriet weer op.

CafÚ sluit zijn deuren na video met hossende bezoekers

Café De Sok in Schijndel postte vrijdagavond een filmpje op hun Instagramaccount waarin hossende bezoekers te zien waren, zonder afstand te houden. Het filmpje is inmiddels verwijderd, maar het café meldde zaterdagmiddag dat de deuren gesloten blijven tot de anderhalvemeterregel niet meer geldt.

Reden voor de voorlopige sluiting is de waarschuwing die men van de gemeente Meierijstad heeft gehad. Het feesten, zoals op het filmpje te zien was, was volgens de gemeente nou niet helemaal de bedoeling.

COVID-19: nieuw dagrecord: 75.199 positief getesten, 52,2% test positief (onderrapportage)

Het is geen overweldigende stijging in het record dagcijfers van positief getesten op Sars-COV-2, maar een dikke 1000 boven het vorige dagrecord. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames door COVID-19 is licht gestegen, maar blijft ver achter bij het aantal positief getesten.

De GGD heeft nog steeds moeite om alle positief getesten te verwerken in hun meldsysteem, de onderraportage is over de laatste 13 dagen opgelopen tot 131.000.

30-01-22 Besmettingen absolute aantallen ( @YorickB-Yorick Bleijenberg)
30-01-22 Besmettingen Sard-COV-2 absolute aantallen ( @YorickB-Yorick Bleijenberg)

Halsema: 'Vergelijking coronapandemie met Holocaust schaamteloos gewroet in pijn'

Burgemeester Femke Halsema hekelt de vergelijking die sommige demonstranten of politici maken tussen de Holocaust en coronapandemie. Tijdens een speech op de Nationale Holocaust Herdenking in het Wertheimpark noemt ze het schaamteloos als de coronapandemie op één lijn wordt gezet met de systematisch uitsluiting en moord op de Joden, Roma en Sinti. Zo meldt AT5.

Afgelopen december spanden de Joodse belangenorganisaties CIDI en het Centraal Joods Overleg (CJO), samen met vier slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust een rechtszaak aan tegen Forum voor Democratie-leider Baudet vanwege de vergelijkingen die hij maakte tussen de coronamaatregelen en de (aanloop naar de) Holocaust.

Halsema refereerde in haar toespraak naar de zaak: "Afgelopen december zat er een vrouw in de Amsterdamse rechtbank. Ze had moeten toezien hoe de beulen haar vermoorde moeder in een massagraf wierpen. Haar man vertelde dat ze iedere dag en nacht de oorlog nog aan zich zagen voorbijkomen. Dit echtpaar krijgt hun gruwelijke verleden nog steeds voor hun voeten geworpen", aldus Halsema.

Ze noemt het schaamteloos als bijvoorbeeld de Jodenster wordt misbruikt: "Enkel en alleen om aandacht te krijgen. Voor effectbejag. Om te provoceren. Het is schaamteloos gewroet in de pijn van mensen die weerloos zijn."

Nieuwe beelden tonen Boba Fett-gameplay uit gecancelde game Star Wars 1313

Op het YouTube-kanaal van The Vault zijn nieuwe beelden opgedoken van de geannuleerde Star Wars-game Star Wars 1313, die aanvankelijk in 2013 had moeten uitkomen maar werd geschrapt vanwege de opheffing van LucasArts Studio.

In het spel zou je de rol aannemen van premiejager Boba Fett. Het gaat voor de goede orde om prototype-beelden en geven dus geen accuraat beeld van hoe de game er daadwerkelijk uit zou komen te zien. Star Wars 1313 werd op de E3 van 2012 aangekondigd en in de markt gezet als 'volwassen benadering' van de franchise, maar werd een jaar later dus geschrapt. Onderstaande beelden komen weg bij James Zachary, creative en animation director voor talloze games.

Star Wars: Squadrons vandaag en morgen gratis speelbaar via Steam

De Steam-versie van space-combatgame Star Wars: Squadrons is vandaag en morgen nog gratis speelbaar. Daarnaast is de game tot en met 3 februari met 70% sterk afgeprijsd, van €39,99 voor €11,99.

De actiegame gezet in het Star Wars-universum kwam eind 2020 uit voor PC, Xbox One, PS4 en Xbox Series X|S. De pc-versie kan ook in VR gespeeld worden, met ondersteuning voor headsets van Valve, HTC, Oculus en Microsoft. Recensies van de game liepen redelijk uitéén, waarbij de gameplay vooral wordt geprezen maar de verhaallijn en character development volgens velen wat te wensen overlaat. Klik hier om naar de Steam-pagina van de game te gaan.

RetroArch 1.10 release brengt vele verbeteringen

RetroArch, de gratis, open-source emulator-frontend heeft een nieuwe update gekregen. Versie 1.10.0 biedt talloze verbeteringen voor netplay en ondersteuning voor Vulkan HDR en nieuwe XMB menu-opties.

RetroArchs netplay-opties worden gezien als ideaal om oudere games online met vrienden te kunnen spelen, zonder de verplichting voor het gebruik van een VPN of port forwardings. Echter is de software met vlagen ook nog zeer onstabiel, waar deze patch ook verbeteringen in moet brengen. De RetroArch-ontwikkelaars zijn verder bezig met het peilen van interesse voor hun open hardware project, een initiatief dat het eenvoudig zou moeten maken om oude gamecartridges op je pc-hardware af te spelen. Men is nu als eerst bezig met een Nintendo 64-adapter die mogelijk zelfs dit jaar al uit kan komen.

Bekijk de blogpost op Libretro.com voor een volledig overzicht van alle verbeteringen en features.

Noord-Ierland: 50 jaar na 'Bloody Sunday' zijn de wonden nog niet geheeld

Vandaag vonden in Noord-Ierland herdenkingen plaats ter gelegenheid van de 50e gedenkdag van het bloedbad van Bloody Sunday, waarbij Britse troepen 14 ongewapende demonstranten doodden en nog eens 14 anderen verwonden.

Enkele honderden mensen, onder wie familieleden van de slachtoffers, liepen in stilte terug naar het Bloody Sunday Monument, de plek waar de moorden plaatsvonden.

Kinderen droegen witte rozen en portretten van de slachtoffers en sloten zich aan bij de emotionele stoet.

De herdenking komt op een moment dat de broze vrede in Noord-Ierland is verstoord door Brexit, en families die boos zijn dat er nog steeds niemand is veroordeeld voor de moorden.

Het bloedbad in 1972 was een keerpunt in het conflict in Noord-Ierland. Sinds 1998 heerst er vrede. 

Wat gebeurde er op Bloody Sunday?
De moorden zijn onderdeel van een van de donkerste episodes in het conflict tussen de katholieke nationalisten van Noord-Ierland - die een verenigd Ierland willen - en de protestantse unionisten die trouw zijn aan Groot-Brittannië.

Ze vonden plaats tijdens een mars op 30 januari 1972 tegen de gevangenhouding (zonder proces) van katholieke nationalisten tijdens de zogenaamde Troubles die vier jaar eerder waren begonnen.

Ondanks een demonstratieverbod trokken meer dan 15.000 mensen vanuit een woonwijk richting het stadscentrum. Toen jongeren stenen begonnen te gooien naar een barricade van het Britse leger, kregen de troepen het bevel om in te grijpen.

Een paar minuten later begonnen de soldaten te schieten, waarbij 14 mensen omkwamen en 14 anderen gewond raakten.

De soldaten beweerden te zijn aangevallen met spijkerbommen en geweervuur en hielden vol dat zij zich van de demonstranten hadden afgewend.

Hoewel hun beweringen zijn aanvaard in het officiële rapport dat later dat jaar werd gepubliceerd, werden ze niet gestaafd door onafhankelijke getuigenissen.

De families van de slachtoffers deden het verslag af als een "witwasoperatie", en de moorden stimuleerden de rekrutering voor het Provisional Irish Republican Army (IRA), de paramilitaire groepering die strijdt voor hereniging met Ierland.

De IRA voerde zijn terreurcampagne in Noord-Ierland, op het Britse vasteland en in het buitenland op, die duurde tot 1998 - hetzelfde jaar als waarin het vredesakkoord van Goede Vrijdag werd ondertekend.

Wat is er sindsdien gebeurd?
Bloody Sunday is de enige gebeurtenis in de Britse geschiedenis die door twee gerechtelijke commissies is onderzocht.

Het eerste rapport, haastig opgesteld in april 1972, leek vooral te dienen om de soldaten vrij te pleiten. Maar het Saville-rapport, dat 38 jaar later werd gepresenteerd, reconstrueerde nauwgezet de loop van de gebeurtenissen van de massamoord en laat geen twijfel bestaan over de interpretatie: De parachutisten schoten op burgers, van wie niemand een bedreiging vormde, en 14 Britse burgers werden uiteindelijk vermoord in een operatie in opdracht van de staat.

In 2010, nadat het 5000 pagina's tellende rapport was voltooid, vroeg premier David Cameron om vergeving. Voor de nabestaanden, die zo lang hadden gestreden tegen de bevooroordeelde voorstelling van zaken in het eerste rapport, was dit een belangrijke overwinning. Maar vandaag, 50 jaar na de fatale dag, is het onzekerder dan ooit of ook maar één van de schutters ooit zal worden vervolgd en zijn familieleden nog steeds op zoek naar de gerechtigheid die volgens hen nodig is om een geschonden samenleving te laten helen.

Een voormalige Britse soldaat werd in 2019 aangeklaagd voor het doden van twee van de demonstranten en het verwonden van vier anderen.

De grootste bedreiging voor het verdere onderzoek naar Bloody Sunday en alle andere gruweldaden van het Noord-Ierse conflict komt van de Britse regering: Premier Boris Johnson, die toegeeft dat hij op dit moment heel andere zorgen heeft, wil het conflict in het verleden plaatsen. In 2021 publiceerde de regering kernpunten voor een verjaringswet die een einde moet maken aan alle vervolgingen. Dat zou verder onderzoek naar overheidsactoren verbieden, en zelfs lopende procedures zouden worden stopgezet. Het maatschappelijk middenveld van Noord-Ierland barstte in woede uit tegen dit voorgestelde algehele verbod op vervolging in verband met de Troubles.

Het is onduidelijk of deze verregaande plannen ooit wet zullen worden. Maar uit het voorstel zelf blijkt eens te meer dat Johnson in Noord-Ierland de mokerhamer-methode hanteert.

Het besluit heeft de families van de slachtoffers woedend gemaakt en is door alle grote politieke partijen in Noord-Ierland verworpen.

Nationalisten in Noord-Ierland herinneren zich Bloody Sunday van 1972 als een aanval van Britse elitesoldaten op ongewapende katholieken. De massale schietpartij, waarbij uiteindelijk 14 doden vielen, is vaak gebruikt als rechtvaardiging voor moorden door het Ierse Republikeinse Leger (IRA) en andere groepen die verantwoordelijk worden gehouden voor ongeveer tweederde van de meer dan 3.500 doden - waaronder meer dan 1.000 leden van de Britse veiligheidstroepen - in het drie decennia durende conflict. De IRA registreerde een groot aantal nieuwe leden en bleef het geweld aanwakkeren: 1972 werd het bloedigste jaar van het hele conflict, met bijna 500 doden.

Hoe bedreigt Brexit de vrede in Noord-Ierland?
De scheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie heeft de fragiele consensus van na 1998 verstoord.

Protestantse unionisten willen dat Johnsons regering een protocol schrapt dat de handel voor Noord-Ierland na de Brexit regelt en de provincie anders behandelt dan het vasteland van het Verenigd Koninkrijk.

De regering, die hierover langdurige besprekingen voert met de EU, staat welwillend tegenover hun eisen.

Met de regionale verkiezingen in mei in het vooruitzicht hopen sommige nationalisten dat Brexit kan helpen om te bereiken wat het Ierse Republikeinse Leger (IRA) nooit voor elkaar heeft gekregen - een verenigd Ierland, een eeuw nadat het Verenigd Koninkrijk een protestants staatje in het noorden heeft gecreëerd.

Dit alles leidt tot nieuwe frustraties in een samenleving die nog steeds grotendeels verdeeld is tussen nationalisten en unionisten. Sinds het Goede-Vrijdagakkoord van 1998 heerst er relatieve vrede in Noord-Ierland, maar de 50-jarige herdenking van Bloody Sunday herinnert eraan dat er nog steeds veel wederzijds wantrouwen is.

Het zijn vooral Brexit en de hernieuwde discussie over een Ierse hereniging, alsmede roekeloze voorstellen zoals Johnsons de facto amnestieplannen, die olie op het vuur hebben gegooid.

De overgrote meerderheid van de mensen in Noord-Ierland wil geen nieuw geweld of instabiliteit. De vrede zal op de proef worden gesteld. Noord-Ierland zal moeten bewijzen dat het de lessen van de geschiedenis heeft geleerd.

Preload en serverdetails ARPG Lost Ark bekendgemaakt

De indrukwekkend ogende ARPG Lost Ark, die al in 2018 verscheen in Korea, krijgt binnenkort zijn eerste officiële release in het Westen. Ontwikkelstudio Smilegate heeft nu alvast enkele details uit de doeken gedaan inzake preload-tijden en hoe het qua online servers geregeld is.

De officiële free-to-play launch staat gepland voor 11 februari, met de mogelijkheid om de game te preloaden vanaf maandag 7 februari. Bij de eerste keer inloggen krijg je als speler de keuze uit een reeks servers, waarvan negen in Europa, tien in de VS en twee in Zuid-Amerika.

Er zit echter een grote maar aan: zoals eerder aangegeven staan Nederland en België niet op de lijst van landen waarin de game wordt uitgegeven. Dit heeft te maken met recente aanpassingen in wetgeving omtrent lootboxes. Het is vooralsnog onbekend of Smilegate en uitgever Amazon werken aan een manier om de game bij ons toch aan de man te kunnen brengen.

Lost Ark wordt geprezen om zijn gedetailleerde personages en spelwereld. Het spel heeft qua gameplay veel weg van titels als Diablo. De character creator alleen al is ontzettend gedetailleerd, bekijk een uitleg daarvan hieronder.

Cruelty Squad-maker geeft kijkje in nieuwe project

De maker van Cruelty Squad, een bizarre tactical shooter die vorig jaar op Steam verscheen, heeft via Twitter een update getoond met een glimp van zijn nieuwe game. Het lijkt ditmaal een soort bullet hell-game te worden, een totaal ander genre dat de vorige titel.

Cruelty Squad kreeg ondanks zijn bizarre, verknipte uiterlijk behoorlijk hoge cijfers. Ook in de nieuwe game lijkt er weer een wat aparte stijl aanwezig te zijn die maker Ville Kallio's werkwijze typeert. Een releasedatum is nog niet bekend en Kallio had in een eerdere tweet al wel aangegeven dat het om een relatief kleinschalig project zou gaan om bekendheid te krijgen met de raylib, een relatief eenvoudige tool/library om games mee te ontwikkelen.

Pathfinder: Wrath of the Righteous krijgt eerste verhaal-DLC

Het vervolg op het voortreffelijke Pathfinder: Kingmaker, Pathfinder: Wrath of the Righteous, krijgt volgende maand zijn eerste portie DLC genaamd Inevitable Excess. Om dit heuglijke feit te vieren is ook de basisgame afgeprijsd met 20% en krijgen alle spelers tevens een gratis draak.

Dit opvallende huisdier kan de speler helpen om bepaalde knowledge- en Lore-checks te verslaan. Pathfinder: Wrath of the Righteous verscheen in september vorig jaar en werd snel één van de populairste RPG's op Steam. De game is gebaseerd op de D&D 3.5 Pathfinder ruleset. De Inevitable Excess-DLC verschijnt op 15 februari. Een prijs voor de losse koop is nog niet bekend maar de uitbreiding zit in ieder geval ook inbegrepen in de season pass.

Vijfde uitbreiding Phoenix Point verschijnt in maart

Spirituele XCOM-opvolger Phoenix Point, van XCOM-bedenker Julian Gollop, krijgt in maart zijn vijfde officiële uitbreiding genaamd Kaos Engines. De uitbreiding heeft een soort Mad Max-achtige vibe, met vele customizable voertuigen en 'Kaos Tech weaponry'.

Het Kaos-syndicaat is een nieuwe faction binnen het Phoenix Point-universum en biedt allerlei content voornamelijk in de vorm van uitbreidbare voertuigen en wapens. Op 1 maart komt de uitbreiding uit voor PC (Windows en Stadia), Xbox en PlayStation. 

Nederlandse 'Truckers for Freedom' actie leidt tot kettingbotsing A2

Op de A2 tussen Maarheeze en Leende heeft vanmiddag rond kwart over één een kettingbotsing plaatsgevonden met vijf auto's. Het ging mis achter een aantal truckers die uit protest langzaam over de snelweg reden. Zo meldt het AD.

Een aantal trucks rijdt zondagmiddag bewust langzaam over snelwegen in Nederland om te protesteren tegen het coronabeleid, in navolging op de massale actie tegen een vaccinatieverplichting door truckers in Canada. Zij wapperen onder meer met Nederlandse vlaggen en hebben borden met leuzen als ‘Het klopt niet’, ‘Ik steun ondernemers die opengaan zonder 2G’ en ‘Blijf van onze kinderen af. Ze zijn geen experiment’.

Volgens een woordvoerder van de ANWB is bij de kettingbotsing één persoon gewond geraakt. De ANWB meldt dat de A2 inmiddels weer vrij is.

Lijst van geverifieerde Steam Deck-games passeert de honderd

De Steam Deck verschijnt binnenkort en Valve heeft nu de lijst van speelbare games weer wat langer gemaakt. Dit gaat voor de goede orde om titels die getest c.q. geverifieerd zijn en waarvan we dus zeker weten dat ze probleemloos draaien.

Uiteraard zullen er veel meer dan deze 100 games kunnen draaien op de Steam Deck, maar deze zijn uitvoerig getest en krijgen ook een 'compatibility oogmerk' in de Steam store. Recent toegevoegde titels zijn Nier: Replicant, Life is Strange 2 en Star Wars Jedi: Fallen Order. Er zijn enkele titels die nog niet goed werken, wat vooral VR-games betreft maar ook sommige normale titels zoals Persona 4. Daar zijn dan doorgaans ook wel weer workarounds voor te verzinnen om ze alsnog te draaien, zoals gewoon Windows installeren op de Steam Deck. Valves nieuwe handheld verschijnt ergens eind volgende maand officieel.

Formule E-podium voor Frijns in tweede race Saoedi-ArabiŰ

De tweede en afsluitende race van het openingsweekeinde in de Formule E in het Saoedische Ad-Diriyah heeft weer wat Nederlands succes opgeleverd. Regerend kampioen Nyck de Vries won de eerste race, net als Robin Frijns zat hij er in race twee ook lange tijd goed bij.

In een zinderende kwalificatiestrijd pakte kampioen Nyck de Vries op vijf duizendsten van een seconde de poleposition, voor Edoardo Mortara. Robin Frijns vertrok vanaf de derde plek, voor Lucas di Grassi, André Lotterer en Jean-Eric Vergne.

De Vries behield bij de start de leiding, voor Mortara, Frijns, Di Grassi, Lotterer en Vergne. In het eerste kwartier gebeurde er verder bijzonder weinig, pas bij het pakken van de Attack Mode ging Di Grassi voorbij aan Frijns.

Niet veel later probeerde De Vries zijn Attack Mode te activeren, maar dat ging niet helemaal goed en Di Grassi kwam er voorbij, gevolgd door Mortara. Frijns nam plek drie over van zijn landgenoot, waarna De Vries met zijn Attack Mode grote moeite had om überhaupt iets terug te pakken.

Vergne was de volgende die langs De Vries ging, hij deed dat met een flinke aanval. De Nederlandse Mercedes-coureur kon zich niet herstellen en lag in no-time op plek negen, met inmiddels Mortara, Di Grassi en Frijns als de drie leiders.

Met een minuut of tien te gaan reed Alexander Sims zijn auto tegen de barrière aan, waardoor de safety car de baan betrad - Frijns was inmiddels voorbij Di Grassi gereden. Er werd verder ook niet meer geracet: Mortara pakte met een anticlimax de winst, voor Frijns en Di Grassi - De Vries finishte als tiende.

'PlayStation 5-versie Cyberpunk 2077 komt volgende maand'

Een saillant detail in de PlayStation Store database wijst mogelijk op een PS5-versie van Cyberpunk 2077 die onderweg is. Het was Twitter-account PlayStation Game Size die de game was opgevallen. Dit kanaal geeft vaker kloppende informatie over aankomende releases.

PlayStation Game Szie vermoedt dat de PlayStation 5-versie van Cyberpunk 2077 medio februari of begin maart verschijnt. Dat zou niet het meest ideale moment zijn aangezien rond die tijd ook langverwachte titels zoals Elden Ring en Horizon Forbidden West verschijnen.

Mensen die Cyberpunk 2077 al hebben gekocht kunnen te zijner tijd hun versie upgraden naar de PS5-versie.

God of War-mods populair op Nexus

Sinds God of War op pc te spelen is, zijn vele modders vanzelfsprekend op de game gedoken. We zien de laatste tijd verschillende mods op Nexusmods.com verschijnen voor de game, de ene wat subtieler dan de andere, en ook een heleboel onzinnige of grappige mods.

De populairste mods hebben vooral betrekking op performance, zaken als DoF (depth of view) en reshading. De meest gedownloade mod van het moment is "Skip startup video", een praktische mod die het introfilmpje van PlayStation verwijdert. Verder zien we bijvoorbeeld patches voor mogelijkheden om via Windows 7 te spelen, mogelijkheden om de mist in de game ernstig te verminderen of zelfs te verwijderen, opties om de game met de Vulkan API te starten en de mogelijkheid om de armor, baard of zelfs wenkbrauwen van Kratos te verwijderen. 

Klik hier om naar de God of War-afdeling te gaan op nexusmods.com als je zelf een blik wilt werpen op het huidige aanbod. God of War verscheen op 14 januari op Steam en doet het sindsdien ontzettend goed op dit platform.

Beelden van de eerste uren van Dying Light 2 zijn gelekt

Dying Light 2: Stay Human komt op 4 februari uit, maar blijkbaar hebben een aantal mensen het spel al in handen. Op YouTube zijn de eerste paar uur van het spel al te zien. Je kunt daarom nu alvast een hele goede indruk krijgen van de game. De game komt uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Dying Light 2 is een open-wereld actie game. Het verhaal speelt zich twintig jaar af na de gebeurtenissen in de originele game. Een van de belangrijkste gimmicks is het dag/nacht-systeem. Zodra het donker wordt komen veel meer zombies naar buiten en zijn ze veel meer agressief. De onderstaande video's bevatten veel dialogen, maar je kunt uiteraard ook al een paar gevechten met zombies zien.

Geopolitiek, het spel der dwazen

De wereldwijde discussies over wat we als land van een ander land vinden, hoe er mee om te gaan en hoe we er zelf beter van kunnen worden bepaald door het laatstgenoemde. Alles gaat nu natuurlijk heel erg om Oekraïne. Persoonlijk houd ik erg veel van dat land. Ik heb daar de mooiste vrouwen in mijn leven gezien. Ik spreek veel talen, zij niet. Het bleef dan ook bij visueel contact. Dit terzijde. Nederland, vanuit de EU, moet in mijn optiek namens de EU gewoon een statement maken: "Wij gaan als EU noch de Oekraïne, noch Turkije inlijven. Beste Vladimir Poetin en Joe Biden, kennelijk hebben jullie een probleem. Los dat met jullie beiden even lekker op in de Beringstraat”.

Open-world snowboardgame Shredders komt waarschijnlijk in maart uit

De nieuwe snowboardgame Shredders van ontwikkelaar Foampunch komt waarschijnlijk in februari of maart van dit jaar uit. Dat blijkt uit een 'gelekte' releasedatum in de UK-versie van de Microsoft Store.

Behalve de releasedatum, die momenteel op 17 maart staat, was er ook nog sprake van een cryptische tweet op het kanaal van de game, als reactie op iemand die vroeg of we in februari met de game aan de slag kunnen.

Shredders werd vorig jaar getoond tijdens de Xbox/Bethesda-showcase. De ontwikkelaar noemt het een 'liefdesbrief' aan het snowboardinggenre. Shredders haalt inspiratie uit verschillende snowboardingfilms en de oude Amped-games van de originele Xbox. De game verschijnt dus spoedig voor Xbox Series X|S en pc.

Scarlet Nexus regisseur speculeert over mogelijke sequel

Game regisseur Kenji Anabuki heeft in een interview met Inverse gesproken over wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn in een sequel. De actie-RPG van Bandai Namco kwam vorig jaar juni uit en werd relatief positief ontvangen. Een sequel is nog niet aangekondigd.

In de game ben je onderdeel van een politiemacht die psychische superkrachten gebruikt. "De sequel zou wellicht superkrachten vanuit een meer volwassen perspectief kunnen benaderen", aldus Anabuki. Hij vertelt verder dat hij ook de presentatie van de cutscenes anders wil doen. De game gebruikte stilstaande stripboek-stijl om het verhaal en de dialogen te presenteren. "We willen dat de cutscenes uniek blijven, maar we willen ook dat spelers straks nog meer tevreden zijn".

Ten slotte is Anabuki ook dankbaar voor de fans. "We hebben naar heel veel feedback geluisterd en we hopen dat we samen met de fans aan de Scarlet Nexus IP kunnen blijven bouwen." Lees onze review van de game hier.

Het nutteloze feitje van de dag: Flinke haarbal

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een beetje kapsalon heeft nogal wat 'haarafval', maar wist je dat je daar ook een record mee kan breken? Steven Warden verzamelde het haar uit zijn salon en uit giften wat resulteerde in een enorme haarbal van 102,12 kg.

Steam Lunar Sale is van start gegaan

Er is momenteel weer een Steam sale gaande met interessante kortingen. De Lunar Sale duurt tot en met 3 februari. Titels als Dead by Daylight, Sekiro: Shadows Die Twice, Rainbox Six Siege en Red Dead Redemption 2 zijn flink afgeprijsd.

Het zijn niet alleen AAA-games die kortingen krijgen, ook vele indie- en party-games zijn goedkoper. Via de Steam store, of je die nu via de client of via de website opent, kun je de afgeprijsde games netjes indelen in genres en thema's om te kijken of er wat van je gading tussen zit. Hieronder vast een kleine greep uit het assoritment van games die eruit springen qua korting.

  Oude prijs Korting Nieuwe prijs
Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition €89,96 85% €13,05
Cities: Skylines €27,99 75% €6,99
Planet Zoo €44,99 75% €11,24
The Sims 4 €39,99 88% €4,79
Mortal Kombat 11 €49,99 80% €9,99
Remnant: From the Ashes €39,99  60%  €15,99 
Yakuza: Like a Dragon €59,99  45%  €32,99 
7 Days to Die €22,99 70% €6,89
The Forest €16,79 65% €5,87
Far Cry 5 €59,99 80% €11,99
Euro Truck Simulator 2 €19,99  75%  €4,99 
Deathloop €59,99 40% €35,99
F1 2021 €59,99 67% €19,79
Sea of Thieves €39,99 33% €26,79
It Takes Two €39,99  50%  €19,99 
Cyberpunk 2077  €59,99  50%  €29,99 
The Elder Scrolls Online  €19,99  70%  €5,99 

Co-op shooter The Anacrusis op ruim 200.000 spelers twee week na launch

De nieuwe co-op alien shooter The Anacrusis heeft sinds zijn release op 13 februari 200.000 spelers geregistreerd. Dat maakte ontwikkelaar Stray Bombay bekend in een recente dev blog. 

The Anacrusis verkeert nog in Early Access op Steam en op Xbox via het Game Preview-programma. Behalve deze mijlpaal werden er tijdens de dev blog, die je hieronder terug kunt kijken, nog enkele andere cijfers bekendgemaakt. Zo zijn er naar verluidt maar liefst een miljard aliens neergehaald. 

Stray Bombay is een studio bestaande uit voormalig Left 4 Dead-schrijver Chet Faliszek en Riot Games-designer Kimberley Voll. The Anacrusis is een coöperatieve shooter voor 4 spelers en vindt plaats op een verlaten ruimteschip ergens aan de rand van de verkende ruimte. Er wordt later dit jaar een volledige release verwacht. 

Call of Duty- en Tomb Raider-ontwikkelaars helpen bij Perfect Dark

Volgens nieuwe geruchten krijgt Microsofts reboot van Perfect Dark hulp van ontwikkelaar Certain Affinity, een studio bestaande uit oud-medewerkers van Bungie, die mede hebben gewerkt aan Call of Duty-, Halo- en Doom-games.

Sinds de aankondiging eind 2020 is het behoorlijk stil rondom het derde deel in de Perfect Dark-serie. De ontwikkeling wordt primair verzorgt door The Initiative, waar weer enkele ex-medewerkers van Crystal Dynamics zitten. Enkele weken geleden werd al bekend dat Crystal Dynamics zelf ook assisteert bij de totstandkoming van de Perfect Dark-reboot. 

Het laatste wat we hoorden over deze game was in september 2021 en toen was het enige commentaar dat de titel nog in een vroeg ontwikkelstadium zat. Wellicht is dat ook de reden dat Microsoft wat externe krachten inroept om het ontwikkelproces te versnellen. Kijk hieronder nog even de trailer terug uit 2020.

Volgende uitbreiding Warframe verschijnt binnenkort

Als onderdeel van een livestream gisteravond heeft ontwikkelaar Digital Extremes de naam van de nieuwe uitbreiding, Angels of the Zariman, onthuld. De uitbreiding is een directe opvolger van de DLC van vorige maand, The New War.

Angels of the Zariman zal verschijnen bij de release van Warframe-update 31.5. De uitbreiding zal onder andere 'op zijn minst' twee nieuwe gamemodi bevatten, een nieuwe quest, een nieuwe Warframe en enkele QoL-verbeteringen. Op 9 februari zal eerst nog update 31.1 verschijnen, waarin ook weer allerlei nieuwe content wordt geïntroduceerd zoals nieuwe augments en een valentijn-event. Je kunt de livestream terugkijken via de link hieronder.

Schansspringster Marita Kramer positief getest, Spelen blijven het doel

Veel olympische sporters zijn in de afgelopen dagen positief getest op COVID-19, schansspringster Marita Kramer is de volgende. De in Nederland geboren Oostenrijkse, een van de grote favorieten voor één of misschien zelfs twee keer olympisch goud, kreeg dat in Willingen te horen.

In het Duitse Willingen is de World Cup schansspringen dit weekeinde aanwezig, waar Kramer zaterdag nog de individuele wedstrijd won. Zondag besloot het volledige Oostenrijkse team uit voorzorg niet van start te gaan.

De Oostenrijkse skibond heeft laten weten dat deelname aan de Spelen voor Kramer nog altijd het doel is. Hoe realistisch dat is valt echter te bezien: op 5 februari is de individuele wedstrijd bij de vrouwen, twee dagen later gevolgd door de gemengde landenwedstrijd.

Sporters dienen meerdere dagen voor vertrek zeker twee negatieve PCR-tests te overleggen aan de Chinese autoriteiten.

De huidige staat van Destiny 2

Destiny 2 is inmiddels meer dan vier jaar oud. Het spel is in die tijd behoorlijk veranderd. Er kwamen natuurlijk een aantal betaalde DLC-uitbreidingen, maar er is ook heel veel aan de structuur van het spel gesleuteld. Bungie introduceerde bijvoorbeeld seizoenen met lopende verhalen. Het spel werd verder ook geport naar de huidige generatie consoles, iets dat hard nodig was om bijvoorbeeld de lange laadtijden eindelijk behapbaar te maken.

Ghost Recon Frontline bŔta-beelden gelekt

Ghost Recon Frontline is een aankomende live-service first person shooter van Ubisoft. Gisteren was er een gesloten bèta, maar uiteraard zijn er inmiddels beelden van de game gelekt. De gameplaybeelden maken duidelijk dat dit spel geïnspireerd lijkt door Warzone. Zelfs de grafische stijl is niet heel erg anders.

Ghost Recon Frontline is in de maak voor alle consoles, pc en ook nog Amazon Luna en Google Stadia. De game werd vorig oktober aangekondigd en heeft nog geen releasedatum.

Live: Nationale Holocaust Herdenking

De jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking vindt vandaag plaats in het Wertheimpark in Amsterdam. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp houdt een toespraak. Vanwege de coronamaatregelen vindt de herdenking in besloten kring plaats en is er geen stille tocht. De plechtigheid bij het Spiegelmonument ´Nooit meer Auschwitz´ begint om 11.00 uur en is live te volgen op televisie bij de NOS op NPO1.

Op 27 januari 1945 vielen de eerste troepen van het Rode Leger kamp Auschwitz binnen. Op 1 november 2005 werd resolutie 60/7 door de Verenigde Naties aangenomen en sinds die tijd is 27 januari de dag waarop internationaal de holocaust wordt herdacht.

Bij de holocaust kwamen ongeveer 6 miljoen Joden door genocide om het leven, circa 102.000 van hen waren afkomstig uit Nederland. Voor hen is het Namenmonument in Amsterdam opgericht. Op elke steen staat de naam en geboorte datum van een slachtoffer. Sommige van hen waren slechts 2 maanden oud.

In Nederland wordt elke laatste zondag van januari stilgestaan bij de holocaust. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert deze jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking (voorheen de Auschwitzherdenking) bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in de oude Amsterdamse Jodenbuurt.

Het pragramma voor vandaag: 

11:30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’

Sprekers
Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité
Vera Bergkamp, voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam
Zoni Weiss, overlevende
Benyamin Heller, namens de jongere generatie
Rabbijn Menno ten Brink verzorgt de Kaddisj- en Jizkorgebeden

Muziek
Zigeunerorkest Brandt
The Sunshine Cleaners

12:30 uur Einde herdenking

Afgelopen donderdag, tijdens de internationale herdenking, was ik in Amsterdam. Daar maakte ik onderstaande foto's.  Op de terugweg naar het station kwam ik een Stolperstein tegen. De omlijsting met vier witte rozen trof me. Opdat wij nooit vergeten. 

Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)
Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)
Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)
Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)
Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)
Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)
Internationale herdenking van de Holocaust (Foto: FOK!)

Riiber wint nÝet op de noordse combinatie, Geiger sprint naar zege in Seefeld

De World Cup in de noordse combinatie wordt dit weekeinde afgewerkt in het Oostenrijkse Seefeld, met de Seefeld Triple: drie dagen lang een wedstrijd. De tweede wedstrijd, met tien kilometer langlaufen na het schansspringen, leverde een ander beeld op dan normaal, maar was wel bijzonder vermakelijk.

De Est Kristjan Ilves deed het bij het schansspringen beter dan wie dan ook en hij sloeg zelfs een flink gat: de Duitser Terence Weber mocht het langlaufen pas na 40 seconden beginnen, de Oostenrijkers Martin Fritz en Johannes Lamparter stonden op 46 en 55 seconden. Het Duitse Oberstdorf-duo Julian Schmid/Vinzenz Geiger vertrok na 56 seconden, vijf seconden later gevolgd door landgenoot Eric Frenzel.

De grote man van de afgelopen jaren, de Noor Jarl Magnus Riiber, viel tegen op de schans en moest 1:10 minuten wachten om te vertrekken, wat hij twee tellen na zijn snelle landgenoot Jørgen Gråbak deed - op 1:22 startte de Fin Ilkka Herola, ook een zeer snelle langlaufer.

Ilves werd na een paar kilometer langlaufen al bijgehaald door een grote groep, met onder meer Lamparter, Frenzel, Weber, Schmid en ook al Gråbak en Riiber. Verrassend genoeg moest Riiber ook vrij snel weer lossen, samen met Ilves, een situatie die we toch niet vaak te zien krijgen van de dominante Noor.

In de laatste ronde wisten Gråbak, Geiger en Lamparter zich los te werken van de rest, waarna het tempo vooral op de laatste grote klim opgevoerd werd door Lamparter. De jonge Oostenrijker zag Gråbak afhaken, maar Geiger bleef bij en in het laatste korte klimmetje sloeg de Duitser zijn slag. Geiger pakte de overwinning, Lamparter moest genoegen nemen met plek twee en Gråbak eindigde voor het eerst in twee jaar weer eens op het podium.

Geen straf voor kopschopper: dader verkeerde in psychose

Een 40-jarige man die in mei 2021 een man achter het Centraal Station in Amsterdam tegen zijn hoofd trapte krijgt daarvoor geen straf. Volgens de psychiater handelde hij volledig vanuit een psychose. Dat meldt AT5. 

De rechtbank oordeelde dinsdag dat hij daarom niet strafbaar is. Hij moet het slachtoffer wel 1500 euro schadevergoeding betalen.

Het slachtoffer werd eerst door de man geslagen en daarna, volgens een getuige 'keihard', op zijn hoofd getrapt. Hij bleek uiteindelijk een gat in zijn hoofd te hebben. Of dat door de trap komt is volgens de rechtbank niet met zekerheid te zeggen. Het kan ook door de val gekomen zijn.

De dader was tijdens de mishandeling ook onder invloed van cannabis en alcohol. "Het middelengebruik heeft zijn impulsregulatie verder verstoord, waardoor verdachtes gedragskeuzes en gedragingen in zodanige mate zijn beïnvloed dat hem het tenlastegelegde in zijn geheel niet kan worden toegerekend", schrijft de rechtbank in het vonnis.

Wel heeft de rechtbank een zorgmachtiging voor de duur van zes maanden afgegeven. Dat betekent dat hij vanwege zijn psychose een halfjaar lang verplicht behandeld moet worden. De man zat tot dinsdag nog in de cel, de behandeling startte meteen daarna.

Drugs aangetroffen in diverse supermarktfilialen

Op zaterdag 29 januari werden in vier supermarktfilialen in de provincies Noord-Holland en Flevoland goederen aangetroffen waarin vermoedelijk verdovende middelen zaten verstopt. De drugs zijn vanuit één distributiecentrum naar verschillende filialen van één supermarktketen uitgeleverd en zaten in pakketjes tussen dozen fruit.

De politie werd zaterdagochtend door medewerkers van een supermarktfiliaal in de provincie Noord-Holland gealarmeerd. Het personeel trof in enkele van de geleverde dozen fruit verdachte pakketjes aan en vertrouwde het niet. Toen de politie ter plaatse kwam, ontstond direct het vermoeden dat het waarschijnlijk om verdovende middelen ging.

Hierop werd direct een onderzoek gestart en contact met andere politie-eenheden gelegd. De goederen werden vanuit één distributiecentrum naar meerdere filialen gedistribueerd. De politie heeft direct alle filialen bezocht en daar onderzoek gedaan. In vier van de filialen, verspreid over twee provincies, werden verdachte pakketjes aangetroffen en in beslag genomen.

De Forensische Opsporing heeft onderzoek naar de substantie in de pakketjes gedaan. Hieruit is gebleken dat het inderdaad om verdovende middelen gaat. De politie kan met zekerheid zeggen dat alle drugs uit de geleverde goederen is gehaald. In het belang van het onderzoek doet de politie op dit moment verder geen mededelingen.

Winkeldieven crashen met kind op de achterbank

Twee mannen zijn zaterdagavond gecrasht op de Kerstendijk in Rotterdam-Zuid. Zij reden op hoge snelheid tegen een auto terwijl op de achterbank een kindje in een maxi cosi zat. Ze zijn te voet gevlucht. De politie trof het kindje later op de avond aan in een woning in Rotterdam-Oost. De mannen zijn nog niet aangehouden.

Eén van de mannen had eerder bij een supermarkt op de Bredenoord een paar blikjes drank gestolen. Hij stapte bij zijn metgezel in de auto met op de achterbank het kindje. Met de auto reden ze in op de beveiliger die hen kon ontwijken. Daarna reden zij op hoge snelheid verder waarbij ze vier geparkeerde voertuigen beschadigden. Vervolgens ramden zij op hoge snelheid een auto. Volgens omstanders tolde de auto van de mannen rond na de klap. De klap was zodanig hard dat de airbags uitklapten. De mannen verlieten de auto met het kindje in de maxi cosi. Omstanders verklaarden dat zij wegrenden.

De politie is naar de mannen op zoek gegaan. Onderzoek leidde naar een woning in Rotterdam-Oost waar het kindje is aangetroffen. Hij maakte het ogenschijnlijk goed maar is voor de zekerheid toch voor een controle naar het ziekenhuis gebracht.

FOK! Wat een weer: veel wind

winterbanner

Vandaag zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon, vooral in het noorden, midden en oosten. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind is westelijk en neemt in de loop van de dag af naar overwegend matig. In de avond neemt de wind in de kustgebieden weer toe naar vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.

In de nacht naar maandag is het zwaar bewolkt en zijn er perioden met regen. De minima lopen uiteen van 7°C aan zee tot ongeveer 4°C landinwaarts. De wind is westelijk en neemt in de loop van de nacht toe naar stormachtig, 8 Bft, met aan de kust zware windstoten van 80-90 km/uur.

Maandag overdag is het erg onstuimig. Het is wisselend bewolkt en er komt van tijd tot tijd buiige regen voor. De maxima komen uit op 8 a 9°C. De wind is noordwestelijk en (vrij) krachtig tot hard, 6-7 Bft. Aan de kust 7-8 Bft, aan de westkust enige tijd noordwesterstorm 9 Bft. Daarbij komen er zware windstoten voor van 80-90 km/uur, in de kustgebieden tot 90-100 km/u, aan de kust zeer zware windstoten tot ongeveer 110 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk af. (Bron: KNMI)

Brouwerij 't IJ in Amsterdam (Foto: FOK!)
Brouwerij 't IJ in Amsterdam (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

WWE 2K22-trailer toont spieren

WWE 2K22 komt op 11 maart uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Ontwikkelaar Visual Concepts toont in de nieuwe onderstaande trailer een paar legendes van de franchise. Dit spel wordt als een grote sequel geadverteerd, met een volledig nieuwe 'gameplay engine' en controls. Verder zijn de graphics natuurlijk beter dan ooit.

Een ander nieuwsfeitje is dat de GM-modus voor het eerst terug sinds 2008 terugkeert. Als General Manager mag je zelf evenementen organiseren en de deelnemers uitkiezen. Het doel is om natuurlijk de best bekeken show te worden.

Apex Legends Defiance launch trailer

Het nieuwe seizoen van Apex Legends, genaamd Defiance, gaat op 8 februari van start. In een vorige trailer werd een nieuwe personage, Mad Maggie, al geïntroduceerd. In de nieuwe onderstaande 'launch trailer' zien we hoe Maggie aan het werk gaat. Er mag geen twijfel over bestaan dat deze nieuwe speelbare held heel intens is.

Ontwikkelaar Respawn Entertainment laat verder weten dat ze op 31 janauri gameplay van het nieuwe seizoen laten zien. Dan wordt er waarschijnlijk Control getoond, een nieuwe gamemodus waarin teams van negen spelers het tegen elkaar opnemen met oneindige respawns.

Ontmoet de cast van Horizon Forbidden West

Guerrilla Games heeft voor Horizon Forbidden West uiteraard een aantal goede acteurs gestrikt. De Nederlandse ontwikkelaar introduceert in een aantal video's een deel van de cast van het spel. We zien bijvoorbeeld Carrie-Anne Moss (vooral bekend als Trinity van The Matrix), die een personage genaamd Tilda speelt. De acteurs vertellen natuurlijk ook kort iets over hun personages.

Horizon Forbidden West komt op 18 februari uit voor PS4 en PS5. In deze sequel speel je wederom als Aloy in een post-apocalyptische wereld vol robot dinosauriërs. Aloy reist dit keer naar de meer gevaarlijke westkust om daar haar missie voort te zetten om de wereld te redden.

Dying Light 2 voor 'old gen' consoles getoond

Dying Light 2: Stay Human komt niet alleen uit voor de huidige consoles en pc, maar ook voor PS4 en Xbox One. Ontwikkelaar Techland laat daarom in een nieuwe trailer even zien hoe de game er op die consoles draait. Als je een old gen versie koopt kun je overigens altijd gratis digitaal upgraden naar een versie voor de huidige consoles.

Van Dying Light 2 komt er ook een Switch-versie die op de cloud draait, maar deze versie is een half jaar uitgesteld. Het wordt ook niet in de onderstaande trailer getoond. Dying Light 2 is een open-wereld actie game. Het verhaal speelt zich twintig jaar af na de gebeurtenissen in de originele game. Een van de belangrijkste gimmicks is het dag/nacht-systeem. Zodra het donker wordt komen veel meer zombies naar buiten en zijn ze veel meer agressief.

Retro Studios zoekt nog altijd mensen voor Metroid Prime 4

Retro Studios heeft via Twitter laten weten op zoek te zijn naar een tools engineer en een technology engineer, specifiek voor het ontwikkelen van Metroid Prime 4. Nou zijn game ontwikkelaars altijd op zoek naar medewerkers en talent, maar in dit geval is het moeilijk om je niet af te vragen of Metroid Prime 4 niet nog steeds ver verwijderd van uitkomen.

Metroid Prime 4 is al een tijd in de maak. Het werd in eerste instantie ontwikkeld door Bandai Namco Studios, maar Nintendo besloot om dat hele project te schrappen. Retro Studios nam het project over in 2019 en begon helemaal opnieuw. Sindsdien wordt er aan gewerkt, maar we hebben na drie jaar nog niets van de game gezien. Retro Studios heeft het zelf ook moeilijk gehad. Donkey Kong: Tropical Freeze uit begin 2014 was hun laatste game. In de jaren voordat ze aan Metroid Prime 4 gingen werken hadden ze ook een onbekend mislukt project die geschrapt moest worden.

Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat Metroid Prime 4 in 2022 uitkomt, maar hopelijk hoeven we niet nog jaren te wachten.

Naughty Dog houdt deur voor meer Uncharted-games open

Naughty Dog is misschien nog niet klaar met het maken van Uncharted-games. Dat blijkt uit een interview van Gamesradar met Kurt Margenau en Shaun Escayg, game directors bij Naughty Dog. "Je kunt natuurlijk nooit nooit zeggen. Uncharted is een franchise waar wij en de studio van houden. Het is een wereld waar me meer van willen zien. Dat kan ik met zekerheid zeggen".

Van de games is er recent de 'Legacy of Thieves Collection' uitgekomen, een collectie die alle games bevat en Uncharted 4 en The Lost Legacy voorziet van een 'next-gen' patch. Begin februari komt er ook een Uncharted-film uit met Tom Holland in de hoofdrol. De serie is dus de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest waardoor er ook meer interesse is ontstaan voor een eventuele sequel.

Voorlopig lijkt het er in ieder geval niet te komen. Naughty Dog werkt volgens geruchten aan een remake voor de eerste The Last of Us-game en aan een grote multiplayer component genaamd Factions, ook binnen de wereld van The Last of Us. Wat ze daarna gaan maken is natuurlijk nog onbekend.

Schansspringster Kramer wint in winderig Willingen

De tweede dag van de World Cup schansspringen in het Duitse Willingen is niet helemaal verlopen zoals gepland. De vrouwen en mannen kwamen individueel in actie, maar de weersomstandigheden maakten het allemaal bijzonder lastig.

Vrouwen
Na de eerste ronde ging de Oostenrijks-Nederlandse Marita Kramer weer eens aan de leiding, redelijk op de voet gevolgd door Katharina Althaus uit Duitsland. De Sloveense Ema Klinec en de verrassende Yuki Ito uit Japan knokten om de derde plek, met ook nog Nika Kriznar uit Slovenië erbij - plek zes was verrassend voor de Française Josephine Pagnier. Daar bleef het verder bij, vanwege de wind werd de tweede ronde afgelast en dus was de winst voor Kramer.

Mannen
Ook bij de mannen was de eerste ronde zacht gezegd problematisch, wat het weer betreft, hoewel uiteindelijk toch drie van de grote mannen bovenaan de ranglijst stonden. De Japanner Ryoyu Kobayashi deed het het beste, voor Halvor Egner Granerud en diens Noorse landgenoot Marius Lindvik. Dat bleek ook gelijk het podium te worden, want kort na de eerste ronde werd besloten om de tweede ronde te laten voor wat het was en iedereen vroegtijdig terug richting hotel te sturen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.