VS: 'Russische oefeningen in Wit-Rusland leiden mogelijk tot opslag kernwapens'

De Verenigde Staten zijn bezorgd dat de komst van Russische troepen naar Wit-Rusland voor militaire oefeningen een blijvende aanwezigheid zou kunnen worden die zou kunnen leiden tot de komst van kernwapens naar Wit-Rusland, vertelde een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag aan verslaggevers.

Russische strijdkrachten trokken Wit-Rusland binnen nadat de met Moskou geallieerde sterke man Alexander Loekasjenko maandag aankondigde dat de twee landen volgende maand militaire oefeningen zullen houden.

De operatie, die plaatsvond zonder de gebruikelijke voorafgaande kennisgeving aan de landen in de regio, droeg bij tot de oplopende spanningen met het Westen over een mogelijke Russische invasie in Oekraïne, dat grenst aan Wit-Rusland.

De Amerikaanse functionaris, die anoniem wilde blijven, zei dat de omvang van de Russische troepenmacht die in Wit-Rusland aankwam, "omvangrijker was dan wat we bij een normale oefening zouden verwachten".

"De timing is opmerkelijk en wekt natuurlijk de bezorgdheid dat Rusland van plan zou kunnen zijn troepen in Wit-Rusland te stationeren onder het mom van gezamenlijke militaire oefeningen, om mogelijk Oekraïne aan te vallen," zei de ambtenaar.

De ambtenaar zei dat veranderingen in de grondwet van Wit-Rusland door een referendum volgende maand het mogelijk zouden kunnen maken dat de Russische militaire aanwezigheid permanent wordt.

"Deze ontwerp-grondwetswijzigingen kunnen erop wijzen dat Wit-Rusland van plan is om zowel Russische conventionele als nucleaire strijdkrachten op zijn grondgebied te laten stationeren," zei de ambtenaar.

Dat zou een "uitdaging voor de Europese veiligheid betekenen die om een tegenreactie kan leiden," zei de ambtenaar.

Wit-Rusland grenst ook aan NAVO-lid Polen.

"Loekasjenko is in de loop der tijd steeds meer op Rusland gaan vertrouwen voor allerlei vormen van steun. En we weten dat hij die steun niet voor niets krijgt," zei de Amerikaanse ambtenaar.

"Het is duidelijk dat Rusland gebruikt maakt van Loekasjenko's zwakke positie en 'wat oude rekeningen wil vereffenen' met Wit-Rusland." volgens de ambtenaar.