FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 januari 2022

Kandidate TVOH doet aangifte tegen Rietbergen, John de Mol reageert na zien #Boos

Voormalig TVOH-kandidate Nienke Wijnhoven gaat aangifte doen van aanranding tegen Jeroen Rietbergen, de bandleider van het programma die van het weekend al bekende sexuele realties te hebben gehad met kandidates uit de talentenjacht.

Nienke vertelde van de week bij Beau haar schokkende relaas. Rietbergen had haar gevraagd om de studios boven in het gebouw te gaan bekijken. Toen Nienke mee liep bleken er echter geen studio's aanwezig te zijn en begon Rietbergen haar te 'bevoelen.' Lange tijd heeft ze gedacht dat ze zelf 'verkeerde signalen' had afgegeven, maar door alle ontstane commotie ziet ze in dat Rietbergen gewoon zijn handen thuis had moeten houden en heeft ze over het voorval durven vertellen.

Haar advocaat Sébas Diekstra heeft namens de oud-kandidate contact opgenomen met de zedenpolitie, laat de advocaat weten.

Jeroen Rietbergen ontkent 'met klem' dat dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan deze aanranding. Dat zegt advocaat Peter Plasman, woordvoerder van Rietbergen, in een reactie op de aangifte.

John de Mol heeft via zijn zoon laten weten dat hij pas op het schandaal van The Voice zal reageren nadat hij donderdag het programma #Boos heeft gezien waarin Tim Hoffman een aantal openbaringen doet over seksueel wangedrag door medewerkers van The Voice.

Zie ook: 

RTL legt 'TVOH' stil wegens beschuldigingen seksueel misbruik

Beerput TVOH verder open: Anouk stapt per direct op en meer kritiek op de Mol

Tweede aangifte tegen Ali B, RTL schort de samenwerking op met The Voice-coach

Heiko en Priscilla D. sloten dochter op in ijskoude kelder, lichaamstemperatuur daalde naar 31 graden

De rechtbank in Roermond heeft vandaag beslist dat een 30-jarige vader langer vast blijft zitten voor de poging tot doodslag op zijn 9-jarige dochter. De man, Heiko Leistner, zit inmiddels al ruim een jaar in voorarrest. In 2020 werd de man aangehouden nadat het meisje, toen slechts 7 jaar oud, in het ziekenhuis werd opgenomen met slechts een lichaamstemperatuur van 31 graden. Daarnaast had het meisje ook meerdere andere verwondingen, waardoor het ziekenhuis de politie inschakelde.

Venlo
De gruwelijke taferelen speelden zich af in een woning aan de Doctor Poelsplein, net onder de rook van het VVV-stadion in Venlo. In die woning woonde de vriendin van Heiko, Priscilla D. Samen met zijn dochter verbleef de man vaak bij haar. De regionale website 1Limburg onthulde vanochtend enkele van de gruwelijkheden die zich in de woning afspeelden aan de hand van stukken in handen van de website. Zo zou het meisje op de grond van de kelder hebben moeten slapen en werd ze tegen haar hoofd geschopt.

Onderkoeld
Eind 2020 werd het 7-jarige meisje, door 1Limburg Sophie genoemd, in het ziekenhuis opgenomen met onderkoelingsverschijnselen. Het meisje had daarnaast ook andere verwondingen, waarop het ziekenhuis de politie meldde dat er sprake was van verdachte omstandigheden. Hierop werd er door de politie een onderzoek gestart naar mishandeling en poging tot doodslag. Zowel Heiko Leistner, als zijn vriendin Priscilla D. werden aangehouden. De stiefmoeder van het meisje, Priscilla D. is inmiddels alweer op vrije voeten, maar nog steeds verdachte in de zaak. Volgens buurtbewoners zou ze inmiddels gevlucht zijn uit de buurt en is ze naar Reuver verhuisd. De vader van het meisje zit tot dusver nog altijd vast. 

Meer details lees bij onze partner in crime: boevennieuws.pro. 

Griekspoor in vijf sets onderuit op Australian Open

Tallon Griekspoor is uitgeschakeld op de Australian Open. In een partij die meer dan vier duurde tegen de Spanjaard Pablo Carreño Busta verloor de Nederlander in vijf sets: 3-6, 7-6, 6-7, 6-3, 4-6.

Carreño Busta had de beste start. De ervaren Spanjaard, die in het verleden in de top tien van de wereld heeft gestaan en vorig jaar brons op de Olympische Spelen, won de eerste set en in de tweede set nam hij een 3-1 voorsprong. Griekspoor knokte zich terug in de set en won de tweede set in een tiebreak.

De derde set ging weer naar de ervaren Spanjaard, ditmaal was hij de beste in de tiebreak. Set vier werd gewonnen door Griekspoor, ondanks fysiek ongemak bij de Nederlander. De vijfde set ging gelijk op tussen de beide tennissers, maar in de tiende game van de beslissende set werd hij gebroken en was het toernooi daarmee oer voor Griekspoor, waardoor alleen nog Botic van de Zandschulp nog actief is in het enkelspel.

Raben: Rijksmuseum “door de knieŽn voor duister clubje”

Het Rijksmuseum is “door de knieën gegaan voor een duister clubje kritische en conservatieve Indische Nederlanders, dat zich gesteund weet door de rechtse media en extreemrechtse politici”. Die bizarre bewering doet de uitgesproken pro-Indonesische hoogleraar Remco Raben tegen Folia. Hij reageert daarmee op het nieuws dat het Rijksmuseum de historische term Bersiap toch niet gaat censureren.

De snerende en demoniserende uitspraken van de pro-Indonesische Raben leiden tot nog meer irritatie onder Indische Nederlanders. Vorige week werden die gemeenschap al opgeschrikt, nadat de Indonesische gastcurator Bonnie Tiryana bekendmaakte dat hij het begrip Bersiap zou schrappen uit zijn aankomende tentoonstelling. Volgens Triyana zou de term namelijk “racistisch” zijn. De Indonesiër werd daarbij gesteund door Raben, die als adviseur bij de controversiële expositie betrokken is, en aanvankelijk ook het Rijksmuseum. Het leidde tot woedende reacties van slachtoffers en nabestaanden. Federatie Indische Nederlanders (FIN) deed daarop aangifte tegen Triyana wegens Bersiap-ontkenning. Ook in politiek Den Haag werd verbijsterd gereageerd. Martin Bosma (PVV) en Wybren van Haga (BVNL) stelde zelfs Kamervragen. Het Rijksmuseum besloot niet veel later de term Bersiap toch niet te censureren.

Toch doet Raben ondanks de brede ophef net alsof deze zich beperkt tot “een duister clubje kritische en conservatieve Indische Nederlanders”. Dat “clubje” zou bovendien worden “gesteund … door de rechtse media en extreemrechtse politici”. Raben onderbouwd zijn uitspraken niet. Op wie hij precies doelt is evenmin helder. De uitspraken leiden dan ook tot verontwaardiging. “De geschiedschrijving overlaten aan activisten die zelfs het héden leugenachtig omschrijven. Geen goed idee” reageert Annabel Nanninga (JA21) op Twitter. De senator benadrukt dat de ophef “van links tot rechts” wordt gedeeld. Henk Muller typeert de laatste strapatsen van Raben als “de reïncarnatie van de zich ver boven Indo’s verheven voelende Toean Besar”. Volgens Soof diskwalificeert Raben zich “door mensen met een ander perspectief weg te zetten als ‘duister’ en ‘extreem rechts’”.

De uitspraken van Raben zijn extra brisant, omdat hij aan het grote Indië-onderzoek is verbonden. Dat onderzoek ligt al langer onder vuur vanwege de eenzijdig en partijdig opzet. Het NIOD weersprak de verwijten van partijdigheid eerder nog door te stellen dat het individuele onderzoekers vrij staat om deel te nemen aan het maatschappelijke debat. Die stelling lijkt steeds minder houdbaar. Rondom Raben is overigens vaker ophef. Medio 2020 riep de hoogleraar koloniale- en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis bijvoorbeeld op om vooral een petitie vóór het verwijderen van Nederlandse standbeelden te tekenen. Een collega-onderzoekster bepleitte tegelijkertijd juist om straten en pleinen te vernoemen naar Soekarno. In dat laatste zag Raben, die niet vies is van Indonesische symboliek, geen bezwaar.

LNV moet van rechter adressen PAS-melders openbaar maken

Het ministerie van LNV moet het bedrijfsadres van PAS-melders openbaar maken. Dat bleek woensdagochtend in de uitspraak van de rechter. LTO is teleurgesteld in deze uitspraak van de Raad van State. Want hoewel de privégegevens niet openbaar worden, is in de praktijk het boerenbedrijf tevens de woonlocatie van het gezin. LTO heeft zich in deze rechtszaak gevoegd omdat de persoonlijke levenssfeer van boeren beschermd hoort te worden.

“Het voelt absurd – honderden boeren worden juridisch achtervolgd terwijl zij altijd te goeder trouw en volgens de wet hebben gehandeld. Met de Stikstofwet en het coalitieakkoord ligt er een gigantische emissiereductie in het verschiet. Waarom moeten hun gegevens dan ook nog op straat gekwakt onder het mom van ‘openbaarheid in bestuur’?,” zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO Nederland.

LTO heeft zich in deze zaak gevoegd omdat bedrijfsgegevens een sterk persoonlijk karakter hebben. Een PAS-melding heeft namelijk in de meeste gevallen betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met zijn familie woont en werkt. Openbaarmaking heeft een enorme impact op de betreffende PAS-melders en hun gezin, die al tijden in onzekerheid zitten.

Coördinaten niet voldoende
In de uitspraak van 27 januari 2021 oordeelde de Raad van State dat de minister het WOB-verzoek van MOB moest uitvoeren en de locatiegegevens van de zogeheten PAS-melders openbaar moest maken. Naar aanleiding daarvan heeft de minister coördinaten van emissiebronnen en kaarten met daarop de emissiebronnen openbaargemaakt. Volgens MOB was dit niet voldoende en dus reden om opnieuw naar de rechter te stappen. Helaas is MOB nu in het gelijk gesteld. Volgens de rechter moeten de bedrijfsgegevens binnen drie weken openbaar worden gemaakt. De rechter geeft aan dat de privé adressen niet openbaar worden, maar in de meeste gevallen is dat bij een agrarisch bedrijf niet gescheiden.

Het ministerie van LNV heeft zich terecht tot de hoogste rechter verzet tegen openbaarmaking. Dat waarderen de PAS-melders, en LTO met hen. Het is nu des te belangrijker om de vergunningssituatie van de melders met spoed op te lossen. Het legalisatieprogramma loopt maar efficiëntie is geboden, benadrukte LTO in een reactie op de consultatie afgelopen december. Het is zaak dat PAS-melders binnen afzienbare tijd zicht hebben op een vergunde situatie. LTO blijft zich daarvoor inzetten.

Mensen met mondkapje aantrekkelijker dan zonder mondkapje?

De Universiteit van Cardiff heeft aangetoond dat mensen met een mondkapje als aantrekkelijker worden ervaren dan mensen zonder mondkapje. Vooral het chirurgische masker roept positieve gevoelens op. Het onderzoek stelt "De pandemie heeft onze psychologie veranderd in hoe we de dragers van maskers waarnemen. Een masker wordt nu als 'verantwoordelijk gedrag' beschouwd". Daarnaast wordt door een mondkapje de aandacht naar de ogen getrokken. Vind jij mensen met een mondkapje op aantrekkelijker?

Mondkapje (Unsplash-Engin Akyurt)
Mondkapje (Unsplash-Engin Akyurt)

TV-serie The Lord of the Rings heet The Rings of Power

Het is iets meer dan twintig jaar na het verschijnen van de eerste verfilming van The Lord of the Rings. In drie films wisten Peter Jackson en zijn team de dikke pil van J.R.R. Tolkien grotendeels te verfilmen. De makers van de tv-serie, die gebaseerd is op Tolkiens verhalen, hebben vandaag bekendgemaakt wat nu daarvan de titel wordt.

In The Lord of the Rings: The Rings of Power wordt namelijk niet hetzelfde verhaal verteld als in de films. In plaats daarvan gaan de makers van de Prime Video-serie terug in de tijd, naar de Second Age en zullen ze onder andere vertellen over de opkomst van Sauron en het smeden van de ringen. Of zoals Amazon het zelf verwoordt:

Dit meeslepende drama speelt zich af duizenden jaren vóór de gebeurtenissen van J.R.R. Tolkien's The Hobbit en The Lord of The Rings. Het neemt kijkers mee naar een tijdperk waarin grote machten werden gesmeed, koninkrijken glorieerden en ten onder gingen, onwaarschijnlijke helden op de proef werden gesteld, hoop aan de fijnste draadjes hing, en een van de grootste schurken die ooit uit Tolkiens pen vloeide, dreigde de hele wereld in duisternis te hullen. De serie begint in een tijd van relatieve vrede en volgt een groep bekende en nieuwe personages die de confrontatie aangaan met de lang gevreesde terugkeer van het kwaad in Midden-aarde. Van de donkerste diepten van de Nevelbergen, tot de majestueuze bossen van de elfenhoofdstad Lindon, tot het adembenemende eilandenrijk Numenor, tot de verste uithoeken van de kaart, deze koninkrijken en personages zullen een erfenis nalaten die nog lang na hun dood voortleeft. 

The Lord of the Rings: The Rings of Power gaat bij Amazon Prime Video in première op vrijdag 2 september, waarna er wekelijks een nieuwe aflevering verschijnt.

Tweede aangifte tegen Ali B, RTL schort de samenwerking op met The Voice-coach

RTL Nederland heeft de samenwerking met Ali B opgeschort. Dat is gisteren gebeurd, zo laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Het Openbaar Ministerie Noord-Hollans heeft een nieuwe aangifte ontvangen in de zaak The Voice of Holland. Het gaat opnieuw om een aangifte tegen Ali B. Het zou gaan om een zedendelict. B's advocaat Bart Swier bevestigt dat er een tweede aangifte tegen zijn cliënt ligt. Maar ook in deze ontkent de 40-jarige Ali B de beschuldiging. Zo meldt het AD.

Zaterdag werd bekend gemaakt dat het programma The Voice of Holland voorlopig is stopgezet wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook is RTL voorlopig gestopt met The Voice kids en The Voice senior.

RTL geeft aan dat het opschorten van de samenwerking met Ali B. los staat van de tweede aangifte.

"Er moet nu eerst volledige helderheid komen", zegt een woordvoerder van RTL. "Zolang die er nog niet is, is de samenwerking opgeschort."

Ondertussen draait het roddelcircuit overuren in afwachting van de onthullingen donderdag door het programma #Boos van Tim Hofman. Roddel koningin Yvonne Caldewijn zegt de beerput verder open te trekken (tegen betaling) in 'Life of Yvonne' en noemt daar regisseur Martijn Nieman als één van de bij TVOH betrokken medewerkers met grensoverschrijdend gedrag.

Mobilisatiekruis postuum uitgereikt aan nabestaanden sergeant Anthonio

Voor zijn inzet tijdens de Slag om Muar in Malakka ontving sergeant Harvey Alexander ‘Nono’ Anthonio postuum het Mobilisatie Oorlogskruis. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt reikte de onderscheiding uit aan Anthonio’s jongste broer Ruud. Dat gebeurde vandaag in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, precies 80 jaar na dato.

Volgens Luyt heeft het tonen van respect nooit een houdbaarheidsdatum. “Erkenning vraagt van ons, als jongere generaties, een zeker begrip, respect en inlevingsvermogen. Het besef dat onze vrijheid afhankelijk is van de offers van mensen als sergeant Anthonio. Het besef dat sommigen onder ons zich bereid voelen om voor ons allen op te staan.”

Neergeschoten
In de ochtend van 19 januari 1942 maakte sergeant Anthonio deel uit van een bombardementsvlucht naar Muar, aan de westkust van Malakka (het huidige Maleisië). Anthonio nam daaraan deel als 2e bestuurder/mitrailleurschutter van een van de Glenn Martin-toestellen. Ze kwamen daarbij in gevecht met vijandelijke jachtvliegtuigen. Hierbij werd het achterste vliegtuig, met daarin de toen 24-jarige Anthonio, door de Japanners neergeschoten. Met beide motoren in brand stortte het toestel in zee.

Derde vliegtuiggroep
In 1938 stapte Anthonio van de marine over naar de ‘Luchtvaartafdeeling van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL)’ en volgde er een monteursopleiding. Als sergeant-monteur maakte hij eind 1941 deel uit van de derde vliegtuiggroep uitgerust met Glenn Martins van het type WH-3 en WH3A. Op 8 december 1941 vernietigden Japanse strijdkrachten de Amerikaanse Pacific-vloot in Pearl Harbour, waarop de Nederlandse regering Japan de oorlog verklaarde. Onder meer de derde vliegtuiggroep waartoe Anthonio behoorde, werd naar de regio rond Malakka gestuurd.

Dat Anthonio besefte dat hij mogelijk zou sneuvelen blijkt uit hetgeen hij tegen zijn ouders zei voor hij vertrok. “Ik ga. Ik kom misschien niet meer terug. Zorg goed voor elkaar en de kinderen.” Na deze woorden tijdens zijn afscheid op 1 december 1941, stuurde hij zijn ouders dezelfde maand nog een briefje. Buiten dit blijkt er niets bewaard te zijn gebleven aan persoonlijke herinneringen aan de reis naar Malakka van Nono Anthonio en zijn verblijf in de omgeving.

Mobilisatie Oorlogskruis
Een decoratie als het Mobilisatie Oorlogskruis is een ereteken voor deelname aan operaties onder oorlogs- of crisisomstandigheden. De decoratie helpt bij het zoeken naar zingeving aan het overlijden: erkenning van en waardering voor de bijzondere daden waarbij het hoogste offer werd gebracht.

Nieuwe verhaaltrailer voor Horizon Forbidden West

Sony heeft zojuist een nieuwe trailer online gezet van Horizon Forbidden West, de langverwachte sequel op Horizon Zero Dawn. De trailer toont talloze fragmenten uit de game met een focus op nieuwe vijanden en nieuwe stammen om te ontdekken.

Horizon Forbidden West komt op 18 februari uit voor PlayStation 4 en PlayStation 5. De game wordt ontwikkeld door de Nederlandse Killzone-studio Guerilla Games. Bekijk de trailer hieronder.

Telefoonlijn vaccintwijfelaars nu ook voor vragen in het Arabisch

De Vaccinatie Twijfeltelefoon voor vragen over coronavaccins is vanaf komende vrijdag ook beschikbaar in het Arabisch, zo laat de initiatiefnemer van het project, het Erasmus MC weten. Op vrijdagochtenden van 08.30 tot 13.00 uur staan drie studenten geneeskunde mensen te woord die in het Arabisch vragen willen stellen over de coronavaccins.

Ook is er een Arabisch sprekende arts aanwezig die de studenten kan ondersteunen als ze ingewikkelde vragen van bellers krijgen. “Met het aanbieden van het Arabisch hopen we mensen te bereiken die tot nu toe de weg naar de telefoonlijn moeilijk weten te vinden”, aldus het Rotterdamse Erasmus MC. Lees verder bij Skipr.

Handhaving bij theaters en musea die meedoen aan 'Kapsalon-theater'

Je haar weer netjes in model of toch even een workout doen onder begeleiding? Vandaag openen tientallen theaters en musea de deuren als kapsalon of sportschool. Terwijl je je in het zweet werkt of je haar modieus gekapt wordt, kijk je naar een voorstelling die voor je neus wordt opgevoerd. Hiermee wil de cultuursector vragen om meer aandacht in het coronabeleid. Amsterdamse theaters en musea die morgen meedoen aan deze zogeheten Kapsalon-actie om aandacht te vragen voor de cultuursector kunnen handhavers verwachten. Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de culturele instellingen. Zo meldt AT5.

Update 14.30 uur: De ludieke actie 'Kapsalon Theaters' heeft niet overal de vrije hand gekregen. Zo hebben het Concertgebouw in Amsterdam en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag een officiële waarschuwing ontvangen. Beide culturele instellingen gaan gewoon door met hun actie.

Op diverse plaatsen in het land heeft handhaving de actie stilgelegd.

Eerdere berichtgeving:
De Kleine Komedie wordt vandaag omgebouwd tot 'kapsalon'. Klanten kunnen dan tijdens hun knipbeurten kijken naar optredens van diverse cabaretiers. Het gaat om een protestactie van cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries tegen de coronamaatregelen, die nog altijd voorschrijven dat theaters gesloten moeten blijven.

De cabaretiers noemen het de 'Kapsalon-Theaterdag'. Ze spreken over een ludieke actie en willen aandacht vragen voor een sector die al twee jaar in de overlevingsstand staat. De cultuursector kreeg vrijdagavond tijdens de persconferentie opnieuw een tegenvaller te verwerken: terwijl winkels en sportclubs weer open mogen, blijven cultuurinstellingen net als horecazaken dicht.

Aan de actie doen in Amsterdam ook het Concertgebouw, het Amsterdam Museum en het Van Gogh Museum mee. In de brief schrijft Halsema: "Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad. Nu dat fundament al zo lang is weggevallen, begrijpen wij uw teleurstelling en ook de financiële noodzaak voor perspectief."

Tegelijkertijd wijst ze de deelnemende theaters van de actie erop dat de coronamaatregelen niet voor niets zijn. "Die heeft het college te handhaven. Dit betekent dat u handhaving kunt verwachten indien u uw voornemen doorzet." Wel laat de burgemeester weten dat als de theaters een demonstratie willen organiseren, het stadsbestuur bereid is om dat te faciliteren.

Actie gaat door
Ondanks de waarschuwing zegt Ebbinge bij het programma M dat de actie gewoon doorgaat. "Tijdens de persconferentie zei nota bene Mark Rutte himself dat hij best snapt dat er een beetje burgelijke ongehoorzaamheid komt", reageert hij. "Dan doen wij het op de allertruttigste manier en dan gaan ze toch handhaven."

Dinsdag maakte Ebbinge bekend dat de kaarten voor Theater Kapsalon in De Kleine Komedie binnen een minuut waren uitverkocht.

Zowel de ludieke actie 'kapsalon' als de starre houding van Halsema heeft navolging gevonden door het hele land, helaas hebben enkele theaters zich teruggetrokken uit de actie na 'dreigende taal' van hun burgemeester. Zo heeft gemeente Nijmegen een streep gezet door het Kapsalon Theater van de plaatselijke schouwburg. Burgemeester Hubert Bruls geeft geen toestemming.

Het nutteloze feitje van de dag: Oorlog met slechts ťťn schot

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gewapende conflicten zorgen meestal voor veel ellende en eindigen met veel schade en drama. Maar wist je dat Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Habsburgse monarchie hun conflict beslechtten na slechts één gericht schot? De Noordelijke Nederlanden hadden al vanaf de Tachtigjarige Oorlog de Schelde en op die manier Antwerpen en zijn havens afgesloten van de Noordzee. Antwerpen (en de zuidelijke Nederlanden) behoorden eind 18e eeuw tot het Habsburgse Rijk en door de blokkade werd de belangrijke stad hard getroffen.

Nadat in andere delen van Europa en de wereld verdragen werden gesloten tussen strijdende partijen die geblokkeerde vaarwegen vrij maakten dacht Keizer Jozef II, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hem in 1784 niet zou durven stoppen als hij troepen naar de monding van de Schelde zou sturen.

Het eerste schip (Louis) dat Jozef stuurde werd al snel gesommeerd te stoppen nadat het de grens in de Schelde passeerde. Toen het schip dit negeerde volgde er enkele waarschuwingsschoten vanaf de schoener Dolphyn. Nadat dat ook niet hielp loste het Nederlandse schip één gericht schot dat op het dek van Louis belandde en naar verluidt daar een soepketel raakte. De bemanning van het vijandelijke schip gaf zich direct over.

Hierna maakten onderhandelingen een eind aan het conflict waarbij vrede werd gesloten na slechts één gericht schot. Het incident zou de geschiedenis ingaan met de spottende naam 'de Keteloorlog'.

Het 'gevecht' tussen de "Dolphyn" en de "Louis" bij Lillo op 8 oktober 1784 (WikiCommons/University Library of Antwerp: Special Collections)
Het 'gevecht' tussen de "Dolphyn" en de "Louis" bij Lillo op 8 oktober 1784 (WikiCommons/University Library of Antwerp: Special Collections)

Italiaanse senaatsbijeenkomst onderbroken door hentai-porn

Zoals overal ter wereld wordt ook in Italië menig vergadering via de digitale weg gehouden, voor de Italiaanse senaat is dat niet anders. Afgelopen maandag hielden zij een zitting waarbij verschillende academici uit de medisch-wetenschappelijke hoek uitgenodigd waren om data te presenteren aan Italiaanse senatoren. De meeting werd echter onderbroken toen opeens Tifa Lockheart uit Final Fantasy op het grote scherm verscheen, verwikkeld in de nodige seksuele handelingen.

Al sinds de start van de coronapandemie is er een onvermijdelijk fenomeen ontstaan genaamd 'zoom bombing', het inbreken op (niet zelden onbeveiligde) virtuele vergaderingen om daar lekker te gaan lopen trollen. Zoom wordt vooral genoemd omdat die aanvankelijk de zaken op gebied van beveiliging niet goed voor elkaar had en het doodeenvoudig was om op andermans meeting in te breken. Inmiddels hebben die de zaakjes wat beter voor elkaar.

In dit specifieke geval lijkt er ook iemand ingebroken te hebben en na enkele ogenblikken werd deze onbekende persoon uit de call verwijderd. Het 'kwaad' was toen echter al geschied - alle genodigden konden meegenieten van een kreunende Tifa die van achteren genomen wordt door een onbekend personage. Aanwezig bij de call was onder andere Giorgio Parisi, de Italiaans theoretisch natuurkundige die vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving. Bekijk de beelden hieronder (NSFW).

Pornocontent met bekende gamepersonages is een razendpopulaire categorie in de pornoindustrie. Pornhub, één van de bekendste pornowebsites ter wereld, laat jaarlijks statistieken los van bezoekers en in hun review van 2021 (SFW) was "Hentai" de populairste zoekterm, met "Romance" en "Group sex" op de respectievelijke tweede en derde plaats. Tifa Lockheart is een bekende naam in deze subcategorie, maar ook personages uit games als Overwatch, The Witcher en Naruto zijn populair. 

Hitman, Rainbow Six en meer naar Xbox Game Pass

Microsoft had gisteren al belangrijk nieuws te melden, maar het is ook gewoon weer tijd voor de Xbox Game Pass aankondiging voor de tweede helft van januari. Enkele van deze games waren al even bekend, het is alsnog een mooie lijst aan games, inclusief zes Day One releases.

De negen toevoegingen zijn als volgt:

 • (18-1) Danganronpa: Trigger Happy Havoc Anniversary Edition (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (18-1) Nobody Saves the World (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (20-1) Death's Door (Xbox, PC en cloud)
 • (20-1) Hitman Trilogy (Xbox, PC en cloud)
 • (20-1) Pupperazi (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (20-1) Tom Clancy's Rainbow Six Extraction (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (20-1) Tom Clancy's Rainbow Six: Siege Deluxe Edition (PC) - reeds beschikbaar op Xbox
 • (20-1) Windjammers 2 (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (27-1) Taiko no Tatsujin: The Drum Master (Xbox, PC en cloud) - Day One release

Hitman Trilogy gaat om een nieuwe collectie die de gehele 'World of Assassination' omvat. Het gaat dus om de drie meest recente games in het Hitman-universum, die uitkwamen in 2016, 2018 en 2021.

Het lijstje met games die eind januari de service gaan verlaten is deze maand vrij kort, het betreft slechts vier games:

 • Cyber Shadow
 • Nowhere Prophet
 • Prison Architect
 • Xeno Crisis

NFL: Zes teams afgevallen in strijd om Super Bowl

De playoffs in de NFL zijn begonnen, met in de afgelopen dagen de eerste zes wedstrijden: die in de Wild Card Round. Zes ploegen werden uitgeschakeld, de zes winnaars staan in de Divisional Round, waar de Green Bay Packers en Tennessee Titans zich al voor geplaatst hadden.

AFC
We beginnen met de AFC, waar de Cincinnati Bengals het opnamen tegen de Las Vegas Raiders. Via een touchdown pass van Joe Burrow op CJ Uzomah kwamen de Bengals op voorsprong en een pass van Burrow op Tyler Boyd breidde die voorsprong in het tweede kwart uit. Een 20-6 voorsprong werd verkleind door een touchdown van Zay Jones, maar verder hielden de Bengals stand. Op 26-19 werd het nog even goed spannend: de Raiders stonden in de red zone, maar een pass van quarterback Derek Carr werd gepakt door Bengals-speler Germaine Pratt, waarmee de wedstrijd voorbij was.

De Buffalo Bills kregen bezoek van de New England Patriots en dat was eigenlijk geen moment spannend. Josh Allen bediende Dawson Knox in het eerste kwart twee keer en in het tweede kwart was Devin Singletary twee keer goed voor een touchdown: 27-0. De Patriots deden via passes van Mac Jones op Kendrick Bourne tot twee keer toe iets terug, maar touchdowns van Emmanuel Sanders, Gabriel Davis en Tommy Doyle hielpen de Bills naar een 47-17 monsterzege.

De Kansas City Chiefs ontvingen de Pittsburgh Steelers, die via een fumble return van TJ Watt al snel op 0-7 kwamen. Chiefs-quarterback Patrick Mahomes liet het er echter niet bij zitten en via touchdown passes op Jerick McKinnon, Byron Pringle en Travis Kelce kwamen de Chiefs nog voor het einde van het kwart op 21-7. Via nog twee touchdowns werd de voorsprong alleen maar groter en de Steelers kwamen er eigenlijk geen moment meer echt aan te pas: 42-21 werd de eindstand.

NFC
De Philadelphia Eagles gingen op bezoek bij de regerend kampioenen, de Tampa Bay Buccaneers van Tom Brady. Dat was ook niet zo spannend: Giovani Bernard en Ke'Shawn Vaughn scoorden in het eerste kwart een touchdown, Rob Gronkowski en Mike Evans ontvingen in het derde kwart een touchdown pass van Brady voor inmiddels 31-0. Twee touchdowns voor de Eagles in het vierde kwart waren leuk voor de statistieken, maar verder niet: de Bucs wonnen met 31-15.

In Dallas kregen de Cowboys bezoek van de San Francisco 49ers, die via Elijah Mitchell vroeg op voorsprong kwamen. Robbie Gould trapte een paar goede field goals raak namens de 49ers, Amari Cooper deed voor de Cowboys wat terug na een pass van Dak Prescott: 7-16 bij rust. Deebo Samuel bracht de Niners naar 7-23 met een 26-yard touchdown run, waarna de Cowboys in het vierde kwart in de buurt kwamen via een field goal van Greg Zuerlein en een touchdown van Prescott. In de laatste seconden leek Dallas nog één kans te krijgen, maar de nodige chaos om de play op gang te krijgen resulteerde erin dat het te laat was: de 49ers wonnen met 17-23.

De Wild Card Round werd afgesloten door de Los Angeles Rams en de Arizona Cardinals en ook dat was niet geweldig spannend. Odell Beckham Jr, quarterback Matthew Stafford, David Long Jr en Cooper Kupp scoorden op diverse wijzen een touchdown voor 28-0 voor de Rams. James Conner deed iets terug en de 2-point conversion was succesvol voor de Cardinals, maar meer dan een field goal zat er daarna niet meer in: 34-11 voor de Rams bleek de eindstand.

Uitslagen Wild Card Round
Cincinnati Bengals - Las Vegas Raiders (AFC) 26-19
Buffalo Bills - New England Patriots (AFC) 47-17
Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles (NFC) 31-15
Dallas Cowboys - San Francisco 49ers (NFC) 17-23
Kansas City Chiefs - Pittsburgh Steelers (AFC) 42-21
Los Angeles Rams - Arizona Cardinals (NFC) 34-11

Zaterdag 22 januari
22.30 Tennessee Titans - Cincinnati Bengals (AFC)
02.15 Green Bay Packers - San Francisco 49ers (NFC)

Zondag 23 januari
21.00 Tampa Bay Buccaneers - Los Angeles Rams (NFC)
00.30 Kansas City Chiefs - Buffalo Bills (AFC)

Cruciale getuige fatale mishandeling Carlo meldt zich nadat hij herkenbaar op tv is getoond

De politie heeft dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht een getuige van de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca duidelijk herkenbaar in beeld gebracht. Deze ongebruikelijke stap is genomen omdat de man vermoedelijk filmbeelden heeft gemaakt van de mishandeling en van de daders en daardoor een belangrijke getuige. De getuige is vermoedelijk een Nederlander. Ook is de politie op zoek naar een Duitse vrouw die zich na de mishandeling over Carlo ontfermde.

Vrijdag moeten negen verdachten voor de rechtbank verschijnen voor een pro-formazitting. Vier van hen worden direct verantwoordelijk gehouden voor de dood van Heuvelman. De overige vijf worden verdacht van geweldpleging en het mishandelen van andere mensen in de bewuste nacht op Mallorca. Allen ontkennen elke betrokkenheid bij de dood van Heuvelman. Ze zeggen hem hem niet aangeraakt te hebben.

Update 13.00 uur: De door de politie gezochte getuige die beelden heeft gemaakt van de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca heeft zich gemeld. 

Eerdere berichtgeving:

Norland is een mix tussen Rimworld en Crusader Kings

Norland is een nieuwe pc-game in ontwikkeling bij gamestudio Long Jaunt en wordt door de ontwikkelaar zelf beschreven als een 'medieval kingdom sim'. Long Jaunt geeft aan zijn inspiratie te hebben gehaald uit RimWorld, Crusader Kings en Caesar.

City-building games focussen doorgaans op de bredere activiteiten van stadsmanagement, maar met Norland wordt geprobeerd om het iets persoonlijker te maken. Je hebt de controle over een edele familie die verantwoordelijk is voor het bestrijden van criminaliteit, religieuze opstanden en sociale gelaagdheid. Iedere inwoner van je stad, van simpele boertjes tot slaven, soldaten en criminelen hebben allemaal een eigen gedrag, gebaseerd op hun individuele persoonlijkheid en status.

Terwijl je inwoners zich bezighouden met hun dagelijkse activiteiten, ben je als speler bezig met zaken als legers soldaten trainen, de onderdelen van je stad upgraden en de globale map in de gaten houden om je macht langzaam maar zeker uit te breiden. Je kunt kiezen om te strijden met naastgelegen koninkrijken of juist samen te werken.

Norland moet in de herfst van dit jaar uitkomen. Bekijk hieronder de trailer.

God of War is Sony's grootste Steam release

De ijzersterke action/adventuregame God of War is sinds vorige week vrijdag eindelijk te spelen op pc, na ruim drie jaar exclusiviteit op PlayStation-consoles. Niet onverwachts krijgt de game zeer hoge recensies en is het de best verkochte Sony-game op Steam tot nu toe.

Sony is al langer geleden begonnen met het uitbrengen van zijn exclusives op pc. Zo zagen we onder andere titels als Days Gone, Horizon Zero Dawn, Death Stranding, Heavy Rain en Detroit: Become Human al op het pc-platform verschijnen.

Het is echter de pc-port van God of War die nu al het beste loopt. Zo waren er op de piek 73.529 spelers tegelijk bezig met de game, waarmee het meteen kortstondig in de top 10 meest gespeelde Steam-games belandde. De game krijgt een "Overwhelmingly Positive" rating op Steam, het hoogst mogelijke, uit 12.457 speler-reviews. God of War is op Steam op te pikken voor €49,99. Let wel op dat de game vrij pittige systeemeisen heeft. 

Banjo-Kazooie vrijdag naar Nintendo Switch Online+

Nintendo kondigt aan dat Banjo-Kazooie vanaf vrijdag te spelen is via Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket. Het is de tweede Nintendo 64-game die aan de dienst wordt toegevoegd na de eerste lading.

In december kwam Paper Mario al naar de dienst. Voorlopig lijkt het er dus op dat abonnees uit kunnen kijken naar één titel per maand.

Aandelen Sony kelderen na Xbox-miljardendeal

Op de effectenbeurs in Tokio zijn de aandelen van Sony met dertien procent gedaald sinds Microsofts mijlardendeal met Activision Blizzard gisteren. Het is de grootste daling sinds oktober 2008, toen Sony 100.000 laptopbatterijen moest terugroepen.

Zowel de financial times als Bloomberg zagen de aandelen afgelopen nacht dalen en melden dat Sony er qua marktwaarde zo'n 20 miljard op achteruit is gegaan. Voor andere gamebedrijven was er positiever nieuws, zo zagen Square Enix, Capcom en Konami allemaal een toename van 5% marktwaarde en ging Ubisoft er zelfs 11% op vooruit. Mogelijk worden deze partijen gezien als Microsofts volgende doelwit. 

Microsoft sloot gisteren een deal met Activision Blizzard voor 68 miljard dollar, waarmee het ruimschoots de grootste acquisitie ooit is in de gameindustrie.

Star Citizen-ontwikkelaar komt met ambitieus vijfjarenplan

Star Citizen-ontwikkelaar Cloud Imperium Games heeft een ambitieus plan uit de doeken gedaan voor de komende vijf jaar. In november maakte de ontwikkelaar al bekend dat het een enorme studio gaat openen in Manchester, waarbij het huidige medwerkersbestand van 400 uitgebreid moet worden naar 1000 medewerkers in 2026.

In een interview met MCV Magazine vertelde COO Carl Jones dat de verwachting is dat rond 2026 er meerdere sequels van Squadron 42 in ontwikkeling zullen zijn, de lang verwachte singleplayer storymode van Star Citizen. Op de vraag wanneer de eerste versie van Squadron 42 nu daadwerkelijk officieel het levenslicht zal zien werd geen duidelijk antwoord gegeven, maar dit kan volgens Jones ook nog wel één of twee jaar duren. Squadron 42 ligt momenteel zeven jaar achter op de originele releasedatum die nog veel meer jaren geleden werd beloofd.

En hoe zit het met Star Citizen zelf? "Ik denk dat we dan (rond 2026) bezig zijn met een grootschalige MMORPG", aldus Carl Jones. "Momenteel hebben we geen grote aanwezigheid in Aziatische markt en daar zullen we op lange termijn ook iets mee moeten, want als je game daar explodeert dan moet je teams opzetten om die markt te kunnen bedienen".

Kortom, allerlei ambitieuze, decadente langetermijnplannen maar weinig concreets over daadwerkelijke releasedata van de games zelf. Desalniettemin wordt de game ten tijde van schrijven nog altijd gebackt door maar liefst 3,3 miljoen supporters. Nooit eerder harkte een ontwikkelaar zoveel geld binnen via crowdfunding; in november vorig jaar tikte de teller de 400 miljoen dollar aan. Laten we ook niet vergeten dat Cloud Imperium Games speciale edities van zijn (nog immer in ontwikkeling zijnde) game uitbrengt, zoals de Legatus Pack, een premium-versie van de game waarin vrijwel alle ruimteschepen zijn inbegrepen die tot nu toe zijn uitgebracht. de prijs? $27.000.

Vrouw overleden na steekincident Rotterdam

Dinsdagavond 18 januari troffen agenten een overleden vrouw aan in een woning op de Lange Hilleweg in Rotterdam. Zij bleek te zijn neergestoken. Een 32-jarige man is aangehouden.

De 32-jarige man uit Rotterdam meldde zich rond 23.45 uur op het politiebureau Doelwater. Hij vertelde dat hij zojuist zijn vriendin had neergestoken in de woning. Agenten gingen er direct naar toe en troffen de 30-jarige vrouw overleden aan. De man is aangehouden. Hij zit vast en wordt verhoord.

Het onderzoek is nog in volle gang. Sporen en camerabeelden zijn veiliggesteld. Ook wordt er buurtonderzoek gedaan.

Gegevens over gebruik coronavaccins tijdens zwangerschap stellen gerust

Uit studies onder ongeveer 65.000 zwangere mensen blijkt dat de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna geen problemen veroorzaken bij zwangeren en hun baby’s. Zo meldt het Europees medicijnagentschap EMA. De studies bevestigen dat de coronavaccins geen risico geven op miskramen, vroeggeboorten of andere problemen bij ongeboren baby’s. De zwangeren die deelnamen aan het onderzoek waren in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.

De studies toonden ook aan dat de coronavaccins bij zwangere mensen net zo effectief zijn tegen ziekenhuisopname en sterfgevallen als bij niet zwangeren. Ook de bijwerkingen zijn hetzelfde. Denk hierbij aan pijn op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, roodheid en zwelling op de prikplek, spierpijn en koude rillingen. De bijwerkingen zijn meestal mild en gaan binnen een paar dagen over.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter CBG: "In eerdere dierstudies zagen we al dat de coronavaccins veilig gebruikt kunnen worden door zwangeren. Vaccinatie verlaagt het risico op ernstige corona en verkleint de kans op een ziekenhuisopname. De nieuwe studies onder grote groepen zwangeren bevestigen dit. Dat zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten."

De onderzoeksresultaten bevestigen dat de voordelen van de mRNA-vaccins opwegen tegen de risico’s in zwangere vrouwen. De veiligheid van de andere coronavaccins tijdens de zwangerschap wordt nog verder beoordeeld.

Het geneesmiddelenbeoordelingscomité (CHMP) van het EMA bekijkt hoe deze data weergegeven moeten worden in de productinformatie van de mRNA-vaccins. Ook wordt de veiligheid van het vaccin tijdens zwangerschap blijvend in de gaten gehouden. Hiervoor moet de fabrikant iedere maand een veiligheidsrapportage inleveren bij het EMA.

RIVM adviseert 'poeptaks'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert het kabinet om een poepbelasting in te voeren. De campagnes om mensen gezonder te laten eten slaan niet genoeg aan. Doordat mensen ongezond blijven eten produceren zij meer en ongezondere poep dan nodig is. Het kost dan ook steeds meer geld om het rioolwater te zuiveren van dit ongezonde afval.

Het RIVM: “Een gezonde drol is stevig en compact van formaat. Deze zijn gemakkelijk uit het rioolwater te filteren. Een ongezonde drol is dat niet; deze valt uit elkaar in het water en is daarom veel moeilijker te filteren. Wij adviseren daarom een ‘poeptaks’: iedere keer als er ontlasting wordt doorgespoeld moet er belasting over worden betaald.” Om dit plan te doen slagen moet er in elk toilet een sensor worden ingebouwd die registreert of er alleen urine of ook ontlasting wordt doorgespoeld. 

Artsen zijn niet blij met het advies van het RIVM; zij voorzien een run op stoma’s aangezien stomazakjes (met inhoud) gewoon bij het restafval mogen worden gegooid. Een keer in de twee weken je restafval weggooien is beduidend goedkoper dan elke dag een paar keer poepen. Ook natuurorganisaties hekelen het plan. Zij zijn bang dat mensen erop uit gaan trekken om hun behoefte in het bos te doen, aangezien het verbod op wildplassen en -poepen alleen binnen de bebouwde kom geldt. 

Toch houdt het RIVM vast aan de aanbeveling. Het instituut verwacht dat mensen gezonder gaan eten om de stoelgang te verbeteren.

Bostoilet (Afbeelding: Pixabay)
Bostoilet (Afbeelding: Pixabay)

FOK! Wat een weer: flip,flap en flop

winterbanner

Dag dames en heren!  

U vraagt zich natuurlijk af wat de titel van dit weerbericht te betekenen heeft. Daar kan ik heel kort over zijn: dat weet ik zelf ook niet.  

Ik had werkelijk geen idee wat ik als titel kon gebruiken. De woorden mist en grijs die kennen we onderhand wel. Dus bedacht ik maar iets anders. Iets héél origineels, al zeg ik het zelf.  

Inderdaad was het vandaag op veel plaatsen weer een grijze boel. Er kwamen wel wat opklaringen voor, maar al vrij snel trok de boel weer helemaal dicht. In de westelijke helft was het erg nevelig met tot in de middag ook mist. Inmiddels is de mist zich opnieuw aan het uitbreiden. In het noordoosten lijkt die kans iets kleiner te zijn. Als het vannacht even opklaart dan kan het afkoelen tot dichtbij het vriespunt. Op de meeste plaatsen lijkt het echter een paar graden boven 0 te blijven.

Morgen hebben we een groot deel van de dag meer van hetzelfde. Toch gaat er wel iets veranderen. Er komt een zwakke storing naderbij en die trekt in de loop van de middag over ons land. Daar valt een klein beetje regen uit. Ik denk niet meer dan 1 tot 3 mm, Daarachter draait de stroming naar het noordwesten en de daarbij behorende wind dus ook. Deze kan aan zee uiteindelijk kracht 6 bereiken. De temperaturen liggen tussen de 3 graden in het zuidoosten tot 6 in het noordwesten.

In de avond klaart het dan ook op en door de aanwakkerende wind zal ook de mist weinig kans meer hebben. Later op de avond volgen er enkele buien die vanuit hetzelfde noordwesten aan komen waaien. Daar kan wat hagel of natte sneeuw bij zitten, en ook een klap onweer sluit ik niet helemaal uit.

Donderdag vinden we de buien met name in de noordelijke helft, terwijl het in het zuiden meestal droog blijft met af en toe zon. Het is dan wel fris met maxima rond de 5 graden.

Vrijdag en in het weekend lijkt het grijze en mistige weer opnieuw zijn intrede te doen.

Op de langere termijn lijkt het wat kouder te gaan worden met meer zon, maar een echte winterinval lijkt niet aan de orde te zijn. 

Met vriendelijke groet:

Knuffelbier.  

qltel in Sauerland (Foto: qltel)
Collega qltel geniet van een  paar vrije dagen in het Sauerland. Daar kwam hij zowaar nog wat sneeuwrestjes tegen. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Celstraffen geŽist na misbruik van meisjes: 'Gereduceerd tot gebruiksvoorwerp'

Twee meisjes van 13 en 14 jaar lopen in april 2019 weg in Arnhem. Het blijkt het begin van een nachtmerrie die werkelijkheid wordt voor de meisjes. Ze worden later in Eindhoven door een groep jongens seksueel misbruikt. De verdachten in de zaak stonden vandaag voor de rechter: ‘Deze jonge meiden zijn gereduceerd tot een gebruiksvoorwerp en dat reken ik de verdachten zwaar aan.’ Een van de verdachten stond tevens terecht voor zedenfeiten ten aanzien van een derde minderjarig meisje.

Het is 22 april 2019 wanneer er bij de politie een melding binnenkomt over de twee minderjarige meisjes. Vlakbij de woning van een de twee worden ze door een auto met daarin een vage bekende opgepikt en naar een huis in hun woonplaats gebracht, waar hun telefoons worden afgepakt. Daarna gaat de reis verder naar het zuiden van het land. Het jongste meisje weet een paar dagen later via Snapchat te laten weten dat ze in Eindhoven zit en verkracht is. Op 25 april worden de meisjes aangetroffen in een woning in Eindhoven. Wat is er precies gebeurd die dagen? Het is de hoofdvraag in het onderzoek dat volgt.

Verkrachtingen
Al gauw is duidelijk dat er op ernstige wijze misbruik is gemaakt van de meisjes. De officier van justitie was helder: ‘Ze zijn seksueel misbruikt door een groepje oudere jongens. Het is als ouders een van je grootste nachtmerries.’ Ze doelt onder meer op een incident dat al tijdens de reis naar Eindhoven plaatsvond. Als ‘betaling’ voor het vervoer wilde een van de verdachten oraal bevredigd worden, wat ook gebeurde. Later worden de slachtoffers verkracht en vindt er meermalen ‘vrijwillig’ seksueel contact plaats met verschillende verdachten. Een van de meisjes werd hierbij ontmaagd. Uit het onderzoek kwam ook een derde slachtoffer naar voren van een van de verdachten. Zij zou over langere tijd seksueel door hem zijn misbruikt en daar zou verdachte ook video-opnames van hebben gemaakt.

Strafbaarheid
De meisjes zagen er weliswaar ouder uit en logen over hun leeftijd. Volgens de officier van justitie doet dat niets af aan de strafbaarheid: ‘Het is wel iets wat ik heb meegenomen bij het bepalen van de strafeis, maar dat geldt in strafverzwarende zin nog sterker voor het feit dat deze meisjes collectief gereduceerd zijn tot een gebruiksvoorwerp. Dat neem ik deze verdachten ontzettend kwalijk.’

Gevangenisstraffen
Tegen de hoofdverdachte eist het OM een gevangenisstraf van vijf jaar. Tegen vier andere verdachten werden onder meer gevangenisstraffen van 15 maanden tot 4 jaar, deels voorwaardelijk, geëist. Het OM vroeg vrijspraak voor een zesde verdachte omdat er tegen hem onvoldoende bewijs zou zijn. Alle verdachten zouden verder een contactverbod van vijf jaar moeten krijgen, in de hoop dat dit bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van de slachtoffers.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Noorse terrorist Breivik begint zijn hoorzitting met nazigroet

Dinsdag bracht massamoordenaar Anders Behring Breivik in de rechtbank een Hitlergroet bij een hoorzitting over zijn verzoek tot voorwaardelijke vrijlating na meer dan tien jaar in de cel te hebben gezeten.

Breivik, een extreemrechtse extremist, vermoordde in 77 mensen in juli 2011. Hij doodde acht mensen met een autobom in Oslo en schoot vervolgens nog eens 69 mensen dood, waarvan de meesten tieners, in een jeugdkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utoya.

Met een kaalgeschoren hoofd en gekleed in een donker pak, maakte Breivik dinsdag in de rechtbank een 'white supremacist' teken met zijn vingers voordat hij zijn rechterarm ophief voor een nazi-groet om zijn extreem-rechtse ideologie te illustreren.

Hij had ook enkele beschreven borden bij zich, waaronder een met de tekst "Stop your genocide against our white nations" en "Nazi-Civil-War".

Er werd Breivik verzocht om de borden weg te doen toen het openbaar ministerie met zijn pleidooi wilde starten. "Ik wil niets van dat alles zien als het openbaar ministerie spreekt," zei rechter Dag Bjoervik.

Breivik schudde zijn hoofd toen het openbaar ministerie de zaak uiteenzette, met inbegrip van een passage uit het oorspronkelijke vonnis uit 2012 waarin stond dat de verdachte na 21 jaar gevangenisstraf nog steeds een zeer gevaarlijk man zou zijn.

Zijn advocaat Oeystein Storrvik gaf aan dat Breivik van plan is om in een latere fase zijn vrijlating te bewerkstelligen.

In zijn toespraak tot de rechtbank legde Breivik de schuld van zijn misdaden aan online radicalisering door een groep extreemrechtse activisten zonder leider. "Ik was gehersenspoeld", zei Breivik. "Het bevel was... om het Derde Rijk opnieuw op te bouwen. En hoe je dat doet is aan de soldaat zelf," zei hij.

Breivik, die zichzelf omschreef als een kandidaat voor het parlement, zei ook dat hij zijn strijd voor witte suprematie en nazi-heerschappij zou voortzetten met vredelievende methoden.

De hoorzitting van dinsdag was Breiviks eerste publieke optreden sinds 2017. Breivik, 42, zit de maximale straf van 21 jaar van Noorwegen uit, die voor onbepaalde tijd kan worden verlengd als hij nog steeds als een bedreiging voor de samenleving wordt gezien.

De rechtbank van Telemark in Skien, ten zuidwesten van de hoofdstad Oslo, waar Breivik zijn straf uitzit, behandelt de zaak deze week nadat het openbaar ministerie van Oslo vorig jaar Breiviks verzoek om vervroegde vrijlating had afgewezen. 

"Ons standpunt is dat (voortdurende) opsluiting noodzakelijk is om de samenleving te beschermen", zei de verantwoordelijke openbare aanklager, Hulda Karlsdottir, tegen Reuters.

Het proces zal maximaal vier dagen duren in een tot geïmproviseerde rechtszaal omgebouwde sportzaal van de gevangenis, en de uitspraak wordt ongeveer een week later verwacht.

Als zijn verzoek om vrijlating wordt afgewezen, kan Breivik, die zijn wettelijke naam heeft veranderd in Fjotolf Hansen, over een jaar een nieuwe hoorzitting voor voorwaardelijke vrijlating aanvragen, zei Karlsdottir.

Breivik verloor in 2017 een mensenrechtenzaak toen een hof van beroep de beslissing van een lagere rechtbank vernietigde dat zijn 'bijna-isolatie' in een driekamercel onmenselijk was.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verwierp een daaropvolgend beroep.

Meisjes misbruikt als huisslaaf: celstraffen geŽist tegen twee vrouwen

In plaats van zelf te gaan werken, gebruikten ze twee kwetsbare meisjes als huisslaaf. Ze moesten van hun ‘bazen’ onder meer stelen en een van de twee moest seks hebben met mannen. De twee vrouwen die dit op hun geweten zouden hebben, stonden vandaag voor de rechter. Officier van justitie Janine Kramer liet onder meer een gesprek horen tussen de verdachten en een van de slachtoffers: ‘Onbeschoft, overheersend, denigrerend en minachtend’, omschreef ze de gesprekken.

De zaak kwam in mei 2021 aan het rollen na een melding bij het team Mensenhandel van de politie Oost-Brabant. Vanuit een woning in Eindhoven zou het misbruik hebben plaatsgevonden. Al gauw kwamen de twee vrouwen als verdachten in het vizier en bleek dat twee meisjes werden ingezet voor tal van werkzaamheden, waaronder het plegen van winkeldiefstallen en het hebben van seks, onder meer via de webcam.

Mensonterend
De mensonterende wijze waarop de verdachten ‘te werk’ gingen, blijkt onder meer uit het feit dat hun slachtoffers bijvoorbeeld moesten slapen in het washok of op de grond. Hun bankpassen werden ingenomen en de meisjes werden geïsoleerd van familie en vrienden. Ze werden langere tijd mishandeld, bijvoorbeeld als er niet genoeg geld werd verdiend. De vrouwen werden vernederd en bewust gehouden van het feit dat ze nergens anders terecht konden. Ze hadden amper vrijheid. Een van de twee werd nog wel voor de keuze gesteld: ga je drugpakketjes rondbrengen óf de prostitutie in? Het werd het laatste.

Verklaringen
In het onderzoek werden de slachtoffers uitgebreid gehoord. Ze deden afzonderlijk van elkaar aangifte op verschillende momenten. Ze kenden elkaar voor de aanhouding van de verdachten niet en dat maakt dat het OM hun verklaringen geloofwaardig acht: ‘Ze moeten in samenhang met elkaar worden gezien. Naast hun verklaringen is er het berichtenverkeer, zijn er geluidsfragmenten en bankgegevens. Die bewijsmiddelen sluiten aan bij de verklaringen van de slachtoffers’, zegt Kramer.

'Gruwelijk misbruik'
De verdachten verdienen volgens de officier van justitie straf: ‘Zij hebben op een gruwelijke wijze misbruik gemaakt van deze kwetsbare meisjes.’ Bij het bepalen van de strafmaat heeft het OM ook gekeken naar de achtergrond van de verdachten: ‘Bij de vrouwen zijn uiteenlopende stoornissen vastgesteld, die onmiskenbaar van invloed zijn geweest op hun gedrag. Maar voor mij staat vast dat deze verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan een van de ernstigere delicten uit het Wetboek van Strafrecht: mensenhandel. Een delict waarbij er een zeer grote en blijvende inbreuk wordt gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit.’

Het OM eist gevangenisstraffen van 6 en 5 jaar. Uitspraak in de zaak is over twee weken.

VS: 'Russische oefeningen in Wit-Rusland leiden mogelijk tot opslag kernwapens'

De Verenigde Staten zijn bezorgd dat de komst van Russische troepen naar Wit-Rusland voor militaire oefeningen een blijvende aanwezigheid zou kunnen worden die zou kunnen leiden tot de komst van kernwapens naar Wit-Rusland, vertelde een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag aan verslaggevers.

Russische strijdkrachten trokken Wit-Rusland binnen nadat de met Moskou geallieerde sterke man Alexander Loekasjenko maandag aankondigde dat de twee landen volgende maand militaire oefeningen zullen houden.

De operatie, die plaatsvond zonder de gebruikelijke voorafgaande kennisgeving aan de landen in de regio, droeg bij tot de oplopende spanningen met het Westen over een mogelijke Russische invasie in Oekraïne, dat grenst aan Wit-Rusland.

De Amerikaanse functionaris, die anoniem wilde blijven, zei dat de omvang van de Russische troepenmacht die in Wit-Rusland aankwam, "omvangrijker was dan wat we bij een normale oefening zouden verwachten".

"De timing is opmerkelijk en wekt natuurlijk de bezorgdheid dat Rusland van plan zou kunnen zijn troepen in Wit-Rusland te stationeren onder het mom van gezamenlijke militaire oefeningen, om mogelijk Oekraïne aan te vallen," zei de ambtenaar.

De ambtenaar zei dat veranderingen in de grondwet van Wit-Rusland door een referendum volgende maand het mogelijk zouden kunnen maken dat de Russische militaire aanwezigheid permanent wordt.

"Deze ontwerp-grondwetswijzigingen kunnen erop wijzen dat Wit-Rusland van plan is om zowel Russische conventionele als nucleaire strijdkrachten op zijn grondgebied te laten stationeren," zei de ambtenaar.

Dat zou een "uitdaging voor de Europese veiligheid betekenen die om een tegenreactie kan leiden," zei de ambtenaar.

Wit-Rusland grenst ook aan NAVO-lid Polen.

"Loekasjenko is in de loop der tijd steeds meer op Rusland gaan vertrouwen voor allerlei vormen van steun. En we weten dat hij die steun niet voor niets krijgt," zei de Amerikaanse ambtenaar.

"Het is duidelijk dat Rusland gebruikt maakt van Loekasjenko's zwakke positie en 'wat oude rekeningen wil vereffenen' met Wit-Rusland." volgens de ambtenaar.

Bijna 6 miljard euro aan wegenbelasting in 2022

Het Rijk en provincies verwachten in 2022 gezamenlijk 6 miljard euro aan wegenbelasting te ontvangen. Dat is minder dan de eerste ramingen voor 2021. Verwacht wordt dat de inkomsten van het Rijk uit motorrijtuigenbelasting dit jaar lager en die van provincies hoger uitvallen in vergelijking met de eerste raming over 2021. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek van begrotingen van het Rijk en provincies.

De wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting of mrb) bestaat uit een rijksdeel en een deel bestemd voor provincies. Het Rijk verwacht in 2022 jaar in totaal 4,2 miljard euro te innen, 2,9 procent minder dan de eerste raming voor 2021. Belastingmaatregelen zoals de (gedeeltelijke) vrijstelling van gedeeltelijk of volledig elektrische voertuigen hebben een remmend effect op de verwachte opbrengsten. Daarnaast zorgt een minder snelle groei van het aantal registraties van onder andere personenauto’s voor lagere opbrengsten dan eerder werd verwacht. Deze minder snelle groei is vooral te wijten aan een negatiever economisch beeld door corona.

Stijging inkomsten motorrijtuigenbelasting provincies
In tegenstelling tot het Rijk wordt er in 2022 bij de provincies wel rekening gehouden met een stijging van de inkomsten uit motorrijtuigenbelasting. Provincies verwachten dit jaar 34 miljoen euro meer binnen te krijgen dan was geraamd; in totaal ruim 1,7 miljard euro. Dit is een stijging van 2,0 procent vergeleken met een jaar eerder. De stijging is onder andere te danken aan hogere tarieven.

Provincies houden verder rekening met een toename van het aantal auto’s met een hoger gewicht; het gewicht vormt de grondslag van de mrb van de in Nederland geregistreerde auto’s. Wel remt de toename van het aantal volledig elektrische auto’s deze groei enigszins. Voor provincies is de motorrijtuigenbelasting een belangrijke inkomstenbron waarvan de opbrengst toevalt aan de algemene middelen.

Zes provincies verhogen opcenten motorrijtuigenbelasting
Omdat provincies zelf het opslagpercentage, het zogenoemde opcententarief, mogen bepalen en ook omdat het aantal auto’s zich niet in elke provincie gelijk ontwikkelt, zijn de verschillen per provincie aanzienlijk. De helft van de twaalf provincies verhogen voor 2022 de opcententarieven, vijf provincies houden hun tarieven gelijk en alleen de provincie Zeeland verlaagt het opcententarief naar het oude niveau van voor 2019.

Voor een Zeeuwse automobilist met een auto van 1 200 kilogram op benzine betekent dit een daling van 12 euro op jaarbasis. Deze automobilist gaat 608 euro betalen aan wegenbelasting in 2022. In de duurste provincie, Drenthe, betaalt een autorijder 636 euro voor een vergelijkbaar voertuig. De provincie Noord-Holland is het goedkoopst, daar kost een vergelijkbare auto 568 euro op jaarbasis.


A65 ( Bron-Rijkswaterstaat)
A65/N65 ( Bron-Rijkswaterstaat)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.