Italië: verpleegkundige gearresteerd wegens 'nep-vaccinaties tegen COVID-19'

Een verpleegkundige in Ancona is gearresteerd omdat hij bij minstens 50 mensen deed alsof hij een COVID-19-vaccinatie gaf in ruil voor 400 euro zodat men zonder vaccinatie in aanmerking kwam voor de in Italië verplichte vaccinatiepas.

De werkwijze van de man staat duidelijk opgenomen op beeld van een CCTV -camera, hij spuit niets in de arm maar spuit het vaccin in de container voor lege injectiespuiten voordat hij de spuit weggooit. De wanpraktijken van de man en zijn handlangers vonden plaats in het belangrijkste COVID- vaccinatiecentrum van de regio Marche, de sporthal Paolinelli.

De man is aangeklaagd voor corruptie, verstrekken van valse certificaten en het verspillen van openbare goederen. Vier mensen die ervan worden verdacht de bemiddelaars te zijn, worden onder huisarrest gehouden, terwijl 45 die de valse certificaten hebben gekregen, op gerechtelijk bevel hun gemeente niet mogen verlaten.

Het onderzoek
De groep medewerkers van het vaccinatiecentrum verdiende volgens de Italiaanse politie minstens 18.000 euro met de zwendel, door minstens 50 certificaten te vervalsen.

De ongevaccineerde personen die een valse certificaat wilden bemachtigen kwamen vanuit verschillende Italiaanse regio's naar Ancona gereisd en betaalden ongeveer 400 euro (£ 333) voor elk certificaat.

De arrestatie komt nadat Italië vanwege een fors gestegen aantal C19-positief getesten een groot aantal nieuwe coronamaatregelen heeft aangekondigd. Dit komt erop neer dat mensen die zich niet hebben laten vaccineren tegen COVID-19 worden verbannen uit het openbaar vervoer, cafetaria's, hotels, sportscholen en andere dagelijkse activiteiten. De mogelijkheid om met een negatieve PCR test toegang te krijgen tot deze gelegenheden is komen te vervallen.