Moord Brits parlementslid David Amess (69) was terreurdaad volgens Britse politie

TORY-parlementslid Sir David Amess werd doodgestoken bij een vermoedelijke terreuraanslag, zo bleek vrijdagavond.

Update 16 oktober 11.00 uur: De politie heeft meegedeeld er vanuit te gaan dat de moord op Amess een terroristisch motief heeft. Agenten van het Contra Terrorisme Commando van de Metropolitan Police leiden het onderzoeknaar de moord en de politie heeft gezegd dat uit het eerste onderzoek is gebleken dat er "een mogelijk motief is dat verband houdt met islamitisch extremisme". De politie denkt dat de verdachte op zichzelf heeft gehandeld, maar is nog druk bezig met onderzoek. Er zijn  twee woningen doorzocht, en er is een oproep gedaan voor eventuele getuigen of iedereen met CCTV, dashcam of deurbel beelden om zich bij de politie te melden.

Eerdere berichtgeving:
Een 25-jarige man is aangehouden door gewapende agenten nadat Sir David, 17 keer was gestoken met een mes tijdens een spreekuur in kiesdistrict Leigh-on-Sea, Essex. De dader had een afspraak met Amess gemaakt om hem te spreken. Paramedici vochten verwoed om het leven van het zwaargewonde parlementslid te redden, terwijl met afschuw vervulde kiezers toekeken hoe de verdachte uit het bloedbad werd weggeleid.

De contraterreurpolitie en MI5 onderzoeken of de gearresteerde Britse onderdaan van Somalische afkomst een terroristisch motief heeft gehad voor zijn daad. De verdachte woonde in Sir Davids kiesdistrict Southend West nadat zijn familie in de jaren negentig vanuit Somalië naar het Verenigd Koninkrijk kwam. Er wordt met spoed een antecedentenonderzoek uitgevoerd om mogelijke banden met jihadistische groeperingen vast te stellen.

Tijdens een persconferentie vanavond zei korpschef Ben-Julian Harrington: "Het onderzoek bevindt zich nog in de beginfase en wordt geleid door officieren van het gespecialiseerde commando voor terrorismebestrijding. Het is aan specialisten om te bepalen of dit een terroristisch incident is."

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft alle politiediensten gevraagd om de veiligheidsregelingen voor parlementsleden "met onmiddellijke ingang" aan te passen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De toestand van Sir David was niet meteen bekend, maar de politie heeft inmiddels bevestigd dat de getrouwde vader van vijf kinderen ter plaatse dood werd verklaard. 

Zijn dood komt slechts enkele maanden nadat hij Boris Johnson had gesmeekt om het "messengeweld" dat Groot-Brittannië teistert, aan te pakken.

Sir David was een van de langstzittende parlementsleden in het Lagerhuis. Hij werd in 1952 in Essex geboren en heeft het gebied 38 jaar als parlementslid gediend.

Hij was getrouwd en had een zoon en vier dochters.