FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 oktober 2021

Nieuwe beelden van Rocksteady's Suicide Squad: Kill the Justice League

Het was alweer meer dan een jaar geleden dat we iets hadden gehoord over de nieuwe game van Rocksteady, Suicide Squad: Kill the Justice League. Tijd voor een nieuwe trailer dus.

Als je hoopt op gameplaybeelden in deze nieuwe trailer kom je helaas bedrogen uit. Voorlopig nog geen antwoord op de vraag hoe de game precies zal spelen, maar we krijgen in ieder geval een preview van de setting en persoonlijkheden van de vier hoofdpersonen. Suicide Squad: Kill the Justice League zal 4-speler co-op ondersteunen, en als je liever alleen speelt kan je op ieder moment tussen Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang en King Shark wisselen.

Suicide Squad: Kill the Justice League, van de makers van de Batman: Arkham-serie, komt in 2022 naar PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Uitslag Fortuna Sittard - Cambuur Leeuwarden

Fortuna Sittard heeft belangrijke punten in de strijd om degradatie gepakt. Thuis werd met 1-0 gewonnen van Cambuur.

De eerste helft was niet om over naar huis te schrijven, geen van de twee ploegen kregen kansen. De tweede helft was beter. In de 51e minuut scoorde Tom Boere, maar de goal voor Cambuur werd afgekeurd vanwege buitenspel. Na die opleving doofde het vuur weer tot de slotfase waarin weer van alles gebeurde. Vier minuten voor tijd was het Fortuna Sittard dat op voorsprong kwam. Het was Cox die de bal binnen kopte. Vlak voor tijd leek Cambuur echter gelijk te maken. Invaller Paulissen was degene die de 1-1 maakte. De VAR besliste echter dat de treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. 

Fortuna Sittard

1 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 86' Cox    
 
 Gele kaart: Tirpan, Cox, Flemming, (Fortuna Sittard), Jacobs, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 6.873
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan (Lonwijk/79)
Angha
Pinto
Cox
Tekie
Flemming
Rienstra
Duarte (Noslin/73)
Seuntjens
Hansson (Sambou/73)
  Stevens
Schmidt
Mac-Intosch
Schouten
Sambissa
Jacobs (Paulissen/83)
Hoedemakers
Maulun
Breij (Kiss/57)
Boere (Uldrikis/77)
Kallon

Uitslag PSV - PEC Zwolle

PSV leek lang tegen puntverlies op te lopen in het thuisduel tegen PEC Zwolle, maar in de laatste tien minuten draaide de Eindhovenaren de wedstrijd volledig om en wonnen uiteindelijk nog met 3-1.

PSV kende een ongelukkige start in het duel met PEC Zwolle. Na drie minuten opende Daishawn Redan al de score. Na een verre uittrap en een gewonnen kopduel schoot de spits van Jong Oranje hard binnen. Daarna was het aan PSV om de gelijkmaker te maken. Ondanks de vele kansen in de eerste helft van PSV, en dan vooral Eran Zahavi, hield Zwolle het vol tot aan de rust.

Ook in de tweede helft hield PEC het lang vol. PSV was minder dreigend dan in de eerste helft, maar uiteindelijk maakte de thuisploeg op het einde van de wedstrijd het verschil. Uit een corner maakte André Ramalho in de 84ste minuut de gelijkmaker. Twee minuten kwam PSV op voorsprong dankzij Cody Gakpo en nog voor blessuretijd werd het 3-1 door Olivier Boscagli met een prachtig afstandschot.

Door de zege houdt PSV de aansluiting met Ajax, dat één punt meer heeft dan PSV. Volgende week staat de topper op het programma in de Johan Cruijff Arena.

PSV

3 - 1

PEC Zwolle

 84' Ramalho
 86' Gakpo
 89' Boscagli
   3' Redan
 
 Gele kaart: Boscagli, (PSV), Pabai,Tedic,De Wit, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 30.500
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Mwene
Ramalho
Boscagli
Max (Pröpper/88)
Madueke (Bruma/72)
v.Ginkel (Vertessen/61)
Götze
Sangaré
Gakpo (Teze/88)
Zahavi (Carlos Vinícius/61)
  Lamprou
Pabai
Kersten
v.Polen
Nakayama
Saymak (De Wit/62)
Huiberts (v.d.Belt/74)
Adzic (Tedic/ 62)
Strieder
Paal (Kastaneer/88)
Redan (Koolwijk/62)

World Superbikes-coureur Razgatlioglu zet nieuwe stap naar titel

Op het Argentijnse circuit van San Juan Villicum is zaterdagavond de eerste van drie World Superbikes-races aldaar verreden. Zondag volgen nog de superpolerace en 'race twee', alvorens het seizoen een dikke maand later in Indonesië beslist gaat worden.

De race ging van start met Scott Redding op poleposition, naast Toprak Razgatlioglu en de toch wel verrassende Axel Bassani - Razgatlioglu's titelconcurrent Jonathan Rea vertrok vanaf plek vijf, Michael van der Mark nam de zevende plek op de grid in.

Redding werd bij de start gepakt door Razgatlioglu en in bocht één ging het zelfs helemaal fout, want hij gleed met zijn Ducati onderuit. Razgatlioglu pakte de leiding, Rea volgde en Alex Lowes, Andrea Locatelli, Michael Ruben Rinaldi, Bassani en Van der Mark sloten aan.

Bassani vond een erg lekker tempo in reed in no-time naar de derde plek, Razgatlioglu sloeg ondertussen een gat naar Rea. Zo bleef de volgorde lang in stand, tot Van der Mark halverwege voorbij Locatelli ging en Bassani gepasseerd werd door Rinaldi.

Razgatlioglu kwam geen seconde meer in gevaar en vergrootte zijn voorsprong op Rea, die de schade met plek twee nog beperkte. Rinaldi completeerde het podium, voor Lowes, Bassani en Van der Mark - Redding finishte nog knap op de negende plek.

Rome: meer dan vijftigduizend demonstranten tegen fascisme na aanslag op vakbond

Een week geleden vielen rechts-extremisten het hoofdkwartier van de vakbond CGIL aan tijdens een demonstratie tegen de invoering van het coronapaspoort voor werkenden in Rome. Tienduizenden mensen gingen vandaag de straat op om te demonstreren tegen het fascisme. Internationaal werd door verschillende vakbonden aandacht besteed aan de door CGIL georganiseerde demonstratie.

Een week na de aanslag op het hoofdkwartier van de vakbond CGIL in Rome demonstreerden tienduizenden mensen in de Italiaanse hoofdstad tegen het fascisme. "Geen fascisme meer: voor werk, participatie en democratie" was het motto van het evenement georganiseerd door de vakbondsfederaties CGIL, CISL en UIL. Volgens berichten in de media kwamen meer dan 50.000 mensen naar de demonstratie.

Volgens de vakbonden stonden er door heel Italië zo'n 800 bussen en tien speciale treinen klaar om mensen naar de hoofdstad te brengen voor de demonstratie. Met vlaggen en spandoeken marcheerden duizenden vakbondsaanhangers en verschillende linkse groepen door de straten rond de locatie op Piazza di San Giovanni in Laterano, niet ver van het Colosseum.

Italië herdenkt nazi-inval van 78 jaar geleden
Na de rellen van vorige week tijdens de demonstratie tegen de strengere coronamaatregelen (invoer green pass) in Italië werden talrijke politie-eenheden en helikopters ingezet. In de marge hadden onder meer leden van de radicaal-rechtse partij Forza Nuova het hoofdkwartier van de CGIL aangevallen. Verscheidene mensen raakten hierbij gewond.

Italiaanse politici discussiëren momenteel over de ontbinding van Forza Nuova.

Tijdens de demonstratie vandaag riep CISL-secretaris-generaal Luigi Sbarra op tot snelle actie bij het opheffen van neofascistische en neonazistische organisaties. Italië herdacht ook de inval door de nazi's in Rome 78 jaar geleden, waardoor meer dan 1.000 Joden naar het vernietigingskamp Auschwitz werden gedeporteerd.

Uitslag Go Ahead Eagles - Heracles Almelo

Go Ahead heeft in een enerverende wedstrijd vanavond Heracles Almelo verslagen. In Deventer won Go Ahead met 3-2, maar eindigde de wedstrijd wel met negen man.

Go Ahead kwam in de 29e minuut op voorsprong. Het was Luuk Brouwers die raakte kopte uit een hoekschop. Twee minuten voor rust kwam Heracles weer op gelijke hoogte. Doelman Warner Hahn ging in de fout nadta hij de bal aan de eigen zijlijn in de voeten van Rai Vloet speelde. Vloet schoot de bal vervolgens in het lege doel.

In de 58e minuut kwam Go Ahead weer op voorsprong, maar daar was wel een eigen doelpunt van Heracles voor nodig. Het was Cardona die de paal raakte nadat doelman Blaswich onderuit gekegeld is, Via Knoester belandde de bal toch in het doel. Een paar minuten later werd het 3-1 nadat Brouwers op aangeven van Cardona zijn tweede van de avond maakte. Even daarna kwam Heracles weer op 3-2 nadat Rente raak schoot na een hoekschop.

In de 68e minuut moest de thuisploeg het met een man minder doen nadat Botos met rood van het veld werd gestuurd. Zes minuten voor tijd moest de thuisploeg zelfs met negen man verder nadat de VAR besloot om Lidberg rood te geven na een elleboogstoot. Ver in blessuretijd bepaalde Deijl na een counter de eindstand op 4-2.

Go Ahead Eagles

4 - 2

Heracles Almelo

 29' Brouwers
 58' Knoester e.d.
 62' Brouwers
 90+9' Deijl
   43' Vloet
 64' Rente
 
 Gele kaart: Heil, (Go Ahead Eagles), Basacikoglu, Fadiga, Kiomourtzoglou, Laursen, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Botos (67)Lidberg (84) (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.701
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Lucassen
Idzes
Kramer
Kuipers
Cordoba (Heil/81)
P.Rommens
Botos
Brouwers
Oratmangoen (Deijl/89)
Cardona (Lidberg/81)
  Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester (Amissi/88)
Quagliata
Schoofs (Bakis/80)
Vloet
Kiomourtzoglou
Basacikoglu (Laursen/79)
Sierhuis
Burgzorg (Sonnenberg/90)

Uitslag sc Heerenveen - Ajax

Ajax heeft met de nodige moeite de uitwedstrijd bij sc Heerenveen gewonnen. In Friesland wonnen de Amsterdammers met 0-2 dankzij goals van Sébastien Haller en David Neres.

Ajax had in de eerste helft de wedstrijd onder controle tegen Heerenveen. Na ruim twintig minuten kwam Ajax op voorsprong. Daley Blind stuurde de bal diep op Dusan Tadic, waarna de aanvoerder van Ajax de bal breed gaf op Haller, die de bal kon binnentikken. Direct na de openingstreffer van Heerenveen kwam er een aantal maal gevaarlijk uit, maar bij rust was het nog 0-1.

In het begin van de tweede helft had Heerenveen een aantal goede kansen op de gelijkmaker. Vooral Sven van Beek was dichtbij de 1-1, maar zijn inzet uit een corner ging op de kruising. Daarna bracht Erik ten Hag de nodige wissels in en kreeg Ajax de wedstrijd weer onder controle. Ajax zou nog uitlopen naar 0-2 na een kopdoelpunt van Neres, na opnieuw een assist van Tadic.

sc Heerenveen

0 - 2

AFC Ajax

     24' Haller
 75' Neres
 
 Gele kaart: Madsen,Kaib, v.Ewijk,v.Beek, (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.133
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Ewijk
v.Beek
Bakker
Kaib
Madsen (Kongolo/80)
Halilovic
J.Veerman
Musaba
H.Veerman (De Jong/80)
v.d.Heide (Nygren/61)
  Pasveer
Mazraoui (Rensch/75)
Timber
Schuurs
Blind
Gravenberch (Taylor/86)
Klaassen
Kudus (Martínez/ 63)
Berghuis (Neres/63)
Haller
Tadic (Daramy/86)

Noorwegen: verdachte 'pijl en boog jacht' is geestesziek, twijfel aan islamitisch terreurmotief

De Noorse autoriteiten hebben nieuwe feiten bekend gemaakt na onderzoek van de brute aanslag met vijf doden in Kongsberg. Het aanvankelijke vermoeden van een islamitische terreurdaad lijkt niet te worden bevestigd. In plaats daarvan gaan de onderzoekers ervan uit dat de vermoedelijke dader geestesziek is.

Na de gewelddadige aanslag in Kongsberg, Noorwegen, waarbij vijf doden vielen, hebben de onderzoekers steeds meer twijfels over een daad met een terroristisch motief. Er zijn aanwijzingen dat de verdachte zich niet serieus tot de islam heeft bekeerd, zei politie-inspecteur Thomas Omholt op een persconferentie. In plaats daarvan vermoedt de politie een geestesziekte.

De 37-jarige verdachte gaf toe vijf mensen te hebben vermoord en drie anderen te verwonden op verschillende plaatsen in zijn woonplaats Kongsberg. Hij had met pijl en boog in het rond geschoten, onder meer in een supermarkt. Aanvankelijk kon hij aan de politie ontkomen. De dodelijke slachtoffers vielen na deze ontsnapping van de dader, hij werd pas een half uur later gearresteerd.

Het bleek dat de man al jaren in het vizier van de autoriteiten was. Hij had in 2017 een video gepubliceerd waarin hij zichzelf moslim en boodschapper noemde en een actie aankondigde. Hij wordt nu echter niet verondersteld een politiek gemotiveerde terreurdaad te hebben begaan. Uit het onderzoek bleek dat de man zijn vermeende bekering tot de islam niet serieus had genomen. Hij 'hield zich niet aan de tradities die in deze cultuur en religie gebruikelijk zijn'.

Geen bewijs van medeplichtigen
"Alles wijst erop dat hij zijn slachtoffers willekeurig koos en alleen handelde", zei politie-inspecteur Thomas Omholt zaterdag op een persconferentie. De advocaat van de vermeende dader zei tegen de Noorse zender TV2 dat hij het eens was met de voorlopige bevindingen van het politieonderzoek. Volgens de politie had de Deen in de loop de afgelopen jaren af en toe contact gehad met de gezondheidsdienst.

Omholt wilde geen commentaar geven op details over de geestelijke gezondheid van de man, om de getuigenverklaringen niet te beïnvloeden, benadrukte hij. Vrijdag had een rechtbank vier weken voorlopige hechtenis bevolen voor de Deen. Hij moet de eerste twee weken in afzondering doorbrengen.

Bovendien heeft de rechtbank een verbod op bezoeken, media en brieven opgelegd. Wegens zijn gezondheidstoestand kan de verdachte nog niet worden ondervraagd. De politie maakte bekend dat hij is niet in een gevangenis, maar in een gesloten medische inrichting is geplaatst.

'Vlammende' testrit eindigt met uitgebrande auto; koop gaat niet door

Een auto is zaterdagmiddag tijdens een proefrit in brand gevlogen in Nijmegen. De eigenaar van de Audi zat aan het stuur toen er ineens ineens rook bij de voeten van de potentiële koper die op de bijrijdersstoel zat  tevoorschijn kwam. De bestuurder zette volgens de geïnteresseerde de motor uit. Maar desondanks vloog de auto in de brand. De gewaarschuwde brandweer bluste het voertuig. De koper zegt geen interesse meer te hebben in het wrak. Zo meldt de Gelderlander.

FOK! Wat een weer: laagterecord kijkcijfers!

herfstbanner

Scherp blijven mensen!

Ik zei het gisteren al dat ik niet bepaald een kijkcijfer-hit zou verwachten van mijn weerbericht van gisteren, maar dit is wel ongekend laag. In mijn behoorlijk lange carriere als weerman hier op FOK! heb ik zelden zo'n laag aantal views gehad als gisteren. Om precies te zijn stond de teller toen ik dit zag op 242.

Hier doe ik het dus niet voor luitjes! Even de kop alert houden.   Gelukkig komt er over een aantal dagen weer wat dynamischer weer, dus dan MOETEN jullie het weerbericht wel weer gaan lezen.  

Alle gekheid op een stokje, het is inderdaad niet heel bijzonder wat de atmosfeer ons voor aan het schotelen is. Het was rustig, droog en met 14 graden een doodnormale dag.

Ondertussen houden de buien zich nog steeds bezig met het zuidoosten van Europa, maar langzaamaan gaat de activiteit er wel vanaf.

Morgen hebben we in ons land een vergelijkbare dag als vandaag. Wolkenvelden overheersen het grootste deel van de dag en de grootste kans op zon maakt het zuiden van het land. Op veel plaatsen blijft het droog, maar in het noorden is de kans op wat regen iets groter. De zuidelijke wind is meest matig van kracht. De temperaturen liggen rond de 14 graden. 

Maandag hebben we nog zo'n dag, maar daarna komt er dus wat meer ruring in de tent. De temperaturen gaan op dinsdag en woensdag wel flink omhoog. Tevens zal ook de wind zich weer gaan melden. 


Amsterzon8 (Foto: Charged)
Sommige werkgevers zijn niet lief voor hun personeel. Charged was verplicht zich naar Amsterdam te begeven. Vooruit, het weer was prima. (Foto: Charged)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitslag Feyenoord - RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft Feyenoord op een gelijkspel gehouden. In de Kuip werd het 2-2.

De Rotterdammers waren in de vierde minuut dicht bij de openingstreffer. Uit een corner kopte Senesi de bal maar die kwam op de lat. Feyenoord was duidelijk de betere ploeg en na een kwartier spelen kreeg het wederom een grote kans. Dessers raakte de bal echter half op aangeven van Jahanbakhsh en zijn inzet rolde net voorbij de tweede paal over de achterlijn. In de 34e minuut werd het alsnog 1-0. De bal belandde voor de voeten van Toornstra en die legde de bal en schoof hem binnen. RKC maakte twee minuten later echter verrassend gelijk bij hun eerste doelpoging. Het was Odgaard die de bal in de verre hoek schoot. Op slag van rust kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Het was Anita die van dichtbij kon binnen koppen en de stand op 1-2 bracht.

Net na rust kwam Feyenoord weer op gelijke hoogte. Op aangeven van Senesi tikte Til de bal binnen. In de 53e minuut een kans voor RKC. Kramer kon alleen richting het Rotterdamse doel lopen maar hij schoot de bal zonder overtuiging richting keeper Bijlow aan. Feyenoord wilde zich niet neerleggen bij een gelijkspel maar echte kansen kregen ze niet meer, mede omdat RKC de aanvallen wisten te ontregelen. Ook moesten de Rotterdammers het vanaf de 75e minuut zonder Til die geblesseerd uitviel. Vijf minuten voor tijd kreeg Dessers een kans op de 3-2, maar de spits schoot de bal over.

Feyenoord

2 - 2

RKC Waalwijk

 34' Toornstra
 47' Til
   37' Odgaard
 45+1' Anita
 
 Gele kaart: Aursnes, Nelson, (Feyenoord), Touba, H. Mulder, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen
Trauner
Senesi (Geertruida/69)
Malacia
Jahanbakhsh
Toornstra
Til (Aursnes/76)
Kökçü
Linssen (Nelson/60)
Dessers
  Vaessen
Gaari
Meulensteen
Touba
v.d.Buijs
Wouters (Lutonda/79)
Anita (H.Mulder/90 4)
Bakari (Daneels/69)
El Bouchataoui (Azhil/69)
Odgaard
Kramer (Stokkers/ 69)

Frankrijk staat stil bij de gruwelijke onthoofding van leraar Samuel Paty

Een jaar na de gruwelijke moord op de Franse leraar Samuel Paty, die door een islamitische militant werd vermoord omdat hij cartoons van de profeet Mohammed had getoond in een les over de vrijheid van meningsuiting, spraken leerlingen en leraren met FRANCE 24 over hoe die onuitsprekelijke gebeurtenis hen heeft getroffen.

Op 16 oktober 2020 werd Samuel Paty, leraar geschiedenis en aardrijkskunde, neergestoken en onthoofd in de buurt van zijn school in de stad Conflans-Sainte-Honorine, in de buurt van Parijs. De dader was de 18-jarige Abdoullakh Anzorov, een Russische vluchteling uit Tsjetsjenië die kort na de moord door de politie werd gedood.

Anzorov had geen banden met Paty of de school. Hij reisde vanuit zijn huis in Normandië om de leraar te vermoorden nadat hij een video had bekeken die was geplaatst door de vader van een leerlinge die boos was dat Paty in een les maatschappijleer de leerlingen cartoons van Mohammed had laten zien. Paty gaf de kinderen les over vrijheid van meningsuiting. Hij benadrukte vooraf dat de kinderen ervoor konden kiezen de cartoons niet te bekijken als ze dat niet prettig vonden.

Inmiddels is duidelijk dat de leerlinge in kwestie tegen haar vader had gelogen voordat hij de video op YouTube en Facebook plaatste. Zij was een dag voordat Paty de cartoons toonde geschorst van school wegens spijbelen, en was dus niet in de klas aanwezig. Ze vertelde haar vader, dat de school haar had gestraft omdat ze had geprotesteerd tegen "een verzoek van Paty aan moslimleerlingen om zich te identificeren", een verzoek dat de leraar niet heeft gedaan.

De gruwelijke moord veroorzaakte een schok en verontwaardiging in heel Frankrijk, en heropende wonden die waren toegebracht door de islamistische aanslagen in het verleden zoals het bloedbad in januari 2015 onder het personeel van Charlie Hebdo, het satirische weekblad dat de cartoons publiceerde die Paty in de klas liet zien. Een jaar later sprak FRANCE 24 met leraren en studenten die geschokt waren door de moord op Paty.

Florence, lerares geschiedenis en aardrijkskunde op een middelbare school: 'Veel van de leraren waren er kapot van' 
Toen Samuel Paty een jaar geleden werd vermoord, zat Florence voor een café in Parijs, waar ze tijdens de schoolvakantie naartoe was gegaan om een conferentie bij te wonen. "Zodra ik hoorde wat er was gebeurd, besloot ik de kranten niet te lezen, omdat het te dicht bij huis kwam", zei ze. "Ik dacht letterlijk dat ik zou instorten."

"Ik nam de trein naar huis [Nantes aan de westkust]. Terug in Parijs vertelden mensen met wie ik daar had gewerkt me dat ze naar een wake van leraren op de Place de la République [een populaire plek voor demonstraties in het oosten van de stad] zouden gaan," vervolgde Florence. "Ik had toen graag een Parijzenaar willen zijn; het zou me goed gedaan hebben om daar met al die mensen te zijn."

In plaats daarvan stond Florence er de volgende twee weken alleen voor - het was schoolvakantie en ze kon de moord op Paty niet met haar collega's bespreken: "Ik wist niet goed wat ik moest denken; de schoolleiding stuurde tegenstrijdige boodschappen. Ik vroeg me af hoe we hiermee om zouden gaan aan het begin van het nieuwe schooljaar, of er nog tijd zou zijn om na te denken over wat er gebeurd was."

Toen het ministerie van Onderwijs aankondigde dat aan het begin van het schooljaar op school een minuut stilte zou worden gehouden, was Florence's eerste gedachte dat ze haar twee zoons van 7 en 8 jaar in bescherming moest nemen. "Een leraar geschiedenis en aardrijkskunde - net als hun moeder - werd vermoord onder onuitsprekelijke omstandigheden," zei ze. "De gewelddadigheid ervan heeft me diep geschokt. Het was iets waar je in Irak of Syrië over hoort - maar niet in Frankrijk. Iemands hoofd afhakken met een slagersmes is afschuwelijk."

Florence zette het nieuws op de tv en de radio uit als haar kinderen er waren, ze gaf er de voorkeur aan hen in haar eigen woorden uit te leggen wat er gebeurd was, in plaats van "hen het op het speelpein te laten horen als ze weer naar school gingen".

Het nieuwe schooljaar begon door de vele sterfgevallen in oktober 2020 door COVID-19 met strengere coronamaatregelen waardoor scholen niet werd toegestaan om met alle leerlingen samen een herdenkingsmoment te organiseren.

Elke leraar op de school van Florence kreeg de opdracht om 11 uur 's ochtends een minuut stilte in de klas te houden. "Velen van ons braken op dat moment in het zicht van onze leerlingen," zei ze.

Florence had verwacht dat er een een periode voor rouw zou worden ingelast waarin leraren met elkaar konden praten en "konden verwerken wat er gebeurd was". Ze kreeg het gevoel dat mensen "niet naar de impact van de moord keken". "Ik heb het emotioneel nog steeds niet verwerkt," zei Florence. 

Soraya, kleuteronderwijzeres: 'Ik voelde de pijn twee keer: als onderwijzeres en als moslima'
"Ik hoorde het toen ik thuiskwam, direct na het werk. Ik zette de tv aan en barstte in tranen uit. Mijn kinderen begrepen niet waarom ik in die toestand naar het nieuws zat te kijken. Ik herinner me dat ik het aan hen uitlegde en zei: 'dat had ik kunnen zijn'," zei Soraya, een moeder van drie kinderen en al drie jaar lerares op een school in Créteil, een voorstad aan de andere kant van Parijs van waar Paty werd vermoord.

Nooit eerder was het haar opgevallen dat lesgeven een "riskante" baan is. "Als je als leerkracht naar je werk gaat, denk je aan hoe je kennis doorgeeft, je staat er niet bij stil dat je daar vermoord zou kunnen worden."

Soraya voelde al snel de behoefte om erover te praten: "Ik had het gevoel dat ik dubbel gekwetst was: als lerares en als moslima. Ik voelde me verraden door de persoon die in naam van de islam die afschuwelijke daad pleegde en die dat - daarbovenop - ook nog eens bij een onderwijzer deed."

Toen Soraya na de vakantie terugkeerde op haar kleuterschool, bespraken de leerkrachten de moord op Paty in de lerarenkamer. Er was een emotioneel gesprek met een collega die zij desondanks hoog heeft zitten. "Ik zie het zo weer voor me, haar uitleggen dat moslims niet goedkeuren wat er was gebeurd met Paty en dat een echte moslim dat niet doet."

Er waren ook levendige discussies over de befaamde e-mail van het ministerie van Onderwijs aan de schoolhoofden, waarin leraren werd gevraagd om potentieel verontrustende uitspraken van hun leerlingen over laïcité, de Franse vorm van secularisme die is bedoeld om religie buiten de politiek en het onderwijs te houden, aan hun bazen te melden.

"Het is belangrijk om er met onze leerlingen over te praten, ze moeten hun ei kwijt, want we weten niet hoe ze het nieuws thuis hebben meegekregen. Maar als je hun vertrouwen verraadt door dingen die ze gezegd hebben tijdens een discussie op een kaartje te noteren - dat maakt me kwaad. Want zijn leraren gekwalificeerd om tekenen van radicalisering op te sporen? Daar ben ik niet zeker van. We zijn daar helemaal niet voor opgeleid. Dus moet ons dat ook niet gevraagd worden."

Shaïma, pas afgestudeerd aan de middelbare school: 'Een steekpartij op mijn school deed me denken aan Paty'
"Ik kan me de dag van de dood van Samuel Paty niet meer herinneren," geeft Shaïma toe, die vorig jaar haar middelbare schoolopleiding afsloot in Seine-Saint-Denis, een district dat volkswijken ten noorden en oosten van Parijs omvat. Shaïma herinnert zich vooral het "ongemak" van haar geschiedenisleraar toen het onderwerp van de moord besprak in de klas.

"Ik kreeg de indruk dat hij er niet echt over durfde te praten en dat hij zijn toevlucht zocht in de minuut stilte", zei Shaïma. "Het was duidelijk dat hij behoorlijk aangedaan was door wat er gebeurd was. We wilden erover praten; we stelden veel vragen. Ik wilde zijn mening horen - ik was benieuwd of hij deze tekeningen in de klas zou hebben laten zien en of het normaal was dat ouders betrokken raakten, video's opnamen en die op social media plaatsten. Ik wilde verschillende meningen horen, zodat ik wist waar ik stond en ik de zaak serieus kon beoordelen."

"Hij zei dat hij er niet over wilde praten, dat hij niet in de positie was om dat te doen - maar ook dat hij een geschiedenisleraar was en dat hij in die rol geen moeite zou hebben om de cartoons te laten zien als onderdeel van een les", vervolgde Shaïma.

Terugkijkend op die les, vroeg Shaïma zich af of haar leraar geschokt was door wat een van haar klasgenoten zei. "Iedereen daar was empathisch. Niets rechtvaardigt wat Samuel Paty heeft meegemaakt. Maar een leerlinge maakte de opmerking: 'Hij had de cartoons niet hoeven te laten zien'. We hadden allemaal kritiek op haar, ze verontschuldigde zich en huilde zelfs omdat ze zich schaamde voor wat ze had gezegd. Ik denk dat ze wilde provoceren." De leraar heeft tijdens de hele discussie niet ingegrepen, zegt Shaïma. Ze heeft de rest van het schooljaar geprobeerd het onderwerp ter sprake te brengen bij andere leraren, maar geen van hen wilde erover praten.

Naast deze terughoudendheid om het onderwerp aan te snijden, was het gevoel van angst voor gewelddadige criminaliteit in die tijd een groot probleem voor Shaïma. "Ik moest denken aan wat Samuel Paty een maand later overkwam, toen een leerling van mijn school in zijn been werd gestoken", zei ze. In de stad waar ze naar school ging, hebben rivaliserende bendes gewelddadige vergeldingsacties uitgevoerd.

Justine, kunstlerares aan een middelbare school: 'Ik had het de dag ervoor nog over de Charlie Hebdo cartoons gehad'
Justine heeft het vaak over satirische tekeningen tijdens haar lessen kunstgeschiedenis op haar school in Seine-Saint-Denis. "Ik had het over de Charlie Hebdo cartoons over de Islam gehad, net de dag voordat Samuel Paty werd vermoord", zei ze. "Het onderwerp was Byzantijnse kunst en antropomorfisme in monotheïstische religies, en - zoals ze vaak doen - legden mijn leerlingen het verband en stelden ze vragen over de cartoons." De les verliep goed, zei Justine, zoals gewoonlijk.

Justine heeft een hechte band met haar leerlingen en voelt zich op haar gemak om moeilijke onderwerpen aan te snijden - zonder taboes. Justine bespreekt met haar klas de meest uiteenlopende onderwerpen, van "De Oorsprong van de Wereld" - Gustave Courbets beroemde schandalige 19e-eeuwse vrouwelijk naakt - tot antisemitisme en nepnieuws. 

"Ik was geschokt [door de moord op Paty], zoals veel leraren", vervolgde Justine. "Een collega-leraar was vermoord omdat hij diezelfde tekeningen had laten zien". Voor Justine toonde de onthoofding van Paty aan hoe gevaarlijk social media kan zijn, en onderstreepte ze de waarde van zowel vrijheid van meningsuiting als laïcité.

In de aanloop naar zijn moord circuleerden Paty's naam en het adres van zijn school op de social media, samen met oproepen om hem zijn ontslag te geven. "Mijn leerlingen en andere mensen van hun leeftijd brengen enorm veel tijd door op die netwerken, ondergedompeld in een wereld die volwassenen volledig ontgaat", aldus Justine. Discussies tussen leraren en leerlingen over de schaduwzijden van social media hadden allang moeten plaatsvinden, zei ze.

De minuut stilte die vorig jaar werd gehouden om Paty te eren, werd met het grootste respect gehouden op de school waar Justine lesgeeft. Het schoolhoofd las de brief van Jean Jaurès voor met een microfoon terwijl een luidspreker de brief door de hele school uitzond.

"Het gaat steeds beter", zei Justine. "Geen enkele jongere keurt nog geweld in naam van de godsdienst goed. Na de Charlie Hebdo-aanslagen was er een kind dat zei 'ok, we moeten ze niet doden, maar ze hebben cartoons van de profeet getekend'. We hebben wekenlang gepraat over wat dat 'maar' van hem betekende, en uiteindelijk begreep hij het."

In reactie op mensen die het er niet mee eens waren dat het ministerie van Onderwijs aan leraren vraagt om elk "incident" te melden tijdens de minuut stilte voor Paty of tijdens klassengesprekken over de kwestie, zei Justine dat "er een punt komt waarop je mensen eraan moet herinneren wat de regels zijn".

"Iedereen kan doen wat hij wil, religie is een persoonlijke keuze, dat is geen probleem - maar de wet moet voor iedereen hetzelfde zijn. Staatsscholen zijn seculier en hun waarden - zoals vrijheid van meningsuiting - zijn die van de Franse Republiek. Leerlingen die daar niet van gediend zijn, zijn vrij om naar privé-scholen te gaan."


Het nutteloze feitje van de dag: Honderden weken top 40, nooit eerste

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben al talloze bijzondere hitlijstfeitjes gehad en vandaag hebben we er weer eentje voor jullie. Want wist je dat David Guetta de meest succesvolle artiest in de Top 40 is die nog nooit een nummer 1-hit heeft gehad? De liedjes van Guetta stonden in totaal al meer dan 700 weken in de Top 40 maar toch wist de Franse DJ het nooit tot de eerste plek te schoppen. Wel wist hij vijfmaal tot de tweede plaats te komen.

Poep- of seks-geluiden, rechter spreekt journalist vrij van beschuldiging smaad

Een 60-jarige lokale journalist uit Almere is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van, wat juridisch heet, smaadschrift en smaad.

De journalist van Almere DEZE WEEK mocht aannemen dat berichten die hij van een wethouder ontving zo persoonlijk waren dat daardoor een zakelijk contact niet meer mogelijk was. Door daarover te publiceren, diende hij het zogenoemde algemeen belang.

Rode oortjes
De journalist en de wethouder hadden regelmatig zakelijk contact. Dat contact verliep zowel via de privé als werktelefoon van de bestuurder. Eind mei 2018 ontving de journalist een bericht via Facebook Messenger waarin de lettercombinatie ‘cymbub’ en emoticons van een kat, een duimpje en een smiley stond. Op 4 juni vond er een spraakoproep plaats vanuit de telefoon van de wethouder. In een spraakverbinding van 11 seconden hoorde de journalist geluiden die hij typeerde als seksgeluiden. Direct daarna stuurde hij een collega een berichtje dat hij een ‘masturberende wethouder’ aan de telefoon had. De volgende dag wees de journalist de wethouder op dat, mogelijk per ongeluk gevoerde, ‘broekzakgesprek’. De bestuurder bedankte de journalist en vroeg hem of hij geen ‘rode oortjes’ gekregen had. Dat was voor de journalist de bevestiging dat het gesprek seksueel getint was en niet per ongeluk gevoerd kon zijn. Hierop informeerde de hoofdredacteur van Almere DEZE WEEK de burgemeester en een dag later vond er een gesprek plaats tussen de betrokkenen. Die avond stuurde de wethouder opnieuw een emoticon van een kat-met-schaamrood naar de journalist. In de dagen daarna vonden er opnieuw gesprekken plaats. Op 12 juni heeft de krant een artikel geplaatst waarin staat dat de werkrelatie tussen de redactie en de wethouder ernstig verstoord is vanwege zeer persoonlijke berichten. Twee dagen later zeggen een aantal coalitiepartijen het vertrouwen in de wethouder op waarna hij besluit om op te stappen.

Geen seksgeluiden
De wethouder doet aangifte van smaad. Dat leidt uiteindelijk tot vervolging van de journalist. Volgens de bestuurder waren de berichten per ongeluk verzonden, maar de redactie van de lokale krant gelooft dat niet. Verder zegt de wethouder dat hij tijdens het gesprek van 4 juni op de toilet zat om zich te ontlasten, hij ontkent dat er sprake is geweest van seksueel-getinte geluiden. Dat gesprek is niet opgenomen en niemand kan vast stellen wat er nu precies te horen was.

Mocht de journalist publiceren?
In deze zaak moet de politierechter vaststellen of de journalist mocht aannemen dat de berichten seksueel van aard waren en of hij daar – in het algemeen belang – over mocht publiceren. Die vraag wordt bevestigend beantwoord. Het rode oortjes bericht is verzonden op een moment waarop de journalist nog niet duidelijk had gemaakt dat hij de eerdere berichten seksueel interpreteerde. De wethouder had voor de verzending van dit bericht ook geen navraag gedaan wat hij had gehoord. Gezien de inhoud van het eerdere bericht van de journalist vindt de politierechter dit antwoord opmerkelijk voor een kennelijk zo ervaren publieke bestuurder. In het algemeen mag van een publieke figuur als een wethouder verwacht worden dat hij eerst uitzoekt wat er speelt voordat hij reageert richting een journalist. De wethouder neemt daarmee het risico dat zijn reactie verkeerd wordt begrepen. Het is begrijpelijk dat de journalist de verstuurde berichten seksueel interpreteert. Dat de wethouder in het eerste gesprek een beroep heeft gedaan op het rapport van een recent integriteitsonderzoek mocht de journalist opvatten als een vorm van machtsuitoefening. Iemand kan immers in het verleden integer gehandeld hebben en toch op een later moment in een persoonlijk contact over de schreef gaan. Dat de wethouder na dat gesprek aan de journalist een emoticon van een kat-met-schaamrood verstuurt, maakt het erger. De politierechter is dan ook van mening dat de journalist mocht concluderen dat de wethouder hem persoonlijke berichten heeft gestuurd die hij als onbetamelijk en intimiderend heeft ervaren. Daardoor is de werkrelatie wethouder-journalist ernstig verstoord. Die situatie is in belangrijke mate toe te rekenen aan de reacties van de wethouder. Er was daarom sprake van een algemeen belang en dus is er geen sprake van smaadschrift of smaad.

De inmiddels ex-wethouder reageerde als volgt op zijn Facebookaccount:
"Bestuurders vogelvrij verklaard?
Pak politieke bestuurders hard aan als dat nodig is, maar durf ze ook met fluwelen handschoenen te beschermen als zij dat nodig hebben in het belang van het openbaar bestuur.

Vandaag sprak de rechter Marcel Beijer van Almere Deze Week vrij van smaadschrift tegen mij als oud-wethouder in Almere na zware beschuldigingen van seksuele intimidatie op grond van 11 seconden durend broekzakgesprek in 2018. De Ombudsman en de gemeenteraad verklaarde de klacht op seksuele intimidatie ongegrond en de Raad van Journalistiek beoordeelde de vroegtijdige publicatie over de klacht als onzorgvuldig omdat de krant een onderzoek waar ze zelf aan meewerkten waaruit het tegendeel bleek niet wou afwachten. Het Hof had om dezelfde reden vervolging van de journalist bevolen wegens het vermoeden van smaadschrift (art. 261 WvSr). De Officier van Justitie had 2 weken geleden schuldigverklaring geeist zonder strafoplegging.

De uitspraak zal de zaak zelf niet veranderen, gedane zaken nemen geen keer. Beroep is niet mogelijk maar het voelt niet rechtvaardig. Het ging hier niet om strafoplegging maar om een grens trekken tussen enerzijds het belang van persvrijheid op basis van journalistieke waarden en anderzijds het belang van bescherming van de integriteit en goede naam van een gekozen bestuurder in het openbaar bestuur.
De uitspraak ervaar ik uiteraard als een teleurstelling en een klap in het gezicht. Niet alleen van mezelf maar ook in het gezicht van het openbaar bestuur. De overwegingen van de rechtbank leunen zwaar op mijn opmerking over ‘rode oortjes’ doelend op de fractievergadering die avond onwetend nog op dat moment wat Marcel Beijer dacht te horen want dat meldde hij mij niet. Ook lijkt de rechter op een merkwaardige manier de onderzoeksplicht om te draaien door deze bij de bestuurder te leggen in plaats van bij de journalist die de beschuldiging uit. De rechter gaat ook voorbij aan de overwegingen van het Hof en de Officier van Justitie en motiveert niet hoe hij deze punten weegt. Maar nogmaals we moeten het er mee doen en het is zoals het is.
Bestuurders in het openbaar bestuur moeten tegen een stootje kunnen. Hoge bomen vangen veel wind. De media spelen een erg belangrijke rol voor deze wind en houden daarmee het moraal en gedrag in het politiek bestuur scherp. Wangedrag en misstanden moeten in het algemeen belang aangekaart worden, maar daarmee zijn bestuurders nog niet vogelvrij verklaard.
Deze uitspraak van de rechtbank is echter in essentie wel een vogelvrijverklaring want de rechtbank stelt dat het algemeen belang gediend is zelfs wanneer de journalist zelf de enige bron is en zonder verifieerbaar bewijs een zware beschuldiging publiceert tegen een bestuurder die daarvoor nooit vervolgd is of waarover nooit klachten in deze sfeer zijn geuit. Publiceren is volgens de rechter zelfs in het algemeen belang ook al wacht de krant niet op een vooraf overeengekomen onderzoek waaruit het tegendeel blijkt. Journalistieke principes spelen in de afweging van de rechtbank dus geen rol om bestuurders te kunnen beschuldigen.

Wie wil met een dergelijk risico nog het land of de lokale gemeenschap dienen? Het kan in de echte wereld en in de Google werkelijkheid je reputatie fors schaden en raakt niet alleen de bestuurder maar ook je gezin, vrienden en familie.
Deze slag mag dan verloren zijn, maar maak politiek bestuurders niet vogelvrij in het belang van het openbaar bestuur. Pak ze hard aan als dat nodig is, maar durf ze ook met fluwelen handschoenen te beschermen als zij dat nodig hebben wanneer zij zonder bewijs aangevallen worden. De hoop op die fluwelen handschoen bij deze rechter was vandaag tevergeefs."

Jongen (11) in Woerden achtervolgd door man met mes, getuigen gezocht

Dinsdag 5 oktober 2021 fietst een 11-jarige jongen in Woerden vanuit zijn school richting huis. Plots wordt hij achtervolgd door een man die daarbij meermaals een mes naar hem gooit. Gelukkig raakt hierbij niemand gewond. De politie is nog op zoek naar de verdachte en roept eventuele getuigen op om zich te melden.

Rond 15.00 uur fietste de jongen vanuit school over de Kwakelbrug. Hier zag het slachtoffer de man voor het eerst. Vervolgens fietste het slachtoffer via het Jaagpad, richting de Hoge Rijndijk en zag de man daar opnieuw. Hierna fietste de jongen richting de Lindelaan waarna de eerder genoemde man achter hem aan begon te rennen richting de fietstunnel bij de Hollandbaan. De man gooide daarbij ook met een mes en raapte dit vervolgens weer op om het opnieuw te gooien. De jongen wist de man te ontvluchten en verloor hem daarbij uit het oog. Het slachtoffer is behoorlijk overstuur geraakt door dit incident.

Omschrijving verdachte
De man die de politie zoekt is ongeveer 40 jaar oud, heeft een licht getinte huidskleur, mager postuur, donkere ogen en is ongeveer 1,80 cm lang. De man had stoppels en grote wallen onder zijn ogen. Hij was in het zwart gekleed met een trenchcoatjas van leerachtige stof met capuchon en nette puntschoenen.

Weet u meer?
Uiteraard komt de politie graag meer te weten over deze mogelijke verdachte. Hebt u iets gezien of gehoord en nog niet met de politie gesproken, dan komen zij graag met u in contact. Ook wanneer u over camerabeelden beschikt waar mogelijk bruikbare informatie op staat, ontvangt de politie deze graag.

Belangrijke getuige
De politie is specifiek op zoek naar iemand met een werkbus. Hij zou de verdachte die we zoeken hebben aangesproken op de Lindenlaan en de politie wil graag in contact komen met hem voor nadere informatie.

Euromillions: 220 miljoen Euro in Frankrijk gevallen, winnaar moet zich nog melden

Een geluksvogel uit Frankrijk heeft de Euromillions-superjackpot van maar liefst 220 miljoen euro gewonnen. Het gaat om de grootste jackpot in de geschiedenis van de Europese loterij. De nog onbekende winnaar of winnares moet zich binnen zestig dagen melden bij het Franse loterijbedrijf ‘Française des Jeux’ (FDJ). De winnende cijfercombinatie was 21,26,31,34 en 49 met de sterren 2 en 5. Vorige week viel de superjackpot niet. Om die reden was er vandaag een herkansing. Zo meldt de Stentor.

Kijk mee: "Lucy" is vertrokken om de asteroïden bij Jupiter te gaan onderzoeken

De zogenoemde Jupiter Trojanen zijn asteroïden die in dezelfde baan om de zon draaien als de planeet zelf. Nu gaat "Lucy", een Nasa-sonde, daar voor het eerst naartoe.

"Lucy" heeft haar naam te danken aan een Beatles nummer en deelt de naam met een wereldberoemd fossiel uit 1974. Terwijl een team van de Amerikaanse paleoantropoloog Donald Johanson in de Afar-driehoek in Ethiopië skeletdelen van een voorloper van de mens (vrouwelijk) aantrof speelde net het nummer "Lucy in the Sky with diamonds" op een bandrecorder waardoor het onderzoeksteam het fossiel de naam "Lucy" gaf. De vondst was het eerste bewijs dat de voorlopers van de huidige mens zo'n drie miljoen jaar geleden al in staat waren om rechtop te lopen. 

Net zoals het fossiel "Lucy" unieke inzichten verschafte in de evolutie van de mens, belooft de "Lucy"-missie onze kennis over de vorming van de planeten en het zonnestelsel radicaal te veranderen, aldus Nasa. De asteroïden van Jupiter, bekend als de Jupiter Trojanen, die "Lucy" zal gaan bezoeken zijn "de fossielen van de vorming van de planeten", aldus Nasa-wetenschapper Hal Levison.

De Trojanen van Jupiter, die tientallen jaren geleden ontdekt werden, draaien in dezelfde baan om de zon als de planeet - één zwerm snelt vooruit, de andere volgt achter de zon aan. Wetenschappers dachten aanvankelijk dat alleen Jupiter Trojanen had, maar sindsdien zijn ze ook bij andere hemellichamen ontdekt. Het is nog niet duidelijk hoeveel Trojaanse paarden Jupiter in totaal heeft - er zijn er al enkele duizenden ontdekt.

Eerste flyby in 2025
"Lucy" zal de eerste sonde in de geschiedenis van de ruimtevaart zijn die tijdens zijn twaalf jaar durende missie zeven van de Trojanen zal naderen: Eurybates, Queta, Polymele, Leucus, Orus, Patroclus en Menoetius - alle genoemd naar hoofdrolspelers uit de oude legende "Ilias" van Homerus. Bovendien zal "Lucy" ook in de buurt van een asteroïde in de hoofdgordel van Jupiter vliegen en - eveneens als eerste sonde in de geschiedenis van de ruimtevaart - ook driemaal naar de omgeving van de aarde terugkeren voor ondersteuning van de zwaartekracht. De eerste flyby van een asteroïde is gepland voor 2025, de anderen zullen tussen 2027 en 2033 plaatsvinden. In totaal zal "Lucy" naar verwachting zo'n 6,5 miljard kilometer afleggen.

"Met 'Lucy' gaan we in twaalf jaar naar acht nooit eerder bestudeerde asteroïden met één enkel ruimtevaartuig," zei Nasa-wetenschapper Tom Statler. "Dit biedt ons een fantastische kans om nieuwe ontdekkingen te doen."

De sonde is meer dan 14 meter lang, vooral vanwege zijn enorme zonnecellen, die zullen worden gebruikt om zijn batterijen op te laden. Daarnaast heeft "Lucy" ook nog zo'n 725 kilo brandstof aan boord. Voor de lancering vanaf Cape Canaveral Cosmodrome zal de sonde worden ingepakt in een soort capsule die hem omsluit als een mosselschelp. "Een ruimteschip lanceren is bijna hetzelfde als een kind naar de universiteit sturen", zei Nasa-onderzoeker Levison. "Je hebt alles gedaan om het voor te bereiden maar het zal de laatste grote stap alleen moeten maken."


Nu ook een herstelbewijs op te vragen na positieve C19-test bij ziekenhuis

Mensen die positief testen op het coronavirus bij het ziekenhuis of een teststraat van Testen voor Toegang, kunnen nu ook een herstelbewijs krijgen voor de CoronaCheck-app. Aanvankelijk was voor zo’n vinkje op basis van herstel een positieve test van de GGD nodig. Tests van andere instanties waren tot deze week in de app niet zichtbaar.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er sinds woensdag met de nieuwe mogelijkheid is getest. Alles bleek beter te werken dan voorzien, waarna de extra mogelijkheid vrijdag wereldkundig is gemaakt. Testaanbieders kunnen hun uitslagen registreren in de systemen van de GGD, waarna die in de app worden opgenomen. Wat er vervolgens mee gedaan kan worden, hangt van het soort test af. Hoeveel mensen naar verwachting gebruik zullen maken van deze mogelijkheid, weet het ministerie nog niet. Lees verder bij Skipr.

Moord Brits parlementslid David Amess (69) was terreurdaad volgens Britse politie

TORY-parlementslid Sir David Amess werd doodgestoken bij een vermoedelijke terreuraanslag, zo bleek vrijdagavond.

Update 16 oktober 11.00 uur: De politie heeft meegedeeld er vanuit te gaan dat de moord op Amess een terroristisch motief heeft. Agenten van het Contra Terrorisme Commando van de Metropolitan Police leiden het onderzoeknaar de moord en de politie heeft gezegd dat uit het eerste onderzoek is gebleken dat er "een mogelijk motief is dat verband houdt met islamitisch extremisme". De politie denkt dat de verdachte op zichzelf heeft gehandeld, maar is nog druk bezig met onderzoek. Er zijn  twee woningen doorzocht, en er is een oproep gedaan voor eventuele getuigen of iedereen met CCTV, dashcam of deurbel beelden om zich bij de politie te melden.

Eerdere berichtgeving:
Een 25-jarige man is aangehouden door gewapende agenten nadat Sir David, 17 keer was gestoken met een mes tijdens een spreekuur in kiesdistrict Leigh-on-Sea, Essex. De dader had een afspraak met Amess gemaakt om hem te spreken. Paramedici vochten verwoed om het leven van het zwaargewonde parlementslid te redden, terwijl met afschuw vervulde kiezers toekeken hoe de verdachte uit het bloedbad werd weggeleid.

De contraterreurpolitie en MI5 onderzoeken of de gearresteerde Britse onderdaan van Somalische afkomst een terroristisch motief heeft gehad voor zijn daad. De verdachte woonde in Sir Davids kiesdistrict Southend West nadat zijn familie in de jaren negentig vanuit Somalië naar het Verenigd Koninkrijk kwam. Er wordt met spoed een antecedentenonderzoek uitgevoerd om mogelijke banden met jihadistische groeperingen vast te stellen.

Tijdens een persconferentie vanavond zei korpschef Ben-Julian Harrington: "Het onderzoek bevindt zich nog in de beginfase en wordt geleid door officieren van het gespecialiseerde commando voor terrorismebestrijding. Het is aan specialisten om te bepalen of dit een terroristisch incident is."

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft alle politiediensten gevraagd om de veiligheidsregelingen voor parlementsleden "met onmiddellijke ingang" aan te passen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De toestand van Sir David was niet meteen bekend, maar de politie heeft inmiddels bevestigd dat de getrouwde vader van vijf kinderen ter plaatse dood werd verklaard. 

Zijn dood komt slechts enkele maanden nadat hij Boris Johnson had gesmeekt om het "messengeweld" dat Groot-Brittannië teistert, aan te pakken.

Sir David was een van de langstzittende parlementsleden in het Lagerhuis. Hij werd in 1952 in Essex geboren en heeft het gebied 38 jaar als parlementslid gediend.

Hij was getrouwd en had een zoon en vier dochters.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.