FOK! burger journalistiek: CDA-kamerlid laat zich gebruiken door charlatans

CDA-kamerlid Derk Boswijk kwam de afgelopen weken geregeld in het nieuws vanwege zijn pogingen om Afghaanse Nederlanders en Afghanen naar Nederland te evacueren. Volgens de berichtgeving onderhield hij samen met voormalig AIVD-medewerker Guido Blaauw contact met enkele tientallen gestrande landgenoten en Afghanen om hen vanuit Nederland te steunen. Hiervoor was een appgroepje opgericht met vrijwilligers en ongeveer 100 potentiële evacués.

Met interviews en media-aandacht werd het ministerie van Buitenlandse Zaken onder druk gezet om het appgroepje van de groep vrijwilligers over te nemen. Onder andere de Telegraaf en Nu.nl interviewden Guido Blaauw, die beweerde een voormalig medewerker van de AIVD te zijn. Volgens journalisten blijkt nu dat Guido Blaauw helemaal geen medewerker van de AIVD is geweest, maar een charlatan is die nepnieuws verspreid en een spoor aan dubieuze failliete bedrijfjes achter zich laat. Volgens de berichtgeving is Guido Blaauw gelieerd aan de commerciële start-up Dyami.

Een start-up die volgens de oprichter Erik Schouten uit liefdadigheid het ministerie van Buitenlandse Zaken wil ondersteunen. “Voor het bedrijf levert het helemaal niets op”, zo vertelde Schouten aan RTV Utrecht, “Slecht ondernemerschap dus eigenlijk, maar geld krijgen komt wel weer.” Vrijwilligers klagen nu tegen journalisten dat het bedrijfje hen op Sywertiaanse wijze pro bono liet werken maar ondertussen stiekem het ministerie van Buitenlandse Zaken om geld vroeg. Het is uit de berichtgeving niet op te maken of het ministerie op het verzoek van Dyami is ingegaan.

Het is niet de eerste keer dat CDA-kamerleden en de media de mist in gaan door ministeries onder druk te zetten tijdens crisissituaties. CDA-prominent Sywert van Lienden sloot een mondkapjesdeal van 100 miljoen euro met het Ministerie van Volksgezondheid na een groot mediaoffensief. Vervolgens deed hij met steun van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt een poging om een tweede mondkapjesdeal te sluiten. Hierbij vertelde Van Lienden niet aan Omtzigt dat hij commerciële belangen had.

Gebruikte bronnen:

Opmerking FP-Redactie: FOK! burger journalistiek is een idee van user Jojoke die bovenstaande conclusie heeft kunnen maken na grondig uitzoekwerk, waarbij verschillende bronnen zijn gebruikt. We zullen extra aandacht aan deze exclusieve vorm van nieuwsvergaring besteden. Neem contact op met user Jojoke als je wil bijdragen aan FOK! burger journalistiek.