Blikseminslag op voetbalveld in Enschede

Welkom!

Op een voetbalveld in Enschede, om precies te zijn bij amateurs van Victoria'28 is vanavond de bliksem ingeslagen. Voor zover bekend zijn er drie gewonden gevallen waarvan er één naar het ziekenhuis is gebracht. Hij lijkt wel aanspreekbaar. Verschillende andere mensen hebben behoorlijke klachten zoals zware hoofdpijn en trillingen in armen en benen.

De bliksem lijkt te zijn ingeslagen in een lichtmast naast het sportcomplex. De ambulance is met drie wagens aanwezig op het terrein, waar op dat moment meerdere teams aan het trainen waren.

'De paniek was groot' aldus een oogetuige. 

Volgens de getuige leek de bui nog ver weg.

Kan dat? Jazeker. We hebben in dit geval denk ik te maken met een CG+ Natuurlijk is bliksem altijd gevaarlijk, maar bij een CG+ slaat de bliksem soms vér voor of vér achter de bui in. Dan denk je dat er niets aan de hand is, maar dit soort verraderlijke bliksems geven toch ieder jaar weer diverse slachtoffers. 

Dit had veel erger kunnen aflopen denk ik zo. 

Ik ga de radarbeelden bestuderen en kom hier morgen op terug.

Update: 23.45: Niemand is in levensgevaar. De schrik zit er goed in. En inderdaad wat mijn vermoeden al was, is dat het inderdaad om een CG+ gaat. En nog erger, en dat was mijn eerste gedachte ook al toen ik het hoorde.... het was de eerste ontlading van die bui. Dus in dit geval zijn er geen fouten gemaakt door met zijn allen toch te gaan trainen. Ook was de heftigheid en de locatie van de buien anders dan in eerste instantie de voorspelling was. Persoonlijk geeft mij dat toch een beetje een rustig gevoel dat er geen onnodige slachtoffers zijn gevallen alsdat de onweersbuien allang verwacht waren en dat je ze ook op de radar had kunnen zien.