Taliban verliest terrein

Het verzet in Afghanistan heeft drie districten ten noorden van de hoofdstad Kabul terugveroverd op de Taliban. De naastgelegen provincie Panjshir is nog niet veroverd door de Taliban en de thuishaven van de verzetsgroepen.

"Het verzet leeft nog”, zo meldde voormalig defensieminister Bismillah Momhammadi van Afghanistan op Twitter. Momhammadi maakt deel uit van de strijdgroepen, waarvan nog niet echt duidelijk is hoe groot deze zijn. Bronnen melden dat strijders zich dagelijks bij het verzet aansluiten.

De provincie Panjshir bestaat voornamelijk uit Tadzjieken, de grootste minderheid in Afghanistan. De leider van het verzet zou de zoon zijn van de legendarische 'Leeuw van Panjshir', Ahmad Shah Massoud, die de Russen uit Afghanistan verjaagde.

Twee dagen geleden vroeg Massoud junior de wereld om wapens om de strijd tegen de extremisten opnieuw te beginnen. Of die strijd kans van slagen heeft, hangt af van de regionale en internationale steun die hij krijgt. "De Taliban zijn niet alleen een probleem voor de Afghanen. Afghanistan zal onder controle van de Taliban een ’ground zero’ worden van radicaal-islamitische terrorisme."