FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 augustus 2021

200 uur taakstraf voor veroorzaken fataal speedbootongeluk bij Zoutelande

Een 35-jarige man is veroordeeld tot 200 uur taakstraf omdat hij op 23 juli 2019 een fataal speedbootongeluk veroorzaakte vlak voor de kust van Zoutelande. Ook is hij veroordeeld voor het varen met de speedboot terwijl hij onder invloed was van alcohol. Door snel, onvoorzichtig en onoplettend te varen, veroorzaakte hij een aanvaring met een rubberbootje waarin een 15-jarig meisje en haar stiefbroer zaten. Het meisje overleefde de klap niet. De man moet naast de taakstraf ook smartengeld betalen aan de ouders van het slachtoffer.

Onherstelbaar leed
De man is met een te hoge snelheid weggevaren en had daardoor onvoldoende zicht op wat er om hem heen op het water gebeurde. Het was die dag enorm druk op het strand en hij moest dus weten dat er zwemmers en andere recreanten in het water aanwezig konden zijn. Na de fatale aanvaring met het rubberbootje is geconstateerd dat de man onder invloed was van alcohol. Alcohol en verkeer, ook op het water, is geen goede combinatie, aldus oordeelt de rechtbank.

De man heeft groot en onherstelbaar leed veroorzaakt bij de nabestaanden van het meisje. De rechtbank is zich er van bewust dat welke straf zij ook oplegt, daarmee het verdriet en het verlies van de nabestaanden niet kunnen worden goedgemaakt. De rechtbank houdt ook rekening met de impact van de aanvaring op de man. Hij zal moeten leven met het besef dat hij schuldig is aan een dodelijk ongeval. Verdachte heeft op de zitting verteld zich verantwoordelijk te voelen voor het overlijden van het meisje en zijn spijt en medeleven aan de nabestaanden betuigd.

Google hoeft C19-video met Van Haga en Blckbx niet terug te plaatsen op YouTube

Google hoeft een verwijderde video van een interview met Tweede Kamerlid Wybren van Haga over de coronamaatregelen niet terug te plaatsen op YouTube. Google mocht de video verwijderen omdat deze in strijd is met het Covid-beleid van het videoplatform. Het verwijderen van de video vormt bovendien geen onrechtmatige inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld.

In maart van dit jaar plaatsten Van Haga en internetkanaal Blckbx twee video’s op YouTube. De eerste video betrof een discussie tussen Kamerlid Van Haga en RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. De tweede video betrof een interview met Van Haga door Blckbx. In beide video’s liet Van Haga zich kritisch uit over de coronamaatregelen. De video’s werden van YouTube verwijderd omdat deze in strijd zouden zijn met het Covid-beleid van het platform. Dat beleid is erop gericht de verspreiding van onjuiste informatie over het coronavirus tegen te gaan. Hierop spanden Van Haga en Blckbx een kort geding aan. Enkele dagen voor het kort geding werd de video over de briefing in de Tweede Kamer teruggeplaatst, de tweede video bleef offline.

Video schond Covid-beleid Google
Van Haga en Blckbx eisten dat Google zou worden verplicht de Interview-video terug te plaatsen. De voorzieningenrechter wijst deze eis af. De reden daarvoor is onder meer dat Van Haga en Blckbx met het aanmaken van een account op YouTube zelf akkoord zijn gegaan met de bepalingen van het platform, waaronder het Covid-beleid. De rechter oordeelt dat Google terecht heeft gemeend dat de interviewvideo het eigen Covid-beleid schond. Zo werden de bepalingen over mondkapjes en de vergelijking met griep overtreden, alsmede de bepaling die verbiedt te beweren dat vaccins het risico op corona niet verkleinen en de bepaling die verbiedt te beweren dat kinderen geen corona kunnen krijgen.

Covid-beleid niet in strijd met vrijheid van meningsuiting
De voorzieningenrechter oordeelt ook dat het verwijderen van de interviewvideo niet in strijd is met het recht op vrijheid van meningsuiting. Met haar Covid-beleid geeft Google niet alleen gehoor aan de oproep van centrale overheden om hen bij te staan in de strijd tegen de verspreiding van onjuiste informatie over het coronavirus, het vormt tevens een uitwerking van het fundamentele recht op eigendom van Google: het bedrijf mag zelf bepalen welke regels op het platform gelden, waaronder de regel dat content die in strijd is met het Covid-beleid, wordt verwijderd. Het eigendomsrecht van Google geldt dus als een legitieme beperking van de vrijheid van meningsuiting van anderen.

Ook geen rectificatie
Google kan ook niet worden veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie met betrekking tot de aanvankelijke verwijdering van de Kamervideo, ook al was dit bij nader inzien onterecht. Gezien de titel van de video “Is de IFR van corona vergelijkbaar met die van de griep? Ja!” mocht Google in eerste instantie menen dat de video in strijd was met het eigen Covid-beleid en dat zij dus tot verwijdering mocht overgaan.

Uitslag Sparta - Heracles

Sparta en Heracles Almelo hebben op Het Kasteel de punten gedeeld. Door het gelijkspel hebben beide ploegen nu één punt na twee wedstrijden.

Sparta ging het beste van start en was in de beginfase ook dicht bij de openingstreffer, alleen een inzet van Laros Duarte ging op de lat. Vijf minuten voor rust kwam Sparta dan toch op voorsprong. Uit een hoekschop wist Bart Vriends te scoren en ging de thuisploeg rusten met een 1-0 voorsprong.

Waar Heracles het in de eerste helft het moeilijk had met Sparta kwam het in de tweede helft beter voor de dag. Na een kwartier in de tweede helft was Heracles via Rai Vloet al dicht bij de 1-1, maar de inzet van de aanvallende middenvelder eindigde op de paal en uit een rebound wist Heracles ook niet te scoren dankzij goed optreden van de Sparta-doelman.

Burgzorg lukte het in de slotfase wel om te scoren. De aanvaller moest op de bank beginnen, maar tien minuten na zijn invalbeurt zorgde hij voor de gelijkmaker en deelde Sparta en Heracles de punten, waardoor beide na twee speelrondes op één punt staan.

Sparta Rotterdam

1 - 1

Heracles Almelo

 40' Vriends    77' Burgzorg
 
 Gele kaart: V.v.Crooy, (Sparta Rotterdam), Vloet,Fadiga, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Vriends
Heylen
Pinto
L.Duarte
Smeets (Beugelsdijk/82)
Auassar (Emegha/28)
Mijnans (Jans/70)
Thy
V.v.Crooy (Engels/70)
  Bucker
Fadiga
Schoofs
Knoester
Quagliata
Kiomourtzoglou
Vloet
De La Torre
Laursen (Azzaoui/68)
Bakis (Burgzorg/68)
Basacikoglu (Amissi/87)

Uitslag PSV - Cambuur

PSV heeft zonder problemen gewonnen van Cambuur Leeuwarden. In de tweede speelronde van de competitie wonnen de Eindhovenaren met 4-1.

Cambuur kon in het eerste kwartier nog goed meekomen met PSV met enkele mogelijkheden, maar daarna kwam PSV snel op 2-0. Eerst kopte Davy Pröpper raak uit een corner en niet veel later was het 2-0 dankzij Eran Zahavi. Dat was ook de ruststand.

Snel in de tweede helft toonde Noni Madueke zijn klasse. De 19-jarige aanvaller was in de rust erin gekomen en zorgde direct voor de 3-0. Achterin gaf PSV in de tweede helft steeds meer ruimte weg. Michael Breij schoot net naast en in de 66ste minuut was het raak. Alex Bangura stoomde weer eens op aan de linkerkant en verraste Joël Drommel in de korte hoek.

De overwinning kwam nooit in gevaar, maar toch was er even een schrikmoment. Madueke werd hard geraakt bij een tackle en leek even een blessure op te lopen, maar gelukkig voor de PSV-fans kon de behendige aanvaller gelukkig de wedstrijd vervolgen. Uiteindelijk zou het nog 4-1 worden dankzij Olivier Boscagli.

PSV

4 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 18' Pröpper
 21' Zahavi
 48' Madueke
 90+4' Boscagli
   68' Bangura
 
 Gele kaart: , Mac-Intosch, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 23.500
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Teze
Obispo
Boscagli
Mwene
v.Ginkel (Götze/70)
Mauro Júnior (Thomas/46)
Pröpper (Sangaré/70)
Gakpo (Madueke/46)
Zahavi (Vertessen/46)
Bruma
  Stevens
Schmidt
Mac-Intosch (M.Tol/46)
Schouten
Bangura
Hoedemakers
Maulun (Paulissen/ 67)
Breij
Kallon (Sambissa/74)
Boere (Hendriks/58)
Kiss (Jacobs/46)

Douane trof in coronajaar 2020 twee keer zoveel namaakartikelen aan als normaal

De douane heeft vorig jaar ruim 850.000 stuks namaakartikelen zoals nep-merkkleding, -merktassen en -merkschoenen onderschept. Dat waren er ruim twee keer zoveel als in 2018. De verdubbeling houdt mogelijk verband met de coronamaatregelen, aangezien mensen veel meer online bestelden. Zo meldt de Gelderlander.

"Ze zien op een website een paar merkschoenen voor een lage prijs en denken: dat wil ik wel”, aldus een zegsmanvan de douane. Behalve schoenen werden met name nagemaakte merktassen en kleding aangetroffen tussen de postpakketten.

'Flashdemo' tegen het coronabeleid van de overheid eindigt met schermutselingen

Een demonstratie van tegenstanders van Corona-maatregelen eindigde vanmiddag met schermutselingen op het Binnenhof.

Het betrof een zogeheten 'flashmob demonstratie'; via een Telegramgroep werden kort van tevoren verschillende locaties doorgegeven waar demonstranten zouden verschijnen en dan op een afgesproken tijdstip lawaai zouden maken. De demonstratie was daarom ook niet aangemeld. De demonstranten wilden ‘een symbolische rode kaart’ aan de regering uitdelen.

De demonstranten waren onder andere op de Bezuidenhoutseweg (tijdelijke locatie Tweede Kamer), de Lange Poten, het Plein en het Vredespaleis.

Vrijwel de hele demonstratie verliep zonder wanordelijkheden, en er was ook geen grote politie-inzet, totdat na afloop (dus ongepland) een grote groep het Binnenhof betrad. Toen daar een demonstrant werd aangehouden omdat hij vlak ervoor op de Lange Poten een rookbom had afgestoken, keerde de demonstrerende groep zich tegen de politie.

De politie heeft daardoor moeten optreden. Hiervoor moesten agenten wel 'assistentie collega' verzoeken om met spoed voldoende personeel (van de normale dienst) ter plaatse te krijgen.

Even later werd ook een tweede aanhouding verricht, omdat deze man tijdens het 'duwen en trekken' op het Binnenhof een blikje zou hebben gegooid naar de politielinie.

Daarna trok de politie zich terug, maar even later sloeg de vlam opnieuw in de pan en moest politie zich wederom met spoed naar het Plein haasten om hun collega’s bij te staan. Een nieuwe aanhouding volgde. Eén demonstrante raakte gewond, en is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zie meer beeldmateriaal van de flashdemonstratie bij Regio15.

Situatie vliegveld Kabul opnieuw moeizaam, mede door dreiging IS

De reddingsoperaties in Afghanistan verlopen moeizaam, de vliegtuigen die komen om mensen te evacueren worden in toenemende mate blootgesteld aan een gevaarlijke veiligheidssituatie op de luchthaven van Kabul. Men spreekt van een moeilijk situatie. Buiten wachten duizenden vrouwen, kinderen en mannen in temperaturen van meer dan 30 graden op een plaats in een van de vliegtuigen.

De evacuatie van de mensen is nu tot stilstand gekomen. Volgens de Duitse luchtmacht konden in eerste instantie slechts 15 mensen met twee transportvliegtuigen het land worden uitgevlogen. Daarna eind van de middag zijn er met een ander vliegtuig 205 mensen opgehaald. Volgens schattingen van de omroep CNN zijn er ongeveer 14.000 mensen op de luchthaven. De toegangspoort tot het militaire gedeelte blijft meestal dicht. 

ISIS-bedreigingen
De VS overweegt nu andere locaties dan Kabul Airport te gebruiken om mensen uit het land te halen. Volgens informatie van het persbureau AP is de achtergrond een mogelijke aanslag van de terroristische militie IS. Het Amerikaanse leger heeft sindsdien de mensen gewaarschuwd om niet zonder bescherming naar het vliegveld te gaan. 

Onderhandelingen met de Taliban
De voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, bevestigde de gesprekken met de islamitische Taliban. Het belangrijkste doel van deze gesprekken is om de evacuatie van EU-burgers en lokaal personeel te vergemakkelijken, zei ze bij een bezoek aan een centraal opvangcentrum voor Afghaans lokaal personeel in Spanje. De mensen die nog in gevaar verkeren in Afghanistan moeten een legale en veilige ontsnappingsroute krijgen, benadrukte von der Leyen.

Ze kondigde ook een uitbreiding van de humanitaire hulp aan. Het is de verantwoordelijkheid van de Europese Unie om ook hulp te bieden aan degenen die in Afghanistan moeten blijven. Als de Taliban de mensenrechten niet respecteren, zullen ze de miljard euro aan ontwikkelingsgelden die voor de komende zeven jaar voor Afghanistan zijn bestemd, niet ontvangen, zei de voorzitter van de Europese Commissie. Ze benadrukte dat de huidige onderhandelingen op geen enkele manier een erkenning van de nieuwe regering door de EU betekenden.

Borell is ontevreden over het Amerikaanse leger
De vicevoorzitter van de EU Borrell is ontevreden over het gedrag van het Amerikaanse leger op de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De EU klaagde bij de VS over de strenge veiligheidsmaatregelen. Afghaans lokaal personeel van de Europese landen kunnen amper het vliegveld bereiken.

Begin van de vorming van de regering
Ondertussen is de mede-oprichter van de Taliban, Mullah Baradar, aangekomen in de Afghaanse hoofdstad voor besprekingen over het vormen van een nieuwe regering. Zoals gemeld door verschillende persbureaus, wil hij zowel islamisten als politici ontmoeten voor overleg. Baradar wordt ook genoemd als een mogelijk nieuw regeringshoofd. Recent leidde hij het politieke bureau van de Taliban in Qatar.

Uitslag sc Heerenveen - RKC

sc Heerenveen heeft ook in de tweede wedstrijd van de competitie geen fout gemaakt. In het thuisduel tegen RKC won de Friese ploeg met 3-2 dankzij een uitstekende eerste helft, waarin het met 3-0 voorkwam.

Heerenveen kende een uitstekende eerste helft tegen RKC. Bij rust stond de 3-0 op het scorebord. Henk Veerman was verantwoordelijk voor twee treffers. Na een kwartier had hij Heerenveen op voorsprong gezet vanuit een strafschop en vlak voor rust kopte hij een vrije trap van Joey Veerman binnen. Maar het hoogtepunt in de eerste helft was de 2-0. Filip Stevanovic zette met een prachtig wippertje Tibor Halilovic alleen voor het doel, waarna hij met een prachtige volley afwerkte.

RKC kwam in de tweede helft nog heel dichtbij. Jens Odgaard, die vorig seizoen nog voor Heerenveen speelde, maakte halverwege de tweede helft de 3-1 en vlak voor tijd maakte Richard van der Venne nog de 3-2, maar verder kwam de ploeg uit Waalwijk niet.

sc Heerenveen

3 - 2

RKC Waalwijk

 14' H. Veerman(pen)
 31' Halilovic
 44' H. Veerman
   68' Odgaard
 89' v.d.Venne
 
 Gele kaart: v. Ewijk, (sc Heerenveen), Touba,v.d.Venne, Kramer, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 13.600
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Kaib
Kongolo
De Jong (Woudenberg/84)
J.Veerman
F.Stevanovic (Nygren/75)
H.Veerman
Halilovic (Shopov/88)
  Pereira
Gaari
Meulensteen
Touba
Lutonda (El Bouchataoui/46)
Azhil (Oukili/84)
v.d.Venne
Büttner
Bel Hassani (Odgaard/ 46)
Kramer (Stokkers/69)
Bakari (Daneels/69)

FOK! Wat een weer: lokaal zware buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Potverdrie, dit is de tweede versie van het weerbericht. Ik was al helemaal klaar na ruim een half uur typen, toen ik een verkeerde knop indrukte en het hele bericht was in één keer verdwenen. Ik had hem op moeten slaan, maar dat was ik helemaal vergeten. Dus ik kan nu opnieuw beginnen. Wat een ellende. Gelukkig ben ik een lieve jongen en is de PC en alles erop en eraan helemaal heel gebleven .

Even ter zake beste mensen. Er zijn buien op komst. Momenteel ligt er een lijn ten zuiden van ons land en nadert Zeeland nu snel. Inmiddels zit er ook al een flinke onweerskern in. Deze lijkt het gemund te hebben op de kustprovincies. Voor de rest lijkt het nu nog wel mee te vallen qua activiteit. Toch denk ik wel dat we de komende uren toenemende activiteit gaan zien. Lichte voorkeur lijkt er te zijn voor de zuidoostelijke helft. Daar is de onstabiliteit wat groter. 

Vanavond en vannacht trekken de meeste buien richting het noorden, maar zullen dan wel in activiteit gaan afnemen. Het zal geen koude nacht gaan worden. In de loop van de nacht zal zich een aparte storing ontwikkelen boven de noordelijke helft van het land. De neerslagactiviteiten zullen dan flink gaan toenemen. 

Momenteel zijn de modellen het niet helemaal met elkaar eens waar de zwaarste neerslag gaat vallen. In eerste instantie leek het noordwesten de favoriet, maar in de laatste uitvoer zien we de neerslag zich meer op het noordoosten gaan concentreren. Dit is dus even nowcasten. Als je eenmaal in de neerslag zit kan het urenlang met bakken uit de lucht komen. Wateroverlast is dan zeker mogelijk. De berekeningen liggen tussen de 50 en 100 mm. Het is dus nog even voorzichtig afwachten waar dit gaat gebeuren.

Overdag blijft het ook elders niet droog. Na het oplossen van nevel en laaghangende bewolking zullen er verspreid in het land enkele stevige regen- en onweersbuien gaan ontstaan. Ook deze kunnen een hele bak water brengen. Dit zal echter dan wel meer plaatselijk zijn. De grootste kans dat de zon nog even schijnt is in de zuidelijke helft. Buivrij zal het echter ook daar zeker niet zijn.

Bij dit alles ligt het kwik vrijwel overal rond de 20 graden. In intensieve neerslag wat lager. De wind heeft besloten om naar een noordelijke richting te draaien met een voorkeur voor noordoost. Op de Wadden kan het in de loop van de dag krachtig gaan waaien. Een windkracht 6 is dat. 

In ieder geval, het is even opletten de komende 24 uur. 

De nieuwe week zal op de meeste plaatsen overwegend droog verlopen. Een enkel buitje is op maandag nog wel mogelijk. De meeste zon lijkt voorbehouden te zijn aan de dinsdag en woensdag. Donderdag en vrijdag lijken helaas weer grotendeels bewolkt te gaan worden. De maxima liggen iedere dag rond de 20 graden. Heel normaal zomerweer dus.

Tot ziens!  

 
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Experts staan achter festivalorganisatie

Er is geen verschil in besmettingsrisico tussen de Formule 1 en meerdaagse festivals, zo menen experts. Epidemiologen vinden de huidige gang van zaken wat 'selectief'.

"Op de manier waarop je de Formule 1 organiseert kan je ook vele festivals organiseren", zo vind veldepidemioloog Amrish Baidjoe. Tweehonderdduizend bezoekers in een weekend naar Zandvoort, met vele duizenden die blijven slapen op de camping, klinkt in de kern precies als een meerdaags festival.

"Vanuit het oogpunt van infectiepreventie snap ik het verschil niet", zegt Baidjoe. "Als je zegt dat de GP op een dusdanige manier wordt georganiseerd dat het heel veilig kan, zeg ik: oké, maar waarom zou dat voor andere evenementen niet kunnen? En andersom gesteld: als bepaalde evenementen niet veilig genoeg zijn, waarom is die F1-race dan wel veilig genoeg?"

Hoogleraar klinische epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, Frits Rosendaal, is het daarmee eens. "Ik denk wel dat 'meerdaagse evenementen' een heterogeen begrip is. Maar punt blijft dat de Grand Prix een meerdaags evenement is waar extreem veel mensen op afkomen."

Heiman Wertheim, hoogleraar klinische microbiologie van het Radboudumc, vindt het argument van zitplaatsen bij de race in Zandvoort twijfelachtig. "Natuurlijk zijn er bij de Grand Prix vaste plekken en wordt er dagelijks getest, maar ik kan me voorstellen dat er ook momenten zijn waarop het iets te gezellig kan worden"

Ook in voetbalstadions blijkt dat verplichte zitplaatsen niet altijd garantie is voor brave zitters gedurende de wedstrijd. Wertheim vindt het risico van de Formule 1 dan ook best riskant. "Er komt een groep mensen massaal bij elkaar. Daar zit wel een risico in."


Jakobsen sprint voor tweede maal naar winst in de Vuelta

Fabio Jakobsen heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje te pakken. In de achtste etappe van de Vuelta was de Nederlander van Deceuninck - Quick Step de snelste. Hij won voor Alberto Dainese en Jasper Philipsen. In het algemeen klassement veranderde er niks en blijft Primoz Roglic.

De achtste etappe in de Ronde van Spanje was er opnieuw een voor de sprinters. Lange tijd reden drie renners voorop, maar het drietal werd ruim voor de finish weer bijgehaald, waardoor we voor de vierde keer een massasprint kregen in de Vuelta.

In de sprint was Jakobsen duidelijk de snelste. Hij werd goed afgezet door zijn ploeg en won voor Dainese en Philipsen. Door de zege van de Nederlander neemt hij ook de puntentrui over van Philipsen.

COVID-19: 2.467 positief getesten en 8 doden, totaal 1.916.316 en 17.947

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.467 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.916.316 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 57 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 439 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 14 patiënten opgenomen, er liggen nu 218 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.947 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

'Unmute us' de evenementenbranche protesteert luidruchtig in meerdere steden

Op zaterdag 21 augustus wordt in vijf Nederlandse steden de protestmars ‘Unmute Us!’ gelopen. Tijdens deze demonstratie uiten meer dan 1.000 aangesloten partijen uit de volledige Nederlandse evenementenbranche samen met hun bezoekers hun gevoelens van onbegrip over het kabinetsbeleid rondom evenementen. ‘Unmute Us!’ vindt vanaf 14:00 uur plaats in Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Partijen uit Den Haag zullen aansluiten bij de demonstratie in Rotterdam. De boodschap: Stop de willekeur! Wij eisen dat per 1 september 2021 evenementen weer mogen plaatsvinden met een volledige capaciteit.

De ‘Unmute Us!’ beweging is voortgekomen uit de dancefestivals, maar heeft in luttele dagen de volledige evenementensector én hun bezoekers achter zich weten te scharen. Van de grote buitenfestivals tot zakelijke evenementen en locaties als Ahoy, Ziggo Dome, TivoliVredenburg en meer. Na een weekend waarin festivals, culturele en zakelijke evenementen wederom de wacht werden aangezegd en tegelijkertijd tienduizenden mensen, nota bene onder toeziend oog van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, op elkaar gepropt in voetbalstadions aan het joelen en feesten waren, is de maat wat, Unmute us betreft, nóg voller.

‘Unmute Us!’ zegt absoluut voorstander te zijn van het doorgaan van deze grootschalige sportevenementen, van voetbal tot Formule 1 (70.000 bezoekers per dag en vele duizenden bezoekers op de omliggende campings en horecapleinen). Hier zou namelijk door worden bevestigd dat het wél kan en de druk op de zorg hierdoor niet exponentieel groeit. ‘Unmute Us!’ is dan ook van mening dat de overheid een einde moet maken aan het meten met twee maten. Laat óók de festivals en andere evenementen doorgaan.

Unmute us: "We stevenen rap af op een vaccinatiegraad van 85 procent van de volwassen bevolking en op 1 september kan iedereen die dat wil gevaccineerd zijn. Als evenementen op de piek van de vaccinatiegraad nog steeds niet kunnen plaatsvinden, wanneer dan wel? De branche heeft tenslotte door middel van Fieldlab evenementen bewezen dat dit ook bij een minder hoge vaccinatiegraad zeer veilig kan. In het buitenland hebben inmiddels diverse grootschalige evenementen en festivals plaatsgevonden. De cijfers liegen niet. De Servische gezondheidsautoriteit heeft bevestigd dat er op Exit Festival (180.000 bezoekers) géén corona-uitbraak is geconstateerd. In de Verenigde Staten liepen op Lollapalooza (385.000 bezoekers) slechts 203 mensen (0,05%) een besmetting op. In buurland België worden inmiddels weer evenementen van 75.000 bezoekers toegestaan, nota bene op basis van resultaten van de Nederlandse Fieldlab onderzoeken. Het is onverteerbaar dat de branche die deze resultaten heeft voortgebracht al 1,5 jaar op slot wordt gehouden, zonder enig perspectief op heropening.

De Nederlandse overheid handelt nu uit angst na het nemen van een aantal dubieuze besluiten eind juni. Van Dansen met Janssen tot een verruiming van de door Fieldlab geadviseerde 24 uur testen voor toegang naar 40 uur, een lage vaccinatiegraad onder jongeren én een opkomende Delta-variant. Echter bovenstaande buitenlandse evenementen vonden plaats tijdens de Delta-variant, er wordt nu wel goed gecommuniceerd over de inwerktijd van het Janssen-vaccin, er wordt 24 uur testen gehanteerd én de vaccinatiegraad onder jongeren is exponentieel gestegen.

Daarom gaan organisatoren, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties en bezoekers zaterdag massaal de straat op, met één duidelijke boodschap: Houd ons niet langer aan het lijntje! Vanaf 1 september moeten alle festivals en evenementen op volle capaciteit weer open, inmiddels heeft het kabinet geen valide argumenten meer om dit te weigeren."

Vanaf 14:00 uur wordt in Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam de ‘Unmute Us!’ protestmars gelopen. Looproutes worden zsm door mute us bekend gemaakt via hun website en socials media.

Ivermectine is niet de oplossing tegen COVID-19

Ivermectine wordt door een groep mensen aangeprezen als wondermiddel tegen COVID-19, er zou wetenschappelijk bewijs voor zijn. Inmiddels zijn er al enkele pro-Ivermectine studies teruggetrokken wegens tekortkomingen en/of vervalsing van onderzoeksgegevens.

Medicijnenfabrikant Merck heeft begin februari al een persbericht uitgegeven dat Ivermectine niet werkzaam is tegen COVID-19.

Een Twitterdraadje met verwijzing naar publicaties.

Het nutteloze feitje van de dag: monster uit de Koude Oorlog

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In de Koude Oorlog en de bijbehorende wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zijn er veel bijzondere wapens en militaire voertuigen ontwikkeld, maar wist je dat de VS ontdekte dat de Sovjets zo'n vreemd militair voorwerp ontwikkeld hadden dat ze het 'het monster van de Kaspische zee' doopten?

De Amerikanen ontdekten op sattelietfoto's een groot 'vliegtuig', maar dan met korte vleugels en het embleem van de marine. In de VS begreep men eerst niet wat er nu weer bedacht was door de Sovjets. Maar wat bleek, ingenieur Rostislav Aleksejev ontwikkelde een 'vliegtuig' dat gebruik maakte van het grondeffect. "Bij een ekranoplan drukt de voorwaartse snelheid lucht onder het vaartuig. Hierdoor ontstaat onder de vleugels een dragende luchtlaag waarop hij zweeft", zo legt Wikipedia uit.

Dankzij de gebruikte techniek kon de ekranoplan een snelheid bereiken van 550 kilometer per uur terwijl het vlak over het water scheerde. Het toestel was bedoeld om snel grote hoeveelheden troepen of materieel te verplaatsen over de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. Omdat het toestel slecht detecteerbaar was voor radar werden er ook nog ekranoplans gebouwd waar rakketten mee afgevuurd mee konden worden. Na een ongeluk tijdens een testvlucht werd het gehele project in de ijskast gezet en ontwerper Aleksejev overgeheveld naar andere, mindere functies.

Ekranoplan uitgerust om rakketten mee af te vuren (WikiCommons/Soviet Navy)
Ekranoplan uitgerust om rakketten mee af te vuren (WikiCommons/Soviet Navy)

Waar is de drol van Olli? Kinderbrievenbus van Sophia kinderziekenhuis gestolen

Afgelopen maandag is de drol van het olifantje Olli gestolen. Olli is de twee meter hoge mascotte van het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. De drol is een speciale brievenbus waar kinderen hun tekeningen, gedichtjes en andere mooie creaties met Olli posten. Heeft iemand Olli ergens gezien, neem dan contact op met het ziekenhuis.

"De kinderen vertrouwen hele persoonlijke dingen toe aan Olli", zegt Annelies Blom van het Sophia kinderziekenhuis. "Soms zitten er briefjes in als: 'Lieve Olli, ik hoop dat mijn zusje weer beter wordt.' Het is een vertrouwde plek voor de patiëntjes en hun broertjes en zusjes." Het is de dief vermoedelijk niet om de brieven te doen geweest. Soms gooien mensen er ook geld in en Blom denkt dat de drol misschien daarom is meegenomen.

Het ziekenhuis belooft dat er snel een nieuwe drol bij Olli wordt neergezet zodat kinderen weer hun kaartjes en brieven aan Olli kunnen sturen.

Trajectcontrole Zeelandbrug blijkt 'lucratief', meeste boetes voor enkele km te snel

Veruit de meeste van de duizenden bestuurders die in de eerste vier maanden van dit jaar zijn betrapt door de trajectcontrole op de Zeelandbrug, reden maar een paar kilometer per uur te hard. Dat blijkt uit een overzicht van alle overtredingen dat PZC krant bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) heeft opgevraagd. Gemiddeld worden er zo'n 43 overtredingen per dag geregistreerd, het hoogste aantal in de provincie Zeeland. Lees verder bij PZC (Premium)

Jongeren bestormen kermis Almere

De kermis in Almere was gezellig beperkt tot negenhonderd man. Helaas vond een groep van honderd tot honderdvijftig man het nodig om door de hekken te breken en vechtpartijen te starten. De kermis werd vrijdagavond dan ook gestaakt.

Het beperkte aantal bezoekers was ingesteld vanwege de coronacrisis en het terrein was afgesloten door middel van een hekwerk en een zestal bewakers. Toch wist een recalcitrante groep door de hekken te breken en het terrein op te komen.

Overigens was dit niet de eerste keer dat de regels op het terrein werden gebroken, echter nog nooit in deze aantallen. Een kermisexploitant zei dat zes beveiligers en een politie-auto blijkbaar te weinig is om een kermis te beveiligen.

Zaterdagavond is de laatste avond van de kermis, waarbij waarschijnlijk zelfs de ME wordt opgetrommeld om mensen een gezellige avond te laten hebben.

Taliban verliest terrein

Het verzet in Afghanistan heeft drie districten ten noorden van de hoofdstad Kabul terugveroverd op de Taliban. De naastgelegen provincie Panjshir is nog niet veroverd door de Taliban en de thuishaven van de verzetsgroepen.

"Het verzet leeft nog”, zo meldde voormalig defensieminister Bismillah Momhammadi van Afghanistan op Twitter. Momhammadi maakt deel uit van de strijdgroepen, waarvan nog niet echt duidelijk is hoe groot deze zijn. Bronnen melden dat strijders zich dagelijks bij het verzet aansluiten.

De provincie Panjshir bestaat voornamelijk uit Tadzjieken, de grootste minderheid in Afghanistan. De leider van het verzet zou de zoon zijn van de legendarische 'Leeuw van Panjshir', Ahmad Shah Massoud, die de Russen uit Afghanistan verjaagde.

Twee dagen geleden vroeg Massoud junior de wereld om wapens om de strijd tegen de extremisten opnieuw te beginnen. Of die strijd kans van slagen heeft, hangt af van de regionale en internationale steun die hij krijgt. "De Taliban zijn niet alleen een probleem voor de Afghanen. Afghanistan zal onder controle van de Taliban een ’ground zero’ worden van radicaal-islamitische terrorisme."

GGD gaat prikken in moskee

Amsterdam doet er alles aan om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Vooral in buurten waar veel mensen met een migratieachtergrond wonen gaan de cijfers niet of nauwelijks omhoog. Het bestuur van de Taibah moskee in Zuidoost helpt ook een handje mee. Vandaag kon iedereen zich in de moskee laten vaccineren.

De komende drie vrijdagen is het mogelijk om je in de Taibah Moskee te laten vaccineren tegen corona. Het bestuur heeft hiertoe zelf het initiatief genomen. De mobiele prikteams van de GGD verzorgen de vaccinatie. Door de prik op een vertrouwde omgeving aan te bieden hoopt het bestuur dat meer mensen zich laten inenten.

Imams
Dat ook de imam de gelovigen aanspoort om een prik te nemen kan ook een handje helpen. "Vanuit de Islam wordt ons geleerd dat wij onszelf moeten beschermen bij een pandemie of ernstige ziekte. En wij moeten er ook voor zorgen dat de ziekte niet verder kan uitbreiden en de gemeenschap beschermen", vertelt penningmeester Hakiem Kariman.

Ook voor de 12 jarige Joenoes is het belangrijk dat de imam zegt dat het goed is. "Omdat de imams de Islam hebben bestudeerd weten ze veel meer dan normale moslims, dus zij kunnen ook beter weten of iets goed is", vertelt Joenoes nadat hij zijn eerste prik heeft gehad.

De GGD is blij met de priklocatie in de Taibah Moskee en hoopt dat meerdere Amsterdamse moskeeën het voorbeeld van de Taibah moskee zullen volgen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat er veel mensen zich in de Moskee laten inenten, maar dat de vaccinatiegraad omhoog moet is wel duidelijk.

Uit cijfers van de GGD blijkt dat de stijging van de vaccinatiegraad in Nieuw-West (51 procent) en Zuidoost (52 procent) volledig tot stilstand is gekomen. Ook stadsbreed stijgt de vaccinatiegraad nog maar nauwelijks, van 61 procent vorige week naar 62 procent deze week.

Probleem met migratieachtergrond
Die zeer lage vaccinatiegraad begint langzamerhand een groot probleem te worden. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de mensen die nu in ziekenhuizen worden opgenomen vanwege coronaklachten, bijna driekwart niet of nog niet helemaal gevaccineerd zijn, 25 procent van de ziekenhuisopnames zijn dus volledig gevaccineerden.

Ook blijkt uit onderzoek dat tijdens de tweede corona-golf Amsterdammers met een migratieachtergrond zwaarder werden getroffen door corona dan hun stadsgenoten met een Nederlandse achtergrond. Zij werden vaker opgenomen in het ziekenhuis, maakten twee tot vier keer vaker een infectie door en het sterftecijfer was bijna anderhalf keer zo hoog.

FOK! Wat een weer: meer warmte en zon, maar daarna..

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Een hartelijk welkom allen!

Ik was vanochtend even bang. Voor ik naar mijn werk wilde gaan, zag ik dat ik die ene bui die in Nederland te vinden was, vol over mij heen zou krijgen. Gelukkig week deze iets af waardoor ik toch droog aan kwam op mijn werk, zo'n 40 kilo. 

Rond de middag viel er ook een drupje maar de zon kwam ook tevoorschijn. Op die momenten was het prima te doen met ruim boven de 20 graden. Maar er is meer dan waar ik ben. In het zuidwesten is het wel enigszins droog gebleven. De twintig graden is overigens wel overal behaald. 

Morgen wordt het nog warmer en is de zon nog meer te zien, ook is het dan vrijwel overal droog. Maar eerst vanavond en vannacht. In het midden van het land kan nog een bui voor komen, ook is er ruimte voor opklaringen. De minimumtemperatuur vannacht ligt tussen de 12 en 15 graden.

Morgenochtend begint plaatselijk mistig en nevelig. In de loop van de dag laat de zon zich steeds meer zien en wordt het van 20 graden op de wadden tot lokaal 26 graden in het zuiden. Er is weinig wind. In de avond begint het te spoken in het zuidwesten; er kan wateroverlast door hevige regen in korte tijd ontstaan. Ook hagel is niet uitgesloten, net als windstoten van 60 km/u. 

Daar gaan we morgen ongetwijfeld meer over horen en zien. 

Tot een volgende keer maar weer!

 
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.