Effect mRNA-vaccin tegen Deltavariant 'dooft uit' na enkele maanden

In Israël hadden onderzoek al laten zien dat de huidige mRNA-vaccins na een paar maanden significant minder bescherming boden tegen, vooral, de Deltavariant van het coronavirus. Nu heeft een onderzoek van de Amerikaanse Mayo-kliniek deze data weten te verifiëren.

De Amerikaanse regering is op basis van deze laatste data al bezig alles op alles te zetten om een derde-vaccinatieronde op te zetten en verwacht wordt dat president Joe Biden dit deze week nog bekend zal maken. Waarschijnlijk krijgen alle Amerikanen die gevaccineerd zijn met Pfizer of Moderna vanaf halverwege september de gelegenheid om de derde prik te halen.

Er is nog te weinig data over de effectiviteit van het Jansen-vaccin over tijd, aangezien deze pas later werd gebruikt in de VS. Onderzoekers zijn druk bezig met het bestuderen van het effect van een tweede prik met dit vaccin.

De vaccins bieden blijkbaar na een paar maanden minder bescherming tegen het oplopen van COVID-19, maar biedt nog wel voldoende bescherming tegen ziekenhuisopnames door deze ziekte.

WHO is kritisch
De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) wil eigenlijk nog even wachten met het geven van 'de derde prik' in ontwikkelde landen. Dit zou immers voor nog grotere vaccinschaarste bij arme landen kunnen leiden. De Amerikanen willen juist doorgaan met opkopen van zoveel mogelijk vaccins, omdat zij 'het vaccinmagazijn van de wereld' willen spelen en daarmee tegelijkertijd hun eigen bevolking zoveel mogelijk te kunnen bereiken.

Andere experts verwachten dat andere ontwikkelde landen het voorbeeld van de VS zullen volgen, waardoor de hoeveelheiden vaccins nóg schaarser worden. "Je laat een groot deel van de wereldbevolking zo ongevaccineerd rondlopen", waarschuwt Céline Gounder. "Dit lijkt teveel op korte-termijndenken. Dit is erg nationalistisch en individualistisch reageren."

Een woordvoerder van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIH vindt dat niet voldoende reden om de derde prik uit te stellen. "Het gaat wel om de combinatie van de felle Deltavariant, een enorm besmettelijke variant waartegen ook nog eens een verslechterde immuniteit voor ontstaat. We kunnen niet wachten tot het te laat is."