FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 augustus 2021

Vitesse verspeelt voorsprong in blessuretijd bij Anderlecht

Vitesse heeft volgende week nog alle kansen om de groepsfase van de Conference League te bereiken. In een leuke wedstrijd leek Vitesse er met de overwinning vandoor te gaan, maar in blessuretijd maakte Anderlecht de 3-3 en miste ook nog een penalty.

Vlak voor tijd stond Vitesse in Brussel nog op een 3-2 voorsprong, nadat het twee keer terug was gekomen van een achterstand. Een overwinning leek in de maak voor Vitesse nadat invaller Oussama Tannane Vitesse op voorsprong had gezet, maar in de blessuretijd kwam Anderlecht toch nog langszij.

Anderlecht leek er zelfs nog met de overwinning vandoor te gaan, want na de gelijkmaker kreeg de thuisploeg ook nog een penalty, alleen werd die gemist door Lior Refaelov.

Volgende week donderdag is de return in Arnhem. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de groepsfase van de Conference League.

Ik zal het goed met jullie maken!

Daar ben ik nog een keertje!

Ik vind wel dat ik jullie na mijn vorige posting mijn excuses ben verschuldigd.  

Er zijn gelukkig ook heel mooie dingen in de muziekwereld. Dit is echte passie en talent met fantastische muziek. Dit soort optredens zie je gewoon niet meer. Tegenwoordig zijn er tig managers/tekstschrijvers voor het 'opkomende talent' en als je een leuk koppie hebt... dan ben je er.

Een voorbeeld vind ik in eigen land Suzan & Freek. 'Als Het Avond Is' vind ik persoonlijk heel mooi. Dat was hun doorbraak middenin de pandemie. Nu heb ik echter de indruk dat ze daarna alleen maar teksten en muziek schrijven om hits te scoren. Heel jammer, want volgens mij kunnen zij veel beter. In ons land vind ik Eefje de Visser echt heel goed, misschien wel de beste.

Dit is zeker een reden waarom ik nooit naar talentenjachten of al dat soort dingen heb gekeken of zal kijken. Je ziet vaak dat ze heel even met één hitje een succes hebben en daarna weer in de vergetelheid raken.

Dit nummer dat ik nu plaats was een concert van Bob Welch in 1981. Dat was al ruim na zijn vertrek uit Fleetwood Mac. Het contact bleef echter in stand. Stevie Nicks, Mick Fleetwood en Christine McVie waren daar als gasten.

Jaja.... mooi.  

Feyenoord zet grote stap naar Conference League

Feyenoord heeft een grote stap gezet op weg naar de groepsfase van de Conference League. In de Kuip werd het Zweedse IF Elfsborg met maar liefst 5-0 verslagen.

Feyenoord begon furieus aan de wedstrijd en kreeg al snel diverse kansen. Een goal kon niet uitblijven maar het duurde toch nog 25 minuten totdat Sinisterra na een goede voorzet van Toornstra de 1-0 kon binnenkopte. Daarna ging het echter lopen en via Jahanbakhsh en wederom Sinisterra stond het nog voor rust 3-0.

Na rust ging Feyenoord verder waar het gebleven was. Sinisterra tekende voor zijn derde van de avond en Linssen bracht de stand op 5-0. Daarna kreeg Elfsborg ook nog een rood en leek een nog grotere zege in de maak. Dat gebeurde echter niet meer maar in de problemen kwam de thuisclub. Kleine smet was nog de rode kaart voor keeper Bijlow voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

Feyenoord

5 - 0

IF Elfsborg

 25' Sinisterra
 30' Jahanbakhsh
 37' Sinisterra
 48' Sinisterra
 59' Linssen
   
 
 Gele kaart: Til, Pedersen, (Feyenoord), McVey, Gojani, Strand, (IF Elfsborg)
 Rode kaart: Bijlow (80) (Feyenoord), Holst (61/2xg) (IF Elfsborg)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Pawson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen
Trauner
Senesi
Malacia
Toornstra
Til
Kökçü (Fer/75)
Jahanbakhsh (Bozeník/67)
Linssen
Sinisterra (Marciano/82)
  Rönning
J.Larsson (Lagerbielke/75)
L.Väisänen
McVey
Strand
Römer
Holst
Gojani (Olsson/46)
Alm (Bernhardsson/46)
Frick (Ndione/78)
Okkels(Holmén/74)

Bokser Buatsi wint weer met flinke knockout, Ortiz zet weg naar wereldtitel door

Voor de liefhebber van het boksen keren we nog even terug naar afgelopen weekeinde, voor onder meer Manny Pacquaio komend weekeinde in de ring stapt. Er werd op diverse plekken gebokst om diverse wereldtitels, het ene gevecht wat beter dan het andere.

Joshua Buatsi (14-0) - Ricards Bolotniks (18-5)
De ongeslagen Brit Joshua Buatsi kreeg in Brentwood met de Let Ricards Bolotniks een volgende test tegenover zich, wachtende op een kans op een echte wereldtitel. In mei won Buatsi met een harde knockout van Daniel Dos Santos, Bolotniks wist dik tien ronden vol te houden. Buatsi was echter beter en in de elfde ronde maakte hij het met een loeiharde rechter op het hoofd van de Let af, waarmee hij zijn WBA International-titel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) verdedigde.

John Riel Casimero (30-4) - Guillermo Rigondeaux (20-1)
Na wereldtitels in twee gewichtsklasses pakte Casimero in 2019 de WBO-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) door Zolani Tete te verslaan. Vorig jaar was hij Duke Micah de baas en nu mocht hij het in Carson opnemen tegen de 40-jarige Cubaan Guillermo Rigondeaux, een echte grootheid: olympisch kampioen in 2000 en 2004, een van de beste amateurboksers ooit en professioneel wereldkampioen in twee gewichtsklasses.

Tegen Vasyl Lomachenko verloor hij in 2017 voor het eerst, tegen Casimero kreeg Rigondeaux de kans om na zijn superbantamgewichttitels (2013-2017) ook een volledige wereldtitel in het bantamgewicht te pakken. Het werd helaas geen spetterend gevecht tegen Casimero, bij elkaar landden er nog geen honderd slagen. Rigondeaux ontweek het een en ander, Casimero raakte zo nu en dan eens wat en uiteindelijk gaven twee van de drie juryleden de winst aan de Filipijn.

Vergil Ortiz Jr (17-0, 17 KO's) - Egidijus Kavaliauskas (22-1, 18 KO's)
In Frisco Ortiz in de ring om zijn WBO International-titel in het weltergewicht (-66,7kg) te verdedigen, nadat hij die in maart van Maurice Hooker had gewonnen. Met Egidijus Kavaliauskas had hij een taaie Litouwer tegenover zich, die pas in 2019 door nota bene Terence Crawford tegen zijn eerste nederlaag aan was gelopen. Een mooi gevecht dus en voor beide heren een goede kans op weg naar een gevecht voor een volwaardige wereldtitel.

In de tweede ronde gaf Kavaliauskas een enorme partij gas, maar Ortiz bleef - ongeveer - overeind. De Litouwer sloeg ook in ronde drie weer toe, maar liep tegen een counter aan en ging even naar het canvas. Ortiz herstelde zich en kwam meer in het gevecht, in ronde acht resulterend in een tweede knockdown van Kavaliauskas, nog in dezelfde ronde gevolgd door nummers drie, vier én vijf, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte: achttien zeges, achttien knockouts voor Ortiz.

Joshua Franco (17-1) - Andrew Moloney (21-1)
Een heus drieluik kwam tot voltooiing: in juni vorig jaar was Franco te sterk voor Moloney en pakte hij diens WBA Regular-titel in het supervlieggewicht (-52,2kg) over. In november stonden ze nog eens tegenover elkaar, dit keer werd het een no contest, nadat Franco al snel een oogblessure op was gelopen. In Tulsa stonden ze nog eens tegenover elkaar en ook dit keer was het spannend, maar ook dit keer kreeg Franco door alle drie juryleden de overwinning toebedeeld.

NHL 22 komt 15 oktober uit

Tot niemands verrassing komt Electronic Arts ook dit jaar weer met een nieuwe versie van NHL. De game komt op 15 oktober uit voor de Xbox Series X en PlayStation 5, met een grafisch minder imposante versie voor de PlayStation 4 en Xbox One.

De atleet op de cover is dit jaar Auston Matthews, de alternate captain van de Toronto Maple Leafs. Voor het eerst zullen de Seattle Kraken ook speelbaar zijn, het nieuwste team in de NHL. Nieuwste gameplay-snufje is de Superstar X-factors, waarbij de beste spelers in de NHL extra moves en vaardigheden krijgen ten opzichte van de rest in franchise, be a pro en CHEL mode. Ongeveer 50 spelers zullen Superstar X-factors hebben, en ook goalies kunnen er gebruik van maken.

Roddelpraat sommeert Televizierring tot terugplaatsing op lijst, anders kort geding

Nadat Roddelpraat door stemmen van de kijkers op de longlist Televizier-Ster voor populaire online-videoserie belandde, ontvingen Jan Roos en Dennis Schouten dinsdag een mail van de organisator Gouden Televier-Ring  dat ze werden uitgesloten van deelname.

Als reden werd aangegeven dat de organisatie van mening was dat het programma Roddelpraat (kwetsbare) groepen en personen consequent in een hoek zet en beledigt. 

In de reglementen van de prijs staat volgens de makers van Roddelpraat echter nergens dat dit een criterium kan zijn om niet mee te doen met de verkiezing. Daarom hebben ze nu een sommatie verstuurd aan de organisatie van de Gouden Televizier-ring dat Roddelpraat voor a.s. vrijdag 18.00 uur teruggeplaatst moet zijn op de kieslijst, blijft de organisatie in gebreke dan volgt een kort geding. 


Nederland is weer een topartiest rijker!

Hoi allemaal!

Ik zat vanmiddag naar de radio te luisteren en plots kwam de zogezegde super-zomerhit van 2021 voorbij. Ik probeer de Top 40 al een beetje te vermijden en luister meestal naar de regionale zender uit Overijssel. Daar draaien ze nog echte muziek met o.a. Marcel Spijkerman en Oene Loonstra op zaterdag. Dan klinkt er geen wanklank.

Maar vanmiddag overkwam mij dat zelfs daar ze er niet aan ontkomen om deze mega-knaller te draaien. Dit waren de ergste muzikale minuten die ik in heel lange tijd heb meegemaakt. Ik heb hem net voor de tweede keer gehoord om er zeker van te zijn dat het echt verschrikkelijk is. En ja, het is echt verschrikkelijk. We hebben natuurlijk al André Hazes Jr, Gers Pardoel, Snelle, Boef, Maan, enz, enz.  Dus we kunnen nu met stip noteren in dit wanstaltige lijstje: Mart Hoogkamer.

Ik vrees dat we dit gedrocht nog heel vaak gaan horen, want geloof het of niet.......... dit 'product' komt zomaar NIEUW BINNEN op nummer 19, ik herhaal: NIEUW BINNEN op nummer 19.

Op dit soort momenten zou ik dit land meteen willen verlaten en mij ergens in de bossen van Lapland willen verstoppen.

Zo. Dit moest er even uit.  

Fijne avond allemaal, en ik hoop dat jullie niet beroerd worden.  

P.S : Persoonlijke mening.  

Quake met nieuwe content nu te koop

Bethesda brengt een remastered versie uit van Quake, de klassieke shooter waar menig van ons mee groot is geworden. De game bevat het complete pakket, dus ook alle DLC, en komt zelfs met nieuwe content in de vorm van de 'Dimension of the Machine-'uitbreiding.

De game is grafisch wat opgepoetst, bevat nieuwe modellen, ondersteunt resoluties tot en met 4K en nog meer. Daarnaast is de game met vier spelers in co-op te spelen (online en local). Voor wie dat graag wil met spelers op andere platforms, is er ondersteuning voor crossplay.

De game is per direct te koop voor 9,99 euro. Wie de game koopt, ontvangt ook de originele versie van de game.

Call of Dury: Vanguard officieel onthuld

Activision heeft Call of Duty: Vanguard officieel aangekondigd. Na de teaser eerder deze week, is de volle reveal trailer hieronder te bekijken.

Call of Duty: Vanguard speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De campaign laat ons spelen in Afrika, West-Europa en Oost-Europa in deze periode. De multiplayer kent een uitgebreide launch, met de terugkeer van de Zombie-modus en maar liefst twintig multiplayer-maps.

De game komt uit voor de vorige- en huidige generaties consoles en pc op 5 november.

Nederlandse volleybalsters beginnen EK met ruime winst

De Nederlandse volleybalsters zijn overtuigend begonnen aan het EK. Tegen Oekraïne won Oranje met 3-0 (25-17 25-12 25-22).

Oranje kende in de openingswedstrijd op het EK geen enkel probleem met de Oekraïense volleybalsters. De eerste twee sets werden overtuigend gewonnen. Oekraïne bood in de derde set wat meer tegenstand, maar ook die set werd gewonnen door de Nederlandse ploeg. Nika Daalderop (14 punten), Eline Timmerman (12) en Juliët Lohuis (11 punten) waren de topscoorders bij Oranje.

Nederland speelt vrijdag tegen Finland, dat in de eerste wedstrijd met 3-2 verloor van Zweden. Daarna volgen de groepsduels met Roemenië (zondag), Turkije (dinsdag) en Zweden (woensdag). De eerste vier teams van de poule plaatsen zich voor de achtste finales.

Gevaccineerden dragen net zoveel virus mee als ongevaccineerden

Na een Amerikaans en Israëlisch onderzoek, blijkt nu ook uit een groot Engels onderzoek dat de effectiviteit van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca vermindert naarmate de tijd vordert. Bovendien blijkt dat gevaccineerden evenveel virusdeeltjes bevatten als niet-gevaccineerden. De kans op ernstige symptomen blijft bij de eerste groep echter wel lager.

Het AstraZeneca-vaccin is negentig dagen na de tweede prik nog 61 procent effectief tegen besmetting met het coronavirus. Het Pfizer-vaccin is op dat moment nog 75 procent effectief. De onderzoekers van de Universiteit van Oxford onderzochten ruim drie miljoen neus- en keeluitstrijkjes. Bij personen vanaf 35 jaar daalt de effectiviteit het snelst.

Lees ook: Effect mRNA-vaccin tegen Deltavariant 'dooft uit' na enkele maanden

De onderzoekers concluderen verder dat dubbelgevaccineerden na een besmetting met de Deltavariant net zoveel virusdeeltjes in hun neus en keel hebben als niet-gevaccineerden. Bij de Alpha-variant lag het aantal virusdeeltjes bij dubbelgevaccineerden beduidend lager dan bij niet-gevaccineerden.

"Toen de Deltavariant de kop opstak, zagen we de virusdeeltjes enorm oplopen. Nu zien we geen verschil meer in de hoeveelheid virus die mensen krijgen na hun tweede vaccinatie", aldus Sarah Walker, professor Medical Statistics and Epidemiology aan de Universiteit van Oxford en hoofdonderzoeker van de Covid-19 Infection Survey.

Volgens haar is het nog steeds nuttig om jezelf te laten vaccineren, de kans op ziek worden blijft namelijk lager dan bij niet-gevaccineerden, maar zodra je eenmaal geïnfecteerd bent, draag je dezelfde hoeveelheid virus bij je als niet-gevaccineerden.

De onderzoekers tasten nog in het duister omtrent de besmettelijkheid van gevacccineerden ten opzichte van niet-gevaccineerden, zij verwachten dat gevaccineerden het virus eerder weg zullen werken, dus eerder niet meer besmettelijk te zijn. Dit wordt echter niet ondersteund door feiten.

Cort blijft Roglic net voor in zesde etappe Vuelta

Magnus Cort heeft de zesde etappe van de Vuelta gewonnen. De Deen zat mee in de vroege vlucht en hield net een opkomende Primoz Roglic van zich af. Roglic is wel de nieuwe leider in de Ronde van Spanje.

Na twee massasprints was het vandaag weer aan de klassementsrenners, al kregen we wel een volledige vlakke aanloop naar het slotklimmetje van 1,9 kilometer. In tegenstelling tot de voorgaande etappes was het lastig om in de juiste vlucht mee te zitten, maar uiteindelijk raakte vijf renners weg, met daarbij Jetse Bol en Bertjan Lindeman.

Het vijftal reed een voorsprong van zeven minuten bij elkaar en ze leken voor de ritzege te mogen strijden, tot de ploeg van Michael Matthews zich op kop van het peloton zette. De voorsprong liep snel terug en zeker nadat Ineos het peloton in waaiers trok leek het een kansloze missie te worden voor het vijftal, al hadden ze bij het opdraaien van de slotklim van twee kilometer nog altijd een voorsprong van meer dan een halve minuut.

Op de slothelling spatte de boel volledig uit elkaar, zowel voorin als in het peloton. Magnus Cort was de sterkste vooraan, maar het peloton onder aanvoering van Ineos kwam snel dichterbij. Toch was het Cort die het net hield voor Primoz Roglic, de sterkste bleek van de favorieten. Roglic neemt de leiderstrui over van Kenny Elissonde.

Vrijdag staat de eerste rit met meerdere beklimmingen op het programma met aankomst op de Balcón de Alicante, een klim van 8,4 kilometer met een stijgingspercentage van 6,4%.

Meisjes betast tijdens autorijles

Een 54-jarige rij-instructeur ging wel erg ver om zijn leerlingen het autorijden bij te brengen. Bij zeker twee meisjes ging hij zover dat zij hem aanklaagden voor misbruik.

Volgens hen legde hij zijn hand op hun bovenbenen en raakte hij hun borsten aan. Ook zou hij bij één van hen het hand in het kruis geschoven hebben. "Door de aanrakingen voelde ik me vies en alleen, ik wist niet meer wat normaal is", vertelt één van de twee slachtoffers voor de rechtbank in Den Bosch.

De instructeur had een 'logische reden' voor zijn ongewenste gedrag. Zijn hand op de knie zou moeten helpen met het druk geven op de pedalen en de hand op het bovenbeen zou rustgevend moeten werken. “Ik stond er niet bij stil dat dat anders binnen kon komen bij hen.“

Het aanraken van borsten kan hij zich niet herinneren, wel kleine kneepjes in de bovenarm, uiteraard bedoeld om de remdruk na te bootsen. Spijt heeft hij van zijn hand in de lies van één van de minderjarige meisjes. Daar maakte hij draaiende bewegingen, volgens het slachtoffer zo'n vier minuten. Waarom hij dat deed, kan hij niet vertellen. “Het gebeurde in het moment, niet uit lust.”

De meisjes mochten in de rechtzaal zelf ook het woord nemen. "Waar haal je het lef vandaan om dit bij een minderjarig meisje te doen terwijl ze nergens heen kan”, aldus één van hen. “Wij, meisjes van 16 en 17, zijn in deze levensfase het meest onzeker over onszelf en daar heb jij misbruik van gemaakt.” Het andere slachtoffer schaarde zich achter haar en bekritiseerde de instructeur. “Jij had alle controle en ik geen.”

“Ik heb het gevoel dat elke man op zo'n manier naar mij kijkt.” Bij het zien van een lesauto wordt ze emotioneel. “Misselijk van de herinneringen aan wat jij deed in die auto.”

De officier van justitie eiste acht maanden celstraf en vier maanden voorwaardelijk die de man moet uitzitten als hij opnieuw in de fout gaat. De officier vindt verder dat hij geen instructeur meer mag zijn en dat hij ruim vijfduizend euro aan schadevergoedingen moet betalen.

COVID-19: 2.524 positief getesten en 6 doden, totaal 1.911.699 en 17.933

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.524 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.911.699 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 54 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 452 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 14 patiënten opgenomen, er liggen nu 220 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.933 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Van Wageningen zegt lidmaatschap Academy op ivm genderneutrale Gouden Kalf

Acteur Yorick van Wageningen heeft per direct zijn lidmaatschap van de Nederlandse Academy opgezegd. De Academy is de club van filmprofessionals die jaarlijks de verdeling van de Gouden Kalveren bepaalt. De acteur is onder andere bekend van 'Oorlogswinter' en 'Girl with the Dragon Tattoo'.

In een brief geeft hij het volgende aan; ‘Zelfs al is het genderneutraal maken van de acteursprijzen misschien niet verkeerd; het gekozen moment om dit te doen kan nauwelijks slechter. De hele cultuursector is de afgelopen anderhalf jaar vermoord. Tienduizenden makers staat het water tot aan de lippen. Talent is vernietigd. En uitgerekend dit moment nemen jullie zonder ledenraadpleging een beslissing op basis van buitengewoon geladen identiteitspolitiek waarvan je op je vingers kunt natellen dat die de komende tijd de discussie gaat beheersen.’

Het nutteloze feitje van de dag: Bijzondere gastarbeiders

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen Noorwegen allemaal als een prachtig land met prachtige natuur. Met ruige landschappen en steile fjorden is het land niet overal even makkelijk toegankelijk voor wandelaars maar daar is door de (lokale) overheid over na gedacht. Want wist je dat er op tal van plekken in Noorwegen trappen zijn aangelegd en dat speciaal daarvoor Nepalezen worden ingehuurd? De Himalaya in Nepal staat bekend om zijn talloze wandelpaden met ellelange trappen waarmee kleine plaatsjes en basiskampen van bergtoppen met elkaar verbonden zijn.

De Sherpa's uit Nepal weten als geen ander hoe er in onherbergzaam gebied trappen gebouwd moeten worden. Dus werden ze door het bedrijf Stibyggjaren met hun kennis en vaardigheden ingeschakeld om aan de slag te gaan in de ruige Noorse natuur. De Nepalezen hebben inmiddels al 300 projecten in Noorwegen onder handen genomen en ze zorgen in de zomer niet alleen voor de aanleg maar ook voor het onderhoud van de wandeltrappen.

FinanciŰle crisis in zicht voor Taliban, deviezenreserves en hulpgelden geblokkeerd

Na de verovering van Kabul bereiden de Taliban zich voor om te heersen over een noodlijdend land. Een van de grote moeilijkheden: je hebt geld nodig om te regeren. Maar de deviezenreserves zijn geblokkeerd en betalingen vanuit het buitenland worden stopgezet.

De machtsovername in Afghanistan ging zo snel dat het tempo misschien zelfs de Taliban heeft verrast. Nu worden de islamisten echter plotseling geconfronteerd met een enorm probleem: ze hebben geen toegang tot de miljarden aan deviezenreserves van het land en het Westen stopt met betalen.

Volgens het hoofd van de Afghaanse centrale bank, Ajmal Ahmady, die naar het buitenland vluchtte, heeft de centrale bank ongeveer negen miljard dollar in handen. Hiervan is zeven miljard dollar in de vorm van contant geld, goud, obligaties en andere investeringen bij de Amerikaanse Federal Reserve. Het grootste deel van het resterende bedrag staat niet op de Afghaanse centrale bank, maar op andere internationale rekeningen - bijvoorbeeld bij de in Zwitserland gevestigde Bank for International Settlements (BIS), de bank van de centrale banken. Slechts maximaal 0,2 procent van de reserves is toegankelijk voor de Taliban. De reden: de Amerikaanse regering en de centrale bank hebben de meeste valutareserves van Afghanistan bevroren na de val van Kabul.

Aangezien Afghanistan veel meer importeert dan het exporteert, en dus een groot tekort op de lopende rekening heeft, vertrouwt de centrale bank "om de paar weken op het ontvangen van fysieke contante leveringen", tweette Ahmady. "De hoeveelheid resterende contanten is bijna nul omdat de leveringen stopten nadat de veiligheidssituatie in het land verslechterde." Hij zei tegen de Financial Times: "Als mensen denken dat het nu beroerd is, maar de situatie snel zal verbeteren, onderschatten ze de gevolgen." De militaire fase is voorbij, nu begint de fase van economische gevolgen.

En deze zullen naar verwachting enorm zijn. Ahmady verwacht dat de Afghaanse munt nog verder zal depreciëren. De reden hiervoor is dat de centrale bank de binnenlandse banken niet van voldoende dollars kan voorzien. "De inflatie zal stijgen", zei de centrale bankier. Tegelijkertijd zullen de Taliban waarschijnlijk kapitaalcontroles toepassen om de uitstroom van vreemde valuta te voorkomen. Ze zullen waarschijnlijk ook opnames van accounts beperken. "Het zal verschrikkelijk zijn als mensen niet aan hun geld kunnen komen", zei Ahmady tegen de FT.

Voor het grootste gedeelte van de bevolking zal de inflatie vooral te merken zijn aan hogere voedselprijzen. De waarde van de Afghaanse munt was al sterk gedaald toen de islamisten het overnamen.

Buitenland stopt betalingen
Als een van de armste landen ter wereld is Afghanistan "sterk afhankelijk van buitenlandse hulp", zegt expert Vanda Felbab-Brown van de Amerikaanse denktank Brookings Institution. Het bedrag van de eerdere steunbetalingen is minstens tien keer wat het Taliban-leiderschap in het land verdient.

Volgens de Wereldbank bedroeg het bruto binnenlands product van het land in 2020 19,8 miljard dollar, waarvan bijna 43 procent uit hulpgelden bestond. Volgens een rapport van het Sanctiecomité van de VN-Veiligheidsraad dat in mei 2020 werd vrijgegeven, worden de huidige inkomsten van de Taliban geschat op $ 300 miljoen tot $ 1,5 miljard per jaar. De Taliban halen hun inkomsten vaak uit criminele activiteiten. Een belangrijke industrie is de teelt van opiumpapavers, waaruit opium en heroïne worden gewonnen. De afpersing van lokale bedrijven en het eisen van losgeld voor ontvoeringen zetten ook geld in de schatkist van de islamisten.

Nadat de Taliban aan de macht waren gekomen, kondigden verschillende landen aan dat ze de hulpgelden zouden bevriezen. Ondertussen heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook de toegang van Afghanistan tot hulpbronnen opgeschort voor een bedrag van ongeveer 450 miljoen dollar. Ook een leningprogramma van 370 miljoen dollar van het IMF, dat bedoeld was om de Afghaanse economie tijdens de Corona-crisis een boost te geven, is stopgezet.

Een financiële crisis zal het waarschijnlijk moeilijk maken voor de Taliban om hun macht te consolideren. Maar het zal waarschijnlijk ook de vluchtelingenstroom vergroten, aangezien de toch al lage levensstandaard verder zal dalen. "Op middellange termijn zullen er grote migratiestromen uit Afghanistan zijn", zegt centrale bankchef Ahmady. 

Zonder C19-prik zijn studenten bij UT-docente niet meer welkom in de collegebanken

Universiteit Twente-docente Femke Nijboer roept in een gepeperde column op de website U-Today op tot een vaccinatieplicht voor studenten. ‘Zonder prik komt een student er bij mij niet meer in’, schrijft Nijboer in het bewuste artikel, dat ze afsluit met de woorden ‘laat de haat e-mails maar binnen komen’. Lees verder bij Tubantia (Premium).

Volgens zegsman Laurens van der Velde van de UT is het invoeren van een vaccinatieplicht niet aan de orde. "We vinden het goed dat er een discussie is over dit thema, maar het is uiteraard niet aan de docenten om zo’n plicht af te dwingen".

Molotovcocktails door het raam gegooid bij journalist in Groningen

Bij journalist Willem Groeneveld, van stadsblog Sikkom, werden in de nacht van woensdag op donderdag molotovcocktails door het raam gegooid.

Groeneveld en zijn partner wisten zelf het vuur te blussen en zijn ongedeerd. De politie is bezig met onderzoek. Volgens de woordvoerder van dienst wordt de zaak hoog opgenomen, maar hij wil niet speculeren over de aanleiding of toedracht tot de recherche haar onderzoek heeft afgerond. Lees verder bij DvhN.

Effect mRNA-vaccin tegen Deltavariant 'dooft uit' na enkele maanden

In Israël hadden onderzoek al laten zien dat de huidige mRNA-vaccins na een paar maanden significant minder bescherming boden tegen, vooral, de Deltavariant van het coronavirus. Nu heeft een onderzoek van de Amerikaanse Mayo-kliniek deze data weten te verifiëren.

De Amerikaanse regering is op basis van deze laatste data al bezig alles op alles te zetten om een derde-vaccinatieronde op te zetten en verwacht wordt dat president Joe Biden dit deze week nog bekend zal maken. Waarschijnlijk krijgen alle Amerikanen die gevaccineerd zijn met Pfizer of Moderna vanaf halverwege september de gelegenheid om de derde prik te halen.

Er is nog te weinig data over de effectiviteit van het Jansen-vaccin over tijd, aangezien deze pas later werd gebruikt in de VS. Onderzoekers zijn druk bezig met het bestuderen van het effect van een tweede prik met dit vaccin.

De vaccins bieden blijkbaar na een paar maanden minder bescherming tegen het oplopen van COVID-19, maar biedt nog wel voldoende bescherming tegen ziekenhuisopnames door deze ziekte.

WHO is kritisch
De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) wil eigenlijk nog even wachten met het geven van 'de derde prik' in ontwikkelde landen. Dit zou immers voor nog grotere vaccinschaarste bij arme landen kunnen leiden. De Amerikanen willen juist doorgaan met opkopen van zoveel mogelijk vaccins, omdat zij 'het vaccinmagazijn van de wereld' willen spelen en daarmee tegelijkertijd hun eigen bevolking zoveel mogelijk te kunnen bereiken.

Andere experts verwachten dat andere ontwikkelde landen het voorbeeld van de VS zullen volgen, waardoor de hoeveelheiden vaccins nóg schaarser worden. "Je laat een groot deel van de wereldbevolking zo ongevaccineerd rondlopen", waarschuwt Céline Gounder. "Dit lijkt teveel op korte-termijndenken. Dit is erg nationalistisch en individualistisch reageren."

Een woordvoerder van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIH vindt dat niet voldoende reden om de derde prik uit te stellen. "Het gaat wel om de combinatie van de felle Deltavariant, een enorm besmettelijke variant waartegen ook nog eens een verslechterde immuniteit voor ontstaat. We kunnen niet wachten tot het te laat is."

Onderzoekers: toedienen plasma aan coronapatiŰnten heeft geen zin

Het heeft weinig zin om bloedplasma van genezen coronapatiënten toe te dienen aan nieuwe besmette personen die net de eerste coronaklachten krijgen. Het plasma slaagt er niet in om de ziekte tegen te houden en heeft dus “geen significant voordeel”. Dat concluderen de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), een overheidsdienst.

De NIH hebben een proef met het zogeheten convalescente plasma gestopt. In dat plasma zitten de antistoffen van mensen die corona hebben doorgemaakt en ervan hersteld zijn. Lees verder bij Skipr.

Viertal opgepakt voor stelen dure horloges met behulp van 'voetbaltruc'

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar de diefstal van ruim tien waardevolle horloges. Sinds maart werden diverse aangiftes van de diefstallen gedaan, waarbij steeds sprake was van eenzelfde werkwijze en overeenkomstige signalementen.

Het viertal, in de leeftijd van 22 tot en met 27 jaar, werd dinsdagochtend in Amsterdam aangehouden. Drie van hen werden in eenzelfde woning opgepakt, de vierde verdachte in een andere woning. Het betreft mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Zelfde werkwijze
Uit de aangiftes blijkt dat de horloges telkens op eenzelfde manier werden gestolen. Het slachtoffer werd op straat aangesproken door een groepje mannen. Vervolgens werd een zogenaamde 'voetbaltruc' of 'dansje' gebruikt om het horloge van het slachtoffer ongemerkt te ontvreemden.

De mannen konden worden achterhaald met behulp van bewakingsbeelden en beelden van een mobiele telefoon. Er wordt onderzocht of er sprake is van mobiel banditisme, een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken, winkel-, metaal- en autodiefstal.

Voetbaltruc
Bij de trucs leiden zakkenrollers het slachtoffer af door het vragen om een vuurtje of naar de weg te vragen. Zodra het slachtoffer daarop ingaat, geeft de dief een hand en plaatst hij zijn benen tussen die van het slachtoffer. Daarbij raakt het slachtoffer uit balans en worden ongemerkt de persoonlijke bezittingen weggenomen.

Horeca wil terrassen ook tijdens winter open

Grote terrassen moeten ook in de winter openblijven. Die oproep doen horeca-ondernemers en de VVD-fractie aan het stadsbestuur van Amsterdam.

De ondernemers moeten eigenlijk in oktober hun buitenterrassen opruimen, maar volgens de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland verkeren zij sinds de pandemie in een noodsituatie. "Er is wel wat open, maar de tijden zijn beperkt en er is te weinig capaciteit", zegt voorzitter Pim Evers tegen De Telegraaf.

De VVD noemt het 'zonde' als de zomerterrassen in oktober dicht moeten. "Als de coronamaatregelen deze winter worden afgeschaft, kunnen ondernemers iets extra’s verdienen om hun schulden af te lossen. En als er in het allerslechtste scenario weer een lockdown komt, kunnen er tenminste mensen buiten zitten", aldus raadslid Claire Martens tegen de krant.

De sector zegt nu alvast duidelijkheid te willen, zodat bij een eventuele nieuwe lockdown ondernemers niet worden overvallen als de terrassen toch open mogen blijven.

Vuelta: Etappe 6 - Vlakke aanloop naar een muur

Jasper Philipsen won de vijfde etappe in de Vuelta a España, de sprinters uit de Lage Landen rijden iedereen naar huis. Vandaag gaat dat niet gebeuren, want we krijgen een typische Vuelta-rit: een lange aanloop naar een kort muurtje.

De etappe gaat van start in Requena en finisht iets minder dan 160 kilometer later op de Alto de la Montaña de Cullera. In de eerste 75 kilometer van de etappe gaan we met wat heuveltjes van ruim 600 meter hoogte naar zeeniveau, daarna blijft het zo goed als vlak.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat het na een lang vlak gedeelte toch gaat ontploffen richting finish: de laatste twee kilometer gaan fors omhoog, met uitschieters van dik boven de tien procent. Explosieve beentjes onderbinden dus.

Starten doen we vandaag even voor twee uur, Eurosport schakelt rond kwart voor drie in en Sporza is er om tien voor vier pas weer bij. De finish staat wederom tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: matig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is er veel bewolking en komt er vooral in de noordelijke helft van het land geregeld (mot)regen of een enkele bui voor. In het zuiden blijft het vrijwel overal droog. De zon laat zich vrijwel nergens zien. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De west- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het half tot zwaar bewolkt en is er kans op een bui. De minimumtemperatuur komt uit op zo'n 14°C en de zuidwestelijke wind is zwak, langs de kust matig.

Vrijdag overdag is er vrij veel bewolking, maar vooral in de middag kan ook de zon soms even doorbreken. In de ochtend is het op de meeste plaatsen droog, maar in de middag kan er lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. De zwakke tot matige wind komt eerst uit zuidwest maar draait in de loop van de dag naar een noordwestelijke richting. (Bron: KNMI)

Prachtige zonsondergang in Marburg(D)  (Foto: qltel)
Prachtige zonsondergang in Marburg(D) (Foto: qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Internationale marine-oefening boven Ameland en in Eemshaven

Nederland is van 23 augustus tot 10 september 2021 gastland voor de internationale mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 21. Naast Nederlandse en Belgische marineschepen, nemen zo’n vijftien marineschepen van de NAVO en zeshonderd militairen deel aan de oefening ten noorden van de Waddeneilanden. De laatste week van de oefening is de Eemshaven de oefenlocatie voor een havenbeschermingsoefening met marineduikers en explosievenopruimers.

Het doel van Sandy Coast 21 is het versterken van gereedheid, kennis en expertise op het gebied van mijnenbestrijding op zee en in havengebieden. Het oefengebied in de Noordzee biedt een uitdagende omgeving voor de deelnemende mijnenbestrijdingseenheden. Ondiep water, sterke stroming, dynamische zeebodem, wisselende weersomstandigheden en dat alles in de nabijheid van drukke scheepvaartroutes en windmolenparken. Verder is de oefening bedoeld om aansturing vanaf zee en vanuit een hoofdkwartier op land te beoefenen. In de Eemshaven wordt tijdens de gehele oefening een operationeel hoofdkwartier bemand.

Behalve marineschepen en hun opsporingsmiddelen, wordt er gewerkt met ondiep water duikteams en havenbeschermingsteams, waaronder personeel van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Zij komen in actie tijdens de havenbeschermingsweek. Hierbij werken de militairen intensief samen met lokale en regionale veiligheidsautoriteiten.

“Mijnenbestrijding is een belangrijke taak van de Koninklijke Marine en haar bondgenoten”, aldus kapitein-luitenant ter zee Peter Baars, leider van de oefening. “Commerciële scheepvaart en visserij hebben nog altijd te maken met de gevaren van explosieven op de zeebodem en bij haveningangen. Zoals oude explosieven afkomstig uit de Tweede en soms zelfs Eerste Wereldoorlog. Ook vormen havens een potentieel doelwit van terrorisme. De Koninklijke Marine en haar bondgenoten bereiden zich met deze oefening voor op operaties, waarbij havens vrijgemaakt moeten worden van explosieven of een zeegebied veilig gemaakt voor militaire operaties”.

Nederland en België werken al jaren intensief samen bij mijnbestrijdingsoperaties. De komende jaren vervangen beide landen ook gezamenlijk de huidige mijnenjagers voor nieuwe schepen en systemen.

PSV mag ondanks nederlaag tegen Benfica nog altijd hopen op Champions League

PSV mag na het eerste treffen met Benfica nog altijd hopen op Champions League-deelname. De Eindhovenaren verloren woensdagavond het eerste duel in de play-offs bij Benfica met 2-1. Volgende week is de return in Eindhoven.

PSV keek na tien minuten al tegen een achterstand aan. Rafa Silva schoof de bal voorbij Joël Drommel. PSV ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en leek na een half uur spelen ook op 1-1 te komen via Eran Zahavi. Alleen het doelpunt van de Israëliër werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Vlak voor het rust kwam de thuisploeg op 2-0. Julian Weigl was de doelpuntenmaker voor Benfica uit een corner die niet goed werd verwerkt.

Na rust ging PSV op zoek naar de aansluitingstreffer en die zou al vroeg in de tweede helft vallen. Cody Gakpo zorgde met een individuele actie en afstandsschot voor de 2-1 en PSV kwam steeds beter in de wedstrijd ondanks dat ze weinig kansen creëerde tegen Benfica. Toch kreeg Mario Götze de kans na een prachtig balletje van Gakpo op de 2-2, maar de Duitser had net iets te veel tijd nodig.

Zo leed PSV zijn eerste nederlaag van dit seizoen, maar heeft het volgende week nog alle kansen op het bereiken van de Champions League.

Ambassadeteam en militaire beveiliging geland op luchthaven Kabul

Een C130 transportvliegtuig met aan boord de Nederlandse ambassadeur, een consulair noodteam en 62 militairen die voor de force protection zorgen, is geland op het vliegveld van Kabul. Zij gaan onder leiding van de ambassadeur zo snel mogelijk op dat vliegveld verder om de evacuaties mogelijk te maken.

Dit team vertrok maandag vanaf Vliegbasis Eindhoven naar een locatie in de regio van Afghanistan. Vandaag kreeg het toestemming om naar Kabul te vliegen.

Situatie vliegveld
De situatie op het vliegveld is onoverzichtelijk en erg veranderlijk. Militairen van de Verenigde Staten hebben de beveiliging en coördinatie over de vluchten op zich genomen. De verwachting is dat meerdere geplande Nederlandse vluchten deze week kunnen landen, maar ook dat zijn ‘dagkoersen’.

Nederland aan het werk voor evacuaties uit Kabul, procedures en tijdelijke regeling bekend

Nederland doet er alles aan om de evacuatie van mensen uit Afghanistan mogelijk te maken. De afgelopen dagen zijn hiervoor verschillende stappen gezet, maar de veiligheidssituatie in Kabul is fragiel.

Tot vorige week konden mensen nog via civiele luchtvaart naar Nederland komen. Nadat 2 geplande chartervluchten zijn geannuleerd omdat het niet veilig genoeg was om te landen, is voor militair transport gekozen.

Defensie plant momenteel met verschillende militaire vluchten. Gisteren zijn twee C-17 transportvliegtuigen ingezet vanaf de Heavy Airlift Wing in Papa, Hongarije. Nederland kan samen met andere NAVO-landen een beroep doen op deze strategische transportcapaciteit. Het eerste vliegtuig kon gisteren niet landen. De toestemming om te landen werd uitgesteld, omdat lokaal de prioriteit werd gegeven aan het invliegen van extra beveiliging.

Een tweede C-17 transporttoestel is vanavond geland op Kabul International Airport. Het vliegtuig is inmiddels opgestegen met ca. 40 mensen aan boord. Er zijn voor zover nu bekend geen Nederlanders of Afghanen aan boord.

Nieuw ambassadeteam en militaire beveiliging op weg
Vanochtend is een KDC-10 transportvliegtuig vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Kabul via een tussenstop in de regio. Aan boord zitten de Nederlandse ambassadeur, een consulair noodteam en 62 militairen die voor de force protection zorgen. Zij gaan onder leiding van de ambassadeur zo snel mogelijk op het vliegveld in Kabul verder om de evacuaties mogelijk te maken. De verwachting is dat zij morgenmiddag aan de slag kunnen op het vliegveld.

Verder is vanmorgen een C130-transportvliegtuig vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken richting een land in de regio, met onderweg een tussenlanding. Dit toestel wordt met een andere C130 ingezet die al in de regio is. Dit is om een luchtbrug te vormen tussen Kabul International Airport en een veilig land in de regio.

Een Airbus A330-vliegtuig van de Multinational Multirole Tanker Transport Capability (MRTT) vertrekt naar verwachting morgen vanaf Eindhoven richting de regio. Aan boord zijn enkele artsen en verpleegkundigen van Defensie, zodat er op de opvanglocatie in de regio ook basis medische zorg aan evacués kan worden verleend. Het MRTT-vliegtuig kan daarna worden ingezet voor retourvluchten vanaf de opvanglocatie in de regio naar Nederland.

Situatie vliegveld
De situatie op het vliegveld is onoverzichtelijk en erg veranderlijk. Militairen van de Verenigde Staten hebben de beveiliging en coördinatie over de vluchten op zich genomen. De verwachting is dat de Nederlandse vluchten deze week kunnen landen, maar ook dat zijn ‘dagkoersen’. Op dit moment is het moeilijk om Afghanen van buiten het vliegveld toegang te geven tot het vliegveld. Zij krijgen nu geen toegang van de Amerikanen in verband met de veiligheid. Buitenlandse Zaken en Defensie werken hard om duidelijkheid te krijgen wanneer de beoogde evacués het vliegveld op kunnen.

Opvang
In de tussentijd heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid voorbereidingen getroffen voor de aankomst van Afghanen in Nederland. Defensie ondersteunt dit door het ter beschikking stellen van een opvanglocatie op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in de Marnewaard.

Procedure na evacuatie uit Afghanistan
Bij aankomst in Nederland is voor de groep mensen uit Afghanistan die ook in het bezit zijn van een Nederlands paspoort een aantal voorzieningen geregeld om hen op weg te helpen. Mensen met de Afghaanse nationaliteit worden bij aankomst in Nederland overgebracht naar de Willem Lodewijk van Nassaukazerne van het ministerie van Defensie in Zoutkamp. Daar wordt samen met het COA gezorgd voor begeleiding en noodopvang.

Voorzieningen mensen met een Nederlands paspoort
Bij aankomst op Schiphol en na registratie worden de mensen met een Nederlands paspoort, die geen huisvesting hebben, naar een opvanglocatie in de buurt van het vliegveld gebracht. Aan meegekomen familieleden zonder een Nederlands paspoort wordt waar nodig een visum voor kort verblijf verstrekt. Ook wordt indien nodig medische en psychishe hulp geboden.

Voor het (verdere) verblijf van de mensen met een Nederlands paspoort en eventuele familieleden zijn er drie mogelijkheden waarbij verplichte preventieve quarantainemaatregelen van toepassing zijn:

1. Er wordt zelf voor onderdak gezorgd, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Er wordt geen gebruikgemaakt van de opvangmogelijkheden.

2. Er wordt later voor eigen onderdak gezorgd. Er wordt tijdelijk gebruikgemaakt van de opvangmogelijkheden.

3. Er wordt gebruikgemaakt van de opvangmogelijkheden in Nederland.

Tijdelijke regeling
Voor de groep mensen uit Afghanistan met een Nederlands paspoort zijn de volgende zaken zijn geregeld:

  • een eenmalige tegemoetkoming voor de aanloopkosten;
  • een wekelijkse toelage ten behoeve van voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven;
  • de betaling van buitengewone kosten;
  • dekking van de kosten van medische verstrekkingen overeenkomstig een daartoe te treffen ziektekostenregeling;
  • een verzekering tegen de financiële gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid.

Deze regeling geldt voor personen die niet over voldoende eigen middelen beschikken.

Ontvoerde hond via Interpol weer terug bij zijn baasjes

Vier weken lang zijn bordercollie Max en zijn baasjes van elkaar gescheiden geweest vanwege een hachelijk avontuur en een vermoedelijke ontvoering.

De 1-jarige hond verdween half juli op het strand van Katwijk en werd na onderzoek van de wijkagent - en uiteindelijk zelfs de Interpol - in Duitsland teruggevonden. 'Een bizar verhaal', zegt een hondeneigenaar tegen de 'oma' van Max, Margreet Schaart, terwijl ze weer bij het strand van Katwijk loopt. 'Maar wat fijn dat hij er weer is!'

EU-commissie roept op tot opschorting van deportaties naar Afghanistan

De Europese Commissie eist dat de deportaties naar Afghanistan worden opgeschort. Commissaris voor Binnenlandse Zaken Johansson zei na een videoconferentie met ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie dat het land niet veilig is. Tegelijkertijd benadrukte ze dat andere landen in de buurt van Afghanistan moeten worden ondersteund om vluchtelingen op te vangen.

De EU moet niet wachten tot de mensen aan de grens van Europa staan. Het is belangrijk om ze vooraf te helpen. De Afghanen die zich direct in een onveilige situatie bevinden bedreigd doordat de Taliban aan de macht kwamen in Kabul, moeten worden toegelaten tot de EU-lidstaten, zei Johansson.

Onder meer Oostenrijk wijst de toelating van verdere vluchtelingen uit Afghanistan af en dringt erop aan dat criminele en afgewezen asielzoekers daar blijven worden uitgezet. Minister van Binnenlandse Zaken Nehammer riep op tot de oprichting van deportatiecentra in de buurlanden in de regio.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.