Politie heeft geweld gebruikt bij onaangekondigde demonstraties Den Haag

In Den Haag zijn verschillende protestmarsen met vrij harde hand door de politie naar het Malieveld begeleid.

De demonstraties waren niet aangekondigd, de politie was in groten getale aanwezig. Gezien de aanwezigheid van vele gele parapluutjes, veteranen en streams van Video in Verzet lijkt dit een demonstratie te zijn tegen de nog overgebleven coronamaatregelen. Later werd duidelijk dat men de 'Onafhankelijkheidsdag' als onderwerp van de demonstraties had. Op meerdere plaatsen in Den Haag hadden zich groepjes mensen verzameld die lopend en zingend vorm gaven aan hun demonstratie. Onder meer bij het kantoor van de Hoge Raad der Nederlanden en de Hofvijver begonnen groepjes aan hun protestwandeling. Inmiddels heeft de politie de binnenstad van Den Haag afgezet.

Uit de tweets blijkt dat politie Den Haag de protestwandelingen met harde hand naar het Malieveld probeerde te begeleiden. De demonstranten keerden zich ook tegen een aantal politieagenten waarop de politie geweld moest gebruiken en zichzelf even moest terugtrekken.

De ME en de hondenbrigade zijn ingezet om de demonstraties 'in goede banen' te leiden. Alle groepjes werden naar het Malieveld 'begeleid'; als een groepje demonstranten dat niet wilde, werden ze ingesloten door agenten. Er is geweld gebruikt door de agenten, maar ook door de demonstranten. Op de livestream was te horen dat er regelmatig politieagenten werden gevraagd naar hun dienstnummer. Ook werd er 'politie, politie, hoeren van justitie' door een aantal demonstranten gescandeerd.

De demonstraties zijn inmiddels afgelopen. 

Stream van vanmiddag:

Update 17.30 uur (van politie Den Haag): 

Rond de niet aangemelde demonstratie zondagmiddag 4 juli in Den Haag heeft de politie geweld moeten gebruiken. Een grote groep demonstranten had zich op verschillende plekken verzameld voor een demonstratie waarop de politie is ingezet om de openbare orde te handhaven. Daarop is door een groep demonstranten geweld tegen de politie gebruikt. Er is één demonstrant aangehouden.
Aan het begin van de middag verzamelden zich in Den Haag meerdere groepen demonstranten. Er was geen demonstratie aangemeld en er was derhalve geen organisatie aanspreekbaar. Ook in de Archipelbuurt bleek zich een groep demonstranten te hebben verzameld. Een groep van circa 150 mensen was daar samengekomen en spatte bij het zien van de politie uiteen. Een groep van schatting ruim 80 demonstranten vluchtte vervolgens het Repelaerpark in, maar werd aan de andere kant opgewacht door agenten en maakte rechtsomkeert.

Op het moment dat zij terugkwamen op de plek waar zij het park waren binnen gegaan, troffen zij daar agenten. De agenten wilden de groep kort in het park ophouden, in afwachting van een besluit over het al dan niet toestaan van de demonstratie. De groep keerde zich echter tegen de agenten en gebruikten geweld in een poging uit te breken. Zoals te zien is op camerabeelden die circuleren, zagen de agenten zich genoodzaakt geweld te gebruiken tegen de groep. De betrokken agenten zijn voornemens aangifte te doen van het tegen hen gebruikte geweld, er zijn geen agenten gewond geraakt.

Uiteindelijk heeft zich op het Malieveld een groep demonstranten verzameld en is er vanaf het Spui een groep door agenten begeleid richting het Malieveld. Daar is de demonstratie verder zonder grote ongeregeldheden verlopen. Er is in de omgeving van het Malieveld een verdachte aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Eerdere tweets: