Sywert wilde graag in de Kamer voor het CDA, 'maar hij werd afgewezen'

Mondkap-importeur Sywert van Lienden ís vorig jaar in gesprek geweest met het CDA over een prominente plek op de CDA-lijst. Maar die kandidatuur ging niet door na een blokkade vanuit het bestuur, vertellen ingewijden. Over deze beslissing heerst nu een enorme opluchting in de partijtop. Zo meldt de Gelderlander.

Een bronnen bij het CDA meldt: "Hij heeft gesolliciteerd als Kamerlid, maar hij is afgewezen”. Een andere bron meldt: "Hij was in de race, maar uiteindelijk ging iemand in het bestuur ervoor liggen.” Dat is achteraf gezien ‘helemaal een juiste inschatting’. "Hij was vrij overtuigd van zijn eigen kunnen”, zegt een andere partijprominent. Sywert van Lienden zelf ‘wil er niks over zeggen’, maar zegt alleen dat dit een ‘onjuiste versie’ van de feiten is.

De mondkap-affaire plaagt behalve het ministerie van VWS en Van Lienden zelf vooral het CDA. Van Lienden schreef mee aan het partijprogramma, had geregeld contact met CDA’ers - hij appte met de adviseur van minister Hugo de Jonge over de mondkapjes en ook met De Jonge zelf.