FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 juni 2021

Zverev en Tsitsipas in straight sets naar halve finales Roland Garros

Tennisser Alexander Zverev staat voor het eerst in zijn loopbaan in de finale op Roland Garros. De als zesde geplaatste Duitser was op het Parijse gravel een flinke maat te groot voor de verrassing van het toernooi, de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina: 6-4, 6-1, 6-1.

Zverev strijdt tegen de Griek Stefanos Tsitsipas om een finaleplek. De nummer vijf van de plaatsingslijst stond dinsdagavond tegenover de nummer twee, de Rus Daniil Medvedev. In set één was een enkele break genoeg voor Tsitsipas, in set twee gaf hij een break voorsprong weg en won hij de tiebreak alsnog, waarna de Griek in de derde set een break juist goed kon maken. Op 6-5 maakte hij het op Medvedev's service vervolgens af: 6-3, 7-6 (3), 7-5.

Schuurs en Koolhof lopen Roland Garros-finale mis

Tennissers Demi Schuurs en Wesley Koolhof zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale op Roland Garros. Voor beiden had het de eerste Grand Slam-finale in het gemengd dubbelspel moeten zijn, Koolhof stond vorig jaar met Nikola Mektic wel in de mannendubbelfinale op de US Open.

Het als derde geplaatste Nederlandse duo nam het op tegen Elena Vesnina en haar Russische landgenoot Aslan Karatsev, de sensatie van de Australian Open. Schuurs en Koolhof begonnen nog wel aardig, maar nadat de eerste set verloren was leek het verzet in één klap totaal gebroken: 4-6, 1-6.

Vesnina en Karatsev spelen in de finale tegen het Amerikaans-Britse duo Desirae Krawczyk/Joe Salisbury, die het Mexicaans-Colombiaanse duo Giuliana Olmos/Juan Sebastian Cabal in de halve finales überhaupt niet in actie zagen komen.

Tennissters Zidansek en Pavlyuchenkova na thrillers naar halve finales Roland Garros

Tennisster Anastasia Pavlyuchenkova staat in de halve finales op Roland Garros. De als 31e geplaatste Russische strandde zes keer in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi, inclusief in Parijs in 2011, maar dinsdag was het eindelijk raak.

Tegen de tien plekken hoger geplaatste Kazachse Elena Rybakina stond Pavlyuchenkova de eerste set via een tiebreak af, waarna ze in set twee op 3-2 met twee breaks de stand gelijk kon trekken. In set drie verloren beide dames al vroeg twee servicegames, waarna het alsnog gelijk op ging. Op 8-7 maakte Pavlyuchenkova het dan eindelijk af op haar eerste matchpoint: 6-7 (2), 6-2, 9-7.

De ongeplaatste Sloveense Tamara Zidansek won in haar kwartfinale set één van de Spaanse Paula Padosa (33), voor wie vier verloren servicegames er één te veel was. Ook in het tweede bedrijf werd slecht geserveerd, dit keer pakte Badosa de set, waarna beiden in set drie een vroege break plaatsten. Nadat Zidansek op 6-6 met veel pijn en moeite haar servicegame kon behouden, maakte ze het op haar tweede matchpoint af: 7-5, 4-6, 8-6 en daarmee bereikte ze als eerste Sloveense ooit de laatste vier op een Grand Slam-toernooi.

Random Pics van de Dag #331

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlandse hockeyers als groepswinnaar naar halve finale

De Nederlandse hockeyers nemen het op het EK in de halve finales op tegen België. De ploeg van bondscoach Max Caldas won in de laatste groepswedstrijd met 6-0 van Wales. Een ultralate goal van Billy Bakker was precies voldoende om Duitsland in de poule te passeren. Nederland werd zo groepswinnaar en pakte en passant Nederland een ticket voor het WK van 2022.

De opdracht voor Oranje was vooraf vrij helder. Een punt zou genoeg zijn voor het behalen van de halve finales. Bij een score van minimaal zes doelpunten verschil zou Nederland zeker zijn van de eerste plaats in de poule. Zo’n uitslag was geen onmogelijke opdracht tegen Wales, op Rusland na de laagstgeklasseerde EK-deelnemer op de wereldranglijst. Een ploeg die op de eerste speeldag met 8-1 verloor van Duitsland.

De mondiale nummer zeventien, die op het vorige EK opzien baarde door gelijk te spelen tegen Engeland en te winnen van Ierland, stond vandaag voor het eerst in 26 (!) jaar tegenover Oranje. De laatste ontmoeting voor vandaag was dus in 1995. Het jaar van de Champions League-winst van Ajax, Guus Meeuwis de hitlijsten veroverde met ‘Het is een nacht’ en SBS 6 werd toegevoegd aan het zenderpakket.

Oranje voelde zich dinsdagavond vanaf het begin van de wedstrijd als een vis in het water. Het tempo werd gelijk flink opgeschroefd en de defensie van Wales werd overhoop gehockeyd. Binnen drie minuten en veertig seconden lag de eerste bal achter doelman James Fortnam.

De maker van de openingsgoal was Mirco Pruyser, die tot dinsdag op het EK nog droog stond. Niet alleen voor de spits van Amsterdam was de beginfase vreugdevol. Dat gold ook absoluut voor Justen Blok, die zijn in het hart van de verdediging z’n eerste minuten van dit toernooi maakte. Aan de overkant keek de defensie van Wales machteloos toe hoe Oranje de ene na de andere flitsende aanval op de mat legde.

Het leidde ertoe dat het na twaalf minuten al 3-0 stond. Eerst sloeg Jeroen Hertzberger vanaf de rand van de cirkel raak, zo’n honderd tellen later tipte een andere Rotterdammer, Thijs van Dam, de 3-0 binnen. De treffer van Hertzberger werd overigens pas toegekend na een ‘go’ van de videoreferee, die werd ingeschakeld door de Belgische scheidsrechter Sébastien Michielsen.

Na dat stormachtige begin liet Oranje het tempo iets zakken, wat de wedstrijd een stuk minder levendig maakte. Het publiek veerde slechts op bij een paar kansjes voor Wales en schrok even toen Jorrit Croon een stick tegen z’n hoofd kreeg, bij een van die spaarzame tegenstootjes. Het vermaak kwam vanuit de trukendoos van Robbert Kemperman en Jonas de Geus die de aandacht trokken met technische hoogstandjes.

Aan die vrijblijvende freewheel-fase kwam vlak na rust een einde, toen Mirco Pruyser zijn tweede treffer van de avond maakte; ditmaal door een backhand binnen te vegen. Nadat de opvallend aanvallend spelende De Geus een reuzenkans liet liggen om de scoren verder op te vijzelen – hij sloeg volledig vrijstaand naast – kreeg Nederland de eerste corner van de wedstrijd. Een kans die met beide handen werd aangegepen om alsnog de 5-0 te maken, via Robbert Kemperman die de rebound van de sleeppush van Jip Janssen benutte.

Nederland ging het laatste kwart in met de wetenschap dat er nog een treffer nodig was voor de poulewinst. Van Dam had de bal negen minuten voor tijd voor het intikken, maar kwam een teenlengte tekort om de bal te raken – wat uiteraard wel een vereiste is om een doelpunt te maken. De jarige Maurits Visser, vandaag 26 jaar geworden, mocht de laatste vijf minuten keepen in plaats van Blaak. De goalie van Bloemendaal hield zijn doel schoon. Het leek alsof er aan de overkant ook niet meer gescoord werd en Nederland wel genoegen nam met plek twee en een halve finale tegen Engeland.

Tot zes seconden voor het einde Nederland nog een keer aanzette. Thijs van Dam vond Bakker, die ervoor zorgde dat donderdag Engeland en Duitsland elkaar in de eerste halve finale treffen. Om 20.00 uur is het Wagener Stadion opnieuw het decor van de clash der Lage Landen. Een duel om nu al naar uit te kijken.

Nederland – Wales 6-0
4′ Mirco Pruyser 1-0
9′ Jeroen Hertzberger 2-0
10′ Thijs van Dam 3-0
32′ Micro Pruyser 4-0
44′ Robbert Kemperman 5-0
60′ Billy Bakker 6-0

Volleybalsters winnen ook van Canada

De Nederlandse volleybalsters blijven goed presteren in de Nations League. Na de knappe overwinning tegen Polen werd vanochtend Canada met 3-0 (25-19, 25-12, 25-21) verslagen.

Het begin in de eerste set verliep nog moeizaam voor de Nederlandse volleybalsters, maar daarna kwam het team van bondscoach Avital Selinger er snel in. Het jonge Nederlandse team won vervolgens makkelijk de eerste set en ook de tweede set werd makkelijk binnengehaald. In de derde set keek Oranje even tegen een achterstand aan (1-4), maar ook de derde set werd vrij makkelijk gewonnen.

Nederland staat momenteel vierde in de Nations League na negen duels. Een plek bij de top vier na dertig duels levert uiteindelijk een plek in de halve finales op. Zaterdag is de volgende wedstrijd voor de Nederlandse ploeg, dan staat de wedstrijd tegen China op het programma.

Wederom ritzege Van de Poel in Zwitserland

Gisteren won hij al de tweede etappe, vandaag was Mathieu van der Poel ook de beste in de derde etappe van de Ronde van Zwitserland. Bovendien is de Nederlander ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

In de rit van vandaag over 182 kilometer liet Van der Poel op de laatste klim op 27 kilometer van de streep zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Hij kreeg alle klassementsrenners met zich mee. In de finale aasde Iván García op een stunt, maar zijn aanval strandde.

De etappe liep uit op een eindsprint. Daarin koos Van der Poel het wiel van Michael Matthews en sprintte vervolgens overtuigend naar de winst.

In het algemeen klassement heeft Van der Poel een seconde op Julian Alaphilippe en vier seconden voorsprong op Stefan Küng. 

López demonstreert klasse op Mont Ventoux en wint met meer dan twee minuten voorsprong

Miguel Angel López heeft de derde editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. De Colombiaanse klimmer van Movistar won met groots machtsvertoon voor de Spanjaarden Óscar Rodríguez en Enric Mas.

De wedstrijd met twee keer de Mont Ventoux is dit jaar een ideale voorbereidingswedstrijd, doordat dit jaar ook de zware klim in de Tour de France is opgenomen. Vooral Movistar kwam met een sterke ploeg aan de start en Miguel Angel López maakte zijn favorietenrol ook waar op de kale berg.

Op twaalf kilometer ging López in de aanval en vrij snel reed hij weg bij zijn concurrenten. De Colombiaanse klimmer, die laat aan zijn seizoen begon, won met ruim twee minuten voorsprong op Óscar Rodríguez. Enric Mas, ploeggenoot van López maakte het podium vol.

COVID-19: 1.465 positief getesten en 14 doden, in totaal 1.665.846 en 17.695

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.465 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.665.846 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 49 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 616 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 3 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 321 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 14 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.695 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Weekcijfers RIVM COVID-19 2 t/m 8 juni 2021
Weekcijfers RIVM COVID-19 2 t/m 8 juni 2021

Afgelopen week* kregen 14.397 personen een positieve testuitslag, een daling van 30% vergeleken met de week hiervoor. Dat komt overeen met 84 positief geteste personen per 100.000 inwoners. Het aantal mensen dat zich afgelopen week liet testen op SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -teststraten daalde. Daarnaast daalde ook het percentage positieve testen verder af van 9,0% een week eerder tot 7,2% afgelopen week.

Diertje overleeft 24.000 jaar in bevroren toestand

Het microscopisch kleine diertje Bdelloidea, uit de onderklasse van raderdiertjes, leeft normaliter in zoet water en vochtige bodems, waar het zich zowel zwemmend als kruipend in voortbeweegt.

Russische wetenschappers hebben dit diertje aangetroffen in bevroren grond uit boorkernen, die voor onderzoek naar de oppervlakte waren gehaald. Het diertje bleek al die tijd in volledig cryogene toestand te hebben overleefd. Het was reeds bekend dat deze raderdiertjes tot wel tien jaar in bevroren toestand kon overleven, maar dit stelde de betrokken wetenschappers wel voor een grote verrassing. Het diertje was, nadat het weer tot leven werd gewekt, in staat zichzelf te voeden en zelfs tot het verzorgen van nageslacht.
Het was overigens niet voor het eerst dat men levend materiaal uit duizenden jaar oude permafrostbodem wist te halen; verschillende mossen en zaden werden succesvol tot leven gewekt na een eeuwenlang verblijf in de bevroren bodem.

Ook primitieve wormachtigen, nemathodes (rondwormen), werden zo op twee plaatsen in Noordoost Siberië uit permafrost van liefst 30.000 jaar oude aardlagen gehaald en weer 'gereanimeerd'. Alhoewel het onwaarschijnlijk is dat ook grotere organismen een dergelijk verblijf in de permafrost zouden kunnen overleven, is het voor de wetenschappers wel van groot belang om te ervaren dat ook meercellige organismen klaarblijkelijk in staat kunnen zijn om een cryogene toestand te kunnen overleven - een droom van vele science fictionschrijvers en toekomstdromers.

Ook verdachten van ernstige misdrijven moeten straks dna afstaan

Met stevige waarborgen kan van een verdachte eerder in het strafproces celmateriaal worden afgenomen. Wordt de verdachte veroordeeld, dan kan vervolgens een DNA-profiel worden gemaakt dat wordt opgeslagen in de DNA-databank voor strafzaken. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Randvoorwaarden voor dit conservatoir afnemen van celmateriaal zijn onder meer een zorgvuldige inrichting van het werkproces en ondersteunende ICT-infrastructuur. Het belang van DNA-onderzoek in strafzaken is groot. Het gebruik daarvan helpt de juiste verdachte in het vizier te krijgen en strafrechtelijk aan te pakken.

Op dit moment wordt volgens de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden (Wet DNA-V) celmateriaal afgenomen zodra iemand is veroordeeld tot een sanctie in de zin van die wet voor een feit waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is. In de praktijk wordt van 87 procent van de personen die verplicht zijn celmateriaal af te staan, ook daadwerkelijk hun celmateriaal afgenomen en hun DNA-profiel in de databank opgenomen. Omdat celmateriaal pas na veroordeling wordt afgenomen, blijft een deel echter onvindbaar.

Commissie-Hoekstra
Met de Tweede Kamer is de laatste jaren diverse keren gesproken over de werking van de Wet DNA-V. In het bijzonder naar aanleiding van de rapporten van de commissie-Hoekstra, die werd ingesteld na de tragische moord op twee personen door Bart van U., te weten oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs. Door de Kamer is de wens uitgesproken om in een eerder stadium van het strafproces celmateriaal af te nemen. Minister Grapperhaus heeft naar aanleiding daarvan, na onder meer een toets op de juridische houdbaarheid, te kennen gegeven dat hij bereid is het conservatoir afnemen van celmateriaal wettelijk te introduceren. Daarvoor wilde hij eerst nog goed laten onderzoeken aan welke voorwaarden moet worden voldaan om tot een goede uitvoering te komen. Dat onderzoek is onlangs afgerond.

Wetswijziging
Op basis van de resultaten van dat onderzoek kondigt minister Grapperhaus nu een wetswijziging aan die het mogelijk maakt celmateriaal af te nemen van iedere aangehouden verdachte die na verhoor of na beëindiging van de inverzekeringstelling in vrijheid wordt gesteld, maar nog wel verdachte blijft van een feit waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is, of bij vordering van een inbewaringstelling. Hiermee kan worden bereikt dat van 99 procent van de mensen die worden veroordeeld in de zin van de Wet DNA-V, ook daadwerkelijk een DNA-profiel in de databank kan worden opgenomen.

Hoewel celmateriaal in een eerder stadium wordt afgenomen, betekent dit niet dat dit direct mag worden gebruikt voor DNA-onderzoek. De huidige verplichtingen in de Wet DNA-V worden dus niet uitgebreid. Het celmateriaal wordt na afname opgeslagen en daaruit mag pas na een veroordeling, als de officier van justitie een bevel op grond van die wet heeft gegeven, een DNA-profiel worden gemaakt. Als de betrokkene niet meer als verdachte kan worden aangemerkt, wordt het celmateriaal direct vernietigd.

Voorwaarden uitvoering
Om eerder celmateriaal af te nemen moet aan veel voorwaarden worden voldaan. Zo is een goede ICT-voorziening bijvoorbeeld een absolute randvoorwaarde om meer celmateriaal af te kunnen nemen, te verwerken en zo nodig te vernietigen. Daarnaast is het van belang dat één centrale onafhankelijke overheidsorganisatie de verantwoordelijkheid krijgt voor de opslag en het beheer van het afgenomen celmateriaal, die geen belang heeft bij het gebruik van het celmateriaal in het strafproces.

De uitvoering voor het conservatoir afnemen wordt nu verder uitgewerkt. Tegelijkertijd bevordert minister Grapperhaus dat een wetswijziging tot stand komt. Daarbij benadrukt de minister dat zorgvuldigheid voorop staat.

"Een zo foutloos mogelijke uitvoering acht ik een absolute randvoorwaarde voor het conservatoir afnemen van celmateriaal. De integriteit van een nieuwe wettelijke systematiek valt of staat met het kunnen garanderen van de veiligheid van de opslag, het beheer, het transport en de vernietiging van het conservatoir afgenomen celmateriaal’’, aldus Grapperhaus.

Sywert wilde graag in de Kamer voor het CDA, 'maar hij werd afgewezen'

Mondkap-importeur Sywert van Lienden ís vorig jaar in gesprek geweest met het CDA over een prominente plek op de CDA-lijst. Maar die kandidatuur ging niet door na een blokkade vanuit het bestuur, vertellen ingewijden. Over deze beslissing heerst nu een enorme opluchting in de partijtop. Zo meldt de Gelderlander.

Een bronnen bij het CDA meldt: "Hij heeft gesolliciteerd als Kamerlid, maar hij is afgewezen”. Een andere bron meldt: "Hij was in de race, maar uiteindelijk ging iemand in het bestuur ervoor liggen.” Dat is achteraf gezien ‘helemaal een juiste inschatting’. "Hij was vrij overtuigd van zijn eigen kunnen”, zegt een andere partijprominent. Sywert van Lienden zelf ‘wil er niks over zeggen’, maar zegt alleen dat dit een ‘onjuiste versie’ van de feiten is.

De mondkap-affaire plaagt behalve het ministerie van VWS en Van Lienden zelf vooral het CDA. Van Lienden schreef mee aan het partijprogramma, had geregeld contact met CDA’ers - hij appte met de adviseur van minister Hugo de Jonge over de mondkapjes en ook met De Jonge zelf.

Het nutteloze feitje van de dag: een rijdende veerpont

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van jullie hebben weleens op een veerpont gestaan maar wist je dat er ook 'rijdende veerponten' waren? User Peter attendeerde uw redacteur op het bestaan van zogenaamde veerwagens, een bijzonder fenomeen wat we graag met jullie delen. "Een veerwagen is een bijzonder soort pontveer, dat niet vaart maar over op de bodem van het water gelegen rails rijdt. Het gaat daarbij om een platform op een boven water stekende stellage, waar wielen onder gemonteerd zijn. Die trekt zichzelf aan een ketting over de bodem van een kanaal naar de overkant", zo luidt de omschrijving van dit fenomeen op Wikipedia. De rail waarover de veerwagen reed lag een meter onder de gemiddel vaardiepte zodat de schepen probleemloos konden passeren. 

De veerwagens werden ingezet (vanaf 1949) in Amsterdam-Rijnkanaal om de boeren van wie hun land door de aanleg van het kanaal in twee delen was gehakt te helpen. Vanaf de jaren '60 mochten ook fietsers en wandelaars van de oversteekmogelijkheid gebruiken maken. Met een snelheid van ongeveer 3 kilometer per uur duurde een overtocht 2 minuten. In 1972 kwam er een einde aan deze bijzondere manier van oversteken. Dankzij de ruilverkaveling was de noodzaak van de veerwagen voor de boeren vrijwel verdwenen en door de toenemende drukte op het kanaal was het veiliger om gebruik te maken van normale veerpontjes.

De veerwagen van Zeeburg (WikiCommons/Beeldbank Amsterdam)
De veerwagen van Zeeburg (WikiCommons/Beeldbank Amsterdam)

De ingebruikname van een veerwagen:

EK: Voorbeschouwing groep D

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen we groep D door.

Kroatië
De Kroatische voetbalploeg kende een lastig begin de kwalificatiepoule, maar na een nederlaag op de tweede speeldag tegen Hongarije kwam de ploeg van Zlatko Dalić aardig op gang en werden eerste in hun groep voor Wales en Slowakije.

Vanaf 1996 was Kroatie er bijna altijd bij op het EK, alleen in 2000 in Nederland en België wist de Kroatische voetbalploeg zich niet te plaatsen voor de eindronde van het Europees kampioenschap. Op de EK's werd in tegenstelling tot de WK's nooit goed gepresteerd. De kwartfinales waren het maximaal haalbare resultaat voor Kroatië.

Engeland
Engeland kende een vrij gemakkelijk EK-kwalificatie. Alleen in de uitwedstrijd tegen Tsjechië ging de Engelse ploeg onderuit, maar op dat moment had Engeland al een ruime voorsprong op de overige landen en plaatsen zich makkelijk als groepswinnaar.

Engeland wist verassend genoeg nog nooit de finale te bereiken op het EK. In 1996 in eigen land wist de Engelse ploeg de halve finales te bereiken, waarin het na strafschoppen verloor van Duitsland. 2008 was het absolute dieptepunt voor 'the Three Lions' nadat ze zich niet kwalificeerde voor het EK.

Tsjechië
Tsjechië begon de EK-kwalificatie met een 5-0 nederlaag tegen Engeland, daarna was de ploeg ook nog wisselvallig. Het team van Jaroslav � ilhavý verloor ook nog van Kosovo en ging in de laatste groepswedstrijd ook nog onderuit tegen Bulgarije, maar werden alsnog gemakkelijk tweede achter Engeland.

Na de afsplitsing van Tsjecho-Slowakije in 1994 was Tsjechië er ieder EK erbij. Op het eerste EK onder eigen vlag presteerde de ploeg ook uitzonderlijk. Ze haalde direct de finale waarin Duitsland via een golden goal te sterk was voor Tsjechië. Ook in 2004 presteerde de ploeg uitzonderlijk. Het team won alle drie de poulewedstrijden en hun kwartfinale werd ook makkelijk gewonnen, alleen in de halve finales ging de ploeg verassend onderuit tegen de latere Europees kampioen Griekenland na verlengingen.

Schotland
Schotland bereikte het EK via de play-offs. In de poulefase werden ze met moeite derde achter België en Rusland, waardoor de Schotten zich via de play-offs moesten kwalificeren voor het EK. Daarin won het eerst van strafschoppen van Israël en in de finale van de play-offs moesten ze het opnemen tegen Servië. In die finale play-offs werd keeper David de grote nationale held, doordat hij in de strafschoppenserie de laatste strafschop van Aleksandar Mitrović keerde, waardoor Schotland zich ten koste van Servië voor het eerst in 23 jaar weer voor een groot eindtoernooi.

Schotland wist zich dus 23 jaar lang niet te plaatsen voor een groot eindtoernooi. Voor het EK moest de 'Tartan Army' nog twee jaar langer wachten. In 1996 was het laatste EK en de Schotse voetbalploeg en daarin werd het derde in de groepsfase net achter Nederland. Ook in 1992 waren de Schotten erbij. Dat waren de enige twee EK's waar de Schotse zich voor wist te plaatsen.

Volleybalsters verslaan Polen in thriller in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben hun zesde overwinning in de Nations League te pakken. De achtste wedstrijd werd in het Italiaanse Rimini gespeeld tegen Polen en bondscoach Avital Selinger zag zijn ploeg met moeite winnen.

In set één gaf Nederland twee keer een forse voorsprong weg, waarna Polen een voorsprong nam. De pas 17-jarige Elles Dambrink hield Nederland in de set, maar Polen maakte het af. In set twee wist Nederland de weggegeven voorsprong wel alsnog terug te draaien naar winst, nadat Anne Buijs de bal over het Poolse blok tikte.

Polen nam in set drie zeven punten voorsprong en gaf dat niet meer weg, in set vier ging het precies de andere kant op. Een vijfde set was zo nodig, waarin Nederland simpelweg beter was. Eline Timmerman serveerde de ploeg naar een voorsprong en dit keer maakte Oranje het af: 21-25, 25-23, 22-25, 25-21, 15-9.

Japanse judoka's missen Spelen, maar pakken wereldtitels

Op het wereldkampioenschap judo in Boedapest hebben de Japanners maandag twee wereldtitels veroverd. Zowel bij de vrouwen tot 52 kilogram als de mannen tot 66 kilogram was het goud voor een judoka die niet op de Olympische Spelen in eigen land in actie zal komen.

Ai Shishime zag haar olympisch ticket niet geheel onterecht naar Uta Abe gaan, de tweevoudig wereldkampioene en met haar 20 jaar ook in 2021 weer dominant. Shishime, de wereldkampioene van 2017, nam het in de finale in Boedapest op tegen de Spaanse Ana Perez Box en maakte het in de slotfase af: ze legde de Spaanse op haar zij en completeerde het met een fraaie houdgreep.

De Zwitserse Fabienne Kocher won het eerste brons door de Portugese Joana Ramos te verslaan, het andere brons ging naar Gefen Primo uit Israël, die de Oezbeekse Diyora Keldiyorova klopte. De Nederlandse Naomi van Krevel ging in de tweede ronde onderuit tegen Larissa Pimenta uit Brazilië.

Bij de mannen streed wereldkampioen Joshiro Maruyama eind vorig jaar in een monsterlijke partij in Tokyo tegen Hifumi Abe, Uta Abe's broer, met als inzet een startbewijs voor de Spelen. Tweevoudig wereldkampioen Abe won die 24 minuten durende afmatpartij, zijn opvolger Maruyama moest het nu dus doen met een WK en geen Spelen.

Dat deed Maruyama wel uitstekend, links en rechts was hij zijn opponenten de baas. In de finale was hij te sterk voor Europees kampioen Manuel Lombardo uit Italië, die hij mooi op de zij wierp.

Brons was voor de Rus Yakub Shamilov, die Orkhan Safarov uit Azerbeidzjan klopte, en voor Baskhuu Yondonperenlei. De Mongoliër hoefde daar niet voor in actie te komen, want zijn Kazachse opponent Yeldos Zhumakanov raakte in de halve finales dusdanig geblesseerd dat hij niet meer kon vechten.

‘Er verandert te weinig in de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen’

Seksueel geweld tegen kinderen tast exact datgene aan wat we als samenleving willen koesteren en bewaken: de gezonde ontplooiing van (jonge) mensen. Maar de problematiek van seksueel geweld is niet altijd duidelijk: het is veelkoppig, ongrijpbaar en wijdvertakt. Er lijkt weinig te zijn veranderd de afgelopen jaren in de aanpak van daders van seksueel geweld tegen kinderen. Dat blijkt uit de Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2015-2019 die vandaag is uitgebracht.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, noemt de conclusies van de dadermonitor verontrustend. ‘We zien nog altijd hetzelfde als een aantal jaar geleden: de aanpak lijkt niet mee te bewegen met de problematiek. Ondanks aangescherpt beleid en de inzet van diverse partijen. Er zijn veel jonge daders, de doorlooptijden zijn te lang en het voorkomen van daderschap, of herhaald daderschap, lukt nog steeds onvoldoende. Er verandert te weinig in de aanpak.’ Volgens Bolhaar is er meer actie en ruimte nodig voor maatwerk. ‘Een aanpak heeft pas impact als die aansluit op de kenmerken van de daders en slachtoffers, en het steeds ontwikkelende fenomeen van seksueel geweld tegen kinderen. Het is complex en hybride, en daarmee is de oplossing niet eenduidig.’

Voorlichting is nodig om jong daderschap te voorkomen
De rapporten die de Nationaal Rapporteur recent uitbracht, schetsen allemaal hetzelfde verontrustende beeld: er zijn veel jonge slachtoffers en daders, zowel van mensenhandel als seksueel geweld tegen kinderen. Ook uit dit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van alle daders van seksueel geweld tegen kinderen minderjarig is. Dit maakt het belangrijker dan ooit om gericht in te zetten op preventie om zo daderschap, en daarmee slachtofferschap, te voorkomen. Er is structurele aandacht nodig voor bewustwording, waarbij de nadruk ligt op het vroeg leren praten over seksualiteit, gewenste omgangsvormen en grenzen. De (online) leefwereld van jongeren moet hier natuurlijk een centrale rol in spelen. Deze voorlichting dient een doorlopend onderdeel te worden van de basale ontwikkeling van jongeren.

Hoe effectief is het re-integratietraject?
‘Voorkomen is essentieel, maar mocht seksueel geweld toch plaatsvinden, is het noodzakelijk om alles op alles te zetten om seksueel geweld te stoppen en herhaling te voorkomen. Daarvoor is het cruciaal dat er wordt gekeken naar wie de daders zijn en wat de context is; welke complexe problematiek gaat er schuil achter hun daderschap? Er is niet één type dader, één type slachtoffer, en één type misdrijf,' zegt Bolhaar. ‘Ook hier is ruimte nodig voor maatwerk. Zo kan worden beslist wat de meest passende hulp en begeleiding is om ervoor te zorgen dat daders niet in herhaling vallen. Hiermee wordt slachtofferschap voorkomen.’

Het overgrote deel van de jonge daders, namelijk 99 procent, houdt zich aan de maatregelen die zijn opgelegd. Dat zegt alleen niets over de effectiviteit van het re-integratietraject. De Nationaal Rapporteur beveelt aan te onderzoeken bij welke jonge daders na afloop van reclasseringstoezicht zorgen blijven bestaan die passende resocialisatie in de weg staan, wat voor zorgen dit zijn en hoe deze jongeren het beste geholpen kunnen worden.

Lange doorlooptijden hebben negatief effect op daders en slachtoffers
De Nationaal Rapporteur vraagt extra aandacht voor de lange doorlooptijden in strafzaken. In 2019 duurde het 417 dagen tot er een vonnis was vanaf het moment dat een zaak bij het Openbaar Ministerie (OM) werd ingeschreven. In 2015 was dit 359 dagen. Dat dit zo lang duurt, maakt herstel voor slachtoffers nog lastiger dan het al is. Bovendien bevordert een snelle afronding aangiftebereidheid. De snelle afhandeling heeft ook een positieve invloed op de effectiviteit van de straf van jonge daders. Daarom is het van belang dat politie, het OM en de Rechtspraak samen aan de slag gaan.

Opdracht voor het volgende kabinet
‘Deze ingewikkelde problematiek is niet op te lossen met een optelsom van vluchtige nieuwe ideeën. Het gaat om verdieping, expertise, vasthoudendheid en lerend vermogen. De aanpak vraagt om een lange adem,’ zegt Bolhaar. ‘Dit is dan ook een opdracht voor het volgende kabinet. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in beleid, nu is het tijd om dat beleid om te zetten in daadkracht en uitvoering.’

Om dat te bewerkstellingen moeten de handvatten hiervoor worden geleverd, en is het noodzakelijk dat er in de randvoorwaarden wordt voorzien: de aangewezen partijen en organisaties hebben de middelen nodig om de uitvoering mogelijk te maken. Bolhaar: ‘Om die aanpak te laten slagen, is het noodzakelijk dat deze concreet en lokaal wordt gemaakt; de problematiek aanpakken in de leefomgeving van de daders en slachtoffers. Een intensieve samenwerking tussen het Rijk, de regio’s en gemeenten is hierbij essentieel.’

Roland Garros: Swiatek slaat tiener naar huis, piepjonge Gauff in kwartfinales

Tennisster Iga Swiatek heeft zich geplaatst voor de kwartfinales op Roland Garros. De nog altijd maar 20-jarige Poolse titelverdedigster rekende in de achtste finales af met de 18-jarige Oekraïnse Marta Kostyuk: 6-3, 6-4.

Kostyuk mag dan jong zijn, een nog jongere speelster staat wél in de kwartfinales: de als 24e geplaatste Amerikaanse Coco Gauff, in 2019 en 2020 al goed voor achtste finales op Wimbledon en de Australian Open, wist in de achtste finale tegen de Tunesische Ons Jabeur (25) wederom te overtuigen: 6-3, 6-1 en dus verloor Gauff nog altijd geen set.

De tiener neemt het op tegen de Tsjechische Barbora Krejcikova. De tweevoudig Grand Slam-winnares in het dubbelspel maakte gehakt van de Amerikaanse Sloane Stephens (6-2, 6-0), verliezend finaliste in 2018, en staat voor het eerst in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi in het enkelspel.

Swiatek speelt hierna tegen Maria Sakkari, de nummer zeventien van de plaatsingslijst. Ze was opvallend veel sterker dan de Amerikaanse Sofia Kenin (4), die vorig jaar de finale nog haalde, en plaatste zich als eerste Griekse voor de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi.

Onder voorwaarden eerder celmateriaal afnemen voor DNA in strafproces

Met stevige waarborgen kan van een verdachte eerder in het strafproces celmateriaal worden afgenomen. Wordt de verdachte veroordeeld, dan kan vervolgens een DNA-profiel worden gemaakt dat wordt opgeslagen in de DNA-databank voor strafzaken. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Randvoorwaarden voor dit conservatoir afnemen van celmateriaal zijn onder meer een zorgvuldige inrichting van het werkproces en ondersteunende ICT-infrastructuur. Het belang van DNA-onderzoek in strafzaken is groot. Het gebruik daarvan helpt de juiste verdachte in het vizier te krijgen en strafrechtelijk aan te pakken.

Op dit moment wordt volgens de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden (Wet DNA-V) celmateriaal afgenomen zodra iemand is veroordeeld tot een sanctie in de zin van die wet voor een feit waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is. In de praktijk wordt van 87 procent van de personen die verplicht zijn celmateriaal af te staan, ook daadwerkelijk hun celmateriaal afgenomen en hun DNA-profiel in de databank opgenomen. Omdat celmateriaal pas na veroordeling wordt afgenomen, blijft een deel echter onvindbaar.

Commissie-Hoekstra
Met de Tweede Kamer is de laatste jaren diverse keren gesproken over de werking van de Wet DNA-V. In het bijzonder naar aanleiding van de rapporten van de commissie-Hoekstra, die werd ingesteld na de tragische moord op twee personen door Bart van U., te weten oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs. Door de Kamer is de wens uitgesproken om in een eerder stadium van het strafproces celmateriaal af te nemen. Minister Grapperhaus heeft naar aanleiding daarvan, na onder meer een toets op de juridische houdbaarheid, te kennen gegeven dat hij bereid is het conservatoir afnemen van celmateriaal wettelijk te introduceren. Daarvoor wilde hij eerst nog goed laten onderzoeken aan welke voorwaarden moet worden voldaan om tot een goede uitvoering te komen. Dat onderzoek is onlangs afgerond.

Wetswijziging
Op basis van de resultaten van dat onderzoek kondigt minister Grapperhaus nu een wetswijziging aan die het mogelijk maakt celmateriaal af te nemen van iedere aangehouden verdachte die na verhoor of na beëindiging van de inverzekeringstelling in vrijheid wordt gesteld, maar nog wel verdachte blijft van een feit waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is, of bij vordering van een inbewaringstelling. Hiermee kan worden bereikt dat van 99 procent van de mensen die worden veroordeeld in de zin van de Wet DNA-V, ook daadwerkelijk een DNA-profiel in de databank kan worden opgenomen.

Hoewel celmateriaal in een eerder stadium wordt afgenomen, betekent dit niet dat dit direct mag worden gebruikt voor DNA-onderzoek. De huidige verplichtingen in de Wet DNA-V worden dus niet uitgebreid. Het celmateriaal wordt na afname opgeslagen en daaruit mag pas na een veroordeling, als de officier van justitie een bevel op grond van die wet heeft gegeven, een DNA-profiel worden gemaakt. Als de betrokkene niet meer als verdachte kan worden aangemerkt, wordt het celmateriaal direct vernietigd.

Voorwaarden uitvoering
Om eerder celmateriaal af te nemen moet aan veel voorwaarden worden voldaan. Zo is een goede ICT-voorziening bijvoorbeeld een absolute randvoorwaarde om meer celmateriaal af te kunnen nemen, te verwerken en zo nodig te vernietigen. Daarnaast is het van belang dat één centrale onafhankelijke overheidsorganisatie de verantwoordelijkheid krijgt voor de opslag en het beheer van het afgenomen celmateriaal, die geen belang heeft bij het gebruik van het celmateriaal in het strafproces.

De uitvoering voor het conservatoir afnemen wordt nu verder uitgewerkt. Tegelijkertijd bevordert minister Grapperhaus dat een wetswijziging tot stand komt. Daarbij benadrukt de minister dat zorgvuldigheid voorop staat.

Grapperhaus: "Een zo foutloos mogelijke uitvoering acht ik een absolute randvoorwaarde voor het conservatoir afnemen van celmateriaal. De integriteit van een nieuwe wettelijke systematiek valt of staat met het kunnen garanderen van de veiligheid van de opslag, het beheer, het transport en de vernietiging van het conservatoir afgenomen celmateriaal’’,

Geiten gedood en gedumpt: getuigen gezocht

De dierenpolitie heeft een onderzoek ingesteld naar de identiteit van twee mannen die verdacht worden van het dumpen, mogelijk mishandelen en doden van twee geitjes. De dode geitjes werden zaterdagavond aangetroffen in de bosjes van het Streekbos, nabij de parkeerplaats vlakbij de kruising Veilingweg met de Haling in Grootebroek-Andijk.

De dierenpolitie is een onderzoek gestart naar de identiteit van twee mannen die kort daarvoor op dezelfde plek zich verdacht gedroegen en waren weggereden in een donkergrijze bus. Op de locatie waar de geitjes werden aangetroffen is forensisch onderzoek gedaan en de geitjes zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Dionne Stax staat stil bij dementie in Nederland met programma Herinneringen voor het leven

Vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem presenteert Dionne Stax het live-programma 'Herinneringen voor het leven - stop dementie’. In Nederland zijn er inmiddels 290.000 mensen met dementie. Één op de vijf mensen krijgt deze hersenziekte. Dionne Stax vraagt aandacht voor de mensen die met de ziekte te maken hebben, de impact op de omgeving en de noodzaak om dementie te stoppen. In de uitzending spreekt zij met onderzoekers, mensen met persoonlijke verhalen en er zijn bijzondere optredens. Het doel van deze speciale uitzending is om aandacht te vragen voor dementie en donateurs te werven voor Alzheimer Nederland. Herinneringen voor het leven - stop dementie is op woensdag 30 juni te zien om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dionne spreekt in de uitzending met patiënten en hun familieleden, zoals de jonge Joan-Anne en haar vader. Een bijzonder portret van een dochter die lange tijd alleen thuis voor haar vader met zware Alzheimer heeft gezorgd. Ook Sonja komt in beeld, een jonge stralende vrouw van 53 jaar met diagnose Alzheimer. Sonja weet nu 1,5 jaar dat zij ziek is, maar wil vooral ook laten zien dat zij nog alles uit het leven wil halen. Hoe is dit voor haar ouders?

Ook is er een gesprek met arts en onderzoeker Dr. Wiep Scheper van het Amsterdam UMC over de status van onderzoek naar Alzheimer in Nederland. Daarnaast komt er in de uitzending een onderzoeker aan het woord over de erfelijkheid van dementie.

Herinneringen vastleggen met een foto
Ons leven is een optelsom van herinneringen. Wat blijft er nog over als je je herinneringen verliest? Zij maken wie je bent en leggen de basis voor je relatie met anderen. Een foto is voor iedereen een mooie manier om deze herinneringen te bewaren. We maken de hele dag foto’s met onze mobiele telefoons. Momenten van samenzijn met familie, vrienden en geliefden zijn waardevol om vast te leggen. In het programma is het creëren van blijvende herinneringen en alledaagse momenten met elkaar vastleggen door een foto een terugkerend element.

Bekende Nederlanders als straatfotograaf
Verschillende bekende Nederlanders gaan met een fotocamera het land in naar plekken waar herinneringen gecreëerd worden. Deze vaak mooie (alledaagse) momenten van voorbijgangers, worden vastgelegd door het maken van een (polaroid) foto. Ook wordt er tijdens de uitzending live geschakeld met deze speciale fotografen op locatie en worden mooie momenten van verschillende mensen ter plekke vastgelegd. Het doel van deze actie en speciale avond is om aandacht te vragen voor dementie en donateurs te werven voor Alzheimer Nederland. Voor de stichting is het eenvoudig: het aantal mensen met dementie groeit hard en alleen met meer geld voor wetenschappelijk onderzoek brengen we oplossingen en behandeling dichterbij.

Er is ook live muziek van Edsilia Rombley in de uitzending, zij zingt speciaal voor Alzheimer Nederland een aangepaste versie van het lied ‘Lieve mamma’.

Nederland stuurt woensdag 90.000 vaccins naar Suriname

Vanwege de zeer ernstige corona-situatie in Suriname gaan woensdag 90.000 doses AstraZeneca plus naalden en spuiten op het vliegtuig. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zojuist besloten. De vaccins die woensdag worden verstuurd kunnen direct worden ingezet in het Surinaamse vaccinatieprogramma. Naast de vaccins van woensdag werden vorige week met hulp van Defensie en Buitenlandse Zaken al zuurstofcontainers, persoonlijke beschermingsmiddelen en een medisch team naar Suriname gestuurd.

De Surinaamse autoriteiten hebben Nederland recent om hulp gevraagd bij de bestrijding van het coronavirus. Al eerder zei minister De Jonge (VWS) dat hij Suriname, naast de deelname aan Covax, met vaccins wilde helpen vanwege de speciale relaties met het land. Aanvankelijk wilde Nederland deze week 40.000 doses AstraZeneca leveren maar door lagere bestellingen van ziekenhuizen (voor laatste tweede prikken) kunnen er nu al 90.000 vaccins naar Suriname worden verstuurd. Deze hoeveelheid loopt vooruit op latere leveringen van 500.000 tot 750.000 doses AstraZeneca, afhankelijk van de leveringen aan Nederland. Nederland en Suriname bespreken momenteel hoeveel vaccins nodig zijn in Suriname en hoeveel er op welke momenten gekoeld kunnen worden.

Inzetbaarheid AstraZeneca en Moderna
De vaccins die komende week worden geleverd kunnen direct worden ingezet in het Surinaamse vaccinatieprogramma. Momenteel wordt er in Suriname al geprikt met het AstraZeneca-vaccin en is er veel animo voor het halen van een vaccinatie. Het is al vroeg druk op de priklocaties. Hierdoor kunnen de Nederlandse leveringen makkelijk worden ingepast. Daarnaast kan dit specifieke vaccin bewaard worden bij koelkasttemperatuur, dit vergemakkelijkt het transport en een snelle distributie van de vaccins.

Vanwege de lagere bewaartemperatuur en de eenvoudiger handling is besloten niet de eerder gemelde 50.000 Moderna in twee batches te leveren maar meer AstraZeneca. AstraZeneca is eenvoudiger in te zetten en de 90.000 vaccins die versneld kunnen worden vrijgemaakt, kunnen in Suriname allemaal meteen als 1e prik worden gezet. AstraZeneca biedt daarom Suriname nu meer soelaas.

Zeer ernstig
De situatie die door het COVID-19 is ontstaan in de Surinaamse ziekenhuizen is schrijnend en de behoefte aan vaccins onder de bevolking is groot. Dat heeft speciaal gezant en voormalig directeur-generaal van het RIVM Marc Sprenger laten weten aan het ministerie van VWS. Sprenger is momenteel in Suriname om samen met de specialisten daar te kijken wat nodig is in de acute bestrijding van het coronavirus.

FOK! Wat een weer: nevelig, al snel zonnig en warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In de ochtend is het in het noorden van het land bewolkt en nevelig. Deze bewolking en nevel lossen halverwege de ochtend op en dan volgt er net als elders opnieuw een zonnige en droge dag met in de middag een enkele stapelwolk. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het Waddengebied tot lokaal 26°C in het zuiden. De wind blijft zwak en komt uit noordoostelijke richtingen.

In de nacht naar woensdag is het op de meeste plaatsen helder. De minima liggen rond 12°C. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. Overdag is het op de meeste plaatsen zonnig, al kan langs de westkust mogelijk mist of lage bewolking voorkomen. De maxima liggen tussen 19°C aan zee en 27°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind is west tot noordwest en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Zonsondergang aan 't IJ in Amsterdam (Foto: DJMO)
Zonsondergang aan 't IJ in Amsterdam (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Weerbare cultuursector essentieel voor herstel

De culturele en creatieve sector kan een essentiële rol vervullen in de herstelfase na de crisis: als banenmotor, als bindmiddel voor de samenleving en als bron van verbeeldingskracht en creativiteit bij grote maatschappelijke vraagstukken. Maar dan moet de weerbaarheid van de sector wel versterkt worden. In het advies: ‘Sterker uit corona; een agenda voor herstel en transitie’ schetst de Raad voor Cultuur wat daar voor nodig is. Demissionair minister Van Engelshoven (OCW) had de raad verzocht om te reflecteren op de kansen en knelpunten in de sector in het licht van de coronacrisis.

Het economisch belang van de sector is met 3,7% van het BNP groter dan vaak gedacht. De bijdrage van cultuur aan het ‘samen’ in de samenleving is zo mogelijk nog groter, stelt de raad. Cultuur heeft potentieel voor onze welvaart en ons welbevinden, voor leefbaarheid en sociale cohesie. Maar de cultuursector is onevenredig hard geraakt door de coronacrisis en de steun is niet evenredig terechtgekomen op de plekken waar de nood het hoogst was. Dit was met name nadelig voor zzp’ers, vrije producenten en lokale culturele instellingen. De raad noemt het daarom cruciaal om korte termijn de noodsteun te continueren en zo het potentieel van cultuur voor economie en samenleving veilig te stellen.

Daarnaast is dit het moment om met een goed doordracht herstelplan voor de sector te komen. Daarmee kunnen structurele knelpunten aangepakt en kansrijke ontwikkelingen versneld en bestendigd worden, vindt de raad. De raad noemt met name digitalisering van het aanbod als kansrijke ontwikkeling om cultuur voor een breder publiek toegankelijk te maken. Ook ziet de raad mogelijkheden om cultuureducatie beter te verankeren in het onderwijs. Het advies sluit aan op de recent aan de informateur gestuurde investeringsagenda ‘Investeer in cultuur voor iedereen’. Hierin staat dat een verhoging van het rijksbudget voor cultuur structureel met 477 miljoen euro noodzakelijk is voor een optimale benutting van het potentieel van cultuur voor herstel en transitie na corona.

De huidige aanpak voor heropening van de sector met gebruikmaking van de recent ingevoerde Testwet vergroot de actieradius van de sector. Maar deze wet moet niet langer dan strikt noodzakelijk worden ingezet. Advies aan de minister is dus om samen met de sector te bekijken hoe sneller grotere aantallen bezoekers toegelaten kunnen worden. Vorig jaar zomer zijn al diverse protocollen ontwikkeld, waarmee dit veilig kan. Ook de resultaten van diverse experimenten, zoals het ‘Fieldlab Evenementen’, bieden aanknopingspunten. De raad kan zich ten principale niet vinden in de classificatie van de cultuursector als ‘niet-essentieel’ in de Testwet.

Het is bovendien nog onduidelijk hoe snel en in welke mate publiek zal terugkeren naar culturele activiteiten. Er zijn gerichte inspanningen nodig om het vaste publiek opnieuw te trekken en gelijktijdig nieuwe groepen aan te spreken. Hier past een coulant beleid bij ten aanzien van prestatieafspraken, zodat rust en ruimte ontstaat voor opstart en transities. Ook een verlenging van de huidige cultuursubsidieperiode is hiervoor noodzakelijk. De raad deed hiertoe eerder een oproep aan de informateur, samen met de kunstraden van Amsterdam, Groningen en Rotterdam en Kunsten ’92.

Duitsland haalt soldaten én 22.000 liter bier terug uit Afghanistan

Het Duitse leger kampt in aanloop naar het terugtrekken van zijn troepen uit Afghanistan met een bijzonder logistiek probleem. De soldaten daar mogen geen alcohol meer nuttigen van de legertop, en dus zat de Duitse krijgsmacht ter plaatse opgescheept met ruim 22.000 liter aan overtollig bier. Nu is besloten ook het bier terug naar Duitsland te halen, melden Der Spiegel en de BBC. Meer hierover in de Gelderlander.

Nederlandse benzineprijs bereikt hoogste stand ooit

De benzineprijs in Nederland loopt steeds verder op. Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers bedroeg de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) vandaag 1,905 euro. Daarmee is de benzineprijs uitgekomen op een nieuwe hoogste stand ooit. Meer hierover in de Gelderlander.

Canada: vier gezinsleden doodgereden wegens moslimhaat

Zondagavond rond 20:40 uur (plaatselijke tijd in London Ontario) kregen hulpdiensten een melding dat de chauffeur van een zwarte pick-up truck op Hyde Park Road het trottoir opreed en een wandelend gezin aanreed.

Detective Paul Waight zei dat het voertuig hierop 'met hoge snelheid' naar het zuiden reed. Ongeveer vijf minuten later stopte de bestuurder het voertuig stopte bij Cherryhill Village Mall ongeveer zes kilometer rijden van de plaats van het ongeval.

De verdachte is vervolgens door de politie aangehouden. Waight zei dat de verdachte op het moment van zijn arrestatie "een vest droeg dat leek op een kogelvrij vest".

“Er zijn aanwijzingen dat dit een geplande, voorbedachte handeling was, gemotiveerd door haat. Er wordt aangenomen dat deze slachtoffers het doelwit waren omdat ze moslim waren", zei Waight. "Er is geen eerdere connectie tussen de verdachte en de slachtoffers bekend."

Volgens de politie is een 74-jarige vrouw ter plaatse overleden. Een 44-jarige vrouw, een 46-jarige man en een 15-jarig meisje werden door ambulancepersoneel naar het ziekenhuis gebracht, maar stierven later aan hun verwondingen. Familieleden verzochten omwille van privacyredenen de namen van de slachtoffers geheim te houden. Een negenjarige jongen die verwant is aan de overledenen werd ook naar het ziekenhuis gebracht waar hij wordt behandeld voor ernstige, maar niet-levensbedreigende verwondingen.

De verdachte in de zaak, de 20-jarige inwoner van London, Nathaniel Veltman, is aangeklaagd voor vier keer moord met voorbedachten rade en één keer van poging tot moord. Hij verscheen maandag via een audiolink in een Londonse rechtbank. Hij is in voorlopige hechtenis genomen en moet donderdag opnieuw voor de rechtbank verschijnen. De aanklachten tegen Veltman zijn niet bewezen in de rechtbank.

De burgemeester van London in Ontario, Ed Holder, noemde de daad een 'massamoord' en zei dat veel harten 'gebroken' zijn na de aanslag van zondag.

“Dit was een massamoord, gepleegd op moslims, tegen Londenaren, en voortkomend uit diepgewortelde haat. De omvang van zo'n haat kan de vraag doen rijzen wie we zijn als stad en wie we zijn als Londenaren", zei hij tegen verslaggevers. “Het is aan ons – wij allemaal – om die vraag te beantwoorden door niet alleen onze woorden, maar ook onze daden. We kunnen zeggen: 'Dit is niet wie we zijn', en ik weet dat dat waar is. Woorden zijn echter niet genoeg. We moeten die woorden laten zien in ons gedrag en onze daden."

'The Hoff' ingehuurd voor coronavaccinatiespotjes Duitsland

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid gebruikt ongebruikelijke manieren om reclame te maken voor hun vaccinatiecampagne op Twitter: in twee video's roept 'The Hoff' mensen op zich te laten vaccineren om zo hun persoonlijke vrijheid terug te krijgen.

Na de lange tijd met beperkingen door COVID-19 hebben ook de Duitsers weer zin om uit te gaan, naar bars en restaurants en te reizen, kortom: om weer van hun vrijheid te genieten. Wat daarbij helpt is een succesvolle vaccinatiecampagne. Het ministerie van Volksgezondheid combineert nu vrijheid en vaccinaties op Twitter. Niemand minder dan David Hasselhoff twittert met de hashtag #ärmelhoch (mouwen omhoog) om gevaccineerd te worden.

De Amerikaanse acteur en muzikant heeft nauwe banden met Duitsland. Zijn nummer "Looking for Freedom" was een enorm commercieel succes in Duitsland en bereikte zelfs de nummer één in de Duitse single charts. Bovendien is er rond dat nummer een mythe ontstaan, volgens welke Hasselhoff meent dat hij de Berlijnse muur in Duitsland daadwerkelijk heeft doen instorten. In dit opzicht is de Amerikaanse ster, die bekend is bij het televisiepubliek door de series "Baywatch" en "Knight Rider", bij uitstek geschikt om de bevolking te overtuigen zich te laten vaccineren.

De COVID-19-vaccinatiecampagne kwam traag op gang in Duitsland, maar heeft sindsdien een enorme vlucht genomen. Bijna 46 procent van de Duitsers heeft ten minste één vaccindosis gekregen, ruim 21 procent heeft al beide gekregen. Om de pandemie duurzaam te bestrijden en vooral de ontwikkeling van verdere mutaties te voorkomen, is het volgens deskundigen nodig om minimaal 70 procent van de bevolking te vaccineren tegen COVID-19. Daarom is het zinvol om de campagne actief te blijven promoten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.