'Door de tijdelijke stop AstraZeneca zijn dertien Nederlanders overleden'

Naar schatting dertien Nederlanders hebben de recente prikstop van AstraZeneca met hun leven moeten bekopen. Negentig mensen zijn nodeloos in het ziekenhuis beland, van wie dertig op de intensive care.

Vijf wetenschappers, verbonden aan onder meer het Radboudumc, stellen dat de nadelen van de prikstop veel groter waren dan de schade van eventuele bijwerkingen die men ermee heeft voorkomen. “Of simpeler gezegd: angst is een slechte raadgever,” aldus de onderzoekers, onder wie hoogleraar veiligheidsbeleid Ira Helsloot en trombose-expert Saskia Middeldorp. “Op basis van onze berekeningen is het duidelijk dat de gezondheidswinst van de prikpauze niet opweegt tegen de gezondheidsrisico’s. Graag merken wij nog op dat een SARS-CoV-2-infectie zelf ook een sterke risicofactor is voor het ontwikkelen van een diepveneuze trombose of longembolie.”

Het stoppen met AstraZeneca heeft ongeveer 0,3 gevallen van ernstige trombose voorkomen, aldus de onderzoekers. Door het tijdelijk stopzetten van de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin moesten 289.000 prikafspraken worden afgezegd. "Op basis van het toen bekende risico van 1,25 per 1.000.000 gevaccineerden is tijdens de prikpauze bij ongeveer 0,3 personen een ernstige trombo-embolische bijwerking voorkómen", aldus de wetenschappers publiceerden in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Meer hierover op Skipr.