Derek Chauvin schuldig aan aanklachten moord en doodslag George Floyd

Voormalig politieagent in Minneapolis, Derek Chauvin, is veroordeeld voor moord en doodslag op George Floyd, de explosieve zaak die leidde tot wereldwijde protesten en geweld.

De jury kwam dinsdag tot een vonnis tijdens de moordzaak tegen voormalig officier Derek Chauvin in de dood van George Floyd. Het vonnis, dat na ongeveer 10 uur beraadslaging verdeeld over twee dagen werd gevormd, is in een zwaar beveiligd Minneapolis uitgesproken. Het gerechtsgebouw is omringd door betonnen barrières en prikkeldraad, en de Nationale garde en agenten zijn in ruime mate aanwezig. Sommige bedrijven in de stad hebben de ramen dichtgetimmerd met multiplex.

Floyd stierf afgelopen mei nadat Chauvin, een 45-jarige nu ontslagen blanke officier, zijn knie ongeveer 9 1/2 minuut op of dicht bij de nek van de 46-jarige zwarte man drukte terwijl Floyd aangaf dat hij niet meer kon ademhalen.

De jury, bestaande uit zes blanken en zes zwarte/multiraciale mensen, moesten beschuldigingen beoordelen van tweedegraads onbedoelde moord, moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad. 

De spanning was de laatste dagen te snijden in de stad - niet alleen vanwege de Chauvin-zaak, maar ook vanwege de dodelijke schietpartij door de politie van een 20-jarige zwarte man, Daunte Wright, in de nabijgelegen buitenwijk Brooklyn Center in Minneapolis op 11 april.

Chauvin schuldig op alle punten, borgtocht ingetrokken
De jury heeft de voormalige Minnesota-politieagent Derek Chauvin schuldig bevonden aan tweedegraads moord bij de dood van George Floyd. 
Chauvin werd ook schuldig bevonden aan moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad.

Nadat hij schuldig is bevonden aan alle beschuldigingen, vroegen officieren van justitie om de borgtocht van Chauvin in te trekken, dit werd toegekend door de rechter.

De voormalige officier werd na afloop van de procedure uit de rechtszaal begeleid.

Chauvin krijgt binnen 8 weken de hoorzitting, waar zijn strafmaat wordt beslist, deze kan oplopen tot 40 jaar
De hoorzitting over de veroordeling van Chauvin zal over acht weken plaatsvinden. De maximale straf voor tweedegraads moord is 40 jaar gevangenisstraf, maar de richtlijnen voor veroordeling van Minnesota suggereren dat hij meer kans heeft om maximaal 15 jaar te krijgen. De staat is echter vrij om de volledige 40 jaar vragen.

"Ik verwacht dat de aanklager om meer tijd vraagt dan de 15 jaar", zei juridisch analist Dan Abrams van ABC News.

Update 21 april 0.25 uur: En zoals verwacht worden er veel meningen gedeeld op Twitter