F1: Uitslag Grand Prix van Emilia Romagna

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Emilia Romagna op zijn naam geschreven. De Nederlander profiteerde optimaal van een goede start en bleef zo Lewis Hamilton en Lando Norris voor. De race werd halverwege ontsierd door een stevige crash tussen Valtteri Bottas en George Russell, maar beiden bleven ongedeerd.

Op het natte circuit van Imola kende Verstappen de beste start van iedereen. De Nederlander stoomde vanaf plek drie direct naar de leiding, al gaf polesitter Hamilton zich niet gewonnen. De Brit dacht in de eerste bocht naast de Red Bull van Verstappen te komen, maar de Nederlander pakte de racelijn en hield de deur dicht. Hamilton stuiterde over de kerbs en kon maar net plek twee behouden voor Sergio Perez. Daarachter sloot Charles Leclerc aan die er in de opwarmronde even af was geweest.

Verder naar achteren ging Nicholas Latify even van de baan, maar bij het terugkomen zag de Canadees de Haas van Nikita Mazepin over het hoofd en ging na een botsing de muur in, een safety car volgde. Achter de safety car ging Mick Schumacher de fout in, waardoor de Duitser zijn voorvleugel verloor en de pits op moest zoeken. Ook Perez verloor een plek nadat de Red Bull-coureur even naast de baan belandde. Het leverde de Mexicaan een stop-and-go op, omdat hij achter de safety car Daniel Ricciardo en Pierre Gasly inhaalde.

Na zeven ronden was er de herstart waarbij Verstappen zich ten opzichte van Hamilton even moest verdedigen maar de eerste plek behield. De Brit worstelde met zijn bolide en kreeg Leclerc dicht achter zich aan. Iets verder naar achteren pakte Norris twee plekken door eerst Lance Stroll te passeren en daarna Carlos Sainz voor plek zeven. Dit werd een ronde later plek zes na het passeren van Gasly. De Fransman reed op de full wets en verloor door keuze van deze banden de ene na de andere positie en viel buiten de top tien.

Verstappen bouwde snel een marge van vijf seconden op Hamilton op en behield deze eenvoudig. Achter de Brit was een groot gat naar Leclerc die op zijn beurt een veilige marge op Perez en Norris had. De eerste die naar slicks ging was Sebastian Vettel in de 22e ronde. De Duitser was vanuit de pits gestart en kon vanuit het achterveld een gok nemen. Het duurde vijf ronden voordat de banden werkten.

Na 27 ronden was Verstappen de eerste van de toppers die binnen kwam en terugzakte naar plek drie. De andere coureurs volgden snel waarbij Verstappen de leiding weer terugpakte. De leiders zaten echter in verkeer waarbij Verstappen veel tijd verloor op Hamilton. De Brit moest op zijn beurt een hele trein auto's voorbij waarbij hij even op het nat kwam en via het grind de muur in ging. De Mercedes kon met een kapotte voorvleugel verder, maar hij verloor veel tijd en viel terug naar plek negen.

Hamilton werd nog gered doordat in de 32e ronde George Russell bij een inhaalactie op Valtteri Bottas weggleed en tegen de Fin aanknalde. De Mercedes en de Williams liepen veel schade op, waarbij veel brokstukken op de baan lagen. De race werd hierdoor tijdelijk stilgelegd omdat de vele rotzooi opgeruimd moest worden. De top tien was toen als volgt: Verstappen, Leclerc, Norris, Perez, Sainz, Ricciardo, Stroll, Räikkönen, Hamilton en Tsunoda.

Na een lange pauze werd het veld via een rollende start weer op gang gebracht. Wie dacht dat er weinig zou gebeuren had het mis, want Räikkönen viel door een spin twee plekken terug, terwijl Verstappen vlak voor de herstart nog een flink moment had, maar geen plek verloor. Het zorgde ervoor dat hij pas laat op het gas ging en Norris profiteerde hiervan door plek tweede pakken ten koste van Leclerc. Tsunoda spinde na bocht twee de grindbak in en kon een goede positie vergeten. Dat gold ook voor Perez die op dezelfde plek weggleed en ook weer weg kon komen.

Verstappen trok snel een flink gat met Norris die op zijn beurt Leclerc achter zich hield. Daarachter kroop Hamilton langzaam maar zeker naar plek vier. Met nog acht ronden te gaan wist de Brit met DRS Leclerc te verschalken voor plek drie. Norris hield de deur voor Hamilton lang dicht, maar moest met nog drie ronden te gaan de tweede plek toch afgeven.

Na 63 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, ruim voor Hamilton en Norris die ook naar het podium mochten. De overige punten waren voor Leclerc, Sainz, Ricciardo, Stroll, Gasly, Räikkönen en Ocon.

- Volledige uitslag volgt -