Demonstranten eisen actie van Universiteiten tegen opwarming van de aarde

Vandaag heeft 'University Rebellion' het hoofdkantoor van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) geblokkeerd om te eisen dat de vereniging haar positie gebruikt om politici te dwingen eerlijk te zijn over de klimaat- en ecologische crises en te doen wat nodig is om deze te bestrijden.

De actievoerders hadden zich rond het middaguur vastgemaakt voor de ingang van de (VSNU).

Zij hadden zich door middel van kettingen, buizen en lijm vastgemaakt aan elkaar en vastgelijmd aan de tegels voor de ingang van het gebouw. Ook waren twee van hen omhoog geklommen naar een balustrade om zo een banner op te kunnen hangen.

De vastgeketende personen eisten dat universiteiten in Nederland onmiddellijk actie moesten ondernemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het streven om pas in 2050 "klimaatneutraal" te zijn, is al te laat, aldus de demonstranten: "De wereld is tegen die tijd al onleefbaar".

De Technische Eenheid van de politie kwam ter plaatse om de actievoerders veilig te kunnen verwijderen.

Eerst werden de twee demonstranten op hoogte verwijderd door hen met behulp van de ME-bus omlaag te halen. Daarna werden met gereedschap de buizen en kettingen losgemaakt.

De laatste demonstrante zat vastgelijmd aan de tegels. Het nam enige tijd in beslag voordat ook zij los was. Uiteindelijk zijn in totaal acht demonstranten aangehouden.

Regio15 heeft de 'verwijdering' van de demonstranten bij de voordeur van de VNSU live gestreamd op YouTube, dit is hier terug te kijken.

Op 14 maart wordt er opnieuw actie gevoerd samen met een groot aantal andere organisaties zoals onder meer Milieudefensie, FNV, FossielvrijNL, OxfamNovib, Greenpeace, Grootouders voor het Klimaat, Code RoodDaarom op 14 maart vanaf 14:00 het Klimaatalarm in meer dan 40 steden door heel Nederland én online.