Apeldoorn: demonstratie rustig verlopen, vier aanhoudingen verricht

De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts kondigt na afstemming met politie en OM voor de gehele bebouwde kom van Apeldoorn, met uitzondering van de dorpen, een noodbevel en een aanwijzingsbesluit af. Zo meldt de Stentor.

Er zijn voor vanmiddag oproepen gedaan tot een zogenoemd koffiedrink-evenement op het Zwitsalterrein als protest tegen de coronamaatregelen. Vorige week liepen soortgelijke oproepen uit op flinke rellen in Amsterdam en Eindhoven.

Update 17.30 uur: De honderden demonstranten (koffiedrinkers) tegen de coronamaatregelen hebben het Zwitsalterrein in Apeldoorn  weer verlaten. Vooralsnog heeft de politie vier aanhoudingen verricht op diverse plaatsen in Apeldoorn.

Eén persoon werd aangehouden wegens belediging van een politieagent en drie personen werden aangehouden wegens het in bezit zijn van slag- en steekwapens.

Update 14.45 uur: De politie is flink op de been in Apeldoorn, om te kunnen ingrijpen bij mogelijke ongeregeldheden. Bij alle op- en afritten van snelwegen wordt verkeer dat de stad in komt gecontroleerd.

Update 14.05 uur: Auto's aangehouden en livestream Zwitsalterrein ( gestopt)

Update 13.00 uur; De politie is flink op de been in Apeldoorn, om te kunnen ingrijpen bij mogelijke ongeregeldheden. Bij alle op- en afritten van snelwegen wordt verkeer dat de stad in komt gecontroleerd in een fuik.

Eerdere berichgeving:

De Gemeente Apeldoorn publiceerde het volgende op hun website:

'Voorbereidingen getroffen voor goed verloop ‘koffiedrinken’ in Apeldoorn
Onder andere via sociale media gaan oproepen rond om aanstaande zondag bij wijze van protest tegen de coronamaatregelen, te gaan ‘koffiedrinken’ op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Ook zijn er geluiden om te verzamelen op het Marktplein. Afgelopen zondag speelde dit ook in Amsterdam en Eindhoven. Politie, gemeente en het openbaar ministerie hebben voorbereidingen getroffen om een eventuele bijeenkomst veilig te laten verlopen.

Demonstreren is een grondrecht
Demonstreren is een grondrecht in Nederland. De meeste mensen die demonstreren tegen de coronamaatregelen doen dat gelukkig vreedzaam. Dat is hun volle, democratische recht. Demonstreren mag in Apeldoorn, maar wel binnen de geldende (corona)regels.

Voorbereidingen
Gelet op de gebeurtenissen eerder deze week in Apeldoorn, maar ook in Amsterdam en in Eindhoven, heeft de politie de afgelopen dagen een risico-inschatting gemaakt. Op dit moment is niet precies bekend of en hoeveel mensen er op 31 januari naar Apeldoorn zullen komen en met welke intentie.

Noodverordening
Op voorhand is er voor het gebied rondom binnenstad, Zwitsalterrein en station een noodverordening ingesteld vanaf zaterdagavond 21.00 uur tot maandagochtend 4.30 uur. Dat betekent dat de politie preventieve maatregelen kan nemen en gerichter en direct op kan treden bij incidenten. Zo mag de politie in de aangewezen gebieden preventief fouilleren en kunnen mensen die niet in het gebied hoeven te zijn worden geweigerd.

Voor zowel Zwitsalterrein als Marktplein is ook bepaald dat deze locaties ruimte bieden voor maximaal 500 personen om hun mening op vreedzame wijze kenbaar te maken. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met de noodzaak om onderling 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Gesprek
Andere maatregelen die wij nemen in de openbare ruimte zijn bijvoorbeeld het weghalen van losse of kwetsbare voorwerpen. Ook aan binnenstadbewoners doen wij het verzoek om geen fietsen op straat te laten staan. Daarnaast zetten we net zoals afgelopen dagen onze wijkagenten en jongerenwerkers in om in gesprek te gaan en te blijven.

Actuele ontwikkelingen volgen
Als er actuele ontwikkelingen zijn of informatie over nadere maatregelen, kunt u die volgen op deze website of via onze sociale mediakanalen (met name twitter: @gem_apeldoorn). Direct aanwonenden van de hoofdroutes in het gebied en ondernemers in het gebied hebben we rechtstreeks geïnformeerd. Daarnaast hebben we een vraag en antwoord-pagina (Q&A) opgezet om u verder te informeren.'