FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 januari 2021

'Ajax huurt Idrissi van Sevilla, Promes op weg naar Spartak Moskou'

Ajax heeft volgens de Telegraaf en VI zondagavond een akkoord bereikt met Sevilla over de huur van Oussama Idrissi. De Amsterdammers huren de 24-jarige buitenspeler voor de rest van het seizoen met een optie tot koop. Idrissi moet de vervanger worden van Quincy Promes, die op weg is naar Spartak Moskou.

Zondagavond werd in de Johan Cruijff ArenA de laatste hand gelegd aan de huurtransfer van Idrissi. Marc Overmars, de directeur voetbalzaken Ajax, rondde de laatste details af voor de komst van Idrissi. Volgens VI heeft Ajax een optie tot koop bedongen bij Sevilla.

Promes lijkt op weg naar de uitgang bij Ajax. Volgens de Telegraaf vertrekt de buitenspeler voor tussen de 7,5 miljoen en 10 miljoen euro naar Spartak Moskou, waar hij in het verleden ook speelde.

Zaterdag kwamen de geruchten dat Ajax bezig was met Kamal Deen Sulemana, maar de deal is te gecompliceerd en de tijd te kort om de Ghanees nu te strikken. Waarschijnlijk waagt Ajax in de zomer een nieuwe poging om de 18-jarige Ghanees vast te leggen.

'Nederlands' succes in World Cup-finale bobsleeën

In het Oostenrijkse Innsbruck is het World Cup-seizoen voor de bobsleeërs ook alweer afgesloten. De mannen kwamen in actie in de viermansbob, de vrouwen in de tweemansbob, waarna in de komende twee weken het seizoen geheel af wordt gesloten met het wereldkampioenschap in Altenberg.

Viermansbob
Een nieuwe wedstrijd, een nieuwe kans voor Francesco Friedrich en zijn team om te winnen. De Duitsers stonden na één run weer bovenaan, hoewel de thuisslee van Benjamin Maier (+0,17) nog alleraardigst in de buurt bleef.

De Canadees Justin Kripps stond op 0,23 seconden en streed vooral tegen de Rus Rostislav Gaitiukevich (+0,28), de Duitse Johannes Lochner (+0,37), Won Yun-jong uit Zuid-Korea (+0,41) en de Letse slee van Oskars Kibermanis (+0,42).

Kibermanis wist zijn plek te verdedigen in run twee en schoof met 0,24 seconden voorbij Won. Lochner en zijn team doken met 0,05 seconden naar de leiding, waarna Gaitiukevich exact op gelijke hoogte kwam met de Letse slee van Kibermanis. Kripps hield stand en vergrootte zijn voorsprong naar 0,18 seconden, waarmee het podium zeker was.

Op zijn thuisbaan stuurde Maier zijn slee met 0,17 seconden naar de leiding, waarna het aan Friedrich en co was, met Alexander Schüller, Thorsten Margis en Candy Bauer achterin. Het leverde winst op met 0,22 seconden, de vijftiende zege in zestien wedstrijden dit seizoen.

Tweemansbob vrouwen
De Amerikaanse Elana Meyers Taylor was met remster Lake Kwaza de beste in de eerste run, maar de Oostenrijkse World Cup-leidster Katrin Beierl zat er met de Nederlands-Oostenrijkse Jennifer Onasanya slechts één honderdste achter. Met Kaillie Humphries en Lolo Jones volgde de tweede Amerikaanse slee op 0,09 seconden, voor de gedeeld vierde plek van Cynthiah Appiah/Dawn Richardson Wilson uit Canada en Kim Kalicki/Viktoria Dönicke uit Duitsland (beiden +0,12).

Ook Lisa Buckwitz/Cynthiah Kwofie (+0,17) uit Duitsland en Melissa Lotholz/Sara Villani (+0,21) uit Canada deden nog volop mee in de strijd om het podium.

Lotholz en Villani behielden hun positie in run twee, Buckwitz en Kwofie kwamen er 0,12 seconden achter terecht. Appiah en Richardson Wilson pakten met 0,20 tellen de leiding en gingen ook voorbij Kalicki en Dönicke. Humphries en Jones waren 0,08 seconden sneller dan Appiah, net als Lotholz een oud-remster van Humphries.

Beierl en Onasanya kwamen 0,06 seconden tekort, maar met minstens plek drie was de eindzege in de World Cup binnen: de eerste ooit voor Oostenrijk in het vrouwenbobsleeën. Meyers Talor en Kwaza maakten het ontzettend spannend, maar haalden het niet: Humphries bleek 0,04 seconden sneller, het andere Amerikaanse duo werd tweede.

Deense handballers prolongeren wereldtitel

De Deense handballers blijven de beste van de wereld. In Egypte verdedigde Denemarken met succes hun wereldtitel door in de finale met 26-24 van Zweden te winnen.

In een spannende finale hielden Denemarken en Zweden elkaar goed in evenwicht. In de eerste helft werd het verschil tussen de beide Scandinavische nooit groter dan twee doelpunten. Bij rust was de stand ook mooi in evenwicht (13-13).

Ook in de tweede helft was het lang spannend. Een kwartier voor tijd sloegen de Denen echter een gat van drie doelpuntenpunten door goals van Anders Zachariassen en Mads Mensah Larsen. Bij Denemarken was Mikkel Hansen, de beste speler van zijn generatie, opnieuw de grote man. Hij maakte zes goals en werd daarmee topscoorder deze wedstrijd.

Eerder op de dag pakte Spanje het brons. Het werd 35-29 tegen Frankrijk.

Random Pics van de Dag #221

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Paret-Peintre wint Franse openingskoers

Aurélien Paret-Peintre heeft de Grand Prix Cycliste la Marseillaise op zijn naam geschreven. De 24-jarige Fransman van AG2R Citroën was na 170 kilometer nipt de snelste van een uitgedund peloton. Thomas Boudat kwam als tweede over de finish, Bryan Coquard maakte het podium vol.

Naast het WK veldrijden stond vandaag ook de eerste Europese profkoers op het programma. In Zuid-Frankrijk stond vandaag de Grand Prix Cycliste la Marseillaise op het programma. Daarin kleurden zes vluchters de eerste uren van de koers, maar dezen werden ruim voor de finale weer bijgehaald door het peloton.

In de finale waren er veel verschillende aanvallen, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton en vooral de ploeg van B&B Hotels van Coquard hield het samen. De sprint werd ook aangetrokken voor Coquard, maar in de sprint moest hij het nipt afleggen tegen landgenoten. Paret-Peintre was in de sprint nipt de snelste voor Boudat en de eerder genoemde Coquard. Voor Paret-Peintre was het zijn eerste profzege uit zijn carriere.

VrijMiBabes #38 (not very sfw!)

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

"Koffiedrinken" in Amsterdam: 33 aanhoudingen, wapens aangetroffen

Burgemeester Halsema heeft het Museumplein en omliggende straten wederom aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Het gaat om een groter gebied dan vorige week, omdat de politie afgelopen zondag ook in omliggende straten moest optreden. De maatregel geldt vanaf 11.00 uur. Zo meldt AT5.

Update 20.30 uur: De politie heeft vandaag 33 personen aangehouden bij de spontane demonstratie die niet was toegestaan op het Museumplein. Er zijn onder andere slagwapens gevonden bij de arrestanten die voornamelijk op het nabijgelegen Valeriusplein werden opgepakt. 

25 personen werden op het Valeriusplein opgepakt. Omdat er tekenen waren dat deze personen onderdeel uitmaakten van een georganiseerde groep met als risico verstoring van de openbare orde, zijn zij door de politie aangehouden.

Daarnaast is er een voertuig gecontroleerd op weg naar Amsterdam waar een slagwapen is aangetroffen. De drie inzittenden zijn aangehouden. Ook is er een ander voertuig in de omgeving van de stad gecontroleerd waar een taser is aangetroffen. Ook daar is een persoon aangehouden. Er zijn verder vier aanhoudingen verricht voor diverse feiten rondom het Museumplein waaronder één verdachte die richting een journalist schopte.

 Update 17.15 uur: De mobiele eenheid is tot actie overgegaan. Er waren zo'n 600 koffiedrinkers aanwezig. Veel demonstranten verlieten rond 16.00 uur uit zichzelf het plein. Een klein groepje werd door de ME van het plein geveegd. Met een dichte linie van agenten met schild en wapenstok, ME-busjes, politiepaarden en honden werden de betogers in enkele minuten van het plein verdreven. De ontruiming is vrij rustig verlopen. 

Update 14.35 uur: Op het Museumplein is een kleine demonstratie aan de gang tegen de coronamaatregelen.  Op het Valeriusplein zijn dertig personen aangehouden vanwege het riscio op het verstoren van de openbare orde.

De gemeente Amsterdam geeft op Twitter aan dat het te druk is op het Museumplein 'een groep van ongeveer 200 mensen op het Museumplein. Dit oogt als een demonstratie. Dat is niet toegestaan. Mensen staan te dicht op elkaar. Deze spontane demonstratie wordt door de driehoek ontbonden. Mensen worden nu aangesproken door de politie'


Update 14.10 uur: Op en rondom het Museumplein is het aan het begin van de middag vooralsnog rustig. Er is wel veel politie op de been.


Eerdere berichtgeving:
Ook voor vanmiddag zijn er oproepen gedaan om om 14.00 uur te komen 'koffie drinken' op het museumplein. 

Het besluit is volgens de burgemeester genomen 'naar aanleiding van gewelddadigheden de afgelopen weken en de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen.'

De maatregel houdt ook in dat personen die zich in dit gebied begeven preventief gefouilleerd mogen worden. Dat was vorige week zondag ook al het geval. De afgelopen twee zondagen vonden op het Museumplein demonstraties plaats, waar geen toestemming voor was gegeven door de gemeente.

Gebiedsverbod
Tijdens de laatste twee demonstraties werden in totaal 333 mensen opgepakt. De gemeente zegt dat geen van deze personen vandaag op het Museumplein mogen zijn. 'Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen. Personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de eerdere rellen op het Museumplein kunnen worden aangehouden.'

Demonstratierecht
Burgemeester Halsema laat, ook namens politie en justitie (driehoek), weten waarde te hechten aan vrijheid van meningsuiting en het grondwettelijk demonstratierecht. 'Een demonstratie is bespreekbaar voor de driehoek als een organisator toeziet op de naleving van de landelijke coronamaatregelen, als hij of zij zich aan een eventueel maximumaantal deelnemers houdt en maatregelen treft om de openbare orde te bewaken.'

Volgens de driehoek was dat de afgelopen weken op het Museumplein niet het geval. 'Het Museumplein was toen juist het strijdtoneel van gewelddadigheden. De Amsterdamse driehoek staat daarom op het Museumplein ook vandaag geen demonstratie toe.'

De gemeente Amsterdam publiceerde hierover de volgende verklaring op hun website:
'De burgemeester van Amsterdam heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie het Museumplein en de nabije omgeving per 11.00 uur vandaag opnieuw moeten aanwijzen als veiligheidsrisicogebied. Het gebied is groter dan vorige week omdat de politie vorig weekend in omliggende straten heeft moeten optreden. Dit besluit is genomen naar aanleiding van gewelddadigheden de afgelopen weken en de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen. Los van de vanwege corona te hoge aantallen aanwezigen – de GGD adviseerde eerder een beperkt aantal demonstranten op 1,5 meter - kan er ook een onderling conflictueuze sfeer ontstaan. Daarom is het Museumplein nog niet geschikt als plek om te demonstreren.

De politie heeft de mogelijkheid om personen in het veiligheidsrisicogebied preventief te fouilleren. Dit middel is vaker ingezet bij andere risicovolle situaties, zoals bij voetbalwedstrijden.

De afgelopen twee zondagen ontstonden ongeregeldheden op en rond het Museumplein. De eerste keer gebeurde dat nadat de Amsterdamse driehoek besloot een door de rechter verboden en spontaan ontstane demonstratie van zo'n 2000 mensen te ontbinden. Vorige week zondag verschenen naar schatting 1500 mensen. Grote groepen vormen een risico voor de verspreiding van het coronavirus, zeker als ze geen 1,5 meter afstand houden, en zijn daarmee een gevaar voor de nationale volksgezondheid. Het bevel om weg te gaan van het Museumplein is beide zondagen grotendeels genegeerd. De politie trad daarna op en werd bij de ontruiming van het Museumplein beide zondagen geconfronteerd met gewelddadige en gewapende personen. De politie heeft tijdens de laatste twee demonstraties in totaal 333 aanhoudingen verricht. Het is geen van deze personen toegestaan om zich vandaag op het Museumplein te begeven. Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen. Personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de eerdere rellen op het Museumplein kunnen worden aangehouden.

Demonstreren is grondrecht maar moet veilig en ordelijk verlopen vanwege corona
De Amsterdamse driehoek geeft ruimte aan de vrijheid van meningsuiting en respecteert het grondwettelijk demonstratierecht. Daarom zijn demonstraties in beperkte omvang en op een veilige manier mogelijk, ook tijdens deze ernstige fase van de coronapandemie met besmettelijke varianten.

Demonstreren brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Een demonstratie is bespreekbaar voor de driehoek als een organisator toeziet op de naleving van de landelijke coronamaatregelen, als hij of zij zich aan een eventueel maximumaantal deelnemers houdt en maatregelen treft om de openbare orde te bewaken. Daarvan was de afgelopen zondagen op het Museumplein geen sprake. Het Museumplein was toen juist het strijdtoneel van gewelddadigheden. De Amsterdamse driehoek staat daarom op het Museumplein ook vandaag geen demonstratie toe.'

Oostenrijkse rodelaars stunten op WK in en tegen Duitsland

In het Duitse Königssee, het mekka van de rodelsport, is het wereldkampioenschap rodelen zondag alweer afgesloten. De slotdag werd geopend met de wedstrijd voor de vrouwen, waarna de afsluiting van het WK gevormd werd door de estafette.

Vrouwen
Na één run was in elk geval duidelijk hoe de vlag er voor zou staan wat betreft de winnende nationaliteit: Duitsland nam de volledige top-4 in beslag. Julia Taubitz was met opvallend groot verschil de snelste, Natalie Geisenberger gaf al 0,212 seconden toe.

Daarachter waren de gaten zelfs nog groter: Dajana Eitberger stond op 0,343 seconden, Anna Berreiter zelfs al op 0,491 seconden en de rest op meer dan een halve seconde. De Russische Tatyana Ivanova (+0,530) streed met de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,533) en de Amerikaanse Summer Britcher (+0,548) om de restanten en héél misschien een bronzen medaille.

In de tweede run verdedigde Britcher haar positie met 0,008 seconden tegen landgenote Emily Sweeney, Egle ging flink in de fout en verloor negen posities. Ivanova nam met 0,106 seconden de leiding over, waarna Berreiter de Duitse strijd opende door met 0,207 seconden plek één te pakken - Duits goud was daarmee ook definitief zeker.

Eitberger was nog eens 0,366 seconden sneller, Geisenberger nam de leiding met 0,157 tellen over. Taubitz kon na het sprintgoud de dubbel pakken en dat deed ze op indrukwekkende wijze: goud met 0,315 seconden voorsprong, een wereld van verschil in de rodelsport.

Estafette
Het Amerikaanse team was het eerste topteam dat in actie kwam en Summer Britcher, Tucker West en Chris Mazdzer/Jayson Terdiman namen dan ook met enige voorsprong de leiding.

Namens Italië verloren Andrea Vötter en Dominik Fischnaller tijd, maar Ludwig Rieder en Patrick Rastner maakten het bijna allemaal goed. Bijna, want Italië was alsnog 0,065 seconden langzamer dan de VS.

Kendija Aparjode en Arturs Darznieks verloren tijd op de VS, maar de gebroeders Andris en Juris Sics vlogen naar beneden, maakten alles goed en hielpen Letland naar een 0,193 seconden snellere tijd.

Madeleine Egle, David Gleirscher en Thomas Steu/Lorenz Koller deden een gooi naar het goud: ze wonnen allemaal tijd en met 0,432 seconden nam Oostenrijk de leiding.

Tatyana Ivanova verloor wat tijd, Roman Repilov won flink wat tijd, maar Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov verloren erg veel, waardoor de Russen zelfs niet bij het podium in de buurt kwamen.

Alleen Duitsland stond nog boven en Taubitz sloeg gelijk een enorm gat, Loch pakte er nog wat tijd bij en Toni Eggert en Sascha Benecken konden het afmaken...maar dat deden ze niet! De wereldkampioenen maakten een forse fout en kwamen aan de finish 0,038 seconden tekort voor het goud, dat zo voor het eerst naar Oostenrijk ging.

AD: Quincy Promes bezig aan laatste dagen bij Ajax

Quincy Promes is waarschijnlijk bezig aan zijn laatste dagen als speler van Ajax, zo weet het Algemeen Dagblad te melden. Er heeft volgens de krant een doorbraak in de onderhandelingen plaatsgevonden, waardoor een akkoord tussen de Amsterdammers en Spartak Moskou nadert. Doordat de transferwindow in Rusland open is tot eind februari, hebben beide partijen nog even de tijd om tot een definitieve overeenkomst te komen.

De Telegraaf meldde vorige week dat er 'beweging' was rond Promes en dat de aanvaller zelf al met Spartak Moskou gesproken zou hebben, maar dat de Russische club zich nog niet in Amsterdam gemeld had.

Daar is nu klaarblijkelijk wel sprake van, want het Algemeen Dagblad meldt dat er spoedig een akkoord moet komen over Promes. De krant stelt dat het een 'kwestie van tijd' is voor Ajax en Spartak Moskou een overeenkomst sluiten, aangezien 'vraag en aanbod de afgelopen dagen flink naar elkaar toegegroeid zijn'.

Promes was zondagmiddag wel gewoon van de partij bij de uitwedstrijd van Ajax tegen AZ. Er is geen haast met een transfer, omdat de Russische transferwindow tot eind februari geopend is. Het betekent dat Spartak Moskou en Ajax niet binnen twee dagen tot een akkoord hoeven te komen.

Voor de Amsterdammers dringt echter wel de tijd om nog een vervanger voor Promes aan de gelederen toe te voegen. Voetbal International en De Telegraaf meldden zaterdag dat Kamaldeen Sulemana van FC Nordsjaelland in beeld is als vervanger van Promes.

Het Russische Sport-Express meldde afgelopen week dat Ajax een bod van tien miljoen euro naast zich neergelegd zou hebben, omdat er gemikt wordt op een bedrag van vijftien miljoen euro.

Erik ten Hag wil de aanvaller het liefst bij de club houden, omdat de trainer van Ajax van mening is dat hij elke speler hard nodig heeft gezien het drukke schema tot het einde van het seizoen. Ajax heeft bovendien financieel niet de noodzaak om Promes te verkopen.

Bovendien was Spartak Moskou niet van plan om de aanbieding te verhogen, maar daar is nu klaarblijkelijk verandering in gekomen. De huidige nummer drie van de Russische competitie verkocht in januari Aleksandr Kokorin voor 4,5 miljoen euro aan Fiorentina en zou al wel mondeling akkoord zijn met Promes.

De 47-voudig Oranje-international kende tussen 2014 en 2019 al een succesvolle periode bij Spartak, waarvoor hij in 135 duels 66 keer scoorde en 33 assists afleverde.

Via Sevilla kwam hij anderhalf jaar geleden bij Ajax terecht, dat bijna zestien miljoen euro naar Spanje overmaakte. De 47-voudig Oranje-international speelde voorlopig 53 wedstrijden voor Ajax, waarin hij goed was voor 22 doelpunten en 6 assists.

Dat Promes nog verdachte is in een strafzaak, vormt geen obstakel voor een eventuele transfer naar Spartak. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Amsterdam liet vrijdag aan Ajax Showtime weten dat er geen voorwaarden zijn gesteld bij de vrijlating van de 29-jarige aanvaller. Daardoor mag Promes in principe gaan en staan waar hij wil.

Basisscholen en kinderdagopvang definitief open op 8 februari, BSO blijft dicht

Vanaf maandag 8 februari gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. Dat heeft het kabinet vandaag besloten.

Volgens het OMT is het verantwoord als de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open gaan. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten. Groepen kinderen op de bso zijn niet gelijk aan die op school, waardoor het openen van de bso tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen zou leiden.

‘Opluchting’
Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs): 'Het is een opluchting dat de scholen weer open kunnen. Voor ouders en leraren, maar natuurlijk vooral voor de leerlingen. Want kinderen leren het beste op school, ook in sociaal opzicht. Tegelijkertijd blijven we de situatie goed in de gaten houden, want de situatie in Nederland blijft ernstig.'

‘Gezamenlijke verantwoordelijkheid’
Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid): 'De kinderopvang kan gelukkig weer open. Dat betekent dat jonge kinderen weer samen met hun leeftijdsgenootjes in een veilige omgeving kunnen spelen en ontwikkelen, terwijl ouders zich met een gerust hart kunnen concentreren op hun werk. Voor veel gezinnen zal dit een opluchting zijn. Het combineren van thuiswerken en de zorg voor jonge kinderen vraagt veel van ouders. Hetzelfde geldt voor al die kinderopvangmedewerkers die onder stoom en kokend water de noodopvang hebben opgezet en draaiende gehouden. De opening van het basisonderwijs en de kinderopvang gaat echter gepaard met een onveranderde verantwoordelijkheid voor ons allemaal. Werk als dat ook maar even kan thuis, beperk reisbewegingen en vermijd contactmomenten. Ook op het schoolplein en bij inloop van kinderopvanglocaties. Alleen op die manier is het verantwoord om weer open te gaan.'

Contacten beperken
Het OMT adviseert om de verspreidingsrisico’s op scholen en kinderdagopvang verder te beperken. Het RIVM heeft voorstellen gedaan hoe de dagopvang en de scholen hiermee om kunnen gaan. Op basis van die voorstellen komt het kabinet, in overleg met de onderwijs- en kinderopvangpartners, op zeer korte termijn met aangepaste richtlijnen. Bij klachten moeten kinderen naar huis en als een kind positief is getest gaat de hele klas of groep in quarantaine.

Sneltesten op basisscholen
Om besmettingen snel op te sporen en om klassen minder vaak naar huis te sturen, wil minister Slob op zeer korte termijn starten met proeven om basisschooldocenten gebruik te laten maken van sneltesten. Bezien wordt hoe de kinderopvang hierbij wordt betrokken.

Testen met prioriteit
Medewerkers van de kinderopvang kunnen op korte termijn met prioriteit getest worden. Dat was al en blijft zo voor medewerkers in het onderwijs.

Middelbare scholen
Wanneer de middelbare scholen open kunnen is nog niet besloten.

Topsprinters Klæbo en Svahn laten klasse zien op langlauflatten

De World Cup langlaufen in het Zweedse Falun is zondag afgesloten met twee mooie wedstrijden. Na de individuele starts op vrijdag en de massastarts op zaterdag was het dit keer tijd voor de sprints, net als een dag eerder met de klassieke stijl als techniek.

Vrouwen
Tiril Udnes Weng en Ane Appelkvist Stenseth vormden de Noorse vertegenwoordiging in de finale, Jonna Sundling en Johanna Hagström waren er namens Zweden ook bij, maar de strijd leek vooral tussen twee dames te gaan: thuisfavoriete Linn Svahn, een dag eerder de beste op de massastart, en de in topvorm verkerende Sloveense Anamarija Lampic.

Dat bleek ook realiteit te worden, hoewel met name Sundling zich in de slotfase uitstekend met het duo kon meten. Svahn zette in de laatste tweehonderd meter de beslissende versnelling in en pakte de winst, Lampic wist Sundling met enkele millimeters nog achter zich te houden en pakte plek twee.

Mannen
De Fransman Lucas Chanavat, Sergey Ustiugov uit Rusland en de toch wel verrassende thuisheld Oskar Svensson namen het op tegen het Noorse trio Håvard Solaas Taugbøl, Erik Valnes en Johannes Høsflot Klæbo, waarbij met name die laatste twee de grote favorieten leken - hoewel de van COVID-19 herstelde Ustiugov in de halve finales ook al een indrukwekkende vorm liet zien.

Aanvankelijk was het Ustiugov die het tempo behoorlijk hoog wist te leggen en de boel uit elkaar trok, maar Klæbo, Valnes en ook Svensson passeerden hem met de eindsprint in zicht. In de laatste bocht ging Valnes onderuit, terwijl Klæbo afrekende met Svensson en de winst pakte. Ustiugov was al afgehaakt en daardoor kon Taugbøl hem na het wegvallen van Valnes in de slotsprint ineens nog passeren en met millimeters verschil plek drie pakken.

Na 36 jaar weer een Nederlandse winnaar in Wijk aan Zee: Van Foreest wint Tata Steel Chess

Het schaaktoernooi in Wijk aan Zee heeft na 36 jaar weer een Nederlandse winnaar. Jorden van Foreest (21) uit Utrecht is de verrassende opvolger van Jan Timman, die in 1985 het vooraanstaande Tata Steel Chess won, toen het nog Hoogovenstoernooi heette.

De 83ste editie van Wimbledon van het schaken kreeg een spannende ontknoping in de vorm van een tiebreak. Die ging tussen Van Foreest en zijn landgenoot Anish Giri. Beide Nederlandse grootmeesters waren na dertien partijen op 8,5 punten uitgekomen en moesten in partijen snelschaak om de titel schaken. Giri ging na twaalf partijen alleen aan kop, maar speelde zondagmiddag remise tegen de Spanjaard David Anton Guijarro. Van Foreest kwam dankzij zijn winstpartij op de Zweed Nils Grandelius op gelijke hoogte.

Na twee potjes blitz die in remise eindigde moest een beslissende Armageddon de beslissing brengen. Giri speelde met wit, maar kwam in tijdnood. Van Foreest bood met zwart goed partij en ging er met de winst vandoor. 

Uitslag ADO Den Haag - Sparta Rotterdam

ADO Den Haag en Sparta Rotterdam kwamen in Den Haag niet verder dan een gelijkspel.

In een slechte eerste helft kwam ADO Den Haag op slag van rust op voorsprong via Tomislav Gomelt. De Kroaat kopte uit een corner van John Goossens raak.

Na rust kwam Sparta langszij. In de 68ste minuut kopte Reda Kharchouch een voorzet van Lennart Thy achter Fraisl: 1-1. ADO en Sparta kregen nog kansen om de winnende treffer te maken, maar uiteindelijk moesten de ploegen de punten delen.

ADO staat door het ene punt nu op de zeventiende plaats, doordat Willem II eerder op de dag won van FC Emmen. Volgende week zondag staat het duel tussen Willem II en ADO Den Haag op het programma.

ADO Den Haag

1 - 1

Sparta Rotterdam

 45' Gomelt    68' Kharchouch
 
 Gele kaart: Del Fabro, Familia-Castillo, Pinas,Besuijen, (ADO Den Haag), Heylen, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Fraisl
v.Ewijk
Del Fabro
Kemper
Familia-Castill
Gomelt
Vejinovic
Goossens (Pinas/70)
Adekanye (Besuijen/59)
Kramer
Mokhtar (Catic/ 72)
  SPARTA R'DAM: Okoye
Abels
Beugelsdijk
Heylen
Pinto
Mijnans (Fortes/46)
Harroui
Engels (L.Duarte/65)
Auassar (Kharchouch/65)
Smeets (Gravenberch/ 46)
Thy

Uitslag AZ - Ajax

Ajax heeft zeer goede zaken gedaan in de eredivisie door AZ te verslaan. In Alkmaar werd het 0-3. Dankzij puntenverlies van de nummers twee (PSV) en drie (Vitesse) dit weekend is het gat met de nummer twee nu zeven punten.

Ajax begon verrassend met Daley Blind op de linksbackpositie. Blind had ook een groot aandeel in het openingsdoelpunt van Ajax. De linksback kreeg alle ruimte op de linkerflank, waarna de bal uiteindelijk bij Antony kwam. De Braziliaan scoorde met een bekeken schot de 0-1.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Albert Gudmundsson twee grote kopkansen, maar tot twee keer toe kopte hij recht op André Onana, waardoor Ajax met een 0-1 stand de rust inging.

In de tweede helft begon AZ goed en was het aantal keer dreigend, maar werd in de counter geklopt door de bezoekers. Dusan Tadic had een perfecte voorzet in huis op Davy Klaassen, die de bal beheerst inschoot. In de blessuretijd pikte ook David Neres zijn doelpuntje mee. Eerder nog was een doelpunt van de Braziliaan afgekeurd omdat Sebastien Haller buitenspel stond.

AZ

0 - 3

AFC Ajax

     14' Antony
 60' Klaassen
 90+4' Neres
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
izot
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Stengs
T.Koopmeiners
Gudmundsson (Evjen/64)
Boadu
Karlsson (Aboukhlal/77)
  Onana
Rensch (J.Timber/63)
Schuurs
Martínez
Blind
Álvarez
Klaassen (Labyad/89)
Gravenberch
Antony (Neres/75)
Haller (Brobbey/88)
Tadic

Verbij verslaat Krol in rechtstreeks gevecht op 1.000m

Kai Verbij heeft de 1.000 meter voor mannen, de slotafstand van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, op zijn naam geschreven. Verbij versloeg in een rechtstreeks duel Thomas Krol en zegevierde in 1.07,35. Bovendien pakte Verbij ook de eindwinst in de wereldbeker.

Krol eindigde als tweede in 1.07,58. De Canadees Laurent Dubreuil pakt het zilver in 1.08,18. Hein Otterspeer werd vierde in 1.08,37 net voor Dai Dai Ntab. (1.08,43)

Apeldoorn: demonstratie rustig verlopen, vier aanhoudingen verricht

De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts kondigt na afstemming met politie en OM voor de gehele bebouwde kom van Apeldoorn, met uitzondering van de dorpen, een noodbevel en een aanwijzingsbesluit af. Zo meldt de Stentor.

Er zijn voor vanmiddag oproepen gedaan tot een zogenoemd koffiedrink-evenement op het Zwitsalterrein als protest tegen de coronamaatregelen. Vorige week liepen soortgelijke oproepen uit op flinke rellen in Amsterdam en Eindhoven.

Update 17.30 uur: De honderden demonstranten (koffiedrinkers) tegen de coronamaatregelen hebben het Zwitsalterrein in Apeldoorn  weer verlaten. Vooralsnog heeft de politie vier aanhoudingen verricht op diverse plaatsen in Apeldoorn.

Eén persoon werd aangehouden wegens belediging van een politieagent en drie personen werden aangehouden wegens het in bezit zijn van slag- en steekwapens.

Update 14.45 uur: De politie is flink op de been in Apeldoorn, om te kunnen ingrijpen bij mogelijke ongeregeldheden. Bij alle op- en afritten van snelwegen wordt verkeer dat de stad in komt gecontroleerd.

Update 14.05 uur: Auto's aangehouden en livestream Zwitsalterrein ( gestopt)

Update 13.00 uur; De politie is flink op de been in Apeldoorn, om te kunnen ingrijpen bij mogelijke ongeregeldheden. Bij alle op- en afritten van snelwegen wordt verkeer dat de stad in komt gecontroleerd in een fuik.

Eerdere berichgeving:

De Gemeente Apeldoorn publiceerde het volgende op hun website:

'Voorbereidingen getroffen voor goed verloop ‘koffiedrinken’ in Apeldoorn
Onder andere via sociale media gaan oproepen rond om aanstaande zondag bij wijze van protest tegen de coronamaatregelen, te gaan ‘koffiedrinken’ op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Ook zijn er geluiden om te verzamelen op het Marktplein. Afgelopen zondag speelde dit ook in Amsterdam en Eindhoven. Politie, gemeente en het openbaar ministerie hebben voorbereidingen getroffen om een eventuele bijeenkomst veilig te laten verlopen.

Demonstreren is een grondrecht
Demonstreren is een grondrecht in Nederland. De meeste mensen die demonstreren tegen de coronamaatregelen doen dat gelukkig vreedzaam. Dat is hun volle, democratische recht. Demonstreren mag in Apeldoorn, maar wel binnen de geldende (corona)regels.

Voorbereidingen
Gelet op de gebeurtenissen eerder deze week in Apeldoorn, maar ook in Amsterdam en in Eindhoven, heeft de politie de afgelopen dagen een risico-inschatting gemaakt. Op dit moment is niet precies bekend of en hoeveel mensen er op 31 januari naar Apeldoorn zullen komen en met welke intentie.

Noodverordening
Op voorhand is er voor het gebied rondom binnenstad, Zwitsalterrein en station een noodverordening ingesteld vanaf zaterdagavond 21.00 uur tot maandagochtend 4.30 uur. Dat betekent dat de politie preventieve maatregelen kan nemen en gerichter en direct op kan treden bij incidenten. Zo mag de politie in de aangewezen gebieden preventief fouilleren en kunnen mensen die niet in het gebied hoeven te zijn worden geweigerd.

Voor zowel Zwitsalterrein als Marktplein is ook bepaald dat deze locaties ruimte bieden voor maximaal 500 personen om hun mening op vreedzame wijze kenbaar te maken. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met de noodzaak om onderling 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Gesprek
Andere maatregelen die wij nemen in de openbare ruimte zijn bijvoorbeeld het weghalen van losse of kwetsbare voorwerpen. Ook aan binnenstadbewoners doen wij het verzoek om geen fietsen op straat te laten staan. Daarnaast zetten we net zoals afgelopen dagen onze wijkagenten en jongerenwerkers in om in gesprek te gaan en te blijven.

Actuele ontwikkelingen volgen
Als er actuele ontwikkelingen zijn of informatie over nadere maatregelen, kunt u die volgen op deze website of via onze sociale mediakanalen (met name twitter: @gem_apeldoorn). Direct aanwonenden van de hoofdroutes in het gebied en ondernemers in het gebied hebben we rechtstreeks geïnformeerd. Daarnaast hebben we een vraag en antwoord-pagina (Q&A) opgezet om u verder te informeren.'

Bowe de beste op kilometer, Kok weer brons

Brittany Bowe heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 1.000 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. De Amerikaanse, die de wereldbeker op de kilometer wint, bleef met 1.13,96 als enige onder de 1.14.

Het zilver was voor de Russin Angelina Golikova in 1.14,05. Femke Kok, die eerder vandaag de 500 meter won, veroverde net als vorige week brons in 1.14,74.

Jorien ter Mors, die ondanks rugproblemen toch aan de start verscheen vandaag, werd vierde in 1.14,64. Ireen Wüst kwam in 1.14,79 niet verder dan de zesde plek.

Uitslag Willem II - FC Emmen

Willem II heeft in de Eredivisie een belangrijke zege geboekt op FC Emmen. De Tilburgers wonnen het degradatieduel met 2-0.

Met voor het eerst Petrovic als trainer op de bank was Willem II in de eerste helft zeker niet beter dan de hekkensluiter van de Eredivisie. Emmen kreeg een goede kans via Frei maar het was Willem II dat dankzij Nunnely op voorsprong kwam.

Vlak na rust verdubbelde de thuisploeg de voorsprong toen Wriedt de bal in de verre hoek schoof. Daarna probeerde Emmen het wel en kreeg mogelijkheden via De Leeuw,Laursen en Bijl, maar gescoord werd er niet. Namens Willem II kregen  Köhn en Wriedt kansen op de 3-0 maar hun schoten werden gekeerd door doelman Telgenkamp.

Willem II

2 - 0

FC Emmen

 38' Nunnely
 47' Wriedt
   
 
 Gele kaart: , Bijl, (FC Emmen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Owusu
Heerkens (v.d.Heijden/26)
Holmén
Köhn
Spieringhs
Pavlidis
Llonch
Nunnely (Romeny/74)
Wriedt (Selahi/58)
Köhlert (Trésor/74)
  Telgenkamp
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan
Laursen (La Torre/81)
J.Vlak
Pena
Ben Moussa (Jansen/70)
K.Frei
De Leeuw

Uitslag Feyenoord - PSV

Na een week die in de Kuip zelf werd omschreven als eentje ‘met reuring’, volgde inderdaad het antwoord op het veld. PSV bleek een werkend medicijn. Feyenoord de bal en de Rotterdammers toonden zich een begenadigde counterploeg: 3-1.

PSV had een veldoverwicht maar al snel sloeg Feyenoord toe. Lutsharel Geertruida trok de bal terug naar de rand van het zestienmetergebied en Mark Diemers schoot de bal achter keeper Yvon Mvogo: 1-0. Steven Berghuis maakte de mooiste treffer van de wedstrijd, na een klein halfuur spelen. Vanaf de rechterkant trok de linkspoot naar binnen, waarna zijn verwoestende uithaal via de binnenkant van de paal tegen de touwen sloeg. 

Op slag van rust sloeg Feyenoord weer dodelijk toe. Mark Diemers stond alweer aan de basis van de aanval. Via Berghuis kwam de bal bij Linssen die met een zeer gevoelig stiftballetje fraai voor 3-0 zorgde. Na rust kwam PSV al snel op 3-1 door een rake kopbal van Ibrahim Sangare. Daar bleef het bij. 

PSV staat nog vijf punten voor op Feyenoord. Ajax kan de voorsprong op PSV vergroten tot zeven punten als ze later vandaag van AZ weten te winnen. Feyenoord staat voor minimaal twee uur op plek vier. 

Feyenoord

3 - 1

PSV

 7' Diemers
 26' Berghuis
 41' Linssen
   56' Sangaré
 
 Gele kaart: Malacia, (Feyenoord), Sangaré, Mauro Júnior, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Geertruida (Nieuwkoop/74)
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra (Wehrmann/83)
Fer
Diemers
Berghuis
Linssen (Jörgensen/ 81)
Haps
  Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max (Vertessen/79)
Mauro Júnior
Rosario
Sangaré
Thomas (Ihattaren/59)
Malen
Zahavi

Roest net boven baanrecord op 5.000m, Van der Poel zilver

Patrick Roest heeft wederom laten zien dat hij in grootse vorm verkeerd. Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen won de Nederlander met overmacht de 5.000 meter voor mannen. Roest schaatste naar 6.05,95 en zat daarmee niet ver boven zijn eigen baanrecord. (6.05,14) Roest veroverde ook de wereldbeker.

Nils van der Poel, een van de revelaties van dit seizoen, werd tweede in 6.08,393wat een nieuw persoonlijk record en een nieuw nationaal record voor de Zweed was. De Rus Sergey Trofimov schaatste naar de derde tijd in 6.10,86. Sven Kramer gaf in zijn rit tegen Jorrit Bergsma alles maar met zijn 6.11,21 kwam hij net naast het podium terecht. Bergsma werd zesde in 6.12,19.

Van der Poel voor de vierde keer wereldkampioen veldrijden

Mathieu van der Poel is voor de vierde keer wereldkampioen veldrijden bij de profs. In Oostende won de 26-jarige Nederlander met een halve minuut voorsprong op Wout van Aert. Toon Aerts maakte het podium vol.

Mathieu van der Poel had de beste start, maar het was uiteindelijk Wout van Aert die als eerste het zand indook. In de eerste zandstrook maakte Van Aert direct indruk en zette Van der Poel onder druk. De rest volgde al gepaste afstand op de twee topfavorieten.

Bij het begin van de tweede ronde nam Van der Poel de leiding over van Van Aert. De uittredende wereldkampioen begon als eerste aan de zandstrook, maar al snel nam Van Aert over van de Nederlander. Van Aert nam een kleine voorsprong op Van der Poel, en de Nederlander moest in de achtervolging. In die achtervolging op de Belg ging Van der Poel in de fout en kwam daarbij ten val. Na de val had Van der Poel een achterstand van vijftien seconden op Van Aert.

Van Aert zette goed door en Van der Poel moest even bekomen, maar toch zou Van der Poel, mede door een lekke band van Van Aert, terugkomen. Van der Poel nam een kleine voorsprong en de Nederlandse topfavoriet kon die voorsprong vasthouden, en in het tweede deel van de race bouwde Van der Poel zijn voorsprong langzaam uit.

Van der Poel kwam in het vervolg van de wedstrijd niet meer in de problemen en had bij het ingaan van de laatste ronde een geruststellende voorsprong op Van Aert. Van der Poel kon genieten van de laatste ronde en won met 37 seconden voorsprong op Van Aert. Achter de twee topfavorieten werd Toon Aerts op ruime achterstand derde, hij hield net Tom Pidcock achter zich.

De wereldtitel van Van der Poel betekende dat alle regenboogtruien in Oostende om Nederlandse schouders terechtkwam. Eerder op de dag pakte Fem van Empel namelijk de wereldtitel bij de dames beloften. De pas 18-jarige Nederlandse won voor landgenote Aniek van Alphen. De Hongaarse Kata Blanka Vas voorkwam een volledig Oranjepodium.

COVID-19: 3714 nieuwe besmettingen en 40 doden, totaal 978.475 en 13.998

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3714 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 978.475 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 142 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1573 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 30 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 646 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 40 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.998 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Baanrecord Voronina op 3.000m, wereldbeker voor Schouten

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in Thialf in Heerenveen heeft Natalia Voronina de 3.000 meter op haar naam geschreven. De Russin deed dat in 3.56,85, een nieuw baanrecord.

Antoinette de Jong eindigde als tweede in 3.58.90. Het brons ging naar Irene Schouten, die haar baanrecord kwijtraakte, in 4.00,15. Martina Sáblíková eindigde net naast het podium in 4.00,59.

De eindwinst in de wereldbeker is voor Schouten. Ze had evenveel punten als De Jong maar Schouten won vorig weekend de 3.000 meter.

Kristoffersen slalomt eindelijk weer naar winst, Simonet van 30 naar 3

De tweede World Cup-wedstrijd van het weekeinde voor de alpineskiërs is zondag afgewerkt in het Franse Chamonix. Net als een dag eerder stond er een slalom op het programma op de Franse sneeuw.

De dit seizoen zo tegenvallende Noor Henrik Kristoffersen liet in run één eindelijk weer eens zijn kwaliteiten zien en noteerde de snelste tijd. Thuisfavoriet Alexis Pinturault gaf 0,23 seconden toe en werd gevolgd door de Oostenrijker Marco Schwarz (+0,44), de Zwitser Luca Ärni (+0,53), Fabio Gstrein (+0,58) uit Oostenrijk en de uiterst verrassende Bulgaar Albert Popov (+0,68).

De Zwitser Sandro Simonet stond na één run op plek dertig, maar in de tweede manche beet de een na de ander zich stuk op zijn tijd. Ramon Zenhäusern was de eerste die sneller was, waarmee Simonet bijna twintig plekken gestegen was. Popov kon zijn toprun geen vervolg geven en viel achttien plekken terug, Gstrein leverde er zelfs 21 in en inmiddels ging Zenhäusern vanaf plek elf na run één nog steeds aan de leiding.

Ärni steeg zaterdag van de 29e naar de vierde plek, zondag ging hij de andere kant op: de Zwitser verloor dertien plekken. Schwarz verloor exact een seconde en vier plekken, waardoor hij niet zijn zevende opeenvolgnde podiumplek pakte. Pinturault maakte al snel een flinke fout, bleef wel overeind, maar verloor zes posities, waardoor Simonet zowaar zeker was van het podium.

Alleen Kristoffersen stond nog boven en hij hield het wél vol: hij won met 0,28 seconden eindelijk weer eens, voor Zenhäusern en Simonet. Voor laatstgenoemde was het de dag van zijn sportieve leven: hij was nog nooit verder gekomen dan één achtste plek drie jaar geleden.

Uitslag FC Twente - sc Heerenveen

Ondanks een overwicht en talloze kansen is FC Twente er niet in geslaagd om sc Heerenveen pijn te doen. Het bleef 0-0 in Enschede.

De thuisploeg kreeg de meeste kansen, maar de bal ging er niet in. Twente blijft zevende, met vier punten meer dan Heerenveen, dat op de negende plek is terug te vinden.

FC Twente

0 - 0

sc Heerenveen

 
 Gele kaart: Roemeratoe, Menig, (FC Twente), Kongolo, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Dumic
Pierie
Smal
Roemeratoe (L.Ilic/46)
Bosch
Zerrouki
Narsingh (Abass/69)
Danilo
Menig
  Mulder
Floranus
Dresevic (v.Hecke/80)
Bochniewicz
Kaib
Kongolo
Halilovic
S.de Jong
J.Veerman
v.Bergen (Nygren/69)
H.Veerman (Hajal/ 80)

Mulder wint 500m, eindzege wereldbeker voor Ntab

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen heeft Ronald Mulder de 500 meter voor mannen gewonnen. Mulder, die gisteren vijfde werd en zijn zesde WB-wedstrijdzege boekte, schaatste vandaag naar 34,55.

Hein Otterspeer, gisteren slechts achttiende, veroverde het zilver in 34,59. Het brons was voor de Canadees Laurent Dubreuil. Dai Dai N'tab eindigde als zesde in 34,68 en dat was genoeg voor de eindwinst van de wereldbeker.

Pavel Kulizhnikov, die gisteren de 500 meter won, had afgezegd voor de tweede 500 meter.

Schaatsen! Bij Leeuwarden op natuurijs en in Winterswijk op de schaatsbaan!

Het was vannacht de koudste nacht tot nu toe van deze winter. Dus op de nieuwe schaatsbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) wordt deze zondag geschaatst. Leden kunnen er eindelijk de ijzers onder binden en hun hart ophalen. Als eerste in Friesland en wellicht in heel Nederland stond Herman van der Geest (56)  vanmorgen op natuurijs. Met zijn maat Leo reed de schaatsliefhebber vanmorgen nog voor achten zijn eerste verkenningsrondje langs de randen van de Ryptsjerkerpolder ten noordoosten van Leeuwarden. 'Het was lekker hoor maar ook spannend want het ijs golft onder je door'.



Zege Kok en winst wereldbeker op 500m

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden langebaan in Heerenveen heeft Femke Kok voor de vierde maal op rij de 500 meter voor vrouwen gewonnen. Kok moest alleen rijden omdat haar tegenstandster, de Canadese Heather Mclean, op het laatste moment had afgezegd. De Nederlandse kwam desalniettemin tot 37,33.

Net als gisteren werd Angelina Golikova tweede met 37,37. Daria Kachanova eindigde als derde in 37,63. Michelle de Jong schaatste met 37,87 naar de zevende tijd.

Kok heeft ook de wereldbeker op de 500 meter gewonnen.

Boze man steelt deurbel van politiebureau

Een 56-jarige man uit Goirle vernielde zondagochtend 31 januari de deurbel van het politiebureau aan de Karel Boddenweg in Tilburg en nam deze vervolgens mee. Eerder die dag was zijn telefoon in beslag genomen, nadat hij veelvuldig en onnodig het alarmnummer belde.

Aan het begin van de nacht belde de man veelvuldig het alarmnummer. Omdat de acties niet ophielden, werd zijn telefoon in beslag genomen. De man uit Goirle mocht zondagochtend zijn telefoon weer op komen halen. Dit deed hij, maar dit ging niet zonder slag of stoot. In zijn woede trapte hij meerdere malen tegen de deurbel van het politiebureau en verdween vervolgens.

Toen de agenten poolshoogte namen, zagen zij enkel nog wat draadjes uit de muur van het politiebureau steken. De deurbel bleek verdwenen. Ook een geparkeerde scooter bleek omgetrapt. Hij had vermoedelijk niet in de gaten dat meerdere agenten zijn acties 'live' konden zien via de aanwezige camera's. Op de Baden Powelllaan werd de man aangehouden. De deurbel van het politiebureau kwam tijdens de fouillering weer tevoorschijn. De verdachte zit vast.

Politie beëindigt feestje in Wormerveer

Op zaterdagavond beëindigde de politie een feestje dat werd gehouden in een oud schoolgebouw aan de Wandelweg in Wormerveer.

Omstreeks 22.00 uur 's avonds kreeg de politie een tip dat er in het gebouw een feestje werd gehouden. Ter plaatse bleken zeventien personen het gezellig te hebben in de oude gymzaal van het pand. Hierbij hield men zich niet aan de corona-maatregelen.

Alle aanwezigen kregen een bekeuring. Een persoon, die zich niet kon legitimeren, werd aangehouden.

Freestyleskiër Burov niet te kloppen op aerials

Er staat dit seizoen geen enkele maat op freestyleskiër Maxim Burov, specialist op de aerials - het gymnastiekonderdeel van het skiën, waar een bepaalde sprong zo goed mogelijk uitgevoerd moet worden. In Raubichi boekte Burov zijn vijfde zege in vijf wedstrijden dit seizoen.

Mannen
Burov toverde in de finale een prachtige back-double-full-full-full uit de hoge hoed. Dat deden in totaal vier van de zes finalisten, maar niemand deed het zo goed als de Rus, die 126,24 punten kreeg en op de Wit-Russische sneeuw zijn zegereeks voort kon zetten. Landgenoot Stanislav Nikitin werd met 124,43 punten tweede, voor de 118,14 punten van de Canadees Lewis Irving.

Vrouwen
Megan Nick won twee weken geleden al in Yaroslavl en ook in Raubichi was ze de beste: met een back-full-double-full scoorde de Amerikaanse 89,88 punten en dat was net genoeg om de Australische favoriete Laura Peel en haar back-full-tuck-full (89,04) voor te blijven. Nick's landgenote Winter Vinecki kwam tot 88,12 punten met een back-double-full-full en werd daarmee derde.

Russisch snowboardsucces op parallelslalom Moskou

De World Cup snowboarden in Moskou heeft zaterdagavond succes opgeleverd voor het thuisland. Bij de mannen was er een Russische overwinning, bij de vrouwen lukte dat nét niet, maar was er wel een tweede plek.

Vrouwen
De Oostenrijkse Daniela Ulbing werkte zich via Carolin Langenhorst, Sabine Schöffmann en Patrizia Kummer naar de finale, waarin ze het opnam tegen de Russische Sofia Nadyrshina. Die won van Anastasia Kurochkina, Tsubaki Miki en Ramona Hofmeister, maar in de finale kwam de pas 17-jarige Russische 0,03 seconden tekort om Ulbing van haar tweede World Cup-zege en de eerste sinds 2017 te houden.

De derde plek ging naar Hofmeister, die een maat te groot was voor Kummer in de kleine finale. Kiki Bedaire de Prairie en Michelle Dekker slaagden er beiden niet in om zich voor de knockoutfase van de wedstrijd te kwalificeren.

Mannen
Met zeges op Lukas Mathies, Dario Caviezel en Edwin Coratti plaatste veteraan Zan Kosir uit Slovenië zich voor de finale tegen Dmitriy Karlagachev, die won van Iaroslav Stepanko, Daniele Bagozza en Alexander Payer. De finale was spannend: Karlagachev boekte met 0,07 seconden zijn eerste World Cup-zege. Plek drie was voor Coratti, die Payer ruim het nakijken gaf.

Bokser Plant verdedigt wereldtitel zonder problemen en wil Canelo

In Los Angeles stond zaterdagavond één wereldtitelgevecht op het boksprogramma en wel in het supermiddengewicht (-76,2kg). Caleb Plant (20-0, 12 KO's) verdedigde zijn IBF-wereldtitel tegn Caleb Truax (31-4, 19 KO's), de oud-kampioen in dezelfde klasse en organisatie.

Spannend werd het eigenlijk maar zelden. Plant was vanaf het begin een maat te groot voor de voormalig kampioen en won ronde na ronde. Truax liep alsmaar meer schade op en probeerde aan het eind wel om nog voor een alles-of-niets-poging te gaan, maar dat leverde niks op.

Truax hield het in elk geval wel twaalf ronden vol, maar daarna waren de drie juryleden allemaal duidelijk: drie keer 120-108 voor Plant, die al aangaf graag te vechten tegen de WBC- en WBA-wereldkampioen, ene Canelo Alvarez.

Schansspringster Kramer verstevigt koppositie in World Cup

Schansspringster Marita Kramer heeft haar leidende positie in de World Cup verstevigd. In het druilerige Titisee-Neustadt in Duitsland was de Nederlandse Oostenrijkse de beste in de eerste van twee wedstrijden aldaar.

Marita Kramer haalde in de eerste ronde weer flink uit en sloeg een mooi gat richting de Noorse dames Eirin Maria Kvandal en Maren Lundby. Ema Klinec uit Slovenië sprong ook nog mee om de podiumplekken, net als de Japanse Sara Takanashi, de Noorse Silje Opseth en de volgende Sloveense, Nika Kriznar.

In de finaleronde verdedigden Kriznar en Opseth in elk geval hun positie, Takanashi kwam achter beide dames terecht en Klinec nestelde zich tussen hen in op plek twee, met de top-3 nog te gaan. Lundby leverde twee plekken in, Kvandal verloor zelfs vijf plekken en Kramer mocht het afmaken. Dat werd nog even spannend, maar ze kreeg het voor elkaar en boekte haar tweede overwinning van de winter.

Mark Rutte bij Nationale Holocaust Herdenking

Demissionair minister-president Rutte is vandaag aanwezig bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Tijdens de herdenking legt de minister-president samen met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een krans bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’.

Sinds 2015 is de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, een door de VN vastgestelde internationale dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld worden op die datum slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht.

Lees ook: FOK! Toen: Auschwitz

De Nationale Holocaust Herdenking vindt ieder jaar plaats in het Wertheimpark in Amsterdam op de laatste zondag in januari. Dit jaar met een aangepast programma in verband met de coronamaatregelen.

Sprekers:
Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité
Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam
Rudie Cortissos, overlevende
Noah Knijff, jongere generatie
3 schoolkinderen van de basisschool Rosj Pina in Amsterdam

Rabbijn Menno ten Brink spreekt Kaddisj en Yizkor gebeden uit.

Muziek: Carmel trio o.l.v. Doron Peper en Zigeunerorkest Brandt.

De herdenking werd door de NOS live uitgezonden en begon om 11:00 uur. De herdenking zelf begon om 11:30 

Auschwitz-monument in Amsterdam (Foto: FOK!)
Auschwitz-monument in Amsterdam (Foto: FOK!)

Politie zoekt beelden van bijlzwaaiende man in Medemblik

De politie is op zoek naar getuigen van een geweldsincident op zaterdagmiddag op de Oostvaardershof in Medemblik. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op tel.nr. 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). De politie is met name op zoek naar foto- of filmbeelden. Deze zijn naar de politie te uploaden via www.politie.nl/upload.

Omstreeks 15.25 uur kreeg de politie melding van geluidsoverlast van gescheld en harde muziek in de omgeving van de Tornado. Korte tijd later werd gemeld dat de vermoedelijke veroorzaker op straat liep te zwaaien met een bijl. De politie ging ter plaatse en trof de man, een 28-jarige Medemblikker, op de Oostvaardershof. Toen de politie de man aan wilde spreken ontstond er een worsteling, waarbij een politieman meerdere malen in zijn gezicht werd geslagen. Een ter plaatse gekomen hondengeleider zette zijn diensthond Ringo in. Hierna staakte de verdachte zijn verzet.

De verdachte werd voor behandeling van zijn bijtwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Tijdens de fouillering van de man vond de politie twee grote messen in zijn kleding. Bij een onderzoek in de woning van verdachte trof de politie een bijl aan. De wapens zijn in beslag genomen.

Politie zoekt getuigen geweldsincident waarbij dode viel

Op zondagmorgen hield de politie drie mannen aan op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van een 22-jarige man uit Heiloo. De verdachten zijn mannen van 21 en 28 uit Heemskerk en een man van 22 uit Amsterdam.

Omstreeks 00.55 uur reeg de politie melding van een geweldsincident op de Beneluxlaan in Heemskerk. Tegelijkertijd kwam er ook een melding dat er geschreeuwd zou worden vanaf de galerij van een flatgebouw. Ter plaatse trof de politie het slachtoffer aan. Hij had ernstige verwondingen en bleek te zijn overleden.

In de directe omgeving trof de politie twee verdachten. De derde verdachte bleek zich in een woning op te houden. Ook hij kon worden aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar het overlijden het slachtoffer, de aanleiding daartoe en de omstandigheden waaronder dit is gebeurd.

De politie is op zoek naar getuigen, zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Behulpzame man slachtoffer van straatroof

Een 21-jarige man werd zaterdagmiddag 30 januari het slachtoffer van een straatroof op de Tramsingel in Breda. Hij vroeg aan een man die daar buiten lag te slapen of hij hulp nodig had en moest dat bekopen met een gewelddadige beroving. De politie hield een 31-jarige verdachte uit Breda aan.

De jongeman parkeerde zijn bromfiets rond 17.00 uur bij een flat aan diezelfde straat. Toen hij nabij het portiek een man op straat onder wat brievenbussen zag liggen, vroeg hij of de man soms hulp nodig had. Hierop reageerde de man direct agressief en duwde het slachtoffer naar de grond. De agressieve man wist de telefoon van het slachtoffer te grijpen en stopte hem in zijn jaszak. Het 21-jarige slachtoffer liet het hier niet bij zitten en probeerde zijn telefoon terug te pakken. Hierop ontstond er een worsteling. Toen de jongeman tijdens de worsteling zijn telefoon weer terug wist te krijgen, merkte hij dat zijn bromfietssleutels verdwenen waren. De dader liep vervolgens weg. Het slachtoffer belde direct de politie.

De politie hield snel na de melding een 31-jarige verdachte aan die nog in de omgeving liep. Hij bleek de sleutels van de bromfiets in zijn broekzak te hebben. Tijdens de rit naar het politiebureau bespuugde hij een agent en riep dat hij corona had. Zowel het slachtoffer van de straatroof als de agent deden aangifte tegen de man. Hij zit nog vast.

Schansspringer Granerud pakt overwinning in Willingen

Schansspringer Halvor Egner Granerud heeft weer eens een overwinning te pakken. De Noor was zaterdag de beste in de individuele wedstrijd op de Mühlenkopfschanze in Willingen, de grootste niet-vliegschans ter wereld.

In de eerste ronde was een opvallend duidelijke top-4 te zien: World Cup-leider Halvor Egner Granerud en zijn landgenoot Daniel André Tande stonden bijna op gelijke hoogte bovenaan de lijst. Bor Pavlovcic uit Slovenië stond op korte afstand op de derde plek, op de voet gevolgd door de Pool Kamil Stoch, terwijl Markus Eisenbichler op plek vijf ineens al een grote achterstand had.

In ronde twee was Dawid Kubacki vanaf plek acht de best of the rest, Stoch sprong voorbij Pavlovcic naar in elk geval het podium. Tande verdedigde zijn tweede plek door de leiding over te nemen, waarna Granerud het af mocht maken. Een week eerder ging de Noor in die positie onderuit, dit keer sprong hij op overtuigende wijze naar weer een overwinning in het seizoen van zijn absolute doorbraak.

Overval bij Primera in Halsteren

Bij de Primera aan de Dorpsstraat in Halsteren vond zaterdagmiddag 30 januari een overval plaats. De dader bedreigde de medewerkster met een mes en maakte een geldbedrag buit. De politie is een onderzoek gestart.

De overvaller kwam rond 16.15 uur de winkel binnen toen de medewerkster alleen was. Hij bedreigde haar direct met het mes. De geschrokken medewerkster overhandigde hem een geldbedrag, waarna hij de benen nam. Het slachtoffer sloeg vervolgens direct alarm, waarna meerdere eenheden van de politie in de omgeving naar de dader zochten. Hierbij werd ook de politiehelikopter ingezet. Helaas werd er niemand meer aangetroffen.

De dader was een man met een licht tot licht getinte huidskleur, had een fors postuur, was circa 1.75m lang en droeg een zwarte rugzak met een blauwe muts. De politie is op zoek naar getuigen, zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Van Gerwen opnieuw door Clayton uitgeschakeld op Masters

Michael van Gerwen is zaterdag voor het tweede jaar op rij vroegtijdig uitgeschakeld op The Masters. De Nederlander verloor in Milton Keynes in de tweede ronde nipt van Jonny Clayton: 9-10. Vorig jaar was Clayton al met 6-10 te sterk voor de Nederlander. 

Van Gerwen kende een slechte start en werd direct gebroken, waardoor Clayton op 0-3 kwam. Het lukte de voormalig nummer een van de wereld niet om terug te breken en Clayton hield de marge lang vast. Van Gerwen wist Clayton bij 7-9 wel te breken en kwam langszij, maar de laatste leg - die Clayton mocht beginnen - ging naar de Welschman.

Gerwyn Price en titelverdediger Peter Wright plaatsten zich wel voor de kwartfinales. Price, die voor het eerst in actie kwam als wereldkampioen en nummer een van de wereld, was veel te sterk voor Joe Cullen: 10-3. Wright versloeg in een kraker Simon Whitlock met 10-8.

Naast Van Gerwen was Jeffrey de Zwaan de andere Nederlander die mee mocht doen aan The Masters. De Zuid-Hollander, die zelfs debuteerde in Milton Keynes, verloor vrijdag in de eerste ronde met 6-5 van Gurney.

Uitslagen tweede ronde Masters
Mervyn King 10-5 Rob Cross
James Wade 10-4 Chris Dobey
Nathan Aspinall 10-9 Mensur Suljovic
Dave Chisnall 10-9 Daryl Gurney

Adrian Lewis 10-8 Gary Anderson
Peter Wright 10-8 Simon Whitlock
Gerwyn Price 10-3 Joe Cullen
Jonny Clayton 10-9 Michael van Gerwen

Kwartfinales - zondagmiddag vanaf 14.00 uur (Videoland)
Mervyn King v Nathan Aspinall
Gerwyn Price v Adrian Lewis
Peter Wright v Dave Chisnall
Jonny Clayton v James Wade

FOK! Wat een weer: brede opklaringen

winterbanner

Er zijn brede opklaringen en in het noorden en noordoosten komt eerst nog een enkele mistbank voor. Vooral in Limburg kan het lokaal glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De gladheid verdwijnt in de tweede helft van de ochtend. In de loop van de dag drijft er wat sluierbewolking binnen en tegen de avond volgt van het zuidwesten uit dikkere bewolking. In de loop van de avond gaat het in het zuiden af en toe regenen. Het wordt circa 3°C. De noordoostenwind draait naar oost tot noordoost en is zwak tot matig, later aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In de nacht naar maandag raakt het van het zuiden uit bewolkt en gaat er af en toe lichte (winterse) neerslag vallen. In de zuidelijke helft van het land gaat het om regen, verder naar het noorden kan er ook (natte) sneeuw, ijsregen en/of ijzel voorkomen waardoor het plaatselijk (verraderlijk) glad kan worden. Het uiterste noorden lijkt grotendeels droog te blijven. De oostenwind is zwak tot matig, aan zee vrij krachtig en de minimumtemperaturen variëren van +2°C in het zuiden tot -4°C in het noordoosten.

Maandag overdag wordt het van het westen uit geleidelijk overal droog. Later op de dag kan het met name in het noordwesten en noorden opklaren, elders blijft de bewolking overheersen. De middagtemperatuur ligt tussen 5°C in het zuiden en rond het vriespunt in het uiterste noordoosten. De wind draait in de loop van de middag naar richtingen tussen noord en noordwest en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig. (Bron: KNMI)

 

Het beeld van natuurlijke bijzonderheden (Foto: Scherpschutter)
Het beeld van natuurlijke bijzonderheden (Foto: Scherpschutter)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vijf aanhoudingen voor opruiing

De politie heeft zaterdag vijf personen aangehouden op verdenking van opruiing. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Nieuw-Vossemeer, hij werd zaterdagmiddag op het politiebureau in Bergen op Zoom aangehouden. Later op de avond zijn ook een 17-jarige man en een 19-jarige vrouw uit Roosendaal en een 24-jarige en 28-jarige man uit Tilburg thuis gearresteerd.

De vijf verdachten zijn met toestemming van de officier van justitie buiten heterdaad aangehouden op verdenking van het via sociale media plaatsen van opruiende berichten. Ze zitten vast voor verder onderzoek.

Naast de handhaving van de openbare orde op straat, investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die zich niet aan de maatregelen houden en strafbare feiten plegen. Hieronder valt ook opruiing; het al dan niet via Social media aanzetten tot strafbare feiten.

Politie Rotterdam: stop bedreigingen brand Plaswijckpark

De politie in Rotterdam is volop bezig met het onderzoek naar de brand in het Plaswijckpark op 28 januari en heeft inmiddels twee jongens van 14 en 15 jaar aangehouden.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen zich betrokken voelen bij het park en dat de brand er bij velen behoorlijk heeft ingehakt. Helaas wordt uit het onderzoek óók duidelijk dat er ongewenste effecten te zien zijn. Het blijkt dat op social media mensen actief zijn die zelf ‘onderzoek’ naar de brand doen en zogenaamde ‘daders’ met naam en toenaam noemen. Dat leidt ertoe dat er forse bedreigingen worden geuit.

De oproep van de politie is glashelder: stop met het namen en shamen van deze mensen en stop met het uiten van bedreigingen. Het is laakbaar én strafbaar en de politie houdt dit in de gaten.

Nederland stelt inreisverbod voor Japan weer in

Nederland stelt vanaf 2 februari 2021 het inreisverbod voor reizigers met bestendig verblijf in Japan opnieuw in. Dit besluit is genomen op basis van een risico-inschatting met zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in die landen en de daar geldende maatregelen.

In dat verband is net als bij Servië, Montenegro, Algerije, Marokko Georgië, Tunesië, Canada en Uruguay onder andere gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dat aantal moet lager zijn dan het Europees gemiddelde per 100.000 inwoners over een periode 14 dagen. Ook wordt er gekeken naar de algehele reactie op COVID-19 in het betreffende land. Hierin worden onder andere het aantal uitgevoerde coronatests, bron- en contactopsporing en beheersmaatregelen meegenomen. Gezondheidsorganisaties zoals het ECDC, de WHO en RIVM leveren daarvoor de benodigde informatie.

De opheffing van de reisbeperking, ingegaan op 1 juli en 27 oktober jl., blijft wel van kracht voor reizigers die bestendig verblijf hebben in de volgende landen: Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand en Singapore.

Voor reizigers afkomstig uit China geldt dat het reisverbod zal worden opgeheven zodra China zelf ook EU-burgers toelaat. Hetzelfde geldt ook voor China's Speciale Administratieve Regio's Hongkong en Macau.

Voor alle niet-essentiële reizen van personen vanuit overige derde landen (andere landen dan het EU+ gebied) naar Europa blijft de huidige inreisbeperking van kracht met als doel de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die geen bestendig verblijf hebben in een bovengenoemd land of gebied op de veilige lijst én niet onder de uitzonderingsposities vallen, Nederland niet binnenkomen.

Marechaussee houdt twee mensen aan bij Ter Apel wegens mensensmokkel

 De Koninklijke Marechaussee heeft donderdag in de buurt van Ter Apel twee mannen aangehouden voor mensensmokkel. Uit een controle van een personenauto met vier inzittenden bleek dat de Duitse bestuurder en bijrijder wel over reisdocumenten beschikten, maar de passagiers, een vrouw en minderjarige jongen, niet. Zo meldt het DvhN.

Uit onderzoek rees het vermoeden dat er sprake was van mensensmokkel. De gesmokkelde vrouw is afgevoerd naar het ziekenhuis. Vermoedelijk heeft zij tijdens haar reis bevriezingsverschijnselen opgelopen. De minderjarige jongen is opgevangen in het asielzoekerscentrum Ter Apel.

De vermeende smokkelaars zijn aangehouden en inmiddels in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

De afgelopen weken hebben marechaussees in het grensgebied meerdere aanhoudingen verricht voor mensensmokkel en identiteitsfraude. De Marechaussee voert mobiele controles uit om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan.
Daarnaast wordt nauw samengewerkt met de Duitse en Nederlandse politie in een grenspolitieteam aan de oostgrens met Duitsland. Dat team pakte eerder deze week een man op die vanwege een eerdere veroordeling nog zo’n 6 jaar gevangenisstraf moet uitzitten. 

Uur lang kat-en-muisspel tussen jongeren en politie in Leeuwarden

In de Vlietzone en omringende wijken in Leeuwarden waren zaterdagavond een uur lang veel jongeren op straat nadat in een Telegram-groep een oproep rondging om samen te komen als protest tegen de avondklok. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

Tot een protest kwam het uiteindelijk niet. Het werd een kat-en-muisspel tussen de jongeren en de politie, waarbij de laatste uiteindelijk aan het langste eind trok.

Op Telegram werd een specifieke plek in Leeuwarden aangewezen als ontmoetingsplek. Tientallen jongeren begaven zich op de fiets of met de auto naar de genoemde plek. Daar werden ze ontvangen door agenten die de groep "demonstranten" al op stonden te wachten. Er zijn meerdere mensen staande gehouden, hierna trok de groep naar een andere locatie in Leeuwarden maar ook daar werden ze onderschept door de politie. Een nieuwe oproep in de Telegram-groep kreeg geen respons, de rust was toen al teruggekeerd op straat.

Vanwege de signalen voor mogelijke wanordelijkheden heeft burgemeester Buma voor zaterdagmiddag 30 januari vanaf 17.00 uur tot en met 04.30 uur zondagmorgen een noodverordening afgekondigd voor de stad Leeuwarden. Ook is de stad Leeuwarden aangewezen als veiligheidsrisicogebied en kan er preventief gefouilleerd worden.

'Ik besef mij dat dit een zware maatregel is, die neem ik dan ook niet zomaar. Met deze maatregel kunnen we de rust bewaren in onze stad als het uit de hand dreigt te lopen.', aldus burgemeester Sybrand Buma. 'We hebben op dit moment aanwijzingen dat er in de gemeente onaangekondigde samenkomsten worden georganiseerd. Er zijn daarbij signalen dat deze ook tot schermutselingen met de politie kunnen leiden en die signalen neem ik serieus.'

De noodverordening en aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied is uit voorzorg ingesteld en ervoor bedoeld dat de politie en gemeente snel kunnen ingrijpen als het zover mocht komen.

Buma: 'Wij nemen het recht op demonstreren zeer serieus, maar de afgelopen tijd zijn onaangekondigde samenkomsten in andere steden vaak uitgelopen in ongeregeldheden. Hierbij werd een hoop schade toegebracht aan de omgeving. Laten we met elkaar trots op Leeuwarden blijven door geen ellende te veroorzaken. Wij willen allemaal dat de coronamaatregelen snel voorbij zijn om weer samen te kunnen komen en plezier te maken in alle vrijheid.'

Dierentuinen moeten wachten op goedkeuring Brussel voor steunpakket

Afgelopen vrijdag deelde minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) mee dat het kabinet wil dat dierentuinen die door de COVID-19 pandemie en de daarbij behorende coronamaatregelen in financiële nood zijn gekomen, snel hulp krijgen.  De Europese Commissie moet de staatsteun van 39 miljoen euro nog goedkeuren. 'Daar zetten we echt druk op', aldus Schouten.

De minister reageert daarmee op het nieuws dat zowel Artis als Diergaarde Blijdorp door het sluiten van de parken en aangepaste bezoekersaantallen in financieel zwaar weer zijn geraakt. Hierdoor zijn beide parken voornemens om dieren elders onder te brengen of in geval van nood zelfs dieren in moeten laten slapen.

De staatssteun verhelpt niet alle problemen voor de dierentuinen, maar maken het wel mogelijk om de vaste lasten door te kunnen blijven betalen. Het kabinet vind het belangrijk dat de dierenparken in staat blijven om voldoende voer aan te schaffen voor hun dieren.

'We willen de dierentuinen steunen. Daarom willen we dat geld snel overmaken. We zetten daar echt druk op. Ze weten dat het urgent is, dus het zal er zeer binnenkort zijn', zegt de bewindsvrouw. 

Een dierenliefhebber reageert: 'Verschrikkelijk dat dierentuin moet wachten op Brussel of ze wel overheidssteun mogen hebben. Ondertussen worden wel veel geld in KLM gepompt.'

COVID-19: Nieuwe blaastest vervangt wattenstaafje in teststraten Amsterdam

Een kortere wachttijd en geen wattenstaafje meer dat tot achter in de keel en neus wordt gestopt. De snelle ademtest, die vanaf nu op alle testlocaties in Amsterdam kan worden afgenomen, moet het testen op corona sneller en aangenamer maken. Zo meldt AT5.

Vijf keer blazen, goed in- en uitademen, een paar minuten wachten en je weet of je positief of negatief getest ben op het coronavirus. De SpiroNose, zo heet de blaastest, blijkt na maandenlang proefdraaien in de stad accuraat genoeg om het wattenstaafje te vervangen.

De SpiroNose kan bij zeventig procent van alle geteste mensen met zekerheid vaststellen dat ze niet zijn besmet met het coronavirus. Bij de overige dertig procent weet het apparaat het niet zeker. In dat geval moeten mensen nog een test doen om vast te stellen of ze misschien toch zijn besmet. Dat gebeurt met de PCR-test of met de nieuwe zogeheten LAMP-test van TNO: twee testen die min of meer hetzelfde werken.

600 testen per dag
De blaastest is vanaf nu beschikbaar voor zeshonderd mensen per dag. Dat aantal zal de komende weken oplopen naar ruim 2500. De komende maanden wordt de snelle blaastest ook in de rest van Nederland ingezet.

Mensen die alcohol gedronken hebben moeten wel even opletten: er moet minstens acht uur tussen het laatste glas alcohol en de snelle blaastest zitten.

Paard zakt metersdiep in de grond door ondergrondse waterstroom

De brandweer in Vlaams-Brabant West was zaterdagavond bezig met een opmerkelijke reddingsoperatie. Een paard zakte er metersdiep door de grond. Op vakkundige wijze werd het paard op het droge geholpen waarna het terug naar de stal kon lopen. Zo meldt de Gelderlander.

Het voorval vond plaats rond 16.00 uur in Vlezenbeek te België. Door een ondergrondse waterstroom was de grond zijn stevigheid verloren waardoor het paard ineens in een metersdiep gat wegzakte. Het lukte het arme dier niet om er zelf uit te komen, een duiker en een hijskraan kwamen er aan te pas om het paard uit zijn benarde positie te bevrijden. Het paard heeft gelukkig geen letsel overgehouden aan de valpartij en staat inmiddels weer in de warme stal.

Driedubbel de fout in. Van overtreden avondklok naar aanhouding Opiumwet

Politiemensen hebben vrijdagavond 29 januari 2021 omstreeks 21.30 uur op de Coudorp een 28-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man probeerde bij een controle vanwege de avondklok langs de politiemensen heen te rijden, wat mislukte. Hij bleek bovendien geen gordel te dragen én een hoeveelheid drugs bij zich te hebben.

De verdachte was na 21.00 uur nog op straat en moest worden gecontroleerd. Nadat hij geprobeerd had de politie te omzeilen, werd hij staande gehouden en kreeg hij te horen dat hij boetes kreeg voor het overtreden van de avondklok en voor het niet dragen van de autogordel. Terwijl agenten bezig waren alles vast te leggen, roken ze een sterke henneplucht uit de auto komen. De man moest de drugs die hij bij zich had aan de agenten geven en gaf hen een klein zakje wiet.

Omdat de agenten vermoedden dat dit niet alle drugs was, mede gezien de sterke lucht die uit de auto kwam, hebben ze de auto doorzocht. Daarbij troffen ze inderdaad nog meer drugs aan: enkele tientallen xtc-pillen, bijna 15 gram cocaïne, verpakt in kleine hoeveelheden (in zogenaamde ponypacks), enkele tientallen grammen mdma en enkele tientallen grammen (vermoedelijk) ketamine. De man is aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet.

Zinderende finishes in massastarts World Cup langlaufen Falun

De World Cup langlaufen in het Zweedse Falun is zaterdag vervolgd met twee massastarts in de klassieke stijl. De mannen kregen vijftien kilometer voor de kiezen, de vrouwen tien kilometer en dat leverde twee keer een geweldige race op.

Mannen
Een bekend beeld bij de mannen: een groot peloton, dat langzaam steeds wat kleiner werd. Aan het einde van de voorlaatste ronde van vijf kilometer kegelde Andrew Musgrave vanaf de voorste rij een paar man onderuit, waaronder topfavoriet Alexander Bolshunov. De Rus kwam er echter weer snel bij en meldde zich weer voorin, terwijl een nare valpartij in het middenveld nog voor wat afhakers zorgde.

Met een goede twee kilometer te gaan gooide Bolshunov het tempo omhoog, vooral om topsprinter Johannes Høsflot Klæbo af te schudden. De Rus sloeg een flink gat, maar Pål Golberg kon hem nog volgen en Klæbo werkte zich er op de klimmetjes ook weer naartoe. Toch trok Bolshunov de sterkste sprint uit de benen en pakte hij de winst, voor Klæbo, die Golberg met een paar millimeter voor wist te blijven.

Vrouwen
De groep bleef opvallend lang vrij groot, ondanks een vroege aanval van de klassieke koningin Therese Johaug. Op zo'n tweederde van de wedstrijd gooide Johaug het tempo nog eens omhoog en ook dit keer leeg ze niet echt weg te komen, hoewel het aantal dames dat haar kon volgen flink gereduceerd werd. Met de slotfase in zicht had Johaug nog de Duitse Katharina Hennig en de Zweedse dames Linn Svahn en Ebba Andersson bij zich.

Namens Rusland sloten ook Yulia Stupak en Yana Kirpichenko weer aan, terwijl Andersson in een korte afdaling onderuit ging. Johaug probeerde op het laatste klimmetje een sprint te voorkomen, maar topsprintster Svahn bleef aanhaken en kende veruit het beste eindschot. De Zweedse pakte zo de winst, Stupak sprintte nog naar plek twee en Johaug wist haar podiumplek nog nét te verdedigen tegen de opstomende Hennig.

Riiber ongenaakbaar in tweede etappe Seefeld Triple

Jarl Magnus Riiber heeft ook de tweede etappe gewonnen van de Seefeld Triple, de voornaamste etappewedstrijden in de noordse combinatie. Nabij Innsbruck was de Noor op de schans weer in topvorm en langlaufend kwam hij niet in de problemen.

Jarl Magnus Riiber was op de schans weer eens van topklasse en mocht dan ook als eerste beginnen aan de tien kilometer op de dunne latten. De Japanner Akito Watabe volgde 27 seconden na de Noor, alleen de snelle Fin Ilkka Herola bleef met 59 seconden nog binnen een minuut.

De Duitser Fabian Riesle vertrok na 1:14 minuten, het Oostenrijkse toptalent Johannes Lamparter na 1:19 minuten en verder nog de gevaarlijke Duitsers Eric Frenzel en Vinzenz Geiger op 1:44 en 1:58 minuten.

Riiber hoefde op de langlaufski's niet om te kijken, maar Watabe had het zwaar en al vrij snel had hij Herola in zijn nek hijgen, met Riessle en Lamparter er zo'n twintig tellen achter.

Herola en Watabe bleven vervolgens samen, Riessle en Lamparter kregen gezelschap van Frenzel en Geiger, maar leken te ver weg om de stap richting het podium nog te kunnen maken. Aan de finish wist Watabe, ruim achter winnaar Riiber, opvallend genoeg af te rekenen met Herola, terwijl Frenzel de sprint om plek vier won.

Glory: Verhoeven mist Ben Saddik tijdens viermanstoernooi

Rico Verhoeven heeft het zwaargewichtstoernooi van kickboksorganisatie Glory gewonnen. In een leeg Ahoy in Rotterdam won Verhoeven de Ramon Dekkers-trofee na een dubbele winst. Het toernooi werd in allerijl opgezet na de afzegging van Jamal Ben Saddik.

Hesdy Gerges was het eerste slachtoffer van de avond. Gerges had slechts tien dagen om zich voor te bereiden en verraste Verhoeven met een beweeglijkheid die Gerges normaalgesproken niet laat zien. Toch wist Gerges nooit gevaarlijk te worden en soms leek Verhoeven een trainingspartijtje te vechten.

Tarik Khbabez had een knalgevecht gewonnen van talent Levi Rigters. De boomlange Rigters was favoriet in deze tweede halve finale, maar 'The Tank' Khbabez bleef alle stoten, trappen en knieën schijnbaar moeiteloos slikken terwijl hij Rigers bestookte met keiharde stoten gevolgd door de Dutch Style low kicks.

In de finale begon Verhoeven ijzersterk. Het krachtsverschil tussen de kampioen en de overige deelnemers van het toernooi was enorm en Khbabez werd dan ook flink onder druk gezet in de eerste ronde. Helaas moest Khbabez na de eerste ronde opgeven vanwege een blessure aan zijn rechterhand.

Cédric Doumbé vs Murthel Groenhart
Dé rivaliteit van Glory gaat toch wel tussen de Fransman Doumbé en de Amsterdammer Groenhart. Al jaren vechten beide hun irritaties uit in de ring, met wisselend succes voor beide vechters. Zaterdagavond trok de Fransman aan het langste eind en mocht hij zich kampioen in het weltergewicht noemen.

Doumbé kwam op al ware hij Badr Hari in zijn beste tijden. Zelfs zijn kleding en opkomstmuziek was een eerbetoon aan de legendarische Marokkaan die in december nog verloor van de Roemeen Benny Adegbuyi.

Er werden geen vriendelijkheden uitgedeeld in de ring en een furieuze Doumbé zette de Nederlander genadeloos op zijn plek. Groenhart kwam geen minuut in zijn spel al wist hij Doumbé een aantal  keer flink te raken. Helaas was het na een onfortuinlijke snoekduik van Groenhart over met de pret.

De voorspelling van de ongenaakbare Fransman kwam in de tweede ronde uit toen hij Groenhart met een heerlijke combinatie KO sloeg. De rechtervuist van Doumbé liet de Nederlander al voordat hij de grond raakte het bewustzijn verliezen.

Eerder op de avond wist Alex Pereira de gedoodverfde kampioen Artem Vakhitov te verslaan in een heerlijk taktisch gevecht. De Braziliaanse favelavechter wist de Rus knap van zich af te houden en misschien wel na een verrassend jurybesluit de kampioensgordel mee te nemen. 

Tiffany van Soest had geen kind aan de zus van Pereira. Aline Pereira wist zich knap staande te houden, maar de constante druk van de Amerikaanse was veel te veel voor de Braziliaanse. Van Soest mocht het goud meenemen na weer een indrukwekkend optreden.

Volledige uitslag Glory 77:
Rico Verhoeven verslaat Tarik Khbabez na TKO
Alex Pereira verslaat Artem Vakhitov na jurybesluit
Cédric Doumbé verslaat Murthel Groenhart na knockout
Tarik Khbabez verslaat Levi Rigters na jurybesluit
Rico Verhoeven verslaat Hesdy Gergesna jurybesluit
Tiffany van Soest verslaat Aline Pereira na jurybesluit
Luis Tavares verslaat Dongi Abena na jurybesluit
Martin Pacas verslaat Muhammed Balli na knockout

Wil je meepraten over Glory 77, Rico Verhoeven of kickboksen in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum!!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.