VS executeert eerste vrouw in federale dodencel sinds 1953

Lisa Marie Montgomery was een beetje gek. Dat was niet alleen de mening van haar advocaat, maar eigenlijk wel van de hele wereld. En dan niet lekker gek, zoals de Lama's, maar echt totaal van het padje af gek!

Montgomery werd woensdagochtend met behulp van een dodelijke cocktail vergif van het leven beroofd. Hiermee werd zij de derde vrouw sinds 1900 die door de federale overheid geëxecuteerd werd. Een straf die ze overigens terecht kreeg, aangezien ze in 2007 veroordeeld werd voor het ontvoeren en vermoorden van de 23-jarige Bobby Stinnett.

Stinnet was zwanger en in 2004 werd zij van achter door Montgomery gewurgd, waarna de acht maanden oude baby uit de buik van Stinnet werd gesneden. De baby werd later levend in het huis van Montgomery gevonden.

Misbruik
Het leven van de moordenares was geen mooie. Ze groeide op in een gewelddadig gezin en werd regelmatig verkracht door haar stiefvader. Ze zocht haar toevlucht in alcohol en toen haar moeder achter het misbruik kwam, bedreigde ze haar bloedeigen dochter met een jachtgeweer.

Een huwelijk was voor Montgomery dé manier om van het geweld te ontsnappen en op haar 18e trouwde ze dan ook voor het eerst. Helaas eindigden haar beide huwelijken in geweld en misbruik, maar ze wist alsnog vier kinderen op de wereld te zetten.

De inmiddels gesteriliseerde Montgomery kwam tot haar daad, omdat ze volgens haar advocaat lijdt aan het syndroom pseudocyesis, schijnzwangerschap, waarbij een (onvruchtbare) vrouw sterk gelooft dat ze zwanger is en zelfs fysieke kenmerken van zwangerschap ontwikkelt.

Ze had aan meerdere mensen verteld dat ze zwanger was en wilde met de moord een kind veiligstellen. Volgens haar advocaat. Dezelfde advocaat veranderde dit verhaal een week voor de rechtzaak en beschuldigde toen de broer van Montgomery van de moord. Tommy Montgomery bleek tijdens de rechtzaak echter een waterdicht alibi te hebben.

Hersenbeschadiging
Na haar veroordeling waren diverse psychologen het erover eens dat Montgomery een aardig verknipt persoon is geworden, mede dankzij haar zware jeugd. Volgens experts leed ze aan posttraumatisch stress syndroom en bipolaire stoornis, had ze last van psychosen en had ze permanente hersenbeschadigingen opgelopen door alle slaag die ze in haar leven kreeg.

Na jaren procederen en meerdere hoger beroepen werd haar geplande executiedatum van 12 januari op het laatste moment alsnog afgezegd, nadat een rechter besloot dat deze datum vanwege vormfouten ongeldig werd verklaard. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot echter anders en Montgomery werd vroeg in de ochtend van woensdag 13 januari ter dood gebracht.

Op de vraag of ze nog laatste woorden had antwoorde de 52-jarige vrouw, vastgesnoerd op het executiebed, met een kortaf "Nee".