Uniek: IsraŽl oefent met Duitsland

Nét over de grens in Limburg wordt momenteel geschiedenis geschreven. Voor het eerst oefenen gevechtsvliegtuigen van de Duitse en Israëlische luchtmacht samen in Duitsland. Begin deze week streek een detachement uit de Joodse staat neer op de basis Nörvenich bij Keulen om 2 weken te oefenen met de Luftwaffe. Het is voor het eerst dat Israëlische gevechtsvliegtuigen in Duitsland zijn

En deze oefening is door het verleden meer dan alleen maar een militaire operatie. “Na alle misdaden tegen de mensheid tijdens de holocaust, is het een veelzeggend bewijs van onze vriendschap dat we voor het eerst hier zij aan zij opereren met de Israëlische luchtmacht. Onze opdracht het antisemitisme te blijven bestrijden, vindt zijn oorsprong in die donkere periode uit onze Duitse geschiedenis”, zo schreef de Duitse luchtmachtcommandant luitenant-generaal Ingo Gerhartz vooraf op de website van de Bundeswehr. Juist het verleden maakt de eerste Duits-Israëlische oefening op Duits grondgebied dus zo bijzonder.

Ook generaal-majoor Amikam Norkin, de commandant van de Israëlische luchtmacht, is trots en noemt het een bewijs van de huidige hechte band tussen beide landen en hun gezamenlijke inzet: “We herdenken het verleden en geven vorm aan de toekomst.”

Blue Wings 2020
Samen herdenken werd daarmee een belangrijk onderdeel van het bezoek. Dat gebeurde dinsdag met een gezamenlijke formatievlucht langs het vroegere concentratiekamp Dachau en het vliegveld Fürstenfeldbruck bij München, waar in 1972 de gijzeling van Israëlische sporters tijdens de Olympische Spelen tot een bloedig einde kwam.

Na de herdenking begon de vliegoefening die de naam Blue Wings 2020 heeft meegekregen. De afgelopen week was het vooral een onderonsje tussen de gastheren van het Luftwaffengeschwader 31 'Boelcke' en hun F-16 collega's van het 101 en 105 squadron van de basis Hatzor. De openingsweek bood de Israëli's ook de gelegenheid te wennen aan de Duitse omstandigheden die totaal anders zijn dan in hun eigen land.

Volgens de commandant van 105 'Schorpioen' squadron, overste A., is het verblijf in Duitsland niet alleen uniek door het verleden, maar ook omdat die omgeving zo veel verschilt van het Midden-Oosten. "We moeten nu werken met de doctrines van de NAVO en niet die van onszelf en vliegen in een gebied dat er heel anders uitziet dan Israël. Ook de verkeersleidingsregels wijken af; alles bij elkaar vormt het een behoorlijke uitdaging voor de mensen in de cockpit, dus de vliegers en 'weapons system operators'."

Vijandelijke luchtafweer
Na het weekeinde nemen Duitsers en Israëli's deel aan de Multinational Air Group Days, een NAVO-oefening die 4 keer per jaar wordt gehouden en waar ook andere luchtmachten aan meedoen. Het stelt de Israëli's in staat om tijdens hun verblijf in Duitsland alle aspecten van de militaire vliegerij te beoefenen, zoals luchtgevechten tegen andere vliegtuigen, het uitvoeren van grondaanvallen en ontwijken van 'vijandelijke' luchtafweer.

Corona
Vanwege het coronavirus is de oefening in Duitsland de enige die de Israëlische luchtmacht dit jaar in het buitenland houdt. Om besmetting te voorkomen zijn alle deelnemers in de afgelopen periode getest.

Nörvenich-detachement
Het detachement in Nörvenich bestaat uit 6 F-16D 'Barak' jachtbommenwerpers, 2 tankvliegtuigen van het type Boeing 707 'Re'em' en 2 Gulfstreams voor speciale opdrachten. Logistieke ondersteuning wordt geleverd door C-130 Hercules vrachtvliegtuigen.

Formatievlucht langs Dachau (foto: Ministerie van Defensie)
Formatievlucht langs Dachau (foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)