FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 augustus 2020

Nederland hoeft de coronamaatregelen in de horeca niet te versoepelen

De Vereniging Horeca Nederland en twee horeca ondernemingen zijn in juli 2020 een kort geding gestart tegen de Staat. De zitting vond plaats op 23 juli 2020. Zij eisten dat de rechter de Staat verplicht de voor de horeca geldende coronaregels te versoepelen en om objectieve criteria kenbaar te maken met een “roadmap” en tijdpad voor verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in de horeca. Als dat niet kan, eisen zij dat de rechter de Staat verplicht om nader onderzoek te doen en om op de horeca gerichte aanvullende financiële steunmaatregelen vast te stellen.

Geen oplossing
De rechter heeft de zaak na een schorsing op verzoek van partijen aangehouden, omdat partijen hebben afgesproken met elkaar in overleg te gaan. Dit heeft niet geleid tot een oplossing en eisers hebben de rechter nu toch gevraagd uitspraak te doen.

Verkorte uitspraak
De rechter heeft in zijn (verkorte) uitspraak van 21 augustus 2020 beslist dat de vorderingen worden afgewezen. De motivering volgt uiterlijk op 11 september 2020. Deze zal worden gepubliceerd op Rechtspraak.nl.

Brandstichting is poging tot moord, 6 jaar cel

Een 32-jarige man uit Geleen die eerder dit jaar brand stichtte bij een woning in Enschede is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Door de brand te stichten maakte de man zich schuldig aan een poging tot moord. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Brand gesticht bij voordeur
Op 24 maart 2020 is de Limburger naar zijn ouders in Enschede gereden. Kort na middernacht is hij daar in emotionele toestand vertrokken en naar een benzinestation gereden. Daar heeft hij ongeveer 1 liter benzine – in een flesje of bidon – getankt. Hiermee is hij naar het appartementencomplex van het slachtoffer gereden. Bij de voordeur van de man op de tweede verdieping heeft hij brand gesticht en is vervolgens teruggegaan naar zijn auto. Daar heeft hij beelden van de brand gemaakt. Toen de hulpdiensten arriveerden is hij weer naar Limburg vertrokken.

Het slachtoffer verklaart dat hij in de vroege ochtend van 25 maart een knappend of knetterend geluid hoorde. In de gang zag hij dat zijn voordeur in brand stond, waarna hij 112 belde. De man zat op dat moment opgesloten in zijn eigen woning. De gang vulde zich met rook en de enige vluchtroute stond in brand. Brandweermensen hebben het slachtoffer uit zijn benarde positie gered.

Poging tot moord
Door midden in de nacht brand te stichten aan de onderkant van de voordeur maakte verdachte zich schuldig aan een poging tot moord. Dat het bij een poging bleef is enkel te danken aan het feit dat het slachtoffer nog niet sliep en de brandweer kon alarmeren. Ook heeft de Limburger na de brandstichting geen enkele actie ondernomen. In plaats daarvan heeft hij de brand gefilmd en vervolgens – in het Arabisch – het filmpje voorzien van commentaar. Hij zei onder andere dat hij hoopt dat de brandweer te laat is om hem te redden. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van moord – dus met voorbedachten rade – omdat de man eerst naar een benzinestation is gereden. Er waren tussen het moment van het tanken en de brandstichting verschillende momenten waarop hij zich kon bedenken. Bovendien bracht de man met de brandstichting ook het leven van andere bewoners van het flatgebouw in gevaar.

Wreed
De gebeurtenissen hebben een enorme impact op het leven van het slachtoffer. Volgens de Limburger is hij in het verleden door het slachtoffer misbruikt. Maar dit is op geen enkele wijze vast komen te staan. De rechtbank noemt het handelen van de man ‘een zeer wrede wijze om iemand proberen van het leven te beroven’. Dat er bij de man sprake is van een psychische stoornis is geen reden om hem geen straf op te leggen. Alles overwegend is de rechtbank het met de officier van justitie eens dat een gevangenisstraf van 6 jaar passend en geboden is. Ook de door het slachtoffer gevraagde schadevergoeding, van ruim 2.000 euro, wordt toegewezen.

Nepnieuws corona van Twitter geweerd

Wat de nuchtere Nederlander al lang zag gebeuren, is nu ook bevestigd middels een onderzoek van een datajournalistiek platform (KRO-NCRV). Sinds de uitbraak van corona in Nederland  zijn ruim 500 tweets met fakenews over corona veelvuldig gedeeld. 

In de  nepnieuws berichten wordt beweerd dat corona is te danken aan de 5G zendmasten, dat COVID-19 in een laboratorium is gekweekt om in te zetten als biologisch wapen  en dat corona een hoax is.

Twitter heeft inmiddels actie ondernomen tegen een aantal trol-accounts.

Nieuwe ronde onderzoek coronagedrag door GGD GHOR Nederland

De coronaregels, iedereen heeft er wel een mening over. De een vindt het totale onzin en een ander is van mening dat we pas veilig de straat op kunnen als we een waterdichte overall aantrekken en een gasmasker op perslucht dragen.

De GGD’en doen onderzoek naar de vraag of het de Nederlanders lukt ons aan de coronamaatregelen te houden. En: hoe we deze maatregelen ervaren. Meedoen kan via deze link , ik zeg doen!

Hiddink begint aan nieuw avontuur als bondscoach van Curaçao

Guus Hiddink is de nieuwe bondscoach van Curaçao. Belangrijkste doel voor de 73-jarige Achterhoeker is om zich met het Caribische eiland te kwalificeren voor het WK voetbal van 2022 in Qatar. Naast de functie van bondscoach is Hiddink ook aangesteld als technisch directeur van de bond.

“Het ligt misschien niet voor de hand, maar het was moeilijk om 'nee' te zeggen”, vertelt Hiddink aan Fox Sports. “Curaçao heeft de laatste jaren goede stappen gemaakt en ik wil de spelers en staf graag helpen nog een treetje hoger te komen op de internationale ladder.”

Hedwiges Maduro krijgt vanwege lopende verplichtingen voorlopig een adviserende rol maar het is de bedoeling dat de voormalige international van Oranje het bondscoachschap over zal nemen van Hiddink, die zich vervolgens zelf volledig op de taak als technisch directeur zal richten.

Nogmaals Hiddink: “Ik wil erachter komen wie beschikbaar zijn. Het is natuurlijk altijd mooi in in een nationale ploeg te voetballen”

Spelers die uit kunnen komen voor Curaçao zijn onder andere Tahith Chong (Manchester United, nu verhuurd aan Werder Bremen), Sontje Hansen, Quinten Timber en Jurriën Timber (alle drie Ajax).

Random Pics van de Dag #82

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vastgoed Defensie rigoureus op de schop

Omvangrijk herstelplan pakt 27 complexen aan

Tekst: Vanessa Strijbosch

Een 20 jaar durende verbouwing van megaformaat. Dat staat Defensie vanaf 2022 te wachten. Samen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) wil de krijgsmacht tussen 2022 en 2042 twee derde van het vastgoed rigoureus aanpakken en klaarmaken voor de toekomst.

Het zogeheten ‘Revitaliseringsprogramma vastgoed Defensie’ moet een einde maken aan onderhoudsachterstanden en verouderde infrastructuur. Met het omvangrijke herstelplan gaan diverse kazernes, vliegbases, havens en oefenterreinen flink op de schop. Daar waar eerder per gebouw werd gedacht, kijkt Defensie nu naar een heel object: van kazerne tot aan ondergrondse infrastructuur.

Met een startkapitaal van 700 miljoen euro en een totaal investeringsdeel van enkele miljarden euro’s overstijgt deze revitalisering alle eerdere verbouwingsplannen binnen Defensie.

Bernhardkazerne bijt spits af
In 2022 is als eerste de Bernhardkazerne in Amersfoort aan de beurt. Hier wordt volgens het plan zo’n 90 procent van de infra gesloopt om plaats te maken voor 15 nieuwe, grotere gebouwen.

De vernieuwde kazerne moet een voorbeeld zijn voor de aanpak van 26 andere defensiecomplexen in het programma. Denk aan de Johannes Postkazerne in Havelte, het cluster Schaarsbergen, de legerplaats Soesterberg, de vliegbasis Woensdrecht en de buitendijkse Nieuwe Haven in Den Helder. Daarna wordt om de paar jaar steeds een cluster van 5 complexen aangepakt.

'Overlast zoveel mogelijk beperken’
De Defensiekrant sprak met het ‘creatieve brein’ achter het ambitieuze vastgoedplan, luitenant-kolonel Martijn Peters, senior stafofficier bij de Directie Plannen.

De Bernhardkazerne ondergaat een complete metamorfose. Wat betekent dat voor de medewerkers?
“Natuurlijk gaan de mensen die hier werken er wat van merken. Bouwen geeft nu eenmaal overlast. Maar ‘de winkel’ blijft gewoon open. Dat vraagt veel planning en een tijdelijke noodvoorziening is nodig. Zeker als we in korte tijd de ambitie hebben om heel het kazerneterrein aan te harken.

We willen de overlast zoveel mogelijk beperken. We onderzoeken nu een bouwmethode waarbij materialen en draagconstructies opnieuw gebruikt kunnen worden, zogeheten industrieel flexibel remontabel bouwen: in de fabriek maken en op de bouwplaats 'droog' monteren. En daarnaast onderzoeken we of we bestaande materialen kunnen hergebruiken."

In het plan wordt gesproken over ‘voorbereid zijn op de toekomst’. Op wat voor manier gaat dat gebeuren middels nieuw vastgoed?
“We houden rekening met toekomstige wapensystemen die een plek moeten krijgen. Denk verder aan de komst van de F-35 en de digitale oorlogsvoering. Een pijler van het plan is om fysieke vergunningsruimte te maken voor ontwikkelingen in de bedrijfsvoering, waarvan we de vastgoedbehoefte nog niet kennen."

‘Mensen moeten op een fatsoenlijke manier kunnen werken’
Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink had eerder als plaatsvervangend directeur Plannen vastgoed in zijn portefeuille. Hij was 1 van de initiatiefnemers van het eerdere strategisch vastgoedplan.

Waarom wordt er juist nu zo voortvarend gehandeld?
“Vastgoed was de laatste jaren het kind van de rekening. We zijn de afgelopen decennia ingeteerd op ons vastgoed. Het werk- en leefklimaat in gebouwen moet beter passen bij de huidige wensen en eisen van wonen en werken. De tijd van pleisters plakken is voorbij. We pakken het nu structureel aan. Daardoor kunnen we veel dingen tegelijk doen.”

Er wordt 700 miljoen euro extra geïnvesteerd in vastgoed, waardoor 2 materieelprojecten vertraging oplopen. Leidt dat tot scheve ogen?
“Als je keuzes maakt, pak het dan in 1 keer goed op. De eerste investeringen zijn altijd lastig, maar op de langere termijn gaat het zeker renderen. Natuurlijk doet het pijn dat andere projecten worden verschoven. Dat moet je kunnen uitleggen en dat kunnen we. Het zijn afwegingen die je moet maken. Dit is defensiebreed. Mensen moeten op een fatsoenlijke en veilige manier kunnen werken en gelegerd zijn.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Ploeg uit Tour de France bij twee besmettingen

Als twee renners of stafleden positief zijn getest op het coronavirus of duidelijke symptomen vertonen, wordt de gehele ploeg uit de komende Tour de France genomen. Mocht er maar 1 renner uit een wielerploeg corona hebben, dan wordt alleen die wielrenner uit koers gezet. Dit staat in een document met gezondheidsvoorschriften van de organisatie dat naar alle ploegen is verstuurd.

Eerder werd al bekendgemaakt dat alle renners voor de start van de Tour op 29 augustus minstens tweemaal moeten worden getest op corona. Mocht een wielrenner voor aanvang van de Tour besmet zijn, dan mag hij worden vervangen.

Sunweb laat Sütterlin toch thuis

Een week voor de start van de Tour de France heeft Sunweb Jasha Sütterlin vervangen door Casper Pedersen. De ploeg denkt dat er meer massasprints zullen zijn. Daarom hebben ze Pedersen als extra helper voor Cees Bol ingeschakeld.

Søren Kragh Andersen, Nikias Arndt, Tiesj Benoot, Marc Hirschi, Joris Nieuwenhuis en Nicolas Roche vormen de rest van de selectie van Sunweb voor de Tour.

Overigens is het contract van Bol met Sunweb met een jaar verlengd tot eind 2022. Bol rijdt sinds eind 2018 bij de Duitse WorldTour-ploeg

Standbeeld Cruijff onthuld bij ArenA

Bij de Johan Cruijff ArenA is vrijdag een standbeeld onthuld van de naamgever van het stadion. Het standbeeld zou eigenlijk op 24 april, de geboortedag van Cruijff, onthuld worden maar vanwege corona werd dat toen uitgesteld.

“Wat een mooi moment om hier te staan. Ik sta hier als ambassadeur van de Johan Cruijff Foundation en namens de familie”, sprak Frank Rijkaard voorafgaand aan de onthulling. “Door dit standbeeld wordt het nog duidelijker: dít is de Johan Cruijff Arena. Voor Johan, de man die een heel grote bijdrage heeft geleverd aan de club en het Nederlandse voetbal.”

Na het overlijden van Cruijff op 24 maart 2016 werd op initiatief van een groep supporters een werkgroep opgericht. Binnen enkele maanden was het benodigde bedrag van 75.000 euro opgehaald. De Friese kunstenaar – en Ajax-supporter – Hans Jouta kreeg vervolgens de opdracht om het beeld te maken.

Vitesse en FC Twente versterken zich met huurlingen

Vitesse heeft komend seizoen de beschikking over Armando Broja. De 18-jarige aanvaller wordt gehuurd van Chelsea. Tyronne Ebuehi komt op huurbasis over van Benfica naar FC Twente.

Broja maakt sinds 2009 deel uit van de jeugdopleiding van Chelsea. In maart maakte de Albanese jeugdinternational zijn debuut in de hoofdmacht van Chelsea.

“Ik ken de voorbeelden van bijvoorbeeld Mason Mount, maar ook van Lewis Baker en Dominic Solanke”, vertelt Broja. ”Voor mijzelf zie ik Vitesse als de ideale club om vlieguren te maken. Ik wil groeien als speler en als mens. En vooral: veel goals maken. Daar ga ik alles voor geven.”

Ook FC Twente heeft zich versterkt met een huurling, al is bij de overeenkomst met Benfica ook een optie tot koop opgenomen. De inmiddels 24-jarige Ebuehi speelde tussen 2014 en 2018 voor ADO Den haag waarna de verdediger een transfer maakte naar Portugal.

“Het is mooi dat we Tyronne Ebuehi kunnen toevoegen aan onze selectie”, zegt technisch directeur Jan Streuer. “In zijn periode bij ADO Den Haag heeft Tyronne laten zien een getalenteerde speler te zijn. Niet voor niets werd hij geselecteerd voor het nationale elftal van Nigeria en kwam hij in actie op het WK van 2018. In zijn eerste jaar bij Benfica heeft Tyronne door een blessure een moeilijk seizoen gehad, maar afgelopen jaar heeft hij zijn opwachting gemaakt voor Benfica B. Hij is topfit en kan hopelijk snel volledig aansluiten bij onze selectie.”

Uniek: Israël oefent met Duitsland

Nét over de grens in Limburg wordt momenteel geschiedenis geschreven. Voor het eerst oefenen gevechtsvliegtuigen van de Duitse en Israëlische luchtmacht samen in Duitsland. Begin deze week streek een detachement uit de Joodse staat neer op de basis Nörvenich bij Keulen om 2 weken te oefenen met de Luftwaffe. Het is voor het eerst dat Israëlische gevechtsvliegtuigen in Duitsland zijn

En deze oefening is door het verleden meer dan alleen maar een militaire operatie. “Na alle misdaden tegen de mensheid tijdens de holocaust, is het een veelzeggend bewijs van onze vriendschap dat we voor het eerst hier zij aan zij opereren met de Israëlische luchtmacht. Onze opdracht het antisemitisme te blijven bestrijden, vindt zijn oorsprong in die donkere periode uit onze Duitse geschiedenis”, zo schreef de Duitse luchtmachtcommandant luitenant-generaal Ingo Gerhartz vooraf op de website van de Bundeswehr. Juist het verleden maakt de eerste Duits-Israëlische oefening op Duits grondgebied dus zo bijzonder.

Ook generaal-majoor Amikam Norkin, de commandant van de Israëlische luchtmacht, is trots en noemt het een bewijs van de huidige hechte band tussen beide landen en hun gezamenlijke inzet: “We herdenken het verleden en geven vorm aan de toekomst.”

Blue Wings 2020
Samen herdenken werd daarmee een belangrijk onderdeel van het bezoek. Dat gebeurde dinsdag met een gezamenlijke formatievlucht langs het vroegere concentratiekamp Dachau en het vliegveld Fürstenfeldbruck bij München, waar in 1972 de gijzeling van Israëlische sporters tijdens de Olympische Spelen tot een bloedig einde kwam.

Na de herdenking begon de vliegoefening die de naam Blue Wings 2020 heeft meegekregen. De afgelopen week was het vooral een onderonsje tussen de gastheren van het Luftwaffengeschwader 31 'Boelcke' en hun F-16 collega's van het 101 en 105 squadron van de basis Hatzor. De openingsweek bood de Israëli's ook de gelegenheid te wennen aan de Duitse omstandigheden die totaal anders zijn dan in hun eigen land.

Volgens de commandant van 105 'Schorpioen' squadron, overste A., is het verblijf in Duitsland niet alleen uniek door het verleden, maar ook omdat die omgeving zo veel verschilt van het Midden-Oosten. "We moeten nu werken met de doctrines van de NAVO en niet die van onszelf en vliegen in een gebied dat er heel anders uitziet dan Israël. Ook de verkeersleidingsregels wijken af; alles bij elkaar vormt het een behoorlijke uitdaging voor de mensen in de cockpit, dus de vliegers en 'weapons system operators'."

Vijandelijke luchtafweer
Na het weekeinde nemen Duitsers en Israëli's deel aan de Multinational Air Group Days, een NAVO-oefening die 4 keer per jaar wordt gehouden en waar ook andere luchtmachten aan meedoen. Het stelt de Israëli's in staat om tijdens hun verblijf in Duitsland alle aspecten van de militaire vliegerij te beoefenen, zoals luchtgevechten tegen andere vliegtuigen, het uitvoeren van grondaanvallen en ontwijken van 'vijandelijke' luchtafweer.

Corona
Vanwege het coronavirus is de oefening in Duitsland de enige die de Israëlische luchtmacht dit jaar in het buitenland houdt. Om besmetting te voorkomen zijn alle deelnemers in de afgelopen periode getest.

Nörvenich-detachement
Het detachement in Nörvenich bestaat uit 6 F-16D 'Barak' jachtbommenwerpers, 2 tankvliegtuigen van het type Boeing 707 'Re'em' en 2 Gulfstreams voor speciale opdrachten. Logistieke ondersteuning wordt geleverd door C-130 Hercules vrachtvliegtuigen.

Formatievlucht langs Dachau (foto: Ministerie van Defensie)
Formatievlucht langs Dachau (foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Geen Marathon Amsterdam dit jaar

De 45e editie van de marathon van Amsterdam gaat niet door. Vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen in de hoofdstad is dit besloten door de gemeente Amsterdam en organisator Le Champion.

"We waren tot een maand geleden optimistisch, maar de ontwikkeling van de coronacrisis is in de afgelopen weken, niet alleen in Nederland maar ook internationaal, maakt het helaas onmogelijk om door te gaan", zo zegt de organisatie.

De startbewijzen van de ingeschreven lopers voor dit jaar zijn volgend jaar, bij de 46e editie op 17 oktober 2021, geldig.

Poels wel, Teuns en Cavendish niet naar Tour

Bahrain-McLaren heeft zijn selectie voor de Tour de France bekendgemaakt. Wout Poels gaat mee, Dylan Teuns en Mark Cavendish worden thuisgelaten.

Bij Team Ineos was Poels tijdens de Tour een meesterknecht in de bergen. Bij Bahrain mag de Nederlander meer voor eigen kansen gaan. Mikel Landa is medekopman. De ploeg bestaat verder uit Pello Bilbao,Marco Haller, Damiano Caruso,Sonny Colbrelli ,Matej Mohoric en Rafaell Valls.

Teuns is om het zachtjes uit te drukken niet blij. "Vorig jaar heb ik een rit gewonnen,wat moet ik dan nog meer bewijzen om erbij te kunnen zijn? Ze denken dat ik niet in vorm ben,maar dat is niet waar".

Commandant der Strijdkrachten dingt naar voorzittersfunctie bij NAVO-Militair Comité

Luitenant-admiraal Rob Bauer is in de race voor de functie van voorzitter van het NAVO-Militair Comité. De Nederlandse regering heeft Bauer officieel voorgedragen voor het ambt bij het bondgenootschap. Mocht hij het worden, dan draagt de Commandant der Strijdkrachten zijn functie voor de zomer van 2021 over.

Luitenant-admiraal Rob Bauer tijdens een bezoek aan Nederlandse troepen in het Malinese Gao in oktober 2017.
Dat gebeurt onder meer omdat Bauer bekend staat om zijn eerlijke, constructieve militaire adviezen. Volgens Bauer zelf is dat de enige manier om ervoor te zorgen dat wat politiek wenselijk is, ook militair haalbaar is.

Ook zijn stijl van leidinggeven viel op. Die is transparant, to the point, met functionele humor en resultaatgericht. Hij communiceert duidelijk en legt verantwoordelijkheden op de juiste plek.

Vertrouwen en compromissen
Bauer is van mening dat de NAVO eenheid, capaciteit en bereidheid tot afschrikking en verdediging moet tonen. Dat is wat hem betreft de enige manier veiligheid voor mensen te behouden. Zeker nu er politieke machtsverschuivingen zijn en er sprake is van complexere veiligheidsdreigingen.

Transatlantische betrekkingen vragen om versterking. Dat geldt ook voor Europese verantwoordelijkheid binnen de NAVO. Bauer wil zich daar uit volle overtuiging hard voor maken. “We leven in een tijd waarin allianties het verschil maken tussen succes en falen, tussen chaos en rust en tussen conflict en stabiliteit. Allianties gaan over vertrouwen en compromissen. Geven en nemen. Elkaars punten herkennen en elkaars zwakke punten accepteren. En vooral over de fundamentele overtuiging dat je samen sterker bent dan alleen.”

Essentiële schakel
Bauer beseft dat de beste leider er een is die luistert. Als voorzitter wil hij de katalysator zijn tussen de militaire leiders van de NAVO. Het comité vormt de essentiële schakel tussen het politieke besluitvormingsproces en de militaire structuur van de NAVO. Mocht Bauer voorzitter worden dan moet hij noord, zuid, oost, west, groot en klein bij elkaar kunnen brengen om te komen tot een helder en strategisch militair advies voor de politieke leiding.

3,2 miljoen militairen
De NAVO telt 3,2 miljoen militairen die het bondgenootschap dienen. Wat Bauer betreft is de belangrijkste taak van het NAVO-Militair Comité dat deze geüniformeerde mannen en vrouwen zijn uitgerust om hun belangrijke taak te vervullen bij het beschermen van ons bondgenootschap.

Bauer is sinds 2017 Commandant der Strijdkrachten. Als Nederlands hoogste militair heeft hij veel te maken gehad met militaire adviezen, het beleid, militaire structuren, het commando en de controle binnen de NAVO.

Verkiezingen
Bauer moet het tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van 18 en 19 september opnemen tegen 1 andere Commandant der Strijdkrachten. Dit is de Poolse generaal Rajmund Andrzejczak.

Luitenant-admiraal Rob Bauer (foto: Ministerie van Defensie)
Luitenant-admiraal Rob Bauer (foto: Ministerie van Defensie)

Geen Herald Sun Tour in 2021

De Herald Sun Tour gaat in 2021 niet door. Dit heeft de organisatie bekendgemaakt. Het gaat zowel  om de koers voor  de mannen als voor de vrouwen.

"De huidige coronacrisis brengt te veel onzekerheden met zich mee. Er zijn momenteel te veel uitdagingen," zo zegt de organisatie van de oudste Australische etappekoers. Voor 2021 stond de koers, die in 2019 werd gewonnen door Dylan van Baarle, voor begin februari gepland.

Almere - Straatroof Kraanvogelbrug: getuigen en beelden gezocht

In de avond van zondag 16 augustus worden twee fietsers beroofd van hun tassen. Drie jonge mannen houden de slachtoffers tegen en bedreigen hen met een mes. De politie zoekt getuigen die rondom de beroving iets gezien hebben, of mogelijk camerabeelden hebben.

Op zondagavond rijden twee fietsers rond 19.50 richting de Kraanvogelbrug. Ze rijden een poosje achter drie jonge mannen over de Danslaan. Niet veel later stoppen de mannen en halen de fietsers hen in. Op de Kraanvogelbrug blijkt dat het drietal de fietsers heeft gevolgd, en worden de twee slachtoffers klemgereden.

Daar worden ze door de mannen beroofd van hun tassen, onder bedreiging van een mes. De verdachten gaan er vandoor over het Edgar Degaspad, in de richting van de Juan Grisstraat. De gestolen tassen worden op dinsdag 18 augustus teruggevonden in een steeg achter de Albrecht Durerweg.

De politie is op zoek naar getuigen die rondom de beroving, of in de buurt van waar de tassen zijn gevonden, iets hebben gezien.

Signalement:

Verdachte 1

man
donkere huidskleur
ca. 15 jaar oud
bruine ogen
1.65 - 1.70 meter lang
wijde ogen
windstopper jas met capuchon
zwarte kleding
zwart mondkapje
zwarte mountainbike

Verdachte 2

man
donkere huidskleur;
ca.15 jaar oud
1.65 - 1.70 meter lang
zwarte kleding
neon gele mountainbike
blauw medisch mondkapje
praatte in straattaal

Verdachte 3

man
ca. 15 jaar oud
donker uiterlijk
1.65 - 1.70 meter lang
mountainbike (BMX)
zwarte kleding met capuchon;
blauw mondkapje;
knipmes met groen- geel handvat

Heeft u meer informatie?

Deel dit dan met de politie. Ook als u in de omgeving woont en camera’s aan uw huis heeft, kunt u mogelijk beelden hebben van de verdachten. U kunt contact opnemen via 0900-8844 of onderstaand tipformulier. Doet u de melding liever anoniem? Dat kan via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.

WK Darts mogelijk niet in Groot-Brittannië

De kans bestaat dat het WK Darts dit jaar niet in het vertrouwde Alexandra Palace in Londen gehouden zal worden. PDC-baas Barry Hearn houdt zelfs de optie open dat het toernooi niet in Groot-Brittannië plaats zal vinden.

"We gaan nog steeds voor een Alexandra Palace vol publiek zoals we dat ook voorgaande jaren hebben gezien. Maar we moeten ook realistisch zijn en we zijn natuurlijk afhankelijk van het virus. Het is niet onze eerste optie maar als het nodig is kijken we naar de optie op het PDC WK naar het buitenland te verhuizen", aldus Hearn tegenover Online Darts.

In september zal er voor het eerst weer voor publiek gespeeld worden. Bij de World Grand Prix Finals in Oostenrijk en de German Darts Championship zullen weer fans aanwezig zijn.

OM-reactie over observeren advocaten in zoektocht naar Ridouan T.

Medio 2019 was de opsporing van Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces, in volle gang. Hij stond op de Nationale Opsporingslijst en was de meest gezochte verdachte voor de Nederlandse politie en justitie.

Het achterhalen van zijn verblijfplaats en zijn aanhouding hadden de hoogste prioriteit, gelet op de zeer ernstige verdenkingen tegen hem. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het geven van opdracht tot een groot aantal liquidaties.

Voor informatie die zou leiden tot zijn aanhouding was een uitzonderlijk hoge beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Bovendien ging een ernstige dreiging van T. uit die zou kunnen leiden tot nieuwe moordopdrachten.

Op 18 juni 2019 ontving het politieteam dat de zoektocht naar T. uitvoerde van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) informatie, die mogelijk zou kunnen leiden tot het achterhalen van de verblijfplaats van T. Volgens deze informatie zou hoogstwaarschijnlijk in Dubai een ontmoeting plaatsvinden tussen advocaat mr. N. Meijering en T.

Om deze informatie te verifiëren is destijds besloten tot het opvragen van vluchtgegevens en een kortdurende observatie van mr. Meijering op Schiphol om vast te stellen of hij naar Dubai zou vertrekken. Ook is een verzoek gedaan aan de politie in Dubai om hem na aankomst te volgen.

In deze beslissing gaf de doorslag dat mr. Meijering niet de advocaat was van T. Dat gold ook voor zijn kantoorgenoot mr. L. van Kleef, die hem op 19 juni bleek te vergezellen op de vlucht naar Dubai.

Door hen te observeren zou daarom geen inbreuk worden gemaakt op de vertrouwelijke relatie van een advocaat met zijn cliënt. T. werd in deze fase van het Marengo-proces al vertegenwoordigd door zijn huidige advocaat. De observatie van beide advocaten in Dubai leidde overigens niet tot het vaststellen van een ontmoeting met T. of het achterhalen van diens verblijfplaats.

Naar aanleiding van vragen van het AD zijn de betrokken advocaten donderdag door het OM geïnformeerd over de observatie in juni 2019.

Williams F1-team overgenomen door Amerikaanse investeringsmaatschappij

Het Williams Formule 1-team is overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Dorliton Capital.

Het Britse team verkeert al jaren in financiële problemen en liet in mei weten op zoek te zijn naar een nieuwe eigenaar. Samen met Dorliton wil het team verder werken aan de plannen om de prestaties van het team te verbeteren.

Het team blijft actief onder de naam Williams, ook het chassis blijft de letters FW als verwijzing naar oprichter Frank Williams behouden.

Ben Affleck toch terug als Batman

Het ziet er naar uit dat we de komende jaren drie versies van Batman op het witte doek mogen zien; Ben Affleck, die na Justice League zijn cape doorgaf aan Robert Pattinson, keert toch terug als Bruce Wayne/Batman in de film The Flash.

Affleck zou na Justice League eigenlijk aan de slag gaan met The Batman, een film waarvoor hij al een scenario schreef en die hij zelf zou regisseren. De ervaringen met de door Zack Snyder en Joss Whedon geregisseerde teamfilm hebben hem er echter toe doen besluiten de rol van Batman naast zich neer te leggen; het had een te grote impact op zijn privéleven. Affleck kreeg problemen met alcoholisme en deed een stap terug.

The Batman werd toen een project van Planet of the Apes-regisseur Matt Reeves, die met Robert Pattinson een verhaal zal vertellen over een jongere Batman. Over deze film is al het één en ander bekend qua casting en het wordt aangenomen dat deze film zich in een andere continuïteit afspeelt dan de andere DC-films. Hiermee bleef de deur voor Affleck in theorie natuurlijk open.

Over de film The Flash werd onlangs al bekend dat Michael Keaton, die in 1989 en 1992 de rol van Batman speelde in de twee films van Tim Burton, terug zou keren in de rol. De film baseert zich op de comic Flashpoint, waarin titelfiguur Barry Allen naar het verleden reist om de moord op zijn moeder te voorkomen. Wanneer hij terugkeert in het heden blijkt dat allerlei bizarre gevolgen te hebben gehad; de Amazons en Atlanteans, geleid door Wonder Woman en Aquaman, zijn met elkaar in oorlog, Superman is bij aankomst op Aarde direct ondergronds opgesloten en is bij gebrek aan zonlicht een schriel mannetje, en Joe Chill vermoordde niet Thomas en Martha Wayne, maar hun zoon Bruce. Dit dreef Martha tot waanzin: zij werd de Joker, terwijl Thomas besloot de misdaad te gaan bestrijden in de gedaante van een vleermuis: hij werd de Batman.

Naar verluidt speelt Keaton in de film een Batman-rol zoals die van Thomas Wayne: een alternatieve versie. Alleen in dit geval is het dus wel Bruce en niet Thomas, wat betekent dat de Flash-film niet letterlijk de Flashpoint-verhaallijn gaat volgen (en er dus weinig hoop is dat Jeffrey Dean Morgan opnieuw Thomas Wayne mag spelen). Het lijkt erop dat de film zich bezig gaat houden met het DC multiverse: een complexe structuur van meerdere parallelle universa, waarin verschillende versies van de diverse superhelden voorkomen. Begin dit jaar werd in de tv-series van DC al vastgesteld dat de series en films samen een 'cinematic multiverse' vormen, toen onder andere 'film-Flash' Ezra Miller als Barry Allen oog in oog kwam met 'tv-Flash' Grant Gustin als Barry Allen.

En zo is er dus ruimte voor meerdere versies van Batman en daarmee ook voor een terugkeer voor Ben Affleck, die de rol tot nu toe drie keer speelde. Volgens regisseur Andy Muschietti heeft de terugkeer van Affleck in deze film een belangrijke emotionele impact, omdat zowel Bruce als Barry hun moeder verloren door een moord (maar nee, Barry's moeder heette niet Martha).

Ben Affleck als Batman
Ben Affleck als Batman in Batman v Superman: Dawn of Justice

FOK! Wat een weer: bewolkt en buien

Het is zwaar bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen. In de loop van de ochtend trekt de regen oostwaarts weg en van het westen uit breekt de zon door. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 23°C in het Waddengebied tot 30°C in het oosten en zuidoosten. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

In de nacht naar zaterdag is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Vooral langs de kust kunnen enkele buien voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind is zuidwestelijk en matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdag is het wisselend bewolkt en met name in de middag trekken er buien oostwaarts over het land. Er is kans op hagel en onweer. De temperatuur loopt op naar 21°C in het Waddengebied tot lokaal 25°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. (Bron: KNMI).

Meer weer op FOK!

 Dubbele regenboog in Purmerend (Foto: Pukeko)
Een prachtige dubbele regenboog boven Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Werkstraffen geëist voor jeugdige cyberverdachten

Twee minderjarige verdachten van inmiddels 17 jaar uit de gemeente Dongeradeel en Tietjerksteradeel stonden gisteren terecht ten overstaan van de meervoudige kamer van de rechtbank in Leeuwarden. Zij zijn verdachten in een onderzoek naar meerdere en herhaaldelijke DDos-aanvallen op twee (game)servers vanaf vorig jaar februari.

Verdenking
In het onderzoek naar deze DDos-aanvallen treft de politie meerdere technische sporen aan bij de verdachten, zoals een werkende booter-website waarmee de aanvallen kunnen worden uitgevoerd. Ook worden zij verdacht van het belagen van de beheerder van één van de aangevallen servers en het plegen van ID-fraude tegen hem. Die fraude bestond onder andere uit het plaatsen van bestellingen uit zijn naam en daarmee het misbruiken van zijn telefoonnummers en emailadressen. Ook wordt er door één van de verdachten malware vervaardigd en verzonden.

Eis
Tegen beide verdachten eiste de officier een werkstraf van 140 uur waarvan 100 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar plus toewijzing van de vordering benadeelde partij van € 672,72.

De rechtbank doet op 3 september uitspraak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.