Trump doneert 100k aan restauratie standbeelden

Diverse standbeelden in de Verenigde Staten liggen de laatste tijd onder vuur van voornamelijk extreemlinkse actiegroepen, zoals Black Lives Matter, die vinden dat standbeelden van patriottische Amerikanen niet thuis horen in het land. Zelfs standbeelden van Jezus Christus zijn gevandaliseerd.


Trump Makes Statues Great Again (Foto:  Joe Raedle/Getty Images)

Ook moesten standbeelden van Christoffel Columbus eraan geloven, vanwege iets met indianen die door hem het onderspit dolven of zoiets. Er gingen zelfs stemmen op om Columbus' standbeeld dan maar te vervangen door het standbeeld van een trotse indianenleider, maar aangezien de ene indianenstam toentertijd de andere indianenstam probeerde uit te moorden, kon men waarschijnlijk niet tot uitsluitsel komen welke dan daarvoor te nemen.

En dan is daar president Donald Trump. De president had bij zijn aanstelling al beloofd dat hij zijn verplichte jaarsalaris van 400.000 dollar volledig zou doneren aan goede doelen. Nadat hij eerder honderdduizend dollar van zijn salaris al doneerde aan de strijd tegen het coronavirus, heeft de opperbevelhebber bevolen dat eenzelfde bedrag gedoneerd gaat worden aan het herstellen van standbeelden.

Trump is fel tegenstander van het vernielen en vernietigen van standbeelden en vindt juist dat zij onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis zijn en die geschiedenis moet je niet uitwissen. Hij kondigde in juni dan ook een decreet aan, dat belangrijke standbeelden en monumenten moet beschermen.

In het decreet schreef The Donald dat "de belangrijkste doelwitten, in de campagne van gewelddadige extremisten tegen ons land, openbare monumenten, gedenktekens en standbeelden zijn. Hun selectie van doelen onthult een diepe onwetendheid over onze geschiedenis, en wijst op een verlangen om zonder onderscheid alles te vernietigen dat ons verleden eert en elke suggestie dat ons verleden de moeite waard is om te eren, te koesteren, te onthouden of te begrijpen uit te wissen."

Tegelijkertijd schroefde Trump de maximale gevangenisstraf voor het vernielen van een belangrijk standbeeld tot maximaal tien jaar op.