Ook Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden

Lange tijd moet Hugo de Jonge zich de aanstaand lijsttrekker van het CDA gewaand hebben en al helemaal nadat Martijn van Helvert zorgde voor een tweede kandidaat van de rechtervleugel samen met Mona Keijzer. Maar zojuist heeft Pieter Omtzigt bekend gemaakt dat hij zich naast de drie eerder genoemden, kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Omtzigt wordt over het algemeen gezien als één van de beste Kamerleden en hij beet zich vast in diverse dossiers zoals de toeslagenaffaire, de MH17 en corruptie op Malta. Lange tijd zag de CDA'er zich niet als bestuurder maar die kans is als lijsttrekker altijd aanwezig.

"Ik wil lijsttrekker worden om ervoor te zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom. Daarom heb ik me bijvoorbeeld vastgebeten in de verschrikkelijke manier waarop de Belastingdienst mensen met kinderopvangtoeslag behandelde. Dat mag niet meer gebeuren", zo verklaarde Omtzigt zijn opmerkelijke stap.

"Ik heb er dit weekend lang met mijn echtgenote over gesproken. Dat is ook nodig want we wonen in Enschede, hebben vier kinderen, dus het is best een keuze. Na dat gesprek heb ik besloten me kandidaat te stellen", aldus de CDA'er, zo lezen we op de site van RTL Nieuws.

Omzigt zegt niet in termen van de linker of rechter vleugel van de partij te willen denken. "Ik kies voor een praktische kant. Ik heb heel veel oog voor wat er met gewone mensen gebeurt. Wij hebben teveel oog gehad voor de multinationals, de brievenbusfirma's en te weinig voor de kinderopvangtoeslagontvanger. Daar wil ik voor opkomen. Voor een samenleving waar er ruimte is voor gezinnen, ruimte is voor mkb bedrijven, ruimte is voor verenigingen en ruimte om je te ontplooien en je lekker kunt vinden van de regering wat je vindt."

Leiderschapswisselingen bij het CDA lopen nooit zoals gedacht en ook nu weer staat de hele race op zijn kop met de deelname van Omtzigt. "Het mooie van een verkiezing in een democratisch land is dat je van tevoren niet weet wie er wint. Het is helemaal aan de leden. Ik heb me kandidaat gesteld en zij mogen kiezen", zo vertelt hij over zijn kansen.

Ook werd Omtzigt naar de meest heikele CDA-kwestie van het moment gevraagd, samenwerken met Forum voor Democratie in een mogelijke coalitie. "De heer Baudet heeft gezegd dat het CDA uit is op de vernietiging van Nederland, daarmee heeft hij gezegd dat hij niet met ons wil samenwerken."