Online: Luchthavenbesluit militaire vliegbases

Op defensie.nl is nu het onderwerp Luchthavenbesluit (LHB) voor militaire vliegbases te raadplegen. Informatie is daarmee toegankelijk, overzichtelijk en makkelijk vindbaar. Met de nieuwe pagina komt Defensie tegemoet aan een behoefte van belanghebbenden en omwonenden van vliegbases waar LHB-procedures lopen. Via de pagina zijn ook vragen te stellen.

Defensie verstrekt niet alleen informatie via de nieuwe pagina. De organisatie zoekt ook contact per mail, zoals met omwonenden van Vliegbasis Gilze-Rijen en De Peel. In deze burenmail staat specifieke informatie over oefeningen, trainingen en allerlei andere onderwerpen die van belang zijn voor de omgeving.

Inwoners en belanghebbenden die geïnteresseerd zijn in deze informatie, kunnen hun e-mailadres doorgeven via informatiedepeel@mindef.nl, graag onder vermelding van ‘aanmelding voor burenmailing’. Voor informatie over de situatie rond Gilze-Rijen geldt hetzelfde, maar dan is het e-mailadres dhc.svc@mindef.nl. Binnenkort komt ook Woensdrecht aan de orde op de nieuwe pagina.

E-mailadressen worden alleen hiervoor gebruikt. In geval iemand de informatie niet meer wenst te ontvangen worden de persoonlijke gegevens uit de database verwijderd.

Luchthavenbesluit De Peel
Defensie moet zich houden is aan wet- en regelgeving. Zo mag de Luchtmacht alleen opereren vanaf een militaire vliegbases als er een LHB is vastgesteld. Voor De Peel en enkele andere velden lopen er nu procedures om te komen tot hernieuwde of nieuwe besluiten.

De luchtmacht opereert vanaf verschillende vliegbases in Nederland. Dit zijn Eindhoven, Gilze-Rijen, Leeuwarden, Volkel, Woensdrecht en Maritiem Vliegkamp De Kooy.

Vorig jaar kondigde de luchtmacht aan de Luitenant-generaal Bestkazerne in De Peel weer te willen reactiveren als vliegbasis. Dit omdat de luchtmacht voor haar operaties meer ruimte nodig heeft om geluidoverlast te verdelen.

In gesprek met Defensie
In 2012 veranderde de militaire locatie in De Peel van vliegbasis naar een landmachtkazerne. De ruimte om er geluid te mogen produceren is echter blijven bestaan, maar onbenut. Het voornemen die ruimte weer te gebruiken roept veel vragen op in de omgeving van De Peel. Onder meer via de pagina op defensie.nl wil Defensie die vragen zo goed mogelijk beantwoorden, informatie verstrekken en inwoners in staat stellen in gesprek te gaan met Defensie.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)