FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 juni 2020

Bart B. zaagde lichaam Miranda Zitman 'uit liefde' in stukken

Bart B. blijft ontkennen de moord van kapster Miranda Zitman (52) op zijn geweten te hebben. Ze viel op 28 december 2018 van de trap, waarbij ze overleed. Hij zaagde haar lichaam vervolgens 'uit liefde' in stukken.

Dat verklaarde B. vanmiddag in de rechtbank in Utrecht, meldt De Telegraaf. Hij zaagde het lichaam van zijn vriendin in stukken, omdat hij haar wilde begraven op plekken waar zij het gelukkigst was. Dat was in het water waar ze samen plezier beleefden in een bootje en in de tuin van hun woning in Soest.

Haar armen, benen en hoofd werden afgezaagd. De romp stopte hij in een koffer die maanden later werd ontdekt in het water bij de Zuider IJdijk in Amsterdam. Haar hoofd en armen begroef hij in de tuin. Haar benen zijn nog altijd zoek.

Kapsalon in de Jordaan
Zitman runde bijna 25 jaar kapsalon Medusa in de Jordaan in Amsterdam. Vaste klanten van de kapper kregen kort voor haar vermissing een app afkomstig van de telefoon van Zitman. In die app annuleerde ze alle staande afspraken en werd geschreven dat ze naar het buitenland ging verhuizen.

B. geeft toe dat hij die appjes heeft gestuurd, naar eigen zeggen om Miranda's familie leed te besparen van haar overlijden. Niet om de politie om de tuin te leiden. Ook maakte hij na zijn daad de trap grondig schoon.

Canada
In de zomer van 2018 zou Zitman hebben besloten om een punt achter hun relatie te zetten. Ze had weer contact met een ex die in Canada woonde, die ze drie weken wilde gaan opzoeken. Enkele uren voordat zij op het vliegtuig zou stappen, viel ze volgens B. van de trap. Hij vond haar naar eigen zeggen levenloos onder haar koffer.

Ook werd er in totaal 116.000 euro van haar rekening overgeboekt naar rekeningen waarover B. kon beschikken. Tegenover de rechtbank zei hij dat Miranda dat zelf had gedaan, 'voor het geval ze in Canada onder een bus zou lopen.'

Het Openbaar Ministerie maakt morgen de strafeis bekend.

Amsterdam UMC vindt krachtige antistoffen coronavirus

Het Amsterdam UMC heeft antistoffen gevonden die volgens het ziekenhuis veelbelovend zijn in de behandeling tegen het coronavirus. De gevonden antistoffen van het Amsterdam UMC komen van Amsterdamse patiënten die recent zijn besmet met het nieuwe coronavirus. 'Deze nieuwe antistoffen zijn honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen', zegt Marit van Gils, leider van het onderzoek.

Antistoffen
In verschillende landen lopen onderzoeken om te kijken of antistoffen in het bloed van genezen patiënten kunnen helpen om het coronavirus te bedwingen. Soms worden eerdere varianten van het virus in onderzoeken meegenomen, zoals het sarsvirus.

De gevonden antistoffen bij het Amsterdam UMC zijn sterk, zegt Van Gils. Dat zou betekenen dat je er niet veel voor nodig hebt om het coronavirus te bestrijden, waardoor de middelen mogelijk goedkoper zullen zijn.

Het ziekenhuis gaat de antistoffen nu eerst uitproberen op dieren. Begin volgend jaar willen de onderzoekers het testen op proefpersonen.

Lichaam piloot neergestorte straaljager gevonden

Een straaljager van de Amerikaanse luchtmacht is maandagochtend verongelukt. Het toestel, een F-15, stortte even na half tien neer in de Noordzee.
De F-15 was opgestegen van de Britse luchtmachtbasis Lakenheath, een kleine 140 kilometer ten oosten van Yorkshire kwam het in de problemen.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend, wel is duidelijk dat er een piloot aan boord was en dat deze vermist wordt. Schepen in de buurt is gevraagd de ogen open te houden voor de F-15 en de piloot.

Update 21.07 uur
Het lichaam van de piloot is in de loop van de dag in zee gevonden, zo heeft de 48th Fighter Wing van de luchtmacht laten weten.

Verzetsstrijdster Betty Goudsmit-Oudkerk, die vele kinderen wegsmokkelde, overleden

Met gevaar voor eigen leven smokkelde de joodse kinderverzorger Betty Goudsmit-Oudkerk met haar collega's zo'n 600 kinderen tijdens de oorlog weg via de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Gisteren overleed ze op 96-jarige leeftijd, meldt uitgever Amphora Books.

Goudsmit-Oudkerk was het laatste nog levende personeelslid van de roemruchte crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan. Daar smokkelde het personeel tijdens de oorlog vele joodse kinderen weg. Goudsmit-Oudkerk was als zeventienjarig meisje één van hen.


Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

Tot vier jaar geleden, sprak ze er nooit publiekelijk over. Maar op aandringen van haar kinderen, liet ze haar verhaal opschrijven in Betty, een Joods kinderverzorgster in verzet. Het eerste exemplaar werd in 2016 overhandigd aan Eberhard van der Laan.

Afgevoerd
Goudsmit-Oudkerk liet optekenen hoe de joodse ouders in de Schouwburg zaten om afgevoerd te worden. De Duitsers wilden niet gestoord worden door het geluid van kinderen, en dus werden ze naar Betty en haar collega's gebracht. Dat betekende voor zeshonderd kinderen hun redding.

'Dan stond ik voor de deur en dan ging ik met de kinderen wandelen', vertelde ze aan AT5. 'En dan liepen we naar de Portugese Sjoel, om de hoek tegenover Artis. En dan liet ik ze daar achter'. Ook vertelde ze: 'Ik heb met de kinderen gedanst en gezongen. En zingen is een hele goede afleider voor verdriet, weet je.'

Zelf verloor ze haar moeder, oma en twee broers tijdens de oorlog. Vorig jaar legde ze tijdens de Nationale Dodenherdenking nog een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Online: Luchthavenbesluit militaire vliegbases

Op defensie.nl is nu het onderwerp Luchthavenbesluit (LHB) voor militaire vliegbases te raadplegen. Informatie is daarmee toegankelijk, overzichtelijk en makkelijk vindbaar. Met de nieuwe pagina komt Defensie tegemoet aan een behoefte van belanghebbenden en omwonenden van vliegbases waar LHB-procedures lopen. Via de pagina zijn ook vragen te stellen.

Defensie verstrekt niet alleen informatie via de nieuwe pagina. De organisatie zoekt ook contact per mail, zoals met omwonenden van Vliegbasis Gilze-Rijen en De Peel. In deze burenmail staat specifieke informatie over oefeningen, trainingen en allerlei andere onderwerpen die van belang zijn voor de omgeving.

Inwoners en belanghebbenden die geïnteresseerd zijn in deze informatie, kunnen hun e-mailadres doorgeven via informatiedepeel@mindef.nl, graag onder vermelding van ‘aanmelding voor burenmailing’. Voor informatie over de situatie rond Gilze-Rijen geldt hetzelfde, maar dan is het e-mailadres dhc.svc@mindef.nl. Binnenkort komt ook Woensdrecht aan de orde op de nieuwe pagina.

E-mailadressen worden alleen hiervoor gebruikt. In geval iemand de informatie niet meer wenst te ontvangen worden de persoonlijke gegevens uit de database verwijderd.

Luchthavenbesluit De Peel
Defensie moet zich houden is aan wet- en regelgeving. Zo mag de Luchtmacht alleen opereren vanaf een militaire vliegbases als er een LHB is vastgesteld. Voor De Peel en enkele andere velden lopen er nu procedures om te komen tot hernieuwde of nieuwe besluiten.

De luchtmacht opereert vanaf verschillende vliegbases in Nederland. Dit zijn Eindhoven, Gilze-Rijen, Leeuwarden, Volkel, Woensdrecht en Maritiem Vliegkamp De Kooy.

Vorig jaar kondigde de luchtmacht aan de Luitenant-generaal Bestkazerne in De Peel weer te willen reactiveren als vliegbasis. Dit omdat de luchtmacht voor haar operaties meer ruimte nodig heeft om geluidoverlast te verdelen.

In gesprek met Defensie
In 2012 veranderde de militaire locatie in De Peel van vliegbasis naar een landmachtkazerne. De ruimte om er geluid te mogen produceren is echter blijven bestaan, maar onbenut. Het voornemen die ruimte weer te gebruiken roept veel vragen op in de omgeving van De Peel. Onder meer via de pagina op defensie.nl wil Defensie die vragen zo goed mogelijk beantwoorden, informatie verstrekken en inwoners in staat stellen in gesprek te gaan met Defensie.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Wielrenner Mollema verlengt contract bij Trek-Segafredo

Bauke Mollema heeft zijn aflopende contract bij Trek-Segafredo met twee jaar verlengd. De 33-jarige wielrenner blijft daardoor tot en met 2022 in dienst bij de Amerikaanse ploeg.

“Mijn grootste prioriteit was verlengen bij Trek-Segafredo”, zegt Mollema in een reactie. “Gelukkig voelde de ploeg precies hetzelfde. Ik voel veel vertrouwen van het team en de sponsoren. We hebben genoten van geweldige momenten, maar ik heb nog steeds grote ambities. De huidige structuur geeft mij het vertrouwen dat ik mij kan blijven ontwikkelen en kan blijven uitdagen als renner.”

Mollema, die afgelopen jaar de wielerklassieker Ronde van Lombardije won, richt zich dit seizoen op het klassement van de Tour de France. Nadien volgen de heuvelklassiekers en de Vuelta a España. In de Spaanse drieweekse ronde is het winnen van etappes het hoofddoel.

Huntelaar doet er nog één jaar bij Ajax

Klaas-Jan Huntelaar heeft zijn contract bij Ajax met een jaar verlengd, zo heeft de club laten weten. De 36-jarige spits heeft zijn deze zomer aflopende contract verlengd tot medio 2021.

"Ik wilde graag nog door en het liefste hier bij Ajax. Ik zie mezelf niet meer in een ander shirt spelen", aldus Huntelaar op de website van Ajax "Ik voel me fit, ik kom met plezier naar de club en ik weet zeker dat ik nog een bijdrage kan leveren op het veld. Maar ik weet dat mijn rol naarmate de jaren vorderen verandert. Daar heb ik de afgelopen tijd veel over nagedacht en gesproken met de trainer en met Marc Overmars. Uit die gesprekken bleek ook dat Ajax met mij verder wilde. Dat vertrouwen doet me goed. Dus ik ben blij dat we nog een jaar doorgaan.”

Overmars is blij dat Huntelaar blijft. "Mooi dat hij nog een jaar bijtekent. Wij wilden Klaas Jan sowieso voor de club behouden en zijn er van overtuigd dat hij ook komend seizoen als speler van waarde kan zijn. Maar ook op andere vlakken, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van talentvolle spitsen zoals Lassina Traoré en Brian Brobbey. We hebben ook gesproken over de toekomst en andere rollen voor hem bij Ajax, daarover praten we in een later stadium verder."

Huntelaar keerde in 2016 terug bij Ajax en kwam tussen 2006 en 2008 ook uit voor de Amsterdamse club. In totaal heeft de routinier nu 243 wedstrijden gespeeld voor Ajax en wist 151 keer te scoren voor Ajax.

Net nu Black Lives Matter wat leek te luwen

Er zijn beelden van de gebeurtenissen die te maken hebben met de uitschakeling van Rayshard Brooks in Atlanta vrijgegeven. Hieronder heeft Cody Garrett, beter bekend onder de JijBuis-naam 'Donut Operator', aan de hand daarvan de boel nog eens netjes op een rij gezet.

Na het eerdere foutieve optreden van drie multi-culturele agenten in Minneapolis, waardoor George Floyd, zelf ook bepaald geen lieverdje, het leven liet, waren de raciale verhoudingen in 'The Good Ol' US of A' toch al stevig verstrakt. Links gebruikte daarin, als waren zij de meesters van de plantages van weleer, de negers van Black Life Matters, en overige meelopende 'brothers and sista's', als waren zij weer hun slaven. Om de 'protesten' nog wat extra 'spicey' te maken zorgden de blanke haatbroeders van de terreurorganisatie AFA (vermeende terreurorganisatie nog wel tot dit moment, maar hopelijk niet al te lang meer) samen met andere zelfhatende blanke groepen, dat er de nodige 'incidenten' plaatsvonden.

Onschuldige winkeliers moesten lijdzaam toezien hoe hun, met bloed, zweet en tranen opgebouwde levenswerk, door opgefokte vandalen werd verwoest. De inventaris gestolen en vaak, als laatste 'dank', werd dan de hele boel nog even in de hens gezet. Grootste ironie was vaak ook nog eens dat de eigenaars van de kleinere winkels in veel gevallen ook nog eens 'brothers' waren. Maar ja, 'all for the good cause' tenslotte hé?!

Geholpen door links-radicale Democratische stadsbesturen kreeg de terreur nog eens wat extra brandstof: het kruipen (en ook wel knielen) voor het tuig, het dreigen met het verminderen, of zelfs stopzetten van, de politiefinanciering. Ja anarchisme, dat zou zeker helpen! In de 'fly-over states' en buiten de grote, linkse, steden aan de westkust en Nieuw Engeland, werd het geheel een beetje met deemoed bekeken. Begrip was er voor de gedode George en zijn familie; het hoort tenslotte niet zo te zijn dat de politie je zonder gerechtelijke uitspraak executeert? Maar het volledig ontbranden van de stemming daarna? De Main Stream Media die, zelf met het anders zo rechts geaarde Fox erbij, er alles aan deed om de stemming ook maar verder op te stoken. Was 'hun' USA dan nu werkelijk zo slecht?

Net nu de boel wat tot rust leek te komen gebeurde er weer iets dat de deugbrigades deed opschrikken. In Atlanta, de stad waar eerder het hoofdkwartier van CNN door BLM en sympathisanten was 'bezocht' omdat deze blijkbaar nog niet positief genoeg berichtte over het tuig, werd de volgende neger doodgeschoten door de politie. Rayshard Brooks, zo heette de beste, brave man, had een tikje teveel Margarita's genuttigd (volgens hem maar 1.5 alleen bedoelde hij waarschijnlijk gallons en geen glazen) en mocht, na het blazen, zien dat hij een bloed-alcohol percentage had van 0.108% (waar de wettelijke limiet 0.08% is). De agenten vonden het daarom raadzaam om de man te boeien en mee te nemen naar het bureau. Helaas waren de meningen hierover verdeeld: Rayshard was het daar namelijk in het geheel niet mee eens en begon zich stevig te verzetten. Tijdens de worsteling wist hij de tazer van één van de agenten in handen te krijgen en probeerde daarmee te vluchten. Toen hij de tazer op één van de agenten richtte werd hij uitgeschakeld middels drie schoten. Hij overleed later aan de gevolgen daarvan in het ziekenhuis.

Direct werd de verantwoordelijk agent ontslagen ('Barbertje moet tenslotte hangen') en later gaf ook de politiechef van Atlanta er de brui aan. Wat eigenlijk ook wel zo goed is want de gemeenteraad van Atlanta was toch al van plan om de politie op te heffen! Twee vliegen in één klap dus! Dat er daarna in Atlanta weer een ouderwets 'recht van de sterkste' zal gaan gelden, totdat volksmilities de boel weer herstellen, ontgaat de Democratische deugbrigades. Benevens het feit dat het niet alleen 'black lives' zijn die 'matteren': "All Lives Mattter!"

Enfin, hieronder het filmpje dus.

Jump Force komt eind augustus naar Nintendo Switch

Na de lancering op PlayStation 4, Xbox One en pc komt Jump Force Deluxe Edition op 28 augustus naar de Nintendo Switch.

Met 16 Weekly Shonen Jump-franchises die een rooster van meer dan 50 speelbare personages verzamelen, kunnen spelers nu hun favoriete vechter meenemen naar het slagveld waar ze maar willen. Jump Force Deluxe Edition bevat alle personages van het basisspel en uit de Characters Pass 1.

Star Wars: Squadrons aangekondigd

Electronic Arts, Motive Studios en Lucasfilm hebben vandaag Star War: Squadrons aangekondigd, waarin je gaat vechten in first-person ruimteluchtgevechten in het Star Wars-universum.

Star Wars: Squadrons bevat 5v5-multiplayer-luchtgevechten, vlootgevechten en een origineel verhaal dat zich afspeelt tijdens de laatste dagen van het Galactic Empire en de opkomst van de New Republic na de gebeurtenissen in Star Wars: Return of the Jedi.

In Star Wars: Squadrons kruipen spelers in de huid van starfighter-piloten en stappen ze in de cockpits van starfighters van zowel de New Republic- als Imperial-vloten. Ze plannen de gevechten met hun squadron in de instructieruimte voordat ze opstijgen naar de ruimtegevechten in het heelal. In Fleet Battles doen spelers mee aan strategische 5v5-multiplayer-ruimtegevechten om het vlaggenschip van de tegenstander te slopen, en in Dogfights voelen ze de adrenaline van first-person multiplayer-gevechten terwijl ze samen met hun squadron zo veel mogelijk tegenstanders verslaan. Piloten zegevieren als team, stemmen ondertussen de samenstelling van hun squadrons af op hun speelstijlen, vermorzelen hun tegenstanders en volbrengen missiedoelen op bekende en gloednieuwe locaties, inclusief de gasreus van Yavin Prime en de verscheurde maan Galitan.

Star Wars: Squadrons biedt cosmetische opties en aanpassingsmogelijkheden voor gameplay middels beloningen en bonussen die je enkel vrij kunt spelen door de game te spelen. Als spelers promotie maken, verdienen ze componenten zoals wapens, rompen, motoren en schilden; dit naast cosmetische items waarmee ze hun cockpit, het exterieur van hun schip en het uiterlijk van hun piloot kunnen aanpassen. Daarnaast kunnen spelers een squad vormen met hun vrienden en tegen anderen spelen, ongeacht het platform, omdat er ondersteuning wordt geboden voor crossplay op de PlayStation 4, Xbox One, PC en VR.

Star Wars: Squadrons bevat tevens een singleplayer-verhaal dat zich de gebeurtenissen na de Battle of Endor afspeelt wanneer de Rebel Alliance de Death Star II heeft vernietigd. Tijdens het verhaal leren spelers wat het betekent om piloot te zijn terwijl ze beurtelings strijden vanuit het perspectief van twee configureerbare piloten: één dient in het Vanguard Squadron van de New Republic, terwijl de andere vecht voor het Titan Squadron van de Galactic Empire. Het authentieke verhaal bevat een diverse cast, originele personages en een aantal cameo's van bekende gezichten uit het Star Wars-universum.

Stem op 19 juni om 01:00 uur CEST af op EA Play Live voor de onthulling van de gameplay van Star Wars: Squadrons. Het spel wordt uitgebracht op 2 oktober 2020 voor PlayStation 4, Xbox One, pc via Origin, Steam en Epic Games Store, en kan worden gespeeld via Virtual Reality (VR) op PlayStation 4 en pc met ondersteuning voor crossplay.

Q&A: Dit wilden jullie weten van iemand die in de vrouwenhandel zat

Proizvod: (n.) product [pro'dykt] (Kroatisch voor ‘product). Justin Zeit doet in het boek Proizvod, dat afgelopen maand uitkwam, tot in detail een boekje open de vrouwenhandel in Europa. Regelmatig worden er boeken uitgebracht uit naam van een slachtoffer, maar zelden wordt een verhaal vanuit het perspectief van de dader geschreven. Vorige week gaven we jullie de kans om vragen te stellen aan de auteur van dit boek, vandaag geven we jullie de antwoorden! 

Vragen van Jouska:

 • Wat verdient het?
 • Hoe hoog is de pakkans?
 • Stel dat iemand dit 5 jaar doet zou ie dan 20 jaar eerder met pensioen kunnen?

Antwoord Justin:

 • Het verdient, net als veel andere criminaliteit, vaak goed. Hoewel verdienen in deze context natuurlijk een raar woord is. Wanneer je uitgaat van onderontwikkelde gebieden, waar kansarme vrouwen door familie vaak werden verkocht voor $25-50, dan zit daar een enorm gat met de verkoop die in het Westen soms 1000x hoger lag.
 • Tegenwoordig, zo zou ik mij kunnen voorstellen, is vanwege de digitale footprint en de globalisering de pakkans groter. Desalniettemin is de pakkans nog steeds gering omdat het vaak internationale samenwerking vraagt tussen verschillende autoriteiten en het uiterst lastig is om een dader juridisch voor het gehele plaatje te kunnen veroordelen. Een goed voorbeeld is de aflevering van Misdaad College onlangs. Daar werd nogmaals duidelijk dat het een proces van jaren is en waarbij juiste de ‘bevrijding’ van slachtoffers centraal staat.
 • Dit betreft een vraag met te veel variabelen, afhankelijk van de voorwaarden. Iemand die modaal (zeg €30k per jaar) verdient en 20 jaar eerder wil stoppen met werken, kan uitrekenen dat er in 5 jaar dus 4x modaal verdiend moet worden. 

Vraag van Sriracha:

 • Of je respect voor je moeder hebt

Antwoord Justin:

 • Ik wel. Voor iedereen die in een veilig en warm nest beschermd is opgevoed is zoiets in het algemeen vanzelfsprekend. Iemand die in een onveilig gezin moet opgroeien waarbij er sprake is van geweld en angst zal op een andere manier tegen dat respect aankijken dan de vanzelfsprekendheid waarmee de goegemeente dat doet. Ik ben opgegroeid in een warm, stabiel en veilig gezin, dus heb ik respect voor mijn moeder en vader voor het bieden van die veiligheid.

Vraag van TheOddDutchGuy:

 • Hoe komen ze aan hun slachtoffers? Ik bedoel dat moet toch opvallen als vrouwen of meisjes opeens verdwijnen?

Antwoord Justin:

 • Een goede vraag. Je beeldvorming, en daarmee je perspectief, komt voort uit een Westerse blik. Bij ons in Nederland is een verdwijning of vermissing terecht groot nieuws omdat wij een ontwikkeld land zijn met grote sociale controle door de overheid en elkaar. Wanneer je twee decennia geleden werd geboren in een Oostblokland dan gold een andere realiteit. Een afgesloten communistisch of dictatoriaal politiek regime met een daaraan aanpalende cultuur. Een ander aspect is de armoede en het kansarm zijn. In het Westen kennen wij emancipatie en het feminisme, maar dat was daar ondenkbaar. De cultuur zette de vrouw op de laagste sociale ladder, zwaar gebukt onder plichten en verwachtingen. Weer een ander aspect is de beslotenheid van vele afgesloten kleine gemeenschappen, verstoken van enige realiteitszin als het gaat om wat er in de wereld gebeurde. Wanneer je dat in ogenschouw neemt, dan zagen velen het in hun naïviteit ook als uitweg. Velen werden ook door cultuur en armoede aangeboden door hun ouders. Einde jaren 90, toen globalisering een vlucht nam en er meer bewustwording ontstond, is de modus operandi meer verschoven naar misleiding.

Vraag van danos:

 • Er wordt vanuit politiek en justitie ons altijd voorgehouden dat een verbod op prostitutie illegale vrouwenhandel en onderdrukking zal versterken, deel jij die visie?

Antwoord Justin:

 • Ja, maar met een kanttekening. Het thema vrouwenhandel kent sociaal maatschappelijk helaas een groot ongemak. Men erkent het en kijkt vervolgens weg omdat men er niet echt mee om kan gaan, zo lijkt het. Met het enkel erkennen koopt men enigszins dat ongemak ’snel’ af. Erover praten zou namelijk kunnen impliceren dat je ermee bezig bent en anderen zouden er dus iets van kunnen denken. We kijken in ons ongemak dus liever weg, dan wij ons nek durven uit te steken met het thema. Vrouwenhandel gebeurt altijd onder de radar, uit het zicht, dus legalisatie geeft niet alleen meer veiligheid maar ook meer inzicht. Ja, ik deel die visie wel, maar er blijven vervolgens ook kansen liggen. Voorbeeld: waarom is de focus van de autoriteit gericht op controle binnen legalisatie en niet op personen die juist buiten de legalisatie opereren? In mijn optiek doet de politieke overheid het minimale (legalisatie) om vervolgens zich te verschuilen onder het mom dat de overheid er iets aan gedaan heeft. Ik zie dat meer als het afkopen van nog meer moeite te willen/moeten doen. Legalisatie is dus goed, maar wordt vervolgens misbruikt als argument niet (veel) meer te doen.

Vraag van Sneeuwbataljon:

 • Of je trots ben op zoveel verwoeste levens?

 Antwoord Justin:

Ik denk dat niemand trots is op elk leven dat door haar/zijn toedoen, direct of indirect, verwoest is.

 Vraag van Tyr80:

 • Houd je jezelf voor dat dit boek een vorm van boetedoening is?

Antwoord Justin:

 • Boete doen komt in vele vormen en om verschillende redenen. Ik vraag mij af of de dader überhaupt boetedoening hoeft te doen in relatie tot een maatschappelijke verwachting. Een opgepakte en veroordeelde dader krijgt in de regel, juridisch gezien, maar straf die (uiterst) beperkt is in relatie tot de werkelijke misdaden. Ik bedoel daarmee dat veroordelingen gemiddeld erg licht uitvallen. Dat is meer geluk dan een straf. Een dader kan wel geconfronteerd worden met zin geweten en dat is wanneer het menselijke aspect in het geheel (weer) terugvalt. In dat geval loopt de dader rond met zijn verleden dat in hem spookt, zonder dat hij zich hierover kan uiten.
 • Voor mijzelf ligt dat anders, ik geloof niet dat ik boetedoening moet doen. Zeker, mijn eigen onvermogen om in het gedicteerde protocollair maatschappelijke stramien te passen heeft mij veel moeite gekost en hierdoor heb ik veel gekke dingen gedaan en meegemaakt, maar als er sprake zou zijn van boetedoening dan kom ik uit op het gegeven dat ik erg lang gewacht heb met het zoeken naar het podium om slachtoffers te kunnen helpen.

Vraag van Finger050:

 • Ken je ook vrouwen die dit 100% vrijwillig doen zonder dwang of financiële problemen?

Antwoord Justin:

 • Er zijn vrouwen die vanuit een kansarme situatie, armoede of onveiligheid zelf geen andere optie zien dan uit nood zichzelf naar het Westen laten brengen voor bijvoorbeeld prostitutie. De keerzijde is echter de vorm, haar opgebouwde schuld door de geboden hulp is niet af te lossen en daarmee eindigen zij net als velen die niet vrijwillig gingen. 

Vraag van BlackEyedAngel:

 • Hoe voelt het nou om zo'n stuk tuig te zijn?

Antwoord Justin

 • Ik zie mijzelf niet als een zo’n stuk tuig, maar ik begrijp ook je reactie. Het is ergens ook makkelijker om naar een dader te wijzen dan hulp te bieden aan slachtoffers, daarmee kun je weer gerechtvaardigd wegkijken. Wanneer je uit boosheid zulks zegt, mag ik er dan, aan de andere kant, vanuit gaan dat je dus ook bijdraagt aan de hulp?

Vragen van colivo:

 • Had je geen last van je geweten toen je dat werk deed?
 • Heb je spijt van wat je mensen hebt aangedaan?

Antwoorden Justin:

 • Het is ondenkbaar dat dit werk kan doen met een naar behoren werkend geweten. Wanneer het geweten niet werkt bestaat er ook geen empathie. Er is niemand die van school komt en dit werk ambieert en evenmin gebeurt dat ineens. Het is een proces van jaren waarin je vereenzaamd, gefrustreerd raakt en langzaam de houvast met een maatschappij verliest. Wanneer ook nog alle omgevingsfactoren je faciliteren, en de mensen met wie je omgaat, uiteindelijk een draagvlak bieden, dan val je steeds onopvallend met kleine stapjes achteruit.  Onderaan de streep gaat het niet om je geweten, maar juist om je drijfveren. Wanneer geweten en empathie als kompas verloren zijn, dan heb je zelf uiteindelijk geen enkele controle meer.
 • Nee, ik kan geen spijt voelen. Ik zou spijt kunnen hebben van het te lang wachten om het benodigde podium te creëren en/of ik zou spijt kunnen hebben niet eerder iets met mijn kennis te hebben gedaan. Die spijt gaat dan vooral richting de slachtoffers die daarmee indirect onnodig te lang op hulp uit deze hoek moesten wachten.

Vraag van Foton:

 • Als je zoiets beroepsmatig hebt gedaan, kun je dan nog een normale, gelijkwaardige relatie met een vrouw hebben?

Antwoord Justin:

 • Hele goede vraag. Nee, dat gaat niet helemaal lukken meer helaas. Het wederkerige aspect is uiteindelijk wel gelukt en is authentiek. Maar je zou je kunnen voorstellen dat het op erotisch vlak behoorlijk wat voet in aarde heeft gehad. Wanneer je als maagd vanuit je jeugd de wereld overvliegt en in aanraking komt met vrouwenhandel, dan ontstaat er onomstotelijk een anomale normaal. Niet alleen fysiek, maar vooral ook emotioneel.

Vraag van The_Stranger:

 • Hoeveel verdient hij nu, via het boek en daaraan vasthangende zaken, alsnog aan zijn misdaden? Ik kan nergens vinden of deze man überhaupt wel gestraft is een om nu, wederom over de ruggen van de slachtoffers er weer aan te verdienen...

Antwoord Justin:

 • Na aftrek van de noodzakelijke kosten om dit boek beschikbaar te krijgen en te houden, gaat er een deel naar CoMensha, een organisatie die zich inzet tegen mensenhandel, dan wel een gelieerde organisatie. De overige opbrengsten worden geherinvesteerd in andere vormen, zoals luisterboek, eBook, maar ook vertalingen. Het thema beperkt zich namelijk niet tot onze landsgrenzen. Ook wordt er geïnvesteerd in de mogelijkheden van (preventieve) voorlichting en zijn er contacten met verschillende schoolopleidingen. De suggestie dat ik zou verdienen aan de slachtoffers leg ik met lede ogen naast me neer.

Vraag van Civilian:

 • Ben je nou trots op je zelf?

Antwoord Justin:

 • Deze vraag is eerder gesteld. Ik ben inderdaad wel ergens trots. Trots dat het mij gegeven is om op deze manier, het perspectief van de dader, aandacht en bewustwording te creëren. Ik kan het echter niet helemaal alleen, ik ben daarom ook trots op alle mensen die hun nek wilde uitsteken en hielpen bij de totstandkoming van dit boek.

Vraag van Mensen_Doe_Rustig:

 • Hoe leer je om een ander mens te dehumaniseren? Raak je afgestompt en wordt het normaal of blijft het altijd ergens knagen dat je mensen tot product reduceert?

Antwoord Justin:

 • Goede vraag. Er zijn een aantal ingrediënten nodig die maken dat je in zo een situatie komt. Net als het slachtoffer kent de dader ook een bepaalde mate van isolement. Vanuit frustratie ontstaat er een schuldvraag, een soort rechtvaardiging. Het is een proces dat kan beginnen met lelijk doen, asociaal onaangepast dominant gedrag. Daarnaast zijn er ook nog de omgevingsfactoren, bijvoorbeeld het werkterrein en geld. Uiteindelijk kun je zo egocentrisch in een hyperfocus geraken dat je de omgeving niet meer ziet of voelt en er enkel nog ruimte is voor zelfverheerlijking. De ander is dan geen mens meer, maar vertegenwoordigt enkel een verpersoonlijking van onrecht op je pad. Alles wat je veel doet en/of herhaalt zal uiteindelijk altijd een normaal worden. Het besef dat je afgestompt raakt, dat beseft komt pas erna. Knagen doet het altijd.

Vraag van CamelNLD:

 • Heb je nog contact met een van je slachtoffers? Zo ja, wat vind die ervan dat je er een boek over schrijft? Waarom heb je uberhaupt een boek geschreven? Is dat om inkomsten te genereren, een soort boete of ??

Antwoord Justin:

 • Bij de totstandkoming van het boek is er gesproken met onder andere ook slachtoffers. Hoewel de echte slachtoffers echt slachtoffer zijn, vinden zij helaas te vaak geen veiligheid nadat zij ‘bevrijd’ zijn. Ze moeten (willen) getuigen tegen de dader, worden soms zelfs niet direct als slachtoffer gezien en vinden in hun thuisland maar weinig een warm welkom. In die zin zijn slachtoffers juist gebaat bij de maatschappelijke geruchtbaarheid. Slachtoffers kennen vaak ook een soort schaamte en schuldgevoel. Hierdoor is het moeilijk om de media op te zoeken en een vuist te maken. Ik heb dit boek onder andere geschreven omdat elk slachtoffer het zoveelste slachtoffer is en de maatschappij afstompt en een soort misplaatste immuniteit creëert. Een daderverhaal schudt hoop ik iedereen wakker.  Daarom is dit boek geschreven.

Vragen Leer2eK

 • Is er veel concurrentie onderling en hoe ver gaan die om hun meisjes te behouden?
 • Heb je ooit, in die tijd, enig empathie voor die meisjes gehad?

Antwoorden Justin:

 • In die tijd (1990 -1997) was er weinig tot geen concurrentie. De werking van vrouwenhandel vindt plaats over schijven en solitair opererende ambulante eenheden. De vrouwen die binnenkwamen waren als eigendom van een organisatie. Omdat de weg naar West-Europa open lag en zowel vraag als aanbod enorm was, hoefde niemand elkaar in de weg te zitten.  Het afpakken van een ‘meisje’ gebeurt vooral op pooierniveau. De vrouwenhandel heeft op dat moment al plaatsgevonden en geen onderdeel meer van het proces.
 • Wanneer je in iemands ogen kijkt dan zie je de ziel, de persoonlijkheid en zelfs het karakter. Dat is handig als dader, maar soms werkt dat averechts en de ander dan jou ziet. Om die reden wordt veelal oogcontact vermeden, opdat een mogelijk ongemak niet opvalt. In het boek wordt ene Maaike besproken, zij is exemplarisch voor wat er kan gebeuren als empathie komt kijken.

Vragen van moetdatzolang

 • Waar belanden de slachtoffers? Is dat prostitutie, bij iemand in de kelder als sexslaaf of worden het werkslaven?
 • Wat is de leeftijdscategorie van de slachtoffers?
 • Gaat het voornamelijk over meisjes of ook jongens?
 • Wat gebeurt er uiteindelijk met zo'n slachtoffer als die te oud is of niet meer kan?

Antwoorden Justin:

 • Er zijn globaal twee stromingen te kwalificeren. Zij waarbij de angst regeert en hen die berusten. De eerste, verreweg de grootste groep, werd naar West-Europa gebracht. Zij kwamen terecht bij tussenpersonen verdere distributie/afzet regelden. In zijn algemeenheid kun je stellen dat het ging om (seksuele) uitbuiting. Er zijn ook gevallen bekend waar het iets breder was dan dat – denk aan nanny’s of misschien zelfs wel echtgenotes van rijke, megalomane mannen voor wie een normale relatie nauwelijks mogelijk is.
 • 18 – 30 jaar
 • Toen ging het enkel om vrouwen. Tegenwoordig wordt in toenemende mate ook geconstateerd dat mannen/jongens worden uitgebuit om bepaalde fysieke werkzaamheden te verrichten.
 • Ik kan daar geen zinnig of gefundeerd antwoord op geven. Een slachtoffer kwam en verdween weer, volledig buiten beeld van de organisatie.

Vragen otofsap

 • 25 jaar na dato. Is er niet al veel veranderd in dat wereldje?
 • Ken je nog bepaalde slachtoffers en heb je iets proberen te doen om het goed te maken?

Antwoorden Justin

 • Op basis van mijn eigen kennis en in gesprekken aangereikte informatie kan ik stellen dat er weinig is veranderd. Ik zie het als het bakken van een brood. Het recept is eenvoudig en laat weinig ruimte voor grote variaties. Wanneer er veel vraag naar brood is, dan zal je ook veel gelijkende bakkers vinden. Door de digitalisering is er natuurlijk wel iets veranderd, hetgeen de pakkans wat vergroot, maar qua opereren lijkt er in essentie weinig te zijn veranderd.
 • Ik ken geen slachtoffers die direct zijn te linken aan het verhaal Proizvod, maar eigenlijk is het allemaal vergelijkbaar. Door het schrijven van het verhaal vanuit de dader meen ik iets goeds te doen. Het verhaal moet verteld worden. Nu nog mensen die het lezen, het zich aantrekken en daar iets mee doen.

Vraag van Ebke

 • Hoe groot is de pakkans of andere risico's voor daders?

Antwoord Justin:

 • De pakkans is gering, dan wel nihil. Er gaat sowieso jarenlang onderzoek aan vooraf door verschillende (internationale) autoriteiten. Dat gaat vandaag de dag, door digitalisering en intensievere internationale samenwerking, een stuk beter. Het blijft hoe dan ook erg lastig om een dader, juridisch gezien, te veroordelen voor zijn werkelijke aandeel. Meestal gaat het om uitbuiting, vrijheidsberoving of intimidatie/bedreiging, maar het totale plaatje, de vrouwenhandel, is voor een individuele dader bijna niet aan te tonen.

Vragen van Proliges

 • Hoe kom je aan de vrouwen om mee te handelen? Is dit te vergelijken met loverboys en prostitutie, of is dit een hele andere tak van sport?
 • Als je eenmaal vrouwen hebt, wat maakt het dan dat ze blijven? Wat houd ze tegen om weer te vertrekken?
 • Als er eenmaal vrouwen vertrekken of bevrijd worden door de politie, zijn ze dan ook echt vrij van het wereldje? Of moet je permanent over je schouder kijken en hopen dat je er niet terug ingesleept wordt?

Antwoorden Justin

 • Door misleiding, door aankoop (met dwang), aanlevering en bij uitzondering soms een vrouw die wil ontvluchten aan de omstandigheden in het land van herkomst. De relatie met Loverboys heeft alleen betrekking op misleiding. Loverboys zijn geen vrouwenhandelaren en hebben alles zelf in de hand, daar waar bij vrouwenhandel er een proces over verschillende schijven gaat en zich uitstrekt over landen. Loverboys bewegen meestal enkel lokaal of nationaal en zijn betrokken bij werving, conditioneren en exploiteren.
 • Daar liggen verschillende aspecten aan ten grondslag. Zoals de cirkel van 8 waar de verschillende aspecten van controle worden beschreven. In essentie ervaart de vrouw dat er geen weg terug meer is, dat het thuisfront hen niet meer welkom heet, dat politie geen optie is. Het alternatief, zoals vluchten, wordt ervaren als nog minder leuk. Wanneer je daar ook nog armoede en kansarm in laat meewegen, dan ervaart de vrouw het uiteindelijk niet eens meer als een alternatief. Daar start de berusting.
 • De overheid heeft hier een sterke hand in uiteindelijk. Wanneer slachtoffers uit hun situatie worden gehaald dan moeten zij eerst als slachtoffer worden herkend. Er zijn verhalen bekend dat de politie het slachtoffer benaderd als dader, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van illegale prostitutie. Ten tweede zal er altijd worden gekeken of het slachtoffer kan terugkeren naar het land van herkomst. Wanneer er geen bezwaren zijn dan zal het slachtoffer moeten terugkeren. Er wacht echter geen warm welkom, want in veel gevallen is de kans op armoede en kansarme omstandigheden groot en een familie waarbij het slachtoffer niet meer welkom is (zij heeft immers de familie-eer besmeurd). Naast de herwonnen vrijheid heeft het slachtoffer uiteindelijk alsnog weinig kansen en is de kans op terugval reëel.

Vraag van bekiekutmoar:

 • Mijn vraag is of zo iemand nou echt nog normaal kan functioneren in de maatschappij, dat hij niet elke keer als hij een leuke vrouw ziet in de kramp schiet van "dat is een goede" en dan beseft dat hij dat niet meer doet. Dat hij met regelmaat 's nachts wakker ligt van de beelden die uit zijn verleden opdoemen van zware mishandelingen en massa-verkrachtingen.

Antwoord Justin

 • Goede vraag. Je kunt het het best zien als een aparte instelling per omgeving. Op het moment dat de omgeving vrouwenhandel is, dan bestaat er een andere mindset. Eenmaal thuis wordt er een mentale printplaat verwisseld om te functioneren en in te passen. De mindset van vrouwenhandel is er dan niet. Het switchen went en gaat nagenoeg vanzelf. Wel is de ervaring dat, over tijd genomen, het steeds lastiger wordt om verschillende realiteiten te onderscheiden. Het gevolg is dan asociaal en ongepast gedrag in de verschillende realiteiten, hetgeen weer leidt tot onbegrip en irritatie van de omgeving.

Vragen Swoopie

 • Zag jij de vrouwen die je verhandelde nog als mensen en schakelde je je gevoel volledig uit (of negeerde je je gevoel) of was je zo 'ver heen' dat je de vrouwen echt als 'product' zag en ging je ook als zodanig met ze om?
 • Wat had dat voor effect op de vrouwen in je leven en om je heen die geen onderdeel van je 'werk' waren?

Antwoorden Justin

 • De eerste periode kostte het veel moeite om niet het menselijke te zien. Uiteindelijk werd ik daartoe gedwongen van hogerop. Wanneer ik iemands persoonlijkheid zag dan raakte mij dat ook, het maakte het menselijk. Dat gevoel moet genegeerd worden, dan wel overruled worden. Wanneer ik persoonlijkheid voelde, dan probeerde ik de boosheid naar vrouwen op te wekken, of probeerde ik het geil te maken, eigenlijk alles om het rechtvaardigen. Na verloop van tijd werkte het allemaal niet meer en besefte ik steeds meer wat er gebeurde, wat ik deed en hoe dat niet bij mij past. Ik ben erin gerold en de verkeerde argumenten gebruikt om het te rechtvaardigen. Dus op verschillende momenten een verschillende emotie.
 • Bij vrouwen in de realiteit buiten de vrouwenhandel deed ik steevast ook lelijk en ongeïnteresseerd, plaatste denigrerende opmerkingen en maakte gesprekken onmogelijk. Op een gegeven moment merkte ik op dat sommige vrouwen daardoor juist mijn aandacht zochten. Als ik zei “ik trek je aan je staart over de vloer de badkamer in”, dan werden sommige vrouwen juist blij. Ik ontdekte dat er een zekere schare vrouwen bestaat dat precies dat zoekt. Het enige verschil met de slachtoffers was dat deze vrouwen gewoon naar huis gingen.

Vraag Oheng

 • Uit wat voor soort gezin komt hij. Was er sprake van alcohol misbruik, hoe was de relatie tussen beide ouders, relatie met broers en zussen, etc.

Antwoord Justin

 • Pedagogisch gezien ben ik opgegroeid in een warm en veilig nest. Mijn vader was ondernemer en is erg rationeel ingesteld, iets dat mij uitdaagt. Mijn moeder is zorgzaam, erg creatief en van de harmonie. Met mijn zus heb ik weinig contact en binding opgebouwd omdat contact steevast ontaarde in conflicten. Ik heb er uiteindelijk afstand van genomen. Mijn ouders zijn nog steeds gelukkig getrouwd. Van geweld of enige onveiligheid was geen sprake. Ik heb erg veel vrijheid gekregen om te doen wat ik wilde, als ik dat maar bewust deed.

Vragen van Crazy Harry

 • De politiek doet altijd alsof het veel tegen vrouwenhandel wil doen. Zelf geef je via het inleidend bericht al aan dat de politiek er meer aandacht aan moet geven. Nu weten we via het Epstein-schandaal dat er een vaak mensen van de 'elite' en dus ook de politiek betrokken zijn in deze wereld. Had je relaties met mensen die als 'elite' bestempeld kunnen worden (rechters, politici, advocaten, hoge ambtenaren, corporate-level van grote bedrijven, etc.) in dit wereldje? Heb je aanwijzingen dat de elite bewust een oogje dichtknijpt?
 • Had je vrouwelijke concurrentie?

Antwoorden Justin:

 • Met geld is alles te koop, hoe meer geld, hoe gekker. Het refereren aan de politiek heeft betrekking op het feit dat de politiek zelf ook met het thema in de maag zit. Veel slachtoffers, weinig daders, lage pakkans, groot leed. De overheid moet te vaak kiezen voor de bevrijding van het slachtoffer en daardoor is de dader maar beperkt aansprakelijk - je kunt immers niet een slachtoffer een jaar lang volgen of vragen vol te houden. Het ingrijpen en bevrijden door de overheid/politie is in het voordeel van de dader, in termen als de mate van veroordeling. Mij is geen enkele ‘elite’ bekend, niet in Nederland noch in een ander land. Vrouwenhandel is een proces. Dit proces is ten einde wanneer het product is geleverd, en overal zat wel een ‘pion’ tussen. Mijn antwoord is uiteindelijk op gevoel nee, zeker wanneer je Epstein ernaast zet. Mijn redenatie is dat de ‘elite’ niet koopt, maar dat zegt niets over het gebruik an sich. Ik heb er echter geen enkele aanwijzing voor.
 • Vrouwelijke concurrentie? Nee. Er waren voorbeelden waarbij vrouwen wel een ondersteunde taak hadden binnen de gelederen. Denk aan administratieve werkzaamheden, chauffeuren of als onderdeel van een dekmantel. In het boek is Nura daar een voorbeeld van. 

Vragen Krant1989

 •  Op Bol.com zijn er een paar inleespagina's van het boek. Daarin kreeg ik een beetje mee dat je een vriendin had terwijl je de eerste klus deed. Hoe kon je toch dat werk doen als je wist wat voor schade werd aangericht aan hun levens? Het ging nog niet eens om het geld maar alleen voor het gevoel/kick? Juist omdat je een vriendin had, zou je dan toch medelevens voelen voor hun?
 • Tot hoe jong waren de slachtoffers? En belanden de vrouwen alleen in de prosititie of komen ze ook in een "gevang, desnoods met normale huisinrichting" van een miljardair terecht?
 • Heb je dermate spijt dat je iets extra's wilt doen bijv: met het schrijven van dit boek?
 • Wat vindt je vriendin/vrouw er van (met betrekking op het schrijven van dit boek)?

Antwoorden Justin

 • Mijn vriendin Rebecca, die ik toen had, bestond niet tijdens het werk. Nog los van het gegeven dat ik haar als onwetend en oninteressant duidt. Er was geen wederkerigheid, respect of vertrouwen in de relatie. Ik liet mij verzorgen, maar Rebecca raakte mij niet in gevoel. Ik betaalde en zij voorzag in mijn gemak. Het is nooit mijn kick geweest, ook niet het geld of de macht. Ik wilde vrij zijn, verlost van alle maatschappelijke verwachtingen en ongeschreven regels in het onzichtbare boek binnen een sociaal stramien. Mijn zucht naar vrijheid was zo groot dat het middel of de vorm uiteindelijk irrelevant bleken.
 • Er waren twee stromingen. Het gros werd afgeleverd bij tussenhandelaren of pooiers. Zover ik heb begrepen gingen zij in de prostitutie. De ‘beruste’ vrouwen ging naar welgestelde mensen in West-Europa. Ik heb hen nooit ontmoet, maar ik weet wel dat de vrouwen een soort au pair waren, voor het gezin zorgde als een soort PA en rondreed in mooie wagen. Een gouden kooi.
 • Spijt vind ik een lastige vraag. Zoals hierboven al gesteld kan ik spijt niet voelen. Met mijn kennis van zaken heb ik de realiteit van de vrouwenhandel beschreven vanuit het perspectief van de dader. Wel had ik wellicht eerder aan de bel kunnen trekken.
 • Mijn vrouw vindt het erg lastig, net als iedereen, wanneer het thema vrouwenhandel ineens erg dichtbij komt. Mijn vrouw en ik hebben het hier uitgebreid over gehad en zijn van mening dat het verhaal vanuit het perspectief van de dader verteld moet worden. Het belang, aandacht en bewustwording, is te groot voor ieder zijn ongemak. Dat het boek boze reacties oproept begrijp ik wel, maar dat is niet reëel. Als het om vrouwenhandel gaat knikt iedereen schuchter ter erkenning, maar een gesprek gaat iedereen uit de weg. Het is dan wel erg makkelijk om het eigen ongemak af te kopen met wijzen daar de auteur die juist dat ongemak duidt.

COVID-19: 165 nieuwe besmettingen en 6 doden, totaal 48.948 en 6065

Tot en met 15 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 48.948 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 165 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.831 (+3) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6065 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Van Ginkel kan verlengen bij Chelsea; Ook PSV staat open voor nieuwe deal

Marco van Ginkel heeft een nieuwe contractaanbieding gekregen van Chelsea. De middenvelder beschikt in Londen over een aflopende verbintenis, maar kan zijn verblijf op Stamford Bridge verlengen, zo vertelt hij in gesprek met het Eindhovens Dagblad. Het contractvoorstel van Chelsea is bijzonder, daar Van Ginkel al ruim twee jaar zonder wedstrijden zit vanwege blessureleed.

"Het is nog niet voorbij. De vooruitzichten zijn nu heel goed", zegt de voormalig aanvoerder van PSV in gesprek met de krant over een gekwetst kniegewricht dat hem parten speelt. "Ik heb keihard gewerkt om terug te komen en kan vier, vijf trainingen per week inmiddels goed aan."

"Bijna was ik in maart toe aan meedoen met de groep en mocht ik in trainingen de duels in, maar toen greep corona om zich heen. Misschien kan ik deze zomer toch nog een paar keer in een wedstrijd in actie komen."

Van Ginkel geeft aan dat zijn zaakwaarnemer Karel Jansen in gesprek is met Chelsea over een nieuwe deal. De 27-jarige middenvelder is erg blij met het teken van vertrouwen van de Engelse club.

"Het is niet niks dat een club je na zo'n lange blessureperiode in deze onzekere tijd probeert te behouden. Kennelijk zien ze nog steeds iets in me, al moeten we er dus nog wel uitkomen."

Mochten club en speler geen overeenkomst bereiken, dan kan Van Ginkel transfervrij zoeken naar een nieuwe werkgever. De krant weet dat de deur bij PSV altijd openstaat. De achtvoudig Oranje-international werd in het verleden drie keer door de Eindhovenaren gehuurd van Chelsea.

"Met een aantal mensen bij PSV houd ik nog contact. Het gaat echt niet alleen om mijn contract of toekomstplannen, maar ook om het uitwisselen van ervaringen. Er is over en weer menselijke interesse en dat stel ik enorm op prijs."

Van Ginkel hoopt nog vele jaren zonder blessures te kunnen voetballen. De middenvelder beseft dat hij een 'prachtig vak' uitoefent. "Dat waardeer je alleen maar meer als het zo lang niet gaat zoals je wilt."

"Ik wil nog heel graag een aantal jaren op topniveau voetballen en snap ook wel dat bijvoorbeeld Ibrahim Afellay dat nog wil. Als je zo lang hebt geknokt om weer fit te raken en je hebt het gevoel dat je weer vooruit gaat, wil je dat graag nog een keer laten zien."

'PSV completeert staf met oud-doelman van Manchester United'

Raimond van der Gouw wordt de nieuwe keeperstrainer van PSV, zo weet De Telegraaf te melden. De 57-jarige oud-doelman van onder meer Manchester United en West Ham United was sinds 2009 werkzaam als keeperstrainer bij Vitesse, maar gaat nu vanaf volgend seizoen aan de slag in Eindhoven. Van der Gouw wordt de opvolger van Ruud Hesp, van wie eerder al bekend was geworden dat hij PSV zou verlaten.

Van der Gouw stond tijdens zijn actieve loopbaan onder de lat bij Go Ahead Eagles, Vitesse, Manchester United, West Ham United, RKC Waalwijk en AGOVV, tot hij in 2007 een punt achter zijn loopbaan zette.

Na als keeperstrainer bij AGOVV en Sunderland te hebben gewerkt, kwam hij in 2009 in deze functie bij Vitesse terecht. Na elf jaar bij Vitesse te hebben gewerkt, maakt hij nu dus de overstap naar PSV.

Met het aantrekken van Van der Gouw is de invulling van de staf van de nieuwe trainer Roger Schmidt bekend. In navolging van het Eindhovens Dagblad meldt ook De Telegraaf dat André Ooijer als assistent aan de slag gaat bij PSV.

De 55-voudig international was afgelopen seizoen assistent van Ruud van Nistelrooij bij de Onder-19 en zou komend jaar samen met de oud-spits de Onder-18 onder zijn hoede krijgen, maar wordt nu toch al doorgeschoven naar de A-selectie.

Schmidt neemt zijn vertrouweling Jörn Wolf mee als assistent, waardoor Boudewijn Zenden een stapje terug doet. Hij was na het ontslag van Mark van Bommel werkzaam als vaste assistent van interim-trainer Ernest Faber, maar gaat komend seizoen aan de slag als specialistentrainer.

Adil Ramzi was ook assistent van Faber, maar wordt nu trainer bij PSV Onder-17. Voor de opvolging van de vertrekkende Mart van den Heuvel als teammanager werd eerder Bas Roorda overgenomen van FC Groningen.

'Diemers hakt knoop door en verkiest Feyenoord boven FC Groningen'

Mark Diemers gaat de overstap naar Feyenoord maken, zo weet het Dagblad van het Noorden te melden. Het betekent dat FC Groningen ondanks een principe-akkoord het nakijken heeft. De 26-jarige middenvelder had volgens het regionale dagblad bij de Trots van het Noorden een jaarsalaris van 350.000 euro kunnen opstrijken.

Het Dagblad van het Noorden meldt op basis van 'verschillende bronnen rond de betrokken partijen' dat Diemers zijn jawoord heeft gegeven aan Feyenoord.

Omdat er sprake is van een principe-akkoord tussen FC Groningen en Fortuna Sittard en dat pas maandag verloopt, mag er officieel niks gemeld worden over een eventuele overgang van Diemers naar Feyenoord.

Fortuna mag pas maandag met andere clubs gaan praten en het ligt in de lijn der verwachtingen dat er dan spoedig een akkoord komt met Feyenoord. Het Algemeen Dagblad meldt dat hij dolgraag naar Feyenoord wil en deze week nog gepresenteerd moet worden, als alles volgens plan verloopt.

Voor FC Groningen betekent dat een forse tegenvaller, want de club dacht Diemers eigenlijk al binnen te hebben. Er bestond een akkoord met zowel Fortuna als de middenvelder zelf en alleen een doorverkooppercentage stond een overeenkomst aanvankelijk nog in de weg.

Diemers had bij Fortuna een doorverkooppercentage bedongen en de Limburgers weigerden hiervoor op te draaien, terwijl FC Groningen hier aanvankelijk ook niet aan wilde. Toen Feyenoord zich in de strijd om Diemers meldde, was FC Groningen toch bereid om het bedrag voor zijn rekening te nemen.

Er werd vervolgens een akkoord gemeld tussen Fortuna en FC Groningen, waardoor alleen een persoonlijk akkoord het afronden van de transfer nog in de weg stond.

Diemers had echter zijn zinnen gezet op een overgang naar Feyenoord, wat er voor zorgt dat FC Groningen het nakijken heeft. Hij had bij de Trots van het Noorden een jaarsalaris van 350.000 euro kunnen opstrijken, maar bij Feyenoord ligt een 'aanzienlijk hoger' bedrag in het vooruitzicht.

Mark-Jan Fledderus, technisch directeur bij FC Groningen, is niet van plan om juridische stappen te ondernemen, omdat hij van mening is dat zijn club niets heeft aan een speler die liever elders wil voetballen.

Het is aannemelijk dat zowel Fortuna als Diemers er nu snel uitkomt met Feyenoord. De middenvelder speelde afgelopen seizoen 29 officiële wedstrijden voor Fortuna en droeg eerder het shirt van De Graafschap, FC Utrecht en SC Cambuur.

13 Sentinels: Aegis Rim naar Europa

Atlus laat weten dat 13 Sentinels: Aegis Rim op 8 september voor de PlayStation 4 in Europa verschijnt. De game heeft in Japan al vele prijzen in de wacht gesleept. 13 Stories-trailer introduceert de hoofdpersonages van de met elkaar verweven verhalen.

Vanillaware, de verhalenvertellers achter Odin Sphere en Dragon’s Crown, werken aan een sci-fi-mysterie dat zich uitstrekt over dertien met elkaar verweven verhalen. Zoals voorgaande spellen is ook deze met de hand getekend. 13 Sentinels: Aegis Rim is een side-scrolling 2D-avontuur. Pas de Sentinels aan met je eigen arsenaal mechsuit-wapens enversla je vijanden in top-down-gevechten.

Vanwege de impact van COVID-19 op productieschema’s zal 13 Sentinels: Aegis Rim bij de release op 8 september alleen Japanse stemmen hebben. Later komt een gratis patch beschikbaar met de Engelse voice-overs. De datum waarop deze patch verschijnt wordt later bekendgemaakt.

Je kunt de game nu pre-orderen. Dan krijg je een exclusief artbook met handgetekende art. Binnenkort komt voor digitale pre-orders in de PlayStation Store ook een digitaal artbook beschikbaar.

Eerste trailer van Mafia: Definitive Edition

De eerste verhalende trailer van Mafia: Definitive Edition is uit en laat ons opnieuw kennismaken met Thomas Angelo. Daarnaast geeft het een impressie van hoe Mafia: Definitive Edition het verhaal opnieuw vertelt.

Mafia: Definitive Edition is een uitgebreide en compleet van de grond af aan opnieuw opgebouwde remake van de originele Mafia. De remake bevat een volledig geüpdated script vol dialogen, uitgebreidere achtergrondverhalen en aanvullende cutscenes, compleet nieuwe gameplay-sequences en features. De engine die gebruikt is voor Mafia III wordt weer ingezet.

Mafia: Definitive Edition komt uit op 28 augustus voor PlayStation 4, Xbox One en Steam.

Tieners melden zich bij politie na mislukte overval cafetaria

Vanmorgen hebben de twee overvallers op een cafetaria op de Ginnekenweg in Breda zichzelf bij de politie gemeld. Het gaat om twee jongens (13 en 16 jaar) uit Breda. Ze zijn met toestemming van de officier van justitie aangehouden.

De politie kreeg vrijdag 12 juni 2020 om 20.50 uur een melding van een overval op een cafetaria aan de Ginnekenweg. Het echtpaar dat de zaak exploiteert was in de zaak aanwezig. Er waren op dat moment geen klanten binnen.

Een overvaller kwam de snackbar binnen en bedreigde hen met een mes. Een tweede overvaller bleef buiten staan. De overvaller met het steekwapen eiste geld. Hem werd echter duidelijk gemaakt dat in de winkel alleen gepind kan worden en dat er dus geen contant geld aanwezig was.

Hierna sloegen de overvallers zonder buit op de vlucht. De politie zocht na de overval met zes eenheden tevergeefs naar de daders. De recherche startte een onderzoek waarbij ook camerabeelden werden gebruikt.

COVID-19 : Nederland verlengt de grenssluiting voor mensen van buiten Europa

De reisrestricties zijn verlengd tot 1 juli. Het gaat hierbij om de inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK) met als doel de verspreiding van het COVID19 virus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die niet onder de  uitzonderingspositie vallen, Nederland niet binnenkomen.

De reisbeperking geldt niet voor de volgende categorieën personen:

EU burgers (met inbegrip van onderdanen van het Verenigd Koninkrijk) en hun familieleden die in Nederland woonachtig zijn of hier tijdelijk hun vaste verblijf (gaan) hebben;

Onderdanen van Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein en hun familieleden; die in deze landen woonachtig zijn of daar tijdelijk hun vaste verblijf (gaan) hebben.

Onderdanen van derde landen die in het bezit zijn van een verblijfskaart of een verblijfsvergunning overeenkomstig de richtlijn 2003/109/EC (de Richtlijn langdurig ingezetenen);

Onderdanen van derde landen die hun verblijfsrecht ontlenen aan andere Europese richtlijnen of aan het nationale recht van een lidstaat;

Houders van een visum voor lang verblijf, inclusief de personen met een machtiging voor voorlopig verblijf (MVV).

Verder worden er uitzonderingen gemaakt voor mensen met een cruciaal beroep en voor mensen die op humanitaire gronden worden toegelaten. 

Ingrijpende werkzaamheden aan spoor rond Amsterdam Amstel

ProRail werkt van 14 tot 30 juli aan het spoor in Amsterdam. De spoorbeheerder bouwt nieuwe seinen, wissels, trappen en een tunnel om de grote reizigersgroei in de regio in de toekomst op te kunnen vangen. Samen met de gemeente Amsterdam, GVB, NS en Vervoerregio Amsterdam (VRA) zijn voorbereidingen getroffen. Deze werkzaamheden veroorzaken langere reistijd en overlast in de omgeving. Reizigers reizen om met de metro of maken gebruik van extra treinen en vervangende bussen die door NS en GvB worden ingezet. 

De populariteit van steden blijft groeien, evenals het aantal reizigers en goederen. Ook in Amsterdam en omgeving. Openbaar vervoer helpt de stad 24 uur per dag toegankelijk en leefbaar te houden. Het spoor – zowel metro als trein - is cruciaal voor de mobiliteit in Nederland. Om de infrastructuur klaar te maken voor de reizigersgroei van de toekomst past ProRail het spoor aan. 

Op de Amstelstroomlaan in Amsterdam komt een tunnel onder twee treinsporen en zeven metrosporen. Deze zal twee woonwijken met elkaar gaan verbinden: het Bajes- en het Amstelkwartier. Station Amsterdam Amstel krijgt een nieuwe trap waardoor meer reizigers sneller de trein in en ook uit kunnen stappen. Bij station Amsterdam Muiderpoort worden nieuwe seinen en enkele nieuwe wissels aangelegd.

Van 14 tot 30 juli is er daarom geen treinverkeer mogelijk tussen de stations Amsterdam Bijlmer ArenA en Amsterdam Centraal, beperkt metroverkeer op Amsterdam Amstel, en geen metroverkeer tussen Amsterdam Amstel - van der Madeweg. Van Amsterdam Centraal richting Amsterdam Muiderpoort en Weesp is er wel treinverkeer mogelijk, behalve op zondag 19 juli.

Reizigers tussen Amsterdam en Utrecht moeten rekening houden met werkzaamheden aan de oude Demka spoorbrug van 14 t/m 23 juli. Dit betekent dat er geen Sprinters rijden tussen Breukelen en Utrecht Centraal, hiervoor worden bussen ingezet.

Daarnaast moeten reizigers rekening houden met extra reistijd en drukte in het vervangende vervoer, op de omreisroute en bij de (tijdelijke) bushaltes, mede door de speciale Coronamaatregelen in het OV.

NS en GVB raden reizigers aan om kort voor vertrek hun reis te plannen in de Reisplanner of App voor een actueel reisadvies.

Omdat Prorail op verschillende locaties in Amsterdam tegelijk aan het werk gaat, heeft dit een behoorlijke impact op het reizigersvervoer. Toch is ervoor gekozen om de werkzaamheden tegelijk te doen om de overlast te beperken. Nu duren deze 16 dagen. Als ze los van elkaar waren gepland zouden er ruim twintig verschillende werkzaamheden nodig zijn geweest die drie jaar in beslag hadden genomen.

5 arrestaties in witwasonderzoek

De FIOD en politie hebben afgelopen week in totaal vijf verdachten aangehouden in een onderzoek naar het witwassen van crimineel verdiend geld. De hoofdverdachten zijn een 41-jarige man en een 40-jarige vrouw uit de gemeente Westland. De FIOD hield ook nog een 42-jarige man aan. Hij sprong voorafgaand aan een doorzoeking van een bedrijfspand uit het raam. Hij wordt verdacht van witwassen en het voorhanden hebben van een automatisch vuurwapen. De rechter-commissaris heeft afgelopen vrijdag drie verdachten in bewaring gesteld voor 14 dagen. 

Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de legale inkomsten van de aangehouden man en vrouw uit de gemeente Westland vermoedelijk niet hoog genoeg waren om hun uitgaven te verklaren. Zo huurde de man en vrouw een exclusieve auto en zij kochten een huis zonder hypotheek. De verdenking is dat dit allemaal betaald werd met inkomsten uit criminaliteit, zoals bijvoorbeeld drugshandel. Bij de doorzoekingen werd ook henneptoppen en kilo’s drugs aangetroffen. Dat is in beslaggenomen. 

Behalve de drie verdachten die nog vastzitten, hield de politie nog twee verdachten aan. Zij bevonden zich in de woningen waar gezocht werd en waar ook wapens en patronen werden aangetroffen. Zij worden verdacht van verboden wapenbezit. 

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit en ondermijning. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Dat is ongewenst. 

Het OM en alle andere betrokken diensten hebben sinds vorige jaar een nieuwe koers ingezet om het verstoren en afpakken van criminele geldstromen te verbreden. Het verstoren van het bedrijfsproces van criminelen vraagt om financiële opsporingsinspanningen, om de criminele geldstromen in kaart te brengen en ook om strategisch te kunnen bepalen waar afgepakt dient te worden. De bedoeling van de aanpak is dat crimineel geld niet meer kan worden geherinvesteerd in criminaliteit en dat criminelen daar niet meer ongestoord van kunnen genieten. 

De FIOD doorzocht met de politie in totaal vijf panden. Het gaat om een woning en een garage in gemeente Westland. In Zoetermeer werd een woning doorzocht en in Den Haag een bedrijfspand en een woning. Er is behalve op drugs ook beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Daarnaast is beslag gelegd op vermogen, omdat misdaad niet mag lonen. Er ligt beslag op onroerend goed en op diverse bankrekeningen.

Verspreid over de locaties is beslag gelegd op bijna 200.000 euro cash geld; vier auto’s waaronder een Audi Q7, een BMW M6 en een Range Rover Evoque; een motorscooter, drie scooters en een waterscooter; een crossmotor en zeven Rolex horloges waarvan een aantal verstopt lag in een verborgen ruimte achter de plinten.

Verder werden er twee vuurwapens en munitie aangetroffen. Die zijn overgedragen aan de politie. 

De gemeente Westland is voornemens om de woning te sluiten. 

Defensie 

Defensie verleende bijstand met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen. Ook kan het zoekteam met speciale apparatuur verborgen ruimtes ontdekken. Politie en justitie doen vaker een beroep op de zoekteams van Defensie.

De Douane hielp mee bij de doorzoekingen met speurhonden.  

HEMA komt volledig in handen van schuldeisers

De warenhuizen van HEMA komen volledig in handen van een groep schuldeisers en zijn daarmee niet langer van investeerder Marcel Boekhoorn, die het bedrijf in twee jaar geleden kocht. 

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam heeft een overeenkomst gesloten met schuldeisers die zich hebben verenigd. Doel is om de schulden drastisch te verlagen. Bij die schuldeisers staat 750 miljoen euro aan leningen uit, dat zal worden teruggebracht tot 300 miljoen euro.

'De groep zal alle aandelen van Hema BV in handen krijgen', zo liet de winkelketen vanmorgen weten in een verklaring. 'Hierdoor krijgt HEMA weer een gezonde financiële structuur, een sterke liquiditeitspositie en voldoende ruimte om te investeren in de toekomst van het bedrijf.'

De grote schuldenlast is een erfenis uit het verleden. 'Door de impact van de coronacrisis is de noodzaak om dit op korte termijn op te lossen verder toegenomen.' De schulden lopen alleen maar verder op, ook omdat er rente betaald moet worden.

Vandaag verstreek de deadline voor het aflossen van een lening ter grootte van 50 miljoen euro. Boekhoorn gaf gisteren aan de handdoek in de ring te gooien. Hij heeft tevergeefs geprobeerd met schuldeisers tot een akkoord  te komen over het terugbrengen van de schulden.  

'De overeenkomst vormt een belangrijke stap in de weg naar een financieel gezonde HEMA en is cruciaal om de toekomst en de winstgevendheid op lange termijn veilig te stellen. Het was al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de loden last van de schulden waarmee HEMA sinds 2014 kampte',  aldus CEO Tjeerd Jegen vandaag.

Aad van den Heuvel overleden op 84-jarige leeftijd

Tv-presentator, televisiemaker en journalist Aad van den Heuvel is afgelopen week op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag gemeld. Van den Heuvel, die al geruime tijd ziek was, is bekend van programma’s als KRO’s Brandpunt en Ook dat nog!. De uitvaart was zaterdag in kleine kring.

Van den Heuvel werd geboren in Rotterdam. Na het bombardement op Rotterdam kwamen zijn ouders in Sliedrecht terecht. Hij volgde de HBS en studeerde voor sportleraar, maar hij werd ten slotte freelance sportverslaggever voor diverse kranten. In 1959 kwam hij bij de KRO langs voor een interview met directeur Jan Castelijns, die in de veronderstelling verkeerde dat Van den Heuvel kwam solliciteren. Hij werd meteen aangenomen. Als naam voor een nieuwe actualiteitenrubriek suggereerde Van den Heuvel Focus. "Mooi", antwoordde Castelijns, "daar maken we Brandpunt van." En Brandpunt was geboren.

Tot 1973 was Van den Heuvel verslaggever en presentator van Brandpunt en bereisde hij in die hoedanigheid de hele wereld. Brandpunt maakte naam met uitgebreide reportages. Verslaggevers waren onder anderen Willibrord Frequin, Ed van Westerloo, Fons de Poel en Ad Langebent.

Na 1973 maakte Van den Heuvel een aantal speciale programma's, zoals de J.C.J. van Speykshow, Cursief en de Alles is Anders-show, later gevolgd door De Ver van mijn Bed-show en KRO's Middageditie. Grote bekendheid bereikte hij eind jaren tachtig met Ook dat nog!. Van den Heuvel was de anchorman van dat humoristische consumentenprogramma, dat verder werd gedragen door Sylvia Millecam, Erik van Muiswinkel, Hans Böhm en Gregor Frenkel Frank.

Na een lange afwezigheid verscheen Aad van den Heuvel in 2012 in NTR's discussieprogramma De Halve Maan dat hij samen met Naeeda Aurangzeb presenteerde. Het programma liep tot midden 2013.

Burenruzie escaleert: vijf arrestaties

De politie startte zaterdagavond 13 juni een onderzoek na een uit de hand gelopen burenconflict aan de Orthen in ’s-Hertogenbosch. Tijdens het conflict werd een voordeur vernield en raakte iemand gewond.

Via 112 kwam zaterdagavond rond 20.00 uur een melding binnen dat er werd gevochten op de Orthen in Den Bosch. Kort daarna kwam er een melding overheen van een schietincident. Agenten gingen poolshoogte nemen en vonden geen aanwijzingen dat er geschoten was.

In een langlopend burenconflict zou de vlam in de pan zijn geslagen. Buurtbewoners zouden zijn belaagd door een aantal personen die met onder meer ijzeren staven en een riek naar de woning kwamen en de voordeur hadden vernield. Ook raakte de partner van de belaagde buurtbewoonster gewond, nadat hij met een riek werd geraakt. De man werd in het ziekenhuis behandeld hieraan en mocht daarna weer naar huis.

De politie hield zaterdagavond op de Orthen direct een 26-jarige Bosschenaar en een 48-jarige vrouw uit Den Bosch aan. Zondag meldden zich nog drie mannen, waaronder een bewoner van de Orthen en twee Bosschenaren van 21 en 52 jaar. In totaal zitten nu vijf verdachten vast. De politie onderzoekt hun rol bij de ongeregeldheden. 

Nederlanders kunnen weer op vakantie in 16 Europese landen

Nederlanders kunnen vanaf nu op vakantie in zestien landen in de EU/Schengen zone. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor deze landen is afgeschaald van ‘oranje’ naar ‘geel’. Het gaat om de landen België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland.

Nieuwste op de lijst van landen die per 15 juni hun grenzen hebben geopend is Frankrijk, het land dat volgens het CBS het grootste aantal Nederlandse vakantiegangers trekt. Per jaar gingen meer dan een miljoen Nederlanders in Frankrijk op vakantie.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken brengt maandagochtend een bezoek aan Schiphol om in gesprek te gaan met reizigers over het belang van een goede reisvoorbereiding deze zomer. Ook verwelkomt hij op de luchthaven de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Amélie De Montchalin, die bij minister Blok op bezoek komt op de eerste dag van de Franse grensheropening. Blok en De Montchalin overleggen later op de maandag in Den Haag over komende zomer en het economisch herstel van de EU na de coronacrisis.

Minister Blok: ‘Vakantie vieren in het buitenland, het kan weer. Maar het wordt niet zo zorgeloos als voor de coronacrisis, want er blijven risico’s. Het virus is nog onder ons en de situatie blijft onzeker. In alle landen blijven maatregelen van kracht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vakantiegangers krijgen daarmee te maken. Ga je op vakantie? Ga dan wijs op reis en bereid je goed voor. Begin bij het downloaden van de BZ-reisapp en lees goed het reisadvies van je vakantiebestemming.’

Naar verwachting zullen de komende weken meer Europese landen hun grenzen openen voor Nederlandse toeristen. Zo is inmiddels bekend dat Oostenrijk de grenzen op 16 juni wil openen voor Europese en dus ook Nederlandse vakantiegangers. Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken blijft deze zomer naar verwachting op oranje staan. Dat betekent dat vakantiereizen naar deze landen worden afgeraden.

Voor reizen buiten Europa blijft het reisadvies vooralsnog ‘oranje’. De verwachting is dat deze zomer de richtlijnen ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Dit zal zoveel mogelijk in samenspraak gebeuren met andere EU-landen.

Ook waar vakantiereizen weer mogelijk worden, blijven er risico’s. Bij een opleving van het coronavirus kunnen landen opnieuw strenge maatregelen nemen. De situatie kan snel veranderen. Reizigers wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden, door het reisadvies van te voren te raadplegen en de reis zorgvuldig te plannen.

Opmerking over bananenschil leidt tot mishandeling stel

Een woordenwisseling over het uit de auto gooien van een bananenschil is zaterdagavond in de wijk Brabantpark in Breda uit de hand gelopen. Een 55-jarige man en zijn 52-jarige vriendin deden aangifte van mishandeling. Drie verdachten, twee 19-jarige mannen uit Breda en een 16-jarige jongen uit Zegge werden als verdachten van openlijke geweldpleging aangehouden.

De slachtoffers hebben aangifte gedaan. Ze vertelden dat ze boodschappen hadden gedaan en de auto parkeerden. Ze zagen dat op dat moment een auto aan kwam rijden en dat daaruit door vermoedelijk de bijrijder een bananenschil op straat werd gegooid. Hierover kregen zij met de drie inzittenden een discussie. De woordenwisseling liep zo hoog op dat het drietal uit de auto kwam.

Knock-out
De slachtoffers verklaren dat ze daarna in het gezicht werden geslagen. Bij de man werd de bril van het hoofd geslagen. De vrouw viel na een klap op de grond en was even knock-out. Hierna stapten de daders weer in en reden weg. De vrouw liep letsel aan haar neus op en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Terwijl de agenten nog ter plaatse waren, kwamen de drie verdachten aanlopen, waarna zij zijn aangehouden.

Verhoor
De verdachten werden in verzekering gesteld en zijn zondag gehoord. Zij ontkennen de aangevers te hebben mishandeld. Volgens hen reageerde het stel heel fel over die bananenschil. De irritaties liepen verder op toen een van hen besloot te gaan filmen. De vrouw ging ook opnamen maken en zou zijn gestruikeld en raakte volgens hen daardoor gewond. Ze besloten terug te komen en zich te melden bij de politie toen ze een ambulance zagen staan. 

FOK! Wat een weer: 100 mm!!

Bonjour!

Dat was me het dagje wel zeg. Er zijn al veel berichten in het nieuws over de hoosbuien die delen van ons land hebben getroffen. In Meddo is de magische 100 mm grens overschreden. Verder vielen er in grote delen van Drenthe, Overijssel en Gelderland vele tientallen millimeters aan regen.

Het begon gistermorgen echter al in het zuidwesten. In een strook van Brabant naar Zuid-Holland viel ook meer dan 20 mm. Daarna ontwikkelden de buien zich rondom Amsterdam. Nabij Holendrecht viel 40 mm. En weer daarna ontploften de buien in Gelderland en Overijssel. Er is sprake van wateroverlast, maar dat geeft ook weer plezier voor de kinderen.

Natuurlijk zijn er ook pechvogels die zich vreselijk zaten op te winden dat er in hun tuin niks viel. Ik ben er daar uiteraard één van. Helaas was de noordwestenwind hier te sterk aanwezig, zodat de Amsterdam-bui mij niet kon bereiken. Om woest van te worden.   Als het in  Rotterdam lukt, waarom dan niet hier?  

Maar alle gekheid, er zullen nog veel meer liefhebbers van actief weer op een houtje gebeten hebben. 

Vandaag begint de dag met regen in het noorden en oosten, maar ik zal denk ik wakker worden met de zon. Die opklaringen breiden zich dan geleidelijk aan verder over het land uit. Helemaal droog blijft het niet, want er zullen nog een paar buien ontstaan. Niet meer zo zwaar en massaal als gisteren, maar vooruit, je kan hem op je hoofd krijgen. 

Het wordt daarbij tussen de 20 en 25 graden van west naar oost en er staat maar weinig wind uit een westelijke richting. 

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Avondzon in Arnhem (Foto: Charged)
Een fraaie avondlucht boven Arnhem. Onstabiliteit is zichtbaar. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Taakstraf en rijontzegging voor aanrijden 9-jarige en doorrijden

Een taxichauffeur heeft een taakstraf opgelegd gekregen van 120 uur met daarbij een rijontzegging van 6 maanden voor het aanrijden van een 9-jarig meisje op de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam West.

De aanrijding gebeurde in de ochtend van 17 januari 2019. Het jonge slachtoffertje werd op het zebrapad aangereden en is vervolgens zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De taxichauffeur reed door, maar meldde zichzelf kort daarna bij de politie.

Het meisje had onder andere een gebroken been en schouder opgelopen en moest een maandenlang revalidatietraject volgen. Het is niet bekend of zij volledig zal herstellen.

De rechter rekent het de chauffeur zwaar aan dat hij geen voorrang verleende aan het slachtoffer op een oversteekplaats. Ook wordt hem verweten dat hij de plaats van het ongeluk had verlaten. De rechtbank besloot dat een taakstrafje van 120 uur en rijontzegging van 6 maanden voldoende straf was.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.