Coronavirusuitbraak doet wonderen voor stikstofuitstoot

De uitbraak van het coronavirus valt volgens NASA samen met aanzienlijke dalingen van stikstofdioxide boven China, nu de autoriteiten daar steeds meer mensen onder quarantaine plaatsen en bedrijven sluiten.

Volgens satellieten, gecontroleerd door NASA en het Europese Ruimteagentschap (ESA), zet de daling nu al gedurende een periode van twee maanden door. De daling is te danken aan de uitbraak en het tamme Chinese nieuwjaarsfeest, aangezien velen besloten binnen te blijven in plaats van het risico te lopen besmet te raken. Het Chinese nieuwjaar is doorgaans overigens een periode waarin de uitstoot daalt, aangezien vele industrie dan gesloten zijn.

Daling stikstofdioxideuitstoot in China  (Bron: NASA, Earth Observatory)
Daling stikstofdioxideuitstoot in China (Bron: NASA, Earth Observatory)

"Dit is de eerste keer dat ik over een groot gebied zo'n enorme daling heb meegemaakt", aldus Fei Liu, onderzoeker bij NASA’s Goddard Space Flight Center. Tijdens de Olympische Spelen in 2008 daalde de stikstofdioxideconcentratie ook dramatisch, vanwege ingrepen van de Chinese overheid, maar direct na het sluiten van de Spelen steeg de concentratie weer tot het oude niveau. Deze daling was ook slechts beperkt rond gaststad Beijing.

In januari sloten de Chinese autoriteiten verschillende steden af en sloten ze alle transporten naar en van de stad Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. 

Lees ook: het FOK!-archief over het coronavirus

De daling van de vervuiling wordt weergegeven in de bovenstaande kaarten uitgegeven door NASA. De eerste toont grote concentraties stikstofdioxidegehalte boven Beijing en in de buurt van Wuhan in de periode van 1 tot 20 januari, de periode voordat verplichte quarantaines werden ingesteld. De tweede is van 10 tot 25 februari in hetzelfde gebied. Er wordt bijna geen stikstofdioxide gedetecteerd.

Onderstaande kaarten van Wuhan vergelijken de periode van januari en februari in 2019 met dezelfde maanden dit jaar, met begin februari de periode rond het Chinese nieuwjaar. Hoge concentraties stikstofdioxide werden in 2019 in de stad gemeten. Vrijwel geen uitstoot is zichtbaar in de meest recente opname.

Stikstofuitstoot regio Wuhan (Bron: NASA, Earth Observatory)
Stikstofuitstoot regio Wuhan (Bron: NASA, Earth Observatory)