Johaug met machtsvertoon naar Tour de Ski-zege

Langlaufster Therese Johaug heeft met groot vertoon van macht de Tour de Ski gewonnen. De Noorse, winnares in 2014 en 2016, was met afstand de beste in de slotetappe: tien kilometer in vrije stijl, met de slotklim op de monsterlijke Alpe Cermis.

Johaug had vooraf de leiding in het klassement al in handen, maar de verschillen waren ongewoon klein: landgenote Astrid Uhrenholdt Jacobsen stond op drie seconden, de Russische Natalia Nepryaeva op veertien seconden en Johaug's landgenotes Ingvild Flugstad Østberg en Heidi Weng stonden op 23 en 47 seconden.

Bijna gelijk na het begin van de gigantisch zware klim moest Jacobsen afhaken, terwijl Johaug met Weng in haar kielzog een gat sloeg. Weng moest lossen, Johaug stoomde onverstoord door en kwam geen moment meer in gevaar: ze won met vijftig seconden voorsprong op Weng, die Østberg en Nepryaeva nog wel net achter zich kon houden.

Østberg en Nepryaeva streden om de tweede plek, waarbij de Russische in de slotfase leek te moeten lossen. Ze beet zich echter nog één keer vast, hield de schade beperkt tot drie seconden en sloot de Tour de Ski zo als tweede af, voor Østberg.

De vrouwen (Bron: YouTube)