Gridstaf Verstappen na negeren gele vlag in Mexico

Max Verstappen start tijdens de Grand Prix van Mexico niet vanaf poleposition, maar vanaf plek vier. De reden hiervoor is dat autosportfederatie FIA de Nederlander bestraft voor het negeren van een gele vlag na een crash van Valtteri Bottas in het laatste deel van de kwalificatie.

Verstappen reed met 1.14,910 de snelste tijd in de eerste run in het derde deel van de kwalficatie en verbeterde deze tijd naar 1.14,758 in de tweede run. Dat deed hij echter wel onder geel dat in de laatste bocht hing nadat Bottas te wijd was gegaan en in de muur was geklapt.

De Nederlander werd na lang beraad bij de stewards geroepen omdat hij in de laatste bocht geen vaart had geminderd, terwijl Sebastian Vettel dat voor hem wel gedaan had. Er hing voor de plek van de crash slechts één gele vlag, terwijl op de borden en op andere systemen niets te zien was. Deze waren volgens journalist Tobi Grüner mogelijk defect geraakt bij de crash.

Na de kwalificatie gaf Verstappen toe dat hij de bolide van Bottas had zien staan en dat hij geen vaart geminderd had. Dit is hem door de stewards zwaar aangerekend en bestraft met drie plekken gridstraf en twee strafpunten, omdat de gele vlag duidelijk zichtbaar zou zijn geweest. Hierdoor vertrekt Charles Leclerc vanaf plek een, voor Vettel, Lewis Hamilton en Verstappen die op de grid terugzak naar de vierde stek.