Paul McCartney pakt dierproeven aan in videoclip

Beatles-legende Paul McCartney heeft zojuist een nieuwe videoclip uitgebracht – een PETA-animatievideo voor zijn protestlied uit 1993 en het antivivisectie-strijdlied 'Looking for Changes'. Het nummer werd geschonken aan de campagne van PETA om een einde te maken aan experimenten met dieren.

"Ik ben op zoek naar veranderingen die de beweging om dieren uit laboratoria te krijgen in gang houden", zegt McCartney. "Dierproeven zijn onethisch – ze zijn een kolossale mislukking en een verspilling van tijd en geld. We kunnen en moeten het beter doen."

Bewijs gepubliceerd in The BMJ (voorheen bekend als het British Medical Journal) toont aan dat 90% van het basisonderzoek – waarvan het merendeel uit dierproeven bestaat – niet leidt tot behandelingen voor mensen. Amerikaanse overheidsfunctionarissen geven ook toe dat 95% van alle nieuwe geneesmiddelen die veilig en effectief op dieren testen falen in menselijke proeven, hetzij omdat ze gewoon niet werken of omdat ze nadelige effecten veroorzaken.

Desondanks ontvangen onderzoekers nog steeds beurzen om op dieren te testen, dus worden er dieren opgesloten in kale laboratoriumkooien, vergiftigd, verbrand, opengesneden, emotioneel getraumatiseerd en besmet met ziekten terwijl ze lijden aan extreme frustratie en eenzaamheid. Weinig experimenten – hoe pijnlijk of irrelevant ook – zijn wettelijk verboden, en bijna alle dieren die in tests worden gebruikt, worden later gedood.

McCartney maakt deel uit van een lange lijst van muzikanten – waaronder Sia, Morrissey en Chrissie Hynde – die hun liedjes hebben gedoneerd aan PETA en haar internationale zusterorganisaties. Het motto van de groep luidt deels, "dieren zijn niet van ons om op te experimenteren".