FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 oktober 2019

PSV mist kans op kans en speelt gelijk tegen LASK Linz

Na twee opeenvolgende overwinningen in de groepsfase van de Europa League heeft PSV voor het eerst punten laten liggen.Op een frustrerende avond waren vele kansen niet aan de Eindhovenaren besteed, waardoor LASK Linz een punt wist mee te nemen: 0-0. PSV blijft bovenaan staan in Groep D, met zeven punten, maar laat na om een gat van drie punten te slaan met Sporting Clube de Portugal. Het leverde een fluitconcert op na het laatste fluitsignaal.

Mark van Bommel koos voor een ietwat verrassende opstelling. Achterin kreeg Daniel Schwaab de voorkeur boven Timo Baumgartl en ook in de andere linies greep Van Bommel in. Zo speelt Érick Gutiérrez op de plek van Jorrit Hendrix, die de laatste weken zeker was van een basisplek. Donyell Malen was er vanwege een enkelblessure niet bij en werd vervangen door Cody Gakpo, waardoor Steven Bergwijn in de punt van de aanval stond. Het was een klein wonder dat PSV na een kwartier nog niet op voorsprong stond, want de kansen volgden elkaar in hoog tempo op.

Als eersten lieten Bergwijn en Pablo Rosario zich gelden in de tweede minuut: eerstgenoemde werd weggestuurd en stuitte op doelman Alexander Schlager, waarna de rebound niet was besteed aan de middenvelder. Schlager verwerkte vervolgens een inzet van Cody Gakpo tot corner; uit die hoekschop van Mohamed Ihattaren knikte Schwaab op de lat. Bergwijn vroeg tevergeefs om een penalty toen hij op snelheid was en werd geduwd. Een doelpunt hing in de lucht, maar LASK Linz overleefde de vroege storm en wist daarna het tempo wat omlaag te brengen.

Bij PSV slopen bovendien meer slordigheden in het spel. Beide ploegen leverden de bal gaandeweg de eerste helft te makkelijk in, en de bezoekers kwamen vlak voor rust nog dreigend in de buurt van doelman Jeroen Zoet. PSV hoefde nooit serieus te vrezen voor een achterstand in de eerste helft, maar Van Bommel zal het hebben betreurd dat zijn ploeg de sterke start niet kon doorzetten. In het tweede bedrijf kreeg PSV nog meer kansen om de score te openen. Het voetenwerk van Schlager stond Bergwijn in de weg, terwijl Schwaab met een kopbal uit een vrije trap wederom op de lat stuitte.

PSV moest beducht zijn voor uitbraken van LASK, zoals toen Marko Raguz halverwege de tweede helft uit kansrijke positie hoog over schoot. Aan de overzijde werkte Gernot Trauner een voorzet van Cody Gakpo bijna in eigen duel, terwijl de aanvaller zijn voet net niet tegen de bal kreeg na een voorzet van Ihattaren. Een schot van invaller Bruma bleek te zwak. De tijd begon te dringen voor PSV en de frustratie nam toe.

Lachgasverkoper gewond, twee verdachten aangehouden

Een 20-jarige man liep donderdagavond een steekwond en een tweede verwonding, vermoedelijk een schotwond, op na een confrontatie met drie mannen op de Zevenmeet in Rhoon. Het slachtoffer onthield het kenteken van de auto waarin de daders weggingen. Daardoor kon later op de avond deze auto op de A27 bij Utrecht aan de kant worden gezet. Twee verdachten zijn aangehouden.

De toedracht van het geweld is nog onduidelijk. Het 20-jarige slachtoffer is verkoper van lachgas en het vermoeden is dat de mannen hem hebben beroofd of wilden beroven. Of er buit is gemaakt, is nog onduidelijk. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet nader onderzoek. In de auto van de verdachten is een mes aangetroffen. De derde verdachte is nog voortvluchtig.

Pijnlijke nederlaag Feyenoord tegen Young Boys

Feyenoord heeft de spectaculaire overwinning op FC Porto geen passend vervolg kunnen geven in de groepsfase van de Europa League.

Op bezoek bij de Zwitserse kampioen Young Boys leed de ploeg van Jaap Stam donderdagavond een 2-0 nederlaag, door twee vroege strafschoppen. Feyenoord had in grote delen van de wedstrijd weinig te duchten van Young Boys, maar een onbegrijpelijke handsbal van Edgar Ié en een overtreding van Kenneth Vermeer werden de Rotterdammers fataal.

Groots speelde Young Boys zeker niet, maar Feyenoord riep het onheil over zichzelf af in de eerste helft. Beide keren dat de Zwitsers in de buurt van het doel van Kenneth Vermeer kwamen, kregen ze een strafschop van arbiter Jakob Kehlet. De eerste penalty, na een klein kwartier, was het gevolg van een domme handsbal van Ié: in een kopduel met Jean-Pierre Nsame stak Ié zijn arm hoog in de lucht en toucheerde hij de bal. Roger Assalé stuurde Vermeer vanaf elf meter de verkeerde kant op. De doelman veroorzaakte niet veel later zelf de tweede strafschop: Vermeer was te laat in een duel met Assalé en ditmaal haalde Nsame de trek over vanaf de stip.

Feyenoord kwam er nauwelijks aan te pas, maar begon na de twee tegendoelpunten aan een betere fase. Na ruim een halfuur volgde de eerste serieuze doelpoging voor de Rotterdammers in de eerste helft. Leroy Fer vond Luis Sinisterra aan zijn linkerzijde, en de Colombiaan schoot vanbuiten het strafschopgebied hard richting de linkerhoek. Doelman David von Ballmoos pareerde zijn inzet. Even daarna moest Feyenoord verder zonder Ié, die geblesseerd afhaakte en werd vervangen door Eric Botteghin. In het slot van de eerste helft controleerde Steven Berghuis de bal in kansrijke positie met de arm en dus bleef het voor rust bij 2-0 in Bern.

Ook in de eerste fase na de pauze was Feyenoord de bovenliggende partij. De ploeg van Stam had, ondanks dat de tussenstand het tegendeel deed vermoeden, achterin weinig problemen. Young Boys creëerde niets, terwijl Feyenoord wel meermaals voor dreiging zorgde. Zo haalde Bon Ballmoos een schot van Orkun Kökcu uit de hoek. Veel verder kwam Feyenoord echter niet en zo kabbelde de wedstrijd voort richting het einde; in de blessuretijd verrichtte Vermeer zijn eerste serieuze redding.

Omdat groepsgenoten FC Porto en Rangers FC met 1-1 remiseerden, staat Feyenoord nu onderaan in de poule met drie punten. Zondag gaan de Rotterdammers op bezoek bij Ajax.

BSC Young Boys

2 - 0

Feyenoord

 14' Assale(pen)
 28' Nsame(pen)
   
 
 Gele kaart: Sörensen, (BSC Young Boys), Ié, Vermeer, Fer, Berghuis, Haps, (Feyenoord)
 
Stadion: Stade de Suisse, Bern
Toeschouwers: 27.641
Arbiter: Kehlet (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Ballmoos
Janko
Sörensen
Zesiger
Lotomba
Fassnacht (Garcia/86)
Aebischer
Lustenberger (Gaudino/42)
Ngamaleu (Bürgy/66)
Assale
Nsame
  Vermeer
Geertruida
Ié (Botteghin/37)
Senesi
Malacia (Haps/ 81)
Kökcü (Narsingh/74)
Fer
Toornstra
Berghuis
Sinisterra
Larsson

AZ walst over Astana heen

AZ heeft zijn derde duel in de groepsfase van de Europa League gewonnen. Na twee gelijkspellen werd vanavond met 6-0 eenvoudig gewonnen van FC Astana.

Zoals vooraf werd verwacht was het AZ dat in de beginfase veelal aan de bal was en Astana die zich terug trok. In de zesde minuut was Ron Vlaar dichtbij een doelpunt, maar hij kopte de bal net naast na een corner. Ook naarmate de wedstrijd vorderde was het AZ die het meeste balbezit had, maar de defensie van Astana stond als een huis. In de 26e minuut waren de bezoekers voor het eerst gevaarlijk. Na een corner kwam de bal bij de tweede paal. Verdediger Beysebekov schoot de bal maar net over de kruising.

In de 31e minuut waren de Alkmaarders dicht bij de 1-0.  Wijndal haalde vanaf de zijkant uit. De bal toucheerde Eric nog en belandde uiteindelijk op de lat. In de 39e minuut kwam AZ alsnog op voorsprong nadat de Alkmaarders een penalty kregen vanwege hands in de zestien meter. En wie anders dan Toon Koopmeiners benutte de strafschop. Vier minuten later verdubbelde Myron Boadu de voorsprong door van dichtbij raak te schieten. 2-0 was ook de ruststand.

Myron Boadu, de maker van de 2-0 in actie (Foto:Pro Shots/Kay In't Veen)

 


In de tweede helft zocht Astana wat meer de aanval. Shomko kwam met een gevaarlijke voorzet, maar voordat een Astana-speler erbij kon, pakte Bizot de bal klemvast. Toch bleef AZ de betere ploeg met kansen voor onder meer Boadu en tweemaal Idrissi. In de 77e minuut werd de wedstrijd definitief beslist. Calvin Stengs schoot de bal van dichtbij binnen. In de 83e minuut maakte Koopmeiners zijn tweede goal van de avond, en wederom via een strafschop. En het leek op prijsschieten want even daarna werd het 5-0. Invaller Sugawara kreegde bal gelukkig mee, maar rondde prima af. En Ousamma Idrissi wilde ook nog een doelpunt meepakken en vlak voor tijd bepaalde hij de eindstand op 6-0.

AZ

6 - 0

FC Astana

39' Koopmeiners(pen)
43' Boadu
77' Stengs
83' Koopmeiners(pen)
85' Sugawara
90+2' Idrissi
   
 
Gele kaart: , Sjomko, Majewski, Postnikov, Pertsukh, (FC Astana)
 
Arbiter: Jorgji (Alb)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar (Hatzidiakos/ 69)
Wuytens (Clasie/80)
Wijndal
Midtsjö
De Wit (Sugawara/71)
Koopmeiners
Stengs
Boadu
Idrissi
  Eric (Mokin/26)
Beisebekov (Rukavina/43)
Logvinenko (Postnikov/ 68)
Simunovic
Sjomko
Pertsoech
Majewski
Moezjikov
Rotariu
Janga
Zjalmoekan

Verdachten schietincident Sliedrecht worden voorgeleid

De twee mannen die zaterdagavond 19 oktober gewond raakten bij een schietincident in Sliedrecht worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het gaat hier om twee Brabanders van 30 en 33 jaar oud.

Rond half negen, afgelopen zaterdag, kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen van mensen die flink wat schoten hoorden. Agenten troffen op de Sperwerstraat twee gewonde mannen aan. Er werden twee traumahelikopters ingezet om de mannen naar een ziekenhuis te brengen.

Een Team Grootschalig Onderzoek werd opgericht en twintig rechercheurs werken hard om duidelijkheid te krijgen over de toedracht van dit incident.

MLB: Verlander gooit 200e strikeout in postseason

De honkballers van de Washington Nationals en Houston Astros hebben de tweede wedstrijd van de World Series achter de kiezen. Echt spannend werd het in Houston uiteindelijk niet: de Nationals domineerden de slotfase en wonnen ook het tweede duel.

In de tweede inning kon Astros-werper Justin Verlander even schitteren: hij gooide Victor Robles uit, de 200e strikeout uit zijn postseasoncarrière. Verlander is de eerste die dat voor elkaar krijgt in de MLB-geschiedenis, John Smoltz bleef tien jaar geleden steken op 199 stuks. Smoltz had er wel 209 innings voor nodig, tegen 182.2 voor Verlander.

Op dat moment stond het overigens al 2-2: Anthony Rendon had de Nationals op 0-2 gezet, Alex Bregman tekende met een homerun voor 2-2. Vijf innings lang was het vervolgens nog wél spannend, tot Kurt Suzuki in de zevende inning met een homerun voor 2-3 tekende. Het hek was van de dam en de Nationals sloegen er nog vijf runs bij in dezelfde inning.

Daar kwamen er nog vier bij in de volgende twee innings, waardoor de homerun van Martin Maldonado in de negende inning hooguit nog een beetje eer van de Astros kon redden: 3-13.

Wedstrijd drie staat vrijdagavond op het programma in Washington, met de eerste worp even na twee uur 's nachts Nederlandse tijd.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Streamer Shroud verhuist naar Mixer

Microsoft heeft een nieuwe streamer gestrikt voor hun streamingplatform Mixer. Eerder werd populaire streamer Ninja al exclusief verbonden aan Mixer, nu volgt voormalig Counter Strike-professional Shroud.

Shroud maakt dit zelf bekend via een video op Twitter. Op Twitch heeft Shroud ruim zeven miljoen volgers, op Twitter een kleine 1,3 miljoen. Microsoft hoopt met het koppelen van bekende streamers Mixer een boost te geven. Eerder lukte dit met Ninja overigens niet. In datzelfde kwartaal daalde het aantal gekeken uren op Mixer met 10,6%.

Shroud kun je voortaan via deze link bekijken. Tot 22 november kun je een gratis subscription krijgen op zijn kanaal.

Bertens plaatst zich na tweede groepswinst voor halve finale Elite Trophy

Kiki Bertens heeft in Zhuhai de halve finales van de Elite Trophy gehaald. De Nederlandse won ook haar tweede groepswedstrijd en is daarmee groepswinnaar. Ze won in twee sets van de Oekraïense Dayana Yastremska.

Bertens als eerste geplaatst in Zuhai, nadat ze de WTA Finals net misliep, en voorlopig maakte ze haar status waar bij de Elite Trophy. Na anderhalf uur stond 6-4, 6-3 op het scorebord voor Bertens en heeft de Nederlandse zich geplaatst voor de halve finales.

De tegenstander in haar halve finale is nog niet bekend. De 27-jarige Nederlanders treft zaterdag in de halve finales één van de drie overige groepswinnaars.

103e Giro d'Italia bekendgemaakt: start in Boedapest, 3 tijdritten, loodzware slotweek

Na Tour heeft ook de Giro het routeschema voor 2020 bekend gemaakt. De 103de editie start in Hongarije met een korte tijdrit in de Hongaarse hoofdstad in Boedapest was al bekend, daarnaast zijn er nog twee individuele tijdritten, waarvan een op de slotdag naar Milaan. De laatste week is loodzwaar met vier bergritten van boven de 200 kilometer.

Het is de eerste keer dat de Giro d'Italia start in Hongarije. Ze beginnen met een proloog van 8,6 kilometer en dan zijn er nog twee vlakke ritten in Hongarije. Daarna vertrekt het peloton naar Sicilië. Het is tot de vijfde etappe wachten voordat er bergop aankomst is, namelijk de Etna.

Daarna is het lang wachten op de volgende bergrit, maar de klimmers komen in de slotweek aan hun trekken. Met een loodzware laatste week met daarin vier bergritten van boven de 200 kilometer is het daar aan de klimmer. Maar voordat ze daar zijn krijgen de sprinters meerdere keren hun kans, In Milaan is de finsih met een afsluitende tijdrit van 16,5 kilometer.

Het complete rittenschema met alle profielen is hier te vinden.

Opzettelijke aanrijding: man verliest been

Het was een brute afrekening na een vechtpartij: met zijn auto reed een 42-jarige Hagenaar tegen zijn belager aan. Die raakte zo zwaar gewond dat zijn been moest worden geamputeerd. Dat sprake was van noodweer, daar gelooft het Openbaar Ministerie niets van.

Eind juli gebeurde het in Nootdorp. Verdachte en het slachtoffer hadden net ruzie gehad en (voor de zoveelste keer) gevochten, waarbij de verdachte met een buis was geslagen. Naar eigen zeggen was hij daarna bang dat de ander hem nogmaals zou belagen met die buis, hem misschien door zijn autoruit zou gooien. Dat hij hem aanreed, was puur noodweer, zelfverdediging dus, stelt de verdachte.

Maar de officier van justitie betoogde op zitting dat de ruzie eigenlijk al voorbij was. De mannen waren uit elkaar gegaan, de verdachte was in zijn auto gestapt en de ander was te voet vertrokken. Volgens het Openbaar Ministerie had verdachte niet achter hem aan hoeven rijden. Bovendien was het onwaarschijnlijk dat de voorruit door de buis zou breken.

Daar komt bij dat de verdachte na de aanrijding is uitgestapt, het slachtoffer nog heeft geslagen en vervolgens is weggereden. Dat past niet bij een noodweer situatie. 'De aanrijding is niet ingegeven door angst, maar door boosheid en vergelding,' zei de officier van justitie.

Ze eiste voor een poging tot doodslag 6 jaar cel en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 4 jaar. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Politie zoekt getuigen ramkraak op casino in Waalwijk

Vannacht, donderdag 24 oktober, vond een ramkraak plaats op een casino aan de Professor Asserweg in Waalwijk. Er werd met een voertuig aan de voorzijde van het pand ingereden op een rolluik. Het is nog onduidelijk of er iets buit is gemaakt.

Na sluitingstijd, rond 04.10 uur ging het alarm af en werd de politie gewaarschuwd dat er vermoedelijk een ramkraak had plaatsgevonden. Een auto is ingereden op de toegangsdeur aan de voorzijde van het casino. De daders zijn er in het voertuig vandoor gegaan. Meerdere politie-eenheden hebben in de omgeving gezocht naar de daders. De politie doet onderzoek en vraagt getuigen zich te melden.

De politie hoopt dat er mensen zijn die iets is opgevallen bij het casino of in de omgeving gisteravond of rond het tijdstip van de ramkraak. Misschien zijn er ook mensen die in de buurt van de Professor Asserweg een camera aan hun woning hebben. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Grote ravage na plofkraak Spijkenisse

Een enorme knal rond 04.00 uur wekte een groot aantal omwonenden van winkelcentrum ‘t Plateau in Spijkenisse. Een geldautomaat bleek te zijn opgeblazen. De ravage was groot. Getuigen spreken van twee verdachten die op een scooter zouden zijn gevlucht. De politie doet uitgebreid onderzoek.

Na het flinke aantal meldingen dat binnenkwam na de harde klap in de vroege ochtend, gingen direct alle hulpdiensten ter plaatse. Er bleken gelukkig geen slachtoffers te zijn. Maar omdat het niet duidelijk was of er nog explosieven waren achtergebleven of de constructie van de woningen erboven was aangetast, moesten de bewoners tijdelijk hun huis uit.

Na onderzoek door de EOD, de Brandweer en Bouw- en Woningtoezicht werd het sein veilig gegeven. Rond 08.00 uur konden de mensen naar huis en konden de meeste winkeliers hun winkels openen. Het forensisch onderzoek naar de geldautomaat en brokstukken ging op een kleiner afgezet stuk door.

Getuigen zagen na de explosie twee mannen op een scooter vluchten. Het onderzoek richt zich nu op het sporenonderzoek, gesprekken met omwonenden en getuigen, en het opvragen en bekijken van beeldmateriaal. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Grote ravage na plofkraak Spijkenisse (Foto: Politie)
Grote ravage na plofkraak Spijkenisse (Foto: Politie)

Politie houdt twee verdachten mensenhandel aan en vindt vermist meisje

Politiemensen van de afdeling Vreemdelingenpolitie. Identificatie en Mensenhandel (AVIM) hebben woensdagavond 23 oktober 2019 in een hotel in Middelburg een 17-jarig meisje dat al enkele dagen als vermist gesignaleerd stond, vermoedelijk uit de prostitutie gehaald. Daarbij hielden ze twee verdachten aan op verdenking van mensenhandel. De verdachten zijn een 32-jarige man uit Zierikzee en een 18-jarige vrouw uit Rotterdam.

De politiemensen kwamen woensdag direct in actie nadat zij informatie hadden gekregen dat de tiener mogelijk voor een escortbedrijf werkzaam zou zijn. Toen het slachtoffer woensdagavond rond 22.00 uur samen met een 32-jarige man uit Zierikzee en een 18-jarige vrouw uit Rotterdam aankwam bij een hotel, hielden de politiemensen de twee meerderjarigen aan en ontfermden ze zich over het minderjarige slachtoffer. Het meisje is daarna overdragen aan Jeugdzorg. Het onderzoek naar de handel en wandel van de twee verdachten is nog in volle gang. Ze zitten vast en worden morgen voorgeleid.

Paralympiër Vervoort (40) kiest voor dood

Paralympisch kampioene Marieke Vervoort is overleden. De Belgische rolstoelatlete streed al jarenlang tegen een ongeneeslijke spierziekte en is deze week definitief uit het leven gestapt: 'Wielemie' koos voor euthanasie, wat ze jaren geleden al aan had gekondigd, en werd 40 jaar.

Vervoort debuteerde in 2012 in Londen op de Spelen met goud op de 100 meter en zilver op de 200 meter. Vier jaar later was er brons op de 100 en zilver op de 400 meter in Rio de Janeiro, waarbij ze tussendoor ook nog meerdere wereldtitels pakte. Door haar verlammingsziekte werd de pijn waar Vervoort dagelijks mee te maken had alsmaar erger. Zo gaf ze al eens aan amper een uur per nacht te slapen, omdat de pijn simpelweg niet te houden was.

De papieren voor de euthanasie werden in 2008 al ondertekend door de atlete, die ondanks dat wel zo lang ze kon bleef vechten om alles uit haar helaas vrij korte leven te halen. Inmiddels was het mooi geweest en had ze er genoeg van, met als gevolg dat de euthanasie deze week werd uitgevoerd.

'The Last of Us 2 uitgesteld'

Kotaku weet te melden dat The Last of Us 2 is uitgesteld, slechts een maand nadat Sony eindelijk een release date wist te melden. Hoewel Sony nog niets heeft aangekondigd, weten insiders te melden dat een uitstel er toch echt aan zit te komen.

Momenteel staat de release date nog op 21 februari 2020, maar dankzij het nieuwe uitstel zou de game pas in de lente van 2020 uitkomen. De verwachting is dat Sony het uitstel snel bekendmaakt.

The Last of Us 2 screenshot

7 jaar cel voor seksueel misbruik (stief)dochters

Een 37-jarige man uit Zwolle is veroordeeld voor het jarenlang vergaand seksueel misbruiken van zijn minderjarige dochter en stiefdochter. De meisjes waren 5 en 9 jaar toen het misbruik begon. Daarnaast mishandelde hij zijn dochter met een riem. De rechtbank Overijssel legt hem een gevangenisstraf op van 7 jaar. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van in totaal 25.000 euro en krijgt hij een contactverbod van 5 jaar.

Seksueel misbruik
De rechtbank rekent dit de man bijzonder zwaar aan. In plaats van zijn dochters veilig te helpen opgroeien heeft hij hun onschuld afgepakt. Hij heeft ze fysiek en geestelijk zwaar beschadigd. Dat dit alles een diepe impact had op hun levens blijkt ook uit de slachtofferverklaringen die werden voorgelezen tijdens de zitting. In het geval van de stiefdochter is het bijzonder kwalijk omdat de man wist van haar belaste voorgeschiedenis en kwetsbaarheid.

Psychologisch onderzoek
Uit het psychologisch onderzoek naar de man is naar voren gekomen dat hij laagbegaafd is en dat het onwaarschijnlijk is dat er sprake is van onderliggende persoonlijkheidsproblematiek. De rechtbank houdt hem daarom volledig toerekeningsvatbaar.

Voorlopige hechtenis
De rechtbank heeft bij de uitspraak de schorsing van de voorlopige hechtenis opgeheven. Dat betekent dat de man weer vast komt te zitten.

Rechtbank legt ISD-maatregel op aan Edenaar voor reeks diefstallen

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Ede voor het stelen van een fiets en een diefstal uit een verzorgingstehuis en een poging daartoe. Voor deze feiten legt ISD-maatregel op. De Edenaar zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan een poging tot diefstal bij een cafetaria en een diefstal met braak uit de Beatrixkerk. De rechtbank spreekt hem hiervan vrij.

De diefstal van de elektrische fiets en de (poging) diefstal uit het verzorgingstehuis vonden plaats tussen maart 2019 en mei 2019. Volgens de rechtbank heeft de man voor schade en overlast gezorgd. Ook bezorgde hij de bewoners van het tehuis gevoelens van angst en onveiligheid.

Stelselmatige dader
Het is niet de eerste keer dat de man met justitie in aanraking komt. Hij kan worden aangemerkt als stelselmatige dader. De Edenaar liep bovendien nog in zijn proeftijd van eerdere veroordelingen. De rechtbank oordeelt dat de maatschappij voor langere tijd tegen deze man moet worden beschermd. Daarom veroordeelt de rechtbank de man tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders. Dit wordt ook wel de ISD-maatregel genoemd. De man wordt voor 2 jaar in deze inrichting geplaatst, de maximale duur van deze maatregel. Ook moet de man een schadevergoeding betalen aan de benadeelden.

Vrijspraak
De rechtbank spreekt de man vrij van een poging diefstal bij een cafetaria en een diefstal met braak uit de Beatrixkerk. In de kerk is een schroevendraaier aangetroffen met een DNA-profiel dat matcht met de man. Maar er zaten ook DNA-profielen op van andere personen en er was verder geen ander bewijs dat de Edenaar bij de inbraak betrokken was.

Schietpartij Amsterdam lijkt afrekening in bendeoorlog Montenegro

De schietpartij gisteren, waarbij Goran Savic, de uitbater van een pizzeria om het leven kwam, lijkt niet gericht te zijn geweest op hem, maar op het andere slachtoffer. Jovan Djurovic staat in Montenegro te boek als een bendeleider, op wiens leven al eens een bizarre aanslag werd gepleegd, zo meldt AT5.

De naam Jovan Djurovic is bekend in Montenegro. Bij nieuwszender Vijesti werden al vaker reportages over hem gemaakt. Zij hebben van de Montenegrijnse politie de bevestiging dat het om Djurovic gaat. Hij staat bekend als de leider van een bende uit de stad Bar. Volgens een journalist van Vijesti is er sinds een tijd een bende-oorlog gaande tussen drie verschillende groeperingen.

Explosief op graf van broer
De havenstad Bar staat in Montenegro bekend als de plek waar de meeste drugs binnenkomen en mogelijk gaat het conflict tussen de bendes dan ook daarover. Al in 2014 werd er geschoten in een café waar Djurovic eigenaar van was. Zeker is dat er afgelopen jaar verschillende liquidaties zijn gepleegd in de stad. Djurovic was ook zelf doelwit. Daarbij schuwden de mensen die het op hem voorzien hadden geen enkel middel.

Op het graf van de broer van Djurovic, Luka, die eerder omkwam bij een auto-ongeluk, werd drie jaar geleden een bom neergelegd. Het was de bedoeling dat die af zou gaan op het moment dat Jovan zijn broer kwam herdenken. De bom explodeerde, maar te vroeg om Djurovic te raken. Wel was het graf volgens een Montenegrijnse journalist 'een ravage'.

Tweede aanslag op motor
Vorig jaar werd in de drukke hoofdstraat van Bar een explosief gelegd bij de motor van Djurovic. Ook dat ging niet goed, ondanks verscheidene pogingen tot detonatie bleef het explosief liggen. De politie kon het uiteindelijk onschadelijk maken. Er staan in die zaak zeven mensen terecht.

De naam Goran Savic, de man die gisteren om het leven kwam, zegt journalisten in Montenegro niets. Het enige wat bekend is, is dat hij uit Servië kwam. Het is dus zeer de vraag of Savic ook een rol speelde in de (Montenegrijnse) onderwereld.

Diemense baby die gebeten werd door hond overleden

De baby die dinsdag gebeten werd door een hond in Diemen, is vannacht overleden. Het kindje raakte zwaargewond en verkeerde sindsdien in kritieke toestand.

De hond was van de grootouders van de baby. Diezelfde dag nog is besloten het dier te laten inslapen bij de dierenarts. Meerdere mensen, waaronder de ouders waren getuige van het bijtincident. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Gemeente Amsterdam mag pand verbouwen voor 24-uursopvang

De gemeente Amsterdam mag doorgaan met het verbouwen van een pand in De Pijp om het gereed te maken voor 24-uursopvang (bed, bad, brood) voor ongedocumenteerde vreemdelingen. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten.

Een aantal omwonenden had bezwaar gemaakt tegen een verleende omgevingsvergunning: met die vergunning kan het gebouw in de Pieter Aertszstraat, in strijd met het geldende bestemmingsplan, 10 jaar lang worden gebruikt voor kamergewijze verhuur voor 24-uursopvang. De bewoners betoogden dat de komst van 38 merendeels alleenstaande mannen, zonder dagbesteding en perspectief, een te grote aantasting van het woon- en leefklimaat zou opleveren. In de wijk is namelijk ook al een verslaafdenopvang en een daklozenopvang. Zij stelden bezwaar in tegen de verleende vergunning. Om te voorkomen dat de gemeente hangende die procedure zou beginnen met verbouwen, vroegen de bewoners aan de rechter in voorlopige voorziening de omgevingsvergunning te schorsen totdat op hun bezwaar is beslist.

De rechter schorst de vergunning echter niet. Uit de omgevingsvergunning blijkt dat het college de mogelijk te verwachten gevolgen van de opvang voor het woon- en leefklimaat bij de verlening van de vergunning heeft meegewogen. Bij de opvang is namelijk voorzien in maatregelen om mogelijke nadelige gevolgen van de opvang voor de omgeving te beperken, zoals dagbesteding voor de huurders op een andere locatie. Bij andere opvanghuizen voor ongedocumenteerde personen is bovendien niet gebleken van onaanvaardbare overlast.

Daarnaast weegt de rechter in belangrijke mate mee dat het gebouw nog niet klaar is op het moment dat er wordt beslist in de bezwaarprocedure van de omwonenden. Als in die procedure wordt besloten dat de omgevingsvergunning toch moet worden ingetrokken, is er dus nog geen sprake van een voldongen feit. Er zijn dan immers nog geen mensen op die plek opgevangen. De gemeente heeft dan slechts een (ten dele) verbouwd pand dat niet voor de beoogde opvang mag worden gebruikt.

NOS-verslaggever gegijzeld door rechter

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft opdracht gegeven om NOS-verslaggever Robert Bas in gijzeling te nemen. Bas wil niet getuigen in een moordzaak en op deze manier hoopt de rechter hem te dwingen dat alsnog te doen. De verslaggever zit zeker tot maandag vast.

Het gaat om de moord op GGZ-directeur Rob Zweekhorst, die in 2014 voor zijn huis dood werd geschoten. Een tragische vergismoord, de schutter zag hem aan voor een vijand uit de drugswereld. In de jaren daarna had Bas telefonisch contact met een bron, die net als de journalist geen verdachte is, en daarbij werden door justitie gesprekken afgetapt en door het OM toegevoegd aan het dossier.

Volgens Bas zou hij zichzelf en zijn bron in gevaar brengen als hij als getuige - hij werd opgeroepen door de advocaat van de verdachte - vragen zou beantwoorden. De NOS-redactie zegt het daarmee eens te zijn en noemt het gebeuren 'schokkend' en een 'aanval op de persvrijheid'.

ACM legt 50.000 euro boete aan webwinkel op voor onduidelijke informatie op website

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt een boete op aan www.boomfietsen.nl, een website die fietsen verkocht. De ACM heeft het bedrijf beboet voor het onjuist informeren van zijn klanten. Zij ontvingen onvoldoende informatie over de manier waarop zij hun aankoop konden annuleren en over de kosten die zij moesten betalen als zij hun aankoop terugstuurden. Ook was het niet duidelijk op welk moment je precies een aankoopverplichting aanging. Hiervoor heeft de ACM een boete opgelegd van 50.000 euro.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: 'Webwinkels moeten hun klanten volledig en juist informeren over hun rechten als zij online iets kopen zoals een fiets. Zodat zij weten wat het betekent als zij hun aankoop annuleren en het product terugsturen. Deze informatie is van groot belang voor het vertrouwen van consumenten die online aankopen doen.'

Voor webwinkels gelden strenge regels voor de manier waarop zij hun klanten moeten informeren over hun producten, de prijs en de manier waarop de aankoop tot stand komt. De informatie op de website is immers het enige waarop de consument zich kan baseren bij zijn aankoop. Over de website www.boomfietsen.nl ontving de ACM diverse klachten. De webwinkel informeerde zijn klanten niet duidelijk en begrijpelijk over de manier waarop zij hun aankoop binnen de bedenktijd konden annuleren. Ook was de website niet duidelijk over het bedrag dat consumenten moesten betalen voor het terugsturen van de bestelde fiets. Ook werd niet duidelijk vermeld dat de consument een betalingsverplichting aanging op het moment dat hij op de knop 'bestelling plaatsen' drukte.

De eigenaar van boomfietsen was eerder actief met fietsenwebsites Bikedepot.nl, Actie-fiets.nl en Onze-fiets.nl. Hij heeft deze websites destijds na interventie van de ACM aangepast. Hij was dus op de hoogte van de regels toen hij de website Boomfietsen.nl lanceerde.

Kinderen voor Kinderen populairder dan museum of bioscoop

Kinderen voor Kinderen is nog altijd razend populair. Dit weekend viert het koor zijn 40e verjaardag. De nieuwste liedjes scoren tientallen miljoenen views op YouTube, albums behalen een platina status en de twee laatste concerten in Rotterdam Ahoy zijn stijf uitverkocht. Desgevraagd vinden jongeren het kinderkoor zelfs leuker dan top cultuurinstellingen zoals het Spoorwegmuseum, NEMO Science Museum of bioscoopketen Pathé. Toch blijkt uit hetzelfde Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 800 4- tot 18-jarigen dat er nog terrein te winnen valt voor het koor. Met name tieners verliezen hun interesse in het ‘kinderachtige liedjesfestijn’.

Sinds 2006 heeft Hendrik Beerda Brand Consultancy 3.000 merken gemeten onder 600.000 respondenten. En sinds 2017 wordt het onderzoek ook gedaan naar de favoriete cultuurinstellingen onder 4- tot 18-jarigen. Ondanks de mateloze populariteit van Kinderen voor Kinderen, ziet merkadviseur Hendrik Beerda toch nog groeikansen: ‘De zingende kinderen zijn allemaal rond de 10 jaar, wat het voor een beperkte leeftijdscategorie boeiend maakt. Kinderen kijken namelijk sterk op naar een hogere leeftijd. Vanaf 12 jaar zie je dat Nick & Simon geliefder zijn dan het kinderkoor. Vanaf 15 jaar worden bands als Bløf en Kensington populairder’.

‘Tieners bieden grootste groeikans voor kinderkoor’
Beerda heeft wel ideeën hoe het merk Kinderen voor Kinderen een nog bredere doelgroep kan aanspreken: ‘Door gaandeweg meer oudere deelnemers te werven voor het koor, kan Kinderen voor Kinderen zijn populariteit versterken onder de gehele jeugd. Het is natuurlijk de vraag of de organisatie van plan is om af te wijken van het jarenlange, succesvolle concept. Maar er zijn verschillende voorbeelden dat te lang is vastgehouden aan een ogenschijnlijk onbreekbare succesformule.’

Culturele smaak jongeren en ouders verschilt nauwelijks
In vergelijking met het onderzoek naar de favoriete cultuurinstellingen onder volwassen, zijn er nauwelijks verschillen te zien. Alleen Madame Tussauds, het Tina Festival en Kinderen voor Kinderen worden niet door volwassenen genoemd. ‘Uiteraard zijn er wel verschillen in voorkeuren tussen kinderen en ouders, maar de overeenkomsten vallen vooral erg op’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ’Zo wordt het Anne Frank Huis door alle Nederlanders als het meest speciale museum van Nederland ervaren en het Rijksmuseum als het meest kwalitatieve. En de Ziggo Dome is voor jong en oud het favoriete podium’.

Madame Tussauds voor jongeren een museum, maar bij volwassenen niet in beeld als dagje uit
In de nationale museumtop valt vooral de positie van Madame Tussauds op. ‘Terwijl deze wassenbeeldententoonstelling voor 4- tot 18-jarigen het nummer 4 museum van Nederland is, ervaren hun ouders dit helemaal niet als een museum’, verklaart Hendrik Beerda. ‘Sterker nog, in de afgelopen jaren is Madame Tussauds als daguitje helemaal uit beeld geraakt bij volwassenen. Hoewel normaal gezegd moeders het initiatief nemen voor museumbezoek moeten bij Madame Tussauds de kinderen hun ouders activeren. Ook bij het Amsterdamse science museum NEMO zijn het vooral de kinderen waaronder het merk sterk leeft en zijn zij de drijvende kracht voor het bezoek. Omgekeerd staat het Van Gogh Museum veel lager op het verlanglijstje van kinderen dan bij hun ouders.’

Grootste overeenkomsten tussen jong en oud in het lijstje van favoriete podia
Voor alle Nederlanders is de Ziggo Dome dé muziektempel van Nederland. Ook Rotterdam Ahoy en Carré staan onder alle leeftijdscategorieën in de podium top 3. ‘Het grote verschil in merkkracht van AFAS Live tussen jong en oud wordt veroorzaakt door het onderzoeksmoment’, verklaart adviseur Beerda. ‘In het recent uitgevoerde jongerenonderzoek staat de vroegere Heineken Music Hall op plaats 4. De nummer 16 positie onder volwassen werd behaald tijdens de meting van vorig jaar, toen de nieuwe naam nog niet goed was doorgedrongen bij het publiek. Na een naamsverandering is altijd tijd nodig om de merkkracht terug te winnen.’

De vraag van de dag is natuurlijk: Wat is jouw favoriete Kinderen voor Kinderen liedje?  


Consoleversie Two Point Hospital uitgesteld naar volgend jaar

Fans van Two Point Hospital die het spel willen spelen op de consoles moeten meer geduld hebben. De planning was dat de console-versie eigenlijk dit najaar uit zou komen, maar de ontwikkelaar heeft nu aangegeven dat dit begin 2020 wordt. De ontwikkelaar geeft aan dat het langer nodig heeft om een goed product af te leveren. 

Two Point Hospital is een spirituele opvolger van het in 1997 uitgekomen Theme Hospital, ontwikkeld door Bullfrog Productions. Het spel kwam uit in 2018 voor pc en Linux. De console versie komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

 

 

 

Meer dan 7 miljoen mensen hebben het einde van Fortnite gezien

Fortnite ging twee volle dagen op zwart en maakte daarmee de weg vrij voor Fortnite Chapter 2. Epic Games heeft nu bekendgemaakt dat meer dan 7 miljoen mensen "het einde" van Fortnite hebben gezien. Epic Game geeft aan dat de 7 miljoen viewers verdeeld waren over Twitch, Twitter en YouTube. 

Op 13 oktober brak de paniek uit toen de hele wereld van Fortnite verdween in een zwart gat. Voor twee dagen lang konden spelers alleen maar naar dat zwarte gat turen. Het bleek een goede marketingstunt van de makers om Fortnite Chapter 2 te introduceren.

 

 

Stroomverbruik verraadt flinke hennepkwekerij

In een bedrijfspand aan de Pauvreweg in Etten-Leur heeft de politie woensdag een flinke hennepkwekerij gevonden en geruimd. In het pand stonden 1185 hennepplanten. Een persoon is aangehouden.

In de straat was een duidelijke hennepgeur te ruiken en een meting van de energieleverancier leverde een vermoeden op dat er sprake kon zijn van een hennepkwekerij in het bedrijfspand. In totaal bestond de kwekerij uit 1185 hennepplanten. Het energiebedrijf stelde vast dat er sprake was van diefstal van de stroom.

Omdat de politie aanwijzingen heeft dat er eerder geoogst is van de planten, zijn er twee voertuigen in beslag genomen. De hennepkwekerij is door een gespecialiseerd bedrijf ontmanteld. Een 51-jarige man is aangehouden en hij zit vast voor verhoor. De politie doet verder onderzoek.

Politie zoekt getuigen dumping drugsafval in Arnhem

In Arnhem heeft de politie vanochtend vroeg twee vaten met vermoedelijk drugsafval gevonden aan de Schelmseweg. Het gaat om 1000-liter vaten, uit één van de vaten stroomde afval weg. Er is een onderzoek gestart en de politie zoekt getuigen die iets gezien hebben.

Het gaat om een terrein van de veiligheidsregio, waar een medewerker de vaten vanochtend vond. De politie kwam ter plaatse om onderzoek naar sporen te doen. Het is nog onbekend wanneer de vaten precies zijn gedumpt op het terrein tegenover begraafplaats Moscowa.

De politie vraagt getuigen die tussen woensdagavond en donderdagochtend 24 oktober iets opvallends gezien hebben aan de Schelmseweg contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Uit onderzoek moet nog blijken wat er precies in de vaten zat. Ervaring leert dat er regelmatig op deze manier afval uit drugslaboratoria wordt gedumpt.

Wintertijd begint met nachtvorst

Precies bij het ingaan van de wintertijd breekt een vrij koude periode aan. Na het weekend is voor het eerst dit najaar in grote delen van Nederland kans op vorst in de nacht. Ook overdag is het fris voor eind oktober. Op veel plaatsen komt de temperatuur niet meer boven 10 graden uit.

De overgang tussen zomer- en wintertijd is dit jaar groot. Vandaag kan het in het zuidoosten nog 20 graden worden, maar na het weekend wordt 10 graden nog maar amper gehaald. De overgang van zeer zacht naar vrij koud weer vindt precies tijdens het verzetten van de klok plaats. In de nacht van zaterdag op zondag trekt namelijk een regengebied over het land. Door deze regenzone draait de wind van zuidwest naar noordwest. De noordwester blaast vrij koude lucht afkomstig van Spitsbergen naar ons land.

Eerste officiële nachtvorst
In de nacht van zondag op maandag kan het voor het eerst deze koele periode lokaal vriezen. In de nacht van maandag op dinsdag is in een groot deel van het land kans op nachtvorst. Ook in De Bilt kan de temperatuur op anderhalve meter hoogte onder nul duiken en dat is de eerste keer dit najaar.

Overdag komt de temperatuur amper nog boven 10 graden uit en daarmee is het iets frisser dan gebruikelijk. Normaal is het eind oktober 12-13 graden. Het weerbeeld bestaat uit zon en stapelwolken. Daardoor is het prima weer om een wandeling te maken door de kleurrijke bossen.

In 2018 veel kouder
Vorig jaar was het bij het ingaan van de wintertijd nog veel kouder. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober 2018 werd de klok verzet. Die nacht kwamen de minima uit tussen -4 graden in het noordoosten en +4 in het zuidwesten en in het Waddengebied. Ook de dagen daarna bleef het overdag kouder dan normaal, maar werden de nachten juist iets zachter.

Verzet de tijd een half uur
Eerder deze week pleitte Weeronline voor het permanent verzetten van de klok met een half uur. Dit kan in de winter onder andere zorgen voor minder gladheid tijdens de avondspits. 

Wintertijd begint met nachtvorst (Afbeelding: Pixabay)
Wintertijd begint met nachtvorst (Afbeelding: Pixabay)

Paul McCartney pakt dierproeven aan in videoclip

Beatles-legende Paul McCartney heeft zojuist een nieuwe videoclip uitgebracht – een PETA-animatievideo voor zijn protestlied uit 1993 en het antivivisectie-strijdlied 'Looking for Changes'. Het nummer werd geschonken aan de campagne van PETA om een einde te maken aan experimenten met dieren.

"Ik ben op zoek naar veranderingen die de beweging om dieren uit laboratoria te krijgen in gang houden", zegt McCartney. "Dierproeven zijn onethisch – ze zijn een kolossale mislukking en een verspilling van tijd en geld. We kunnen en moeten het beter doen."

Bewijs gepubliceerd in The BMJ (voorheen bekend als het British Medical Journal) toont aan dat 90% van het basisonderzoek – waarvan het merendeel uit dierproeven bestaat – niet leidt tot behandelingen voor mensen. Amerikaanse overheidsfunctionarissen geven ook toe dat 95% van alle nieuwe geneesmiddelen die veilig en effectief op dieren testen falen in menselijke proeven, hetzij omdat ze gewoon niet werken of omdat ze nadelige effecten veroorzaken.

Desondanks ontvangen onderzoekers nog steeds beurzen om op dieren te testen, dus worden er dieren opgesloten in kale laboratoriumkooien, vergiftigd, verbrand, opengesneden, emotioneel getraumatiseerd en besmet met ziekten terwijl ze lijden aan extreme frustratie en eenzaamheid. Weinig experimenten – hoe pijnlijk of irrelevant ook – zijn wettelijk verboden, en bijna alle dieren die in tests worden gebruikt, worden later gedood.

McCartney maakt deel uit van een lange lijst van muzikanten – waaronder Sia, Morrissey en Chrissie Hynde – die hun liedjes hebben gedoneerd aan PETA en haar internationale zusterorganisaties. Het motto van de groep luidt deels, "dieren zijn niet van ons om op te experimenteren".


86% ouders heeft onenigheid met kids over gamegedrag

Gaming zorgt regelmatig voor frictie binnen het gezin, ondanks dat ouders de voordelen in zien van deze bezigheid en een derde van de jongeren er erg gelukkig van wordt. 86% van de ouders geeft aan wel eens onenigheid met de kinderen te hebben over hun game-gedrag. Vaak wordt er gebekvecht over frequentie of de duur van het gamen. 58% van de ouders vindt dat hun kroost te veel gamet, 22% is daar met een ‘ja’ heel stellig in. Dit blijkt uit een onderzoek van Kieskeurig.nl onder bijna 700 ouders en ruim 1000 kinderen.

In de categorie van kinderen in de leeftijd tot en met 15 jaar is 83% het niet met hun ouders eens dat ze te veel gamen. Dat geldt ook voor thuiswonende kinderen boven de 15 jaar (85%). Frank van Kesteren, marketeer bij Kieskeurig ziet dat dit vaak de aanleiding is voor onenigheid: “68,5% van de ouders denkt dat hun kind iedere dag achter het computerscherm zit, terwijl slechts 34% van de jongeren aangeeft dat dat het geval is. Veel onenigheid kan voorkomen worden door de werkelijke gametijd inzichtelijk te maken en door afspraken te maken over acceptabel game-gedrag.”

Sancties
Ouders stellen wel voorwaarden aan gamen. Zo mogen de kinderen niet te vaak of te lang gamen (49%), geen gewelddadige games spelen (42%) of zelf games kopen (40%). Frappant is dat alle ondervraagde ouders aangeven de teugels te laten vieren zodra de jongeren de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt.

Ontstaat er onenigheid over gamen, dan gaan ouders vooral in gesprek met hun kind (79%). Slechts een relatief klein percentage legt een straf op (16%). Laagopgeleide ouders zien minder toe op gamegedrag (41%) dan hoger opgeleiden (26%). Kinderen van laagopgeleide ouders komen meer dan twee keer zo vaak afspraken niet na dan kinderen van hoger opgeleiden (44 om 21%).

Ouders zien strenger toe als de kinderen in de weer zijn met vriendjes. 37% van de kinderen heeft weleens meegemaakt dat de gamesessie abrupt werd beëindigd. Ruim een kwart (26%) van de kinderen geeft aan dat zij zich na het ingrijpen schaamden tegenover het vriendje.

Voordelen en nadelen gamen
Uit het onderzoek blijkt verder dat een derde van de ondervraagde jongeren aangeeft erg gelukkig te worden van gamen. Dat de bezigheid ook voordelen biedt, beamen zowel de kinderen als hun ouders. Volgens de ouders zitten de voordelen in het ontwikkelen van vaardigheden (49,2%), ontspanning (48,6%) en de verbetering van hand-oog-coördinatie (39,2%). Iets meer dan de helft van de ouders beseft bovendien dat goede gameprestaties in meer of mindere mate aanzien opleveren bij leeftijdsgenoten. Slechts 12% van de ouders ziet geen enkel voordeel in gamen.

Kinderen zien wel in dat hun hobby ook nadelen heeft. 56,8% vindt het een nadeel dat er minder tijd over blijft voor werk, studie en school. Ook het verslavende effect (43,9%) wordt door veel jongeren als nadeel opgegeven. “Bij ouders ziet zelfs 63% het verslavende effect van gamen als nadeel. Om die angst te beteugelen maken ze afspraken met hun kroost,” aldus marketeer Frank van Kesteren van Kieskeurig.

Samen gamen
Opvallend is dat de meeste ouders samen met hun kind (65%) de gamecontroller oppakken. Dit doen ze vooral om de band met het kind hechter te maken (34%) of te snappen waar het kind mee bezig is (24%). Stiekem vindt een vijfde van de ouders het een leuke tijdsbesteding. Bijna de helft van de jongeren (42,2%) geeft aan graag met de ouders te willen gamen. De belangrijkste reden voor hen is om de ouders te laten zien hoe leuk gamen is (56,7%).

Volgens hoofdredacteur Martin Verschoor van gamemagazine Power Unlimited is er op gamegebied de laatste decennia veel veranderd: “Vroeger was gamen met je kind veel minder aan de orde. Het is een positieve ontwikkeling dat ouders meer met hun kids gamen. Zo ontstaat een extra contactmoment en ouders zien waar kinderen hun tijd echt aan besteden. Het is bovendien een toegankelijke manier van controle krijgen en een een betere kijk op de interessegebieden. Zo kan meteen worden beoordeeld hoe impactvol een game is.”

Eerste beelden Command & Conquer Remastered

Electronic Arts heeft voor het eerst beelden van de remaster van Command & Conquer vrijgegeven. Het is slechts een korte teaser maar laat wel zien welke grafische verbeteringen er zijn doorgevoerd door eerst het origineel en daarna de remaster te tonen.

Hoewel de remasters uitgegeven worden door Electronic Arts, de bezitter van het intellectuele eigendom Command & Conquer, wordt de daadwerkelijke ontwikkeling hoofdzakelijk gedaan Petroglyph Games, een relatief onbekende studio die bestaat uit enkele medewerkers van het originele Westwood Studios. Zij krijgen hierbij assistentie van ontwikkelaar Lemon Sky Studios, die onder andere verantwoordelijk was voor de remaster van StarCraft.

Behalve Command & Conquer: Tiberian Dawn, het allereerste deel uit de legendarische franchise, krijgt ook het evenzeer geliefde Command & Conquer: Red Alert een zelfde oppoetsbeurt. Verder hebben EA en Petroglyph aangegeven dat de bijbehorende uitbreindingen Covert Ops, Counterstrike en Aftermath ook allemaal meegenomen worden in de remasters. Tenslotte is ons gamers op het hart gedrukt dat de remasters geen microtransacties zullen bevatten.

EP-leden vragen maatregelen tegen Turkije na de militaire operatie in Syrië

Europarlementsleden staan kritisch tegenover de Turkse militaire operatie in Syrië en eisen maatregelen tegen het land tijdens een debat op 23 oktober. Op 9 oktober lanceerde Turkije een militaire operatie in noordoost Syrië om een bufferzone te creëren tussen de twee landen, om Syrische vluchtelingen die nu in Turkije wonen naar het veroverde gebied te brengen.

Deze operatie in de voornamelijk Koerdische regio ontving heel wat verzet van andere landen omdat het dodental oploopt, duizenden mensen op de vlucht slaan en heel wat onrust veroorzaakt in een nu al onstabiel gebied.

Tijdens het debat in de plenaire vergadering op woensdag hebben de sprekers kritiek geuit op Turkije over het lanceren van een operatie die talrijke gevolgen kan hebben.

Anna Fotyga (ECH, Polen) zei: “Hoewel Turkije legitieme veiligheidsbelangen heeft, verwacht ik toch dat het land met terughoudendheid handelt.” “We moeten gepaste middelen vinden om de regio opnieuw te stabiliseren en actie ondernemen om de spanning te verminderen,” voegde ze eraan toe.

Özlem Demirel (GUE/NGL) uit Duitsland zei: “De inval van het Turkse leger moet unaniem veroordeeld worden. Geen enkel land mag simpelweg een ander land binnenvallen.” Ze voegde er wel aan toe: “Alle wereldmachten, inclusief de EU, houden zich bezig met hun eigen geopolitieke en economische belangen, terwijl internationaal recht werd overtreden en er oorlogsmisdaden werden begaan.”

Christos Stylianides, de Europese Commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, zei: “Er is geen enkel excuus voor burgerdoden, schade aan civiele infrastructuur en de afwezigheid van bescherming voor de mensen en hulpdiensten. Ik ben vooral bezorgd over de verschrikkelijke situatie van de medische hulpverleners.”

Tytti Tuppurainen zei namens het Finse voorzitterschap van de Raad: “Turkije heeft al vele jaren enorme inspanningen geleverd om miljoenen vluchtelingen te huisvesten – daar is geen twijfel over mogelijk. Toch maakt deze Turkse militaire operatie een bestaande complexe situatie nog ingewikkelder om op te lossen.” Ze voegde daaraan toe dat dit de reden is waarom EU-leiders de Turkse inval veroordeelden en beslist hebben om de uitvoer van wapens naar Turkije stop te zetten.

Malik Azmani (Renew Europe, Nederland) zei dat de reactie van de EU onvoldoende was, ondanks eerdere inspanningen om een einde te maken aan het geweld. “Laten we onze krachten bundelen, eenheid vormen en het geweld nu beëindigen. We zijn dit verschuldigd aan de mensen in het Koerdische gebied én aan de Europese burgers. Alstublieft Commissie, blijf niet aan de zijlijn staan en onderneem actie.”

Maatregelen
Vele andere EP-leden vinden het noodzakelijk om maatregelen te nemen tegen Turkije. Michael Gahler (EVP, Duitsland) herinnerde eraan dat het Parlement heeft aangedrongen om de toetredingsgesprekken met Turkije stop te zetten in maart, maar zei dat verdere maatregelen nodig waren: “We willen dat de Raad nadenkt over geschikte, doelgerichte economische maatregelen die de burgers niet treffen.” Gahler voegde eraan toe dat in laatste instantie de douane-unie opgeschort kan worden.

Tineke Strik (Groenen/VEA, Nederland) zei: “De Groenen roepen de EU op om een proactieve rol te spelen, Erdogan te dwingen om zijn troepen terug te trekken en Syrische vluchtelingen niet terug naar Syrië te deporteren door doelgerichte sancties op te leggen aan Turkse regeringsleden, een totaal wapenembargo af te kondigen en werk te maken om de handelsovereenkomst stop te zetten.”

Koerden
EP-leden vestigden ook de aandacht op de situatie van de Koerden, die een cruciale rol gespeeld hebben in het verslaan van de Islamitische Staat (de terroristische organisatie ook bekend als ISIS of IS). Kati Piri (S&D, Nederland) zei: “Buiten alle wettelijke en politieke overwegingen, wil ik erop wijzen dat het nooit een optie is of mag zijn om diegenen in de steek te laten die tegen ISIS gevochten hebben, die door de hand van IS geleden hebben en die het ultieme offer hebben gebracht voor onze veiligheid.”

Lars Patrick Berg (ID, Duitsland) zei: “Honderden mensen zijn al gedood. De Koerden werden verraden. Nadat de Koerden voor ons tegen IS gevochten hebben, hebben we ze aan hun lot overgelaten.” Hij voegde eraan toe: “Het is duidelijk dat het gedrag van Turkije in strijd is met de vrede en de rechtstaat. Het verzwakt ons allemaal.”

Europarlementariërs blokkeren afzwakking bijenbescherming door lidstaten

Europarlementariërs sturen de Commissie terug naar de tekentafel nadat de lidstaten de voorgestelde maatregelen voor de bescherming van bijen hadden afgezwakt.

Het ontwerpvoorstel van de Europese Commissie was bedoeld om de aanbevelingen van de Europese Voedselautoriteit (EFSA) uit 2013 op te nemen in EU-wetgeving. De EFSA adviseerde om het gebruik van bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen te verminderen. In de aanbevelingen staat hoe bestrijdingsmiddelen getest dienen te worden om bijen tegen acute en langdurige blootstelling te beschermen. De bestrijdingsmiddelen blijven op de markt, maar alleen als zij deze nieuwe testen doorstaan.

Een groot deel van de EU-lidstaten is echter tegen deze maatregelen. De Commissie is hierdoor genoodzaakt om enkel de maatregelen die bijen tegen acute blootstelling beschermen te behouden. “Het is onaanvaardbaar dat lidstaten de volledige uitvoering van het bijenadvies van EFSA uit 2013 blokkeren”, zegt het Europees Parlement in een resolutie die woensdag is aangenomen. Het Commissievoorstel “komt alleen met aanpassingen (...) tegen acute giftigheid voor honingbijen, maar zwijgt over langdurige giftigheid voor honingbijen, hommels en wilde bijen.” Bovendien strookt het voorstel van de Commissie “niet met recente wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen” en “verandert het niveau van bescherming niet”, stelt het Parlement in de resolutie.

De Europarlementariërs benadrukken dat de Europese Commissie niet mag zwichten voor 16 lidstaten die de beschermingscriteria tegenhouden, aangezien zij samen geen gekwalificeerde meerderheid vormen.

De resolutie roept de Commissie op om met nieuwe wetgeving te komen op basis van de laatste wetenschappelijke en technologische kennis. “Door veel te lage evaluatiecriteria voor het gevaar van bestrijdingsmiddelen voor bijen te verwerpen willen we antwoord op een simpele vraag: zijn we serieus over milieubescherming? Zijn we serieus over de bescherming van levende organismen? Zijn we serieus over een Green Deal?” zegt de voorzitter van de Milieucommissie Pascal Canfin (Renew, FR). Hij voegt hieraan toe: “De resultaten zijn duidelijk: dankzij onze actie heeft een grote meerderheid van het Europees Parlement zich tegen afgezwakte wetgeving voor de bescherming van bijen gekeerd. We vragen de Commissie nu om hun voorstel te herzien en ons wetgeving voor te leggen die de gevaarlijkste bestrijdingsmiddelen voor bestuivers verbiedt.”

Volgende stappen
Het Europees Parlement blokkeerde het voorstel van de Commissie met een absolute meerderheid van 533 stemmen voor, 67 tegen en 100 onthoudingen. De Europese Commissie moet nu met een nieuw voorstel komen.

Achtergrond
De parlementariërs benadrukken dat er volgens de Europese Commissie een “dramatische daling van het aantal en de diversiteit van allerelei Europese wilde bestuivende insecten, waaronder wilde bijen, zweefvliegen, vlinders en motten. Een groot aantal soorten bestuivers is uitgestorven of wordt met uitsterven bedreigd. Alleen al in de EU is rond de 84% van de gewassen en 78% van de wilde bloemsoorten (deels) afhankelijk van dierlijke bestuiving. Bijna 15 miljard euro van de jaarlijkse landbouwproductie in de EU kan worden toegeschreven aan bestuiving door insecten.

Foodwatch: 'Babymelkproducten verontreinigd met minerale oliën'

Sommige babymelkproducten zijn verontreinigd met schadelijke minerale oliën. Dit wordt bevestigd door onafhankelijke laboratoriumanalyses die vandaag door de verschillende kantoren van foodwatch worden gepubliceerd. In Nederland zijn producten van Neolac, Hero Baby en Nutrilon getest en positief bevonden. In de laboratoriumtests werden zogenaamde aromatische bestanddelen van minerale oliën ontdekt die vermoedelijk kankerverwekkend zijn.

Al vier jaar werkt voedselwaakhond foodwatch aan een intensieve lobby om Europese en nationale beleidsmakers te overtuigen wettelijke maximumgehaltes voor minerale oliën in voedsel vast te stellen, tot nu toe tevergeefs. Naar aanleiding van het vandaag gepubliceerde rapport over babyvoeding roept foodwatch de producenten op om de besmette producten terug te roepen. Ook wil zij ouders waarschuwen tegen het gebruik van verpakkingen met babymelk die vervuild zijn met minerale oliën.

Het gaat om de volgende geteste zuigelingenvoeding:

Neolac Biologisch 1 Volledige zuigenlingenvoeding, 0-6 m: 1,6 mg/kg MOAH
Hero Baby nutrasense hypo-allergeen, 0-6 maanden: 0,8 mg/kg MOAH
Nutrilon Dieetvoeding bij koemelkallergie 1, 0-6 maanden: 1,2 mg/kg MOAH

Schadelijker voor jonge kinderen
"Aromatische minerale oliecomponenten horen niet thuis in voedsel - zeker niet in producten voor zuigelingen. Vooral als het gaat om voeding voor pasgeborenen moeten ouders er absoluut op kunnen vertrouwen dat de producten onschadelijk zijn voor de gezondheid." stelt foodwatch. "Juist bij zeer jonge kinderen die gevoelig zijn voor schadelijke stoffen zou het voorzorgsprincipe moeten gelden. Babyproducten die mogelijk kankerverwekkende minerale oliën (MOAH) bevatten zouden onmiddellijk en overal uit de schappen moeten worden gehaald."

Onafhankelijke tests
Na een eerste testresultaat in opdracht van foodwatch, hebben voor de zekerheid nog twee onafhankelijke laboratoria de opdracht gekregen om de resultaten te testen. Uiteindelijk hebben dus drie gerenommeerde laboratoria onafhankelijk van elkaar babymelk getest op minerale oliën, met behulp van verschillende analysemethoden. Van de vier producten die in Nederland werden gekocht, waren er drie verontreinigd met aromatische minerale oliecomponenten die verdacht worden van kankerverwekkend potentieel. Slechts in één product - de babymelk "AH zuigelingenmelk 1 Standaard, 0-6 maanden" - werden dergelijke residuen niet gevonden.

Naast de vier in Nederland gekochte producten heeft foodwatch twaalf andere babymelkproducten uit Frankrijk en Duitsland laten testen. In vijf gevallen werden aromatische minerale oliën gevonden, waaronder in Danone en Nestlé producten.Minerale oliën zijn de grootste verontreiniging in het menselijk lichaam. Met name ‘aromatische minerale oliën' (MOAH) worden door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beschreven als potentieel kankerverwekkend en mutageen.

Daarom mogen dergelijke residuen niet aanwezig zijn in levensmiddelen, zelfs niet in de kleinste hoeveelheden. Het RIVM geeft in haar meest recente rapport (2019) aan dat "MOAH uit onvoldoende gezuiverde oliën al bij een lage blootstelling kankerverwekkend kunnen zijn. Daarom mogen deze oliën in de voedselketen niet worden gebruikt".

Wetgeving vereist
Verpakkingen zijn vaak de oorzaak van minerale olievervuiling. Verpakkingen op basis van oud papier bevatten bijvoorbeeld vaak minerale oliën van drukinkten die op voedsel kunnen worden overgezet. Reeds in 2015 liet foodwatch 120 voedingsmiddelen zoals pasta, rijst of cornflakes testen in een internationale laboratoriumtest. 43 procent van de producten bevatte aromatische minerale oliën.

Foodwatch roept de NVWA op om de verontreinigde producten uit de rekken te verwijderen en vraagt producenten te bewijzen dat hun producten geen schadelijke stoffen bevatten voordat ze in de winkel komen te liggen. Ook roept foodwatch beleidsmakers op nu eindelijk haast te maken met strenge wetgeving bij schadelijke stoffen in voeding.

Rode Kruis: 'Humanitaire ramp in vluchtelingenkamp Bosnië en Herzegovina'

Een humanitaire ramp voltrekt zich in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp aan de rand van Bihac in Bosnië en Herzegovina. Het Vucjak kamp – in de volksmond ‘The Jungle’ genaamd – heeft geen stromend water, geen elektriciteit, geen toiletten en bestaat uit tachtig beschimmelde en lekkende tenten. De plek is totaal ongeschikt voor de 700 mensen die hier wonen - op sommige dagen verblijven er zelfs meer dan tweeduizend mensen. Met de winter voor de deur is er dringend een oplossing nodig, stelt het Rode Kruis.

De hulporganisatie doet wat ze kan om de mensen in het kamp te helpen. Vijf vrijwilligers van het lokale Rode Kruis zetten zich dag en nacht in en doen wat ze kunnen. Zij zorgen voor eten, houden het kamp zo schoon mogelijk en verlenen eerste hulp en psychosociale hulp. De situatie is mensonwaardig, vertelt Adnan Kurtagic, een van de vrijwilligers: “Deze arme mensen slapen in de modder en delen met zijn zessen één dekentje, terwijl de temperaturen ’s nachts tot onder nul dalen. De hygiënische omstandigheden zijn belabberd. De meeste mensen hebben hierdoor last van schurft. Voor ons is het ook amper vol te houden, maar ik wil deze mensen zeker niet alleen achterlaten.”

Slaapzakken en toiletartikelen
Het Rode Kruis is niet betrokken geweest bij de keuze van de locatie van het vluchtelingenkamp, maar is door lokale autoriteiten gevraagd voor ondersteuning en te zorgen voor de basisvoorzieningen. Het is de enige hulporganisatie die in dit kamp werkt. De vrijwilligers van het lokale Rode Kruis zorgen naast de maaltijden ook voor slaapzakken, dekens, kleding en toiletartikelen. Ieder mens, ongeacht nationaliteit, religie of status, heeft recht op een waardige en respectvolle behandeling en op toegang tot basisvoorzieningen. “Dit kamp zou gesloten moeten zijn en mensen zouden hier niet moeten wonen, maar ze kunnen nergens naar toe. Als wij niet zouden helpen, zou er helemaal niets zijn: geen voedsel, geen water, geen kleding - het zou verschrikkelijk zijn.”

In Bosnië en Herzegovina zijn dit jaar alleen al 23.000 migranten geregistreerd. Veel van de opvanglocaties in het land zijn overvol en hebben beperkte voorzieningen. Het Rode Kruis helpt behalve in het Vucjak kamp ook op vijf andere locaties. Verder heeft het zeven mobiele teams met getrainde vrijwilligers die migranten bijstaan, die nog onderweg zijn. Deze teams delen eten en drinken uit, verlenen EHBO en geven voorlichting over landmijnen die in sommige gebieden liggen. De migranten zijn vaak weken onderweg, hongerig, uitgeput en getraumatiseerd na een lange reis.

FOK! Wat een weer: Zacht najaarsweer

Vandaag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Zeer lokaal zou er nog wat lichte regen kunnen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In de avond wordt de bewolking van het westen uit dikker en een gebied met af en toe regen trekt over het land. Met maximumtemperaturen van 16°C op de Wadden tot lokaal 20°C in het zuidoosten wordt het een zachte dag. Er staat een overwegend matige zuidelijke wind. In de avond neemt de wind langs de kust toe naar vrij krachtig tot mogelijk krachtig en draait naar zuidwest.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en kan er nog een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en blijft het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag neemt vooral in de noordwestelijke helft van het land de bewolking toe en vanaf het einde van de middag kan er in het noordwesten mogelijk regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig. In de loop van de middag draait de wind naar zuid en neemt langs de kust toe naar krachtig, in de avond mogelijk hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Nijmegen, dinsdagavond (Foto: Rewimo)
Nijmegen, dinsdagavond (Foto: Rewimo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Meer Syrische asielzoekers en nareizigers in het derde kwartaal

In het derde kwartaal kwamen 5.910 asielzoekers en 1.200 nareizende gezinsleden naar Nederland. Dat waren er meer dan de afgelopen drie afzonderlijke kwartalen, maar minder dan in het derde kwartaal van 2018. Er was vooral een stijging van het aantal asielzoekers en nareizigers uit Syrië. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het aantal asielzoekers was in het derde kwartaal van 2019 ruim 700 hoger dan in het kwartaal ervoor, maar bijna 300 lager dan in het derde kwartaal van 2018. Het aantal nareizigers is vergeleken met vorig kwartaal met 320 gestegen, en 80 hoger dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Meer Syrische asielzoekers en nareizigers
De toename van het aantal asielzoekers en nareizigers kwam voornamelijk door een groter aantal Syrische asielzoekers en nareizigers. Hun aantal steeg met 46 procent, van 975 in het tweede kwartaal van 2019 naar 1.420 in het derde kwartaal. Ook het aantal asielzoekers en nareizigers met de Eritrese, Turkse en Algerijnse nationaliteit nam toe. Het aantal asielzoekers en nareizigers uit Nigeria en Iran daalde. Deze zes nationaliteiten vormden in het tweede en derde kwartaal van 2019 de grootste groepen asielzoekers en nareizigers.

Syriërs iets ouder dan overige asielzoekers en nareizigers
Van de Syrische asielzoekers en nareizigers die in het derde kwartaal van 2019 naar Nederland kwamen was bijna 30 procent ouder dan 35 jaar. Bij de overige nationaliteiten was dat 22 procent. Ook in eerdere kwartalen waren de Syriërs wat ouder. Het percentage jongeren tot 18 jaar was iets lager dan bij de overige nationaliteiten, te weten 27 procent tegen 31 procent.

Nareizende gezinsleden
Gezinsleden van de vergunninghouder asiel aan wie onder speciale voorwaarden een machtiging voorlopig verblijf wordt verleend. Indien zo’n machtiging wordt verstrekt, krijgen deze gezinsleden na binnenkomst in Nederland een afgeleide asielvergunning. Deze nareizigers (nareizende gezinsleden) moesten een asielverzoek indienen waarna een asielvergunning kon worden verleend. De vergunninghouder moet de machtiging binnen 3 maanden na het verlenen van de asielvergunning aanvragen, waarna deze nog 90 dagen geldig blijft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.